» PIPIFÅGELMOBIL



Till Vilmas 1-års dag så sydde jag den här fågelmobilen. Jag har gjort en tididgare och det var riktigt kul så jag bestämde mig för att göra ytterligare en :o) Beskrivningen till själva fåglarna hittar ni här. Fåglarna är sammanfogade med en fisklina som jag trätt pärlor på. Om man lägger fisklinan dubbel så kan man göra en ögla längst upp som på vänstra bilden. Längst ner har jag gjort en liten toffs av en gammal spets jag hade liggandes. Tygerna inhandlades i helgen på Stoff och Stil. Där ifrån fick jag även med mig lite andra saker:

 

Pennor för att rita på tyg, en ny tygsax. Finns det något värre att försöka gnaga sig igenom tyget med en slö sax?! Fjädrar till påsk samt ett tvinnat snöre i vitt och rött som man säker kan använda till något kul nästa jul :o) Sist men inte minst; en rulle vit tråd.

Har ni inte besökt Soff och Stil så tycker jag ni ska göra det! Det är en fantastisk affär, med ett enormt utbud av tyger och andra attiraljer! Dessutom så är allt väldigt välorganiserat så man faktiskt har möjlighet att hitta det man söker  :o)


» SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

När ni läser det här så är jag och Joel hos Jossan och David och firar deras dotter Vilmas 1-års dag. Med mig har jag de här cupcaksen. Jag håller på att öva inför de cupcakes som jag ska göra till Joels kusins bröllopsfest. Självaste muffinsen är jag väldans nöjd med, men jag letar en frosting som är god, blir fin att spritsa och inte är så söt. Den här var ok, men lite för smörig för min smak. Om jag gör den ingen så ska jag nog prova med att använda lite mindre smör.

Ingredienser: 
5 stora äggvitor
200 gram socker
225 gram smör
1 tsk vaniljextrakt

Gör så här:
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen (skålen får inte nudda vattnet. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
5. Tillsätt vaniljextrakt, citronskal och citronsaft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.


» LJUSHUS

De turkosa porslinsstövlarna har förpassats ner i källaren till förmån för de nya ljushusen jag köpte på Bolagret idag. Är de inte fina så säg?! :o) Bilden till vänster och den längt upp till höger är tagna på dagen och den längst ner till höger på kvällen när jag tänt ljus i dem. Bolagret säljer för övrigt ut 95% av alla grejer till 50% rabatt. Skynda fynda ;o)


» SOCKERBLOMMOR

Ännu en dag med underbart väder! Idag verkar dessutom blåsten att ha avtagit så det kan nog till och med vara än skönare än igår. Idag står solskenspromenad och ett besök på Frölunda Torg på schemat. Sen ska jag pyssla lite här hemma oxå :o) Så här blev blommorna jag gjorde med hjälp av den här silikonformen. Stansade ut blommorna gjorde jag med den här.

Formen som blommorna ligger i för att torka är egentligen till för att blanda till färg i och är köpt på Panduro.


» TÅRTDEKORATIONS GREJER

Efter promenaden så åkte vi till Tårtdecor i Kungälv. Himmelriket för tårt- och cupcakes fantaster! Jag kom hem med det på bilden nedan.

Sugarpaste med vitchoklad smak, kantdekorations utstickare, blommutstickare, mallar för att göra nervverk på blad, CMC samt en blomform i silikon. 400 kronor. Check! Det är dyrt att ligga på topp *hehe*

CMC blandar man med sugerpaste för att få flowerpaste, dvs en pasta som är smidigare att jobba med och som stelnar när den torkar. Väldans bra då man slipper köpa två olika sorters sockerpasta. Burken är inte stor, men man behöver bara cirka 1 krm till 250 gram sugarpaste för att göra flowerpaste. CMC kan även användas till att göra lim. Man blandar då 2 msk vatten med 1 krm CMC i en liten burk och låter stå över natten.

Silikonformen har jag testat i eftermiddag och den var grym! Enkel att använda och blommorna blev väldigt fina. Känner på mig att den kommer att bli en favorit :o)

Nu blir det snart Nasi Goreng rester och Melodifestivalen. Tycker startfältet ser lovande ut ikväll :o)


» ISTAPPAR


Bilder tagna med Iphone 4

Idag har varit en mycket bra dag! Den började med att Jeol vaknade före mig så jag slapp försöka väcka honom. För det mina vänner är ingen rolig historia *hehe* Efter frukost så gick vi en runda i Herkulesspåren. Termometern visade på 8 grader och det var verkligen vår i luften. Helt underbart! Jag hittade några coola istappar som jag var tvungen att föreviga :o)


» NASI GORENG

Ikväll har jag och Joel lagat Nasi Goreng för första gången. Det blev jättegott! Dessutom så var det väldigt enkelt! Får nog bli lite mer asiatiskt fram över. Jag kan tänka mg att den här rätten även blir väldigt god med tex kyckling och paprika. Vill man vara extra piffig så kan man strö över lite hackad persilja, men så piffiga kände inte vi oss ikväll :o)

Ingredienser:
2 gula lökar
6 dl hyvlad vitkål
3 msk matolja
4 dl okokt ris
2 1/2 dl hackad rökt skinka
1 burk ananas
2 tsk currypasta
1 krm malen koriander
1 krm malen spiskummin
1 krm salt
150 g små räkor utan skal

Omelett:
3 ägg
salt


Gör så här:

Koka riset enligt förpackningen. Skala och hacka löken fint. Hyvla vitkålen med osthyveln. Hacka skinkan och ananas. Hetta upp oljan i en stekpanna och mjukfräs löken och vitkålen utan att den tar färg. Tillsätt currypasta, kryddor, skinka och ananas. Hetta upp. Häll över blandningen i kastrullen med ris. Ställ tillbaka på varm plattan och rör om väl. Vspa ihop äggen och slå ner dem i stekpannan. Rör hela tiden så att äggblandningen fördelas i lagom stora bitar. Blanda ner omeletten och räkorna i kastrullen med ris. Blanda väl och servera direkt.


» SYTT NYA KUDDAR



Jag har sytt nya kuddar av tyget jag köpte i Tanzania :o)


Just nu håller jag på och klippa ihop filmerna jag gjorde i Tanzania till en enda längre film. Laddade ner Windows Movie Maker och det är sannerligen ett väldigt lättförståligt program :o) Funderar på att lägga upp det på Youtube när det är klart. Det blir i så fall mitt första Youtube klipp. Jag är så himla hipp alltså! *hehe*

Vansinnigt tråkigt väder idag! Men vi får glädja oss med att dagarna blivit cirka 3½ timme längre sen det var som mörkast, och bättre blir det! :o)


» GLAD FETTISDAG! :o)


Idag hade jag med mig en plåt med temlor till jobbet. Florsockret fick åka på på jobbet då det skulle ha smält långt innan fikat om jag pudrat på det på morgonen. När jag bar ut plåten till bilen imorse så tänkte jag "INTE RAMLA, INTE RAMLA!" Och.... det gjorde jag inte! *hihi* Men det känns som att det är mest troligt att man skulle ramla när man koncentrerar sig som mest på att INTE göra det.

Det var ett himla tajat ;o) om trekantiga lock på jobbet och eftersom jag hade några minibullar kvar hemma så svängde jag ihop några semlor med sådanna lock när jag kom hem. Blev inte så pjåkigt faktiskt! Nästan så jag får övergå till detta i framtiden :o) Nu ska vi iaf ta med dem in till Joel föräldrar för att sätta i oss dem. Fast jag måste erkänna att jag inte är jätte jättesugen. Min semmelkvot är nog uppfylld för det här året.

Måste tipsa om en bra grej när man spritsar på topping på cupcakes eller grädde på semlor som i det här fallet. Använd en stor tyll och spritsa ovanifrån. Detta läste jag på en blogg för ett tag sen och det blir verkligen galet mycket bättre än innan då jag använde mig av en mindre tyll!


» FJÄRILLAR I LERA




I helgen på började jag projekt fjärill och idag när leran hade torkat så målade jag dem med vattenfärg och virade metalltråd runt själva kroppen. Jag gjorde även små spröt av metalltråden. När de var klara så surrade jag fast dem vid fågelburen. Tyvärr så är bilderna lite gryninga, men charmigt tycker jag allt att det blev! :o)


» SEMELFIKA

Idag bakade jag semlor som jag, Joel, Joels föräldrar, Anna och hennes otroligt söta son Ossian satte i oss! Hemmagjorda semlor är utan tvekan godast! Extra gott tycker jag det blir om man gröper ur dem nästan så mycket det går och blandar inkråmet med mandelmassa, grädde och mjölk innan man lägger tillbaka det i bullarna. Sen gör en gnutta vaniljsocker i grädden ingen större skada heller ;o) Receptet nedan kommer från Tasteline och var det jag använde mig av idag.


Ingredienser:
Bullarna:
75 gram  smör 
2,5 dl  mjölk 
25 gram  jäst 
1,5 krm  salt 
0,5 dl  socker 
7,5 dl  vetemjöl 
1 tsk  kardemumma, malen 
1 dl  ägg till pensling 


Fyllning:
300 gram  mandelmassa 
1 dl  mjölk 
3 dl  vispgrädde 
florsocker 


Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).


2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.


3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.


4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.


5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.


6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.


7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.


8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.


» NY VÄXTER


Idag har jag planerat lite nya växter. I den perfekta världen så hade de gärna fått sluta växa efter att man planterat dem. Om de även hade kunnat hålla sig gröna och fina även fast man glömmer att vattna dem så hade det varit ännu bättre ;o) Jag tycker det är lite väl stor omsättning på blommor i det här huset. Antingen så dör de eller så växer de ur sina krukor och blir aldeles oformliga och tråkiga. Nu har det till och med gått så långt så jag ersätt vissa med plastblommor *hehe*


» NY FÖNSTERLAMPA

Lite extra ljuskällor är ju aldrig fel så här i mörkrets tider. Kort och gott så var jag på Lamphuset och inhandlade en fönsterlampa. Ofta kan jag tycka att det blir så tråkigt ljus med taklampan tänd. Mycket mysigare blir det då med fler lite mindre ljuskällor. Sen måste jag säga att jag tycker att utbudet av sånna här mindre hängande fönsterlampor är bisarrt dåligt! Jag har googlat och kikat i affärer, men så mycket roligare än så här blir det inte :o( Kan känna att jag saknar något som kan liknas vid sånna där julstjärnor i papp, fast i sommarversion. De är piffiga och ger så fint ljus. Men tills någon tänker uppfinna det så får jag väl hålla tillgodo med den här lilla saken som iaf fyller sin funktion :o)

Det blev Sjöfartsmuseet till slut och sen en fika på det. Det var faktiskt väldigt intressant att läsa om Göteborgs varvsindustri och hur staden växt upp kring denna. Det var mycket barn där vilket jag kan förstå för det fanns en hel del skojigheter för de mindre :o)

Nu blir det snart Melodifestivalen, sen film. Vi har hyrt "Trespass" med Nicolas Cage och Nicole Kidman. Hoppas den är bra!

Notera det tråkga vädret utanför fönstret..


» 1 KG KÖTTBULLAR

Igår blev jag och Joel så vansinnigt sugna på hemmagjorda köttbullar och mos! Ok, egentligen så kanske det var mest jag som blev mest sugen, men Joel var inte sen att hänga på :o) Kort och gott så rullades det en fasligt massa köttbullar. Eftersom det var så många så stekte vi dem först i stekpannan för att ge dem lite fin färg sen stoppade vi in dem i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter för att de skulle bli genomstekta. När jag gör kötbullar så brukar jag ha i; blanfärs, riven gul lök, riven köttbuljongtärning, ägg, grädde, ströbröd, salt och svartpeppar. Jag brukar inte mäta utan gå lite på känsla och det brukar funka fint! Det är verkligen galet mycket godare med hemmagjorda köttbullar än köpta. I moset har jag smör, salt, vitpeppar och mjölk, sen vispar jag det så det blir fluffigt. Till detta serverades självklart rårörda lingon.

Idag är det inget höjdarväder ute, regnigt och blåsigt! Jag och Joel funderar lite på att bege oss till något museum. Känns som en ganska bra aktivitet en dag som denna. Förhoppningsvis så har de lite gott fika att köpa oxå :o) Ikväll ska jag tvinga Joel att titta på Melodifestivalen ;)

Hoppas ni får en skön lördag!!!


» TANZANIATAVLAN ÄR UPPSATT :o)

Usch har verkligen kommit in i en energri svacka å jag gillart inte! Jag vill vara full av energi och orka hur mycket som helst! Jag har köpt Rosenrot som jag knaprar två per dag, men det verkar inte göra någon skillnad så nu tänker jag börja svulla i C-vitaminer. Apelsiner och kiwi here I come!

Nåja, trots bristen på enegi så måste man ju försöka att hålla en viss sanitär status på hemmet. Med andra ord, jag och Joel har en städdejt idag. Inte görkul precis, men det brukar kännas väldigt skönt när det väl är gjort!

Färdiggnällt! Eller ja, nästan. en sak till :o) Har en tandköttsinfektion oxå som gör att det gör ont att tugga. sist jag hade det var jag i Australien och det gick bokstavligt talat inte att äta för att det gjorde så ont att svälja. På grund av en tandköttsinfektion lixom. Hur skumt är inte det!?). Nu har jag iaf varit på apoteket och köpt nån kräm som man ska borsta med. Hoppas den hjälper! Dumma visdomständer som sitter så långt in och är så svåra att komma åt!

Nu är jag nog färdiggnälld iaf... och tänkter då skriva en rad om bilden ovan. Det är alltså oljemålningen som jag köpt i Tanzania som jag ramat in och hängt ovanför mexiko ugnen. Jag är mycket nöjd med resultatet! :o)


» SHOPPAT I TANZANIA


Något som jag tycker är kul när man är ute och reser är att köpa fina saker att ta med hem. Dels är det kul att ha något "unikt" och sedan så gillar jag hem så speglar personerna som bor i det, vad de har upplevt och vad deras intressen är :o) Som ni kanske ser så ar jag en fäbless för turkost *hehe*. Det här ser ni på bilderna ovan:

* Strandväska
* Tre meter tyg som jag gjort kuddar av.
* Liten skål av sten med elefantmålning.
* Tre små askar gjorda av pärlor. Köptes ute hos Masaierna.
* Två tavlor gjorda av bananblad. Dessa har jag inte hittat någon bra plats för ännu :(
* En oljemålning av två masaier som jag nu ramat in och hängt upp. Blev väldans bra om jag får säga det själv och den hittade sin plats i hemmet.
* Två kylskåpsmagneter. Som en liten grej så försöker jag alltid hitta detta när jag är ute och reser. Och hittar man det i Tanzania så känns det som att man bör hitta det i resten av världen oxå.
* En liten turkos flodhäst av sten.


» NYA STÖVLAR & NYTT HALSBAND

I Stockholm så köpte jag inte bara en klänning utan även ett par stövlar. Har tänkt länge att ett par svarta stövlar har fattats mig, men inte tillräckigt mycket för att jag skulle vilja punga ut med tvåtusen. Kort och gott så tänkte jag vänta till rean och när rean väl kom så blev allt snabbt väldigt utplockat. Gissa då om jag blev glad när jag hittade de här stövlarna på JERNS i Stockholm. De är precis så som jag vill ha dem, enkla, fin form, låg klack och högt skaft. Att de bara kostade häften av vad de kostat gjorde ju inte saken sämre heller :o) Tror de här kommer att bli mycket välanvända.


Gina Tricot så köpte jag förra veckan det här halsbandet som jag fått många komplimanger för. Senast igår kom en för ig okänd tjej fram på jobbet och frågade vart jag köpt det. Nu håller vi bara tummarna för att det behåller färgen tills jag tröttnat på det :o)


Just det ja! Joels Flygande Jacob igår blev mycket god! Trots sweet chili sås istället för chilisås *hehe* Och min chokladkaka smakade fint till dessert!


» ALLA HJÄRTANS PRESENTER

Idag är det som säkert ingen har missat Alla hjärtans dag. Fånigt tycker vissa och att man inte behöver en dag för att visa sin kärlek. Jag tycker inte det ena behöver utesluta det andra och att Alla hjärtans dag är ett alldeles ypperligt tillfälle att få baka något gott, rå om sin älsklig lite extra och att tillbringa kvalitetstid tillsammans :o)

Mitt hjärta är inte så mycket för sötsliskiga bakverk så därför bakade jag något som jag vet att han gillar nämligen devil's food cake. Orginal receptet är i cupcake format, men det gick precis lika bra att göra den som en sockerkaka. Dock så behövde den vara inne längre, cirka 45 mintuer. Det blir ganska mycket smet så man behöver ha en stor form. Eftersom Joel inte gillar för mycket sött så pudrade jag bara över lite florsocker samt dekorerade med en sockerros och några bland. I paketen låg lite saker jag jag ansåg att han behövde och han verkade hålla med mig :o)

Buketten än min present från Joel. Jag älskar verkligen snittblommor. Ser så krispigt och fräscht!

Nu sitter jag här och väntar meddans Joel lagar mat till mig. Känns nästan lite ovant *hehe* Än så länge så har jag inte hört allt för många suck och stön från köket så det går nog bra ;o)

Update: Gjorde ett litet studiebesök i köket för att se hur det gick. Det vankas Flygande Jacob. Tyckte att den såg lite blek ut där i ugnen så jag frågade om han haft i chilisås. "Jajemen" var svaret "nästan hela flaskan". Jag tittade på flaskan. Det var SWEET chilisås, inte precis samma sak som vanlig chilisås, men det kanske kan bli gott ändå. Vem vet, Joel kanske har upptäckt en helt ny grej! ;o) Det ska även bli intressant att smaka något någon gång som inte avviker från receptet. Har ännu inte hänt ;-P



» ÅSAS INFLYTTNINGSFEST

I fredags tog jag tåget upp till Åsa. Turligt nog fick jag sällskap av Emelie så resan kändes hälften så lång som den var. När vi kom upp så mötte Åsa, Sabina och Martin oss på stationen och vi begav oss till Supper där vi käkade middag. Riktigt trevlig restaurang med supergod mat. Upplägget påminde lite om tapas och maten ställdes mitt på bordet å sen var det bara att ta för sig. Efter middagen åkte vi hem till Åsa och väntade på Helene och Erol som flög in från Amsterdam. Men flygresan knasade till sig så vi orkade inte hålla oss vakna tills de kom fram. Man är väldans trött på fredagar ;o)


På lördag morgon så hade Åsa fixat en riktigt hotell frukost med olika sortes bröd, äggröra, bacon, yoghurt, juice, etc.


Efter frukosten så svidade vi om för att bege oss in till city. Som av en händelse så skulle jag visa Åsa vilka klänningar som valde mellan till kvällen, men de var inte där! Jag hade glömt att packa ner dem. Jag måste ha varit helsnurrig för jag hade lagt fram allt på sängen, men av någon anledning så hade jag struntat i just klänningarna. Ringde Joel och frågade om han visste något och då låg de på golvet vid fotändan av sängen. Tuuuuur att jag upptäckte det INNAN vi skulle åka till stan så jag hade chansen att köpa något! Hittade iaf en jättefin klänning på Oasis :o) Det kanske var meningen att jag skulle glömma klänningarna så jag fick chansen att köpa en ny ;o)


Jag Sabina och jag i min nya klänning :o)


Tillsammans fixade vi ihop lite snacks och snittar. Åsa hade bakat minisemelbullar som jag monterade. Emelie och Erol gjorde minipizzor. Det serverades även tunnbrödrullar med skagernröra och mini delokarobollar. Mini-tema helt enkelt :o)




Fina Emily!




Madde och Carro


Jenny


Det serverades whisky shots...


Whisky shots med kanelsmak. Jag gillar inte whisky, men den här var söt och god! Smakade inte whisky över huvud taget faktiskt :o)


Emily och Emelie


Sabina och Martin


Testar så att kameran fungerar ;o)


Emily och värdinnan.


Helene och jag


Sen blev det dans!


Josefine

Vid ett tiden så tog vi taxi in till stan. Planen var att gå till Berns, men det var sjukt mycket folk där så vi gick vidare (eller ja tre av oss, resten banagde) till Soap Bar där vi hängde och dansade tills det stängde vid tre då vi begav oss tillbaka till Åsa.

Idag har det varit jättehärligt väder så vi har gått en sväng runt en av sjöarna här. Det var massor av folk som åkte skridskor och jag blev så sugen på att göra det samma! Får se vad vi kan styra upp till nästa helg!

Nu sitter jag i soffan hos Åsa och vi slökikar lite på Project runway :o) Jag sover här inatt och tar morgontåget tillbaka till Götet imorgon.


» BRICKA- TREDJE LAGRET FÄRG


När jag köpte den var den obehandlad björk, sen målade jag den svart. Jag tröttnade på svart och målade den vit. För en vecka sen så kom jag på att jag tyckte det smälte in i bordet för mycket så jag målade yttersidan svart. NU tror jag att jag är nöjd! Men man kan aldrig så nog veta, kanske faller andan på att måla om den i en annan färg, men det är ju det som är det fina, att det är så lätt att förändra med färg :o)


Nu sitter jag på tåget upp till Stockholm. I helgen väntar nämligen en riktigt tjejhelg med inflyttningsfest med utgång. Tror det blir första gången sedan i somras som jag då är på en club och svänger mina lurviga. Ska bli riktigt roligt! Fast mest roligt ska det bli att träffa alla goa vänner som man inte ser alldeles för sällan då de är utspridda över landet.


Hoppas ni får en fin helg!



» BILDER FRÅN TANZANIA DAG 7-16


Dag sju på morgonen åkte vi från vårt hotell uppe i bregen i Tanzania mot flygplatsen. På vägen stannade vi på "Cultural center" där vi fick oss en dos historia samt en chans att köpa ännu lite fler sovenirer :o) På eftermiddagen lyfta flygt mot Zanzibar. Från flygplatsen så var det en timmas bussresa till vårt hotell Sultan Sands. Hotellet var jättefint och maten var kanon! Bilden ovan är tagen i receptionen.


I sånna här små hus bodde vi. Det fanns AC på rummet, MEN strömen gick typ sex gånger varje natt och var borta i runt 10 sekunder och varje gång så stängdes AC:en av så man var tvungen att sätta på den igen *grrr* Och den behövdes, det var 35 grader varmt och väldigt fuktigt.


Poolen


Stranden var jättefin.. när det var flod! Det skiljde cirka tre meter mellan ebb och flod så när det var ebb så kunde man gå nästan ända ut till revet som låg cirka 2,5 km bort. Vattnet var borta från cirka klockan elva på förmiddagen till halv tre på eftermiddagen. Sanden var så hmila vit att man verkligen blev bländad om man inte hade solglasögon på sig.


På kvällarna dukade de runt poolen och det serverades buffe med mycket grillat å annat gott!


Firre :o)


En uatv dagarna på Zanzibar åkte vi på sightsing där vi besökte en kryddodling samt Stone Town. På bilden ovan ser ni muskot och det röda runt är amarulla, det som man anväder i likören ni vet :o)


En kille klättra upp i en palm och plockade ner cocosnötter som vi fick dricka av.


Ananas, och jag som trodde de växte på träd *hehe*


Innan vi åkte vidare fick vi snygga hattar, halsband, slips och handväska gjorda av palmblad :o)


Vi besökte Stone Town. Staden var inte så fin som jag trodde att den skulle vara. Den var mycket mer smutsig och sliten. Det fanns i princip inte ett enda hus som inte skulle behöva renovers. Till och med deras stolthet "House of Wonder" var i särskilt bra skicka. Detta hus sägs vara det första hus som fick elektricitet och vatten, där av namnet.


Något som var fint var alla vackra snidade dörrar. Den här dörren var ingången till den "store" slavhandlaren "tipu tip".


"The African House" Var tidigare en samligsplats för sladrivare och annat rikt folk.


"The African House". Fin utsikt över hamnen där alla slavskeppen kom och gick. Hemskt!


Utanför huset där Freddy Mercury växte upp. Det syns inte på bilderna, men det var otroligt varmt! Helt stilla och säkert 35 grader. När man svettas på armarna då vet man att det är varmt!


Näst sista dagen åkte vi på en snorklingstur.


Vattnet var sjukt turkost!


Fåglar


Snorkligen var helt ok, firrarna var fina, men revet var tyvärr dött och var inte så fint. Sen var det ganska mycket vågigt så det var lite svårt att undvika att få vatten i snorkeln, men det var helt klart värt det och det var underbart att få komma ut på havet!


Grand finale! På flygplatsen på Zanzibar. Jag sov nästan hela den långa flighten så när vi tog mark i Göteborg förra onsdagen halv tio på morgonen så var det en glad och inte så farligt trött Linda som klev av planet.

Resan var verkligen hur bra som helst. Allt flöt på bra, vi har fått se och uppleva massor och jag har ett gäng fina minnen som jag kommer att bära med mig länge!

Sen var det naturligtvis underbart att träffa min älskling igen! När jag var singel och kom hem från en längre resa så blev jag nästan alltid lite deppig för allt kändes så tomt, ensamt och händelselöst helt plötsligt, men så kände jag inte alls den här gången. Nu var det bara roligt att komma hem! :o)


» BILDER FRÅN TANZANIA DAG 6-7


Dag sex var sist dagen i tält lodgen och innan vi begav oss till Seronera hotel så passade vi på att ta en gruppbild. Vi var 17 stycken svenskar som reste tillsammans fördelade på 3 bilar. Vi kände inte varandra innan, men efter 16 dagar tillsammans så var vi rätt bra bekanta.


Seronera hotell var rätt coolt då de integrerat det med klippblocken! Kan inte vart lätt att konstruera!. Från att ha bott i tält i två nätter så kändes det som rena rama lyxhotellet!


Det ar fin utsikt över Serengeti från hotellets terass.


Efter att vi checkat in så besökte en plats där Masaierna tidigare hållt till vid högtidliga tillfällen.. eller hur man nu ska uttrycka sig. Jag var jätte jättestark och lyfte en stor sten ;o)


Den här stenen användes till att påkalla uppmärksamhet. Om man tjongade en sten mot den så lät den som en kyrkklocka :o)


Vi tittade på grottmålningar som Masaierna gjort. Fast cyklen uppe till höger avslöjar att de inte var speciellt gamla. Det eller så kunde de spå in i framtiden.


På väg ut ur Serengeti så såg vi en lejon som käkade på en zebra. En bit ifrån låg utterligare fyra, fem lejon och väntade på sin tur. Gamarna hade förmodligen tröttnat att vänta för de syntes inte till.


Väl tillbaka på Highview hotel så väntade middag och lite lokal underhållning :o)


Dag sju så begav vi oss till Ngorongoro kratern, än en gång så var vi tvunga att checka in innan. Den här gången så glömde vi stänga dörrarna till bilen så när jag och en annan kvinna satt och väntade i bilen i så skuttar två stora babianer in. Jag blev lite paff och visste inte riktigt vad jag skulle göra. De har ju rätt vassa tänder så jag ville inte göra mig ovän med den så jag gjorde läskiga ljud och vifftade med änderna då makade de sig ut ur bilen utan att göra sig någon större brådska *hehe*


Efter cirka en timmes bilfärd så var vi framme vid nedfarten till Ngorongoro kratern. Kraten har uppkommit efter att vulkanen kollapsat och den är 610 meter djup och ytan där nere är 260 km2. Tycker det lite kul att de hela tiden sa att den var 610 meter djup. Bergskammen runt den är ju mäkta ojämn så det måste ju bero väldigt på vart man mäter vilken höjd man får ut. Nåja :o).


Det första vi ser när vi kommer ner i kratern är två lejon som parar sig. Tydligen så gör de det en gång i kvarten i tre dagar för att verkligen vara säkra på att det ska bli något.


I kratern såg vi massor av gnuer och zebror.






Hyenor strök omkring..


I kratern finns en stor saltsjö där 1000-tals flamings höll till.


Vackert rosa.


I Ngorongoro kom vi lejonen som närmast.


Lejonen var inte ett dugg rädda för bilarna utan utnyttjade dem snarast..


... till att komma undan solen!


Vi såg även noshörningar i Ngorongoro, men på väldigt långt håll.


En lejonfamilj!


Vacker lejonhane.


En vårtsvinsfamilj :o)


Vårtsvin står på knä när de äter. Jag får står dem verkligen, benen är ju verkligen sjukt långa *hehe*


Vår enda gepard på hela resan. Långt bort, men den räknas! ;o) Den var sötare och inte alls lika mäktig som man brukar se dem på tv.


På väg ut ur kratern.


Kratern från bergskammen. Makalös utsikt!




Panoramabild över kratern.





» HALVERAT GARDINERNA


Idag så har jag pysslat och sytt lite här hemma. Jag har gått och stört mig ett tag på att köksgardinerna såg så himla tjocka och kompakta ut så jag halverade dem :o) Tycker det blev mycket bättre! Mönstret syns mer utan alla veck och mer ljus kommer in. Bilden till vänster är alltså innan jag halverade dem och bilderna till höger efter ingreppet. Sen tyckte jag att jag hade förtjänat lite fina tulpaner oxå så jag åkte och köpte mig en bukett. Trots snön utanför så känns det lite vårigt :o)

Nu när jag gjort fyra gardinlängder utav två gardinkappor så har jag ett par över så om någon av mina vänner vill ha det andra parekt så kan ni väl hojta :o)


» BILDER FRÅN TANZANIA DAG 4-5

Dag fyra. Efter en god natts sömn så vakande vi upp mitt på savannen och en ny dag med massor av upplevelser skulle påbörjas.


Inuti tälten så fanns två relativt bekväma sängar och en toalettavdelning med en handfat, kamping toalettstol och en spartansk dusch. De som inte sov med öronproppar påstår att de hört hyenor och lejon på nätterna. Jag å andra sidan som som en prinsessa med mina proppar i öronen *hehe* Hela tältupplevlsen var ok, men jag måste nog ändå erkänna att jag gillar hotell bättre. Lite bökigt blev det ju utan rinnande vatten och med ett duschmunstycket som satt typ 1,5 meter över marken där trycket var si så där. De som blev magsjuka här tror jag definitivt hade föredragit ett hotell!


