» MJÖLKCHOKLAD FUDGE

Jag kan precis ha gjort den godaste fudgen någonsin! Sjukt nöjd med resultatet. Fudgen är seg, men ändå fast och inte kladdig. Jag tror bestämt att det var marshmallowsen som gjorde susen! Ni måste prova!




Ingredienser:
50 gram  marshmallows
1 dl  grädde  
2 dl  strösocker  
50 gram  smör  
130 gram  Marabou choklad

Gör så här:
1. Innan du börjar att koka ihop smeten, klipp sockerbitarna i små bitar och hacka chokladen så det är klart i två skålar.
2. Blanda allt utom chokladen i en kastrull. Efter att marshmallowsen smält helt, koka ytterligare 2 minuter.
3. Rör ner chokladen och rör om tills den har smält.
4. Häll ut smeten på en plåt ca. 20x30 cm med bakplåtspapper på. Skär i bitar när det har stelnat och förvara i kylen.


» NYA KLÄDER



New Yorker är inte mycket att hänga i julgranen. Oftast bedrövlig kvalité, men underkläder och mysbyxor med långa ben kan de iaf! =) Hittade ett par svarta med vita ränder på sidorna igår. På Cubus hittade jag de här sköna randiga tröjorna.


» LITEN ÖNSKELISTA


» VIRKADE POLKAGRISKÄPPAR



Har virkat lite polkagriskäppar. Lätt som en plätt! Först virkar man 60 lm med vitt garn, sedan 60 fm tillbaka med rött garn och sedan avslutar men med ytterligare 60 fm med vitt garn. Tag en piprensare, vik den på hälften och tvinna den något. Dra en limsträng på ena sidan av virkningen och tvinna den runt piprensaren. Sätt en klädnypa i var ände under torktiden. Klart! :o)


» VINGLAS FRÅN RUSTA


Kilade in på Rusta förra veckan för att köpa de här hajpade och lite gammeldags vinglasen. Tycker de är lite roliga som komplement till de vanliga mer runda glasen.


» 1:A ADVENT- NYTT SOFFBORD & JULPYNT

Då var första ljuset tänt, glöggen drucken, lussekatterna och pepparkakorna ligger och jäser i magen, snön dalar ner utanför fönstret och allt känns allmänt juligt och mysigt!

Idag har jag varit inne i city en sväng och unnat mig hela fyra stycken tröjor. Det tyckte jag att jag var värld efter två månader med minimilön. Dessutom så fick jag avbockat några julklappar. Om man inte kan åka in till stan mitt i veckan så tycker jag att söndag är den perfekta dagen. Hälften så mycket folk som på lördagar och alla affärer är i stort sett öppna.

Ikväll har jag satt upp en läslampa vid soffan och monterat ihop ett bord från Ikea:


Vi hade ett likande bord innan, men det var väldigt slitet samt att det inte fanns någon praktisk hylla att lägga tidningar, fjärrkontroller och annat bröt på :o) Lampan syns knappt, men den sitter över soffan längst till vänster. Till höger står mina "tomtekuddar" som jag sydde igår.


Så här blev det med tallriset och hjärtan jag sydde av filt och spets.

När jag hade cirka hundra meter kvar till Joel så trippar två fina rådjur över vägen i maklig takt. Jag tycker det känns fint på nåt sätt, att man vet att naturen och djuren bara är runt husknuten.


» NYTT JULPYNT


Idag har det inhandlats lite julpynt. Två "julgranskulshängare" från Ikea, silver stjärnor (Ikea), ett hjärta i trä från Liseberg samt "andventsljusnummer" från Hemtex. Hmm.. jag tror bestämt att de som står bakom Svenska akademins ordlista har lite fler ord som de behöver uppfinna nästa år! Eller så är det bara jag som är oallmänbildad *hehe*


» WINTER DIARY



Igår var jag och Joel på Liseberg och åkte skridskor. Det var riktigt mysigt! Dock så kände jag mig som bambi på hal is på skridskorna, Joel däremot var grym på skrillerna, men det var roligt ändå! *hehe* Innan Liseberg så var vi och käkade middag Pasta+. Vi hade inte bokat något och vi uptäckte rätt snart att det inte var helt enkelt att få ett bord på stående fot, men på Pasta+ hade vi tur!

Idag tog vi en långromenad i naturen, kallt men skönt! På vägen hem så "knyckte" jag lite tallris som jag har satt i en vas med en ljusslinga i. I eftermiddag har vi varit på Ikea och shoppat och käkat julbord. Riktigt riktigt bra julbord för ynka 79 kr! Vi köpte ett soffbord och lite julpynt. Jag trodde det skulle varit galet mycket folk på Ikea då det varit löning och allt, men det var faktiskt inte så farligt! Later!


» INREDNING FRÅN HEM & HOBBY I HJO



Det här köpte jag på Hem & Hobby när jag var där sist. De har så himla mycket fint! Jag är väldigt nöjd med plastblommorna måste jag erkänna. Det går knapt att de att de inte är äkta, speciellt inte de tjockbladiga växterna!

Ikväll har jag julpyntat lägenheten, nu fattas bara julgardinerna och en gran. Jag håller tummarna för att jag kan fixa det nästa vecka!

Imorn kväll ska jag och Joel till Liseberg och åka skridskor och köpa vaniljfudge! Efter det tänkte vi gå ut och käka nån stans på stan, ska bli mysigt! Jag har kommit på att jag fullkomligt älskar snön ute! Det var nog många år sen jag hade så här mycket julkänslor så här tidigt! Love it!


» JULPYSSEL- ÄNGLATOMTAR


Igår julpysslade jag. Jag knåpade ihop några änglatomtar av en pysselstas från Panduro. Sen förberedde jag lite tyghjärtan som ska sys på symaskin. Gjorde pepparkakor i lera som jag ska måla, knyta i röda band och hänga i julgranen. Sist men inte minst så gjorde jag virkade polkagriskäppar (de med klädnypor som ligger för torkning)


» SÖT HUND- NAGLAR- JULGARDINER




Har ni sett vilken söt liten hud (och tjej oxå såklart)! Kortet tog jag när jag och Emily och Gizmo var uppe och gick på berget sist jag var hemma i Falköping.

Gizmo är en "stor hund" och tycker om att bära på saker, i det här fallet Emilys vante. Speciellt när han är trött och uttråkad. Hur sött är inte det!

På tal om något heeelt annat. Jag har fått dille på vitt mjölkigt nagellack med ett lager silverglitter över. Ser nästan ut som snö som glimmar på naglarna och vad kan passa bättre just nu? Ahja.. förutom rött då.. :o)


Igår beställde jag julgardiner från Jotex. De med hjärtan tänkte jag ha i köket eller i sovrummet och de randiga i vardagsrummet. Jag tog de som var 220 långa. Jag gillar att de randiga ser lite gammeldags ut! Hoppas de kommer snart för det börjar ju dra ihop sig!

Imorn ska jag julpynta efter jobbet. Mysigt!






» FLUFFIGA LUSSEKATTER

Igår bakade jag lussekatter och lyssnade på julmusik, mysigt! Jag är trött på alla lussebullsrecept med kesella i. Saftiga? Ja visst, men jag tycker oxå att de blir lite väl kompakta. Så den här gången körde jag på ett gammalt klassisktrecept. Om du gör dem lite lagomstora så räcker en sats till ca 25 lussekatter.

 

Ingredienser:
12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1.25 dl strösocker
100 g smör
1 st ägg
0.5 tsk salt
0.6 pkt jäst
1 paket saffran
russin
1 st ägg till pensling 


Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll då i matberedaren. Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg.

2. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast.

3. Kör degen på mellanväxeln i 8 minuter eller knåda den i 15 minuter. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.

5. Rulla ut till avlånga strängar, cirka 30 centimeter långa. Forma dessa till lussekatter.

6. Lägg lussekatterna på en plåt med bakpapper. Tryck in russin i vardera ände.

7. Jäs under handduk i ca 45-60 minuter. Katterna ska växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Knäck ett ägg i en kopp och rör ihop lätt.

8. Pensla försiktigt med äggstrykning och baka av dem i cirka 6 minuter. De ska vara ljusa.


» TRAFIKANTER

Jisses vad irriterad man kan bli på folk som kör så in i helsike sakta! Idag när jag körde hem från jobbet så låg jag efter en tant som körde i 5 km/h på en 50 väg. Nog för att det är dåligt väglag, men 5 km/h!? Jag kör oxå väldigt ansvarsfullt om jag får säga det själv, men om nån kör så sakta så måste jag bara köra om. Jag blinkade lite fint och kröp om i snabba 10 km/h :o) Tanten i bilen jag körde om glodde på mig som att jag vore en fullkomlig idiot *suck*

» VIRKADE JULSTRUTAR

Jag hittade en beskrivning på virkade strutar att hänga i granen i en tidning. Självklart så var jag tvungen att testa att göra några. De blev inte riktigt lika fina som de i tidningen, men de duger bra åt mig att hänga i granen iaf! :o) Jag försökte ta ett kort på beskrivningen om någon skulle vara sugen på att testa.




» CHOCOLATE CORNFLAKES COOKIES



Ikväll så har jag gjort lite kakor som jag tänkte ta med mig till jobbet imorn. Nåtgot måste man ju ha för att piffa upp tillvaron när det är så tråkigt väder ;o)

Ingredienser:
2 dl  socker 
100 gram  smör 
1 dl  matolja 
1 msk  vaniljsocker 
1 tsk  bikarbonat
3,75 dl  vetemjöl 
2 msk  potatismjöl 
2 dl  cornflakes krossade
200 gram  mörk blockchoklad 
 

Gör så här:
Rör socker och smör pösigt och blanda i matoljan lite i taget. Rör ner resten av ingredienserna. Gör runda bollar och lägg den på bakplåtspapper med hyffsat avstånd emellan (platta inte till bollarna, de flyter ut!). Grädda kakorna i 175 grader i ca 17 minuter.


» REKLAMFILM FÖR XDIN

Nu är reklamfilmen för Xdin som jag medverkar i officiell. Om du är nyfiken på hur den blev så kan du klicka på play nedan.



Nu ska jag strax möta upp Jossan och Lottsson på Lilla Linne för lite måndagsmys. Ciao!


» NÄSTAN SOCKERFRI MOROTSKAKA MED HASSELNÖTTER

 








I torsdags bakade den här morotskakan att ta med hem till Falköping. Eftersom pappa är dabetiker så gjorde jag en variant som är tämligen snål på socker.

Ingredienser:
2 ägg
½ dl socker
1 dl hermesetas sötningsmedel
½ dl hackade hasselnötter
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm ingefära
1/2 dl olja
3 dl rivna morötter

Glasyr:

150 g philadelphia-ost
50 g smör, ej smält
1 1/2 dl hermesetas sötningsmedel
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här: Vispa äggen och sockret poröst. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kardemumma, ingefära och kanel och rör ner i smeten. Häll i oljan, hasselnötterna och morötterna. Häll upp i en rund, smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 30 min.

Glasyr:
Blanda philadelphiaosten med smör, sötningsmedel, florsocker och vaniljsocker till en jämn massa.
bred över glasyren när kakan svalnat. Dekorera med hasselnötter.

 


» HEMMA I FALKÖPING

Nu sitter jag vid mina föräldrars dator och skriver. Tack gode gud så har de ÄNTLIGEN köpt en ny så man slipper irritera sig på att allt är så långsamt. Jag tog med mig lite av det jag rensade ur garderoberna till Falköping för jag tänkte att det kanske var något som mamma ville och. Hon tog några plagg och sen kom Emily och gick och igenom två stora lådor. hon fick bara med sig ett par jeans, vilket faktiskt kändes rätt bra. För det måste ju betyda att jag rensat ur grejer som faktiskt inte var någon höjdare längre. Det som slog mig när jag gick igenom plaggen var att det mesta var väldigt kort (tröjor och kjolar) och tight. Det måste vara ett tecken på att man blivit lite mer bekväm på äldre dar när man väljer kläder. Hur oskönt är det inte när det "glipar'" mellan tröjan och byxorna i ryggen till exempel? *hehe* Japp, jag tror bestämt att jag börjar bli vuxen. Och med lite tur så ändras inte klädstilen så mycket i framtiden så man slipper rensa bort hundratals plagg om några år igen. *haha*

Nu ropar mamma att det är mat.. känner mig som 10 år igen! ;o) I eftermiddag åker jag och mamma till "Hem & Hobby" i Hjo. C you!


» DIARY & CLOTHING


Tror det mesta av dagens klädsel kommer från H&M. Förutom moccastövlarna som är av märket Tamaris, halsbandet från Eva Attling och armbandet som kommer från Jarl Sandin.


Idag var första dagen sedan jag började mitt uppdrag som jag bara jobbade 8 timmar och kom därmed ifrån jobbet medans det fortfarande var lite ljust. Jag har precis vart och köpt ingredienser till en kaka som jag tänkte baka och ta med mig hem till mamma och pappa i helgen. Jag ska nämligen besöka den stora metropolen Falköping. Hemma tänkte jag passa på att gå på loppis, få min symaskin lagad, gå promenader på berget med Emily och besöka Falbygdens Ost. Ska bli skönt att komma hem!


» PRINSESSTÅRTA & KUPA


Denna söta virkade prinsesstårtan och glaskupan fick jag av Joels mamma i helgen. Sött va!? Det roliga är att jag spanade in exakt den kupan veckan innan... :o)


» LINDAS LASAGNE

Har precis gjort en sats lasange som jag är väldigt nöjd med. Det är iaf den godaste som jag gjort hittills! (glömde ta kort så jag "lånade" en bild)

Köttfärsås:
500 gram köttfärs
150 gram hackad fryst spenat
1 hackad gul lök
1 pkt krossade tomater
1½ dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3 tsk sambal olek
3 stora pressade vitlöksklyftor
2 msk basilika
salt och peppar

Ostsås:
30 gram margarin
5 msk mjöl
1 l mjölk
½ dl parmesanost
2 dl riven ost

1 pkt fullkornslasagneplattor från ZETA

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Bryn löken, tillsätt köttfärsen och låt det bli genomstekt. Tillsätt övrigt till köttfärssåsen och låt puttra. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt vetemjöl och rör om väl. Tillsätt mjölken pö om pö och låt koka upp till en tjockare sås, rör ner osten och tag av plattan. Häll lite av ostsåsen i en mindre långpanna, klicka ut lite köttfärssås och täck med lasangeplattor. Går så här två, tre lager. Avlsuta med ett lager köttfärssås och ostsås. Toppa med ost. Grädda i 25 minuter eller tills plattorna är mjuka. Smaklig måltid!


» NYTT I GARDEROBEN


När man rensar så får man köpa nytt. Är det inte så? ;o) Hur som helst så köpte jag en jätteskön poloklänning med puffärm på New Yorker förra veckan. Vantarna är köpta på Kappahl och har "skinn" på insida, förhoppningsvis så blir det lite tåliga på så sätt.


» GARDEROBSRENSNING & FYND

Ikväll har jag rensat i förådet i källaren samt mina garderober. Jag måste ändå ge en liten eloge till mig själv för det är faktiskt tämligen välorganiserat i källaren. I mina garderober uppe däremot så var den en annan historia. Jag trodde inte att det fanns så mycket att ge bort, men chi fick jag. Tre bananlådor med kläder fyllde jag. Dessutom så hittade jag en massa väskor som jag inte riktigt vet varför jag sparat. Det var en riktig tillbakablick att gå igenom dem, de var fulla med en massa kvitton och andra små grejer. Jag kan meddela att genom min rensning så har jag tjänat, 2 st guldtior, 5 tamponger, 3 uppladdningsbara batterier, ett reselakan i siden och en schweizisk armekniv som varit borta sen jordenrunt resan. :o) Erikshjälpen nästa!