» PÄRLANS VANILJKOLA MED HAVSSALT

Jag gjorde precis den här kolan efter ett recept i en jultidning. Den var lite mer komplicerad att göra än vanligt, men attan så god! Havsaltet på toppen bryter verkligen av det söta på underbart sätt så snåla inte :o) Jämfört med kola jag innan så upplevde jag att den blev segare men ändå fast. Vet inte om det hade med kokningen att göra eller det faktum att receptet innehåller glykossirap istället för vanlig sirap.
 
 
Ingredienser:
170 g  glykossirap
250 g  socker
80 g  smör
2 dl  grädde
½ vaniljstång
½ tsk havssalt

havssalt att strö över

Gör så här:
Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 125 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback