» DIY- HJÄRTAN I FILT

 
Vem säger att man måste sluta julpyssla för att julen är över? :o) De här hjärtana i filt knåpade jag ihop för nån dag sedan. Först gjorde jag en mall för att sedan klippa jag ut hjärtan i filt. Jag sydde fast några pärlor i matchande färg med tunn sytråd och sedan sydde jag ihop kanterna, med stygn som jag inte vet vad de kallas. Busenkla är de iaf. Se beskrivning på bilden nedan. När det återstod några centimeter kvar att sy så fyllde jag dem med vadd och sen sydde jag igen hålet. Klart! :o)
 
 

» JULPYNT

En väldigt trevlig sak så här efter jul är att man kan köpa fin fina julgrejer för en ringa summa *hihi* Jag brukar ju inte kunna hålla mig från att köpa julpynt även innan jul, men att köpa julpynt till halva priset efter jul är inte helt fel det heller. På så vis har man nytt och fint pynt att plocka fram nästa jul :o) I år så har jag köpt på mig tre nya ljusslingor med vita lampor. Två för inomhusbruk och en 16 meters slinga för utomhusbruk som nu pryder räcket på altanen :o) Jag minns förra sommaren då jag letade efter en ljusslinga till mitt "inomhus träd". Heeelt omöjligt att hitta en ljusslinga mitt i sommaren! Men nu har jag alltså så jag klarar mig om andan skulle falla på att sätta upp en ljusslinga när det inte är jul. Kotten och ekollonet i porslin är köpta på Hemtex och så är även de droppformade julgranskulorna (6 st för 59 kr = billigt :o) Porslinshängena längt ner kommer från House Doctor och hittades i en liten butik i Mölnlycke idag.
 
Hur fantastiskt skönt är det inte att ha jullov då!! Jag och Joel skrotar mest runt hela dagarna. Går promenader (när det inte regnar), kollar på serier och spelar tv-spel. Ja ni förstår säkert att det sist nämnda är uteslutande Joel som gör.
 
Nähä, om man skulle ta och se ett avsnitt till för att sedan tråckla ihop tre mattor *jäspar stort* ;-p
 

» VIMPLAR I JULGRANEN

 
Nu kanske ni tror att jag fått dille på vimplar och det har jag lite faktiskt. Så himla lätta att göra och sen blir det väldigt piffigt också! De här svängde jag iaf ihop på julafton och tog med till min bror. Man klipper helt enkelt till en romb som man sedan förser med lim och sedan viker runt ett lämpligt snöre. Jag tycker det är fint om det är en liten lucka mellan vimplarna. Nähää.. om man skulle ta och gå upp till ovanvåningen och svänga ihop en vimpelgirlang till sig själv också :o)
 

» JULAFTON

 
Årets julafton skilde sig en aning från mina senaste 28 jularna då jag vart hemma hos mamma och pappa i Falköping. Istället så var vi hos min bror på förmiddagen och över lunchen och sen åkte jag och Joel upp till hans släkt som firar jul i Väjern. Årets upplägg funkade det med och vi hade jättemysigt, även om jag nog allra bäst gillade att vara i Falköping, men det har nog mest att göra med att det alltid varit så och att jag lixom förknippar julafton med just den miljön. Hade det varit för några år sedan så tror jag att jag hade tycket det var jättejobbigt att inte fira julafton precis som vanligt, men jag tror bestämt att jag blivit vuxen eller nåt för att följa traditioner eller att saker och ting förändras känns inte längre så jobbigt, Jag minns när jag bodde hemma i Falköping då kunde jag noja över att en porslins tomte inte stod där den alltid stått *haha*
 
En ny tradition för i år var "mandeln i gröten". Ganska så sent på julafton så serverades det gröt och den som hittade mandeln fick en liten fin porslinstomte. Jag vann! Jag fick mandeln på andra tuggan ,men jag sa inget förrän Joel var klar med sitt andra lass med gröt. I'm bad! *hehe*
 
Idag var jag inne i stan klockan tio när butikerna öppnade. Det var ganska lugnt första timmen, men sen blev det fullständigt kaos! Jag åkte hem vi ett och då hade jag köpt ett par svarta pumps vilka hade högre klack än vad jag köpt på 14 år. Det var nämligen väldigt inne med platsåkor när jag gick i högstadiet och även jag hade det då. Det var alltså tills jag insåg att jag var lång och började undvika det. Men jag tänkte försöka börja skita i det lite nu för det är så rackarna snyggt med lite klack. Vi får väl se hur det går, har sagt samma sak förr och sen återgått till att enbart använda lågklackade skor. Jag köpte även en grå kofta, en svart vardagsklänning en svart silkig festklänning. MANGO hade grym rea, men köerna var insane!
 
Nu ska vi snart gå in till Joels föräldrar och äta lite julmat som är kvar. Vi bidrar med laxtårta och grönkålspaj :o)

» JULHÄLSNING


Det här är ett tidsinställt inlägg. Idag ägnar jag all min uppmärksamhet åt nära och kära :o)

Hoppas ni får en mysig och alldeles fantastisk julafton!

God jul!
 

» DIY- JULGRUPPER

 
De här julgrupperna gjorde jag i torsdag. En till mina och en till Joels föräldrar. Miniväxterna köpte jag på Blomsterlandet och allt annat är skåpsfynd. Ibland behöver det inte vara så dyrt för att det ska bli fint :o) Stjärnan i den högra julgruppen har jag virkat och stärkt med trälim utblandat i vatten. Man blandar alltså bara lika delar trälim och vatten och sen dränker man stjärnan varefter man kramar ur den och veckar ut den på ett smörpapper. Inom loppet av 15 timmar så har den stelnat :o)
 

» PÄRLANS VANILJKOLA MED HAVSSALT

Jag gjorde precis den här kolan efter ett recept i en jultidning. Den var lite mer komplicerad att göra än vanligt, men attan så god! Havsaltet på toppen bryter verkligen av det söta på underbart sätt så snåla inte :o) Jämfört med kola jag innan så upplevde jag att den blev segare men ändå fast. Vet inte om det hade med kokningen att göra eller det faktum att receptet innehåller glykossirap istället för vanlig sirap.
 
 
Ingredienser:
170 g  glykossirap
250 g  socker
80 g  smör
2 dl  grädde
½ vaniljstång
½ tsk havssalt

havssalt att strö över

Gör så här:
Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 125 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

» DIY- JULVIMPLAR

 
Nu är vi tillbaka i Mölndal igen efter några mysiga dagar i Vargön hos mina föräldrar. Det är lite roligt för huset är nytt, men alla möbler och allt lull lull är precis det samma som i Falköping så det känns ändå hemma på nåt vis :o) Känns bra! :o)
 
Igår på vägen hem så svängde vi in på Stoff och Stil i Bäckebol, eller ja Joel gick in på Media Markt medans jag var inne i tygaffären. Jag köpte iaf det här tyget som jag sytt vimplar av till min brorsdotter. Sen köpte jag även filttyg som jag tänkte sy hjärtan av att hänga i granen. Kanske blir eftermiddagens projekt, men först ska jag göra två laxtårtor och två grönkålspajer att ta med mig imorgon.
 
Ikväll har jag och Joel planerat en mysig uppesittarkväll. Vi ska griljera julskinka, drick glögg och äta saffranscones med julost och fikonmarmeland. Joel har tagit på sig ansvaret för att välja en julig film som vi ska se :o)
 
Hoppas ni får en riktigt mysig dag före doppardagen för det ska jag ha!
 

» JULKORT

 
Årets julkort gick i temat, silver, natur, spets och lite gammeldags. Tycket de blev ganska så söta. De tog lite längre tid att göra än vad jag hade trots så det bidde bara 10 stycken sen han jag inte göra fler så alla som vi fått julkort av har inte fått av oss. Får alltid lite dåligt samvete för sånt.. lite alltså, inte jättemycket. Jag hoppas att jag kompenserar för det med ätbara gåvor lite då och då :o)
 
Vi befinner oss fortfarande hemma hos mina föräldrar och idag har vi haft en lite minijulafton skulle man kunna säga. vi har ätit julmat, julgodis, myst framför brasan och delat ut julklappar. Jag fick en pastakvarn (heter det så?), en röd fin bricka från Svenskt Tenn och kvadratiska tallrikar som jag önskat mig att servera dessert på. Tänkt va tjusigt att servera till exempel tre olika små desserter uppställda på rad på tallrikarna. Då behöver man inte bara bestämma sig för att göra en dessert. Himla bra tycker jag som alltid har lätt beslutsånget över vad jag ska göra till dessert för allt är så gott.
 
Annars då. Fortfarande förkyld, magen är lite bättre, men inte helt 100 ännu. Känns ok när jag inte rör mig, men det är obehagligt när jag rör mig. Jäkla skumt det där. Imorn åker vi tillbaka till Mölndal och då blir det typ minjulafton nummer två då vi ska byta julklappar med Joels föräldrar.
 
Hoppas ni har en fin lördag!
 
 

» SAFFRANS WIENERSNURROR MED MANDELMASSA OCH APELSIN FYLLNING

Vilken fantastisk början på julledigheten. Not!!! Förkyld och igår fick jag dessutom ont i magen. Samma typ av ont i magen som jag haft förut, men det var längesen nu. Trodde faktiskt nästan att det inte skulle komma tillbaka, men självklart skulle det det, lagom till jul. Skiiiiit! Tidigare så har det tagit typ fyra dar innan det gått över så med lite tur så kanske man är återställd till julafton. Å jag som hade planerat att göra en massa roliga saker innan dess. Inget blir lixom lika roligt när man inte mår bra. Nåja, färdig gnällt (för den här gången ;)
 
I förrgår så bakade jag iaf den här lite juliga varianten av wienerbröd. Det var nämligen min fika vecka på jobbet så jag tycket det kunde passa :o) I själva degen så har jag haft saffran och de är fyllda med mandelmassa och rivet apelsinskal. En fantastisk kombination om ni frågar mig! Det enda tråkiga med wienerbröd är att det är som krispigast och godast när de är nygjorda. Får de ligga nån dag så mjuknar de lixom lite. Oh well.. här kommer receptet som räcker till ungefär 25 wienersnurror.
 

Ingredienser:
10 dl mjöl
3 dl kallt vatten
50 g jäst
2 ägg
4 msk strösocker
1tsk salt
600 g smör
1 gram saffran

Fyllning:
75 gram smör
200 gram riven mandelmassa
rivet skal från en apelsin

Glasyr:
2 dl florsocker
lite äggvita
några droppar ättika eller citron saft

Gör så här:
Sätt in mjölet i frysen en halvtimma innan du ska börja baka så det är riktigt kallt. Lös upp jästen i sockret (jäst smälter i socker). Tillsätt vatten, ägg, socker, salt och blanda . Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta till en deg i köksassistenten i cirka fem minuter. Lägg degen i en plastpåse och lägg i frysen i 10 minuter. Tag ut smöret. Skär det i centimeter tjocka skivor, lägg dem mellan bakplåtspapper och pressa handflatan mot dem så att de mjuknar lite. Tag ut degen ur frysen och kavla ut den till cirka 25 x 20 cm. Fördela smöret på ena halvan. Vik den andra halvan över och pressa ihop kanterna. Lite som en pirog. Det är viktigt att inget smör smyger ut sen när du kavlar. Låt den "öppna" kanten ligga mot dig och kavla sedan in i från och ut degen till cirka 30 x 40 cm. Vik degen i ett tre-slag. Plasta in och lägg in i frysen i 10 minuter. Tag ut ur frysen och kavla ut till 40 x 30, vik till ett tre-slag. Upprepa denna procedur tre gånger. Tag ut degen ur frysen och kavla ut till cirka 40 x 30 cm. Eller cirka 0,7 mm tjock. Blanda mjukt smör, rivet apelsin skal och riven mandelmassa till en smidig kräm. Bred denna över degen.

