» CHOKLADHJUL MED KOLA

Minns ni att jag bakade småkakor för nån vecka sedan? Citronkakorna var ena sorten, den andra sorten var de här chokladkakorna. Joel fick med sig ett gäng till jobbet och de gick tydligen som smör i solen :) Receptet har jag för mig att jag hittade på en amerikansk sida på nätet. Möjligen att man nästa gång man gör dem ska tillsätta lite mer socker. Jag gillar söta kakor! :)
 
 
Ingredienser:
2½ dl mjöl
0,8 dl kakao
1/4 tsk salt
1½ dl socker
110 gram smör
1ägg
2 msk mjölk
1 tsk vanilsocker
 
äggvita
150 gram hasselnötter
10 dumlekolor
2 msk grädde
 
Gör så här:
Blanda mjöl, kakao och salt i en bunke. I en annan bunke rör smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ägg, mjölk och vaniljsocker och rör slätt. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggvitan och hacka nötterna. Rulla matsekdstora bollar, doppa dem i äggvitan och rulla dem i nötterna. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem. Gör en grop i mitten. Grädda dem i 15 minuter. Gör under tiden fyllningen. Micra kolor och grädde i 1-2 minuter tills du får en slät sås. Rör med jämna mellanrum så att inte såsen bränns. Tag ut kakorna ur ugnen och pressa ner hållen igen. Fyll med kolasåsen.
 

» SNURRETÅRTA DELUX

 
I torsdags förra veckan så gjorde jag den här tårtan till våra snickare som en liten avslutingsfika. Jag använde mig av mammas gamla recept på snurretårta, men jag lyxade till det lite genom att göra den i två våningar :) Egentligen så skulle man ju såklart haft stora fina färska hallon, men i affären jag var så hade de bara askar med 10 halvruttna hallon för 35 spänn. Glöm det lixom :)
 
Receptet nedan till självaste tårtbottnen är till en vanilg tårta, men jag dubblade det och slog upp smeten på två plåtar.
 
 
Ingredienser:

5 ägg
2½ dl socker
1,25 dl potatismjöl
3,5 msk kakao
1½ tsk bakpulver.

 

Fyllning:
3½ dl grdädde
hallon
rivet citronskal
florsocker

 

Garnering:
1½ dl grädde
hallon

 

Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ner dessa tills allt är blandat. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den i kanterna. Grädda i 225 grder i cirka 5 minuter. Det går väldigt fort så ha koll på kakan hela tiden. Lägg ett pakplåtspapper på köksbänken och strö över socker. Vänd sedan upp kakan på bakplåtspappret. Låt kallna.

 

Vispa grädde och blanda med hallon, rivet citronskal och florsocker efter behag. Bred detta över båda bottnarna och skär sedan fem lika breda remsor av varje botten. Rulla cirka 6 remsor efter varandra så att de bildar en rund tårta. Bred på lite grädde och stick ner några sugrör i mitten som du klipper av precis i höjd med tårtan. Rulla de fyra återstående remsorna till en tårta, lägg på ett runt tårtpappark och lägg över på den stora tårtan. Garnera med grädde och hallon.


» VILA- VAD ÄR DET?

Vilken dag! Helt underbart väder och helt otroligt slitsam. Jag och Joel har jobbat i trädgården hela dan med att sortera spillvirke och att köra rester och skräp till tippen. Jag har tagit upp stota stenar i trädgården med ett spett där altanen ska vara. Helskotta vad tungt det var! Nu förstår jag varför killar stönar så mycket på gymmet när de lyfter tunga vikter. Det känns faktiskt lite lättare om man får frusta och stånka en aning:o)
 
 
Vi har även hunnit med en väldigt skön fika i solen. Det känns som den första riktiga vårdagen idag. Soligt, runt 13 grader och näst intill vindstilla. Det blev ganska mycket fika. Dels rester från tårtan jag gjorde till snickarna, småkakor, bullar och ett par misslyckade, men goda muffins. Gör inte misstaget att slänga i marshmallows i muffinssmeten och tro att det ska bli bra. De flyter nämligen upp till toppen och bildar en gul hinna *hehe* Sen så här på kvällskvisten så har jag även målat taket och fönsterfodren i nya rummet ett varv med grund färg. Så nu skulle man kunna säga att jag är ganska så trött!
 
 
Nu sitter jag i soffan och i hallen så ligger en snickare på knä och skurar vårt golv. Jag vet inte, men på nåt vis så känns det lixom inte bra att jag sitter här och slappa medans han sliter. Visserligen så får han väl betalt, men det är lördag och han får säker inga fantasisummor för att jobba en lördagkväll. Usch det ger mig dåligt samvete. Och inte går det att prata med honom heller för han kan varken svenska eller engelska, men han ser snäll ut :)
 
Nu ska jag nog iaf hasa lite längre ner i soffan och titta på tv för första gången på fem månader. Så länge sedan var det sedan vi hade parabolen inkopplad, men jag måste faktiskt erkänna att jag inte saknat det speciellt mycket. Allt man vill se finns ju på nätet nu för tiden. Dessutom utan reklamavbrott :)
 

» CITRONKAKOR MED LEMON CURD

 
De här kakorna bakade jag förra veckan. De blev väldigt lena och smakar mycket citron! 
 
Fatet har jag gjort på keramikkursen :o)
 
Ingredienser:
170 gram smör
1,2 dl florsocker
0,6 dl strösocker
1 ägg
rivet skal från 1 citron
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,8 dl mjöl
 
lemon curd (köpt eller hemmma kokt)
florsocker att pudra över
 
Gör så här:
Vispa smör, florsocker och strösocker smidigt. Tillsätt, rivet skal från 1 citron, citronsaft, vaniljsocker och ägg och rör slätt. Tillsätt mjöl och bakpulver och arbeta till en smidig deg. Låt vila i kylen en halvtimma. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla matskedsstora bollar som du lägger en bit i sär på en plåt, plattar till och gör en liten grop mitt i. Fyll en sprits med lemon curd och fyll hålen med denna. Grädda i 15-20 minuter eller tills kakorna fått en lätt ljus färg i kanterna. Låt svalna och pudra sedan över florsocker.
 

» HELA SVERIGE BAKAR SLUTCASTING

 
Igår var jag uppe i Sthlm för slut casingen av HSB. Det var en lång, pirrig och rolig dag! Jag vet inte hur det gick ännu och jag kanske inte ska säga för mycket, men jag lyckades iaf i bakutmaningen och det är jag glad för! Birgitta sa att min skapelse var "mycket god till och med" *hihi* Det kändes som jag var mig själv, men det är svårt att visa vem man är på en kort intervju. Jag hoppas hoppas hoppas att det går hela vägen!!!!! Mitt paradbak fick bli dessa cup cakes. Bilden är tagen med mobilkameran så den är lite grynig, men det är iaf American spunge cake muffins med en forsting gjord på smör, färskost, florsocker nutella och jordnötssmör. Personligen så tycker jag de är himlans smaskiga, men sen har jag ju oxå en fäbläss för nutella just nu *hehe* Hoppas nu bara att juryn tyckte de var lika goda som jag! Blommorna är som vanligt gjorda i sockerpasta och de blå muffinskragarna har jag gjort själv :o) Just det ja, brickan har jag gjort på keramiken :o)
 
Nu är vi verkligen inne på slutklämmen av renoveringen! Känns så himla skönt! Och det kommer kännas helt underbart när vi städat överallt och vi har målat och tapetserat klart. Det är då det roliga börjar, piffandet! :o)
 
Jag har varit dödstrött idag så nu blir det ett avsnitt av Revenge och sen blir det att hoppa i säng tidigt!
 

» DEVLI'S FOOD CHOCOLATE CAKE MED HALLON CURD

 
 
Å hej vad det regnar idag! Riktigt ruskeväder som vi säger på slätta :) Men det är en perfekt dag för att baka! Jag har svängt ihop blåbärsbullar och två sorters småkakor. Alltihopa blev riktigt bra om jag får säga det själv ;-p Det är lite extra kul när det blir som på bilden när man provar något för första gången. Gör man till exempel småkakor och är lite osäker på om mängden vetemjöl är rätt så är det alltid bra att provkaka en kaka först innan man tjoffar in en hel plåt med kakor i ugnen. Flyter de ut för mycket så är det bara att knåda in lite mer mjöl. Flyter de ut för lite, ja då är det bara att svära lågt för sig själv och gilla läget. Möjligen kan man knåda in mer smör, men det har jag aldrig provat så det är inget jag rekomenderar. Därför är det bättre att vara lite försiktigt med mjölet från första början. Men nu var det ju inte småkakor som jag skulle skriva om utan tårtan som jag bakade till Emelies 30-års fest. Det blev en väldigt chokladig historia med hallonfylling, helt enligt beställning från Emelie :o) Den här gången så gjorde jag tre separata bottnar och inte en hög som jag sedan delade på tre. Jag vet inte riktigt om jag tyckte att det blev så stor skillnad, men god blev tårtan iaf! God och mastig :o)
 
 
Ingredienser:

200 gram  mjukt smör

3 dl ljust muscovadosocker

1 dl ljus sirap

4 st ägg

3 dl mjölk

5 dl vetemjöl

1 dl kakao

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

200 gram choklad

 

Chokladglasyr:

4 dl vispgrädde

400 gram choklad

3 msk smör

 

1½ dl grädde

50 gram vit choklad

50 gram ljus choklad

50 gram mörk choklad

 

Hallon curd:

450 g hallon

1 dl socker

50 g smör

3 msk maizena majsstärkelse

2 äggulor

 

Gör så här:

1. Rör smör, socker och sirap poröst, tillsätt äggen ett i taget och rör slätt emellan.

2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Häll i det växelvis med mjölken. Hacka chokladen fint och tillsätt den sist, rör till en jämn smet.

3. Smörj och bröa tre lika stora runda formar och fördela smeten i dem. Grädda i ca 225 grader mitt i ugnen i 20 minuter. Låt bottnarna svalna helt.

 

4. Koka upp hallonen så att de blir mjuka. Pressa dem genom en sil och släng kärnorna. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt socker och smör och låt koka upp. Låt sedan svala lite  vart efter du tillsätter äggulorna, rör om så allt blandas. Tillsätt maizenan samtidigt som du rör. Sätt tillbaka kastrullen på platten och fortsätt röra tills krämen tjocknat. Var noga så att krämen inte börjar koka för då blir den grynig. Låt svalna.

Hallon curden ser mer ut som tomatsås på bilden, men det är hallon curd. jag lovar :)
 

5. Koka upp grädden till glasyren, hacka chokladen och rör ner den i den varma grädden. Tag kastrullen från värmen och rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret. Ställ undan glasyren tills den svalat och fått en lagom tjock konsisten för att bre och att spritsa. Om den skulle råka bli för fast så kan du bara micra den i några sekunder.

6. Bred hallon curd på första bottnen och halloncurd som du blandat med grädde på det andra lagret.

7. Spackla hela tåren med chokladkrämen och spritsa dekorationer.

8. Smält de olika chokladsorterna var för sig och häll sedan ut dem på en skärbräda. Med hjälp av en degskrapa så kan du sedan forma rullar när chokladen stelnat. Lägg rullarna på tårtan lite huller om buller :)

 

» FALSK POTATISBAKELSE

Nu sitter jag och väntar på att Sabina och Emelie ska plocka upp mig så vi kan åka ner till Varberg för att Emelie S har fyllt 30 och blivit klok nog att använda cykelhjäm *hehe* Jag har bakat en riktigt chokladig tårta med hallonfyllning på order av Emelie. Hoppas hon kommer att gilla den! I veckan så bakade jag kakorna nedan som jag hade med mig till jobbet. Tror de vart uppskattade. Jag tyckte iaf att de blev väldigt saftiga och goda!
 

 

Ingredienser:

4 ägg
4,5 dl socker
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
200 gram smält smör
2,5 dl mjölk

 

Smörkräm:
150 gram rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

 

3-4 dl kall vaniljkräm (köpt eller egengjord beroende på ambition :)

 

100 gram mandelmassa
kakao


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt där i mjölken. Blanda i hälften av mjölblandningen i äggsmeten, rör sedan i smöret och mjölken och därefter resten av mjölet. Rör bara så att allt blandas. Rör man för mycket så blir det en kompakt och tråkig kaka och vi vill ju att den ska vara fluffig och saftig :o) Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Bred ut den ända ut i kanterna. Grädda i cirka 15 minuter eller tills kakan änns torr. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en smidig kräm och blanda den sedan med vaniljkrämen. Bred krämen över den kalla kakan. Riv över mandelmassa och pudra över kakao.
 


» BANANPANKAKOR

 
Jag hittade ett recept på nyttiga och goda bananpankakor på en blogg som jag tänkte tipsa om! Mosa bara en banan och vispa ihop med ett ägg och en klick kesella (tre matskedar kanske). Sätt spisen på 7/9 och klicka i smör. Häll sedan i smeten så det blir två pankakor och dra ner värmen till 5/9. De blir rätt tjocka så har man för hög värme så blir de inte genomgräddade innan de bränns. Vänd dem när de fått en fin yta. Serveras med en klick kesella blandat med hallon och eventuellt sötningsmedel.
 

» VI HAR FÅTT ETT NYTT RUM!

Äntligen så har de öppnat upp mellan hallen på andra våning och det nya rummet! Rummet känns faktiskt inte så pluttigt nu när alla väggar och fönster är uppe. Jag är glad att vi gjorde en vertikal vägg på ena sidan med en garderob bakom och snetak på andra sidan ut mot gatan :o) Golvet är lagt och gips uppsatt. Jag vet inte hur många gånger jag påmint dem om att vi vill ha ett uttag inne i garderoben för att kunna sätta dit en lampa, men detta har de glömt trots allt så nu får de skruva bort gipset igen. De har även satt elementet under fel fönster och de har glömt en kran på usidan av huset. Jag tycker verkligen att jag tjatar, men ändå tycks de glömma! Tröttsamt. Jag vet att det kommer att bli bra i slutändan, men det är så himla tråkigt att tjata och sen glöms det ändå bort.
 
De blir naturligtvis inte klara nu på fredag heller utan har de har flyttat dead-linen ytterligare en vecka. Tror det är tredje eller fjärde gången de skjutit på slutdatumet. Hoppas verkligen att det är sista gången nu!
 
 

» NY VISP FRÅN DUALIT

 
Jag trodde det var meningen att man ska vara pigg när det är vår, men idag har jag varit så trött så det svidit i ögonen. Inte helt rätt dag att vara trött heller. Jag har haft möten precis hela dan. Åtta stycken närmare bestämt var av jag hållt i sex av dem. Det tar på krafterna att springa från möte till möte och försöka ställa om sig emellan, försöka minnas vad det var man var i respektive projekt och vad det var som man skulle prata om. Jag ska bums hoppa i säng när jag skrivit klart det här så kanske jag vaknar upp piggare imorgon :o)
 
Sen börjar jag bli ruskigt trött på renoveringen oxå. Nya dead-linen är på fredag. Då har de hållt på i 4½ månad, men det ser inte ut som att de blir klara nu heller. Nu har de dessutom öppnat upp till gamla huset så nu är det damm precis över allt! Känns inte så där jättefräscht precis. Det är meningen att de ska vara åtta personer nu, men det är inte en chans att de är åtta personer som jobbar åtta timmar om dan här. Då skulle det gått MYCKET snabbare. Jag skickade ett lite halvsurt sms där jag skrev att de måste vara klara innan veckan är slut. Fick svar att de ska skicka mer folk imorn. Hoppas verkligen att de lägger på ett kol nu så det blir klart nån gång!
 
Trots tröttheten så var jag iaf en sväng till Frölunda Torg efter jobbet för att göra lite ärenden. Som av en händelse så gick jag in på Cervera. Där hittade jag den här elvispen från Dualit för halva priset! 605 kr istället för 1300. Jag har tänkt köpa en sån här länge, men tyckt att de vart lite dyra. Den elvisp jag har nu tror jag jag köpt billigt på Gekås och den har fyra olika hastigheter. Det är bara det att alla hastigheter har ungefär samma fart, en väldigt snabb fart! Så när man ska vispa grädde till exempel så yr det över allt *hehe* Jag ska inviga vispen när jag bakar Emelies tårta tänkte jag :o)
 
Usch vad jag känner mig som en tråkig person när jag ser vad jag skrivit. Inte alls pigg och glad som jag oftast är. Men förhoppningsvis så råder lite sömn bot på det och allerta jag är tillbaka imorgon :o)
 

» KEY LIME PIE

Jag har varit usgen på att testa Key lime pie länge nu, men det har lixom inte blivit av att jag gjort någon. Igår fick jag äntligen tummen ur :o) Den var väldigt enkel att göra och den blev riktigt god. Söt och syrlig på samma gång! Pajen kan serveras aningen med maräng eller med grädde, men jag kände att grädde skulle passa bäst så det fick det bli. För att väga upp den syrliga pajen så sötade jag grädden med 2 tsk ströcker innan jag vispade den. Den här pajen kommer jag definitivt att göra fler gånger.
 
 

Ingredienser:

 

200 g krossade digestivekex

50 g smält smör

1 msk vaniljsocker

4 äggulor

1 burk kondenserad mjölk

1 dl pressad limejuice (cirka 2-3 stycken lime)

 

1½ dl grädde

2 tsk strösocker

lime att dekorera med

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa digestivekexen fint. Tillsätt vaniljsocker och smör och mixa ihop. Tryck ut smulrona i en normalstor pajform. Grädda den i 8 minuter. Låt den sedan svalna helt. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Lägg äggulorna i en bunke och vispa dem lätt, inte så att det blir skummigt utan bara så de blir släta. Tillsätt den kondesnerade mjölken och rör till en jämn smet. Pressa saften ur limen och rör ner denna i ägg- och mjölkblandingen. Häll blandningen i pajformen och jämna till. Grädda i 20 minuter. Låt svala helt och ställ sedan in den i kylen. Pajen går även bra att frysa, men bör då tas upp en timma innan servering.

 

Dags att dekorera. Vispa grädden och sockret så du får en härligt konsistens på grädden. Spritsa sedan ut den på den kalla pajen. Dekorera med limeklyftor och rivet limeskal.

 


» PÅSKEN I BILDER

Nu var det ju en vecka sen det var påsk, men jag tänkte ändå att jag skulle lägga upp liter bilder från helgen. Påsken firades i lugn och ro uppe i Dalsland. Det var jättehärligt väder men fortfarande en aning kyligt och jättetjock is på sjöarna. Jag vet inte, men det är något speciellt med att ta sig en promenad över igenfrusna sjöar. Det är väldigt vacker :o) Jag passade på att ta lite kort medans vi var ute och gick.
 
 
Förutom att vara ute och lufta oss så åt vi en massa god mat och godis så klart! :o)