» INOMHUSTRÄD

 
I väntan på julgranen så har jag tagit in en ett träd, nåja en gren som jag sprayat vit :o).Vasen med ljusgrenar fick stå kvar, men för att skapa en helhet så "klädde jag in" vasarna i Cole and Sons träd tapet. Även lärkgrenaran har jag sprayat vita. I trädet sitter en liten fågel som jag köpt på Iems på Frölunda Torg. Fjärilarna och "free hjärtat" har jag gjort av självorkande lera. Blommorna har jag virkat. Ängel är gjord av keramik och stålhjärtat har jag köpt på Panduro som jag sedan virat pärlor runt :o)
 
Här hemma håller vi på och grejar med huset. Igår var vi och beställde kakel och klinker och jag oljade in altandörren med linolja. Jag är verkligen jättenöjd med utseendet på dörren och fönstret från Kronfönster! Sen har jag färdigställt lamporna som jag snickrat. Själva lamskärmarna som jag beställt från Ellos passade jättebra till :o) Snart ska jag gå ner i källaren och flytta en massa lådor så Edenorg kan komma åt och dra de nya avloppsrören.
 
För övrigt så är jag fortfarande jättehostig. Jag är måttligt trött på det nu! Tror jag är inne på min andra vecka nu. När ska den ge med sig egentligen?! Jag saknar dessutom att röra på mig. Jag har i princip inte gjort något fysiskt sedan jag blev förkyld. Men jag är inte bitter! ;o)
 

» MIN KERAMIK

Ikväll är det keramikkurs igen! Ska bli roligt! Ett kurstillfälle är två timmar och en kvart, men tiden går verkligen snabbt och man hinner aldrig så mycket som man tänkt att man ska göra. Förra gången så glaserade jag ett helt gäng grejer så om inte något gått fel i bränningen så bör jag få med mig en del grejer hem idag :) Sakerna här nedan är sånt jag gjort tidigare, ett fat, fjärilskrokar, ljuslyktor och julgranspynt i form av en ängel. Jag tror jag ska göra lite fler fjärilskrokar. ka nog vara fint att ha ett helt gäng på nån vägg. Kanske i nya rummet ;o)
 

» VINTRIG KUDDE

Imorgon börjar Edenorg att riva farstun! :o) Hoppas att man kommer in i huset när man kommer hem från jobbet *hehe* 
 
I helgen så sydde jag en kudde vintrig kudde av fleece som jag köpt på Stoff och Stil. Tyckte den blev rätt mysig med toffsarna som jag gjorde av garn :o)
 
 

» TOMTAR PÅ ELEMENT

Glada nyheter idag! Edenorg kan börja med tillbyggnaden redan på onsdag! Men först ska offerten gås igenom och kontrakt skrivas, men det ska bli riktigt roligt att komma igång. Jag är spänd på resultatet! Nu hoppas vi bara på bra väder och inte får mycket regn och blåst! Om man ska se bakåt i tiden så bådar det ju inte så gott, men vi kanske har lite flyt :o)
 
De här söta tomatarna köpte jag när jag var i Ullared. De får sitta på elementet i väntan på julen :o)
 
 

» JUL PÅ TJOLÖHOLMSLOTT

Igår var jag, mamma och pappa på jul på Tjolöholms slott. Det var jättemysigt! Massor av pyntade julgranar och goa grejer att smaka på :) Jag och Joel köpte tre kilo ost och jag köpte i vanlig ordning vaniljfudge som för övrigt är slut nu *hehe* Idag har vi hjälp min bror att flytta. Det tog på krafterna så när jag kom hem så råkade jag slumra till lite i soffan med en tidning på magen. Även om förkylningen är mycket bättre så känns det verkligen när man anstränger sig att energin inte är på normalnivå. Nu ska jag hänta något varmt att dricka och se två avsnitt av The Vampire Diaries.
 

» GÖRA RENT SILVER UTAN ANSTRÄNGNING

Freeeedag! Whihooo! Men det är inte klokt vad tiden går fort! Snart är det jul hörrni! Det märks inte allra minst i affärerNA där man bullat upp en hel massa julsaker. Me like :o)

 

Om en liten stund kommer mina föräldrar då blir det fika och sen ska vi åka till julmarknaden på Tjolöholms slott. Ska bli härligt att få lite julmys :o) När vi kommer hem så har jag fixat tre-rätters och ett gott vin som vi ska svulla i oss :)

 

Igår var jag ju i Ullared med Josefine. Så lite folk som det var då har jag nog aldrig varit med om. Okej, det var inte direkt öde, men man behövde verkligen inte trängas. Jag köpte endel julklappar, lite bra-och-ha-grejer så som en ny locktång schampo och lite annat. Sen hittade jag även två tomtar som var jättesöta :o)

Sen måste jag tipsa om en sak som jag minsann tror jag tipsat om innan, men det är hur man gör rent silver. Koka upp vatten. Sätt i proppen i diskhon, täck botten med aluminiumfolie och häll i cirka 1 dl salt. Häll på det varma vattnet och lägg ner silvret. På 10 sekunder så har det blivit blänkande och som nytt utan nästan ingen ansträngning alls! :)

Nu måste jag kila! Hoppas ni får en fin helg!