 
Rulla sedan ihop till en tight korv.

 
Skär i cirka 1½ centimeter tjocka skivor som du sedan lägger i bullformar av papper.



Sätt ugnen på 225 grader och låt jäsa under duk i cirka 45 minuter. Jag hade lite dåligt tålamod så jag satte den undre varmluftsugnen på 30 grader och lät dem jäsa där i 25 minuter isället :o) När de är färdig jästa så penslar du dem med uppvispat ägg, stör på flagad mandel och gräddar dem i cirka 15 minuter, eller tills de fått din färg. Håll koll på slutet då det går ganska fort. Låt de sedan svalna på galler. När de är helt svala så vispar du upp äggvista och blandar med florsocker och citron saft/ättika till lagom konsistens. Ringla sedan glacyren över wienersnurrorna.
 
En beskrivning på vikningarna hittar ni här.

» CHOKLADKOLA MED VIT CHOKLAD OCH POLKA

Förra året gjorde jag det här julgodiset och det vart verkligen uppskattat så jag tänkte att jag skulle göra en variant på det i år. Istället för att hälla it kolan på en plåt så hällde jag upp den i lite större knäckformar som jag hittat på Gekås tror jag :o) Jag hällde ganska lite kola i varje form för att det skulle bli bra proportioner med den vita chokladen och de krossade polkagrisarna.
 
 
Trots att jag kokade kolan till exakt 125 grader precis som förra året så blev de liiite för mjuka. Hur kan det va så lixom? Om man tar de direkt ur kylen så är de perfekta, men jag tror som sagt att de är lite mjukar en aning i rumstemperatur. Receptet hittar ni här. Mjuka eller ej, chokladkolan tillsammans med den vita chokladen, minten och de krossade polkagrisarna är verkligen är hit! Jag tror bestämt jag glömde skriva i receptet sista att mintextraktet ska blandas med den smälta vita chokladen :o) Här kommer en närbild på en halväten kola ;-p
 
 
Usch, jag känner mig hängig idag. Jag är rätt säker på att jag håller på att bli förkyld. Skit också! Jag vill verkligen inte bli sjuk till jul! Hoppas hoppas att det inte blir något med det. Jag tänkte försöka gå och lägga mig tidigt idag. Förhoppningsvis så kanske man man sova bort den. Jag vill ju gå till jobbet idag för det är min fika dag på jobbet imorn och jag har precis bakat ett helt gäng med saffranssnurror fyllda med mandelmassa och rivet apelsinskal. De blev sjukt goda. Dessutom så har jag gjort "Christmas snaps". Snaps som i kakan alltså inte alkoholen *hehe*
 

» DIY- LEKSAKSHUS MED SVARTATAVLANFÄRG

 
Jag har pysslat ihop en liten julklapp till min brorsdotter i form av dessa trähus. Återigen består materialet av vår gamla köksbänksskiva i ek *hehe*. Jag ritade helt enkelt upp husen på träskivan och sen sågade jag ut dem på Joels pappas bandsåg. Himla smidigt att man har en sån så nära! Efter det så putsade jag till dem med sandpapper, målade dem i olika färger, grönt, rosa och vitt och sedan målade jag två lager svartatavlanfärg på ena sidan. Jag har för mig att jag köpte den på Biltema. Tanken är sen att man själv ska kunna rita vad man vill på husen. Jag hittade även färggranna tavelkritor på Nille som känns klockrena till ändamålet :o) Rätt nöjd med mig själv *hehe*
 

» JULGODIS OCH JULPYNT

Det serverades ju förstås även godis på den där glöggfesten. Närmare bestämt sex olika sorters hemmagjort godis. Alla de recepten hittar ni under kategorin "gods". Våra gäster var jätteduktiga och åt upp alltihopa! :o)
 

För att göra det hela lite nyttigare och för att det skulle dofta jul så la jag la jag upp clementiner och apelsiner som jag stuckit nejlikor i på ett fat. Piffade till det lite extra oxå med granris :o)
 
 
Jag hade även planterat några hyacinter i mina fina Iittala vas :o) De doftar verkligen ljuvligt fortfarande! Jag har bestämt att jag ska ha blommande hyacinter hela julen så när de här blommat klart så är det jag som åker och köper nya och byter ut de gamla mot! Luktar faktiskt lite som hemma i Falköping under julen då mamma gjorde alltid julgrupper med hyacinter i. Jag har tvättat bort jorden från lökarna sen har bara satt ner dem, mossa och lingonris i vasen. Lätt som en plätt och fint :o)
 
 
Sist, men inte minst på pyntfronten är den här spelade snökulan som jag älskar och som jag köpte i USA. Då jag inte lyckats så bra med tänkeriet när vi packade för att flyga tillbaka till Sverige igen så hade jag råkat packat ner den i handbagaget vilket ledde till att det blev till att böna och be i tullen i USA. Men jag fick med mig den till slut iaf! :o)
 
 
Det av det pyntet det :o)
 

» SNITTAR TILL GLÖGGEN

I lördags så hade jag förutom godis även fixat lite olika tilltugg till glöggen. Det blev ganska många olika sorter till slut för jag hittade så många goa recept som jag ville testa. Jag måste säga att alla faktiskt blev väldigt goda! What are the odds lixom?! :o)
 
Här kommer då ett helt gäng med recept så håll i hatten :o) Alla recept är för ungefär 20 personer/snittar. Först ut så kör vi "Crostini med honungsrostade valnötter och rosmarin" Att päron skulle passa med färskost kunde jag nästan ha räknat ut, men vad som var lite mer utav en överraskning var att valnötter gifte sig så bra med rosmarin.


Ingredienser:
½ surdegsbaguette
olivolja till pensling
20 valnötter
3 msk honung
1⁄2 tsk grovhackad färsk rosmarin
1 tsk flingsalt
1 päron
2 dl Arla Köket® färskost naturell

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär baguetten i 20 stycken centimeter tjocka skivor. Pensla dem med olivolja och rosta dem i ugnen i cirka 12 minuter till de fått lite färg och blivit knapriga. Rosta valnötterna i en torr varm stekpanna. Rör ner honungen och låt den smälta. Ta från värmen och tillsätt rosmarin och flingsalt. Riv päronet grovt och blanda med färskosten. Du behöver inte skala det. Fördela röran på bröden och toppa med valnötterna. Mums!


Självklart så var jag tvungen att göra baconinlindade dadlar bara för att det är så gott! De små liven ser inte så goda ut, men oj va goda de är. Salt möter sött. Underbart gott!


Ingredienser:
dadlar
bacon

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela baconskivorna på hälften och rulla en bit runt varje dadel. Lägg dem med skarven nedåt i en ugnsfast form och grädda i cirka 20 minuter eller tills baconen har blivit krispig.
 
Absolut godast var nog denna kombo av getost, Serranoskinka, fikon och balsamvinäger crème! sanslöst gott med det salta från osten och det söta från fikonet och balsamvinäger crèmen.
 

Ingredienser:
½ surdegsbaguette
olivolja till pensling
4 tunna skivor lufttorkad skinka
8 små skivor färsk getost
1 fikon, i 8 klyftor
1 dl rucola, sköljd, torr
balsamvinägerglaze, crema di balsamico

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär baguetten i 20 stycken centimeter tjocka skivor. Pensla dem med olivolja och rosta dem i ugnen i cirka 12 minuter till de fått lite färg och blivit knapriga. Dela skinkskivorna i två. Lägg skinka, getost och en fikonklyfta på varje brödskiva, lägg på ett vackert fat täckt med rucola. Ringla över balsamvinägerglaze. Sjukt gott!
 
För ett tag sedan så fick Joel en olivolja med chilismak och som utav en händelse så upptäckte jag att denna var fantastiskt god ihop med skagenröra.
 

Ingredienser:
1 vanlig baugette
olivolja med chilismak till pensling
skagernröra
dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär baguetten i 20 stycken centimeter tjocka skivor. Pensla dem med olivolja och rosta dem i ugnen i cirka 12 minuter till de fått lite färg och blivit knapriga. Klicka på skagenröra och lägg en dillkvist på varje snitt. Jag köpte färdig skagenröra, men självklart så kan man göra egen om man orkar det :o)
 
Grönkål hör ju till julen till så därför gjorde jag små minipajer som innehöll just grönkål, men även svarta oliver och västerbottenost.
 
 
 

Ingredienser:
2 rullar med färdig smördeg

Fyllningen: 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g grönkål
1 1/2 msk olivolja
100 g riven västerbottensost
1 dl svarta oliver (utan kärnor)
4 dl mjölk
4 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut smördegen tunt och tryck ut cirklar med hjälp av ett glas. Klipp smörpapper i bitar och pressa ner dem i en muffinsplåt. Lägg i smördegsplattorna och låt degen gå upp ordentligt på kanten så inte fyllningen rinner ut. Finhacka lök och vitlök. Strimla kålen. Fräs alltsammans i olivolja utan att det tar färg. Ta av kastrullen och låt svalna. Vänd ner osten och oliverna i kastrullen. Fördela fyllningen i pajskalet. Vispa ihop mjölk och ägg. Krydda med salt och peppar. Häll i pajskalen. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter eller tills allt stelnat och fått färg.


Sist men inte minst så ville jag testa att göra fikonmarmelad på bit, fikontårta, fikonbröd eller "Pan de Higo" som det heter. Det var lite kladdigt att göra, men värt besväret för det var väldigt gott ihop med pepparkaka och en lagrad hårdost! Dessutom så tycker jag det ser lite piffigt ut med marmelad på bit istället för som en liten blöt klick på :o)

Ingredienser:
300 g sötmandel
500 g torkade fikon
1/2 tsk anis
1/4 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk mald kanel
1/2 dl sesamfrö
1 msk honung
1 msk calvados
ca 1/2 dl florsocker

Gör så här:
Rosta mandeln i torr panna tills den börjar få färg. Klipp bort det hårda fästet på fikonen. Lägg fikonen i en matberedare tillsammans med kryddorna. Mixa slätt. Tillsätt hälften av mandeln och mixa snabbt så att den precis bara blir grovhackad. Häll i sesamfrön, honung och sherry och mixa så att blandningen precis går ihop. Pudra florsocker över arbetsbänken. Ta ut degen och knåda in de hela mandlarna. Lägg plastfolie i en lagom stor ask och pressa ner degen hårt. Låt vila i kylen i ett dygn. Skär den sedan i bitar och servera på en pepparkaka tillsammans med en god lagrad hårdost.
 
 
 
Nu ska jag lägga mig i soffan och kika på en "ny" serie som jag fick tips om i lördags!
 
Hej hopp!
 

» PIFF & PUFF GRAN =)

Jag tänkte mest bara kika in och säga hej... HEJ! :o) Igår hade vi glöggfest här hemma vilket var rackarns roligt! Idag har jag slagit in alla paket, bakat pepparkakor och pysslat med min brorsdotter. I fredags så klädde vi (läs:jag) granen så nu känns det så där superjuligt här hemma! Älskart!  Dessutom så fick vi en massa fina julgrupper igår så nu doftar det verkligen jul här hemma. Apelsinerna med nejlikor instuckna gör även sitt. Jag har nog inte tänkt så mycket på förut hur mycket apelsiner och nejlikor verkligen luktar. Ljuvligt är vad det är! Stackars min karl som missar alla härliga dofter som hör julen till.
 

» LJUSSTAKAR MAKEOVER

 Med hjälp av lite maskeringstejp och vit sprayfärg så kan göra om sånna här tråkiga loppis ljusstakar..
 
till något mycket roligare :o)
 
Nu står dessa på vår sänggavel och ser fina ut :o)
 

» TRILLINGNÖTTER

Trillingnötter kan vara bland det enklaste godiset man kan göra. Och sen är det ju väldigt gott också :o)
 
 
Ingredienser:
100 gram mjölkchoklad
20 gram choklad i en annan "färg"
2 dl hasselnötskärnor

Gör så här:
Rosta hasselnötterna i stekpanna tills att skalet börjar släppa. Lägg över dem på en handduk och gnugga bort skalen så gott det går. Smält chokladen och blanda med hasselnötterna. Här hade Joel ätit upp min mjölkchoklad så jag fick ta mörk choklad istället. Himla karl! :o) Lägg upp nötterna tre och tre på ett bakplåtspapper. När de stelnat så smälter du choklad nummer två. Häller över den i en liten sprits och ringlar den över nötterna. Så enkelt och så gott! :o)
 

» CORNY ROCKY ROAD

Rocky road är ju inget nytt på något sätt, MEN det är väldigt gott! Vad som är även är gott är sånt där cornflakesgodis som man gör genom att blanda just cornflakes med smält choklad varefter man låter det stela i små högar eller så formar. Jag utrycker mig som Ernst "Vad händer om.." man helt enkelt kombinerar ihop de två recepten. Jo det blir vansinnigt gott! :o) Vad jag gjorde var alltså att jag slängde ner några nävar lätt krossade helt vanliga cornflakes i Rocky road blandningen. Resultatet blev väldigt smaskigt!
 
 
Ingredienser:
400 gram mörk choklad    
200 gram ljus choklad           
1 påse dumlekola                
3 dl minimarshmallows   
2 dl lätt krossade cornflakes              
3 dl salta jordnötter               
 
Gör så här: Smält chokladen. Blanda dumlekolor som du delat på hälften med övriga "torra" ingredienser. Låt chokladen svala av något så den inte smälter kolorna innan du häller den över godiset och blandar runt. Stjälp upp i en lagom stor form och packa det så gott det går. Låt stelna och skär sedan i bitar.

Så här ser en liten rackare ut:
  

» VANILJFUDGE

Idag hade jag med mig den här fudgen till jobbet. Det är samma recept som jag experimenterade fram förra året och som jag blev väldigt nöjd med. De smakar nästan precis som de där fyrkantiga ljusa fudgen man kan köpa i lösgodishyllan. Här kommer receptet igen :o)
 
 
Ingredienser:
300 g socker
1 burk kondenserad mjölk
80 gram smör
70 gram glykos
100 gram vit choklad
2 tsk Vaniljessens

Gör så här:
Sätt vit choklad över ett vattenbad så den är smält och klar när det är dags att röra i den i fudgesmeten. Blanda allt utom vailjessensen och chokladen i en tjockbottnad kastrull (helst teflon). Låt den koka på svag värme, 3,5 av 9 ungefär under ständig omrörning tills den får en ljusbrun färg och precis når upp till 115 grader eller när du tycker den har en lagom konsistens när du gör kulprovet. Rör hela tiden i början och brassa inte på för mycket värme de första 5-10 minutrarna för då riskerar du att den bränner i botten och du får en massa bruna flagor i din fudge. Det känns som att just kondenserad mjölk bränner vid extra lätt. När rätt temperatur är uppnådd så tar du av kastrullen från platten och rör i den smälta chokladen och vaniljessens. Häll sedan upp i en lagom stor form (ca 30x30 cm) och låt svalna helt innan du skär upp den i kuber.
 

» MJUK LINGONPEPPARKAKA

I söndags så blev jag så vansinnigt sugen på mjukpepparkaka med en touch av lingon så jag googlade recept och hittade detta! Den blev verkligen jättesaftig och god! Vet inte om det var för att jag använde crème fraiche istället för filmjölk som det stod i receptet, men den blev verkligen god!
 

Ingredienser:
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
70 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 dl  lätt crème fraiche
3.5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa  salt
1 dl  rårörda lingon
 
smör och mandelspån och ströbröd till formen
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med creme fraichen och sedan med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten tillsammans med rårörda lingon. Smörj en sockerkaksform och bröa först med krossat mandelspån. Efter det fyller du i smörluckorna genom att hälla i lite ströbröd och bröa även med detta. Eventuellt så kan man utesluta ströbrödet, men jag ville inte riskera att kakan fastnade i formen. Fyll med smeten och grädda kakan i cirka 45 minuter eller tills provstickan är torr. Men pass på, du vill inte ha inne den föööör länge för då riskerar du att den blir torr.

Till serverade jag lätt vispad grädde som jag blandat med några skedar rårörda lingon. Jag pudrade även över lite florsocker, mest för utseendets skull :o) Så här såg den ut inuti:

 

» SKÄRBRÄDA I EK AV GAMMAL BÄNKSKIVA

När vi gjorde om köket så bytte vi ut den gamla bänkskivan i ek till en ny i laminat. Egentligen så var det ju inget större fel på den gamla, om man bortsett från att det är fruktansvärt opraktiskt med en bänkskiva i ek. Spiller man typ minsta lilla currysås så har man en gul fläck för evigt om man inte torkar bort den på studs. Hur som helst så har bänkskivan stått i källaren till nu.
 
 
Jag fick en idé för ett tag sedan att det hade varit himla praktiskt med en sån här skärbrädelösning där man dels kan skiva upp sitt bröd utan att behöva dra fram en separat skärbräda. Sen ville jag ha en yta för att ställa mina olivoljor, kryddor och dylikt. Gjutjärns grytan tycker jag är så fin så det får stå framme jämnt förutom när den inte som idag agerar fudgegryta. Å ja, jag kokar fudge igen *hehe* Vaniljfudge den här gången :o)
 
I helgen så gjorde jag iaf slag i saken och sågade till skärbrädan med mycket hjälp från Joels pappa. Jag vågade inte riktigt mig på att såga den fyrkantiga skåran, men jag hyvlade iaf kanterna, slipade och oljade in den. När man sågade skåran så blev det lite brännmärken och attan vad svårt det var att få bort dem. Tur att Morgan har så mycket bra manicker i garaget då :o)
 
Jag är iaf vansinnigt nöjd med hur det blev!
 
 
 
 

» MJÖLKCHOKLADFUDGE

I veckan gjorde jag den här fudgen med mjölkchoklad. Söt och väldigt len och god!
 

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1½ dl minimarshmallows
50 g smör
2 msk honung
100 g mjölkchoklad
 
Gör så här:
Koka grädde, socker, sirap och marshmallows till exakt 120 grader i en tjockbottnad kastrull. Hacka under tiden chokladen. Drag kastrullen från plattan och rör i smör, choklad och honung. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör tills allt är blandat och smält. häll upp i en lagom stor form, låt stelna i kylen och skär sedan fudgen i bitar :o)
 

» JULMARKNAD PÅ STORA HOLMS SÄTERI

Idag vi varit på julmarknaden på Stora Holms säteri. Eller ja julmarknad och julmarknad, de vanliga butikerna var öppna sedan var det en liten julmarknad i en utav ladugårdarna. När vi åkte dit så vräkte snön ner och man fick julfeeling! Själva miljön kändes väldigt julig. Det var nästan så man väntade sig att små kutryggiga grå tomtar skulle komma traskandes över gårdsplanen :o) En av butikerna sålde textilier från "Nyblom Kollén". Massa fina saker till hutlöst billiga priser! Man ville köpa allt. Men jag nöjde mig med en kudde, en löpare, ugnsvante, grytlapp och en julgransmatta för 40 kr som kostat över 500 kronor. Min inre smålänning studsade upp och ner av glädje, även fast jag inte alls har småländskt påbrå :o) Vid närmare eftertanke så kanske det var min inre snåljåp som studsade ;o)
 
 
Juligt va!?! Mmm.. när vi åkte därifrån så ösregnade det :o( Underbart är kort eller vad är det man säger. Nu är det mörkt ute så man slipper se eländet *hehe* Om en stund kommer grannaran och Joels föräldrar över på lite andra adventsfika. Jag har en mjukpepparkaka i ugnen som inte alls beter sig som det står i receptet. 20-25 minuter i ugnen. Pyttsan! Nu har det snart gått 40 minuter och den är fortfarande inte klar. Men vilken mjuksockerkaksliknande sak blir klar på 20 minuter lixom? Det måste vara fel i receptet.
 
Nedan ser ni lite bilder på vad jag köpte :o)
 

» JULGRANSMATTA AV JUTEVÄV

Ofta tycker jag att köpta julgranmattor kan vara lite väl kitschiga och är de inte kitschiga så är de handgjorda och dyra. Så därför tänkte jag att jag skulle göra min egen till lilla granen på ovanvåningen. Egentligen så hade jag tänkt trycka lite stjärnor på den också, men det funkade inte så bra med potatistryck på juteväv som jag trott. Plan B är att klippa ut en schablon i papp och dutta på färg, men jag har inte riktigt fått tummen ur än :o) Hur som helst så köpte jag en bit juteväv och ett kantband i bomull.
 
 
Sen använde jag en rund matta jag virkat som "mall" och klippte ut en cirkel. Kantbandet strök jag på mitten innan jag nålade fast det. Pice of cake :o) Jag hade inte riktigt tänkt att kanten skulle bli vågig, men jag tycker faktiskt att dt vart riktigt fint. Kul när fel ibland faktiskt kan bli lyckat :o)
 
 
Granen köpte jag på Ikea i år och för att vara fejk så tycker jag att den var riktigt fin! Dessutom så var den lagom stor i arbetsrummet som vi kallar det här rummet *hihi* Det nya rummet kallar vi "Joels rum". Eller iaf så frågar jag Joel om han ska gå till "sitt rum" när han smiter iväg upp på ovanvåningen för att lyssna på musik eller surfa *hehe* Korgen som granen står i hittade jag på Jysk. Jag skippade helt enkelt att sätta på foten på granen utan ställde den i korgen istället. Funkade fint rent stabilitetsmässigt :o)
I granen hänger änglar i kristyr och virkade stjärnor som jag knåpat ihop :o) Tavlan köpte jag när jag och pappa var i Tanzania. Gillar den jättemycket!
 

Jag blev så vansinnigt sugen på risgrynsgröt så när jag vakande imorse så knatade jag ner till Ica och köpte grötris så nu står gröten och gottar till sig på spisen. Jag känner mig rätt hungrig så nu får den banne mig sno sig på med att bli klar :o)
 
Det var riktigt skönt ute, någon minusgrad, lite snö och frost så det får nog bli ytterligare en promenad här under dan. Sen funderar jag på att göra en skärbräda av gamla bänkskivan i ek. Hur som helst så känns det fantastiskt med en helg utan planer där man kan göra lite vad man vill när andan faller på :o)
 

» NUTELLAFUDGE

Äntligen har lite riktigt julkänsla infunnit sig :o) Det kan ha något att göra med att det var fullständig snöstorm här igår ;o) Temperaturen ska tydligen ligga strax under nollan i helgen så förhoppningsvis så får vi en vit andra advent. Jag och Joel kom precis hem från stan där vi köpte lite goda ostar som vi ska festa på ikväll. Till det så blir det gott och fylligt amarone vin :o) Efter det så vankas Idol finalen till Joels stora olycka*hehe*
 
Till helgen så har vi faktiskt inte så mycket planer.. För första gången på länge känns det som :o) Det enda som är planerat är att vi ska svänga förbi en julmarknad på söndag, kanske passar vi även på att göra ett besök på julmarknaden i Haga. Jag tycker den brukar vara väldigt mysig och miljön där andas verkligen gammeldags jul.
 
Receptet ja :o) Igår gjorde jag ju två sorters fudge. Den ena sorten var den här nutellafudgen. Jag fyllde en mindre ask med fudge som jag tog med till jobbet idag och den verkar ha gått hem för asken vart tom snabbt :o) Jag tyckte iaf att den var väldigt god! Tänk på att koka fudgen precis så att termometern slår över till 120 grader. Kokar man den längre så blir den för spröd och hård. Om du gör kulprovet så är kulan fast, men seg vid 120 grader.
 
 
Ingredienser:
1½ dl socker
1½ dl ljus sirap
1½ dl grädde
50 gram smör
1½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,3 dl nutella
 
Gör så här:
Koka alla ingredienser utom nutellan i en ganska vid tjockbottnad gryta tills fudgen precis når 120 grader. Har du en vidare gryta så går det fortare, men det bör ta ungefär 30 minuter. Se upp mot slutet då temperaturen höjs fort när fudgen väl kommer upp över 115 grader. Drag av kastrullen från plattan, rör ner nutellan och rör så att den smälter och det blir en jämn och fin fudge. Slå upp i en lagom :) stor form som du fodrat med bakplåtspapper och låt sedan svala i kylen. Tag ut och skär upp i bitar och försök att inte äta upp för många bitar :o)
 

» MINTKAKOR

Det här mintgodiset gjorde jag i förrgår. Jag var först lite skeptisk till saltet på toppen. I beskrivningen stod det att "sältan bryter av fint mot minten". Helt ärligt så trodde jag inte att det skulle vara så gott så jag dekorerade hälften av mumsbitarna med krossade polkagrisar. Men faktum var att beskrivningen hade helt rätt. Lite salt på toppen var inte dumt alls! Sen så får man ju såklart inte ha på några större mängder för då blir det nog inte så smarrigt, men några flingor var gott! Sen tycker jag att man ska vara lite försiktig med pepparminten. Om man råkar ta för mycket så blir det inte gott alls så börja med lite och tillsätt sedan mer om du tycker det behövs. Smaka dock av innan du tillsätt allt florsocker för när du väl har en deg så blir det ju lite knepigt att blanda in mer pepparmint om du skulle vilja det.
 
 
Ingredienser:
1 äggvita
350 gram florsocker
cirka 1 tsk pepparmintsarom
200 gram mörk choklad
 
flingsalt
 
Gör så här:
Vispa upp äggvitan lätt så den blir skummig. Tillsätt pepparmintsarom och sedan florsockret lite i taget tills du får en deg. Det ska verkligen bli en deg som du kan knåda. Rulla sedan ut den så att den blir lika tjock som en femkrona ungefär.
 

Skär den sedan i halvcentimeter tjocka skivor. Jämna till dem lite innan du lägger över dem på ett smörpapper. Låt de torka till en timma.
 

Smält chokladen. För att täcka dem med choklad så slängde jag i en mintkaka i den smälta chokladen, vände runt den och fiskade upp den med gaffel. Sedan slog jag gaffel mot kanten på bunken så att värsta överflödet försvann, strök av gaffel mot kanten och knuffade av mintkakan på ett bakplåtspapper med hjälp av en annan gaffel. Man vill ju lixom undvika hatt-looken så mycket som möjligt :o)
 

Mycket goda blev de!
 
Nu har jag precis gjort två sorters fudge. Jag har använt nya recept så det ska bli intressant att smaka hur de smakar :o) Men innan dess så måste de svalna i kylen. Jobbigt att vänta! *hehe*
 
Ni missar väl inte att det är Jul med Ernst ikväll?! Jag tycker att han är helt okej, även om jag kan tycka att allt han gör kanske inte blir så himla tjusigt och ändå höjer han det till skyarna. Ett sånt självförtroende i kombination med brist på självinsikt skulle man ha! *hihi*
 

» NY BLUETOOTH HÖGTALARE

 
När jag skulle sätta på lite julmusik här i torsdags så fungerade inte min stereo. Ve och fasa, katastrofen var ett faktum! Joel såg det som ett tecken. Ja alltså inte ett tecken på att jag borde köpa mig en ny utan att jag spelat för mycket julmusik. Jag förstår inte alls hur han tänker ;o) Som jag ser det så var det helt enkelt dags för min stereo att pensionera sig då den hade närmare 15 år på nacken. Inte dåligt att den fungerat så länge tycker jag.
 
Eftersom det var 15 år sedan jag köpte en musikanläggning senast så hade jag noll koll på vad som fanns på marknaden. Efter en del surfande så stod det snart klart att den var en bra Bluetooth högtalare som man skulle ha. Den här som heter JBL OnBeat Venue LT hade fått bäst i test i en mängd undersökningar så valet var inte så svårt. Att den dessutom var nedsatt från 1790 kr till 895 kr gjorde det inte sämre.
 
Fast när jag väl kom till Elgiganten (enligt Pricerunner så var den billigast där) så stod det 1790 på hyllkanten, men efter lite flörtande så fick jag den för priset jag sett på nätet trots att det tydligen hade hunnit ändras på deras hemsida och bli inaktuellt under tiden jag tog mig till affären. Tur då att jag tagit en print screen på hemsidan med priset ;o)
 
Jag är iaf sjukt nöjd med den! Den är kompatibel med alla prylar som han Bluetooth, dessutom så finns det en AUX-ingång samt en lucka man kan trycka ut för att ställa Iphonen eller Ipaden direkt i (generation 5). Super att man kan ladda den samtidigt som man spelar, men att det även går att koppla upp sig på den via datorn. Riktigt bra ljud är det i den! Mycket bättre än vad som kom ut ur mina gamla stereo fast det kanske inte säger så mycket med tanke på dess ålder och hur många fester den varit med på.
 
Tilläggas bör att min stereo fick för sig att börja fungera igen, men det här fina saken lämnar jag ändå inte tillbaka. Snyggare, mindre och bättre! Frågan är bara vad jag ska göra med min gamla. Känns lixom inte bra att ge bort en gammal vän som faktiskt fortfarande fungerar. Den kanske får underhålla i källaren tills jag har hjärta att slänga den ;o)
 
Detta mina blev visst ett väldigt långt inlägg om min gamla och nya stereo. Så kan det gå när man har svårt för att fatta sig kort *hehe*
 

» NY STOL PÅ FEM MINUTER


Den här stolen köpte jag på loppis för ett tag sedan. Då var den sliten och gråvit så jag sprayade den turkos. Det rosa tyget blev över när jag la upp gardinerna i samma rum så det fick hamna på sitsen. För några veckor sedan så blev jag ruskigt trött på allt turkost, trots att det är fin favoritfärg. Jag vet, helt sjukt! *hehe* Så när jag kom hem från jobbet och det fortfarande var lite ljust ute så sprayade jag den vit. "Ny" stol inom loppet av fem minuter. Nämnde jag att jag älskar sprayfärg?! :o)
 

» MINIJULGRAN


Tatatataaaaaa!!! Som Jeff Dunham's Melvin the Superhero skulle sagt :o) Sjukt rolig figur för övrigt! I väntan på den stora granen så har jag plockat in en liten minigran i arbetsrummet. På Hemtex så hittade jag de här söta julgranskulorna i miniformat.
 
Vad händer annars då? Jovars jag sitter här i soffan och funderar på om jag ska baka lite mintigt julgodis, plocka ´fram julpynt eller kolla på ett avsnitt ev någon trevlig serie, typ Scandal. Vid närmare eftertanke så hasar jag nog lite längre ner i soffan och kikar på ett avsnitt ;o) Jag va ju så himla aktiv i helgen så jag kan behöva vila upp mig lite :-p
 
Just det ja.. ni kanske har märkt att bloggen bytt utseende :o) Jag använde mig av en redan färdig design från Designadinblogg.se och sen gjorde jag lite justeringar. Jag är inte så himla haj på det där med html-kodning så jag satt säkert fyra timmar med det igår innan jag blev nöjd. Sen upptäckte jag på jobbet att menyraden såg skum ut på jobbet, men det gör den varken på datorn hemma, på telefonen eller på paddan. Vet inte riktigt hur jag ska lyckas lösa det.. :o(

» JULIG SALLAD MED GRÖNKÅL OCH GRANATÄPPLE

Igår var Anna och Markus här på middag och eftersom jag inte kommer att gå på så många julbord i år (om ens något) så tänkte jag att det kunde passa sig med ett litet minijulbord där jag valt ut gosakerna av vad jag gillar på julbordet :o) Det är ju trots allt 1:a Advent! :o) Jag kände att det kunde vara gott med någon fräsch lite julig sallad så jag gjorde den här på tre olika sorters kål och granatäpple. Jag tyckte den var fräsch och god och den passade perfekt på julbordet, dels smakerna i sig, men även färgerna :o)
 
 

Ingredienser:

300 g vitkål

400 g rödkål

100 g grönkål

2 granatäpplen

 

 

Vinägrett:

1 msk flytande honung

2 msk äppelcidervinäger

0,5 dl rapsolja

1,5 tsk salt

1 krm svartpeppar, nymald

 

Gör så här: Finstrimla vitkål och rödkål med hjälp av en osthyvel. Koka upp en stor gryta med vatten. Lägg i kålen och låt mjukna i cirka 1-2 minuter. Häll upp i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Haka grönkålen. Vispa ihop ingredienserna till vinegrätten. Slå ut kärnorna ur etvå granatäppeln genom att dela det på hälften och slå på skalet med en slev över en bunke. Se till att hålla äpplet i skålen för det stänker lätt. Blanda ihop alla ingredienser och låt helt salladen dra till sig över natten.

Salladen klarar sig över en vecka i kylen.

 

På julbordet fanns Janssons frestelse, löksill, kräftmarinerad sill, julskinka, grovmalen senap, hemmagjorda köttbullar, bröd och smör, baconinlindade dadlar, prinskorv samt kålsallad med granatäpple. Till dessert så hade jag gjort en helt vanlig smulpaj med äpplen som jag tillsatt lite pepparkakskrydda i :o)
 
Idag är det som sagt 1:a Advent och det tänkte vi fira genom att möte upp samma härliga människor och gå till Gunnebo julmarknad :o) Sen så måste vi ju så klart klämma in en fika också med lussekatter, pepparkakor och glögg, men det får nog bli här hemma ikväll :o)