Jag är inte så himla facinerad av fåglar, men jag måste erkänna att vi hann se massor av fina fåglar och inte minst stora fåglar. Vi såg ett gäng örnar, storkar och gamar av olika sorter.


Gamar


När man åkte runt på savannen så upplevde man aldrig att det var mycket bilar, MEN så fort något sett ett mer sällsynt djur, typ lejon så kvittrades det för fullt i walki talkie som chauförerna hade och fortare än kvickt så tog man sig till angivet ställe. Ibland fick man se något och ibland så hade djuren lagt sig ner i gräset och gjort sig osynliga.


Bufflar. Ju äldre de blir ju tjockare blir blir hornen på huvudet. Buffeln till vänster är alltså äldre än den till höger. Jag tycker det ser ut som att de har en skön mittbena :o)


En fågel åker snålskjuts :o)


Första lejonet såg vi en bra bit bort och självklart så knäppte vi en massa kort då vi inte visst om den skulle komma närmare. Tack gode gud för digitalkameror säger jag bara. Turligt nog så kom honan närmare..


Tyvärr så upptäckte vi att detta lejon inte mådde så bra. Hon var väldigt mager och hade små infekterade sår på kroppen. Det gjorde lite ont i hjärtat när hon tittade på oss. Men man får trösta sig med att det på något sätt är livets gång. Dör inte vissa djur så får inte andra mat så enkelt är det ju. Vi människor har ju dock krånglat till det något enormt för oss vilket gör att denna naturens lag inte längre kan appliceras på oss. Säga vad man vill om det..


Savannen är ju väldigt platt, men här och var så sticker det upp små öar av klippor. Jag tänkte alltid på filmen "Lejon kungen" där han höll upp sin son vid en sån här klippa. Trädet till vänster som ser ut som en gigantisk kaktus är giftigt och heter Candelabra tree och brukar användas som en symbol för Serengeti.


Vi såg strutsar.


En koantilop som hittat ett träd att klia sig emot :o)


Jag kan inte komma på vad den här arten heter, men jag antar att det är någon form av gasell. Hur som helst så såg man ofta massor av honor tillsammans som på bilden ovan, eller ett gäng ungkarlar tillsammans, eller en flock med en hane med ett gäng honor. Man såg aldrig hanar och honor i kombination.


Fler elefanter.


Den här arten minns jag tyvär inte heller vad den heter, men fina var de! :o)


En oas. Ser ni krokodilerna?


Fina va? Å nej, jag vet inte vad det är för art :(


En liten Dick dick antilop. Tydlgen så gömmer de sig i brukar för att inte bli uppätna. Det skulle jag oxå gjort om jag var så liten för mot ett lejon kan den inte ha mycket att sätta emot!


Hippo pool. Massor av grymtande, finsande och stinkade flodhästar. De luktade inte hallon vill jag lova! Visste ni föresten att flodhästen snurrar på svansen när den bajsar för att sprida avföringen? Hur smart är inte det ur gödslings perspektiv! *hehe*


Fint ljus i kvällssolen. En mamma med unge.




Jäääääääsp!


Dag fyra börjar närma sig sitt slut och vi är på väg tillbaka till tält lodgen.


Solnedgång i Serengeti.


Dag fem var vi uppe med tuppen för att se soluppgången.


Vårtsvin som inte ville vara stilla för att vara med på bild.


Vacker akaciträd.


En pärlhöna.


Fler härliga giraffer.




Det blir så vackra bilder i morgon- och kvällssljus!




Dag fem såg vi våra första lejonhanar. Vi var lyriska! De är så fantastiskt stora och fina!


Från att ha jagat några vårtsvin i det höga gräset så gick de över traktorstigen och la sig tillrätta under ett träd.


När lejon hade lagt sig ner så hade man aldrig kunnat ana att de var där. Totalt under resan såg vi ett 30-tal lejon, men jag slår vad om att vi åkte förbi minst 100.


Överlevande! ;o)


Dag fem är till ända och vi är tillbaka i tält lodgen för te och senare middag.

Fortsättning följer..


» BILDER FRÅN TANZANIA DAG 1-3

Nu är jag hemma! Eller ja, jag kom hem i onsdags förmiddag, men jag har inte orkat blogga förrän nu :o) Tanzania var hur bra som helst och vi har sett massor av mäktiga djur och vacker natur. Jag har tagit över 900 kort så nedan är bara ett litet axplock. Naturen var väldigt varierande från torra gräslösa slätter till regnskog och höga berg. Alla människor man mötte kändes genuint trevliga och de flesta utstrålade en positivitet trots de väldigt spartaska levnadsförhållandena. Jag vet inte vad jag hade trott, men jag trodde nog inte att folk faktiskt bodde i hus gjorda av pinnar, lera och palmbladstak. Det var väldigt fattigt över allt och bortsett från hotellen så såg man väldigt få "vanliga hus" med fönster dörrar och ett ordentligt tak. Något som oxå slog mig var såklart den stora arbetslösheten (runt 50%) och det faktum att det faktiskt inte verkade finns några jobb, inga industrier eller liknande. Nedan följer en kort sammanfattning i bilder:


Bilden är tagen på väg från Kilemanjaro flygplats. Här var landskapet oerhört tort. Man såg sandstormar och små tornados överallt, dessa kallade de "little devils". De var inte tillräckligt stora för att förstöra hus, men de såg lite småläskliga ut. Vägen från flygplatsen och upp mot Arusha var fin och av asfallt och var tydligen en gåva till landet från Japan. Denna väg var rena himmelriket jämfört med de vägar vi senare skulle komma att åka på.


På vägen mot hotellet så besökte vi en "snake farm" där jag fick hålla i en orm. Den var inte alls så träv och otrevlig som jag trodde den skulle vara utan varm, len och mjuk.


Andra dagen så åkte vi till en natinalpark som heter "Lake Manyara" Bilden ovan är tagen på ett berg där vi blickar ner på nationalparken. Nationalparken ligger i en bergklyfta som om jag inte minns fel sträcker sig hela vägen till Irak.


Jag och pappa vid utsiktsplatsen.


Inne i Lake Manyara National Park- Sausage tree, eller falukorvsträd som vi skulle säga på svenska. Korvarna var lite större än riktiga falukorvar och såg väldigt lustiga ut :)


Blue Monkey


Första elefanten såg vi i Lake Manyara National Park. Först såg vi den på långt håll och knäppte naturligtvis en massa kort för vi visste inte om den skulle komma närmare. Men det gjorde den, tillslut var den så nära att jag hade kunnat sträcka ut hander och känna på den. Elefanter är mäktiga djur och otroligt stora! Senare under safarin så skulle vi se så mycket elefanter att vi nästan inte reagerande länge, än mindre stannade bilen. Men varje gång man såg en ny art var det väldigt spännande.


Babinaner. De är verkligen för härliga när de sitter och pillar på varandra. Ännu sötare är när en liten babianunge kommer ridandes på mammas rumpa.


Så här spenderades dagarna när vi var på safari, ståendes i safaribilen. Inte så pjåkig utsikt faktiskt och när man blev medveten om hur nära och hur osynliga tex lejon kunde vara så var man inte så sugen på att kliva ur bilen *hehe*.


Lunchen intogs alltid på speciellt angiva platser och allt avfall samlades mycket noga ihop. Akaciaträden gav skön skugga.


Dag 3 så började vi vår resa mot Serengeti National Park. Vägen dit gick över bergskammen mot Ngorongoro kratern och över Masai land. Över allt såg vi så runda hyddor.


I bergen på väg mot Serengeti så såg vi våra första Zebror på nära håll.


Här såg vi oxå ett gäng giraffer. Märkliga och stora djur de där varelserna.


Så här såg lunchlådorna ut. Jag hade förmodligen inte ätit det i Sverige, mest för att den oftast bestod av kycklingklubbor och köttfärspiråger som legat ute i värmen i 7 timmar innan den förtärdes. Cirka hälften av gruppen (17 pers) blev vi något tillfälle magsjuka, men jag klarade mig turligt nog hela resan! Jag drack aldrig någon Dukoral, men vissa som gjort det blev sjuka ändå. Jag brukar alltid åka dit så jag vart väldigt förvånad och glad att jag klarade mig! Jag mådde inte dåligt av malariatabletterna heller (Malarone) trots att jag innan var rädd för att ta dem pga av alla biverkingar som man hört och läst om.


Dag tre så hann vi även med ett besök hos i en Masaiby. De hälsade oss med sång och dans. Alla masaier man såg på resan, vilket var ganska många, hade så fina kläder och smycken.


Det var ingen dålig spänst de hade!


I byn fick vi en guidad tur av en Masai som kunde engelska. Vi fick gå in i hyddorna och se hur de bodde. Det var intressant, men jag hade inte velat byta. Masaier är polygama och har i genomsnitt cirka fem fruar per man. Männen får inte gifta sig förrän de fyllt 30 år och kvinnorna är oftast mellan 26- 28 år när de gifter sig. Varje fru har sin egen hydda. Masaierna tillber naturen och ofrar djur när det tex är dåligt med regn eller tex när en kvinna inte blir gravid. De äter endast ko och get mjölk som de blandar med blod från samma djur. Inte undra på at de inte har något underhudsfett! De flesta har en framtand utdragen, detta för att själen ska kunna vandra fritt ut till bergen och träden. Deras sandaler är gjorda av gamla däck.


I masaibyn så köpte vi endel hantverk.


Vackra kvinnor!


När vi lämnat Masaibyn så var det inte så långt kvar till Serengeti. På vägen såg vi några hyenor som hade hittat sig ett kadaver. Gamarna, schakalen och maraboustorken väntade snällt tills hyenorna var klara.


Entrén till Serengeti.


Schakal.


Första leoparden!


Efter en lång dag så var vi framme på tältlodgen där en efterlängtad middag intogs.

Fortsättning följer... :o)