» POPPIGA JULGRANSKULOR

När ni läser det här så befinner jag mig på Gekås i Ullared med Josefine :o) Först tänkte jag inte att jag skulle köpa så mycket, men när jag väl började knåpa på en inköpslista så verkade det som att det trots allt var en hel del som jag behövde ;o) Vi får väl se vad jag kommet hem med..
 
I sovrummet på andra våning så går inredningen i turkost och cerise och jag tror inte jag orkar byta gardiner och kuddar där inne till mer juliga färger så iställets så köpte jag de här julgranskulorna på Lagerhause i poppiga färger. De ska få pryda sänggalveln tillsammans med en granrisslinga i plast tänkte jag :o)
 

» KORGAR TILL BLOMMOR OCH JULGODIS

Hej på er! Äntligen så känns det som att förkylningen börjar att bli lite bättre. Skönt! Efter jobbet idag svängde jag in på Lindex på Frölunda Torg där jag hittade en jättefin, jätteröd, men ganska enkel klänning som jag tänkte ha på julafton. Om inte förr :o) Sen hittade jag en annan silkig klänning på rea i rostiga färger. Den var så billig och satt bra så jag kunde lixom inte låta den stanna i butiken så nu bor den hemma hos mig istället. Får se när jag får tillfälle att använda den :o)
 
Idag är det kermikkurs igen. Jag tror jag ska ägna dagen åt att glasera lite grejer och kanske tillverka några fler änglar. Passar ju nu när det är jul å allt :o)
 
Här nedan ser ni en bild på hur korgarna blev efter att det fått känna på den vita sprayfärgen. De kommer att fungera utmärkt till julgrupper eller som presentlåda för diverse julgodis :o) I och med att vår farstu kommer att rivas inom kort så kunde jag spreja hej vilt där utan att bry mig om att förstöra något. Skönt att slippa vara ute :o)
 

» KRANSAR AV LÄRKKVISTAR OCH RÖDA BÄR

Jag har snott ihop två kransar av lärkkvistar och ståltråd. För att pigga upp det hela lite så adderade jag några röda bär (i plast som jag köpt på Blomsterlandet) Egentligen så tänkte jag att de ska hänga på ytterdörren, men nu är det ju så att den nya fina ytterdörren sitter innanför den gamla fula ytterdörren, men när tillbyggnaden väl är klar och den nya ytterdörren sitter där den ska sitta så ska jag inviga den med att sätta upp dessa kransar på dörren :o)
 

» KERAMIKÄNGEL

Söndagkväll.. trots hosta så har det ändå varit en rätt bra helg :o) Har pysslat endel och slappat i massor! Jag har bland annat snickrat ihop tre skrivbordslampor, två till mig en en till Josefine. Nu fattas det bara en lampskärm. Jag håller tummarna för att jag hittar en på Gekås på torsdag, om inte så har jag spanat in en hos Ellos som kan funka. Det luriga verkar vara att få tag i en textilsladd som inte kostar skjortan.
 
Det går framåt på keramiken och jag är fortfarande lyrisk över mitt nya intresse :o) Den här ängel som man ska sätta ett ljus i fick jag med mig hem från kursen förra veckan. Alstret är faktiskt helt min egen idé den här gången. Annars så finns det ju alltid en massa bra ideér att "låna" på nätet.
 
 
Just det ja, Vi har bestämt oss för byggfirma nu. Det blir Edenorg som vi anlitade sist. De var här i torsdags och vi gick igenom allt material. Det kändes jättebra! De ska börja den 3:e december och de har lovat att få upp en isolerad och vattentät tillbyggnaden innan jul :o)
 

» LOPPIS 85 KRONOR

Så här mycket får man för 85 kronor på loppis :o) Till synes ganska fula saker, men samtliga flätade korgar ska sprayas vita och användas till gå-bort-presenter. Ja alltså inte bara korgarna i sig utan fyllda med en massa godsaker :o) I Sinkkrukorna ska jag plantera hyasinter om några veckor. Den virkade duken ska jag kavla in i lera som jag ska göra roliga saker med. Tyget är en gardin som ska få bli kuddar, en julstrumpa eller kanske en bördkorg, eller kanske alltsammans vettja :o). Och en ljusslinga för 5 kronor (som fungrera) kan man alltid få användning för.
 
 
Annars hostar både jag och Joel på här hemma. Det känns som att jag kan hosta hur mycket som helst, men det kittliga i halsen släpper lixom inte :o( Känner mig iaf lite piggare i huvudet idag än igår så det går väl åt rätt håll. Nu ska jag bläddra i en jultidning och låtsas att det är snö som faller utanför fönstret istället för regn.
 

» KÖPMANSDISK

Så här fin blev köpmansdisken efter tre lager vit färg! Jag är mycket nöjd med mig själv att jag äntligen lyckades knipa en på Blocket! :)
 

» BJÖRNBÄRSMOUSSE

Här kommer receptet på den björnbärsmousse som jag hade i födelsedagstårtan förra helgen. Mycket god! Självklart så kan man byta ut björnbären mot hallon om man gillar det bättre, men björnbär var inte dumt ska ni veta :o)
 
 

Ingredienser:

0,5 gelatinblad

170 g björnbär

½ dl socker

1 msk vatten

2,5 dl vispgrädde

 

Gör så här:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Lägg björnbär, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa björnbären mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt. Passera björnbären genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt. Till slut ska det bara vara fröna kvar. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg det i björnbären och rör om tills gelatinet löst sig. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner björnbären i grädden tills allt är blandat. Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen några timmar så att den stelnar till.


» LÄRKGRENAR

Hej på er! Jag är inte på topp idag. Vet inte vad jag åkt på för konstig förkylning. Jag är hostig, känner mig allmänt svag och när jag satt i ett möte på jobbet i förmiddags så började det flimra för ögonen och dåna i öronen så efter en diskret förklaring över mitt hälsotilstånd så satte jag huvudet mellan benen för att inte svimma. Efter mötet åkte jag hem och la mig och sov i några timmar. Nu känner ja mig inte längre svimfärdig, men lustig på nåt vis. Svårt att förklara. Hoppas det ger med sig tills imorn!
 
Nåja, Jag tänkte iaf visa vilka fina lärkkvistar jag hittade när jag var ute och gick i helgen! De fick sällskap av en fejkkvist med något rött obestämt på från Blomsterlandet. Tycker kvistarna gjorde sig fint på bordet :o)
  

» FÖDELSEDAGSTÅRTA I ROSA & VITT

Så här blev tårtan som jag gjorde till Joels fastrar i lördags. Den består av ljusa bottnar och är fylld med chokladkräm och björnbärsmousse. Den är spacklad med grädde och täckt med marispan för omväxlings skull. Vanligtvis så brukar jag spackla med smörkräm och täcka med sockerpasta. Jag hade nästan glömt hur gott det var med marispan och grädde. Nästan godare faktiskt om jag ska vara helt ärlig! Nackdelen med marsipan är dock att den inte går att få vit såvida man inte köper special. Blommorna är gjorda av sockerpasta och det krusidulliga är kristyr som som spritsat. Jättelätt att tillverka. Det är bara att vispa ihop äggvita, några få droppar ättiksprit och florsocker :o)
 

» PIANOPALL MED FUSK FÅRFÄLL

 
Den här pianopallen köpte jag på Pingskyrkans second hand i Falköping för 30 kronor när jag var hemma förra helgen. Då var den brun och ful och var klädd med ett mindre vackert tyg med korsstygnsbroderier. Jag har slipat av den lite lätt och målat den med två lager grundfärg och ett lager lackfärg. Det blev två lager av grundfärgen  då jag hade mer av denna. Dessutom så torkar den mycket snabbare än lackfärgen oh täcker lika bra :o) Men för att få en tålig yta så ska man väl egentligen måla flera lager med lackfärgen, men vem orkar det lixom *hehe*
 
 
Fuskfårskinnet måste jag säga att jag är mycket nöjd med! Det är inhandlat på Myrins textil i Kållered och tittar man inte jättenära så kan det gott passera som riktig fårfäll :o)
 
Jag tror bestämt att den ska få stå i hallen på andra våning tills den hittar till sin tilltänka plats i köket, men dit kan den inte flytta förrän vi fixat lite med köksinredningen.
 

» AVKAPADE FINGRAR

Till Joels farmor hade jag förutom tårtan med mig dessa fingerkakor. Det är ju ändå Halloween tider lixom :o)
 
Ingredienser:
125 g Rumsvarmt margarin
1 1/4 dl Florsocker
½ Ägg
½ tsk Vaniljsocker
4 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
1/4 tsk Salt
Ca ½ dl Skållade mandlar
 
Blod:
Röd karamellfärg
1 ½ Florsocker
lite vatten
 
Gör så här:
Rör margarin, florsocker, ägg och vaniljsocker mjukt och smidigt. Tillsätt mjöl, salt och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Värm ugnen till 160°. Dela degen i två delar och rulla två längder, ungefär lika tjocka som en 50 öring. Kapa cirka 8 cm långa bitar och forma till fingrar. Gör de smalare och mer definierade än du tänkt dig för de flyter i i ugnen. Tryck ner en mandel som nagel.  Forma knogar och skär “fingerveck” med en kniv. Stoppa in en provkaka i ugnen för säkerthets skull. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Blir fingrarna för tjocka gör dem lite smalare :o). Låt vila på plåten några minuter innan du lyfter dem. Blanda till blodet medans de kallnar och doppa sedan snittytan i blodet. Om "nageln" skulle lossa från fingret så går det fin fint att fästa den med en liten klick kristyr.
 
Receptet hittade jag på den inspirerande bloggen "Bli min Jäst".

» RISOTTO MED HUMMER OCH FÄNKÅL

Igår lagade jag risotto till mig och Joel. Det var faktiskt första gången som jag gjorde en risotto. Det visade sig vara både gott och enkelt att göra! Det dessutom första gången som jag anväde mig av fänkål. Jag hade faktiskt ingen aning om vad det smakade innan, Faktum är att det var ganska smaklöst och påminde lite om palsternacka i smak och lukt, men det fina var att fänkålen tillförde lite krisp till maträtten som var trevligt :o) Hummern fick vi av Joels faster man och istället för att bara äta den rakt av så tänkte vi prova något nytt och det var faktiskt inte dumt alls :o)
 
Idag är det lördag och det regnar som vanligt ute. Det är knappt så att jag vågar erkänna det, men jag sitter här och lyssnar på julradio och har precis lagt ner Allt i Hemmets julspecial *hehe* Kan eventuellt vara så att jag längtar lite till julen. Gillar de varma och mysiga känslorna som julen för med sig. Sen att det är en ypperlig tid för pyssel gör ju inte saken sämre. Dock så är jag aningen besviken på tidningen. Det skulle ju vara julspecial, men det var då inte mycket jul i den tidningen. Det var fyra reportage från mer eller mindre kända människors hem. Gemensamt för dem alla var att de inte var mycket för traditionellt julfirande eller pynt över lag. Kul att läsa om om då lixom när det är själba julmyskänslan man vill åt. Då är man inte så sugen på att läsa om folk som INTE anser att jultraditioner, pynt och pyssel är speciellt viktigt. Hur tänkte de där lixom när de satte ihop tidningen? 
 
Nåja.. här nedan kommer receptet på risotton iaf. Den gör sig inte så bra på bild, men den var god! Troligtvis så hade den sett piffigare ut med lite gräslök på toppen, men nån sån hade jag inte hemma.
 

Ingredienser:

ca 4 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

1 finhackad vitlöksklyfta

2 dl arborioris

2 dl torrt vitt matlagningsvin

2 msk smör

1 fänkål

1 kokt hummer

100 gram räkor

2 dl Vispgrädde

salt och nymalen peppar

till dekoration: 2 msk gräslök

 

Gör så här:

Pilla ut köttet ur hummern. Lägg skalen i en kastrull och häll på 4 dl vatten. Låt koka en stund och sila sedan bort skalen. Fräs schalottenlök, vitlök och ris i smör tills det är mjukt och glansigt. Tillsätt vinet och låt det puttra in. Tillsätt lite av buljongen och koka sakta under omrörning. Tillsätt resterande buljong lite i taget tills riset är krämigt men med ordentlig kärna. Ansa fänkålen och skär i tunna skivor. Skär hummern i mindre bitar. Tillsätt fänkål, skaldjur och grädde till risotton. Låt puttra ca 5 minuter tills fänkålen är mjuk. Smaka av med salt och peppar, dekorera med gräslök.

 


» LEN CHOKLADKRÄM

Idag har jag provat ett nytt recept på chokladkräm. Jag ska ha den i tårtan som ska serveras på lördag. För att den ska safta till sig ordentligt så har jag monterat den redan idag :o) Jag var ju tvungen att slicka bunken och jag måste säga att chokladkrämen var väldigt smaskig!
 
Jag var riktigt sugen på att komma ut i naturen idag efter jobbet, men precis när jag satte mig i bilen för att köra hem så började det regna. Oväntat. Så det fick bli ett pass med hemma-gympa-video istället :) Sen har jag målat klart byrån. Eller ja, jag tror den är färdigmålad, men jag får väl inspektera den lite närmare imorgon när det är ljust. Men man kan ju alltid hoppas att det inte behövs ännu ett lager färg för så kul är det ju inte att måla lager på lager... på lager.. på lager. Ja ni hajar :o)
 
Nu är det snart min favorit serie, Revenge!
 
 
Ingredienser:

2 1/2 dl florsocker

75 g smör, rumsvarmt

1 ägg

125 g mörk choklad

 

Gör så här:

Vispa rumsvarmt smör, ägg och siktat florsocker till en jämn smet. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda chokladen med smörblandningen. Bred krämen på tårtan. Låt gärna stelna något innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.