» LITET BORD FÖR VÄXTER UTOMHUS

 
Tatatataaaaa! Så här blev bordet som jag spraymålade i helgen. fint va?! Roligt at det går att byta färg på en möbel på fem minuter att att det sedan tar typ 20 minuter innan den torkat. Det är lite skillnad mot tre lager traditionell färg det. Självklart så ger ju inte spray samma skydd som vanlig färg, men det gör inte något om det här boret skulle bli lite ruffigt över åren. Det ska ju ändå stå utomhus lixom :o) För att det ska stå emot vindra och inte välta så la jag några tegelblock längst ner :o)

Alla "krukorna" är köpta på loppis för en tjuga styck. Jag tycker det var himla fint med kopparen! Eftersom krukorna står ute så behöver det vara hål i botten så att de inte svämmar över när det regnar. Det tenderar ju lixom att regna en del i det här landet. Hur som helst så var det inga problem att borra ett hål i botten med borrmaskinen. Sen har jag lagt grus i botten på krukorna för drändering och för att jorden inte ska rina ut genom hålet.
 
Våreit värre va!? :o)

» TRÄDGÅRDSPYSSEL

Det var ju ett par år sedan jag flyttade till Joel i huset, men detta är första året som jag fixat i trädgården och donat i trädgården. Första året var innan renoveringen och ja, då såg det ju inte alltför roligt ut på utsidan så det kändes lixom inte så kul att fixa. Förra året så var vi i full gång med renoveringen och det var fullständigt kaos i trädgården och i huset också för den delen. I år så har jag för första gången upptäckt hur roligt jag tycker det är med trädgårdsarbete! Förra helgen rensade jag ogräs i rabatterna och till och med det var roligt när solen sken :o) Jag grävde även runt rabatterna och la sten runt dem.
 
Denna helgen så har vi kämpat med att gräva upp buskarna som vi kapade förra helgen. Det tog fyra timmar att gräva runt två av dem och att hugga av stammen under marken med yxa. Det är helt sjukt vad tjocka stammar de har! Jag kan även något ofrivilligt konstaterna att när det kommer till att hugga med yxa så är det ganska bra med råstyrka. Joel var med andra ord aningen bättre på detta moment än mig *hehe*
 
 
Igår var jag även på loppis och kom hem med ett gäng "blomkrukor" och ett bord som jag sprayat vitt. Jag ska ha det i trädgården med blommor på. Jag passade även på att spraya förra årets blomkorgar vita. De hade blivit ganska sunkiga sedan förra året. Plantagen sålde billiga och fina penséer och påskliljor så jag kunde inte låta bli att köpa ett gäng och planera :o)
 
Idag har jag och Joel varit på Gekås i Ullared. Nu kommer ni inte att tro mig, men det var faktiskt Joel förslag. Jag vet, jag undrade också om han var riktigt frisk. Vi bunkrade upp med det vanliga, men jag hittade även lite roliga grejer till trädgården :o) Bland annat en trappstegshylla att ha blommor på :o) Som ni kanske märker så har jag fått dille på det här med trädgårdspyssel ;o)7
 

» PRINSESSTÅRTA MED SUGARVEIL

Jag gjorde en beställning från Strössel & Annat här för nån vecka sen och förutom att bunkra upp med sockerpasta så köpte jag även en spetssilikonform och "sugarveil". Sugarveil är ungefär som glasyr i konsistensen men mycket segare när den torkar. Min bror fyllde år i tisdags så jag passade på att göra en klassisk prinsesstårta i miniformat med en spetskant :o)
 
 
När man använder sugarveil så blandar man till glasyren enligt förpackningen. Man behöver väldigt lite för att fylla silikonformen så blanda inte till för mycket (det gjorde jag *hehe*). Sen klickar man bara ut glasyren över formen och drar bort överflödet med något platt, typ en degskrapa. Det är viktigt att det bara är själva mönstret som är fyllt med glasyr annars så får man klippa och greja när spetsen har torkat. Antingen kan man låta spetsen torka i formen i rumstemperatur i några timmar eller så sätter man in den i ugnen i 110 grader i cirka 10 minuter. Sedan är det bara att låta det svalna en aning och sedan pilla bort spettsen. Det var faktiskt inte alls speciellt svårt :o)
 

» BABY CONVERSE I SOCKERPASTA

 
Eventuellt så ska jag göra en 1-års tårta här fram igenom, men alldeles oavsett så var jag sugen på att testa på att göra ett part små converseskor i sockerpasta. Mallen hittade jag här och sen var det bara att skära ut dubbla uppsättningar av alla delarna och montera ihop. Lite pilligt, men kul! Det absolut pilligaste var nog att trä igenom skosnörena :o)
 

» RÅGSIKTSFRALLOR MED MORÖTTER, LIN- OCH SOLROSFRÖN

Förra helgen så bakade jag de här frukostfrallorna. Jag tror det var första gången som jag hade så pass mycket solrosfrön i men det gjorde dem väldigt saftiga och goda. Även morötterna bidrar till saftigheten. Frallorna är sedan penslade med vatten och toppade med chiafrön. Chiafröna smakar inte så mycket i sig själv, men jag tycker de ger frallorna en god textur. Vill man hellre toppa med solrosfrön eller pumpakärnor så går ju det precis lika bra :o)
 

Receptet räcker till cirka 25 frallor som väger 75 gram styck.
 
Ingredienser:
25 gram blå jäst
6 dl ljummet vatten
1 ägg
3/4 dl mörk brödsirap
1 morötter (eller motsvarande 2 dl fint riva morötter)
½ dl krossade linfrön
2 ½  dl solrosfrön
550 gram rågsikt
200 gram grahamsmjöl
150 gram durumvetemjöl
½ msk salt

Pensling: Vatten och chiafrön

Gör så här:
Lös jästen i vattnet och tillsätt alla ingredienser förutom ½ dl av rågsikten. Jobba ordentligt 10 min så degen känns smidig. Jäs övertäckt 90 min eller tills degen fördubblats i storlek. Forma ca 25 bollar a’ 75 gram styck. Placera på plåt med bakplåtspapper och jäs igen i cirka 60 minuter. Pensla med vatten och strö över chiafrön. Grädda i 200 grader varmluft i ca 10 min. Låt svalna på galler.
 
 

» VANILLA FUDGE FILLED COOKIES WITH A TOUCH OF SEE SALT

Till jobbet idag hade jag med mig dessa kakor och de visade sig bli väldigt uppskattade. Faktum är att jag tror inte några kakor jag haft med tidigare fått lika bra kritik :o) Roligt! Jag har fyllt dessa kolasmakande formarna med vaniljfudge, men jag kan tänka mig att de även är god med någon form av chokladganache eller jordnötsfyllning. Till detta recept så har jag använt mig av en minimuffinsplåt med 24 hål i. Av receptet nedan så blir det 48 stycken kakor.
 

Ingredienser till formarna:
225 gram mjukt smör
2,4 dl strösocker
2,4 dl farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
7,2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

Ingredienser till vaniljfudgen:
150 g socker
½ burk kondenserad mjölk
40 gram smör
35 gram glykos
50 gram vit choklad
1 tsk Vaniljessens

Havssalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en plåt för minimuffins med smält smör.Vispa det smöret och sockret med elvisp till det är mjukt och fluffigt. Tillsätt äggen och vaniljen och vispa tills allt är blandat. Blanda de torra ingredienserna väl i en separat skål. Byt ut visparna mot degkrokar och rör ner mjölblandningen tills du får en slät deg. Dela degen i 48 lika stora bitar och rulla dess till bollar som du lägger muffinsplåten.

 
Grädda i cirka 15 minuter eller tills kakorna höjt sig och fått lite färg. Tag sedan ut dem och medans de fortfarande är varma och är kvar i plåten så pressar du ner ett matskedsmått i varje kaka så det bildas ett hål.

Koka sedan fudgen enligt beskrivningen nedan och klicka den sedan i hålen. Avsluta med att strö över lite flingsalt.

Vaniljfudge:
Sätt vit choklad över ett vattenbad så den är smält och klar när det är dags att röra i den i fudgesmeten. Blanda allt utom vailjessensen och chokladen i en tjockbottnad kastrull (helst teflon). Låt den koka på svag värme, 3,5 av 9 ungefär under ständig omrörning tills den får en ljusbrun färg och precis når upp till 115 grader eller när du tycker den har en lagom konsistens när du gör kulprovet. Rör hela tiden i början och brassa inte på för mycket värme de första 5-10 minutrarna för då riskerar du att den bränner i botten och du får en massa bruna flagor i din fudge. Det känns som att just kondenserad mjölk bränner vid extra lätt. När rätt temperatur är uppnådd så tar du av kastrullen från platten och rör i den smälta chokladen och vaniljessens.
 
 

» DIY- VÅRIGA DÖRRKRANSAR

I helgen som gick knåpade jag ihop de här dörrkransarna. Jag var lite lat så själva kransarna köpte jag faktiskt på Blomsterlandet och blommorna har jag alltså inte tillverkat själv utan de är köpta på TGR :o)
 
 
Blommorna satt ihop i som en krans så jag började med att surra upp ståltråden som de satt fast med. Jag hade egentligen tänkt att använda limpistolen för att få fast dem, men jag upptäckte att det gick bra att sticka stjälkarna i kransen och sedan surra fast dem med ståltråd. På så vis så kan man ju pilla bort blommorna och återanvända kransen till något annat tema, OM man skulle känna för det :o)
 
Spetsbandet har jag fått från min kära mor :o)
 
 
Vårigt värre va!? Nästan på gränsen till somrigt faktiskt om man ska vara petnoga. Jag funderar på att addera några kycklinga och små ägg nu till påsk. Det blir nog dessutom i princip det enda påskpynt som kommer att finnas hemma hos oss. Faktum är att man kanske borde ta och investera i lite nytt. Det känns bara som att tiden för julpynt är så himla kort. Inte alls samma som med julpyntet som man har uppe från november till februari ;o) *hihi*
 

» EN ALLDELES FANTASTISKT BRA HELG

 
Jag älskar helger som förutom sol och fint väder innehåller en alldeles lagom kombination av pyssel, motion, socialt umgänge och nyttogöra. Så nu har jag sjunkit ner i soffan och känner mig så där glad och harmonisk. Att Joel precis lagade jättegod mat gjorde inte saken sämre! :o)
 
Igår var i Sandsjöbackar och gick en promenad. Härligt att komma ut, men det var väldans blött i marken så det var inte mindre projekt att ta sig slingan runt utan att bli helt dyblöt om fötterna. Tur att man är så bra på att hoppa mellan tuvor *hehe* Efter promenaden så käkade jag en god Ceasarsallad på Tullen i Kungsbacka. Efter det var vi förbi Kungsmässan en och sedan åkte vi en sväng Freeport. Jag fick med mig moroccanoil,ett par långa bra fritidsbyxor och en skaljacka från Helly Hansen. De hade massor av snygga jackor på HH. Nästa gång jag behöver en funktionsjacka så ska jag kika in där!
 
Kvällen avslutades med en väldans trevlig slager/inflyttningsfest hos Elisabeth och Markus!
 
Idag har jag hunnit tvätta sex tvättar. Ja det var ett tag sedan jag tvättade sist så det hade änna samlat sig på hög *hehe* Sen fick jag sån vår feeling så jag pysslade lite i trädgården och åkte och köpte penséer som jag planterade i krukorna på farstutrappen. Jag har gjort två dörrkransar, fikat UTE med Joels föräldrar och nu håller jag på att baka frukostfrallor. Eller ja, den stora ansträngningen är över för nu ska de bara jäsa ordentligt innan jag sätter in dem i ugnen.
 
Mina frösådda pelargoiner växer så det knakar så gör även sticklingarna jag tog för någon månad sen. Frågan är bara vart jag ska göra av alla pelargoner när de blir större? :o)
 
Sjukt bra helg som jag får säga det själv!!! Och det får jag ju :o)
 

» UNDERBAR LÖRDAG

 
Jag älskar när man går och lägger sig på kvällen och det regnar och blåser och sen när man vaknar upp nästa morgon så är det alldeles fantastiskt väder! Som idag, 8 grader, sol och lite vind! Eftersom jag somnade i soffan med huvudet i Joels knä igår (mysigt!) halv tio så var jag pigg som en lärka imorse klockan åtta. Så jag började dagen med en Power walk. Jag gick min vanliga runda vilket är runt Stensjön och tillbaka. Brukar ta runt 45 minuter och känns lite lagom så där :o) Efter promenaden så körde jag styrketräning utomhus, push ups, leg unders och triceps dips.

Igår efter jag vart och klippt mig så lyxade jag till det med att gå och köpa en bukett med tulpaner. Just nu är jag såld på tulpaner i rosa och lila färger då de matchar så fint till kuddarna i tv-rummet :o)
 
Idag funderar jag på om vi skulle åka en sväng till Sandsjöbacka och gå ännu en sväng i naturen. Man kan lixom inte få nog att vara ute nu när det känns så vårigt och härligt. Och när vi då ändå är nere åt Kungsbacka hållet så kanske man skulle passa på att åka till Freeport och se om man hittar moroccanoil, vårskor och en skaljacka.
 
Hoppas ni får en fin lördag!
 
PS. Kul med lite kommenarar på nedanstående inlägg föresten! Jag ser ju att ni läser, men det haglar inte så tätt mellan kommentarerna *hehe* ;o)

» NY FRISYR

 
Idag har jag varit och klippt mig. De senaste 10 åren så har jag haft rätt långt hår, men nu kändes det så himla slitet att jag kände att det var dags att klippa av det en rejäl bit. Sen kände jag att det eventuellt kunde vara trevligt med en lite mer vuxen frisyr. Man är ju ändå 30 snart lixom :o) Just nu så känns det väldigt bra, men bli inte förvånad om jag sparar ut till långt igen *haha* Sen har jag även tonat håret i en kallare nyans. Va?! Tänker ni nu, det syns ju inte. Och nej, det är helt riktigt det gör det inte. 500 spänn åt helvete. Och då frågade jag verkligen innan. Är du säker på att det kommer bli någon skillnad? "Ja, ja absolut" fick jag till svar. Jösses alltså :o)
 
Skulle även hämtat ut min förlovningsring idag som jag lämnat in för värdering och förminskning, men den visade sig vara på tok för liten nu. Jag fick inte ens den på den på fingret så jag ska komma in igen nästa vecka så ska de ha fixat till det. Inte för att jag han ha den så länge innan jag lämnade in den, men jag saknar den redan!
 
Nu ska vi snart laga middag, sen blir det Let's Dance! :o)
 
 

» SEMMELTÅRTA

Imorgon är det fettisdagen så därför har jag gjort en semmeltårta till jobbet .o) Det kändes enklare att göra en stor än flera små, speciellt som man aldrig vet hur många vi blir på fikan. Det var lätt som en plätt. Det enda kluriga var att veta exakt när den var genomgräddad, men det löste sig :o)
 

Ingredienser:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1 st ägg
0.5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl

Pensling:
1 st ägg

Fyllning:

400 g mandelmassa
inkråmet från bullen
1 dl grädde eller mjölk (här man man känna sig fram lite. Se upp så att fyllningen inte blir för lös då det blir svårt att skära tårtan)

Garnering:

1 liter vispgrädde
florsocker 
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om. Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Forma en tight, stor rund bulle genom att vika degen in under själva bullen. Lägg den en bakplåtspappersklädd plåt jäs väl ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullen mitt i ugnen i 200°C 20-30 minuter. Pass på så att den inte blir för mörk uppe på. Lägg i så fall över ett baklåtspapper den sista tiden i ugnen. Låt bullen kallna.

Skär av locket och gröp ur bullen. Lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt riven mandelmassa och en skvätt mjölk eller grädde. Blanda ihop med hjälp av elvispens degkrokar. Är fyllningen för fast så tillsätter du lite mer vätska. Klicka i fyllningen i bullen och bred den slät. Vispa grädden och spritsa den över fyllningen. Snygga till locket genom att vinkla en pizzaskärare och skär runt locket. Genom att du vinklar pzzaskäraren så blir kanten jättetunn. Det är snyggare om locket är lite mindre än själva bullen tycker jag :o) Lägg locket över grädden och pundra över florsocker. Obs, pundra över florsocker precis innan servering. Det smälter om semmeltårtan får stå i kylen för länge.