» CITRONKLADDKAKA MED FUDGETÄCKE

I förra veckan gjorde jag den här citronkladdkakan med fudgetäcke. Orginal receptet innehöll ingen fudge, men jag vet hur gott citron och choklad är ihop så det kändes som en given kombination och det var det! Verkligen supergott! Och mättande! En liten bit serverad tillsammans med lätt vispad grädde räcker långt :o)

 

Ingredienser:

2 citroner
4 1/2 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

1½ dl grädde
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad
50 gram rumsvarmt smör

Gör så här :
Stätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna och riv ner det gula skalet ner i smeten. Pressa saften ur två citroner och rör ner detta. Rör sedan i mjöl och vaniljsocker. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret. Smörj & bröa en springform, cirka 24 cm i dimater och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.

Meddans kakakn är i ugnen så förbereder du fudgen. Bryt chokladen i mindre bitar och koka upp den tillsammans med grädde, socker och sirap. Låt puttra några minuter och dra sedan kastrullen från värmen och rör ner smöret så att fudgen blir slät och fin.

Tag kakan ur ugnen. Den ska inte "skavlpa i mitten när du tar ut den, men den ska dallra lite. Ha inte inne kakan för länge för då blir den tråkig.

Häll på fudgen och låt vila i kylen i några timmar innan den serveras.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback