» ATT GÖRA EGNA PRESENTPÅSAR

När man är bortbjuden på middag så kan det ju hända att man vill ha med sig någon form av present. Jag föredrar att ha med mig ätbara presenter som jag gjort själv :) Lite extra festligt blir det ju o man slår in gå-bort-kakorna fint. Därför så har jag lärt mig att göra egna presentpåsar och det är verkligen superenkelt. Nedan hittar ni lite instruerande bilder. Man kan ju använda sig av allt från tidningspapper, presentpapper till cellofan. Tänk bara på att om det är feta kakor så kan det vara bra at göra en "innepåse" i cellofan så att kakorna inte flåttar ner den fina påsen.
 
Kakorna på fatet här nedan hade jag med mig till Elias och Mia när vi var nere i Skåne och hälsade på dem i somras. För att piffa till det lite extra så häftade jag dit lappar som fanns med i ett plock med scrapbooking papper jag köpt på Panduro.
 
Den uppmärksamme kanske har noterat att lite av det röda är borta på påsen. Det beror nämligen på att jag råkade tejpa lite fel och att jag var för lat för att orka klippa till ett nytt rött ark ;o)
 

» COOL LAMPA!

 
Hur cool är inte den här lampan från Clas Ohlsons?! Vill ha! Enda problemet är att jag verkigen har tänk och tänkt för att hitta en lämplig plats för den, men jag kommer verkligen inte på något bra ställa att ha den på :( Vilket i-landsproblem va?! Om vi bara får bygglovet och om vi bara blir klara med tillbyggnaden så kan jag kanske ha den i det nya rummet. Men det känns till och med lite väl knasigt för att vara mig att köpa en lampa till ett rum som inte ännu finns. Så jag får väl helt enkelt bärga mig. Lampan finns iaf som bordslampa och en större modell att ställa på golvet.

 

När ni läser det här så sitter jag på Manana med några före detta kollegor och svullar i mig tapas! Älskar det stället! Det roliga är att trots att det finns kanske 25 tapas rätter på menyn så lyckas jag alltid välja samma *hehe* Men varför gå ifrån ett vinnande koncept lixom *hehe*

 

Vad händer annars då? Jo, ni vet de där tränings dvderna som jag skrev om. Nu har jag gjort mitt 10 pass på Level 1 så nästa gång är dags att gå vidare till Level 2. Om man jämför med första gången jag gjorde Level 1 och nu så måste jag faktiskt säga att det går mycket lättare nu!

 

Förutom att träna så har jag faktiskt varit rätt pysslig de senaste dagarna. Jag har gjort en lampa av en ljuslykta. Jag har köpt en paper machet älg som jag ska vira garn runt. Jag har varit på loppis och köpt på mig lite grejer som jag tänkt spryamåla. Jag har beställt grafitti färg och jag har bakat(?) glass och förberett pannacotta tills fredag. I helgen tänkte jag göra en låda att sätta spottar i under överskåpen i köket. Måste bara ge mig ut på en liten inköpsrunda av spottar först så jag vet hur stora hål jag ska borra upp :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


» BRÖLLOPSTÅRTORNA

Här kommer lite bättre bilder på tårtorna jag gjorde till Emelie och Pontus bröllop. De består av ljusa bottnar, färskostkräm med jordgubbar och en citronmousse. Tårtan är spacklad men smörkräm. Jag hittade ett jättebra recept på en väldigt enkel och god smörkärm som jag tänkte dela med mig utav senare. Annars är den godaste smörkräm jag gjort en sån där fransk maräng smörkräm, men den var helt vansinnigt svår att lyckas med så jag är väldigt glad att jag upptäckt en ny! :) Täckt är tårtan med en fondant som jag köpt på "Strössel och Annat". Dekorationerna är gjorda i flowerpaste och pensalade med pärlemor skimmer. Det vita snirkelt har jag spritsat med helt vanlig kristyr.
 
Just det ja. Den lilla tårtan är reserverad brudparet. Enligt tradition så ska brudparet äta av bröllopstårtan på sin ett-åriga bröllopsdag. Med fördel så fryser de in den efter bröllopet :) Jag tyckte därför det var lite roligt att göra en egen lite mindre tårta till dem. Istället för ett brudpar på toppen så la jag två ringar i en blomma. 
 
Recept kommer även på färskostkrämen med jordgubbar som även den var väldans god!
 

» EMELIE & PONTUS BRÖLLOP!

I lördags var vi på bröllopet mellan Emelie och Pontus. Vigseln ägde rum i St Bigittas kapell i Majorna och festen hölls på Malins Skafferi i Nya Varvet. Det var verkligen jättevackert och brudparet formligen glittrade av lycka hela dagen lång! Emelie var så himla fin! Pontus med för den delen, men visst dras ögonen till bruden en aning mer :)
 
Efter vigseln var det middag med en hel massa tal och roliga bildspel. Jag tror bestämt att mina tårtor gick hem :) Efter att man svullat i sig en massa läcker mat så var det sedan dags för dans ända till klockan två när det stängde ner. Jag hade verkligen en jätterolig kväll! Det finns inget bättre än att vara omringad av sina vänner och den man älskar när det finns så mycket kärlek i luften. Nedan ser ni en hel drös bilder. Jag var lite lat och lät Picasa lägga ut dem själv. Större bilder finns på Facebook :)
 
 

» TÅRTTILLVERKNING

Idag är det tårttillverkning som gäller för hela slanten! Imorgon gifter sig nämligen fina vännerna Emelie och Pontus! Nu håller vi bara tummarna för att allt flyter på som det ska :) Jag har iaf eliminerat några möjliga risker genom att köpa sugerpaste istället för att göra egen. Den köpa visade sig MYCKET mer lättarbetatd än den egen gjorda. Inte så fasligt dyr är den heller om man köper på sig några kilo och sen förvarar den i frysen. Där klarar den sig upp emot ett år så det är ingen stress att använda den. Jag har även bakat alla sockerkaksbottnar och förberett alla blommor så nu är det egentligen bara att tillverka fyllningarna, kristyren, smörkärmen och att dekorera tårtorna. Så håll tummarna för mig att allt går bra och att jag inte lyckas tappa en tårta mitt på golvet eller att något annat hemskt händer *hehe*
 
Kakfatet här ovan är i keramik och det köpte jag på en outlet i Smögen när jag var där på semestern. Gillar det rustiska utseendet skarp!
 
 

» RETRO RADIO

Köpte den här fina radion designad av Ylva Skarp på Clas Ohlsons för nåra dagar sen. Jag var lite osäker på den krämvita färgen, men den gjorde sig fint på köksbänken. Helt ok ljud var det oxå. Med lite musik så blir det mindre ensamt i köket när Joel ligger i soffan och spelar tv-spel och jag inte kan ha på stereon i samma rum ;o)
 
 

» BEATRICE 3-ÅRS KALAS!

Igår så var det 3-års kalas för min brors tjej! Hon fick så mycket leksaker så förvirringen över vilka som var roligast att leka med var total *hehe* Innan gästerna kom så monterade Beatrice och jag ihop två gräddtårtor.
 
 
Tårtan består av ljusa bottnar. I första lagret så hade vi chokladpudding och skivad banan och i andra laget glasskräm, dvs lika delar vaniljkräm och grädde. På toppen har vi dekorerat med maränger och hallon. Runt om har jag spritsat grädde. Jag fick snåla lite på grädden för den höll på att inte räcka. Ve och fasa!
 
Födelsedagsbarnet i sin prinsesskrona :)
 
Beatrice i full färd med att slita upp paketen.
 
Farfar och Beatrice. Trumman var populär :)
 
Dags för fika!
 
Och att blåsa ut ljusen på tårtan!
 
Stolt faster!
 

» FÄRSKOSTFYLLD BACONINLINDAD KYCKLINGFILÉ MED POTATISGRATÄNG

 
 
 
I fredags så fira vi in helgen med lite traditionsenligt fredagsmys. Himla god blev maten och lätt var den att göra :) I potatisgratängen så hade jag i resten av färskosten och hackad salladslök, något som visade sig vara en vinnande kombination! Här nedan så hittar ni receptet.
Ingredienser, kyckligen:
4 kycklinfileér
½ paket färskost med samk av vitlök och örter
1 pkt bacon
samt och peppar
 
Potatisgratängen:
cirka 10 potatisar
3 vitlöksklyftor
1 knippe salladslök (ser ut som purjo fast mindre)
½ pkt färskost med smak av vitlök och örter
2½ dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
salt och peppar
 
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Snitta kycklingfileérna på mitten och fyll dem med färskost. Linda bacon runt om dem och lägg dem i en ugnsfast form. Skala och skiva potatisen tunt. Hacka vitlök och salladslök. Vispa ihop grädde, färskost, vitlök, mjölk samt och peppar. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av potatisen och strö över salladslöken. Salta och peppra och höll över hälften av gräddblandningen. Lägg över resten av potatisen och häll på resterande gräddblanding. Om man vill ha lite grönt på toppen så kan man strö över lite salladslök på sista lagret potatis innan man häller över grädden. Sätt in potatisgratängen i ugnen. När det gått 20 minuter sätter du in kyckligen och låter stå i ytterligare 25 minter. Känn så att potatisen är mjuk innan du tar ut gratängen och snitta kyckligen för att säkerställa att den är genomstekt. Severas med fördel en god sallad till :)
 
 

» BLÅKLINT OCH FREDAGSMYS

 
Då var den första arbetsveckan efter semestern till ända och hej vad den gick fort! Ikväll blir det fredagmys med älsklingen. På lördag ska jag vara barnvakt åt min brosdotter och på söndag blir det 3-års kalas för samma tjej. Någonstans där emellan ska jag och Beatrice baka trårtor oxå :) Annars tänkte jag bege mig ut på en liten shoppingrunda på lördag. Jag är sugen på nya höstkläder!
 
Blåklinten som jag fick med mig hem ifrån Falköping blommor fortfarande fint. Sen gillar verkligen emalj kannan som jag köpt på Ikea :)
 
Efter jobbet idag utförde jag ytterligare ett hemma-gympa-pass. Det var om möjligt ännu jobbigare idag. Kan dock bero på att jag har träningsvärk från igår. Och nu har jag om möjligt ännu mer träningsvärk vilket gör det aningen smärtsamt att ta sig ner från ovanvåningen. *hehe*
 
Nu sitter jag med ett vinglas nära tills hands och väntar att maten som står i ugnen ska bli klar. Det vankas färskostfylld kycklingfilé inlindad i bacon och med hemmagjord potatisgratäng till.
 
Hoppas ni har en helt fantastisk fredagkväll!
 
 

» WORKING OUT AT HOME

Så här efter semestern så är jag verkligen sugen på att komma igång och träna. Känner mig verkligen förslappad och behöver göra något åt det. Frågan var bara vad? När jag pluggade i Växjö så gymmade jag väldigt intensivt. När jag sen flyttade till Göteborg så hade gymlusten försvunnit till stor del, men det dåliga samvetet gnagde så jag gick ändå och köpte ett gymkort.
 
Jag kan väl inte dirket påstå att jag tränat så där värst intensivt på gymmet de senaste åren. Att gå på pass har aldrig varit min grej, men i höstas så fick jag ett ryck och trodde att det kanske kunde bli min nya grej!. Så fel jag hade. Om jag ska ranska mig själv så tror jag det beror på tre saker:
 
1. Jag vill kunna vara flexibel och åka träna när jag vill. Inte behöva passa en tid. Att man sedan behövde boka upp sig på alla pass en hel vecka i förväg gjorde ju det hela inte bättre. Ibland glömde man och gjorde man inte det så infann sig lixom känslan av tvång att gå dit just för att man bokade upp sig en vecka tidigare och inte för att man var sugen.
 
2. Jag kan kan pressa mig själv. Det gjorde jag bra alldeles utmärkt när jag gymmade! Men att ha en ledare som pushar och pushar när man känner att man håller på att dö var inte min grej. Sen blir jag stressad av alla andra som inte verkar ha några tankar på att ta en liten paus.
 
3. Den här är lite småpinsam. Jag ser inte mig själv som en tävlingsmännsika, men jag tror jag hade lite svårt för att det var så många som åtminstonne såg ut att vara 1000 gånger piggare än vad jag var.
 
 
Jag känner nu att jag kanske har kommit på min grej. Nämligen hemma träning! För nån vecka sedan så beställde jag de här träna-hemma-videorna på Amazon.com och idag kom de. Snabbt och smidigt! Jag tänker börja med "Jillian Michaels 30 day Shred" (ni vet hon som är tränare i Biggest Loser USA).
 
Programmet består av tre nivåer. Varje nivå ska köras 10 dagar i sträck eller tills man byggt upp styrkan för att gå vidare till nästa steg. Varje nivå består av 3 minuter styrka, 2 minuter kondition och 1 minut mage. Dessa moment körs sedan i intervall i cirka 20 minuter + uppvärmning och streching.
 
Jag har preics gjort Level 1 och göta petter vad jobbigt det var, MEN jag fuskade inte! Där emot så var jag som en blöt fläck på mattan när jag var klar *hehe* Men det kändes verkligen som att det tog. Jag var anfådd hela tiden och musklerna darrade så nog var det bra träning alltid. Och allt man behöver är ett par hantlar och eventuellt en matta. Jag gick och köpte 1 kg hantar. Jag trodde nog ändå att dessa skulle vara på tok för lätta, men med så många upprepningar som det var så visade de sig vara alldeles lagom i de flesta övningar. Nu finns det inga ursäkter för att inte göra ett pass. 30 minuter går lixom bara inte att påstå att man inte hinner med (plus en kall dusch efteråt då *hehe*) Nu känner jag mig utpumpad, lite starkare och gladare ;o)
 
De andra viderorna blir till att prova när jag är klar med Gillians video :o) Om ni är nyfikna på hur "30 Day Shred" funkar så kan ni kolla in Youtube här

» SÅ HÄR UNDERBART HADE JAG DET PÅ SMITTEN IGÅR!

 

 

Efter drygt tre timmar av sol, bad, slumrande och läsande så åkte jag hem till min bror och hans fru för att fira att deras dotter blivit en stor tre-årig tjej! Hon fick en rosa ballong med vätgas i, en dockvagn och lite annat smått och gott av mig, men dockvagnen var nog ändå populärast. Hon är så himla go och söt den ungen!

 

Hoppas man kan få några fler sånna här dagar med sol och bad innan sommaren är slut för den här gången!

 


» FÖRVARING AV PRESENTPAPPERSRULLAR

 
Hur förvarar man sina rullar med presentpapper? Jo en en pappeskorg så klart! Förut så hade jag dem i vår skjutgarderob ovanpå garderoberna, men där ville de inte riktigt stanna utan rullade ner när man var där och petade på en rulle. Kort och gott så blev detta den nya lösningen. Dock så var inte just denna planering så uppskattad av hjärtat så nu står korgen mellan sängen och byrån istället. Men det funkar fint det med :)
 
Just nu så ligger jag på Smitten och solar. Helt underbart! Jag unnande mig själv att gå ett par timmar tidigare från jobbet idag. Man får verkligen suga det sista ur sommaren. snart är hösten här. Vilket iof är en fin årstid, men inget slår sommaren!
 

» Tom Ka Gai (kycklingsoppa)

Då har man klarat av första arbetsdagen efter semestern då. Det kändes faktiskt helt ok. Tror att det har att göra lite med att det inte är så fint väder. Arbetsmoralen blir lixom lite större då :) Tyvärr så har jag lyckats dra på mig en kostig halvförkylning som inte vill ge med sig. Tung i huvudet och lite hostig. Kände av det redan i onsdags. Hoppas det går över snart så man kan komma igång och röra på sig. Hoppas verkligen min hälsa inte blir som förra vintern då jag var förkyld till och från säkert fem gånger.
 
Jag var helt säker på att svaret på bygglovsansökan hade kommit idag när jag såg brevet från Mölndal Stad. Döm av min besvikelse när jag öppnade kuvertet och såg tråkig info om sophämtning istället. Väntan fortsätter..
 
Idag har jag iaf lagat kycklingsoppa, eller Tom Ka Gai som den heter på thailändska. Den blev god, varm och spicy så nu är jag lite snuvig oxå *hehe* Jag provade en ny god krydda "persilade". Jag köpte den för att ha den i en dressing, men den funkade ju till soppa med :) Tyvärr så hade jag lite oflyt och glömde chilifrukten på bandet i affären så det fick bli torkad istället. Lite tråkigare utseende, men smaken var ändå helt ok :)
 
 
Ingredienser:

1 lime (riven och saft från en halv)

4 dl kokosmjölk

4 dl höns-/ kycklingbuljong av koncentrerad fond eller tärning

1 tsk persilade (krydda innehållandes lök, vitlök, persilja etc)

ca 3 cm ingefära, riven

5 salladslökar (strimlade)

300 g kycklingfilé, i tunna skivor (lättare om den är havt frusen)

1/2-1 röd chili, urkärnad, i strimlor

1 nypa salt och en lite större nypa socker

hackad persilja att toppa med

 

Gör så här: Koka upp kokosmjölk, buljong, limeskal och ingefära. Låt soppan sjuda ca 5 minuter. Lägg i kyckling, persilade, salladslök och chili och sjud tills kycklingen precis är genomkokt, ca 5 minuter. Smaka av med limesaft, salt och socker.

 


» SOMMARDAGAR

Igår var Sabina och Martin här för lite grill. Underbart skön och solig kväll och ypperligt sällskap! :) Hoppas det blir fler sånna här kvällar innan sommaren checkar ut för den här gången! Till dessert hade jag tänkt göra en paj med hallon och björnbär. Vi plockade hallon precis innan vi åkte hem i fredags och igår när jag skulle göra pajen så upptäckte jag till min förskräckelse att de redan möglat. En hel fin glasslåda med hallon :( Hur som helst så fick det bli en äppelsmulpaj istället, men det är ju inte så pjåkigt det heller! :)
 
 I torsdag var Joel, jag, mamma och pappa ute med husbilen och båten en sväng. En jätteskön dag! Det är roligt att köra motorbåten specielt när det går fort! Jag är grymt sugen på att köpa en egen båt, men då en större där det finns ett pentry samt som man kan sova över i. Vi var även förbi en sväng till Spiken där vi strosade runt och köpte glass :)
 

» NÖTKAKOR MED CHOKLAD (nästan utan kolhydrater)

Igår så testa jag att göra ett gäng nästan kolhydratsfria kakor till pappa. De blev faktiskt inte så pjåkiga! Lätta att göra var de oxå :) Man får platta ut dem till den storlek som man vill ha dem för de flyter inte ut nämnvärt. Mandelmjölet har jag köpt på Lidl, men man kan såklart även mala eget. Jag slog in dem lite fint bara för att det var kul :)

Ingredienser:

2 ägg

50 g smör

2 dl fint hackade hasselnötter

200 gram mandelmjöl

1½ dl sötningsmedel

½ tsk salt

70 g mörk choklad 80%  

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.  

1. Smält smöret.  

2. Vispa upp ägget lite.

3. Hacka 50 gram choklad  

4. Blanda alla ingredienser (utom 20 g av chokladen) till en jämn massa.  

5. Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut dem till kakor.  

6. Grädda i ca. 12-15 min (så de får lite färg)  

7. Låt dem svalna lite och ringla över resten av chokladen som du smält.


» SEMESTER & BRÖLLOP I ÖSTERLEN

I onsdags åkte jag och Joel ner till Österlen. Vi åkte via Malmö/Lund där vi hälsade på några vänner sedan rullade bilen vidare till Smugehuk via Trelleborg.
I Smygehuk stannade vi och åt glass i stora lass!
 
Sveriges sydligaste punkt :)
 
Vackra omgivningar!
 
Fick en liten nyckelpiga på bild
 
Skånes flagga
 
Efter Smygehuk besökte vi Alestenar. Den fina utsikten över Östersjön var nästan mer storslagn än stenarna själva.
 
Utsikt över hamnen vid Ale stenar.
 
Sandhammaren var en fantastisk plats! Snacka om semesterkänsla!
 
När vi solat och badat klart så åkte vi till Hylkegården och åt en jättegod skaldjurspaj till lunch.
 
Övernattade gjorde vi på ett vandrarhem i Baskemölla, några få kilometer norr om Simirishamn. Alla små fiskeläger på Österlen är så vackra och mysiga!
 
Morgonen efter åkte vi vidare till Vik där vi njöt av den vackra stranden, letade fina stenar och kastade macka. Joel lyckades aningen bättre än mig *hehe*
 
Efter Vik åkte vi och kikade på Knäbäckshusen.
 
Nedanför den lilla byn fanns en fin strand där vi badade i det kalla vattnet, 14 grader.
 
Efter att vi svalkat oss åkte vi till Kivik och drack äppelmust. Inte visste jag att det kunde vara så gott med färsk must utan några som helst tillsatser! Man kanske skulle börja producera egen. Äpplen har vi ju ingen brist på iaf :)
 
Med must i magen klättrade vi uppför berget för att beundra utsikten från Stenshuvud.
 
Fin fin utsikt!
 
På väg till vandrarhemmet i Tommarp så stannade vi till vid Mellbybagaren, fikade, köpte frukostbröd och fotade humor.
 
Innan vi checkade in på vandrarhemmet gjorde vi en liten avstickare för att knäppa några kort på Glimmingehus.
 
I lördags var det bröllop i Järrestads kyrka mellan Markus och Elisabeth!
 
 
Jag och Joel utanför kyrkan.
 
Österlen och bröllopet var fantastiskt! Nu har vi gått in i vår sista semestervecka. Tyvärr så har den börjat med 1½ dags ihållande regn. Hoppas att vädret stabiliserar sig så vi får njuta av ytterligare några sommardagar innan det är dags för att börja jobba igen!
 

» GÖR VACKRA ÖSTERLEN MED HJÄRTAT MITT!