» TAVELVÄGG I TRAPPAN

Jag tycker att trapphallen blev galet mycket mysigare med lite tavlor på väggarna! Innan så kändes den så himla kal och kall. Motiven i vissa tavlor är lite tillfälliga då jag jagar bättre, men jagtTycker det är lite svårt att hitta fina motiv.

De två tavlorna med ord omkastade lite huller om buller har jag gjort själv. Eller ja, jag har använt mig av en site som kastar om dem åt en :o) Siten heter Wordle

!


» LITEN JULGRAN


I helgen var jag ute och "högg" mig en väldigt liten julgran. Jag tycker den blev himla söt där i hörnet! I källaren så hittade jag en flätad korg som jag tänkte spray vit, men färgen tog slut så den den blev inte riktigt helt vit. Dock så tycker jag den blev fin ändå. Kanske till och med finare än om den hade varit kritvit :o) På Jysk hittade jag en liten julslinga som jag bytte till mig mot tre guldpengar. Det är så mysigt när man tassar upp på morgonen och övriga huset är mörkt, så när som på granen som står och gnistrar där i ett hörn. Det är aldrig fel att börja en dag med lite julkänslor :o)


» PRESENTER

Hej vad det blåser ute! Jag och Joel var ute tidigare idag och krattade upp de lövhögar som vi inte "hann" med förra helgen. Det är väl ingen överdrift att säga att vi kunde valt en lämpligare tidpunkt *hehe* Nåja, det som inte vi fick upp tog vinden så nu är lövhögarna borta iaf :o)

Igår var mina föräldrar och mina gudföräldrar här! Vi hade det himla mysigt och jag och Joel lagade fiskgratäng och äppelpaj. Mina gudföräldrar har alltid med sig så himla fina presenter! Jag har massor av saker hemma som jag fått av dem. Igår fick jag ett fint hjärta som är gjort av ståltråd och som man antingen kan ha som fat eller hänga på väggen. Blomman står nu mera i fönstret på ovanvåningen. Av mamma och pappa fick jag en julkärve. Jag har pratat om att jag ville ha en sån så det var lite roligt att de kom ihåg det :o) Eftersom jag vet att de omnämda förmodligen läser det här så vill jag passa på att säga att det var jätteroligt att ha er här!

Sitter här och funderar på vad jag gjort idag... för det känns som jag gjort jättemycket, men jag kan inte precis komma på vad det är. Nåja, nu ska jag ta tag i mig själv och måla färglager nummer två på min brorsdotters julklapp ;o)

Hoppas ni får en mysig kväll trots att vinden viner där utanför fönstren!


» JUL I MINA FÖNSTER



Det här håller verkligen på att förvandlas till en jul-blogg, men det är inte så konstigt för jag gillar verkligen julen!

Idag vaknade jag upp till att vinden ven runt husknutarna, men inte en snöflinga är i sikte trots att det är 1:a advent imorgon. Knäppt!

Igår satte jag upp julstjärnor i fönstren. Först var jag på ÖB och köpte två stycken, men de var helt värdelös, gick inte ens att fälla upp utan att de blev helt platta, så de fick åka tillbaka. Istället köpte jag två stycken på Jysk för ynka 29 kr (inkl lampkabel) och de var tusen gånger bättre! De nya är de två längst ner. De är vita med lite silver på. Sen har jag försökt sätta timer på alla julstjärnor, men det är något allvarligt fel på alla timers för trots att man ställer tiden rätt så slår de på och av lite när de själva känner för det. *haha*

Nu ska jag snart ge mig ut i blåsten för att se om jag hittar lite granris till kransen jag tänkte hänga på dörren. Sen hade det varit fint med en lite liiiiten gran i en flätad korg på övervåningen. ;o)


» SYTT NYA JULGARDINER


De här gardinerna hade jag i min gamla lägenhet, men för att passa fönstrena i huset så sydde jag om dem. Från början så bestod de av sex stycken långa kappor. Då kapporna var för smala för att täcka hela fönstret så skarvade jag ihop två längder. Lite trixigt, men jag tror jag lyckades rätt bra. Ser ni skarven i mitten? Sedan klippte av dem på hälften, fållade å grejade och vipps så hade jag två rullgardiner. På bygghandeln köpte jag två trälister som jag häftade fast längst ner och sedan rullade gardinen på. För att hålla upp det hela så knöt jag natursnöre runt. Ekonomiskt och snyggt! :o)


» PEPPARKAKSSNITTAR


Ikväll har jag bakat muffins som ska bli cupcakes och två sortes kakor.

Sen har jag och Joel städat inför helgen då vi får finbesök :o)

Här kommer receptet på pepparkakssnittarna som blev väldigt sega och goda!

Ingredienser:
100 gram smör
1 1/4 dl socker
1 msk ljus sirap
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk pepparkakskryddor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla två längder som du lägger på en bakplåt, platta till dem lite med en gaffel. Grädda i cirka 15 minuter. Tag ut och låt dem sedan svalna några minuter innan du skär dem i snittar.

Synd bara att det är så svårt att ta bra kort när det är så mörkt jämt! Ni får hålla tillgoda med en aningen suddig bild.



» ADVENTSLJUSSTAKE


I helgen hittade jag den här fina ljusbrickanHaga HemFrölunda Torg! I förrgår skyndade jag mig hem efter jobbet för att hinna ut i skogen och plocka mossa innan det mörknande. Jag han med nöd och näppe! :o) Hittade till min stora glädje även vitmossa! Det känns som just den alltid brukar vara svårast att hitta. Jag tycker det är fint när man blandar både grön- och vitmossa i ett arangemang. Jag plockade även med mig lite lingonris, lummer och tallris. De röda julgranskulorna hittade jag inte i skogen utan i källaren :o)

Måste tipsa om en jättebra app som heter Sweet! Det är en rabattkuponjsapp och den gav mig tex 20% på Haga Hem i söndags!


» JULMARKNAD

I lördags var jag på Tjolöholms julmarknad. Det var mysigt, men den var nästa exakt som förra året! Det var ju inte så där värst juligt väder, 10 plusgrader och lätt dimma *hehe* Men med lite granbarrslukt och julmusik så smög sig ändå vissa julkänslor på ändå.

Jag tänkte jag skulle kika förbi Mariannelunds Karamellkokeri bås och tack för fudge tipsen, men de hade sålt slut och killen jag fått kontakt med var inte där :o( Så jag var tvungen att köpa vaniljfudge från konkurrenterna *hehe* Men tydligen så ska de vara på Hagas julmarknad så jag får väl bege mig dit istället.

 


» SPRAYMÅLA GARDINSTÄNGER

Igår när det var så fint väder och jag ändå skulle ta ner gardinerna för att sätta upp julgardiner så passade jag på att spray mina silverfärgade gardinstänger vita! Jag blev inte helt nöjd. Jag använde en spray som jag köpt på Clas Ohlsons och som jag varit lite kritisk mot innan. Den rinner väldigt lätt och den innehåller på tok för lite piggment enligt min mening. Jag tycker inte att man ska behöva spray tre gånger för att det ska täcka ordentligt! Joel har gammal grafitti färg i källaren i alla möjliga kulörer och dessa är tusen gånger bättre! Sprayar man tex vitt på ett svart underlag så räcker det men en gång för att det ska täcka fint! Nästa gång är det jag som åker och köper mer grafittifärg. Den vita grafittifärgen tog nämligen slut ganska snabbt. Mycket märkligt! ;o)

"Ställningen" svängde jag ihop av tre plankor och ett gäng långa spik. Hur som haver så blev de lite flammiga, men jag sprayade till dem när jag väl satt upp dem genom att hålla en pizzakartog på baksidan mot väggen så nu ser de fina ut! Om man inte vänder på dem det vill säga *haha*. Annars så hade det nog kunnat bli väldans bra, om man haft en bättre sparyfärg! :o)

 


» KANELBULLAR



Igår bakade jag ett gäng bullar. Det är verkligen vansinnigt gott med nybakade kanelbullar och ett stort glas mjöl till! Receptet som jag har använt mig av är det gammla vanliga. Varför byta ut ett vinnande koncept lixom? ;o) Det fina fatet fick vi av Jossan i inflyttningspresent är kommer från Mateus. Jag tänke önska mig fler sånna i julklapp. Finns bland annat på Iems på Frölunda Torg ;o)

Idag är det jättefint väder! Ska snart ge mig ut i skogen för att se om jag hittar lite granris och lingonris. Man får passa på innan det blir snö.. vilken jag hoppas kommer snart. Jag vill ha en vit advent och jul!

Jag tänkte även byta till julgardiner idag och kanske åka och köpa lite julstjärnor, blomman alltså :o)

Hej på er!


» TANTKAVAJ & MOSSIG ÖGONSKUGGA

Idag har jag varit inne i city en sväng. Jag hade nästan glömt vad mycket folk det brukar vara på lördagar! Men jag stångade mig fram mellan alla människor och hittade änligen något som jag varit ute efter ett bra tag nu. En kavaj av det tantigare slaget inne på Lindex och en jättefin brungrön ögonskugga från Smashbox! Kavajen kommer bli perfekt till lite rockigare kläder och ögonskuggan kommer atta vara fin jämt *hehe*

Min bror med familj har precis varit här å fikat en sväng :o) Till fikat så hade jag köpt första lussekatterna för i år. Dock så tycker jag de är godare som man gör själv för då kan man ha i mer saffran så att de verkligen smakar ordentligt!

Snart tänkte jag slänga ihop lite bullar. Bra att ha i frysen om man skulle få ovänat besök! :o)

Hoppas ni får en fin kväll!


» NYTT DRAPERI I KÖKET

I helgen sydde jag ett nytt draperi till vår sopsortering i köket. Nu när vi snart ska sätta upp julgardiner så kan vi ju inte ha ett grönt draperi inte ;o)



Draperiet har ja sytt av tygvaxduk för att det ska vara lite tåligare mot fläckar. Längst upp sydde jag på en spets som jag fått av mamma. Tycker det ser finare och fräschare ut med vitt! Det får nog hänga kvar även efter jul! :o)

Imorn är det fredag igen! Det är ingen hejd på hur fort veckorna går! Jag har fått utökade arbetsuppgifter så nu är det full rulla hela tiden. Idag var jag duktig och bytte till vinterdäck på bilen, det vill säga jag lämnade in den på verkstan *hehe*

Imorn ska vi till Anna och Markus på ost & kex kväll. Ska bli kul! Andra planer för helgen är att spraya våra silverfärgade gardinstänger vita, sätta upp tavlor i trapphallen och kanske sortera ut lite kläder och skänka till Erikshjälpen. Fast det sista känns väldigt tråkigt så vi får se hur det blir med den saken ;o)


» VANILJFUDGE EXPERIMENT #5

I förra veckan så gjorde jag experiment nummer fem i min jakt på den perfekta vaniljfudgen. Detta var efter jag fått tips från ett karamellkokeri :o) Den här gången blev de som jag ville ha dom! Så nu blir det inga fler experiment vilket mina kollegor tycker är lite synd eftersom det är de som har fått provsmaka mina försök *hehe* 


Eftersom jag fick så bra tips från Mariannelunds Karamellkokeri så känner jag att jag inte riktigt kan dela med mig av receptet, men faktum är att det är nästan samma recept som jag använde mig vid Experiment #1 (plus lite glykos). Felet jag gjorde då var att jag lät det koka aldeles för länge så att karamellen sockrade sig igen. Jag trodde att man var tvungen att koka den iaf till 116 grader för att den skulle stela, men så var inte fallet. Jag vet inte om det har med den kondenserade mjölken att göra, men jag kokade bara upp karamellen på svag värme och sedan kokade jag ytterligare kanske 4 minuter.


» WALLSTICKERS- FJÄRILLAR

Nu är vintern här! Eller ja, det är ju inte så mycket snö precis. Om man ska vara helt ärlig så har jag faktiskt inte sett till en endaste liten snöflinga ännu. Och vilket år vid den här tiden kunde man ta de orden i sin munn sist lixom?! Men skrapa rutorna fick jag iaf göra imorse. Det var sån där riktig tjock is så man fick ta in för kung och fosterland för att få rutorna is fria. Ikväll har jag pluggat in min alldeles nyinköpa kupévärmare och ställt timern så imorgon bitti så hoppas jag att jag kan sätta mig i en varm, skön och is fri bil! :o)

Förra veckan så beställde jag Wallstickers i form av fjärillar från Vinylahem.se som har massor av fina stickers till fin fina priser! Nu har jag satt upp dem i sovrummet. Men jag är inte riktigt säker på att jag gillart. Vad tycker ni? Det känns lite för mycket på nåt vis? Bra är iaf att de är väldigt enkla och ta ner och sätta tillbaka på arket för framtida användningar.

Ps. Gardinerna har jag sytt alldeles själv och de är nu mera min favorit modell på gardiner. Dels är de fina och dels är de väldigt lätta att sy! Eller ja, just till det här fönstret så var det lite jobbigare för jag fick skarva och mönsterpassa tyget för fönstret är så brett.


» JULIGA KUDDAR



I helgen har jag sytt fyra stycken hissgardiner och av tygresterna har jag sytt fyra kuddar (50 x 50 cm) och nio tyghjärtan :o) Kuddarna sydde jag på samma vis som kuddfodralen till "sovkuddar" är sydda på. På så vis så slapp jag installera en dragkedjor, sy i knappar eller att tråckla igen hålet för hand. Det sist nämnda är verkligen sjukt tråkigt *hehe*

Det enda man behöver göra är att klippa ut ett tygstycke som är 54 x 125 cm. Fålla de två kortsidorna. Vika tyget räta mot räta omlott så att det blir 50 cm brett. Sedan är at bara att sy ihop sidorna och sedan vränga kudden rätt! :o)



» TYGHJÄRTAN



Igår sydde jag några hjärtan av tyget som var kvar från gardinera samt av det tyg jag köpte på Stoff & Stil för ett tag sen. Jag tror de ska bli hjärtmobiler :o)


» BERTILSSONS STUGA

Jag och Joel kom precis hem efter en promenad i Delsjö området. Promenaden avslutades med en fika på Bertilssons Stuga. Himla myisgt ställe! Solen står så himla lågt så här års. Den första bilden är tagen stax efter klockan tre och solen är redan på väg nedan för trädtopparna.

Nu ska jag fortsätta att pyssla lite med tyget som blev kvar efter att jag sytt julgardinerna :o) På radion surrar jazz musik från Lastfm.se. Världen bästa site där man skriver in namnet på en artist man gillar sen spelar den musik från denna och liknande artister. Perfekt för sånna som mig som gillar musik, men är dålig på att hitta ny bra musik. Enda nackdelen är att siten inte finns som Iphone app :o(


» KYCKLINGSOPPA

Igår var Joel sugen på soppa och pannkakor, så det fick det bli! Jag tror det kan ha varit första gången som jag gjorde kycklingsoppa, men det var riktigt gott så det får det allt bli fler gånger!

Idag är det grymt fint väder ute så förutom att sy julgardiner så tänkte jag spendera dagen utomhus!



Ingredienser:
4 port
2 kycklingfiléer, ca 250 g
1 äpple
1 gul lök
1 msk curry
1 krm svartpeppar
2 burkar passerade tomater, á 400 g
2 dl vatten
1½ dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm socker
½ tsk salt
½ dl hackad persilja


Gör så här:
Strimla kycklingen. Kärna ur och strimla äpplet. Skala och hacka löken. Fräs allt i smör och curry i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med socker och salt. Strö över persilja.


» VANILJFUDGE EXPERIMENT #4


I förr går gjorde jag ytterligare ett experiment på vaniljfudge. De börjar bli tjocka på jobbet nu! *haha* Inte heller denna gång blev de exakt så som jag ville. Men av de fyra experiment jag gjort den senaste tiden så är detta det godaste och definitivt godare än experiment nummer tre *hehe*. Denna fudge blev len och utan sockerkristllaer, men lite för spröd och inte så seg som jag vill ha den.

Ingredienser:
50 gram  marshmallows
1 dl  grädde  
2 dl  strösocker  
50 gram  smör  
50 gram vit choklad
1 tsk vaniljessence

Gör så här:
Klipp marshmallowsen i småbitar och lägg den och allt utom choklad och vaniljessence i en kastrull. Koka till 116 grader. Tag av från platten och rör ner den hackade chokladen tills den smälter. Häll snabbt upp smeten en bakplåtspappersklädd form. Låt svala i kylen och skär sedan i bitar.










» KLEN MEN GLAD

Då har man änna kommit igång med träningen då :o) I fredags var jag på mitt andra Zumba pass och även om det var jobbigt så gick det faktiskt snäppet bättre än det förta. Idag gymmade jag. Jag gick en halv timma på löpbandet och sedan körde jag armar, axlar och rygg. Vilket resulterade i att jag har lite svårt att hålla upp armaran för tillfället *haha* Det var ovanligt jobbigt att hålla i ratten på vägen hem ;o) Jag ser inte fram emot den träningsvärk som jag med all säkerhet kommer att få.

En annan lite kul sak hände idag. I år har jag ju som bekant gjort inte mindre än fyra försök att göra fudge. Nu kanske ni tänker "Men Gud! Kan hon inte sluta tjata om sin himla fudge". Vissa av er är säkert även sugna på att byta ut ordet "himla" mot ett mer kraftfullt ord ;o) Men nej, jag tänker inte sluta tajta förrän jag lyckas! Vissa försök har varit goda (men ändå inte sånna jag är ute efter) och vissa fullständigt oätliga. Med detta i ryggen så skrev jag ett mail till min favorit marknadsgodis leverantör nämligen Mariannelunds karamellkokeri. Man skulle kunna säga att jag bad på mina bara knän om lite tips. Och gissa vem som blev bönhörd? ME! Jag fick en massa tips som jag ska testa på en ny smet ikväll (om jag lyckas lyfta armarna)! Men först lägger jag ut receptet på de som jag gjorde i förrgår.

» DALAHÄST



Jag har länge tänkt köpa en Dalahäst och när jag beställde ett extra glas till min Lotus lykta från Design House Stockholm så klickade jag även hem en liten polle. Nu står den i köksfönstret och ser så där dala-svensk-gammal ut. Traditionen med trähästar i Sverige har ju ändå en si så där 300 år på nacken :o)


» VANILJFUDGE EXPERIMENT #3


Så här går det när Securitas ringer på dörren samtidigt som man håller på att koka vaniljfudge. Jäkla skiiiiit! Glöm att jag köper larmsystem från Securitas i framtiden.

Som grädde på moset så hade jag sönder ett glas när jag försöka göra rent grytan. Det svarta motstod dock både diskborsten, svinto och övriga tillhyggen så nu åker den i soporna.

Jättebra kväll. Verkligen.











» PAJ MED KYCKLING, BASILIKA OCH MOZZARELLA

Förra veckan så gjorde jag en variant på Åsas kycklinggratäng fast denna gång i pajformat. Den blev lika god som gratängen! Jag gjorde faktiskt tre pajer så nu har jag matlådor ett tag, men receptet nedan är för en.
 

Ingredienser:

Pajdeg
3 kycklinfileér
2 st tomater
½ kruka basilika
1½ msk dijongsenap
1½ dl grädde
1 dl mjölk
1 dl creme fraiche
2 ägg
2 st vitlökskyftor
1 pkt mozzarella
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Gör en pajdeg efter ett recept du gillar. Jag brukar ta cirka 1/3 grahmsmjöl och resten vetemjöl för att få lite mer tuggmotstånd. Tryck ut degen i en form, täck kanterna med folie och förgrädda den i ca 13 minuter.


Dela kycklingen och stek den i en stekpanna tills den är genomstekt. Krydda med salt och peppar.


Vispa ihop dijongsenap, grädde, creme fraiche, ägg, pressade vitlöksklyftor, hackad basilika, salt och peppar i en bunke.


Lägg kycklingen i botten på pajen. Skiva tomater tunt och lägg över. Höll över äggstanningen och smula över mozzarellan.


Grädda i cirka 30 minuter tills pajen stannat och fått en fin färg.


» HELGEN


Då var det söndag och solen kikar fram mellan molnen! Även fast det har varit ganska grått och trisst på senaste tiden så tycker jag faktiskt att solen lyckas pricka in helgerna väldigt bra :o) Igår var det 15 grader, idag har jag inte styckit ut näsan genom dörren ännu, men jag hoppas på något liknande. Det är nästan så att man får lite vårkänslor igen *hehe*

Hittills så har vi hunnit med en promenad i Delsjöområdet. Tyvärr var Bertilssons stuga stängd pga Alla helgona. Jag vart lite missnöjd när jag upptäckte detta. Något som Joel tyckte var väldigt komiskt så han knäppte ett kort på min aningen buttra uppsyn, MEN, jag blev glad igen när jag fick chaite och morotskaka på Mölndals museum! :o)

Sen har vi hinnut med att äta hummer hos Joles faster som fyllde 65. Vi har ätiti världens godaste pizza som heter Fantasia och består av kebabkött curry, banan och ananas. Mums! Sen har Joel även hunnit med at klä ut sig till nån figur som jag tror kallas Skeletar. Ja alltså han klädde inte ut sig bara så där utan vidare. Han skulle på en Halloween fest. Usch, jag tycker det är lite hemskt när folk bär mask. Även fast man vet vem som är under så är det alltid 1% av en som undrar om det "ändå inte är någon annan?" *hehe*

Idag vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på än. Antingen så ger jag Bertilssons stuga ett nytt försök. Inte för att den förtjänar det. Hålla stängt på en alldeles fantastisk lördag. Skandalöst! ;o) Eller så beger jag mig till gymmet en sväng, eller så pysslar jag lite här hemma, dvs krattar löv och sånt. Nåja, vi får se! Nu ska jag försöka skaka liv i min kära pojkvän på övervåningen :o)

Hoppas ni får en härlig söndag!


» SY OM HANKLÄNGDER TILL HISSGARDINER


Igår hade jag med vaniljfudgen till jobbet och den tog slut i ett litet naffs. Även om den inte blev som jag ville så var den tydligen god ändå *hehe* I helgen så ska jag testa ett nytt recept och hålla tummarna för att det blir mer likt den vaniljsmörkola man kan köpa på marknader och som är så vansinnigt god :o)


Efter jobbet igår så fikade jag med Emelie istan. Va hur mysigt som helst. Deras bröllopsplaner är i full gång och jag har fått uppdraget att göra tårtorna så nu sitter jag och kikar lite på nätet efter inspiration :o)


Idag har jag beställt gardinerna här bredvid från Jotex. Jag ska ha dem som julgardiner i tv-rummet och jag tänkte sy om dem så det blir samma modell som de jag gjort tidigare. Fint och enkelt! :o) Med lite tur så blir det även över lite tyg så det räcker till en kudde eller två :o)















» VANILJFUDGE EXPERIMENT #2

Igår var jag på mitt första Zumba pass och jag säger bara HERRE GUD vilken dålig kondition jag har! Jag vet helt slut efter 15 minuter och då var det 45 minuter kvar. Jösses! Jag tog mig igneom det, men rörelserna var väl inte så där värst yviga och välarbetade den sista halvtimman *hehe* Annars så tror jag det kan bli rätt kul, om man får upp sin kondition och lär sig rörelserna. Det var helt klart skön latinoinspirerad musik vilket jag älskar!


För nån dag sen gjorde jag experiment nummer två av vaniljfudge, men den här gången använde jag strösocker istället för florsocker och tillsatte lite gykos, plus att jag lät bli att röra och kokade smeten lite längre (där av den mörkare färgen). Men de blev typ likadana som de jag gjorde sist, sockriga, men kanske lite segare. När vi var på Hus&Villa mässan så smakade jag på en jättegod vaniljfudge, men han som sålde den sa att den kallades smörkola. Så nu har jag googlat på det istället, men inte hittat några bra recept :o( Jakten går vidare!