» ROM WEEKEND

Glad Påsk på er! Jag och Joel är just nu hemma i Falköping och myser och äter en massa god mat och påskgodis :o) I tisdags så kom vi hem från Rom och det var verkligen en jättebra resa! Det var så skönt att komma ner till ett grönt och vårigt Italien när temperaturen börja krypa ner mot nollgradigt igen i Sverige. Vädret var verkligen kanon under hela vistelsen, runt 15-20 grader och sol. Helt perfekt för att strosa runt istan. Hade det varit varmare så vetti tusan om vi orkat med de ibland timlånga köerna till vissa sevärdheter.


Vi kom fram till hotellet på lördagen runt kl två. Vi lassade in väskorna på rummet och begav oss ut på jakt efter en restaurang som vi läst om i guideboken. Efter att ha letet i cirka 40 minuter och frågat ett antal italienare med bedrövligt dålig engelska om vägen så uppenbarade den sig plötsligen. Lyckan var total, ända tills personalen berättade att de inte längre serverade. Snopna och väldigt hungriga så begav vi oss till nästa restaurang i boken som bara skulle ligga runt husknuten. När vi kom fram så visade det sig att även de precis slutat servera. Ungefär där jag vi upp och siktade då istället in oss på första bästa restaurang som vi såg. Vilken också visade sig precis hade slutet servera. Tillslut så damp vi ner på ett café och beställde in mackor. Det hade ju kanske varit en bra grej att nämna i guideboken att restauranger inte har öppet mellan typ kl 15 och 19! Iaf inte om de inte ligger i de mest turistiga delarna av stan. Hur som helst, när vi fått lite mat i magen så begav vi oss till Colosseum där vi strosade runt en stund. Sen var vi så trötta att vi begav oss tillbaka till hotellet coh sov en stund innan vi begav oss ut för att äta middag. Vilket gick väldans mycket bättre den här gången :o)


Dag två, söndag så checkade vi in på Colusseum. Det var en större uplevelse än vad jag hade väntat mig. Det var coolt att se de gamla lämningarna och med filmen "Gladiator" färskt i minne så var det inte speciellt svårt att föreställa sig vad som hade utspelat sig där.


Triumfbågen utanför Colusseum. Konstantinbågen.


Utanför Colusseum så låg lämningarna efter det antika Rom. Forum Romanum. Det fanns inte mycket kvar, men ändå tillräckligt med lämningar för att det skulle vara intressant. Dessutom så var det grönt och fint och det var skönt att "komma bort från stan" för en liten stund. Ovan kort är taget blickandes in i en källare med en liten fontän och en staty.


Som sagt, mycket var trasigt, men det var ändå väldigt vackert.


Jag med kameran i hösta hugg! Är sjukt nöjd med min systemkamera, Sony NEX-5!


Vackra blommor!


Detaljrikedom! Jag är helt förundrad över vad mycket byggnader det fanns där man lagt ner så oroligt mycket arbete på utsmyckningen. Sånt ser man inte direkt på samtida byggnader, men tur är väl det för det är ju ett gott tecken på att slaveriet är avskaffat.


På väg mot Pantheon.


På vägen såg vi den här vackra byggnaden som ser ut att vara gjord helt i marmor. Vacker!


Lunch. Joel är glad över sin megastora öl :o)


Jag läser kartan och guideboken för att försöka klura ut vad som finns att se i närheten.


Så här rolig ser man ut i botten av ett ölglas :o)


Pantheon. Kyrkan med den bredaste kupolen i Europa.


I toppen på kupolen är ett hål där sol och regn kan kan komma in.


På många ställen så fanns det fantstiskt duktiga gatukonstnärer. Här är en kille som sprayar tavlor. Fort som attan gick det och bra blev det!


Den här tog knappt en kvart att göra.


Fontna de Trevi




Självklart var även jag tvungen att slänga ett mynt i fontänen för att få komma tillbaka till Rom.


Piazza Navona. Torg kantat av vackra byggnader som huserade kyrkor och cafeér. Överallt fanns gatuartister som underhöll.


Spanska trappan. Full med folk och inte så värst exalterande.


Efter att vi ätiti middag på söndag kväll så hoppade vi av tunnelbanan vid Colusseum för att ta ett kort i mörker. Tycker det blev rätt fräckt :o)


I måndags så tog vi tunnelbanan till Vatikan Staten och Sankt Peterskyrkan.


Sankt Peterskyrkan var otroligt vacker med de mest fantasktiska vägg och takmålningar.






Michelangelos Pietá. Det verk utförde han när han endast var 24 år gammal och är det enda verk som är signerat av honom.




Vi tog hissen upp i kupolen och därifrån hade man en fin usikt över kyrkan.


Sen tog vi trapporna de sista 330 stegen upp till kupolens topp.


Tur med vädret och väldigt fin utsikt från toppen på kupolen!




Kvavt, lutande väggar och trångt i trapporna.


På taket av kyrkan fläktade det skönt och man kunde köpa sig en välförtjänt cola :o)


Efter kyrkan så gick vi utmed muren till Vatikan museerna. Jag trodde att området skulle bestå av en massa mindre byggnader, men det visade sig att man följde en slinga genom en byggnaderna. Slingan tog en genom en hel massa vackra kapell och slutligen kom man till Sixtiska kapellet där vackra berömda målningar fanns att beskåda, bla av Michelangelo.


Joel hittade ett badkar som han tyckte var lite lagom stort :o)


Ett av kapellen. Kolla in taket!


Taket i Sixtinska kapellet med underbara målningar.


Michelangelos "Gud skapar Jesus"


Rafaels mest berömda målning.


I tisdags som var sista dagen så kände vi oss rätt mätta på målningar, skulpturer och vackra byggnader så vi strosade runt lite på stan, gick i affärer och åt glass. Jag tycker inte att shoppingen i Rom var något vidare. Dels så låg affärerna väldigt utspridda och det mesta var väldigt dyrt. Glass åt vi varjde dag för att den var så god! :o)

Jag tycker vi fick till ett bra upplägg med att på en dag se Colusseum, Forum Romanum, Pantheon, Piazza Navona, Spanska trappan och Fontana de trevi. För att dag två gå igenom sevärdheterna i Vatikanstaten, Sankt Peterskyrkan och Vatikanmuseerna. Rom var trevligt på det sättet att man kunde gå mellan alla sevärdheter och som de rutinerade turisterna vi är så hade vi satt på oss bra skor, vilket vi var väldigt tacksamma för när dagarna började närma sig sit slut och vi ändå var trötta i fötterna.

Maten då. Under våra fyra dagar i Rom så levde vi på pizza och pasta och jag kan lätt säga att pizzan är godare här hemma. Det var inget fel på den, men det fanns inte så mycket olika sorter att välja på och de flesta sorter saknade köttiga pålägg. Pastan i sig var färsk och god, men jag tycker inte att såserna var så smakrika precis. Bättre här hemma då *hehe* MEN sen kan det så klart bero på att vi inte hittade till de bästa restaurangerna heller :o)

Tips nummer ett. Det gick väldigt bra att ta bussen från flygplatsen in till centralen för 4 Euro, men att hitta samma buss tillbaka till flygplatsen från centralen var omöjligt. Efter att vi irrat runt och letat efter bussen så slutade det med att tiden blev så knapp att vi inte han ta tåget heller utan fick sätta oss i en taxi, vilken hade ett fast pris på 40 euro. Så här i efterhand så skulle vi ha tagit en taxi direkt från hotellet. Det hade nästan gått på ett ut då det inte fanns några 2:a klass tågbiljetter kvar när vi kollade utan bara 1:a klass för 14 euro per person.

Tips nummer två. Försök inte äta mat mellan klockan tre och sju om du inte är i ett turistigt område *hehe*

Tips nummer tre. Ät massor av glass! Den är fantastiskt god!

Tips nummer fyra. Köp biljetter på nätet innan ni åker till Colusseum och Vatikanmuseerna. Till vardera var det kö på cirka en timma och det är förmodligen ännu längre kö vid verklig högsäsong. Har man en förköpt biljett så kan man glida förbi köerna iaf tämligen smidgt :o) Till Sant Peterskyrkan var gratis inträde.

Tips nummer fem. Köp ett tre-dagars metro kort för 11 euro. Med detta kort så kan du åka hur mycket tunnelbana och buss du vill. Enkel resa kostar ynka 1 euro, men det var rätt skönt att slippa köpa biljett i automaten varje gång man skulle åka. Tre-dygns biljetten köpte man oxå i automaten. väldigt smidigt!

Slutsats: Rom var helt klart värt ett besök!



Hej!



Jag vill tipsa om en nyöppnad inredningsbutik på nätet som har jätte fina saker i lite mer romantisk stil och varam härliga färger!

Vecka 15 har dom även ett erbjudande: handla för minst 400kr och få ett 9-pack med doftvärmeljus!



http://tittavadduhitta.se/



In och kika! =D

2012-04-08 // 18:43:00
» Anna

Åh nu blir jag ännu mer sugen på att åka dit. Blir nog en tripp dit i sommar på bilsemestern. Skulle med vilja se vatikanstaten men stå i så långa köer låter inte lockande. Lite svårt att köpa biljett innan om man inte vet vilken dag man är där. Kanske finns de att köpa på andra ställen typ turisinformation el nåt?? Glassen kommer jag definitivt att äta =) Och jag håller med, pizzan är godare här hemma.

2012-04-09 // 15:23:27
» Åsa

Fina bilder och det ser ut att ha varit en underbar resa!! Rom blir det definitivt någon gång :-)

2012-04-11 // 11:59:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback