» MÖRDEGSKAKOR MED GLASYR

Till dopet i lördags hade jag gjort dessa mördegskakor. Med mandelextraktet i degen så smakde de nästan exakt som mazariner. Dvs väldigt goda! (om man gillar mazariner) Det fina med dessa kakor är att de inte flyter ut alls utan behåller formen perfekt.
 

Ingredienser:
225 gram smör
2½ dl strösocker
7 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk flytande mandelextrakt
1 ägg

Topping:
350 gram florsocker
1 tsk vit sirap (kan uteslutas)
3-4 msk vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och pösigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt och rör ihop detta. Blanda de torra ingrediensera i en skål och arbeta sedan ihop allt till en deg. Degen blir ganska torr så man får kämpa lite, men det är meningen. Hade den vart lösare, dvs mindre mjöl så hade kakorna flutit ut. Kaval ut degen och tryck ut valfria motiv med hjälp av en pepparkaksform. Lägg över den på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 6-8 minuter tills kakorna är genomgräddade.


Låt svala helt och blanda sedan ihop ingredienserna till glasyren. Tillsätt valfri färg och blande väl. Sätt en liten tyll i en spritspåse och fyll denna med glasyren. Spritsa först en kant runt kakan och fyll sedan på med glasyr.

Jag upptäckte att det var enklast om man fyllde lite slarvigt och sedan hjälpte glasyren att flyta ihop med hjälp av spetsen på tyllen. På de första kakorna var jag väldigt noga med att tcäka hela kakan med en gång, men det gjorde att det blev ett väldigt tjockt lager med glasyr som gärna ville flyta ut över kanten. Var därför lite sparsam med glasyren.


Var hittar man mandelextrakt? Kan man byta ut det mot något annat?
Tacksam för svar

Svar: Hej! Just i detta receptet så går det inte så bra att byta ut, men det finns på Ica eller motsvarande mataffär vid bakgrejerna 👍
Linda Johnson

2015-09-20 // 12:09:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback