» SY EN SÄNGHIMMEL

 
Till pyrets säng så har jag sytt en sänghimmel. Det krävdes lite klurande för att komma fram till hur jag enklast skulle lösa det, men när det väl var utrett så var det inte speciellt svårt :) 
 
Tyget är lakanet "Vila" från Ellos i färgen "deminblå" och med måtten 240x260 cm. Här kommer en guide till hur jag gjorde. 
 

Börja med att klippa av 45 cm av lakanet på kortsidan. Du kommer då alltså ha ett stort stycke tyg kvar som är 240x215 cm och en mindre remsa som är 45x240. Av remsan klipper du sedan 9 st trianglar enligt måtten ovan.
 
 
Klipp två remsor som du kan använda för upphängning, cirka 20x5 cm vardera. Vik in långsidorna så att de möts på mitten. Stryk med strykjärnet. Vik sedan så att långsidorna möter varandra. Stryk igen. Vik in kortsidorna lite snyggt. Sy nu ihop långsidorna med raksöm. 
 

Sy ihop fyra trianglar längs diagonalerna. Sy sedan ihop de återstående fem. Innan du syr ihop de båda "halvorna" så nålar du fast banden för upphängning i toppen. Tänk efter en extra gång så de kommer på rätsidan när du sedan vränger allt. Sy ihop de båda halvorna, men lämna öppet cirka fem centimeter längst ner mellan två av dem (för att kunna trä in röret). Notera att jag valt den fållade kanten av lakanet som bas på triangeln för att slippa fålla själv. 
 

Vik in en kant runt om lagom stor för att du senare ska kunna föra in röret. Se till så att rätsidan blir slät och fin. Insidan av fållen kommer du att behöva rynka lite för att få till en cirkel. Jag sydde sedan runt hela (även över öppningen) med raksöm ungefär där ni ser att den gamla fållen är. 
 

Tag nu lakanet och rynka den sida som är 240 cm och som du klippt i. Den redan fållade kanten hamnar alltså ner mot golvet. Jag rynkade med en fisklina, men du kan så klart använda en vanlig stark tråd. Längden på det rynkade tyget ska vara lika långt som omkretsen på cirkeln. Mät. 
 

Fördela rynkorna jämt innan du nålar fast tyget räta mot räta så att kanten på lakanet hamnar precis vid sömmen du sytt. Där kanterna (långsidorna) möter varandra så lägger du tyger omlott några cm så ser det snyggare ut när du hänger upp det. 
 

Sy sedan fast lakanet med cirka en cm sömnsmån ungefär vid fisklinan runt om. 
 

Trä in ett "el-rör" i fållen och klipp av det så det blir precis lagom stort. 
 

Tejpa ihop röret med silvertejp och tråckla ihop tyget för hand så röret och eltejpen döljs. Klart! Vräng sänghimmeln så rätsidan kommer ut. Stryk bort tråkiga vikränder och skrynkla sedan ihop sänghimmeln för en lite skönare och mindre stiff look. 
 
Tror det tog cirka 3 timmar att sy (och 2 att klura ut hur jag skulle göra *hehe*) Kostnad för sänghimmeln med 40% rabattkod hos Ellos cirka 170 kr. Slangen hade jag liggandes i källaren, men den kan inte gå loss på många kronor i byggvaruhandeln :)
 
Lycka till och skriv en kommentar om du har frågor :)
 
 


Jag skrev visst på "fel" inlägg.. >.< haha

2016-06-07 // 20:56:48
» Lollo

Hej! Vet du sån cirka hur långt rör du använde? :)
Jätte fin himmel, ska sy en idag jag med 😁

Svar: Hej! Tack! 😃 Vet inte exakt hur långt det var, men runt 170 cm kanske. Du kommer märka vart du behöver klippa av röret när du trär in det :)
Linda Johnson

2016-09-19 // 13:58:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback