» HEMMA!

Efter tre sköna och avslappnade dagar hos mina föräldrar i Vargön så är vi nu hemma igen. Och så fint det är med all snö! :) Som jag har längtat! Lite typiskt att den kom efter julafton, men bättre sen än aldrig som man brukar säga. Fast det är ju faktiskt ett talesätt som inte alls stämmer speciellt bra.. Tänk lixom om man beställt en klänning till Nyårsafton och så kommer den dagen efter. Då får man ju hålla på att krångla med att skicka tillbaka den osv. Ja ni hajar. Här kommer där emot ett bra ordspråk "alla ordspråk är inte bra ordspråk" *hihi* 



Innan vi åkte bort innan jul så sänkte vi värmen några grader så nu har jag och Joel legat som två chorizosar under täcket och kollat på två avsnitt av serien "Suits" som faktiskt inte alls är så pjåkig :)


» GOD JUL!


Då har man ätit en massa god julmat, slumrat en snutt till Kalles och sitter nu i en soffan vid granen, njuter av brasan, granen, sällskapet och en tämligen spännande bok. Bättre än så här blir julen inte! :) Okej, det hade gärna fått vara lite snö, men nu är det mörkt ute så man ser inte eländet :-p

Hoppas ni får en fortsatt mysig jul! Nu ska jag återgå till godisätandet :)


» DYI- EN LITEN ÄNGEL


Dan före dopparedan. Det är inte klokt vad tiden går fort! Imorn är det julafton. När man var liten så var det den viktigaste dagen på hela året. Idag känns den fortfarande viktig, men inte alls på samma sätt. Nu tycker jag att hela december och fram till Nyår känns lika mysigt och speciellt :)

Jag var hos Sabina och pysslade förra veckan och då gjorde vi sånna här änglar. Spetsen har jag fått av mamma. Jag klippte av en lagom lång bit och sydde ihop båda ändarna. Sedan tråcklade jag ena kanten var efter jag drog ihop allt som en klänning :) Till fötter har hon två pärlor och vingar av fjädrar på ryggen. Huvudet består av en kula i trä. Allt är som vanligt fäst med smältlim. Tycker den blev ganska söt :)


» JULKLAPPAR

Mobilbild 

Så där ja, då var man klar med årets julklappar då! Jag brukar vara ute i rätt god tid så jag kände ingen direkt stress över det i år heller :) Vad jag där emot brukar göra är att jag brukar vänta med att slå in dem tills strax innan jul i tron om att det kommer vara mysigt att slå in dem. Visst de 10 första är ok, men sen brukar faktiskt till och med jag tröttna. I år så har jag slått in dem i princip direkt efter att jag köpt dem. Mycket bättre! Dessutom så orkar man lägga ner lite mer krut på själva inslagningen om man inte slår in ALLA på en gång. 

Av någon anledning så tänkte jag att det nog att jag inte skulle köpa (och göra) så många julklappar i år, men det blev visst en hel del ändå *hihi* De Joel har köpt får inte ligga vid granen då han slått in dem i fel färg på pappret ;-p 

Nu ska jag fixa lite mat som vi ska ta med i jul! Tjohej så länge!


» ÄNGEL AV BOKMÄRKE OCH KRÄPPAPPER

 
När jag såg sånna här änglar i en tidning så var jag tvungen att testa göra egna. Det var lite pilligt, men de blev väl helt ok :o) Fast jag tycker de blev lite puttiga, men jag har faktiskt inte sett större bokmärksänglar än så här i någon butik.
 
Först så klippte jag två rundlar av kräppapper, en vit och en rosa. Den rosa är lite mindre som ni ser. Sedan klippte jag ett runt hål i mitten, cirka 3 cm i diamater var efter jag tråcklade upp och ner med en sytråd. Sedan drog jag ihop den i midjan så att den passade ängeln. Den kluriga biten var att pilla i bokmärket och limma fast kjolen. Stygnen maskerade jag med några kristaller som jag fäste med smältlim.
 

» JULPYSSEL

Idag har jag och min brorsdotter julpysslat :o) Först bakade vi pepparkakor som vi sedan dekorerade med kristyr och sockerpärlor. Medans jag lagade lunch så målade Beatrice en gran grön som jag sågat till tidigare. När den sedan torkat så penslade vi trälim över hela granen och dekorerade med pärlor och annat juligt :o) Sist men inte minst så gjorde vi en pappstjärna. Med lite assistans blev den riktigt bra :o) En väldigt mysig dag med en härlig liten tjej!
 
Pepparkaksbak
 
Dekorera pepparkakorna är roligt. Himla tur att jag har en massa pärlor och andra tårtdekorationer i gömmorna :o)
 
Måla gran
 
Så här blev den! Den har inte riktigt hunnit torka ännu, men när limmet är helt tort så blir det genomskinligt :o)
 

» FIKONKNYTEN MED PEPPARKAKOR

Dessa små knyten gjorde jag till glöggmyset. De blev helt ok, men faktiskt inte så goda som jag hade trott att de skulle bli. De blev lite torra på något sätt. Tror det hade blivit godare om man haft mer getost och mindre fikon och pepparkakor i. Receptet kommer från Jul med Ernst och det hittar ni här.
  
 
 

» DIY- GLITTRIGA JULGRANSKULOR

 
De här pumlorna har jag gjort av frigolitbollar jag köpt på Stoff & Stil i Göteborg. De glittrar inte så mycket på bilden men det gör de i verkligheten :o) Sidenbandet är fäst med hjälp av en nål och smältlim. 
 
Visste ni att det går precis lika bra att använda helt vanligt trälim istället för dyrt decoupage lim? Inte det? Nu vet ni :o) När jag gör såna här grejer så brukar jag hälla upp en liten klick lim i en skål och sen blanda med lite vatten så blir det lite lättare att pensla på.
 
För att täcka en kula med servetter som jag använt här så river man en servett i mindre bitar. Men se till att bara använda det mönstrade pappret, ofta så är det ju flera lager med papper i en sevett då behöver du separera dessa. Du vill bara ha det pappret som har tryck på sig. 
 
Sedan så penslar du kulan med limmet och tycker dit servettbitarna. Det går lättare att pensla kulan om du tycker i en knappnål mitt emot hänget så att du har något att hålla i. Tryck dock inte ner kanppnålen hela vägen. Häng upp kulan och låt den torka helt. 
 

När kulan är helt torr så penslar du på ytterligare ett lager med lim och pudrar över glitter. När kulan torkat så är den klar att hängas upp i granen!
 

» GÄSTTOALET FIX

Vår gästtoalett är inte stor, men tjänar sitt syfte. Skitsvårt *hehe* är det att ta bra kort på/i den iaf. Hur som helt, lite nytt har tillkommit. Jag har satt upp ett "djurhuvud" på väggen. På ena örat sitter en liten fågel och i det andra hänger en stjärna i trä (juldekoration). Tavlorna är köpte på loppis och i sitter kort vi tog på vår Sydamerika resa.
 
 
Tapeten från Cole & Son sattes upp för tre år sedan, men jag gillar den faktiskt fortfarande! :o)
 
 
På golvet ligger en matta som jag köpte i Peru.
 
 
 På ena väggen sitter två tavellister där jag brukar byta ut pyntet titt som tätt :o)
 
 

» SNÖSTJÄRNOR I LERA

 
Till granen så har jag gjort ett gäng sånna här snöstjärnor av hobbylera. Man kavlar helt enkelt ut leran lite lagom tunt var efter man kavlar in en spetsduk så att det bildas ett fint mönster innan man trycker ut stjärnor med hjälp av pepparkaksmått. Jag tycker det är fint om inte mönstret täcker hela stjärnan, men det är så klart en smak sak :o) 
 
 

» VITA JULGRANAR

 
Nu kommer vi överens om att vi ignorerar de skitiga rutorna ok ;o) Vad jag vill visa är de här granarna som jag köpte på Netto i veckan. Himla söta tycker jag och inte så där skrikigt juliga, mer vinter fina lixom :o)
 

» JULGRAN NUMMER TVÅ

 
 
Jag var ju tvungen att få utlopp för rött julgranspynt nånstans så i "arbetsrummet" så har vi denna lilla julgran. Själva granen köpte jag på Ikea förra året och jag tycker faktiskt att den ser förhållandevis äkta ut :o) Mycket av pyntet (förutom de röda kulorna) har jag gjort tidigare år.
 
 
Vita gardiner med löv på skar sig något oerhört mot allt det röda så jag var tvungen att byta till röda gardiner. Dessa rullgardiner hade vi i vardagsrummet förra året vid jul, men nu fick de hamna här istället. Fönstret här är mycket bredare så jag fick använda båda två. Egentligen så ska de hänga slätt, men jag fick tjoffa ihop dem lite för att de skulle passa, men det blev ändå helt ok tycker jag. Bättre än blad-gardinerna iaf :o)
 

» TARTELETTER MED FETAOST & LINGON

Till glöggmyset i lördags så gjorde jag bland annat dessa små minipajer som jag tyckte blev väldigt goda. Det salta från fetaosten och det söta från lingonen gifte sig fint :o) Kommer defenitivt göra dessa igen, eller som en vanlig stor paj vilket går lika bra :o) Av detta recept så blir det ungefär 16 stycken så pajer.
 
 
Ingredienser:
Deg:
2½ dl mjöl
1 krm salt
100 gram smör
1 msk vatten
 
Fyllning:
100 gram fetaost
3 små ägg
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl lingonsylt
 
Gör så här:
Mixa mjöl, salt och smör till en gryning massa. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Kvala ut tunt och stansa sedan ut lagom stora rundlar som du trycker ner i aluminiumformar. Låt formarna vila kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Smula fetaost en fördela den i formarna. Häll över äggstanningen och klicka sist i lingonsylt. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.
 
Här kommer lite bilder från glöggminglet som var väldigt trevligt!
 
 
 
 
 

» FJÄDRAR I GRANEN

 
Varför bara använda fjädrar till påsk lixom? :o) Det här pyntet gjorde jag förra veckan. Jag klistrade ihop några fjädrar tillsammans med hängbandet med hjälp av smältlim. När det torkat så virade jag en lite tjockare vit tråd runt toppen och en bit ner. Även denna fäste jag med smältlim. Sedan penslade jag runt om med trälim där jag ville ha glitter som jag sedan strödde över. Om man har ett papper under som man vikt på mitten så är det sedan lätt att skaka av överflödigt glitter och hälla tillbaka det i burken. Jag gjorde några med silverglitter och några med vitt glitter. Det vita glittret glittar just inte så mycket på bilden, men det gör det i verkligheten :o) Sist, men inte minst så trädde jag två pärlor på snöret som jag fäste med lite lim. Klart!:o)
 
 

» STORA JULGRANEN :o)

 
I fredags var vi och köpte julgran som vi.. eller närmare bestämt jag klädde. Åsa och Joel fick inte hjälpa till *hihi* Det här med att klä julgranen är ett precisionsarbete förstår ni. Det är viktigt att allt pynt kommer på exakt rätt plats ;o) Jag blev iaf väldigt nöjd med resultatet! Det här är första året någonsin som jag inte har rött pynt i granen. Vi har ju lila accentfärg i vardagsrummet och istället för att städa bort denna så fortsatte jag på det temat. De lila kulorna köpte jag för en ringa summa på ÖB så det är ju ingen större förlust om man inte skulle vilja ha lila även nästa år. I paketet fanns även små kulor. Jag tycket de var lite väl små att hänga i granen så jag dekorerade paketen med dem istället.
 
 
Den uppmärksamme ser även att snöre och papper matchar granen. Jag vet, jag är lite knäpp, men det står jag för :o) Jag hade inga fina etiketter (som matchade ;) så jag skrev direkt på paketen istället. Funkade ju bra det oxå. 
 
En del av pyntet i granen är sånt som jag gjort i år, men mer om det senare :o)
 

» JUL I ENTRÉN

 
Så här ser det ut i entrén just ni. Amaryllisen kämpar sig upp och hyacinten håller på att slå ut. Jag har några hyacinter på lager under en papppåse i tvättstugan som är lite svalare än resten av huset. Får de stå så så händer de inte mycket med dem, men de är prefekta att ta fram när en annan hycaint blommat över :o)
 
Maileg tomten tycker jag är jättesöt och inhandalades förra året på julrean. Snögloben köpte jag i San Francisco för två år sedan.
 
 
Granrisslingan på hyllan är fejk och kommer från Sia har jag för mig. Ibland är det skönt med fejkväxter, speciellt på otillgängliga ställen. Jag har faktiskt ytterligare två fejkväxter i vardagsrummet på höga skåp som är svåra att nå när man ska vattna. 
 

» ATT VIKA EN STJÄRNA

 
Till julgranen har jag gjort ett gäng sånna här stjärnor. Det är verkligen superenkelt och man kan så klart använda vilka färger på papper man vill. En fördel är dock om inte pappret är allt för tunt.
 
Så här gör man:
 
Klipp till två kvadratiska ark. Mina är 11 x 11 cm.
 
Vik det enligt bilden. Vrid (inte vänd) sedan på pappret och vik åt andra hållet.
 
Vik spetsarna mot varandra enligt bilden. Vrid sedan pappret och vik åt andra hållet.
 
Nu ska det se ut så här. Markera med en penna 2,4 cm från ytterkanten och in på fyra ställen. Se bilen ovan.
 
Klipp sedan till markeringarna.
 
Vik sedan så att det bildas fyra spetsar.
 
Limma på den ena flärpen och vik den andra över. Jag använder mig av limpistol då det fäster bra, går snabbt och torkar på ett kick. Lite varmt när man får lim på fingrarna, men man överlever :o) Gör så här för alla fyra uddarna på stjärnan. Vik inte pappret så att det exakt möter andra kanten för då ligger inte stjärnan plant mot underlaget och det blir inte lika fint när man sedan klistrar ihop de två stjärnorna.
 
Nu ska stjärnan se ut så här!
 
När du gör stjärna nummer två, klistar dit ett snöre i en av uddarna innan du stänger den.
 
När de båda stjärnorna är klara så kletar du på lim enligt ovan och trycker ihop de båda stjärnorna.
 
När limmet stelnat så dekorerar du stjärnan precis som du vill eller inte alls. Jag satte en liten kristall i mitten på varje sida och två pärlor på snöret. För att inte kulorna ska glida av så kletade jag lite lim på snöret där de skulle sitta innan jag hasade ner dem mot stjärnan. 
 
Piece of cake! :o)
 

» POLKABRÄCK MED VIT CHOKLAD

 
Okej här kommer ännu ett recept på ett godis som jag gjorde förra året, men varför gå ifrån ett vinnanade koncept lixom. I receptet så står det att kolan ska kokas till 125 grader, men för att verkligen få en hård kola, nästan som daim men ändå inte riktigt så hård så kokade jag istället kolan till drygt 130 grader och det blev kanon. När kolan är helt kall så smälter du vit choklad som du breder över. För att få ett snyggt och jämt lager så använde jag en degskrapa. Innan chokladen stelnat så hackar du polka grovt med fördel i en matberedare eller mixer. Ställ in formen i frysen i en kvart innan du med hjälp av knivens spets hackar till lagom stora bitar. Här hittar ni receptet.
 

» GRANAR I TRÄ

 
När jag ändå var igång och sågade stjärnor så sågade jag till några granar som nu står i trappan. Jag är väldigt glad vi sparade den gamla bänskivan i ek när vi bytte till en ny. Den har visat sig komma väl till användning till allehanda pyssel. "Allehanda", jösses alltså.. vad är jag? 80?! Hur som haver ;o) Så här ser det ut på kvällen i trappen:
 
 
En liten gran står i hörnet och från andra våning hänger en ljusslinga i form av snöflingor. 
 

» LJUVLIG VANILJKOLA MED HAVSSALT

 
Denna kola gjorde även förra året, men den blev så god så jag var tvungen att göra den igen! Receptet hittar ni här. I receptet står det 170 gram gylkossirap., men jag bara hade hälften av detta så jag tog resten vanlig vit sirap och det gick precis lika bra. Smakade exakt likadan som förra året och konsistensen blev den samma. Havssalt i komination med söt kola är verkligen supergott och i år var jag modigare och öste på med ännu mer salt än förra året :o)
 

» STJÄRNGIRLANG AV LERA

 
En liten minigran har fått flytta in i gästrummet. Den är dekorerade med en girlang som jag gjort. Själva stjärnorna är gjorda av självtorkande lera. När de var helt torra så limmade jag upp den två och två med ett sidenband emellan.
 
 
För att få lite struktur på stjärnorna så kavlade jag in en spetsduk i leran innan jag stansade ut stjärnorna. Lätt som en plätt! :o)
 

» NYA HYLLA ÖVER ENTREN

 
Jag har satt upp en hylla över entren. Tycker den ger en väldigt ombonad och trevlig känsla till entren. Plus att det är ytterligare ett ställa att pynta på ;o) Jag blev lite sugen på att sätta upp fler sånna här hyllor, men det kanske är dumt att gå helt bananas *hehe*
 
Det var lite klurigt att hitta ett hyllplan i furu som hade ungefär rätt längd, men jag hittade denna på Jula. Två meter för 150 spänn tror jag det var. Den gick preciiiis in i bilen. Hyllan är kvistlackad och målad vit. Konsolerna är köpta på Beijer Bygg. 
 

» SUPERENKEL FUDGE

Igår testade jag ett nytt recept på fudge. Det är faktiskt så enkelt så jag vet nästan inte om det ska få räknas som hemlagat godis. Jag använde mig av Marabou choklad, men man kan ju såklart ta precis vilken choklad man vill. Jag är dock en riktig sucker för just Marabous mjölkchoklad :o) Trots sin enkelhet så blev denna fudge helt fantastiskt god!!
 
 
Ingredienser:
200 gram valfri choklad
½ burk kondenserad mjölk
15 gram smör
 
Gör så här:
Smält chokladen antingen över vattenbad eller i micron. Klä en lagom stor form med bakplåtspapper, min var cirka 15 x 20 cm. Smält smöret i en kastrull, tillsätt den kondenserade mjölken och hetta upp så att det precis börjar koka. Tag av kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Häll direkt upp i en form och bred ut smeten slätt. Den stelnar ganska så snabbt så här måste man vara lite snabb.
 
Enklare än så här blir det nog inte och faktiskt nästan inte godare heller :o) Självklart kan man dubbla receptet oxå, men jag tyckte denna mängden räckte gott och väl (med tanke på att jag gjort ytterligare fem sorters julgodis *hihi*)
 

» MÖRKT


God morgon från frukosten! Gillar inte att äta rykande varm gröt så jag passar på att posta ett inlägg :o)

Himla skitvädret idag! Mörkt, blåsigt och regnigt :o( Men det gör det hela mysigare att tända ljus, lyssna på Frank Sinatras julskiva och läsa en tidning till frukosten. 

Idag ska det pysslas minsann! Det är ju  inte precis så att man längtar ut:





» LJUS

 
Man hade ju kunnat tro att man skulle hinna med jättemycket nu när man är ledig, men det känns inte riktigt så. Idag hade jag tänkt att jag skulle ägna dagen åt julpyssel, men nu är klockan snart sex och inget nytt pyssel har ännu sett dagens ljus.
 
Nåja, helt overksam har jag ju så klart inte varit :o) Jag har hängt upp julgardiner i köket och i ett rum på ovanvåningen. Monterat ihop plastgranen (som faktiskt ser tämligen äkta ut) och klätt dem med en massa rött pynt. Blev väldigt stämningsfullt om jag får säga det själv :o) På fredag ska den stora granen inhandlas och kläs i för mig något otraditionella färger. Sen har jag vart ute och gått en timma i solen och lagat mig lite pytt i panna till lunch. Jag har köpt all mat och snackas till glöggmyset på lördag. Sen har jag visst tagit in några minigranar oxå och nu sitter jag här i soffan och drar in dofen av hyacinter. I love it! Vid närmare eftertanke så har jag hunnit med en del trost allt, men inte det jag tänkt mig.
 
Ser ni de små ljuslyktorna på bilden ovan och nedan. Köpte dem på Haga Hem när jag fikade med Emelie för några veckor sedan. Tycker de är riktigt fina och de ger ett vackert sken ifrån sig.
 
 
I år struntar jag i att byta till julgardiner i vardagsrummet, men stjärmorna har åkt upp och som kompensation så har jag pyntat gardinerna med julkulor som jag köpte i Buenos Aires i den där julaffären som jag la upp ett kort ifrån :o)
 
 
NU ska jag nog göra lite julgodis eller ev julpyssla lite ;o) Ha det!

» STJÄRNA I TRÄ

 
Idag har vi varit på min brorsdotters dop, Alicia Leia. Jag sågade ju till ett gäng sånna här stjärnor igår (?) så jag tänkte att det kanske kunde vara lite kul att bränna/löda in hennes namn och födelsedag på en stjärna. Spetsen på lödgrejen var rätt trubbig så det var ingen enkel match. Under omständigheterna tycker jag ändå att det blev helt ok. Namnet Leia kommer från prinsessan i Star Wars, stjärnornas krig ni vet.. så jag tyckte en stjärna var lite extra passande :o)
 
Nu ska vi tända andra ljuset, dricka glögg och äta lussekatter och pepparkakor. Later! :o)

» KRANSAR AV LINGONRIS

Idag har vi varit i Haga en sväng där det var julmarknad. Vi har kikat i butiker, köpt lite gottigt och fikat kärleksmums och ett gott chokladte. Väldigt mysigt! Haga gör sig verkligen bra så här i jultid, fast en halv meter snö hade ju inte skadat för julstämningen precis.
 
Har ni testat den nya parkeringsappen föresten? Sjukt smidig! Man kopplar den till sitt visa kort och sen när man ska parkera så anger man bara reg.numret och numret på automaten. Sedan rullar tiden på tills man avslutar parkeringen. I appen kan man även sätta en påminnelse på tex en timma så att man inte glömmer att man startat den. Väldigt skönt att slippa gissa hur länge man ska parkera för att så gott som alltid få småspringa tillbaka för att P-tiden håller på att gå ut. Tummen upp än en gång för tekniken!
 
Förmiddagen tillbringades i snickarverkstan, dvs Joels pappas garage. Jag har sågat till en hylla som ska sitta över ytterdörren, sockeln som ska vara  under diskmaskinen. Sedan så har jag även sågat till ett gäng stjärnor som jag är väldigt nöjd med :o)
 
Igår, eller om det kanske var i förrgår så pysslade jag ihop de här dörrkransarna av lingonris. Jag tycker lingonriskransar  med röda band ser så himla juligt och härligt ut:o)
 
 
 
Om en stund ska vi åka in till stan för att se den senaste The Hunger Games filmen. Hoppas den är bra!
 

» FIFFIGA LJUSHÅLLARE

Idag har jag pulat lite här hemma, gjort lingonriskransar till ytterdörren och hängt upp några tavlor på toaletten :o) Efter det så åkte jag till Kungsbacka en sväng för att köpa julklappar. Hittade en massa bra grejer! Till mig själv så råkade jag köpa två nya hoodies från Peak Performance. Jag ränner ju alltid runt i myskläder hemma och då tycker jag det känns viktigt att iaf ha hyffsat fina kläder på mig. Men det absolut viktigaste är att de är bekväma :o)
 
Sedan hittade jag de här ljushållarna på Hemma butiken som jag är ruskigt nöjd med! Man kan placera dem i lite vad man vill, flaskor, glas etc. Himla fiffiga tycker jag :o) Jag köpte dem i guld, men de fanns även i silver och mässing.
 
 
Den ena ser lite sne ut ser jag nu, men det är glasburken som är lite skev i botten.
 
 
Även den lilla tomten är köpt på Hemma butiken.
 

» TWISTADE LUSSEKATTER

Jag har en väldigt trevlig nyhet att berätta :o) Jag ska byta jobb! Jag börjar på nya firman den 2 februari och fram tills dess så är jag arbetsbefriad, dvs jag är ledig. Hur gött är inte det!? Förstå vad mycket tid det kommer att finnas till pyssel. Dessutom så kommer min bästis Åsa till Sverige och stannar en hel månad så det passar ju perfekt! :o)
 
Lussekatter var det ja.. I år fick det bli en variant på lussekatter då jag konstaterade att jag egentligen gillar pärlsocker mer än vad jag gillar russin :o) Själva degen gjorde jag precis som vanligt, men istället för att rulla lussekatter så fyllde jag dem med vaniljsmör, penslade med ägg och strödde över pärlsocker. Gott!
 
 

Ingredienser:
12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1.25 dl strösocker
100 g smör
1 st ägg
0.5 tsk salt
0.6 pkt jäst
1 paket saffran

Fyllning:
50 gram mjukt smör
2 tsk vaniljsocker

1 st ägg till pensling samt pärlsocker


Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll då i matberedaren. Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg.

2. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast.

3. Kör degen på mellanväxeln i 8 minuter eller knåda den i 15 minuter. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk i cirka 30 minuter eller tills degen nått dubbel storlek.

5. Blanda smör och vaniljsocker.

6. Kavla ut degen till en rektangel. Bred på smöret och vik den på mitten. Kavla till degen lite och skär sedan i 2 cm breda stimmor. Tvista dem och lägg över dem på en plåt.

7. Jäs under handduk i ca 45-60 minuter eller tills lussekatterna är dubbelt så stora.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.

 

 

» VINTERTÅRTA

 
Förra veckan fick Joel med sig den här tårtan till jobbet. Jag har använt mig av det här receptet, men jag dubblade mängden frotsting. För att inte snön skulle bli grönaktig så blandade jag bara 1/3 av frostingen med rivet limeskal. Sedan skar jag tårtan i två lika tjocka bottnar och bredde limefyllningen emellan. Resten av frostingen täckte jag tårtan med. Granarna är gjorda av sockerpasta och är egentligen stjärnor i olika storlekar som jag staplat på varandra. Till sist pudrade jag lite florsocker på granarna. 
 
Om jag gör en liknande tårta igen så ska jag även mica kokosflingor och strö över så blir det ännu snöigare :o)