» SOMMARFRUKOST- MELON



Nu när det är melonsäsong så får man passa på att hugga in på de saftga läckerbitarna. Jag brukar äta melon till frukost, tärnad tillsammans med vanlijyoghurt och crunchy. Vädligt gott!


» KARLSBORG, LÄCKÖ OCH SPIKEN

De senaste dagarna så har varit ute på vifft. I tisdasgs åkte vi till Karlsborg och igår så åkte på runt i Kållandsöskärgård i mina föäldrars motorbåt. Egentligen så tänkte vi göra en tvådagars båttripp, men nu skulle ju vädret inte bli så bra så då kändes det som att det var lika bra att passa på igår. Och det gjorde vi nog rätt i för idag har det duggregnat sen vi vaknade.


Joel hugger in på en Spikentallrik i Spiken förståss! =)


Lax, rökt sik, sallad, potatissallad och bröd, väldigt gott. Jag älskar rökt fisk!


Utanför Läcköslott


Joel hittade en jättestor tistel!


Slappa lite.. =)


Min fina älskling


I Läckös köksträdgård


Joel vid mina föräldrars båt. Jag har stora planer på att köpa en liknande.. Måste bara spara ihop lite pengar först :o)


Efter vi hade grillat hos Emily och Dennsi i förrgår så spelade vi TP. Jag gillar inte TP! Jag känner mig dum. Jag kan INGET om sport, jag är skitdålig på att komma ihåg årtal och vem fan vet vilken flod som är världens näst längsta? Tacka vet jag "Med vilda gester" =)


Jag med välrldens finaste hud, Emilys


Dennis tyckte det var lite kallt och tog saken i egna händer..


Grillning


Gizmo- märk väl att svansen är suddig utav "lycka" =)


Grabbarna försöker sätta ihop grillen, det tog "bara" 40 minuter.. Jisses! ;-P


Efter rundvandingem på Karlsborgs fästnings så tog vi ett dopp i Bottensjön (tror jag att den heter) Helt sjukt långgrunt var det iaf!


Utsikt mot Vättern från fästningen


Jag och Joel


Fästningen


Emily och Dennis äter glass, god glass!


Emily


En sämre bild på mig och Joel.. *hehe*


Jag och Emily!

Det har varit en väldigt bra början på semestern och vi har hunnit med massor! Idag blir det till att ta det lugnt, vädret inspirerar ju inte direkt till någon utomhusaktivitet. Imorn åker vi och hälsar på mina gudföräldrar i Vargön och sen bär det av till Fjordfestivalen i Uddevalla!


» DIARY- I HALLONSNÅREN


Jösses vad mycket vi har hunnit med idag! Först var vi på Frölunda Torg en sväng för att köpa sandaler till Joel. Det slutade med att vi hittade ett par flippisar till Joel OCH sen hittade jag ett par apcoola over-knee stövlarBianco som jag köpte. Efter det drog vi till Allum en sväng, där hittade jag oxå kläder, på H&M. Det är väl himla lustigt det där, man går en hel massa timmar själv på stan utan att hitta något. Sen går man med sin pojkvän och ska egentligen shoppa till honom, DÅ helt plötsligt hittar man massor, skumt!

Efter Allum bar det av mot Falköping. Väl där så kunde jag inte hålla mig från att plocka en massa hallon i trädgården. Jag vill oxå ha hallonbuskar! Som tur är så får jag nog snylta lite på mina föräldrars bär. Hallon är ju så himla gott att ha till smoothie och diverse kakor. Och på tal om kakor så står det en plåt inne i ugnen nu med ett litet hallonexpriment som jag fick för mig att göra. Återkommer med recension :o).

Vi har även hunnit med en runda på berget i löpspåren. Eller ja, jag gick snabbt som attan och karln min sprang. Tyvärr så tenderar man ju att bli lite lätt svettig vilket resluterar att det kommer en massa flugor som promt ska in i öron, näsa och ögon, äckligt! Finns det inget medel man kan spruta på sig så det håller sig borta?

Nu ska vi slappa ramför tv:en. Ha det gott!!!


» RÄKOR, SOMMARSALLAD & VIN



Det är så fruktansvärt gott med räkor, speciellt i tillsammans med gravlaxsås och varm baugette! I lördags åt jag och Joel detta samt en sallad på grönsallad, vattenmelon och fetaost. Till det drack vi vitt vin. Det känns verkligen superfräscht att ha melon i kombination med feta i en sallad så om ni inte testat det så borde ni verkligen göra det. Ett vitt vin som jag helt har förälskat mig i och som passar jättebra till skaldjur är "Ecologica Berlina". Vinet är ganska sött och finns att köpa på Systemet för ca 60 kronor.


» DIARY & CLOTHING



Så här såg jag ut i fredags när vi var ute och käkade: Tunika från Vero Modas rea, svarta jeansleggings från Cubus, väska från Mango, pumps från Vagabond, halsband från Eva Attling, stor silver/svart ring köpt i Mexico.

Nu ska jag och Joel snart ta vårt pick och pack och bege oss hem till Falköping! Ska bli mysigt att komma hem lite och känna den välbekanta lukten av kossor *hihi* Fast förmodligen så kommer det nog inte spenderas så himla mycket tid i just Falköping. På tisdag ska vi till Karlsborg med Emily och Dennis och sen ska vi till Vänern för att åka ut med mina föräldrars båt. I slutet på veckan så blir det eventuellt en liten tur till Vargön och Vänersborg. Så där ja, det var våra planer det. så nu vet ni vart ni ska haffa oss *hehe* ;o)


» PROVDOCKOR



Hur fina hade inte de här provdockorna varit att ha i sovrummet eller i en walk-in-closet?!?! Jag blev helt såld på dem! Tyvärr så har jag ingen plats för dem, men en dag kanske.. :o) Provdockorna hittade jag på Himlarum.


» VAD HÄNDE?

Det skulle ju bli toppenväder idag! Men när man tittade ut genom fönstret imorse så fullkomligt vräkte regnet ner! :o( Vad ska man hitta på nu då? Vi som tänkte åka ut till klipporna och ligga och gotta oss i solen idag, men nu får man helt enkelt tänka om. Baka lite kanske? *hihi* eller måla något? Eller krypa upp i soffan med en bok. Vad det än blir så får det bli någon form av innomhus aktivitet.

Ciao!


» LÄCKERRUTOR

Imorse så bakade jag de här kakorna. Receptet har jag fått av mamma och med andra ord så är det gammal, beprövat och väldigt gott! Vill man att kakorna ska bli lite sega (och det vill man ju!) så tar man ut dem efter exakt 8 minuter. Om man däremot skulle vilja ha dem lite krispigare (galet, jag vet) så kan man vänta ytterligare någon minut eller två innan man tar ut dem. =) Lycka till!


» DIARY & SPICE


Igår firade vi in semestern med att gå ut och käka. Valet föll på SpiceSödravägen, riktigt god thaimat! Desserterna var ok, men inget utöver det vanliga. Som vanligt så velade jag vilken jag skulle välja och som vanligt så insåg jag mitt misstag och tyckte att Joels var godare, typiskt mig! *hehe*

Idag började jag dagen med att baka lite kakor medan Joel fortfarande sov. Sen sydde jag in skjortan jag köpte på Gina lite, den var lite väl oversize i modellen för min smak. Men nu blev den super! =) Efter det begav jag mig in till stan på en liten shoppingrunda. Jag strosade runt i säkert 2½ timme, men jag hittade inget! Nada! Inte för att jag behövde något, men något litet hade ju altid varit trevligt om man hittade. Eftersom jag varit så himla förutseende (klappar mig själv på axeln ;-p) och tagit med mig ett par gympaskor så gick jag sedan från stan och hem till Joel i Kikås, tog väl en timme och 20 minuter i runda slängar, men det var lagom temperatur och det var skönt att röra på sig!

Föresten, långklänningen från Monki som jag skrev att jag var sugen på... Inte så snygg på mig! Som sagt så skulle det ju vara en långklänning, men på mig så slutade den strax under knät :o( Skit me!

Nu ska vi snart åka och köpa middag. Det lutar åt räkor, baugette, gravlaxsås och någon god sallad *dreglar*


» DIARY & CLOTHING


Äntligen är det smester!!! Det firades in med en tre timmars powernap (haha.. höll på att skriva powerwalk, längre än så hade man inte kunnat komma från sanningen!) Egentligen så skulle inte powernapen blit så lång. Jag hade tänkt att baka och gå på stan innan vi ska käka middag, men det blir inte alltid som man tänkt sig, MEN det är ju det som är så härligt med semester, att man kan slöa bort tre timmar utan att det gör något! Jag har ju tre veckor på mig att baka och shoppa! 


Bilden här till vänster tog jag imorse. Man skulle väl kunna säga att jag vaknade lite på fel sida, där av den deprimerande minen! *haha* Man kan inte lyckas jämt. Jag drömde en massa otäcka saker inatt och ibland så vill lixom inte känslan släppa taget om på ett bra tag efter det att man vaknat. Till råga på allt så gjorde Joel typ ALLT fel imorse! *hehe* ;-p


På mig hade jag iaf:
- Tunika från Only
- Glansiga leggings från Lindex
- Nitskärp från Kappahl
- Skor- okänt ursprung
- Halsband från Eva Attling
- Silverarmband (present från J)
- Stor silverring från Mexico


Nu ska jag fräscha till mig lite och svida om, sen ska jag bege mig in till stan och möta upp kärestan min, Markus och Elisabth!


Hoppas ni får en riktigt toppenkväll!



Ciao!















» H&M FALL



Igår satt jag och bläddrade i H&M katalogen. Det var inte jättemycket som fick mig att känna "WOW", men plaggen ovan tycker jag var fina. Mönstrade leggings, en tunn transparent skjorta och en lång polo som man kan ha till leggings eller slimmade byxor. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta över att höstkläderna redan har kommit in. Jag kan inte fatta att det snart är augusti och att halva sommaren redan har gått, jag har ju inte ens gått på semester än! 


» ÖGONKAKAOTAVLA



Jag skulle vilja ha en sån här tavla i köket. Himla läcker i sin enkelhet!


» NYA SANDALER FRÅN DEICHMAN



När jag var i Trollhättan för ett tag sen så fyndade jag de här sandalernaDeichman. Jag har för mig att de kostade runt 150- lappen (om det hade funnits en sån... :o) och jag är riktigt nöjd med dem! Speciellt de svarta, de är ursköna! De vita är helt ok för att vara flippisar. Jag har aldrig kunnat gå några längre sträckor i flippisar då de alltid skaver mellan tårna. Med de här har jag iaf klarat mig längre än vanligt *hehe* Jag tyckte att Deichamn verkade vara en riktigt bra affär med bättre kvalité än tex Skopunkten. De hade huuuur mycket skor som helst i olika prisklasser. Jag googlade runt lite och det verkar ligga en affär i Angered i Göteborg, men hur ofta är man där lixom.. :o(


» LÅNGKLÄNNING FRÅN MONKI



Jösses vad vi var effektiva igår! Och med vi menar jag jag och Joel. Och med effektiva att vi målade i stort sett hela taket där byggställningen står. Det var faktiskt riktigt mysigt att sitta uppe på taket en ljummen sommarkväll och måla lite. Joel vill ha en takterass, jag kan förstå honom för det var riktigt fin utsikt där uppifrån, men jag tror inte att det skulle se så estetsitk snyggt ut *hehe*



Från tak till långklänning. Nu har jag varit klämt på långklänningen från Monki flera gånger utan att köpa den. Det är inte det att den är dyr utan det är mer att jag redan har så himla många klänningar som gör att jag inte köpt den. Men idag kan jag nog inte hålla mig längre *hehe* MÅSTE nog åka till Frölunda Torg och testa den. Med lite tur så sitter den förtaskigt och då kan jag kanske släppa den :-p


Den är inte brun som den ser ut på bilden utan mossgrön.











» NY KITCHENAID



För någon vecka sedan så kom min Kitchen Aid. Jag beställde den från Komplett.se. Dels för att de sålde den till ett bra pris där och dels för att de har en hämtbutik här i Göteborg vilket gör att man slapp frakten på 500 kr som alla de andra ställena tog (den väger 12 kilo). Snabb leverans var det också, jag fick den dagen efter jag beställt den. Det kallar jag service! Jag velade länge fram och tillbaka vilken färg jag skulle ta (finns ju så himla många! men tills sist bestämde jag mig för den vita. Även om det kanske inte är den piffigaste färgen så passar den ju med allt. Och jag har en viss känsla av att jag inte alltid kommer att ha samma färg i köket. =)

Jag har redan hunnit använda den några gånger och jag är riktigt nöjd! Jag läste i någon recension om att den skulle ha en hög ljudnivå. Den som skrivit det måste haft väldigt känslig hörsel för jag tycker absolut inte att den låter mer än vad andra köksassistenter gör. En annan bra sak är att man kan byta "munnstycke" och därmed använda den till mer än att knåda deg. Man tex vispa sockerkaksmet och man kan blanda ihop kakdegar. Kort och gott, jag är nöjd! =)


» TURBOSNABB FILMJÖLSLIMPA


Här kommer ett superbra recept på en matig och fruktigt limpa. Det bästa av allt är att brödet inte behöver jäsa alls! Satsen räcker till en stor limpa eller två mindre. Igår slevade jag upp smeten i de här rosa formarna från Åhlens. Jag har en bra aning om vem jag ska ge dem till.. ;o)

Ingredienser:
4,5 dl filmjölk
1 dl sirap
1 dl torkade aprikoser
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2,5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

Strössel:
solroskärnor & pumpafrön

Gör så här:
Blanda sirap och filmjölk i en bunke. Hacka frukten och hasselnötterna mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken. Lägg ett smort (viktigt!) bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker upp över kanten. Fyll formen med den tämligen lösa smeten, strö över lite solroskärnor och grädda brödet i mitten av ugnen i 200 grader i 45 minuter. Titta till brödet efter halva tiden, är det lite mörkt kan man lägga över ett pakplåtspapper. Det här brödet är väldigt gott och mättande!


» DIARY & CLOTHING

Tunika i linne från ZARA, vit topp från H&M, svarta jeans leggins från Cubus, sandalerna är förra årets, halsbandet har jag fått av Joel (Eva Attling), ringen är den första jag köpte för egna pengar när jag var runt 11 år. Armbandet är oxå en present från Jeol.

Igår kväll åt jag middag på Linneterassen med min "gamla" kollega Anna. Det var fantastiskt mysigt och vi hade massor att prata om eftersom vi inte setts på flera månader! Det var fullt med folk och det rådde verkligen semesterkänsla. Man borde definitivt gå ut och käka oftare! Får allt ta tag i det på semestern! =)



Och nu till lite ytligare saker.. ;o) Jag har varit på jakt efter ett par svarta jeansleggings länge nu och i helgen hittade jag ett par på Cubus som satt som en smäck! Otroligt små i storleken var de dock då jag fick lomma iväg med ett par i XL *hehe* Nåja, bäst av allt med leggingsen är att de inte åker ner i skrevet och i midjan! Vet inte om det är mig eller leggingsen jag köper som det är fel på, men OFTA så slutar det med att man får gå där och dra upp dem hela tiden, otroligt irriterande! Men icke denna gången! :o)

Sist men inte minst så vill jag slå ett slag för mitt nya guldiga nagellack som jag köpte på Vero Moda för ett tag sen.


» ÖGONSKUGGOR FRÅN E.L.F.


De här skimmrande ögonskuggorna kommer från ELF och är minst lika fina och sitter precis lika bra som de från MUS eller FACE of Sthlm. Dessutom så kostar de bara 36 kronor styck! ELF är ett brittiskt märke som har massor av smink till bra priser. Frakten kostar alltid 50 kr och varorna dyker upp inom nångon vecka. Hur bra som helst med andra ord! =)


» RÖDLUVAN


Jag har alltid velat ha en röd kappa, men aldrig riktigt hittat någon som jag gillat. Men sen såg jag den här när Elloskatalogen damp ner i brevlådan. Är den inte fin så säg! =)

Jag tycker den ser riktigt snygg ut! Och den mysiga luvan är ett stort plus. Läste även kommentararna från folk som köpt den och merparten verkar vara nöjda. Dessutom så skrev många att den var lång i ärmarna så det bådar ju gott! Är hopplöst att hitta jackor med en bra ärmlängd annars.

Det känns ju lite fel att köpa en vinterkappa mitt i sommaren, men man vill ju inte riskera att den ar slut så det får nog bli ett hemklick på denna! =)














» DIARY & CLOTHING



Egentligen så hade jag tänk sluta med en massa uppstyrda outfitbilder nu när jag fräschat till bloggen så fint ;o) MEN eftersom jag gillar kläder och eftersom ett plagg hängandes på en galje ger föga inspiration så har jag bestämt mig för att en och annan outfit kan få dyka upp ibland ändå.. =) Skjortan här brevid köpte jag på Gina för någon dag sen. Den är riktigt tunn och skön och jag känner på mig att den kommer att gå att kombinera med en massa olika kläder =). Inte minst så kommer den vara prefekt att ha på stranden om man skulle råka bränna sig,  inte för att det skulle kunna hända mig, men ändå! ;-P

Helgen har varit tämligen lugn och mysig. Vi (läs: mest Joel) har skrapat tak. Själv så bangade jag när man var tvungen att klättra på ytterligare en stege för att komma åt uppe på taket. Då blev det lite läskigt. *hehe*. Bäst på hela helgen var kanske kvällsdoppet i en sjö som heter Långvattnet i Kikås. Helt underbart! Det var varmare i vattnet än i luften, säkert upp emot 25 grader, lovely!

Idag så är det rätt ruggigt väder ute, men det gör inte så mycket eftersom jag gör min allra sista vecka på jobbet. Jag tycker det känns tusen gånger tråkigare att jobba när solen skiner och man vet att alla andra är lediga!













» CHEESECAKE MED VITCHOKLAD OCH BÄR



När Joel skulle ha grabbkväll i fredags så gjorde jag en sån här cheesecake. Som tur var så fanns det en bit kvar till mig när jag kom hit i lördags! :o) Den här cheesecaken är inte bara god utan även väldigt mastig så en sats räcker säkert till 12 glupska personer.

Ingredienser:
Mördeg:
125 g smör
1 krm salt
125 g mandelmassa
1 ägg
3½ dl vetemjöl


Fyllning:
120 g vit choklad
600 g philadelphiaost
3/4 dl socker
3 ägg
Saft och skal från 1 citron
Hallon
blåbär till garnering

 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mandelmassa och salt i en matberedare. Mixa tills dess att mandelmassan blivit smidig och tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen då mjölet är tillsatt. Lägg degen på ett mjölat bord och kavla till 2 mm. Var noga med att trycka ned kanterna så det inte blir luft emellan. Baka i ugnen tills gyllene ca 10-12 min.


Fyllning:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält chokladen i micron. Vispa samman sockret och osten, blanda därefter i äggen och vispa till en slät kräm. Rör samman lite av ostkrämen med den smälta chokladen. Vispa sedan ned den smälta chokladen, citronsaft- och skal i ostkrämen. Häll upp i mördegsskalet. Grädda i ca 30-35 min.
Smeten skall vara lite lös i mitten, den stelnar när den svalnar. När den svalnat något kan man ställa in den i kylen. Garnera med hallon pch blåbär precis innan servering.


» KNYT SARONGEN SOM EN KLÄNNING



Jag vet inte med er men, ibland när man ligger på stranden och ska trippa iväg och köpa glass eller mat å känner man inte för att dra på sig kläderna, men man är inte heller så sugen på att strosa iväg i bara bikinin. Det är här kanske en av världens bästa uppfinningar kommer in. Sarongen. Den är inte bara perfekt till att ligga på på stranden istället för på ett badlakan som blir både sandigt och aldrig torkar när det väl blivit blött. Det finns även en massa sätt man kan använda den som en klänning. När jag och Åsa var på Fiji fick vi lära oss dessa, dock så var det bara ett som fastande :o) *hehe* Så här gör man:

1. Håll sarongen bakom dig med den breda sidan upp.
2. Drag ihop ändarna vid brösten.
3. Tvinna ändarna.
4. Knyt dem bakom nacken.

KLART!


» BIKBOK SHOPPING



Bikbok har rea, närmare bestämt "halva av halva" på massor av varor! Och som alla vet så gillar jag att fynda =) Jag kom därför därifrån med två plagg, en puderrosa topp/tunika för 50:- och en kjol för 100. Lycka! *hehe*


» ROSA BULLAR

Så där ja, då var bullarna klara! Och jag kan bara meddela att de smakade mums! Nybakade bullar och ett glas kall mjölk, det går inte av för hackor det! :o)





Klickar du på bilden här till vänster så får du upp receptet. Sprara du sedan ner bilden och öppnar den så blir den större. Idag fyllde jag hälften av bullarna med marsipan. Ta bara 2/3 marsipan och 1/3 smör och rör mjukt. Droppa i några droppar karamellfärg. Bred ut blandningen över den utkavlade degen och Tataa! Du har rosa mandelsmakande bullar! =)






» HAVET ÄR UNDERBART






Jag har kommit på att om man börjar jobba tidigt på morgonen så kan man gå tidigt. Om man sedan jobbar över vissa dagar så kan man gå ännu tidigare ibland. Genialsikt, jag vet! :-P Idag var en sådan dag! Efter sex timmar på jobbet tog jag mitt pick och pack och begav mig till Smithskaudden. För mig så finns det få saker som slår att sitta på en klippa i bikini en varm och solig dag, läsa en bok, blicka ut över havet och se seglbåtarna glida förbi. DET är livet!!!


» KVÄLLSMAT- SILL!



Ikväll är jag gräsänkling. Joel har grabbkväll hemma hos sig och då är det bäst att man håller sig borta (ja, annars blir det ju lixom inten grabbkväll, förstör hela poängen :-P) Hur som haver så har jag precis avnjutit en god sillmiddag med gräddfil och färskpotatis. Man får ju passa på när sillhatarna inte är i närheten =) Personligen så älskar jag sill! Abbas "Franska löksill" är urgod! Prova denna om ni gillar sill och inte testat denna.

Nu ska jag baka lite bullar tänkte jag :o)


» THOMAS SABO



Jag fick det här armbandet från Thomas Sabo av mina fina vänner när jag fyllde år. Jag gillar det jättemycket! Och de gjorde ett utmärkt val som valde en liten fjärills berlock! I Sabos sortiment finns det hundratals små berlocker att välja mellan, för alla tänkbara tillfällen, minnen och händelser. Strax efter jag fått arbandet så köpte jag ytterligare tre berlocker fast på Tradera. Misstag. Eftersom jag inte var hundra på att de var äkta (en är jag helt säker på var fejk) så kändes det bara som att de smutsade ner armbandet. Så nu tänker jag vänta på att jag får fler berlocker som är valda med kärlek istället. Alternativt så skämmer jag bort mig själv när jag tycker att jag förtjänat det! *hehe*


» 6 SKÅLAR



Hittade dessa små skålar/pajformar i en liten affär på Frölunda Torg igår. Ynka 15 kr styck kostade de. Kommer att bli perfekta till diverse desserter, suffléer och minipajer!  


» SHOW BOKAD

Nu var det bokat och klart! Robert Gustafsson 25 års jubileum på Rondo den 15 december! Känns inte som att det kan misslyckas! I höstas så var jag och Joel på en fars som hette "Ett makalöst bröllop" där jag grät så tårarna sprutade! Man kan väl säga att jag fick mersmak då för skojigheter.. :o)

Tal till kungen- störtkul!



Klipp ur parlamentet


» STILL THERE




När jag pluggade i Växjö så tog jag reklambilder för Ronneby Brunn. Igår såg jag reklam på tv för spat och döm av min förvåning när jag surfade in på deras hemsida igår och såg att de fortfarande låg kvar. Nu spelar det ju verkligen ingen roll, men tänk om man tagit utmanande bilder när man var ung och dum (inte för att jag någonsin varit det, men ni hajar.. ;o), de kommer alltid att finnas kvar och man kan inget göra åt det! Tur att man alltid varit så himla förståndig ;-P


» KLADDKAKA MED KANEL & KARDEMUMMA FUDGE



Sabina hade gjort den här kladdkakan till sitt 30-års kalas och jag föll pladask för den! Otoligt god och exteremt mättande. Den ovan gjorde jag till jobbet som "hej-då-fika" för att jag ska sluta. Jag gjorde 1½ sats i en rätt stor pajform och den räckte till 25 pers. 


Ingredienser:

2 st  ägg 
3 dl  strösocker 
1,5 dl  vetemjöl 
1 dl  kakao 
1 tsk  vaniljsocker 
0,25 tsk  salt 
100 gram  smör, smält 


Fudge:

1,5 dl  vispgrädde 
1 tsk  honung 
2 st  kanel 
1 tsk  kardemumma
200 gram  mjölkchoklad 


valnötter eller annan valfri topping


Gör så här:

Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det.


Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter (24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 20 minuter. Låt kallna.


Koka upp grädde, honung och kryddor. Ta bort kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 10 minuter. Koka upp grädden igen och blanda i den finhackade chokladen. Rör tills fudgen blir slät och bred sedan ut den kladdkakan. Dekorera med tex valnötter. Ställ in i kylen att stelna.


Serveras med lättvispad grädde.


» NEGLSTICKERS



Ta-ta-ta-taaa! Så här fina blev mina naglar med Mavalas "Hong Kong" och nagelstickers från Nelly.com.


» GROOVESHARK- NÄSTAN SOM SPOTIFY



Jag tänkte tipsa om en sida som är snarlik Spotify. Fördelarna är att man inte behöver bli inbjuden, det är gratis och man behöver inte ladda ner någon programvara vilket gör att man kan använda tjänsten även på tex jobbet. En kolega sa även att han hittade musik på Grooveshark som han inte hittade på Spotify. En annan bra grej är att om man har dålig fantasi, är lat eller inte besitter någon som helst musiksmak så kan man välja "Popoular". Då dyker de mest spelade låtarna upp.


» EN DAG PÅ VÄNERN


Nu kommer säkert mina föräldrar banna mig för att jag lägger upp "lättklädda" bilder på dem. Men de är ju så smååå ;o). Förra helgen (ja alltså inte nu i helgen) så va vi ute med mina föräldrars nya båt, en "Utter nånting" Himla snabbt gick den iaf, ca 40, 50 knop! Fast allt känns ju iof snabbt i jämförelse med en segelbåt som jag är van vid. =) Vi hade en jätteskön dag på klipporna. Det var hiskeligt varmt (på ett bra sätt!) och jag var säkert i och plaskade en fem, sex gånger. Älskar sommaren!


» DÅ KÖR VI!

Efter lite velande fram och tillbaka så bestämde jag mig för att kicka igång Lindis Place igen, min äldsta blogg som jag startade när jag pluggade första året i Växjö. Eftesom jag inte använt bloggen tre år så har jag fräschat upp designen och tagit bort en massa gammal bråte. Jag är numera en expert på html-koder *hehe* Jag har även flyttat över de bästa recepten från min senaste blogg, dessa hittar ni under kategorierna till höger. Vad bloggen kommer att innehålla det får tiden utvisa, men en bra gissning är en massa recept, mitt vanliga svammel, bilder, inredning och lite mode.


» Semlor

Ingredienser till 14 semlor:
50 50 g smör
2.5 2.5 dl mjölk
25 25 g jäst
1.25 1.25 dl Kesella lätt
2 2 krm salt
1 1 tsk stött kardemumma
0.75 0.75 dl socker
8 8 dl vetemjöl
1 1 stk uppvispat ägg
Fyllning:
200 200 g mandelmassa
1 1 dl mjölk
2.5 2.5 dl mellangrädde
florsocker


Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.

3. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 g.

4. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg.

5. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på galler under bakduk.

6. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.

7. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.


» Brownies med vitchoklad


Klicka här för att komma till receptet.


» Fyllda paprikor

Ingredienser till 4 pers (plus lite mumsig fyllning som inte får plats i parikorna som den tappre bagarmästaren får äta upp!):


2 kycklingfileér
2 stora paprikor
2 purjolök
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
10 st färska champinjoner
1½ dl creme fraiche (fetaste!)
en skvätt grädde 40%
1 hönsbuljongtärning
1½ tsk sambal olek (eller efter tycke)
salt och peppar
smör till stekning
37% ost att strö över

Gör så här:
Dela parikorna på häften och tag bort kärnorna, det vit och sköj dem i vatten. Lägg dem i en gryta med vatten och låt koka i ca 5 minuter tills de mjuknat lite. Hacka samtliga lökar samt champinjonerna och stek allt i smör tills det blivit mjukt. Lägg över i en tallrik. Dela kycklingen i mindre bitar. Stek den i smör och krydda med salt och pappar. Tillsätt cremefraiche sambal olek och bujong och låt allt gosa ihop sig. Tillsätt grönsakerna och låt allt puttra i några minuter. Smaka av och krydda ev mer om det skulle behövas. Lägg paprikorna i en ugnsfast form, lägg i fyllningen och strö över rikligt med ost. Grädda i 225 grader till osten blivut gyllen brun (ca 15 minuter). Serveras med sallad.


» Flämtande Uttern


Klicka på den lilla bilden så blir receptet större.


» Saftigt & gott hälsobröd

Klicka på den lilla bilden så blir receptet större.


» Gejersk kaka

Ingredienser:
2 ägg
75 gram smält smör
3 dl socker
2½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
flagad mandel att strö över


Gör så här:
Blanda ägg och socker. Rör i de övriga ingredienserna. Häll över i en bröad form med löstagbar kant. Strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Serveras med vispad grädde.


» Cookies med cornflakes & choklad


Ingredienser:


2 dl  socker 
100 gram  smör 
1 dl  matolja 
1 msk  vaniljsocker 
1 tsk  bikarbonat
3,75 dl  vetemjöl 
2 msk  potatismjöl 
2 dl  cornflakes krossade
200 gram  mörk blockchoklad  

 

Gör så här:
Rör socker och smör pösigt och blanda i matoljan lite i taget. Rör ner resten av ingredienserna, och till sist blockchokladen, grovhackad. Gör runda bollar och lägg den på bakplåtspapper med hyffsat avstånd emellan (platta inte till bollarna, de flyter ut!). Grädda kakorna i 175 grader i 13-15 minuter.


» Fransk potatissallad

Ingredienser:
600 gram kokt färskpotatis 
2 msk  kapris 
1 rödlök
1 knippe rädisor
½ paket sockerärtor
1 paket fetaost (inte färdigskrurna bitar!)
1 påse ruccula
1 röd parika


Dressing:

2 msk   vitvinsvinäger 
4 msk   olivolja 
1 st   vitlöksklyfta(or) 
1 msk   ljus fransk senap 
vitpeppar 
salt 


Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten och låt den svalna, dela sedan potatisarna på hälften (är de väldigt stora kan man dela dem i fyra bitar), skölj och skiva rädisorna fint, dela sockerärtorna med ett snitt snitt på hälften, skär parikan i tunna stavar, hacka rödlöken fint. Blanda allt och smula över fetaosten, lägg i rucculan (hel) samt kaprisen. Blanda alla ingredienser till dressingen, först ser du ut som att den har skurit sig, men när man vispat utav bara sjutton så får man en slät ganska tjock sås. Häll detta över salladen och balnda allt! Och voalla, nu har du världens godaste sommarsallad framför dig!


» Rabarberpaj



Ingredienser:
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk socker
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten


Fyllning:
ca 500 g rabarber (ca 1 liter skuren)
1-1½ dl socker
2 msk potatismjöl


Gör så här:
Finfördela margarinet i mjölet och sockret och tillsätt sedan vattnet och arbeta till en deg. Dela degen i hälften och tillsätt havregrynen till den ena halvan och fördela så det blir en grynig deg. Skala och hacka rabarbern i mindre bitar, lägg över i en bunke och tillsätt socker och potatismjöl och blanda väl. Kvala ut degen utan havregryn till en rundel och täck en pajform med denna. Lägg i rabarbern och smula havregrynsdegen över. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter eller tills pajen fått en fin färg och rabarbern känns mjuk. Servera med vaniljsås!


» Melonfrukost


När vi var i Mexico så fanns det en kedja som hette 100% Natural som vi käkade frukost på ett antal gånger. Allt skulle tydligen som namnet låter vara "äkta" och vi fick reda på att de tydligen tillverkade bla sin egen yoghurt. Hur som helst så blev min favoritfrukost frukttallrik. När jag kom hem såg jag till min förtjusning att det var melontider så jag köpte på mig vattenmelon plus en annan sort som var väldigt söt och god, men som jag tyvärr inte vet namnet på. Melonen skär jag i bitar sen ringlar jag över vaniljyoghurt och strör över crunchy, solroskärnor och pumpafrön. Kan lova att det är supergott och friskt!


När jag kom hem från Thailand för två år sen så fick jag dille på banangröten som vi åt där.. Faktum är att jag fortfarande har dille på det! *hihi*


» Ananaspaj


Ingredienser:
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl lätt crème fraiche (eller crème fraiche)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas eller i bitar


Gör så här:
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Rör ihop ägget, lättcrème fraiche eller crème fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass.


» Kladdig chokladkaka med kokostäcke

Ingredienser:
4 ägg
6 dl socker
5 msk kako
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
180 smält smör
3 dl mjöl
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i de blandade torra ingredienserna omväxlandes med det smälta margarinet. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter.

Kokostäcke:
2 dl socker
1½ dl grädde (mjölk funkade fint det oxå!)
1 dl sirap
250 gram kokosflingor
Gör så här: Alla ingredienser kokas i 5 minuter. Tag ut kakan ur ugnen och bred på toscan i ett jämt lager över hela kakan. Grädda kakan ytterligare i 10 minuter. Låt den svalna och skär den sedan i rutor.


» Passionsfruktsmousse


» Pizza till ett helt kompani! (nyttigt recept)

Ingredienser till två långpanne pizzor:
30 gram jäst
3 dl 37-gradigt vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
3 dl grahamsmjöl (eller valfritt grövre mjölsort som du har hemma)
ca 4 dl vetemjöl

Idag hade jag följade på min pizza:
ca 400 gram nötfärs
tacokrydda
hemmagjord pizzasås (det går bra med färdigköpt oxå, men det blir inte riktigt lika gott!)
1 stor rödlök
1 zucchini
3 st tomater
1 gul paprika
ananas i bitar på bruk
inlagd peperoni
ost 17%
pizzakrydda

Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja och salt och sedan mjölet. Rör så att det blir en deg. Låt jäsa i ca en timma. Sätt ugnen på 225 grader. Stek köttfärsen och blanda i tacokryddan. Skär rödlöken i tunna skivor. Skär zucchini och parika i tunna stavar (är de för tjocka så blir det inte genombakta i ugnen). Hacka tomaterna och peperonin i små bitar. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite. Dela den i två delar och kavla ut vardera bit så att den täcker en långpanna klädd med bakplåtspapper. Bred över pizzasås, fördela de övriga ingrediensera och strö över pizzakrydda och ost. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter.


» Mumsig kålpudding med torkad vitlök

Hur gör man för att ta en bild på kålpuddig så att den ser god ut och inte liknar en gammal intorkad spya? Det skulle jag bar gärna vilja veta! =) Hur som helst så brukar det ju heta att "skenet bedrar" och det stämmer verkligen här för kålpuddig är faktiskt en väldans smaskig maträtt! Dessutom så är den busenkel att göra!


Ingredienser till ca 8 portioner
:
400 gram nötfärs (eller blandfärs om du hellre föredrar det)
3/4 vitkål (lite beroende på storlek)
2 msk smör
2 msk sirap
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 ägg
2 dl grädde
salt, svartpeppar och MASSOR av nymals torkad vitlök


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Riv kålen grovt med hjälp av matberedaren eller strimla den fint med kniv. Stek den i smör tills den blir gyllenbrun och blanda då i sirapen. Koka upp vatten och buljongtärning. Banda nötfärs (rå), ägg, grädde och kryddor. Blanda sedan i kålen i nötfärsblandningen. Lägg över allt i en ungsfastform och häll över buljongen. Grädda i 50-60 minuter.


» Tigerkaka

INGREDIENSER:
200 GR SMÖR ELLER MARGARIN
3 DL SOCKER
2 TSK VANILJSOCKER
3 ÄGG
4 DL VETEMJÖL
2 TSK BAKPULVER
1 DL FILMJÖLK


SMAKSÄTTNING:
2 MSK KAKAOPULVER


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla (veteströ) en rund kransform som rymmer ca 1 ½ liter.
2. Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
3. Blanda ner vetemjöl och bakpulver varvat med kaffegrädde. Rör varsamt smeten slät.
4. Ta undan ca 1/3 av smeten och smaksätt denna med kakao och kaffepulver.
5. Skeda lite ljus smet i botten på bakformen.
Varva därefter ner omväxlande mörk och ljus smet. Rör om lätt med sked så att kakan blir marmorerad.
6. Grädda kakan ca 50 min.
7. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i bakformen och stjälp sedan upp den att kallna.


» Sega rutor med bär

Ingredienser:
200 g smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

2-3 dl vinbär och flagad mandel till garnering


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i sockret, sedan äggen och därefter resten av ingredienserna. Slå upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö över vinbär och flagad mandel. Grädda i knappt 30 minuter. Skär i kvadrater när kakan kallnat något.


» Smaskiga pizzabullar

Ingredienser:
30 g margarin
3 dl mjölk
30 g jäst
½ tsk salt
½ msk socker
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:
Tomatsås (jag kokade min egen, men orkar man inte det så funkar säkert chilisås och tomatpuré aldeles utmärkt!)
skinka skuren i små bitar
ost
pizzakrydda

Gör så här:
Smält margarinet, tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader. Tillsätt jästen och rör slätt. Tillsätt salt, socker och så mycket mjöl så att det blir en icke kladdig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en ganska tunn kvadrat, bred på tomatsås, lägg på skinkan och strö över osten och pizzakryddan. Rulla ihop till en rulle och skär lagom stora bitar som du lägger i en pappersform. Låt jäsa i 10 minuter och grädda sedan bullarna i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg. Lätt som en plätt!


» Cupcakes med nutella


Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
2½ dl strösocker
1½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt


150 gram smält smör
2 dl mjölk
2 ägg


Fyllning:
1 burk nutella


Glasyr:
50 g smör
1 pkt Philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
1 pkt florsocker
Valfri karamellfärg + dekoration


Gör så här:
Värm smöret i micron och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i en annan skål smör, mjölk och ägg. Rör ihop allt sammans. Fyll muffinsformarna till ¾ delar med smet och grädda i ca 30 min 175 grader.


Garnityr: Skär ett konformat hål i varje muffins, gröp ur lite och fyll med nutella. Smält smöret och låt det svalna. Blanda osten med vaniljsockret. Tillsätt smöret och slutligen florsockret. Låt stå i kylskåp ett tag. Spritsa och garnera!


» Pastagratäng med bacon och peppar



Ingredienser:

1 paket  Barilla pastaskruvar

2 paket bacon

200 gram skina (finna tex "ojämna skivor" på ica som passar ypperligt för detta ändamål)

1 purjolök

1 burk creme fraiche (den feta varianten)

1 liter mjölk

4 msk mjöl

200 gram riven ost

salt och MASSOR av svartpeppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. När pastan är klar slå upp den i durkslag och häll sedan tillbaka den i kastrullen. Skär purjolöken i en halvcentimeter breda skivor, klipp baconet i bitar och stek allt sammans utan övrigt fett tills baconet blivit lite krispigt och purjolöken mjuk. Rör i cremefraichen och låt puttra i nån minut. Häll baconblandningen över pastan och rör om. Ruska 4 msk mjöl med ca 1½ dl mjölk och häll över i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Tillsätt 100 gram ost lite salt och MASSOR av svartpeppar (snåla inte!).Koka i ca fem minuter. Såsen ska vara ganska tjock så om den är för tunn så kan man hälla i lite mer mjölredning eller fuska med lite maizena om man inte orkar ruska igen. =). Häll såsen över pasta/bacon-blandningen och blanda väl. Häll över allt i en ugnsfast gratängform och strö över resten av osten. Grädda i ca 20 minuter eller tills gratängen fått en fn färg. Voalla! En riktigt smaskig pastagratäng är klar!


» Mandelbiscotti med saffran


Ingredienser:


100 gram smör eller margarin
1 kuvert saffran (egentligen så skulle det va två, men det va så hiskeligt dyrt med saffran i år så jag blev lite snål, 40 kr/0,5 gram dvs ett paket för den som undrar)
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl skållade och skalad sötmandel


Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mortla saffranen med lite socker och rör i denna och mandeln i smöret. Blanda i ägg, socker, mjöl och bakpulver. Rulla ut degen i 3 långa längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning. Grädda längderna i 200 grader i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och dela längderna i sneda bitar med en vass kniv. Rosta dem i 175 grader i ytterligare 15 minter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna stå kvar till de svalnat med luckan stängd.


» Himmelskt god och enkel vaniljfudge!


Ingredienser:
4 dl socker
3 dl grädde
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
 

Gör så här: Koka socker, grädde och salt tills det klarar kulprovet. Ta av från värmen och vispa mycket kraftigt med elvisp i 1- 2 minuter tills smeten blir tjockare. Blanda i vaniljsocker och kakao. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna att sedan och skära sedan i lagom stora rutor.


» Chokladfudge!

Dät här är min absoluta favorit bland alla olika recept på julgodis! Superenkelt, inga skumma ingredienser och väldigt gott! Om du har rätta knycken så smakar godiset precis som chokladfudgen gör på marknader. =)


» Rocky Road!

Ingredienser:
600 gram valfri blockchoklad (jag tycker det blir godast med hälften ljus och hälften mörk. Och det skriver jag inte enbart för att jag bara råkade komma över ett paket med mörk choklad eftersom resten var slut i affären *hihi*)

220 gram dumlekolor (delade i tre delar)
3½ dl jordnötter
150 gram mini marshmallows (eller vanliga marshmallows klippta i fyra delar)

Gör så här: Smält chokladen över vattenbad. Lägg alla ingredienserna i en bunke, slå över chokladen och blanda väl. Häll upp i en "halv långpanna". Dekorera med nötter och marshmallows.


PS 1. Leila har även pistagenötter i sitt recept, men jag glömde köpa dessa. Dock så kan jag bara meddela att det smakade precis lika bra utan! =)

PS 2. Vicky tipsade om att det blir godare och minde mättsamt om man har i mycket marshmallows så jag anammade detta tips! Jag tror egentligen att det bara ska vara cirka 75 gram marshmallows i.


» DONUTS! (recept ca 20 st)

Ingredienser:
10 gram  jäst 
1 msk  vatten, ljummet 
75 gram  smör 
4 dl  mjölk 
1 dl  strösocker 
1 tsk  salt 
2 st  ägg 
12 dl  vetemjöl


Glasyr: 
75 gram  smör 
5 dl  florsocker 
4 msk  vatten 
karamellfärg, röd 
strössel 
1 l  rapsolja, till fritering


Tillagning:
1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.
2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.
4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.

Tips! Om man har svårt att bedömma hur vamt 180 gradig olja är så kan jag bara säga att det är varmt! När man tror att den rätta temperaturen är uppnådd så kan man slänga i en liten provbit deg. Tar det mer än 30 sekunder att få en gyllenbrun yta på undersidan av provbiten så är oljan för sval.


» Räkcocktail! (recept 4 port)

Ingredienser:
500 g räkor med skal
2 avokador
2 salladslökar
4 passionsfrukter


Dressing:
1 msk fransk senap
1 msk honung
3 msk olja
2 krm salt


Gör så här:
Skala räkorna, skala, kärna ur och tärna avokado, skölj och finstrimla salladslöken. Rör ihop senap och honung. Tillsätt oljan, lite i taget och rör emellan så att oljan rörs in i dressingen. Blanda räkor, avokado, salladslök med hälften av dressingen. Lägg upp i martiniglas. Klicka över resten av såsen. Halvera och gröp ur passionsfrukten och toppa cocktailen med inkråmet.


» Äpple- och hasselnötsbröd


Ingredienser:
3 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjöl
50 g jäst
3 dl rivet äpple
1,5 dl hasselnötter, grovhackade
2 msk olivolja extra vergine
2 msk honung
2 tsk salt
5 dl vatten


Gör så här:

Rör ut jästen med fingervarmt vatten. Tillsätt alla övriga ingredienser och sist mjölet, spara 1 dl till utbaket. Knåda så mycket du orkar om du inte har en hushållsassistent, gärna 5 min. Låt sedan degen jäsa ca 45 min under bakduk.

Lägg upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Degen ska vara ganska fast annars "flyter" bröden ut för mycket. Dela degen i två delar, forma till två limpor och lägg över på en plåt. Pudra över lite mjöl. Jäs sedan i ytterligare 20 min. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i den nedre halvan av ugnen i ca 30 min.


» Supergoda enchiladas! (recpet 6 portioner)


Igår så gjorde jag och Joel, biffar med potatismot och lingonsylt OCH enchiladas som blev sjuuuukt goda! Förskräcks inte över den till synes stora mängden sås ni ska hälla över tortillasen, det ska vara så! :o)


Ingredienser:

600 gr köttfärs
2 rödlökar
1 dl vatten
1 påse tacokryddor
1 burk kidneybönor och/eller majs
6 st stora soft tortillas


Enchiladasås:

½ dl hackade jalapeños (inlaggda på burk, sånna som man får på kebabpizzan)
2 vitlöksklyfta, pressad
2 1/2 dl vatten
2 msk tomatpuré
3/4 tsk salt
1 msk oregano
½ dl Taco sås
3 dl creme fraiche


Till gratinering:
2 dl riven ost


Gör så här:
Bryn löken mjuk och tillsätt sedan färsen och låt den bli genomstekt. Tillsätt krydorna och vatten, låt puttra tills det mesta av vattnet avdunstat. Tillsätt då bönorna och/eller majsen och rör om. Ställ sedan åt sidan. Fördela blandningen i tortillabröden, rulla ihop och lägg i en oljesmord form med skarven nedåt. Vispa ihop alla ingredienser till enchiladasåsen väl och häll den över tortillabröden i formen. Strö över ost och gratinera i ca 15 min i 225 grader.Servera med grönsallad, eller med ris för en mer matig rätt.


» Ätbar kärlek


Till alla hjärtans dag så gjorde jag ett "Rocky Road hjärta" till min älskling. Tyvärr så fanns det ju ingen möjlighet att provsmaka, men jag hoppas det smakar lika bra som den Rocky Road jag gjorde till jul! =) Får nog kompensera upp en förlusten med en semla eller två idag! *hihi* Som dekoration hade jag pistagenötter samt små röda hjärtan.


» Hemmagjorda hamburgare med klytpotatis



Igår bjöd jag Joel på hemmalagade hamburgare (burgarna och bröden) och jag tror bestämt att de gick hem! =) Joel la kommentaren "till och med finare än på McDonalds" Öhhh.. Sen när blev burgaran på McDonalds fina lixom? Han rättade sig snabbt dock och la till "ja, alltså som de ser ut på bilderna" *haha* Nice save! ;o) Fräschare och godare än på donken var de iaf definitivt! =) Klytpotatisen har jag kryddat med massor av Santa Marias grillkrydda och kört i ugnen i 25 minuter på 225 grader (och rört om emellanåt).

När man äter hamburgare på restaurang så får man nästan alltid ketchupen och dippen i en liten skål vid sidan av. Gillar detta koncept skarpt! På så sätt så slipper man få sås på oönskade ställen (misstolka icke! ;o). Grävde iaf fram mina små ljusskålar i glas som jag köpt på Ikea, dessa passade perfekt för ändamålet =)

Recept på hamburgebröd
Ingredienser till 10 st:
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön

Tillagning:
1. Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
3. Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
5. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
6. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
7. Lägg över dem på en bakplåtspapperklädd plåt.
8. Platta till dem ganska mycket och låt dem sedan jäsa i minst 20 min.
9. Sätt ugnen på 250 grader.
10 Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna under bakduk.


» Snoddas

 Ingredienser:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl


Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 msk vatten (gillar inte kaffesmak på kakor!)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering:
1-2 dl kokosflingor


Gör så här:
Smält smöret/margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet. Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter. Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner vatten, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor. Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.


» Påskgodis- stekta ägg

Ingedienser:
0,5 msk smör
2,5 dl florsocker
1 msk mjölk
10 droppar peppermintsolja
30 gram vit choklad
gul karamellfärg

Gör så här:
1. Smält smöret i en mikrosäker bunke. Rör ner florsocker, mjölk och pepparmintarom och blanda ihop till en tjock smet.
2. Mikra smeten på full effekt ca 10 sekunder och rör sedan om. Mikra ytterligare ca 15 sekunder tills smeten blivit lös och smidig. Klicka ut smeten till små rundlar på bakplåtspapper. Om smeten i bunken börjar svalna och stelna är det bara att mikra den några sekunder tills den blir smidig och lättarbetad igen. Låt mintgodisarna stelna.
3. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Droppa i karamellfärg och rör om. Chokladen stelnar nu så pass mycket att du kan forma små bollar med fingertopparna att trycka ut på äggvitorna. Förvaras kallt.


» Fudge med vit choklad


Ingredienser:
0,75 dl  vispgrädde 
225 g  strösocker 
75 g  smör 
1 msk  honung 
50 g  choklad, vit, hackad 
1,5 tsk  vaniljsocker 

Gör så här:
1. Värm försiktigt grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
2. Låt koka utan lock till 116°. Ta kastrullen från plattan och rör ner choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är krämig.
3. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna. Förvara bitarna i plastlådor med lock i kylen.


» God och nyttig Ostkaka

Ikväll blev den en sån här god, nyttig och dessutom proteinrik ostkaka till kvällsmat. Godast är det med jordgubbssylt och grädde till, men känner man inte för att vara fullt så onyttig så funkar det aldeles utmärkt  med färska- eller upptinade jordgubbar!

Ingredienser:

2 ägg
2 msk socker
1/2 dl skållad mald mandel
2 msk vetemjöl
300 gram keso mini
1 1/2 dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Rör ned mandel, vetemjöl och keso. Blanda till sist i mjölken. Häll smeten i oljepenslad ungssäker form. Grädda långt ner i ugnen tills kakan stannat och fått färg, ca 50 minuter.

92608-859