» WIENERBRÖD

 
Efter fadäsen med Wienerbröden i lördags så kände jag att jag ville göra ett nytt försk i söndags och den här gången blev de perfekta. Hur då? Kanske ni då undrar med tanke på att ugnen var trasig. Som tur är så var inte ugnen trasig, men en propp hade gått. Det skumma va att den inte var helt död, den stod bara och blinkade och kom lixom inte upp i temperatur så det slog mig aldrig att det kunde vara en propp som gått. När vi har elektrikern här nästa gång så ska han få dra fram fler ampere till ugnen så man slipper riskera att det händer igen. Den här gången blev iaf Wienerbörden helt perfekta (om jag får säga det själv ;) Nedan hittar ni receptet och instruktioner för cirka 10 Wienerbröd.
 

Ingredienser:

5½ dl mjöl

1 ½ dl kallt vatten

25 g jäst

1 ägg 

2 msk strösocker

½ tsk salt

300 g smör

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

2 1/2 dl mjölk

3 äggulor

70 g strösocker

2 msk maizenamjöl

 

Glasyr:

2 dl florsocker

2 msk kallt vatten

 

Gör så här:

Sätt in mjölet i frysen en halvtimma innan du ska börja baka så det är riktigt kallt. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl och arbeta till en deg. Lägg degen i en plastpåse och lägg i frysen i 10 minuter.

Tag ut smöret. Skär det i centimeter tjocka skivor, lägg dem på ett bakplåtspapper och pressa handflatan mot dem så att de mjukad upp lite.
 
Tag ut degen ur frysen och kavla ut den till cirka 25 x 20 cm. Fördela smöret på ena halvan.
 
Vik den andra halvan över och pressa ihop kanterna. Lite som en pirog. Det är viktigt att inget smör smyger ut sen när du kavlar.
 
Låt den "öppna" kanten ligga mot dig och kavla sedan in i från och ut degen till cirka 30 x 40 cm.
 
Vik degen i ett tre-slag.
 
Plasta in och lägg in i kylen i 15 minuter.
 
Under tiden degen ligger i kylen så gör du vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda frön och mjölk i en kastrull och koka upp. Ta bort från värmen. Vispa äggulor och socker några minuter. Tillsätt maizenamjölet och vispa in det. Slå på mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen. Koka upp under omkörning tills det tjocknat och precis börjat koka. Häll i en skål och sätt den i isvattenbad så krämen svalnar så fort som möjligt. Jag tillsatte lite gul pastafärg då jag tyckte att vanilkrämen blev lite lam i färgen :)
 
Tag ut ur kylen och kavla ut till 40 x 30, vik till ett tre-slag. Plasta in och stoppa in i frysen ytterligare 10 minuter.
 
Tag ut degen ur frysen och kavla ut till cirka 40 x 30 cm. Eller cirka 0,7 mm tjock. Skär i fyrkanter.
 
Lägg en liten klick med vaniljkräm i mitten på varje fyrkant och vik en hörnen mot mitten och pressa fast dem en aning.
 
Klicka på på mer vaniljkräm och lägg Wienerbröden på bakplåtspappersklädda plåtar en aning i sär. De jäser ganska mycket. Så här ska degen se ut, i lager lixom. Ganska nöjd med mig själv att jag lyckades åstakomma detta :o) Sätt ugnen på 225 grader och låt jäsa under duk i cirka 45 minuter. Jag hade lite dåligt tålamod så jag satte den undre varmluftsugnen på 30 grader och lät dem jäsa där i 25 minuter isället :o) När de är färdigjästa så penslar du dem med uppvispat ägg och gräddar dem i cirka 15 minuter, eller tills de fått din färg. Håll koll på slutet då det går ganska fort. Låt dem sedan kallna på galler och när de är helt svala så blandar du florsocker pch vatten som du sedan ringlar över dem.
 
Ät och njuuuut! :o)

» VIRKAD RUND TURKOS MATTA

Gissa vem som virkat ännu en matta av ett gammalt påslakan? Me! :o) Jag tycker nog nästa att denna blev ännu finare än den förra, men det kan kanske bero på att den är i favoritfärg, turkos *hihi* Om ni skulle vara sugna på att virka en liknande matta så hittar ni beskrivningen här.
 
Igår bakade jag Wienerbröd, Jag var så himla nöjd med mig själv för att jag lyckades få degen i lövtunna lager med smör emellan. Tyvärr så slutade glädjen 15 minuter efter att de varit inne i ugnen då jag insåg att det var fel på ugnen och den inte alls var uppe i temperatur. Det hela resulterade i att Wienerbröden överjäste i min ugn som kanske höll cirka 60 grader (kick ass temperatur för jäsning med andra ord) så jag fick springa över till Joels föräldrar, lasta över den på en annan plåt och grädda färdigt dem i deras ugn. Resultatet blev gigantiska Wienerbröd som totalt tappade formen :( Får se om jag ger det ett nytt försök idag, har ju trots allt en massa vaniljkräm kvar som jag kokade igår. Men först så ska jag och Joel gå en promenad och sen blir det en sväng till stan för att uträtta lite ärenden :o)
 
Hoppas ni får en fin söndag!
 

» FRUKOSTTIPS PÅ NYA TALLRIKAR :o)

 
Jag har precis upptäckt hur gott det är på avokado på mackan! Att jag inte kommit på detta tidigare! Godast tycker jag det är med en skiva grovt bröd som man rostar, brer smör på, toppar med avokado och strör över örtsalt. Oerhört mumsigt och känns dessutom ganska nyttigt :o)
 
Assietten här ovan är en av sex tämligen likadan som jag gjort på keramikkursen. Jag skriver tämligen, för det är är riktigt svårt att få dem identiska i tjocklek osv :o)
 
Den här dagen började riktigt bra med strålande sol! Tyvärr så tog jag och Joel beslutet att åka till gymmet en sväng i väntan på att det skulle bli lite mindre kallt ute, men nu är solen borta :( Dumma Smhi, inte kan man lita på dem. Enligt prognosen så skulle det vara mulet på förmiddagen och sol på eftermiddagen. Nåja, det får nog bli en sväng ut i friska luften iaf, måste köpa jäst til eftermiddagsbaket. Något gott måste man ju ha till Melodifestivalen ;o)
 

» CHOKLAD OCH VALNÖTS CUPCAKES MED NUTELLA & JORDNÖTS TOPPING

 
 
 
Igår gjorde jag kanske de godaste cupcaksen som jag någonsin ätiti! Får man säga så om något man själv bakat? *hihi* Frostingen med både nutella och jordnötssmör i blev verkligen himelskt god. Ni måste prova! Själva muffinsen har mycket smak av banan, kanel, mörk choklad och valnötter. Även den väldigt god om ni frågar mig :o) Den blir ganska kompakt vilket är precis så jag vill att en cupcake ska vara till skillnad mot en vanlig muffin som gärna får vara lite mer luftig i konsistensen.
 
De söta formarna är köpta på Lagerhause och de finns både som mini och vanliga.
 

Ingredienser:

100 g mjukt smör

2,5 dl socker

3 ägg 

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 dl gräddfil

3 mosade bananer

100 gr valnötter

0,5 dl mörk choklad  

 

Frosting:

100 färskost

100 mjukt smör

4 dl florsocker

½ dl nutella

½ dl lent jordnötssmör utan bitar  

 

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa slätt mellan varje. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en egen bunke. I en annan bunke och rör du ihop gräddfil, mosade bananer, hackade valnötter och choklad. Blanda ihop allt och fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i cirka 20 minuter beroende lite på hur stora formar du har. Jag använde mig av miniformar så det räckte med bara 15. Medans muffinsen är i ugnen så svänger du ihop frostingen. Vispa smör och florsocker fluffigt med en ballongvisp. Tillsätt sedan resten och fortsätt att blanda tills allt är väl blandat. När muffinsen svalnat så spritsar du på frostingen och dekorerar med något fint. Jag gjorde små hjärtan med hjälp av smält choklad.

 


» VIMPELGIRLANG

 
Igår sydde jag en vimpelgirlang. Jag tycker det är riktigt kul att sy om det inte är allt för klurigt och det inte tar alltför lång tid. Ett projekt på max två timmar är lite lagom tycker jag. Längre tålamod än så har jag sällan *hehe* Den här girlangen tog kanske allt som allt en och en halv timma. Ovanpå talellisten står för den som undrar tavlor med foton jag tog när jag och pappa var i Tanzania förra vintern.
 
 
Först klippte jag en trekant i lagom storlek i papp. Sedan var det bara att lägga ut den på tyget, rita runt och sedan klippa efter linjerna. Sedan la jag ihop dem två och två, räta mot räta och sydde raksöm runt alla kanter utom en. När detta var klart så vrängde jag dem ut och in och pressade ut kanterna med strykjärnet. Sen tog jag ett vitt bomullsband, 16 mm brett, vek det på mitten och strök. Efter det placerade jag ut vimplarna med 6 cm mellanrum så att det vita bandet täckte den kant på vimparna som var öppen. Jag nålade fast vimplarna på bandet och sist så sydde jag fast dem med raksöm på symaskinen.
 
Den uppmärksamme noterar att att det inte är samma tyg som jag satt nålar i som sedan hänger under tavllisten. Jag gjorde nämligen en girlang i helgen oxå :o)
 
 
Nu ska jag strax åka iväg till keramikkursen. Ska bli kul som alltid! Dessutom så är mina desserttallrikar klara att ta hem så nu håller jag tummarna för att de blev fina efter bränningen!
 

» HALLONMAZARINRUTOR

Idag har varit en trött dag. Sov inte så bra inatt då presenningen på taket höll på att leva rövare i vinden. Helt plötsligt så önskar jag att de ska blir klara *hehe* Annars har jag inte gjort så mycket idag. Sytt några fler vimpar av tyg jag var och köpte på lunchen har jag i alla fall gjort. De blev inte så pjåkiga. Just nu hänger de under tavellisten i tv-rummet och jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar dem eller om jag tycker det känns lite barnsligt med vimplar *hehe* Färgglada och fina är de iaf :o)
 
I helgen så bakade jag de här mazarinrutorna. Himla saftiga och goda, men det kan han sin helt naturliga förklaring i att det är rätt mycket smör i dem *hihi* De smakade precis som fyllningen i en mazarin, om inte snäppet godare Jag använde mig av hallonsylt ovanpå, men nästa gång så ska jag nog anväda koncentrerad hallonsaft för att slippa kärnorna. Man kan iof koka hallon och pressa ur kärnorna mot en sil, men det känns lite overkill. Sån lyx ägnar jag bara mina tårtor *hehe*
 
 
Ingredienser:
300 gram smör
4½ dl socker
3 ägg
2½ dl mjölk
150 gram mandelmassa
9 st bittermandlar
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Glasyr:
4 dl florsocker
2-3 msk hallonsaft, hallongelé, passerade hallon eller sylt :o)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och socker poröst. Riv mandelmassan och tillsätt denna. Rör slätt. Tillsätt äggen och rör slätt mellan varje. Blanda mjöl, fint rinvna bittermandlar coh bakpulver. Blanda ner hälften av mjölblaningen i äggsmeten. Rör slätt. Tillsätt mjölken och rör slätt. Tillsätt resten av mjölblaningen och rör slätt. Mycket röra slätt här :o) Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 25 minuter eller tills provstickan känns torr. Låt svalna HELT annars smälter glasyren. Tyvärr så hann jag inte riktigt vänta så länge för vi skulle iväg, men det är mer synd för utseendet för smaken blir den samma :o) Hur som helst, blanda hallonsaft (eller dylikt) med florsocker och bred över kakan. Låt stelna och skär sedan i fyrkanter.

» TILLBYGGNADEN 18 FEBRUARI

Gissa vem som ringde idag?!?! Metertv för Hela Sverige bakar! Gissa om jag blev glad :o) Jag ska på intervju om två veckor och om man går vidare från den så väntar en slutcasting så jag är fortfarande långt ifrån målet, men jag är iaf liiiite närmare :o) Det hade varit så kul att komma med! Tänk er lixom att få andas bakning i flera veckor!
 
Nu till något heeeeelt annat, vår tillbyggnad. Den börjar arta sig, men som vi misstänkt så kommer de inte vara klara till den 28 som vi skrivit i kontaktet. Men de bad snällt att få flytta dead-linen till den 15 mars med förbehållningen att de betalar byggställningen tiden det drar över. Känns helt okej, vi har ju inte dirket någon panik med att få det klart :o)
 
Fönsterfoder, droppbrädor och fönsterknecktar sitter uppe. Jag tycker det blev väldans fint! Nu fattas bara lockpanelen och den sätter de efter de lagt om taket.
 
 
Vårt nya tak som vi äntligen tjatat hem! Det är svårt att tro att det här tämligen lilla paketet ska täcka över 100 kvm tak.
 
De nya nockbalkarna är uppe och andra våning börjar att ta form :o)
 
Kul väder :o( Här kommer rummet på andra våning att bli. Lite svårt att föreställa sig idag.
 
Just det ja, vi har fått en gubbe till. Så nu är de tre! För enkelhetens skull så heter även denna man Alex. Väldigt smidigt. Lite svenska kunde han oxå, men Alex nummer ett kan bara engelska (förutom ryska) och ingen svenska så nu känner jag mig aningen kluven vilket språk jag ska använda mig av när jag pratar med dem *hehe* Goa gubbar verkar de va hela högen iaf vilket känns skönt när man har dem så tätt in på lixom.
 

» HELA SVERIGE BAKAR

Idag har det varit en riktigt slappdag. Vi har mest legat i soffan och kollat på olika tv-serier. Ganska skönt det med :o) Egentligen så borde man kanske ge sig ut och röra lite på sig, men det snöar ute så jag väljer att använda det som ursäkt för att slippa :o) Imorgon så blir det nog en sväng till gymmet iaf. Idag skickade jag in en ansökan till "Hela Sverige bakar" så nu håller vi tummaran för att jag är den typ av karaktär som de letar efter! Det hade varit grymt kul att bli vald! Bilden här ovan tog Joel igår och den fick agera profilbild. Bilderna nedan bifogade jag till ansökan. När jag gick igenom alla gamla bilder så saker man bakat så slog det mig att man hunnit med en hel del, men oxå att man tyvärr inte har dokumenterat allt.
 
Nu tänkte jah fösöka masa mig upp på andra våningen för att sy lite vimplar. Jag känner att jag behöver åstakomma något kretivt innan den här dagen och helgen är slut:o) Hoppas ni får en fin kväll och att ni håller tummarna för mig!
 
 

» VIRKA EN RUND MATTA AV GAMLA PÅSLAKAN

Mattor tycker jag är en himla trevlig grej som verkligen bidrar till att mysa till ett hem och mycket roligare än att köpa en är ju att göra en själv! Nu besitter jag ju inte världens största tålamod så en vardagsrumsmatta hade till exempel varit en allför påfrestande utmaning för mig därför satsade jag istället på att virka en lite mindre matta som man kan placera ut just lite var stans :o) Allt man behöver för att knåpa ihop en piffig personlig matta är en virknål av storlek 10, en vass sax och ett gammalt lakan. Jag köpte mitt på secondhand för en 20 då jag inte hade något eget i de rätta färgerna som jag ville skrota.
 
På second hand brukar det finnas en hel massa gamla påslakan så sannolikheten att du ska hitta ett i just de färgerna som du är ute efter är rätt stor. Virknålen är som sagt av storlek 10 och inhandlades på Hemtex för en en ringa summa här i veckan.
 
 
Nu kommer den enligt mig lite tråkiga biten. Innan du kan börja virka så måste du klippa en 1½ cm bred remsa av lakanet. Börja med att klippa bort sömmarna, sen klipper du bara runt, runt och runt tills allt tyg är uppklippt. Fördelen med att klippa runt och inte en massa remsor är att du slipper fästa så många gånger. Snurra ihop allt en boll så att det inte trasslar till sig.
 
Sen är det bara att sätta igång och börja vika. Börja med att virka 6 luftmaskor och slut ihop till en ring. Andra varvet virkar du två fasta maskor i varannan maska. Sen fortsätter du bara att virka runt och ökar lite här och var så att inte kanten buktar sig åt något håll utan är rak och fin :o) Öka inget sista två varven för att undviak att kanten blir krokig. När du har virkat upp hela lakanet så bör du ha en matta som är cirka 80 cm i diameter. Vill man ha en större matta så är det bara att sätta tänderna i ytterligare ett lakan :o) Sist men inte minst så har du fyra ändar att fästa på baksidan. När du gjort detta så kommer du tacka mig för att du klippte runt, runt och runt och inte hade fler ändar att fästa ;o)
 
 
Just nu ligger mattan bredvid sängen, men den går ju lätt att flytta om andan skulle falla på :o)
 

» ALLA HJÄRTANS DAG

 
Jag är så stolt över min älskling så jag måste visa vad han lagade till mig på Alla hjärtans dag :o) Ni som känner Joel vet kanske att han inte är så himla van vid att laga mat. Och det är för visso sant, men när han väl gör det så blir det oftast väldigt bra! Sen att det tar väldigt lång tid och att köket ser ut som ett slagfält efteråt det tycker jag inte att vi behöver lägga så stor vikt vid *hehe* I torsdags så bjöd min kära sambo mig iaf på en toast till förrätt med handskalde räkor och fin fin kaviar. Notera att räkorna bildar hjärtan :o) Till varmrätt så serverades det fiskgratäng med lax och räksås, väldigt god och dessutom ganska snygg om ni frågar mig! Till dessert så hade han gjort en jättegod mousse med nougat med saltrostade hasselnötter samt tranbär på toppen. Väldigt god! Som vanligt när Joel är i köket så händer det spännande grejer. I torsdags lyckades han till exempel med bedriften att knäcka ett ägg på locket till en kastrull så att det stektes *haha* Men det är ju slutresultatet som räknas, right?! Vackra blommor fick jag oxå :o)
 
Idag är det lördag, men det känns som söndag för Alla hjärtans dag kändes lixom som fredagsmys. Himla tur att det bara är lördag och man tjänat en dag! :o) Snart ska jag och Joel gå ut och en sväng, ikväll så vankas det 32-års kalas i Kungsbacka. Hoppas att man då även fåt glutta lite på Mello :o)

» KONSERVBURKAR- ÅTERBRUK

I helgen så grävde jag fram ett gäng konservburkar som legat och skräpat ett tag. Jag mätte omkretsen samt höjden och sen klippte jag till lagom stora bitar av tjusigt papper som jag hade liggandes hemma. Jag sprayade pappret med spraylim på baksidan och tryckte sedan fast det runt burken. Då pappret var ganska styvt så fick jag säkra upp med en tejbit i skarven. Hade jag använt vanligt presentpapper så tror jag inte att det hade behövts.
 
 
Tänk att man kan göra något så här snajsigt av några gamla plåtburkar :o) Burkarna ställde jag på en bricka jag fyndade förra helgen och sedan fyllde jag dem med en massa pysselgrejer. Perfekt för förvaring och ser dessutom ganska piffigt ut :)

» BAILEY'S CUPCAKES

Idag har jag bakat cupcakes, eller ja, jag gjorde själva muffinsen igår, men jag har gjort frostingen och dekorerat dem idag :o) Jag är inte så mycket för sprit i kakor, men de här cupcaksen blev riktig goda! Jag trodde inte att själva muffinsen skulle smaka så mycket Bailey's som den gjode, men det blev en rund och god Bailey's smak, men utan själva alkoholsmaken. Me like :o) Jag tror dessutom att jag har hittat en frosting som jag gillar. Tidigare så har jag ofta gjort en på enbart philadelphiaost och florsocker och jag tycker att man måste tillsätta så vansinnigt mycket florsocker för att den inte ska bli rinnig vilket gör den väldigt söt. Dessutom så tycker jag den blir lös i konstistensen ändå, men det kanske bara är jag :o) Att vispa smör fluffigt och sedan tillsätta lite philadelphiaost och florcoker blev där emot väldigt bra. Sen behöver man ju inte smaksätta med Bailey's om man inte vill, man kan ju ha i lite vad som helst :o)

 

 
Jag trodde jag hade massor med muffisformar i min baklåda, men icke! Därför är jag lite missnöjd med färgmatchningen på dessa *hehe* Men nu har jag en större anledning till att köpa fler formar. Jag har alltid försökt unvika att gå banans bland muffinsformarna för jag trodde att jag hade så många men så var ju inte fallet :o)

 

Ingredienser:

4 1/2 dl vetemjöl

3 dl strösocker

2 1/2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 dl kakao

2 ägg

2 dl hett vatten 

1 1/2 dl creme fraiche

1/2 dl Bailey´s

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål, rör om med en ballongvisp så alla klumpar försvinner. Tillsätt ägg, vatten, creme fraiche och Bailey´s. Vispa på låg hastighet tills allt är väl blandat. Vispa sedan i ytterligare 3 minuter tills du fått en blank och smidig smet.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet. Grädda i 180 grader i 18-20 minuter.

 

Bailey´s frosting:

200 g rumstempurerat smör

50 gram philadelphiaost

4 dl florsocker

3 msk Bailey´s

 

Gör så här:

Vispa smöret med balongvisp tills det är vitt och fluffigt, tar några minuter, tillsätt philadelphiaosten och vispa tills att är blandat. Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha sist i likören och blanda väl. Spritsa frostingen på dina cupcakes och dekorera med strössel.

 
Muffinsen fick en väldigt toppig och söt form.

» CHOKLADBOLLESMET SYNDA

 
Igår på jobbet så kom vi av någon anledning in på chokladbollar. Det visade sig att det inte bara var jag som under tentamenperioderna svängde ihop en chokladbollesmet, strödde över lite pärlsocker och åt direkt ur bunken. Jag trodde verkligen att det i princip bara var jag som kommit på denna fenomenal form av att synda *hehe* Men så verkar alltså inte fallet vara :o) Receptet är välkänt och väldigt enkelt, men här kommer det iaf:
 
Ingredienser:

100 g rumsvarmt margarin

2 dl strösocker

3 dl havregryn

3 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

3 msk kallt vatten (man kan såklart även ta kaffe, men jag gillar inte kaffesmak på godis och kakor)

 

Kokos eller pärlsocker

 

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser med degkrokar. Rulla till bollar och rulla dem i pärlsocker. Jag blandade i guldströssel för lite extra glamour :o)

 

Den här veckan har verkligen inte varit min vecka så det känns extra skönt att det är fredag. Vi försöker att beställa hem plåttak, men det har strulat som attan vilket gjort mig fruktansvärt irriterad. På jobbet går inte mina projekt som jag vill och det är inte så mycket jag kan göra för att påverka situationen vilket får mig att känna mig aningen hanfallen. I onsdags fick jag en P-bot på 600 spänn då jag tydligen inte parkerat i en ruta i ett parkeringsgarage. Det har helt enkelt bara varit en skitvecka, MEN idag känns det faktiskt bättre! Positivt är att jag är frisk. Galet mycket friskare än samma tid förra året då jag sjuk från och till precis hela vintern och våren. Dessutom så var kermikkursen i onsdags rolig och fasaden på huset börjar ta form och det blir jättefint! De gör verkligen ett bra jobb! Sen är jag glad för att jag fortfarande lyckas hålla vikten efter att jag gått ner. Nu ligger jag på runt 70 kg. Jag kan nästan inte själv fatta att jag gått ner 9 kilo på fyra månader. Det låter så mycket, men jag tycker inte att jag ser såååå stor skillnad.

 

Nu ska jag och Joel snart laga lite mat, sen blir det till att svulla i sig alla chokladbollarna ;o)

 

Jsut det ja, fatet ovan har jag gjort på keramiken :o)

 


» DIY LAMPA

 
För ett tag sedan så gjorde jag tre lampor efter att jag sett och blivit inspirerad av en lampa från Sia. Två stycken står i sovrummet och den andra lampan fick Josefine.
 
Materialåtgången var inte dirket jättestor för att göra de här lamporna. På Byggmax så köpte jag en hyllplan i furu, en gängad stång, skruvar och muttrar. Själva lampskärmen hade jag planer på att fynda på loppis, men när inget bra exemplar dök upp så fick de bli de här från Ellos istället. Det var faktiskt inte så pjåkiga då skrämen var lätt vilket är bra då själva lampstommen inte är så tung. Hade de varit tyngre så kanske lampan lätt hade kunnat vippa över. Sen köpte jag även vanliga kontakter och en strömbrytar som jag kopplade på sladden. Lampan levererades nämligen med vansinnigt kort sladd och en sån där liten fåing kontakt som ingen har hemma längre. Nåja, iaf inte vi :o)
 
