» VANILJKRÄM OCH GLASSKRÄM

Något som är väldigt gott att fylla tårtor med är klassikern vaniljkräm. Vill man ha en fluffigare fyllning med smak av vaniljkräm så blandar man den färdiga vaniljkrämen med vispad grädde i lagom dos, då har man fått vad man brukar kalla glasskräm. Och ja den smakar faktiskt som smält glass. Vilket inte är så himla konstigt då det är exakt samma ingredienser som i hemmagjord vaniljglass :o) Här kommer receptet på den vaniljkräm som jag brukar göra :o)
 

Ingredienser:

2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
3/4 dl strösocker
3 äggulor
drygt 1/4 maizena
25 g mjukt smör

Gör så här:
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna. Låt mjölk, frön och själva vaniljstånge koka upp. Vispa äggulor, socker och maizena flufigt. Tillsätt lite av mjölken och vispa slätt. Rör ner äggblandningen i mjölken och låt sjuda tills krämen tjocknar. Observera att krämen absolut inte fåt koka för då koagulerar äggulorna och krämen blir grynig och otrevlig. Tillsätt smör och låt det smälta medans du rör krämen slät. Låt svala och rör om någon gång ibland för att förhindra att en hinna bildas.
 
 
Om man vill göra glasskräm så blandar man helt enkelt bara den kalla vaniljkrämen med vispad grädde. Till receptet ovan så använde jag 5 dl ovispad grädde för att få en härlig fluffig glasskräm. Beräkna cirka 2 dl ovispad grädde till ett lager fyllning i en tårta. Då blir det ganska mycket fyllning vilket jag tycker är gott :o)Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback