» PIMPAT HÖGTALARNA

Jag tyckte högtalarna såg lite tråkiga ut så jag limmade fast tyg på dem med hjälp av limpistolen. Tycker de blev finare! Hade jag fått välja så hade jag byggt in alla media prylar i ett skåp för jag tycker inte att de är speciellt fina att titta på.

Hade en jätteskum dröm/hallucination inatt. Jag vaknade och tittade på Joel. Då såg jag en spindel som kröp över hans huvud. Den såg ut som en harkrank fast den var svart. Jag försökte titta jättenoga för jag trodde trots allt att det var en dröm, men spindeln var kvar så jag högg tag i telefonen och lös med den. Men då var spindeln borta. Jag vet fortfarande inte om det var en dröm att jag såg en spindel, men jag misstänker det :o) Det sjuka är att det inte är första gången som jag vaknar och tror jag ser en spindel i sängen. Jag behvör nog inte tillägga att spindlar inte är mitt favoritdjur ;o)

Idag håller jag och Joel på att städa och förbreder nyårs maten. Det är bra att få gäster ibland för då tar man verkligen tag i städningen *hehe* Hppas ni får en riktigt rolig kväll för det tänker vi ha! :o)


» GUNGHÄST

Till Beatrice i julklapp så målade jag om den här gunghästen som jag köpt på Blocket. Den såg inte så rolig ut innan, men med lite färg och nytt tyg på sitsen så blev den fin!



Även stora barn gillar gunghästar.. ;-P


» GOD JUL!


Nu har min älskling åkt till sin släkt och jag väntar nu på att min ska komma! Bilderna här ovan är tagna när jag och Joel var på Liseberg för någon vecka sen. Hoppas ni får en alldeles fantastiskt mysig julafton! KRAM på er!


» DAN FÖRE DAN

När vi kom till Falköping igår så var det vitt och fint ute. Idag när vi vaknade så var nästan all snön borta. Det är inte klokt vad fort det smälter bort när det är 8 plusgrader :o( Idag har vi inte gjort många handtag. Vi sov lääänge och sen käkade vi "brunch". Efter det var vi på Falbyggdens ost en sväng. Där hittade vi lite godsaker till Nyår samt en jättefin tomte från Sia som fick följa med hem :o) Sedan dess så har vi hängt framför brasan och svullat i oss godsaker.


Mamma och pappas gran. Liiiite klenare än vår. *hehe*


Min fina älskling


Julgodis!


Älskar knastret och värmen från brasan.


Hjärtaan i guld är gjorda och oasis, gips, lim och glitter och tillverkades när jag fortfarande bodde hemma.


Fina tomten som jag hittade på Osten.


» HJÄRTMOBIL

Inför julen så har jag knåpat ihop några hjärtmobiler. Hjärtana sydde jag ihop på symaskinen, vrängde ut och in, stoppade med vadd och tråcklade ihop. Knapparna är dit sydda för hand och för att fästa dem på bandet använde jag mig av min kära vän limmpistolen :o) Först testade jag att sy fast dem, men det var ett jäkla jobb och blev inte heller speciellt bra så jag limmade fast dem istället. Fördelen med limpistol är att det man limmar ihop sitter som berget!

Elementet på bilden är från 20-talat och fick sig en omgång med stålborte och vit färg i våras. Nu har jag tyvärr ingen förebild, men det blev verkligen en enorm skillnad! Jag gillar de här gamla radiatorerna. De känns så robusta och rejäla i sin konstruktion. Sen att de har placerat ut dem i huset på de mest märkliga ställena är en annan historia *hehe*

För den som är intresserad så kan jag berätta att plankgolvet är från när huset byggdes på 20-talet. Det har tagits fram under lager av plastmattor, slipats, lutats och vitsåpats.

Nu är jag hemma i Falköping och här är det faktiskt snö! Ingen har väl kunnat undgå att märka att jag längtat en del efter den ;o) Nu ska vi käka middag och sen ska jag sätta mig i soffan och inte lyfta på rumpan förrän jag ska gå och lägga mig.

God dan före dan före doppare dan på er!


» JULIGA CAKEPOPS

I förrgår var Jossan här och julbakade. Hon är minsann julgodis ansvarig där hemma så jag assisterade henne lite :o) Mysigt var det och vi svängde ihop en massa godsaker, bl a vaniljfudge, bountykulor och cakepops. Cakepops är vansinnigt lätt och att göra, men jag har modifierat receptet lite sedan sist då smeten blev lite lös. Jag har lagt till cirka 1/3 sockerkaka och minskat ner på mängden färskost. Nu hade vi ingen sockerkaka till hands, men jag grävde fram två semlebullar ut frysen som vi använde inkråmet av. Den här gången blev den en tämligen fast och smidig deg! Faktum är att det var så roligt att göra cakepops så jag gjorde ytterligare ett gäng som jag tänkte ta med  mig till "fredags fikat" på jobbet imorgon. :o)




Ingredienser:
1 paket kladdkakeballerina
100 gram färskost
1/3 sockerkaka (eller liknande)
200 gram smält choklad

strössel
grillpinnar

Gör så här:
Stoppa ner kakorna i en matberedare och mixa tills de blivit finfördelade. Tillsätt sedan sockerkakan och fortsätt att mixa till den blivit finfördelad. Tillsätt färskosten och fortsätt mixa till du får en smidig degliknande klump. Blir degen för lös så kan du tillsätta lite mer sockerkaka. Blir den för hård så tillsätter du bara lite mer färskost. Låt degen vila i kylen i en havtimma innan du rullar bollar som du sedan trycker en halv grillpinne igenom. Tryck den hela vägen igenom så den sitter fast ordentligt. Låt vila i frysen 30 minter. Doppa cakepopsen sedan i smält choklad av valfri sort. Dekorera direkt med något fint strössel.



» HEJ TOMTEGUBBAR

I helgen pysslade jag ihop några tomtar. Pysselkittet tror jag att jag köpte på Rusta förra året. Först testade jag att limma ihop delarna med vanligt textillim, men det ville inte hålla ihop alls så jag drog fram de lite tyngre grejerna. Limpistolen. Då gick det som en dans! Himla bra uppfinning det där för tålamodslösa människor som mig själv som inte orkar sitta och hålla meddans limmet torkar :o)


» DEAD SANTAS ROCKY ROAD ;)

Igår gjorde jag ytterligare en sats med Rocky Road. Det är ju så gott! Den här gången hade jag i stympade skumtomtar och det blev faktiskt ännu godare än med vanliga marshmallows! Dessutom så tycker jag de blev finare med lite rosa i sig :o) Här hittar ni receptet.


» INGEFÄRSSILL & JULSILL

Idag tittar solen fram och det är en minusgrad. Det firade jag och Joel genom att dra på oss långkalsongerna och ge oss ut i naturen. Jag tog med mig kameran för jag tänkte testa att ta lite naturbilder, men jag insåg att jag inte tycker att naturen är så där vansinnigt inspirerande just nu när allt bara är grått. Så det blev inte så många kort tagna. Roligare är det då att ta kort på julpynt och julgodis.. eller julsill ;o) Igår gjorde jag två sorters inläggningar. Nu kan jag inte berätta om de blev goda för de ska stå och dra sig till julafton, men jag tyckte att kombinationen ingefära och citrus lät gott!

Ingefärssill:
8 sillfiléer, urvattnade
2 dl vatten
1 dl ättiksprit
1½ dl socker
1 gul lök, skivad
1 liten porjolök, strimlad
1 msk kryddpeppar, grovkrossad
1 äpple
2 msk färk riven ingefära
2 limefruker, skal och saft


Gör så här:
Koka vatten, ättika och socker till en lag. Låt svalna. Skär filéerna i bitar och varva dem i en burk med lök, purjolök, äpple och kryddor. Blanda ner ingefära, limesaft och limeskal i lagen och häll den den i burken. Låt sillen stå och dra i ett dygn, gärna längre.


Julsill:
8 sillfiléer, urvattnade
1 rödlök, skivad
30 st kryddpepparkorn, mortlade

Gör så här:
Koka lagen enligt ovan. Varva sill med lök och kryddor i en burk. Häll över den avsvalnade lagen och låt stå ett dygn eller mer.


» JULKORTS PYSSEL

Igår efter jobbet så rotade jag i mina lådor efter material som skulle kunna passa till julkort. Hade till min stora glädje mer bröt (västgötska?) än vad mindes! :o) Jag tog fram mina små högtalare, kopplade in Iphonen, startade appen "Xmas Radio" och satte på kanalen "Happy christmas radio". Det finns sjukt mycket olika radiokanaler att välja på, men jag har kommit fram till att den här kanalen faktiskt oftast spelar låtar som man känner igen. När allt var riggat så gick jag ner i köket, hällde upp ett stort glas med julmust och plockade fram lite julgodis. Och tro det eller ej, men julkänsolna kom faktiskt smygande och det var väldigt mycket roligare att pyssla ihop julkort än jag mindes. Så roligt att jag var tvungen att knåpa ihop ytterligare några idag när jag vaknat! :o)


Just det ja, jag kan tipsa om den här fiffiga gröna mattan som jag köpte på Stoff & Stil för ett tag sedan. Den går att skära på och utgör ett alldeles utmärkt skydd för mitt egenhändigt målade skrivbord! När jag inte anväder den så gömmer jag den bara bakom en byrå :o) Här kommer ett gäng bilder på julkorten:



Ett bra tips är att köpa på sig material efter jul till nästa års julkort. Förra året vet jag att jag köpte sånna här checka papper på Panduro till 70% rabatt :o)

Ikväll så ska jag vara barnvakt åt min brorsdotter Beatrice. Ska bli roligt, hon är ett riktigt litet charmtroll!

Innan dess så tänkte jag hinna med att göra lite julgodis, köra bort skräpet i vår sopsorteringssation och eventuellt ge mig ut och testa min nya kamera i naturen :o)


Hoppas ni får en alldeles fantastisk lördag!

















» GLÖGGFIKA

Ikväll har vi haft lite glöggfika hemma hos oss med Joels föräldrar, faster och farmor. Det svullades i chocolate chip cookies, pepparkakssnittar, köpe pepparkakaor (ja, de sved lite att servera, men man kan inte hinna baka allt *haha*) och lussebullar.

Sen var jag så klart tvungen att exprimentera lite med min kamera. Jag hittade en rolig inställnng som förvandlar allt utom röda toner till gråskala. Joel hittade en rolig "mössa" :o) Schyst att mest Joel även fick en lätt touch av läppstift *hehe*




Lussebullar som jag bakade hela helgen.


Det här blev visst lite grynigt vilket ger mig lite prestationsångest att lära mig ställa in kameran rätt!


Kakor och fint Mateus fat jag fått i present.


Bara ett ljus kvar att tända nu. Det är inte klokt vad tiden går fort!


» SONY NEX-5N

Nu har jag hunnit testa kameran en del och den är grym! Bra menyer, massor av förinställda alternativ att välja på samt så klart ett gäng manuella funktioner. Bäst av allt är att man kan ta fina klara inomhusbilder utan blixt utan att de blir gryniga! Det kanske inte är något ovanligt för en systemkamera, men då jag bara ägt kompaktkameror så var detta något av en uppenbarelse för mig :o)

Jag velade ju att bra tag där om jag skulle satsa på en "klassisk" systemkamera eller den jag nu köpte:



Men jag måste säga att jag kunde inte vara nöjdare med mitt val! Ett stort plus är att den är tillräckligt liten för att få ner i väskan och att touch displayen på baksidan känns bra mycket modernare än bildskärmen på tex Nikon eller Canons kameror. Jag känner på mig att det kommer bli en hel del fotande fram över :o)

Nedan tillhöger ser ni vår gran som jag fotat med in kompaktkamera och till höger bilden jag tagit med Sonys NEX-5N:

Sony NEX-5N:

Nedan är lite bilder på julgranspynt som jag samlat på mig genom åren. Endel har jag gjort själv, sedan försöker jag alltid att köpa en julgransprydnad när jag är ute och reser. Vissa samlar på snappsglas från olika länder, jag samlar på julgranspynt och kylskåpsmagneter :o)


Jag tycker bilderna blev väldigt bra, men jag kan tänka mig att de förmodligen hade kunnat vara ännu bättre om jag lärt mig alla inställningar :o)


» GLAD LUCIA!


Eller hur säger man? Dagen började med ett helt ok luciatåg på jobbet, glögg, pepparkakor och lussekatt. Dagen fortsatte i julens tecken med jullunch på konsultfirman.


Efter jobbet var jag och hämtade min nya systemkamera. Det bidde en Sony NEX-5N! Nu ska bara batteriet laddas i 250 minuter innan jag kan börja använda den :o( Gillar inte att vänta! Under tiden så har jag roat mig med att läsa igenom manualen. Det finns grymt mycket funktioner som man hoppas att man kan memorisera.


Nu ska vi snart åka iväg på luciakonsert i Oscar Fredriks kyrka. Det här året tänker jag vara där i god tid för förra året så hamnade vi längst bak på läktaren så vi såg inte ens luciatåget. Men fint sjöng de!


Bilden här till vänster är tagen när jag var tärna i Falköpings luciatåg. Jag gick tredje året på gymnasiet så jag bör väl ha varit 19 år.





Hoppas ni har haft en mysig oh iaf liiiiiite julig dag!








OBS! Bilden kan vara ett montage





» COASTERS


De här fina flask/glas-underläggen som är gjorda i silikon hittade jag på Cinco i Mölndals centrum. Spring å köp! ;o)


» MARKNADSGODIS



Varje år så gör jag det här julgodiset för det är så gott och enkelt! Dessutom så blir det mycket och det tar max 15 minuter att slänga ihop). I år ökade jag på mängden kakao en aning för att få ännu mer chokladsmak. Det blev väldigt smaskigt! Här hittar ni receptet.


» BOUNTYBOLLAR


Receptet till de här goda koksbollarna hittade jag på bloggen "Bli min jäst" (som för övrigt är en väldigt trevlig blogg! :o)  Gillar man kokos så är de här verkligen smarriga!



Ingredienser:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
200 g choklad


Gör så här:

Blanda smör, sirap, florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka i 8 minuter, tills smeten blir lite seg. Tillsätt kokosflingor och låt smeten svalna något. Rulla små bollar och lägg dem på bakplåtspapper. Låt stå kallt tills de blivit fasta. Smält chokladen och doppa bollarna i denna.


» ÅRETS TOMTE


Den här fina tomten i ull köpte jag för ett tag sedan. Det måste verkligen vara årets tomte för jag har sett den på både Jysk, Rusta och Bolagret.

Tycker tomatar i tyg ger en lite mysigare känsla än porslinstomtar. Är inte jätteförtjust i just porslinstomtar, även om en och annan kan vara fin så klart :o)

Igår blev det inte mycket gjort trots de storslagna planera, MEN idag så känns magen så gott som bra så nu jäklar ska det fixas *hihi*

Såg två filmer igår. "In Time" med Justin Timberlake som handlar om att man har börjat betala i tid istället för pengar. Ingen superbra film, men ändå helt ok! Justin spelade oväntat bra :o)

Sedan såg vi en film som heter "Hall pass", Frikort på svenska typ. Den handlar om två familjer där mannan (och även kvinnan) får en veckas lediget från äktenskapet. Väldigt rolig!!!

Solen skiner dessutom in genom fönstret idag och gör en glad!

Hoppas ni får en fin dag!







» ROCKY ROAD & SNICKERS KAKOR

Det har blivit mycket Rocky Road och Snickersgodis den senaste tiden. Både när jag var uppe hos Åsa och när tjejerna var här i onsdags, men det är ju så gott!!! Idag blir det kanske ytterligare en sats som ska användas som "gå bort godis".

Idag vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på. Man kanske skulle pyssla ihop lite julkort, göra julgodis, köpa en gran eller shoppa de sista julklapparna?


Ingredienser till Snickerskakor:
1 burk jornötssmör
1 dl socker
2 dl sirap
8 dl K-special
1 mörk blockchokladkaka
50 gram vit choklad

Gör så här:
Blanda jordnötssmöret, sockret och sirapen i en kastrull. Låt sjuda ihop till en smet. Blanda i krossad K-special. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och tryck till den ordentligt så den blir lite kompakt. Smält blockchokladkakan och bred den över jordnötssmeten. Ringla sedan över vit choklad och dra med en gaffel genom chokladen så det blir fint :o) Skär i lagom stora i bitar när godiset kallnat. Förvara bitarna svalt.


Ingredienser till Rocky Road:
200 gram mörk ckoklad
400 gram ljus choklad
220 gram dumlekolor (delade i tre delar)
3½ dl jordnötter
150 gram mini marshmallows (eller vanliga marshmallows klippta i fyra delar)

Gör så här: Smält chokladen över vattenbad. Lägg alla ingredienserna i en bunke, slå över chokladen och blanda väl. Häll upp i en "halv långpanna".


» 24 MINDRE KUL TIMMAR

Jag visste inte ens att det kunde åska samtidigt som det var en plusgrad och snöade. Vaknade igår strax efter att jag gått och lagt mig av att det lät kostigt och att det lixom blev ljust. Det tog ett bra tag innan jag förstod att det åskade. Ytterligare några timmar senare så vaknade jag av att jag hade ont i magen. Exakt samma känsla som tidigare! Tyvärr så verkar det inte som att det går att hitta orsaken. Gick iaf till jobbet imorse, men jag gillar inte att jobba när man inte mår bra och man inte känner sig allert. Det syns ju inte direkt på en att man har ont i magen och ingen förstår då heller varför man inte riktigt hänger med som man brukar. Det har varit ritkigt sketväder här i Göteborg idag. Blåsigt och regnat, vilket resulterade i att Älvsborgsbron var avstäng. Jag åkte från jobbet halv tre, men var inte hemma förrän kvart i fem. Det tog alltså 2 timmar och en kvart att åka 1,5 mil. Det är knappt 7 km/h. Jag hade i princip gått snabbare! Trisst när man inte vill annat än hem en fredag, men om man ska se det från den ljusa sidan så har det kanske hänt två gånger på ett år som jag råkat ut för samma sak.

När jag kom hem så sov jag i tre timmar. Magen är fortfarande knas, men nu sitter jag och tittar på Idol och surfar runt lite efter kameror så det känns lite bättre *hihi* Jag tror det står mellan antingen en Nikon D5100 eller en Sony NEX-5N. Det är vekligen grymt svårt att välja för utbudet är ju inte direkt litet och det är svårt att veta vad som fyller ens behov bäst.



Sonys NEX-5N till vänster och Nikons D5100 till vänster. Jag kan inte så mycket om systemkameror så jag var inne på Scnadinavianphoto i Mölndal och pratade lite med dem och försäljaren hävade att Sonys kamera kan allt som Nikos kan. Fördelen med Sonys är att den är liten och snygg och att den har en cool touchskärm. Nackdelen är att den känns inte lika beprövad som Nikons och att den inte har någon inbyggd blixt (dock så får man med en som man kan montera), den har heller inte någon sökare som standard. Dock så tror jag inte jag kommer att använda den så mycket eftersom jag har lite problem att blunda med att öga *hehe* SVårt val!!!


Update 22:25. Och där gick strömmen i hela huset, men jag är inte bitter ;)

 


» JULIGA HISSGARDINER

De här gardinerna sydde jag för ett tag sedan av de här gardinerna från Jotex. Himla enkelt och himla ekonomiskt då det av ett par gardiner blir två rullgardiner, några kuddar somt några hjärtmobiler :o) Själva gardinerna syr man på ett litet kick. Det som tar lite längre tid är att sy banden som gardinerna hålls upp av, men är man lat så jag man ju alltid köpa natursnöre eller något annat band :o)


Nu kommer det snart hit ett gäng tjejer för lite julbak och julpyssel. Hoppas ni får en fin kväll!


» ETT HJÄRTA AV ULL


Imorse när jag satte foten utanför dörren så möttes jag av snö! Under natten hade det kommit några centimeter som täckte både träd och mark. Så himla vackert! Det var helt klart värt skrapandet och borstandet av bilen innan man kunde ge sig iväg! Tyvärr så smalt det mesta bort under dagen, men det var iaf roligt att få sig en liten dos med snö iaf :o)

Kudden här på bilden ovan är i ull och jag köpte den på Jysk för ett tag sen. Jag tror bestämt att den får stanna även efter jul för en var så fin! :o)


» CHOCOLATE CHIP COOKIES

De här gooooda kakorna gjorde jag när mina föräldrar och gudföräldrar skulle komma på besök. Väldigt enkla och väldigt smaskiga!


Ingredienser:
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ekologiskt ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g choklad

Gör så här:
1. Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.
2. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
3. Hacka chokladen och blanda i degen.
4. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min.
5. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, cirka 10 minuter.


» ÅSAS NYA LÄGENHET


Så här fin blev Åsas nya lägenhet med kuddarna jag sytt till henne och med ljuslyktorna jag köpt. Väggdekoren som vi satte upp igår gjorde sig verkligen bra på väggen! Den kommer från Vinylahem.se.

Helgen har varit jättemysig hittills. I fredag så åt vi god mat och satt uppe och pratade till halv två. Igår så var vi i Kista galleria en sväng och jag köpte lite julklappar :o) Sen åkte vi hem och bakade väldigt smaskigt julgodis! På kvällen var vi ute och käkade och sen drog vi hem till Åsas kompis Anna där det var lite folk. Efter det hamnade vi på nån bar på Söder.

Nu har vi precis käkat frukost och vi ska snart åka in till city. Där blir det förhoppningsvis lite mer julklappshopping! Sen ska vi fika med Elias (polare sen Väsjö-tiden) och hans tjej Mia och deras söta dotter Ebba. Sen kanske vi även klämmer i Gamla stan och någon julmarknad oxå! Jag är glad att vi inte åkte in till stan igår när det var ruggit ute. Idag strålar solen från en så gott som molnfri himmel!


» DIRAY & CUPCAKES


Hej på er! De här cupcaksen gjorde jag när mina föräldrar och mina gudföräldrar var och hälsade på. Jag använde mig av mitt favorit recept på chokladmuffins. Egentligen så hade jag tänkt att jag skulle ha en topping av vit choklad, färskost och smör på, MEN när jag skulle röra ihop toppingen så upptäckte jag att jag köpt färskost med smak av "vitlök & örter" *hehe* så jag skippade den och vispade istället grädde som jag rörde ner smält vit choklad i. Det blev inte så tokigt det heller :o)

Imorgon åker jag till väldens bästa Åsa i Stockholm! Planen är att bara umgås, äta gott, julbaka och mysa. Det kommer bli en helt fantastisk helg det känner jag på mig!

Nu ska jag fortsätta att fixa och dona lite här hemma. Det vill säga, packa, slå in julklappar till ovan nämda person och måla klart presenten som min brorsdotter ska få i julklapp :o)

Föresten, det är ju den 1 december idag! Det är inte klokt vad tiden går fort och vad grönt det är ute! Annat var det förra året. Jag vill ha snö och julstämning bums!