Innan jag började snickra så ritade jag upp lampan i CAD och skrev ut ritningen samt de olika delarna i skala 1:1, sedan var det det enkelt att mäta och såga till delarna. Skivan jag köpte var 18 mm tjock och det är även den tjockleken som foten har. Till de övriga delarna så hyvlade jag ner skivan till lämplig tjocklek efter att jag delat den. Alla delarna sandpapprades och hörnen rundade jag till på en slipmaskin efter att jag ritat ut själva rundningen. När alla delarna var klara så limmade jag och skruvade ihop dem. Jag hade inte kapat en gängad stång innan, men det var en lätt match med en liten metallsåg :o)
 
Joels pappa hjälpte mig att borra snea hål för sladden. Här kände jag att jag litade mer på hans erfarenhet än min entustiasm *hehe* Sen var det bara att klippa bort kontakten och trä igenom sladden. Efter det satte jag på en strömbrytare, adderade en bit vit sladd och monterade dit en kontakt.
 
Så här blev det med lamporna i sovrummet! Slängde även med ett kort på några ljuslyktor som jag gjort i keramiken :o) Om ni vill göra egna lampor så hittar ni ritningarna här nedanför.
 
   

» SLÄNDLYKTOR

Jag tänkte bara att jag skulle visa de här fina lyktorna som jag köpte på Cinco i Mölndals centrum för ynka 45 kr styck. Tycker de är så himla fina! De är väldigt tunna så sländorna lyser igenom fint när man tänder dem.
 

» FASADEN BÖRJAR ATT KOMMA PÅ PLATS

Så här ser huset ut idag. De har tillägsisolerat hela huset med Isovers fasadskiva 31, satt reglar utan på isoleringen för att förhindra köldbryggor och spikat upp brädor på 2½ sida av huset. Som ni ser är de vita, de är nämligen grundmålade tre gånger vilket betyder att vi bara behöver strya dem en gång till våren/sommaren. I skarvarna mellan brädorna kommer det sättas hattpanel. Man vörjar få en känsla för hur huset kommer att bli när det blir klart och jag tror att detblir jättebra!  Längst ner, där fasaden möter stenfoten så har vi valt att ha en list. Snickarna löste på det ett väldigt bra sätt. Blev precis så som jag tänkt mig! Över och under fönstren så har de satt brädor som de har bockat metall runt. På så viss så står trät bättre emot regnet och livslängden blir förhoppningsvis mycket längre gentemot om vi bara skulle ha satt brädor.
 

» HEMMAGJORDA SEMLOR ÄR GODAST

 
Så här blev semlorna :o) Semlor är en av de godsaker som jag faktiskt tycker är väldigt mycket smaskigare när man gör dem själv än när man köper dem på konditori. Godast tycker jag det blir om man gröper ur dem, blandar inkråmet med riven mandelmassa och grädde och sedan klickar tillbaks massan i bullen som man bakat med rikligt med kardemumma i degen :o)
 
Receptet på dessa semelbullar hittar ni här.

» NY LEKSAK OCH LITE KRISP

Igår efter jobbet så spontanköpte jag en ny leksak, nämligen en iPad. Jag är redan kär i den lilla saken. Väldans smidig att surfa på och till exempel läsa recept på i köket när man som idag får för sig att baka semlor :)
 
Sen inhandlades det även en bukett med gula tulpaner. Riktigt krispiga och fina var de. Jag tror bestämt att gula tulpaner är min favorit :)
 
Idag vakande jag av  mig själv redan klockan åtta så jag hat hunnit med en del. Jag har satt en semmeldeg och klippt en påslakarn i en 1 centermeter bred remsa. Det tog sin lilla tid kan jag lova. Jag tänkte nämligen att jag skulle virka mig en rund matta. Vi får väl se hur den blir, men hur svårt kan det va lixom?
 
Det är helt fantstiskt väder ute idag! Strålande sol och inte en vidpust. Det är inte klokt vad lite sol kan göra för sinnet. Känner mig nästan nykär igen *hehe* Fast sen har jag ju en alldeles fantastisk sambo oxå så det kanske inte är så konstigt ;o) Så fort semlorna är klara så blir det en långprommenad, efter det kanske lite etenitplock och som lön för mödan så ska va naruligtvis avnjuta semlorna. Ikväll blir det bio, "Jack Reacher" tror jag den hette.
 
Hoppas ni får en skön dag!