» Montevideo

Igår eftermiddag kom vi fram till Uruguays huvudstad Montevideo med cirka 1,5 miljoner invånare. På hotellet mötte en lokal guide upp oss och vi gick på en stadsrundtur. Guiden visade oss de fina delarna av stan inklusive "gamla stan". Det fanns en del vackra byggnader, men i övrigt så kändes staden ganska sliten. Efter den guidade turen så strosade vi runt på egen hand och köpte glass som vi åtnjöt i en liten park vid en fontän. Jag råkade även köpa en snygg svart vit klänning på vägen tillbaka till hotellet :)


Montevideos mest kända byggnad som under en lång period var Sydamerikas högsta. Huset byggdes som hotell, men nu finns här lägenheter och kontorslokaler. 


Porten in till gamla stan


Hela gamla stan ligger på en landtunga och förr så gick en mur tvärts över denna för att hindra sjöfarare från att ta sig in i staden. Denna del är den enda som är kvar. 


Teatern


Fin liten park i gamla stan


Kyrka i gamla stan. I Uruguay råder relionsfrihet även om mer parten av invånarna är katoliker. Uruguay är ett av få (om inte det enda) landet i Sydamerika där man har fri abort.



Sen var turen slut och vi gick ner till vattnet och sväng. Det tog typ fem minuter innan vi lyckades korsa gatan *hehe*


Pöss! :)


På kvällen var vi och käkade på en restaurang där Joel fick en jätteöl som han var väldigt nöjd med :)

Maten.. Som sagt så vet jag fortfarande om det beror på att vår reseledare beställer "fel" mat, men i princip varje måltid har bestått av kött/fisk/kyckling och pommes. Utan vare sig sås eller grönsaker. Inte jättespännande precis. Längtar efter att äta något "riktigt"!

Nu sitter vi på bussen tillbaka till Colonia där vi ska vara några timmar innan vi tar båten tillbaka till Buenos Aires. 

» Extra dag i Igauzu Falls

I förrgår skulle vi egentligen flugit till Buenos Aires, men det var åska i BA så flyget blev inställt så vi fick spendera en extra dag i Iguazu istället. Inte helt fel då hotellet vi hamnade på hade ett fint pool område. Nu gör vi istället Colonia och Montevideo på en och en halv dag istället för två och en halv. Vilket känns heeeelt ok med mig *hihi* Det var riktigt skönt att slappa en hel dag vid poolen igår och en mer effektiv sighetsing för min del känns väldigt bra! Om jag ska vara helt ärlig så har vissa saker gått lite väl långsamt ibland :)


Nu ska vi snart gå på båten till Colonia i Uruguay. 
  

» Iguazu Falls- Argentinian side

Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på flyget som ska ta oss vidare till Buenos Aires :) 

Idag har vi spenderat dagen på den argentinska sidan av Iguazu Falls. Igår när vi kom tillbaka till hotellet så kände vi oss ganska mätta på vattenfall, men jag är glad att vi även åkte till andra sidan. Otroligt storslaget och vackert! Det är omöjligt att säga vilken sida som var bäst. På den brasilianska kom man väldigt nära det största fallet meddans man på den argentinska mer gick bredvid och över fallen vilket var rätt häftigt :) Här kommer en drös med bilder. 





Vi såg massor av vackra fjärilar :)






Imorgon åker vi båt från Buenos Aires till Colonia i Uruguay. Jag hade visst tagit fel Colonia när jag markerade resvägen i första inlägget om den här resan *hihi* 

Vi hörs i nästa land! Adios! :)


» Iguazu- Perque das Aves (fågelpark)

Efter vattenfallen så stannade vi vid en fågelpark där vi inte helt oväntat såg en massa vackra fåglar *hehe* Vår guide här i Iguazu sitter verkligen inne på en massa fakta, om allt. Promenaden i fågelparken tog typ tre timmar. Hade vi gått själva så hade det max tagit en timma. Men då hade vi ju inte heller fått reda på så mycket fakta :)


Vår guide :)




Förutom fåglar så såg vi även en massa vackra växter. Guiden berättade mycket om dem. Vilka som kunde användas för att bota sjukdomar och vilka som var giftiga. 


Papegojor är roliga djur!


Söt andliknande sak :)



Söt!

Nu ligger vi och svalkar oss på hotellrummet. Det har varit VARMT idag! Helt underbart att ta en kall dusch när man svettats som en gris hela dan! 


» Iguazu Falls- Brazil side

Idag har vi flugit helikopter över Iguazu Falls. Det var första gången jag flög helikopter och det var en cool känsla :) Jag trodde nog att det skulle kännas mer som att man svävade än vad man gjorde, men det var häftigt! Utsikten var fantastisk! Men man fick faktiskt bättre känsla för fallen då vi gick stigen utmed fallen på den Brasilianska sidan. Imorgon ska vi göra samma utflykt, men på den Argentinska sidan av fallen. Där med så lämnar vi oxå Brasilien för den här gången. Det är inte klokt vad fort dagarna har gått sedan vi anlände till Rio!




Nöjd Linda :)


Det var en tjej som flög planet. Lite häftigt tycker jag för annars känns det som att man mött mest män i service yrken sen vi anlände till Sydamerika 



Hur vackert?! :)

Nu har jag dessutom lärt mig hur man uttalar Iguazu, "Iguaso" ;-p


» Rio Favela Rocinha

Idag har vi gjort ett besök i Rios största favela, Rocinha. Det var faktiskt finare än jag trott och alla människor man mötte var tämligen välklädda. Som vanligt så kände man sig aningen uttittad, men jag börjar bli ganska van *hehe* 






Nu står vi i kön till in-checkningen på Rios flygplats. Om en och en halv timma så lyfter planet till Iguazu Falls :)


» Sambatoner i Lapa neighborhood

Hinner inte skriva så mycket för vi ska snart lämna hotellet och åka till favelan och sedan ta flyget till Iguazu Falls :)

Igår var vi på en samba club down Town. Inte en turist så långt ögat kunde nå. I like! :) Riktigt skön stämning och bra live band och jag fick faktiskt möjlighet att svänga de lurviga *hehe* Det är inte klokt vad mycket folk det var på gatorna och vad många som dansade trots att det inte alls var speciellt sent!




Bra kväll med andra ord! :)


» Samba, down Town och Sockertoppen

Idag började vi dagen med att åka till det ställe som Carnevalen och sambatåget går av stapeln. Jag trodde det skulle vara en vanlig gata, men det var en "korridor" som var uppbyggd för just detta speciella event. 


Det var ganska slitet och väldigt svårt att tänka sig att det kan se ut så här:


Precis i anslutning så låg en liten shop där man kunde köpa sambagrejer och prova kläder :) Vi vart himla ljusiga om jag får säga det själv. Tänk vilken upplevelse det hade varit att gå med i själva tåget. Kanske man skulle skriva upp det på sin bucketlist ;)



Efter Carnevalen så åkte vi förbi fotbolls stadion Maracanã Stadium. Inte riktigt min grej, men ändå kul att se :)

Nästa anhalt var down Town där vi strosade runt och kollade på gamla och nya byggnader. 



Insidan av katedralen:



Lagom till lunch så anlände vi i "Lapa neighborhood" där vi såg denna coola trappa.



Dagen lunch kändes väldigt brasiliansk och bestod av mixed grill, ris, bönor och pommes. Väldigt gott! Och till det, en välförtjänt stor öl i värmen! :)


Sist, men inte minst så tog vi linbanan till toppen av Sockertoppen. Ytterligare en fantastisk utsikt över Rio!


Det har varit lite mulet idag, men väldigt varmt och skönt! 

Nu ska vi fräscha upp oss lite inför kvällens middag och samba föreställning. Hoppas man får tillfälle att skaka rumpan lite :)


» Framme i Rio de Janeiro!

Efter 30 timmars flyg var vi äntligen framme i Rio de Janeiro klockan 10 på förmiddagen. Efter en snabb lunch med resten av gänget så strosade vi en bit ut med Copacabana innan vi åkte upp till Kristusstatyn "Christ the Redeemer". Väl där uppe så mötte en helt fantastisk utsikt över Rio åt alla håll. Med staden, havet och alla berg så kan det vart den finaste utsikten jag sett hittills! Nere från Rio så ser inte statyn så stor ut, men på nära håll var den gigantisk. Närmare 30 meter hög vill jag minnas att guiden sa :)




Efter Kristusstatyn så åkte vi vägen förbi Ipanema på väg tillbaka till hotellet. Rio har verkligen fantastiska stränder! Synd bara att vi inte kommer hinna utnyttja den på riktigt. Men det får bli nästa gång ;)

På kvällen käkade vi middag på en restaurang nära hotellet. Jag vet inte om det beror på valet av restauranger, men hittills har inte maten varit helt olik vår. Hoppas på lite mer exotiska smaker idag :)

Idag är det lördag och vi har precis ätit frukost och ska snart ge oss iväg med bussen. Gissa om vi sov gott inatt?! :)

Later! 

» SYDAMERIKA

Nu är det sannerligen inte lång tid kvar tills vi åker till Sydamerika på semster i tre och en halv vecka! Min sambo är vansinnigt orolig för att tjuvar ska läsa på min blogg att vi inte är hemma och att vi ska få inbrott pga av detta. Jag anser att den risken är minimal, men till er tjuvar där ute så vill jag ändå säga. Svärföräldrarna bor i huset bredvid och har hököga på vårt hus så det är ingen idé att ni försöker er på något! Så det så! :o)

Här nedan ser ni en bild på hur vi kommer att åka och vårt resschema. Om ni är nyfika på detaljerna så kan ni läsa mer här.

 
 
Det är alltså en organiserad resa och vi har inte behövt lyfta ett finger för att planera något. I vanliga fall så är jag ett kontroll freak av rang, men jag insåg att för att sy ihop en sån här resa på ett lika bra och effektivt sätt så hade jag behöver lägga ner väldigt många timmar på research så för just denna resa så känns det faktiskt helt rätt att åka med en grupp. Det behöver ju inte betyda att man inte kan avvika om man känner för det och hitta på egna grejer :o)

Som  ni ser är det ett späckat schema, men det känns som att alla de höjdpunkter som jag alltid velat se är med, Rio de Janerio, Iguazu falls, Buenos Aires, Titicacasjön med solön och de flytande öarna, Anderna och Machu Picchu.

Rio de Janerio

Iguazu falls
Buenos Aires

Machu Picchu

Jag har lixom svårt att förstå att vi ska få se och uppleva så mycket fantastiskt de kommande veckorna. Men det känns jättebra att vi gör denna resa nu och att hjärtat är lika sugen som jag på att få komma iväg!

Jag ska försöka att blogga lite meddans jag är borta, men jag vet inte hur uppkopplingen kommer att vara så vi får se. Vill ni följa mig på Insta så heter jag thisislindisplace. Förmodligen så kommer jag ha lättare att lägga upp bilder där :o)
 

» UGGELKUDDE

 

Nu var det ett bra tag sedan jag knåpade ihop ugglekuddar, men när jag upptäckte att jag hade en massa söta tyger i gömmorna så fick jag feeling :)

Nu hade jag mina mallar kvar, men annars så är det bara att klippa ut de olika delarna i papper och sedan klippa tygbitarna efter dessa. Nåla fast alla delarna på framstycket och sicksacka runt kanterna. Klipp bort lösa tråda och stryck så att det blir slätt och fint. Sy sedan ihop bakstycket med framstycket med avig sidan upp. Lämna en öppning längst ner stor nog at du får in handen. Vräng ugglan, stoppa med vadd, nåla ihop öppningen oc sy igen den för hand eller på symaskinen. Klart!

 


» DRÖMFÅNGARE

 
Om inte en allt för avlägsen framtid så åker jag och hjärtat till Sydamerika! Den här drömfångaren köpte jag på Årjängs marknad. Hoppas jag hittar en "riktig" i Peru! Jag gillar ju att fylla hemmet med fina sovenirer :o)

» DÖRRSTOPP OCH BERLIN

 
Jag har konstaterat att jag har en märklig fäbless för dörrstopp i roliga former. Den här sniglen köpte jag när jag var i Berlin på konferensresa förra helgen :o)
 
Berlin var för övrigt en stad som jag inte blev speciellt kär i. Ganska grå och lite sunkig enligt min mening, men ganska bra shopping. Maten ska vi inte ens tala om. Jag har nog aldrig ätiti något sämre och mer smaklöst i hela mitt liv. Lunch nummer ett bestod av ris med en grå snorig gryta där det simmade runt grå kycklingbitar, mjuka morötter och gryniga ärtor. Det smakade absolut ingenting. Lunch nummer två bestod av potatismos med golfbollsstora grå köttbullar som inte ens smakade kött och som simmade runt i vatten. Middagarna var inte mycket bättre. Tyskarna kan inte veta hur krispigt och fräscht och salt och peppar stavas.
 
Trots den dåliga maten så hade jag skitkul hela resan! Många av kollegorna är i samma ålder och vissa är hysteriskt roliga *haha* Vi var ute och klubbade båda kvällarna. Väldigt annorlunda ställen som jag vanligtvis inte skulle gått till, men det var kul!
 
 
Ytterligare ett fiffigt dörrstopp i silikon :o)
 

» EN KOPPARLÅDA MED HÖST

 
Det här är ett tidsinställt inlägg så när ni läser det här så har vi förhoppningsvis precis kommit fram till Elias och Mia i Lund där vi ska spendera helgen :o) Jag gillar ju att pyssla ihop saker att ta med mig när man är bortbjuden och denna gången fick det bli en höstig blomgrupp. Jag tycker det är roligt att komponera ihop sånna här blomgrupper och jag är verklien ingen expert, men det krävs inte så mycket för att det ska bli fint. "Krukan" hittade jag på Blomsterlandet och jag är faktiskt lite sugen på att köpa en lika dan till mig själv. Himla tjusig! :o)
 

» SY ETT BABYNEST

I min umgängeskrets så är det världens babyboom just nu och därför så kom jag på den brilliant idéen att jag skulle sy några babynest att ge bort. Jag gillar ju att sy och detta var ett precis lagom projekt. Första babynestet tog kanske två och en halv timme att göra då jag behövde klippa ut mönstret. Babynest nummer två gick dock snabbare, mellan 1½ till 2 timmar har jag för mig :o) Det var verkligen inte alls speciellt svårt. Det enda pilliga var egentligen att sy igen öppningen när man fyllt med med vadd och att sy på kantbandet därefter.
 
 
Då mina vänner inte vet om det blir en pojk eller en flicka så valde jag ganska neutrala färger. Mintgrönt och ljusgrått med lite gröna prickar i.

För att sy ett babynest så behöver man följande:
- 90 cm tyg som är 150 cm brett, dvs om man vill ha samma tyg på både undersidan och ovansidan. Vill man ha olika tyger så behöver man följdaktligen bara hälten så mycket utav varje :o)
- cirka 3 meter kantband
- 2,5 meter snöre
- ett "snörlås". Om man inte har det så kan man bara knyta ihop snörena istället
- 1½ kudde "gosa" på Ikea
- vadd till botten, två stycken a la 30 x 60 cm som du lägger på varandra.
 
Sen gör su så här :o)
 
 
Börja med att klippa ut mönster enligt ovan. Den lilla biten till vänster är till vadden till botten av babynestet. För att få fina rundningar så tog jag till hjälp vad som fanns i köket hemma:

 
Man tager vad man haver lixom :o) När mönsteren var klara så nålade jag fast det på tyget och klippte ut en underdel och en överdel till babynestst i olika tyger.
 
 
Efter det nålade jag ihop dem räta mot räta och sydde från mitten av den ena flärpen runt hela babynestet och till mitten av den andra flärpen:
 
 
När det var klart vrängde jag hela babynestet ut och in, nålade fast kantbandet och sydde på båda sidor av  det med början mitt på en flärp och med slut på den andra. Det är här du sedan ska trä in snöret så se till att du får en snygg början och ett snyggt slut och vik in änden lite så att den inte rattlar upp sig.
 
 
Så här det det ut i ändarna när det är klart:
 
 
Nu sätter du en säkerhetsnål i ena änden av snöret och trär det geonom hela kanalen som du precis sytt.
 
 
Ok dags för botten. Klipp ut två stycken av vadden enligt mallen du gjort och placera det mitt i babynestet. Var noga så att du har 15 sm runt om utom längst ner mot flärparna där det ska ansluta precis vid kanten. Nåla fast vadden och sy runt om PÅ vadden så att den sitter fast och inte kan glida runt.
 
 
Dags att fylla med vadd. Jag klippte sönder två gosa kuddar och fyllde på mad vadd tills jag tycket att det var lagom.
 
 
Nu kommer den lite kluriga biten. Nu ska du nåla ihop alla öppningar och sy runt vilket är lite trixigt då vadden är i vägen.
 
 
När detta är klart som kommer det ännu lite trixigare momentet nämligen att nåla fast och sy dit kantbandet hela vägen runt. Men med lite tålamod så gick det fint!
 
 
Det ska alltså vara ett helt band från mitten av flärparna hela vägen till nästa flärp så att du möter upp det bandet som går runt hela babynestet.
 
 
Klart! Nu är det bara att dra ihop snörena och det är redo för att lägga ner en bäbbe i :o)
 
 
Total kostand per babynest landar någonstans runt 100- 150 kronor lite beroende på vad du köper för tyg. Jag köpte allt mitt material utom "gosa" kuddarna på Stoff & Stil i Bäckebol som har massor av fina tyger till hyffsade priser.
 

» HÖSTIG GÅ-BORT-PRESENT

 
I onsdags var vi och hälsade på Anna och Markus i Alingsås. På väg hem från jobbet så svängde jag förbi Erikshjäpens loppis och köpte en korg och handduk för en ringa summa. I korgen la jag äpplemuffinsen, äpplejuice och ett gäng äpplen :o)
 
Efter vi fått väldigt god mat hos Anna och Markus så gick vi den "snitslade" banan "Ljus i Alingsås". Jag trodde nog att det skulle vara mer ljus, lite som på Liseberg, men det var mer ljuskonst. Vackert på sitt sätt, men kanske inte jättemärkvärdigt, men sen förstår jag mig inte på konst heller *hehe*
 
Efter promenaden så gick vi ovh fikade på ett fik som låg på en liten innergård. My god så mysigt! Jag tror faktiskt inte jag har vart i centrum i Alingsås innan, men det verkade ju hur härligt som helst. Hoppas och jag och Anna får till en liten "strosa runt dag" innan jul! :o)
 

» BANANCHOKLADKAKA MED CHOKLADGANACHE

Jag upptäckte att jag hade ett gäng bruna bananer i kylen och passade därför på att göra denna chokladiga banankaka som jag tog med till jobbet. Den blir tämligen kompakt och ihop med chokladganachen så blir den ganska mäcktig, men väldigt god!
 
 
 
Jag gjorde faktiskt bara en halv sats denna gången och hälde smeten i en mindre form. Den är som sagt ganska mastig så man behöver inte en så stor bit för att känna sig nöjd. Jag kan tänka mig att den även är väldigt god att servera med en klick grädde.

Ingredienser:
200 g smör eller maragrin
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl kakao
2.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 välmogna bananer mosade

Chokladganache:
150 g blockchoklad
1½ dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Blanda i mjöl, bakpulver, kakao och socker. Tillsätt ägg, grädde, mjölk och de mosade bananerna och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en sockerkakasform med löstagbar kant som du "bröat" med kokos. Grädda i ca 45 minuter. Låt kakan svalna. Hacka chokladen och koka upp grädden. Lägg i chokladen och rör till en jämn ganache. Bred ut ganachen över den avslavnade kakan . Säll kakan i kylen tills ganachen stelnat och skär den sedan i bitar.

 


» ÄPPELMUFFINS MED NÖTCRUMBLE

I veckan gjorde jag de här äppelmuffinsen som jag hade med mig till Anna och Markus. Joel fick smaka på en när jag bakat dem och det vat ett himla tajat över hur goda de var. Kommentaren "de var jättegoda och då gillar jag inte ens äpplemuffins" tycker jag var gullig. Att de kanske var lite extra goda kan ha att göra med smöret (och all kärlek ;) som användes vid bakningen *hehe*

 
Är det bara jag eller ser de ut som matfunnins med tomat och russin? *hehe* Nästa gång så ska jag nog lägga i lite smet i muffinsformen, hiva i lite äpplen och sen toppa med mer smet. Den här gången så la jag äplena överst med cruble över och de sjönk inte riktigt ner. De blev väldigt goda, men utseendemässigt... Njaaaa *hehe*
 
Fyllning:
3 äpplen
1 msk smör
2 msk socker
1/2 msk kanel

Crumble:
60 g smör, kallt
4 msk havregryn
8 msk hasselnötter, hackade
4 msk socker
1 msk vetemjöl

Muffinssmet:
2 ägg
1 1/2 dl socker
100 g smör
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur och skär äpplena i centimeterstora bitar. jag tycker det är fint om man behåller skalet på. Stek bitarna i smör, socker och kanel tills de blir lite mjuka. Blanda ihop alla ingredienserna till toppingen med en gaffel. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner smörblandingen växelvis med mjölblandningen i äggfluffet. Lägg en klick smet i muffinsformarna. Lägg i äppelbitarna och täck med mer smet. Avsluta med att toppa med hasselnötscrumlen. Grädda i ugnen 20-25 minuter tills de är genomgräddade.
 

» GAMLA MÄSSINGSLJUSSTAKAR BLIR SOM NYA

 
Något jag tycker det är kul att fynda på loppis är ljusstakar i mässing. De ser oftast inte mycket ut för världen där de står på hyllan, men efter en rejäl omgång med putsmedel så blir de som nya! :o) Det går åt många papper/trasor som blir alldeles svarta innan mässingen slutar att fälla av sig. Jag behöver nog inte nämna vilken ljusstake som jag putsat och vilken som är oputsad *hehe* Jag håller på att samla till en liten installation av mässingsljusstakar. Jag vet inte riktigt vart jag ska ha dem ännu,men det löser sig :o)
 
Jag använder Häxans putsmedel och som sagt så blir man gaaaaaanska svart om händerna, men det går bort med tvål och vatten :o)
 

 

» FÄRSKPRESSAD ÄPPELJUICE

 
Varning för en del inlägg med äppeltema, men träden dignar av äpplen så jag försöker att hitta användningsområden för dem :) För ett tag sedan så köpte jag en råsaftscetrifug. Denna närmare bestämt. Himla käck sak och faktiskt inte alls speciellt svår att göra ren.
 
Hur som helst, igår pressade jag ett gäng äppllen till äppeljuice och den blir verkligen jättegod EFTER att man silat den genom en duk. När jag pressat äpplena så lägger det sig ett ganska beskt brunt skum på toppen som inte alls ser speciellt aptitiligt ut. Jag undrar om det kan vara så att detta kommer från skalet? Jag kanske ska testa att skala dem nästa gång, men jag är lite lat så det hade vart gött att slippa. Hur som helt så kanske det går ett upp tidsmässig. Dvs, skala äpplena VS ta fram silen och sila juicen. Röd och fin bliir den iaf! :o)
 

» ÄPPELCHIPS

 
I helgen så flög jag och Joel upp till Sthlm för att hälsa på Helene, Erol och Emma. Det var två jättemysiga dagar! Vi gick promenader i naruren, fikade, spelade spel och åkte till Uppsala och strosde runt :o) Det är helt sjukt att det det är så mycket billigare att flyga till Sthlm än att åka tåg. Nu betalade vi 1100 kr/pers ToR, men då bokade vi rätt sent (en vecka innan). För skojs skull kollade jag vad flyget samma sträcka kostade om 2 månader... 500 kr/pers ToR. Helt galet billigt! Ur miljösynpunkt så är det ju helt klart bättre att åka tåg, men det rimmar dåligt med priserna. 3 timmar med tåg och dubbel så dyrt som flyg där man är framme på 50 minuter. Inget svårt val direkt :o)
 
Nog om kommunikationsmedel *hehe*.. Upp till Sthlm hade jag med mig de här äppelchipsen. Superenkelt att göra och gott! :o) Kärna ur äpplena och skär dem sedan i tunna skivor. Placera på bakplåtspappersklädda plåtar, pudra över kanel och grädda i ugnen i 80 grader i 3-4 timmar. Sätt en grytvante i luckan så fukten kan komma ut. Jag satte tre plåtar i ugnen åt gången utan att ha på varmluftsfunktionen och det gick fint :o)

» HALLON, PINA COLADA & PISTAGE MACARONS

Efter att jag gjort hallon curden till tårtorna så hade jag massa äggvitor över så jag passade på att baka macarons. Jag använde samma recept på själva marängen som vanligt. Här hittar ni det :o) Om man bortser från första gången jag bakade macarons så har jag faktiskt aldrig misslyckats. Jag tycker folk överdriver lite när de säger att det är så svårt. Det är ju egentligen bara en helt vanlig maräng. Hur som helst så är knepen för att få dem bra att sikta mandelmjölet så du får bort de större bitarna samt att smeten behöver ha rätt konsistens för att kakorna ska flyta ut lagom och inte bli toppiga. Smeten ska vara som en ungefär som kladdkakesmet i konsistensen, dvs ganska trögflytade, men ändå i allra högsta grad flytande.
 
 
Fyllningen i dessa macarons är en smörkräm som jag smaksatt med olika smakessenser och sedan färgat i passade färger. Det är väldigt smidigt att använda dessa esenser. Det enda man behöver tänka på är att inte överdosera då de är ganska starka. 

Smörkräm:

100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 st äggula
smakessens

Gör så här:
Blanda ihop smör, florsocker och äggula till en smidig kräm. Dela upp krämen i olika skålar och smasätt och färga dem efter behag.
 
 
En del av macaronsen hade jag med mig till Elisabeth och Markus i lördags. Jag klippte till en bit papp och vek den till en kartong, sedan slog jag in allt i cellofan. Lite roligare än att komma med en plastbruk med kakor :o)