» GODASTE ENKLASTE KLADDKAKAN

Igår kväll så var jag gräsänklig och gjorde då den här kladdkakan till mig själv. När det kommer till kladdkakor så tycker jag faktiskt att det enklaste är det godaste! Den är kladdkakan innehåller ingen mörk choklad eller andra fina ingredienser, men jag tycker ändå att det är just denna som är den allra godaste!
 
 
Ingredienser:
100 gram smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vanlijsocker
3 msk kakao
 
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smörja och bröa en springform med löstagbar kant. Smält smöret. Blanda ihop ägg och socker (vispa inte). Tillsätt de torra ingredienser och blanda. Häll sist i margarinet och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i cirka 12 minuter lite beroende på ugn. Kakan ska fortfarande vara lite dallrig när du tar ut den. Ätes med fördel ljummen med en klick vipspad grädde till.
 
 

» NYA SOMMARGARDINER

Om någon mot förmodan undrar vad jag pysslat med igår och idag så kan jag bara meddela att igår så sydde jag gardiner och idag så strök jag och hängde upp dem. Knytbandslängderna är egentligen gamla, men jag sydde på blå sidenband upptill för att matcha stolsdynorna och göra de lite roligare. Rullgardinerna sydde jag från scratch av billigt bomullstyg jag köpt på Stoff och stil. Även spetsbanden och sidenbanden är köpa där för en ringa summa. Grymt bra affär det där! På bordet ligger en duk från Gripsholm som jag köpte på Freeport sist vi var där. Jag måste erkänna att jag är mycket nöjd med de nya gardinerna. De känns härligt somriga och luftiga! Här kan ni se vilka gardiner jag hade innan. Inget fel på dem heller, men omväxlig förnöjer som man så fint säger :o)
 
Jag plockade fram en spetsskål som jag hade i skåpet. Den är gjorda av spettsdukar som är doppade i trälim utspätt med vatten som sedan fått torka över en bunke :o)
 
 
 

» MIDSOMMAROSTPAJ

När jag var inne på Ica strax innan midsommar så bjöd de på den här ostpajen och eftersom jag ändå tänkt svänga ihop en Västerbottenpaj så tyckte jag det kunde vara en god ide att smaka på ett alternativ till en sådann. Det visade sig att den var väldans god! Så det fick bli att jag gjorde den pajen till midsommar istället. Innan servering så skulle den värmas på i 150 grader i 10 minuter, men vi hade inne den aningen för länge så den blev lite väl rinnig i mitten så tänkt på det kära vänner om ni gör den här, dvs värm inte på den för länge! Bortsett från rinnet så var den jättegod! Och grymt fet! *haha*
 
Ingredienser:
150 gram smör
3½ dl mjöl
1 ägg
 
150 lagrad ost tex gruyére eller cheddar
100 gram parmesan
150 gram ädelost eller gorgonzola
2 dl creme fraiche
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm peppar
 
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Mixa smör, mjöl till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i 20 minuter. Riv den lagrade osten och parmesanost grovt. Kavla ut degn, täck en pajform med den, nagga botten, klä kanterna med aluminiumfolie och grädda pajskalet i 10 minuter. Vispa ihop ägg, creme fraiche, grädde, salt och peppar. Fördela den rivna osten i pajskalet. Smula över gorgonzolan och häll över äggblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Det gör inget om den är lite svalpig i mitten för den kommer att stelna när den kallnat.
 
 

» MIDSOMMAR

Midsommar spenderades i Skärhamn med med sex andra par. Vi hade hyrt in oss på en gård som visade sig vara jättemysig! Även om vädret inte var det bästa så var det verkligen en jätterolig helg med mycket kärlek och många skratt! Är så glad att jag har så fina vänner! Något mer det var mycket av var en massa god mat och sötsaker. Jösses vad mätt jag var när vi åkte hem på söndagen. Vi hade köpt så mycket mat så för att hinna äta upp allt så fick vi planera in en kladdkakefika strax efter frukost på söndagen. Det ni! *haha* Bästa nyheten på hela helgen var att vi istället för 14 personer nästa midsommar  kommer att vara 15 ;o) Jag blev så himla glad och rörd när jag hörde det att jag började gråta. Är så glad för mina vänner skull! De kommer att bli bästa föräldrarna!
 

» SMÖRHJÄRTAN MED ROSENSOCKER

När Åsa var i Paris så köpte hon en rolig kakmix och rosa rosensocker till mig. Sockret har jag nu provat på de här kakorna och de smakade sött såklart och hade lite arom av ros(?).


Ingredienser:
200 gram margarin
3 dl socker
1 dl vit sirap
1 1/4 dl vatten
2 tsk bikarbonat
1 l vetemjöl drygt

rosensocker
 

Gör så här: Rör margarin, socker och sirap smidigt. Tillsätt övrigt och arbeta till en deg. Låt stå i kylskåpet en halvtimma. Kavla ut degen och tag ut kakorna med mått. Pensla dem med lite vatten och strö över rosensockret. Grädda i 225 grader 3-5 minuter.


» SOMMARBLOMMOR


Hej på er! Är precis hemkommen från en promenad på berget. Jag hittade massor av fina blommor som tillsammans bildar en vacker bukett! Att plocka blommor var en av mina favorit sysslor när jag var liten. Målet var alltid att plocka så många olika sorter som möjligt och extra glad blev jag om jag hittade en ovanlig sort. Min mamma är och var väldigt bra på blomnamn och även om jag har glömt många så märker jag idag att endel faktiktiskt sitter i ryggmärgen :)

Annars så är vi (läs: jag och Joel) lite bittra för en av de grannar som vi personligen besökt och fått ett ok på vårt förslag till utbyggnad nu har sagt nej när kommunen ställt samma fråga. Ursäkta språket, men jag tycker det är jävligt dålig stil att inte gå och prata med oss innan och ge oss chansen att ändra på designen och tillsammans kanske komma fram till något som känns bra för båda. Hon måste ju ha förstått att hon inte kommer att kunna undvika konfrontation! Nåja, vi har lite planer på vad vi ska göra här näst så vi får väl se hur det går. Men just nu kunde vi varit gladare.


» RABERBERPAJ MED VIT CHOKLAD

Igår gjorde jag och mamma en rabarberpaj som avnjöts med en stor portion vaniljsås. Jag älskar rabarberpaj! Nedan finner ni receptet.



Ingredienser:
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 msk kallt vatten

Cirka 5 dl skalade och hackade rabarber
½ dl socker
1 msk potatismjöl

75 gram vit choklad

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberadare, tillsätt vatten och låt den gå ihop till en deg. Tryck ut hälften av degen i pajformen och upp på kanterna och grädda pajskalet i 6 minuter. Blada rabarber, socker och potatismjöl och häll dem i pajformen. Riv över choklad och smulta slutligen över resterande deg. Grädda i nedra halvan av ugnen i cirka 20 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.


» BÄSTA TÅRTBOTTEN RECEPTET

I förrgår så bakade jag ytterligare fyra tårtbottnar så nu är alla bottar färdiga och väntar i frysen på att få användas. Detta tårtbotten recept fick jag av min kära mor och det var kanon. Tidigare så har jag försökt mig på tårtbotten recept med fler ägg i, mindre mjöl och mer potatismjöl, men jag tycker aldrig att dessa blivit riktigt bra. Aningen så har de blivit lite väl spröda och luftiga eller så har de sjunkt i mitten. Detta recept där emot funkade hur bra som helst! Och eftersom jag nu lyckats med det sex gånger så känns det ganska väl beprövat :o)



Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
1 dl varmt vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smörja och bröa en springform. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt vatten under långsam vispning. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner detta i äggsmeten. Häll upp i formen och grädda i cirka 35 minuter.


» COOKIE DOUGH GLASS

För ett tag sedan gjorde jag den här glassen och jag måste säga att den var i klass med Ben & Jerry's glass med liknande namn! Om jag gör den igen så hade jag dock minskat på mängden deg då glassen blev lite väl mäktig och söt.



Kakdeg:
1 dl mjöl
0,75 dl socker
3 msk fast margarin
1 msk mjölk
1 krm vaniljsocker
ev. lite salt (mindre än 1 krm)
ca 25 g hackade pecannötter (eller valnötter)

Glasskräm:
3 st äggulaor
0,5 dl strösocker
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Kakdegen: Blanda samman alla ingredienser och knåda till en deg. Dela degen i tre delar och rulla till tre rullar som du sedan skär i små bitar. Separera bollarna lite och ställ in i frysen medans du gör glassen.

Glasskrämen: Vispa ägggulor och socker poröst. Koka upp grädde, mjölk och socker. Häll lite av gräddmjölken över äggsmeten och rör ut. Häll på resten av gräddmjölken och blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka tills krämen tjocknat något. Ställ i vattenbad, rör då och då tills krämen svalnat. Kör den svala/kalla krämen i glassmaskin till önskad konsistens och rör sist i degbollarna. Häll över den i en låda som du ställer i frysen.


» MÖHIPPA FÖR EMELIE

I lördags var det möhippa för världens finaste Emelie Jonzon (bäst att skriva efternamnet här då hälften av mina vänner heter Emelie.. man vill ju inte att nån ska känna sig mindre värd lixom *hihi*)! Jag tänker inte visa så många bilder då det är tänkt att bruden inte ska få se dem innan bröllopet, men några kan jag bjuda på :o)


Två dagar innan möhippan så förberedde jag förrätten och varmrätten. Jag dukade och tog upp stolar, madrasser, kuddar och täcken från källaren. Dagen innan möhippan var jag på sommarfest med min konsult firma.


Blivande brud! :o)


På förmiddagen genomförde vi något som hette Stadsuppdraget som gick ut på att man fick en kamera, en walki talki samt ett antal brev vardera innehållandes ett lite smått galet uppdrag. Väldigt fiffiga uppdrag måste jag säga och det hela visade sig vara riktigt kul!


Efter uppdraget så intog vi en väldigt god lunch på Tranquilos soliga uteservering. Vi kunde verkligen inte haft mer tur med vädret. Molnen höll sig borta hela dagen och det är mer än vad man kan säga att de gjorde dagen efter då det regnade konstant.


Efter lunchen dansade vi Afrodans. Emelie var bäst! Efter dansen blev det muffins fika som bruden på tidigare angiven order hade förberett ;o) Med muffins i magen så begav vi oss hem till mig och Joel där tre-rätters, vinprovning, chokladfontän och lekar väntade.

Emelie är verkligen en underbar människa och det bästa är att hon träffat en lika go karl! De kommer få ett långt och vackert liv och äktenskap tillsammans det är jag alldeles säker på!


» GELATO AL CICCOLATO

Igår inveg jag min glassmaskin. Jag testade att göra två olika smaker, var av den här chokladglassen var den ena. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Den blev krämig och mustigt chokladig! Dessutom så var den väldigt enkel att göra. Jag kommer definitivt att testa den fler gånger!



Ingredienser:
90 g socker
40 g kakao
2 msk maizena
2 dl standardmjölk
2 dl grädde
80 g Marabou Daim (kan uteslutas)

Gör så här:
Blanda socker, kakao och maizena i en kastrull. Häll över grädden och rör tills allt är löst. Tillsätt resten av mjölken och värm under omrörning på ganska svag värme tills blandningen tjocknat till en kräm. Rör ordentligt i botten, krämen bränner lätt fast. Ställ i vattenbad, rör då och då tills krämen svalnat. Hacka daimen och rör ner den i chokladsmeten. Kör den svala/kalla krämen i glassmaskin till önskad konsistens och häll sedan över den i en låda som du ställer i frysen.


» LASANGE MED KÖTTFÄRS OCH SPENAT

Förra helgen (tror jag det var) så gjorde jag och Joel lasange. Himla gott och praktiskt då det räcker till många potioner! :o)

Idag är det fint, men blåsigt. Tror det eller ej, men min kära sambo är vaken så nu tänkte vi kombinera frukost med en promenad. Ska bli skönt att komma ut och få lite sol i ansiktet! Känns inte som att det blivit så mycket av den varan i veckan.

Hoppas ni får en skön dag!

Köttfärsås:
500 gram köttfärs
150 gram hackad fryst spenat
1 hackad gul lök
1 pkt krossade tomater
1½ dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3 tsk sambal olek
3 stora pressade vitlöksklyftor
2 msk basilika
salt och peppar

Ostsås:
30 gram margarin
5 msk mjöl
1 l mjölk
½ dl parmesanost
2 dl riven ost

1 pkt fullkornslasagneplattor från ZETA

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Bryn löken, tillsätt köttfärsen och låt det bli genomstekt. Tillsätt övrigt till köttfärssåsen och låt puttra. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt vetemjöl och rör om väl. Tillsätt mjölken pö om pö och låt koka upp till en tjockare sås, rör ner osten och tag av plattan. Häll lite av ostsåsen i en mindre långpanna, klicka ut lite köttfärssås och täck med lasangeplattor. Går så här två, tre lager. Avlsuta med ett lager köttfärssås och ostsås. Toppa med ost. Grädda i 25 minuter eller tills plattorna är mjuka. Smaklig måltid!