» BOEUF BOURGUIGNON
För några veckor sedan så blev vi bjuda på Boeuf Bourguignon (stava till det utan stavningshjälp om ni kan! :o) hemma hos Emelie och Pontus och jag tyckte det var så himla gott så jag var tvungen att testa det själv och resultatet blev riktigt bra! Det tog lite tid att göra, men var inte speciellt svårt. Till dessert åt vi brownies med glass och chokladsås som var kvar från festen :o)
Ingredienser:
1,5 kg nötkött
2 msk smör&rapsolja
2 st morot/morötter
2 st gul lök(ar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin, ca
5 dl köttbuljong, ca, (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk timjan, torkad, eller några kvistar färsk
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyfta(or), ca
20 st steklök, ca
400 gram champinjoner, (helst små)
2 paket bacon
Gör så här:
1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
6. Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
7. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
8. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.