» FLÄDERCHAMPANGE

I förrgår så påbörjade jag min fläderchampangetillverkning. Igår så silade jag drycken och hälde upp den på glasflaskor. Men attan vad svårt det var att hitta sånna där glasflaskor med snäppkork. På Ikea var de slut, Coop eller Maxi hade inga heller. Tillslut så hitade jag dem på Zinko i Mölndals centrum (som för övrigt är en väldigt trevlig inredningsbutik). Nu hoppas jag bara att jäsningen funkar så att de blir lite alkohol och framförallt bubbel i champangen! Nedan hittar ni receptet.

Ingredienser:
15 st  fläderblommor, klasar, nyplockade 
2,5 dl  strösocker 
1 msk  vitvinsvinäger 
2,25 l  vatten 
0,5 st  citron


Gör så här:
1. Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke.
2. Skölj citronen noggrant, riv det gula från citronen. Pressa ut saften och tillsätt citronskal och citronsaft i bunken tillsammans med fläderblommorna.
3. Rör om, täck bunken med en handduk och låt stå övertäckt i sval rumstemperatur ett dygn.
4. Sila saften genom en silduk eller kökshandduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp.
5. Låt stå i sval rumstemperatur 3-4 dagar. Kontrollera en av flaskorna för att se om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Kontrollera därefter kolsyran på nytt. Lätta eventuellt något på locken efter några dagar, för att släppa ut lite kolsyra så att inte flaskorna exploderar av trycket. Skruva sedan åt locken igen.
6. Serveras väl kyld. Förbruka champagnen inom tre veckor från tillverkningsdatumet.


Att rengöra flaskor:
Diska först flaskorna och skölj dem noga. Sätt ugnen på 100 grader och låt dem ligga där i 20 minuter. Glöm inte att ta bort den eventuella gummiringen på flaskorna innan du stoppar in dem i ugnen.



» helen

lagerhaus har sådana flaskor. finns i två storlekar, 34 cl eller 1 liter.

2011-07-01 // 23:11:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback