» SOFFA & BORD AV LASTPALLAR

Ända sedan förra året så har jag varit sugen på att göra en soffa och ett bord av lastpallar, men då fanns lixom inte riktigt tiden eller energin med allt renoverande och tillbyggande som pågick. Hur som helt så sparade vi de lastpallar som vi fick hem material på samt en del spill material som blev över. Himla tur för det blev en väldigt billig soffa. Det enda som jag har köpt är ett par skummadrasser på Blocket, vaxduk, färg och hjul till bordet. Allt gick loss på ungefär 850 kronor :o)
 
Jag valde att klä madrasserna med vaxduk för att slippa kånka dem in och ut bara för att det blir lite regn. Tyget är köpt på Soff & Stil i Bäckebol.
 
Plastmattan köpte jag på Rusta igår. Himla tjusig! Hoppas nu bara att den klarar en och annan skur och sommarstorm.
 
På bordet har jag kaklat med en del av det klinker som vi hade kvar :o) Hjulen är köpta på Clas Ohlsons.
 
Lyktorna köpte jag på Netto förra veckan och den lilla vita krukan kommer från Plantagen.
 
Mitt i bordet så byggde jag en låda där jag har planterat taklökväxter och dekorerat med sten (från Biltema för den som undrar) :o)
 
Här kommer en beskrivning över hur jag gjorde :o)
 
Jag började med att kapa till benen (95 x 95 stolpar). Sedan la jag pallarna upp och ned på och snekruvade fast dem i pallen. Lätt som en plätt plus att man slipper fula vinkeljärn.
 
Sedan kapade jag till stolparna (95 x95) snett på mitten för att ryggstödet skulle få lite lutning. Jag kapade även till en bit trall som jag ställde bakom denna. Sen skruvade jag så här:
 
Svarta streck ska alltså representera de skruv man ser och de grå de man inte ser. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte där för man ser ju lixom inga skruv när de är iskruvade *hehe* Hur som helst så skruvade jag ihop allt med tämligen många skruv för att få det stabilt. Jag drog även två sneskruv framifrån i varje stolpe och ner genom pallen.
 
Vi hade en del läkt över sedan takbytet så denna fick bli ryggstöd. För att få rätt avstånd så skruvade jag först dit den översta och understa läkten. Jag bestämde att ytterligare fyra läkt var lagom. Jag delade sedan avståndet mellan den övre och undre läkten med antalet "mellanrum" i detta fallet 5. Efter det sågade jag till en kloss med höjden av vad jag då fick fram. Sedan var det bara att skruva dit en läkt i taget och lägga klossen som stöd under.
 
När allt var ihop monterat och jag tvättat av den så såg den så här tråkig ut. Tre lager färg krävdes för att den skulle bli vit och fin. Eventuellt så strök jag bara ett och ett halv lager färg på baksidan. Såååå kul är det ju inte att måla ;o)
 
För att få till bordet så började jag med att bryta loss mittenplankan med en kofot och skruvade sedan dit två brädor på långsidorna. På så sätt bildades en låda för växterna. Efter det kapade jag till en skiva i trä för att ha något att kakla på. Jag vände sedan på hela bordet och skruvade fast benen och hjulen.
 
Egentligen så ska man ju inte kakla på levande material som trä då det rör sig och plattor och fog då kan bli förstörda. Jag bestämde mig ändå för att testa. Vi får se hur länge det håller sig fint. Jag googlade iaf runt lite och någon tipsade om att istället för att fästa plattorna med kakelfix använda silikon som tar upp rörelserna i materialet bättre. Så jag provade med detta. Jag la en ring silikon på varje platta innan jag tryckte dit dem. Efter det fogade jag med kakelfog som vanligt. Jag avslutade med att måla hela bordet vitt.
Dags att sy överdragen till madrasserna. Jag började med att mäta hur stora dynorna skulle vara sen klippte jag till alla bitarna i vaxduk. Totalt gick det åt 5 meter till själva dynorna och 2 meter till kuddarna (1,4 meter brett tyg). Jag började med det övre tygstycket och för att få till hörnen så mätte jag 10 cm in från två håll (höjden av madrasserna) och sydde sedan där jag ritat:
 
Bakstycket är delat i två delar lite som ett kudfodral där den undre delen går in under den övre. Jag började med att sy dit kardborrebandet och sedan sydde jag helt enkelt ihop överdelen (som jag just sytt hörnen på) och underdelarna, räta mot räta. Det var lite så knepigt att sy i vaxduken då den var så himla stel. Visst man behöver inte fålla och greja, men det var tämligen otympligt att hantera.
 
Kuddarna sydde jag även de som vanliga kuddfodral:
Två små tejpbitar var tillräckligt för att hålla allt på plats medans jag sydde ihop långsidorna. Efter det så vrängde jag kuddarna rätt och sydde dit kardborrebandet.
 
Sist men inte minst så klippte jag till madrasserna i rätt storlek och knölade ner dem i fodralen. Ett svettigt jobb *haha*
 
Innan jag planeterade växterna så häftade jag fast en bit presening för att inte jorden skulle läcka ut i springorna. Jag klippte sedan några små hål i den för att vattnet ska kunna läcka ut och för att undvika översvämning när det regnar mycket. Jag fyllde sedan med lecakulor och jord, planterade mina taklökar och dekorerade med fina runda stenar.
 
Klart!


Du är sååå himla duktig! Imponerad! Det blev superfint!

Svar: Tack!! :o)
Linda Einemark

2014-04-24 // 21:40:06

Hej! Byggde en liten bänk/soffa förra sommaren på min balkong.. Och tänkte klä in sitsen i vaxduk men blev aldrig av förrra året. Tänkte fråga hur du klädde in dom? Tänkte häfta fast den men vet ej om det går? Jätte tacksam för svar till min mail :)
[email protected]
Mvh fredrik

2015-03-22 // 15:10:34

Såg nu haha! Får låna syrrans symaskin ;)

2015-03-22 // 15:11:23

Såg nu haha! Får låna syrrans symaskin ;)

Svar: Hej! En liten varning! Vaxduken sprack i vissa sömmar senare på hösten så tyvärr kan jag inte använda den i år :( Syr nog nya överdrag i tyg som jag får släpa in och ut beroende på väder.
Linda Einemark

2015-03-22 // 15:11:57
» Åsa

Hej! Jättefin soffa! Jag håller på att bygga en själv och undrar hur höga ben du kapade till samt hur höga ryggstöden, de snedkapade är? Det var ett jättebra tips istf 90 graders vinkel på ryggstödet!! Mvh Åsa

Svar: Hej Åsa! roligt att du gillar den :o) Jag har inte de exakta måtten, men jag skulle säga att benen är cirka 15 cm höga och ryggstödet är cirka 50 cm. Hoppas din soffa blir bra! :o)
Linda Einemark

2015-04-25 // 15:29:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback