» MARMORFAT



Minns ni att jag skrev att mitt nästa köp skulle bli ett marmorfat? Det blev det inte för jag han nog köpa en hel massa saker innan dess, men här är det iaf! Precis som jag misstänkte så passade det fint på köksbänken.
 
Där emot så var det en kamp att komma över det. Jag åkte in till stan på påskdagen efter att ha kollat på Granits hemsida och sett att de skulle ha öppet. Det hade de inte! Sjukt störande när man tagit sig ända in till stan i princip enbart att köpa detta. Förmodligen så slutade det med att jag tröstshoppade något annat bara för att det var så synd om mig ;-p

» NY HYLLA I KÖKET

 
Det var alltså denna hylla vi köpte på Ikea i helgen. Den heter Vittsjö  och kostar ynka 499 kr. Jag har spanat på en liknande hylla tidigare som kostade närmare 7000 kr vilket jag tyckte var på tok för dyrt. Väldigt kul i sånna lägen när man inser att Ikea har något nästan lika dant fast för en bråkdel av priset! Nu fattas det bara en rätt stor tavla över hyllan. Jag har en ide på en jag ska göra själv, men den innebär mycket klippa och klistra i datorn så det kommer nog ta ett tag innan jag får tummen ur och slutför den.
 

För fem kronor styck så köpte jag de här fina böckerna i brunt läder och med guldsidor på second hand i Kvarnbyn i Mölndal. Perfekta för att stapla grejer på!
 

» MEXIKANSK LERUGN

 
Eftersom vi har köpt en ny hylla till köket så fick min mexikanska lerugn flytta in i vardagsrummet och jag är nästan fånigt glad över hur bra det blev! Jag har för mig att vi testat att placera den här innan, men att det inte blivit bra. Undra om det är färgen på väggarna som gör att den smälter in bättre nu? Den ser kanse något dyster ut nu, men på hösten och vintern med en massa tända värmeljus i så höjer den mysfaktorn rejält (och faktiskt även temperaturen en del :)

» TRÄHUS

Jahapp då var det måndag igen då. Jag önskar jag var en sån där person som gillade måndagar, men det är jag inte och kommer nog aldrig att bli heller *hehe* Däremot så tycker jag att jag är ganska bra att ta till vara på vardagarna, men det ska villigt erkännas att jag alltid längtar till helgerna!

 
De här trähusen gjorde jag för ett tag sedan och de har stått i tvättstugan och vntat på att få komma ut och se dagens ljus. Men vad är de de står på? Kanske ni undrar nu.. Den där hyllan har vi inte sett förut?! Vad roligt att ni nämner det för det är nämligen en hylla som vi ramlade över när vi var på Ikea för att kika på ett köksbord i helgen. Det var nästan precis ett sånt jag hade klurat på (fast jag inte sett just denna variant från Ikea) och sen var det dessutom väldigt billigt vilket gjorde att vi slog till. Mer om hyllan senare :o)
 

» TRÄD I KRUKA


Idag har det varit underbart väder så jag och Joel har varit ute och grejat i trädgården och på altanen :o) 

I går köpte vi de här träden på Blimsterlandet och krukorna på K-rauta. De är i någon form av glasfiber så jag hoppas de överlever vintern :o) Jag fick tipset att isolera invändigt med frigolit för att kunna ha träden ute över vintern. På så sätt slipper man isolera dem utvändigt. 


Frigoliten köpte vi på Byggmax och med en mattkniv så var det enkelt att skära lagom stora bitar. I botten har jag fyllt upp med lekakulor.

Efter att jag planterat klart så fikade vi ute i solen. Underbart varmt och skönt i solväggen. 

Jag har även passat på att snygga till pallsoffan och bordet jag byggde förra vintern. Jag trodde att hoppet var ute med den, men efter lite färg och en ny sarg på bordet så blev det riktigt bra :) Jag tror bestämt att den får hänga med i år oxå. 

Nu ska jag och Joel grilla, sen blir det bio. Hoppas ni haft en skön helg! 


» CAPTAIN AMERICA TÅRTA


Min kollega ville ha en Capatian America tårta till sin son som fyllde fem år och så här bidde den :o)
 
Tårtan består av ljusa bottnar med tre lager fyllning, jordgubbssylt, chokladmousse (gjord på mörk geisha choklad och grädde) och glasscreme. Den är spacklad med smörkräm och täckt med sockerpasta.

Innan jag spacklade tårtan så skar jag ett hål i mitten som jag fyllde med Skittles så när man skär första biten så kommer Skittlesen att trilla ut. Lite rolig effekt som passar en fem-åring tycker jag :o)


Eftersom övre delen av tårtan skulle täckas med några lager sockerpasta så var jag inte så petig med att få smörkärmen superjämn här. För att det inte skulle bli ett för tjockt lager med sockerpasta på toppen så kavalde jag de olika lagren med så tunt jag kunde innan jag skar ut rundlar som jag sedan la på tårtan och fixerade med lite vatten.

 

Stjärnorna har jag färgat silvriga med hjälp av silvrig hushållsfärg som jag med hjälp av en stöppelsvamp stöpplat på stjärnorna innan jag monterade dem på tårtan.
 
 

» MJUK OCH SAFTIG ANANAS OCH KOKOS KAKA

I veckan gjorde jag den här kakan till jobbet. Jag fick ideén till den när jag bakade "apelsin bundt cakes". Jag gjorde lite justeringar i receptet och här är resultatet. Den höjde sig inte riktigt lika mycket som apelsinsockerkakan, men den blev ändå fluffig, saftig och god. Pricken över i:et var verkligen glasyern och den rostade kokosen på toppen.

 

Ingredienser:
4 ägg
1½ dl neutral olja, typ raps- eller solrosolja
en liten burk krossad ananas (1 dl juice)
1 dl mjölk
5 dl mjöl
2 dl kokosflingor
3½ dl strösocker
1 msk bakpulver

Glasyr:
1/4 dl mjölk, 3%
20 g Smör 
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en ganska stor springform. Vispa ihop ägg, olja, mjölk och spadet från ananasen som du pressat ur. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dessa sedan till västskan och blanda väl. Tillsätt sist den krossade ananasen och blanda. Grädda kakan i cirka 40 minuter, men känn efter innan du tar ut den så den inte är kladdig i mitten. Är den det så gräddar du den lite till. Tag ut kakan när den är klar och låt den vila några minuter innan du stjälper upp den på galler. Låt den svalna helt.

Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. Lämna glasyren lite åt sidan och låt den tjockna ytterligare samtidigt som den svalnar av. Lägg ett bakplåtspapper under gallret som kakan står på, häll glasyren över kakan och låt den rinna ner fint på sidorna. Strö över flagad och rostad kokos.


» INFLYTTNINGSPRESENT


Jag är ju inte så mycket för det här med att köpa en dyr grej när man kan köpa många billigare. Eller att önska sig en grej när man fyller år till exempel :o) Så när jag skulle köpa en inflyttningspresent till Helene och Erol så resulterade det i detta *hehe*
 
Helene önskade sig saker att ställa på tavellisten i köket, därför blev det en del småsaker. Några utav sakerna köpte jag när jag och Joel var på Gekås för nån vecka sedan, men glasvasen, ramen och krukan hittade jag på loppis. Ramen sprayde jag svart och satte ett fotografi i och krukan sprayade jag i kopparfärg. De fick en fin nätskål i koppar när de gifte sig så jag fortsatte lite på det temat :o)
 

» APELSIN BUNDT CAKE

Förra veckan så tittade jag på Roy Fares "United States of Cakes" och blev helt hooked på den apelsinsockerkaka han gjorde. Den såg så himla saftig och god ut så jag var tvungen att testa. Och den blev verkligen saftig! Tror det har att göra med att man använder olja istället för smör. Enkel var den att göra oxå, man behövde inte ens vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Inte för att det är speciellt svårt, men ja ni hajar :o) Jag gjorde nästan precis som det stod i receptet bortsett från att jag adderade ytterligare en deciliter mjöl då smeten kändes så lös. Den extra decelitern är inkluderad i receptet nedan.
 
 

Ingredienser:
300 g Vetemjöl (5 dl)
3 g Salt (1/2 tsk)
15 g Bakpulver (1 msk)
300 g Strösocker (3 3/4 dl)
125 g Mjölk (1 1/4 dl)
125 g Apelsinsaft (1 1/4 dl) + Zest från 2 apelsiner (av två apelsiner så blir det cirka 1 1/4 dl saft)
125 g Vegetabilisk olja (1 1/4 dl)
165 g Ägg – rumstempererade (lite mindre än 4 stycken)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla en rund sockerkakform noggrant (23 cm diameter och 10 cm djup). Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke.
3. Vispa ihop mjölk, apelsinsaft, vegetabilisk olja och ägg.
4. Blanda de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen på 170 grader i 45-50 minuter, gör ett stickprov.
6. Ta ut kakan och låt den svalna 10 minuter i formen innan du vänder den uppochner på ett galler.

 


» LOPPIS LJUSSTAKE I GLAS

 
På senaste tid så har jag fått en förkärlek för ljusstakar, ljushållare, pydnadsaker och krukor i glas. Jag gillar det skira utseendet och att de inte "äter upp" så mycket ljus. Dessutom så går de att matcha till precis allt! Den här ljusstaken med "bubblor" köpte jag på loppis förra helgen. Gillar den jättemycket!
 

» FLER MACRAME AMPLAR

Jag måste säga att det var väldigt roligt att göra sånna här amplar! Dessutom nu när man fått in rätta knycken så går det väldigt fort :o)

Jag har gjort ytterligare två. En att hänga i trädgården som ljushållare och att ge bort. Jag hittade en ful röd kruka i gömmorna som jag sprayade ljusgrön som passade alldeles utmärkt i ampeln.

Här hittar ni en beskrivning över hur man gör amplarna ovan.


» FÖRVARING- HALL

 
För ungefär tre år sedan så köpte jag de här lådorna som nu sitter på väggen intill dörren. De har legat i garderoben på ovanvåningen fram tills nu för att jag inte vetat vart jag sa ha dem. Så plötsligt som en blixt från klar himmel så kom jag på att de skulle vara himla käcka att ha i hallen för att förvara småsaker i så som nyckar, solglasögon och sånt i :o) Jag förstår inte varför jag inte kommit på denna brillianta idé tidigare *hihi*
 

Jag har inte speicellt gröna fingrar och därför så gillar jag växter som är tåliga. Och med tåliga så menar jag växter som man kan glömma att vattna på en vecka fjorton dar utan att de dör. De här växterna i entrén är den typen av växter. Det är någon form av tjockbladig murgröna som växer som ogräs oavsett om de får vatten eller ej. Kan varmt rekomenderas :o)
 

Hoppas att ni får en kanonskön helg!

» NY LJUSLYKTA

 
Jag köpte en ny ljuslykta igår på Jysk för en ringa summa. Gillar den lite grafiska designen :o) Egentligen så tänkte jag ha den på altanen, men den får stå här i väntan på lite finare och varmare väder. Jag längtar verkligen till ljumma sommarkvällar där man kan sitta ute tills solen går ner!
 
Tror bestämt att jag får ta och vilka mig en ny rund matta till mexicougnen oxå. Den här är litttte för färgglad för min smak just nu. Tänker mig mer någon vet eller grå-beige kanske :o)
 
Nu ska jag baka en apelsinsockerkaka som Roy Fares gjorde i senaste avsnittet av "united states of cakes" Den såg så himla saftig och god ut så jag måste testa! Tänkte ta med den till Helene och Erol som vi åker till imorgon efter jobbet.
 

» DIY- NYA DÖRRKRANSAR

 
Igår pysslade jag ihop två nya kransar till ytterdörren. Den här gången så blev det lite rustikare kransar och inte så puttinuttigt som tidigare :o) Allt jag använt hade jag hemma i gömmorna. Gillar det, när man inte alltid behöver köpa nytt pysselmaterial för att pyssla.
 

För den som inte ser det så ska "träbitarna" föreställa löv :o) Det är faktiskt trä från vår gamla fasad som vi rev ner. Snacka om återbruk *hihi* Joels pappa hjälpte mig att hyvla brädan tunnare innan jag ritade löv som jag sedan sågade ut på bandsågen.
 
För att få dem att se gamla ut så doppade jag dem först i starkt te, närmare bestämt Earl Grey *hihi*. Sedan la jag stålull i botten på en burk och hällde på vinäger. Sedan fick det stå i 24 timmar innan jag doppade löven i vinägren. Det sker någon form av kemisk reaktion när te kommer i kontakt med vinägerlösningen som gör trät grått.
 
 
Som stomme har jag använt ringar av stål som jag köpte på Stora Holm Säteri för (nästan) noll och ingenting för nåra månader sedan. Runt ringen har jag sedan snurrat smal och tunn ståltråd för att ha något att fästa dekorationerna i. Snurrade även runt natursnöre samt knöt fast det lite här och där för ett lite mer rough utseende :o) Bladen i stål tror jag att jag utan att överdriva köpte när jag var runt 12 år. Fantastiskt när pysselmaterial man köpte för 18 år sedan kommer till användning. Det är nästan så att jag blir lite nostalgisk *hehe* Även träpärlorna och hjärtana i näver fanns i gömmorna.
 

» VACKER VAS

 
Jag spinner vidare lite på det här med att hitta sin egen inredningsstil och det är väl något som jag funderar på en del just nu. Det är klart man påverkas av influenser och trender och att man plockar gobitarna här och där, men jag känner nog ändå att jag har hittat min stil :o) Men risk för att inte fatta mig speciellt kort *hehe så skulle jag nog beskriva min stil som; hemtrevligt med en del moderna inslag, mycket pyssel, en del fynd från resor, inte pråligt, men inte heller speciellt avskalat. Mitt mål eller vad man ska kalla det är att hemmet ska kännas trvisamt, varm och välkomnande :o) 
 
Den lilla ljusgröna vasen (eller prydnadsaken) på bilden ovan hittade jag på Mönlycke Garden Center när jag och Joel var ute och cyklade i lördags. Inveg min nya hjälm oxå vilket kändes väldigt bra! Gillar färgen och att den är lite grafisk så där :o) Lampan i marmor fyndade jag billigt på second hand för ett tag sedan och segelbåten i silver symboliserar min barndom och uppväxt då det seglades för glatta livet :o)
 

» FJÄDER & KORK


När jag gjorde påskpysslet med pappersfjädrarna så fick jag lite feeling för just fjädrar. Idag kom jag på att jag hade ett underlägg i kork i kökslådan så jag målade en fjäder på den. Lite indianaktigt så där :o)


» DIAMANTLYKTOR

Hur härlig är inte kvällssolen! Den ger ett så mjukt och fint ljus och sprider ett lugn på något vis :o)

Idag är det fredag vilket känns fantastiskt skönt! Trots att det bara vart fyra arbetsdagar denna veckan så har den känts lång. Min mage har bråkat med mig så jag har inte känt mig på topp. Förhoppningsvis blir helgen och nästa vecka bättre! :o)

 
De här fina ljuslyktorna i form av diamanter kom med posten denna veckan. Gillar dem massor! Såg liknande i en inredningsaffär för ett tag sedan, men då var de väldigt dyra så när jag via Insta hittade dem på Bonprix för 149 kr för två så var jag tvungen att slå till :o)
 

Nu har det gått ett tag sedan jag målade väggarna och i köket och jag har lixom känt in färgen och jag måste säga att jag gillar den mycket mer än den kritvita vi hade innan :o)
 
Just det ja, vi har ju köpt nya dynor till köksstolarna oxå. Egentligen så tycker jag det är finast utan, men det blir ju så hårt för rumpan så ibland får funktion gå före utseende :o)
 

» NYTT PÅ KÖKSBÄNKEN / TRENDANALYS

 
På bänken i köket ligger solen på välidgt starkt hela eftermiddagen och kvällen så vad passar väl bättre då inte bättre en lite tåliga växter :o) Den fina krukan i terrakotta köpte jag uppe i Töcksfors i påsk. Den lilla morteln i marmor är köpt på Indiska, den lilla krukan och kaktusen på Blomsterlandet.


 
Det går ju mycket trender i inredning och jag tycker om att haka på dem jag gillar och de som man kan fixa till för en ringa summa pengar. Jag prenumererar på ganska många inredningskonton på Instagram och det slår mig att vissa prylar är återkommande på nästan alla konton. Det verkar nästan som att man måste ha vissa grejer för att få ansees som trendmedveten. Jag kan absolut tycka att många av grejerna är fina, dock inte alla, men det känns såååå tråkigt att se samma pinaler över allt. Har inte folk någon fantasi att hitta på något eget? Eller är man kanske rädd för att göra det med risken att inte passa in i en viss mall?


Hur som helst, ovan så har jag prickat in följande trender som är heta i vår:
- Terrakotta
- Marmor
- Krukor och vaser som ser ut som papper vik till origami
- Kaktusar
 
Jag måste ju erkänna att man är förvånansvärt lättpåverkad. Hade någon sagt till mig att jag skulle börja pynta med kaktusar och marmor för två år sedan så hae jag nog varit aningen skeptisk. Men ser man fina bilder på gamal trender i nytt format så blir man faktiskt inspirerad :o)
 
Terrakotta har jag alltid gillat då det känns lite varmt och lantligt och grafiska uttryck i from av origami har alltid tilltalat mig så dessa trender var välidgt lätta att ta till hjärtat.
 

» MACRAME AMPLAR

 
Något som är väldigt poppis just nu är Macrame och då gärna i form av väggbonader eller amplar. Vem hade trott att denna 70-tals fluga skulle poppa upp igen lixom?! Jag gillar idén att man kan hänga gröna växter lite överallt och om man hänger amplar i fönster så tycker jag det är finast med en kruka eller vas i glas som släpper igenom ljuset :o)
 
Till dessa amplar har jag använt en lina av nylon som jag köpt på Jula. Tror den kostade 45 kr för 50 meter eller något sådant. Natursnöret hade jag hemma och de ringarna i trä köpte jag på loppis för länge sedan :o) Till ampeln till vänster så har jag använt mig av fyra olika knopar. Det finns oändligt många sätt att knyta på, men detta kändes lite lagom avancerat för mig till att börja med.

Nu hade jag kunnat göra en superfin beskrivning över hur man gör med egna bilder, men det kändes faktiskt lite over-kill när det finns så bra instruktioner där ute så därför har jag lånat lite bilder till den här instruktionen :o)

Till ampeln till vänster så behöver du:
8 st linor/snören a la 2,5 meter styck
2 x 25 cm natursnöre
1 trä-ring
 
Gör så här:
Börja med att trä alla snörena genom ringen så att du får 16 lika långa längder. Om snöret fransar sig så kan du bränna ändarna med en tändare (förutsatt att snöret är av plast). Färst ihop alla längder vid ringen med en sån här knop:
 
 
När du dragit åt och gömt "skarven" bakom knopen så klipper du av ändarna så nära knopen som möjligt.

Nu tar du fyra av snörena, använder två som bas och knyter de anadra runt på detta viset:
Piece of cake :o)

När du gjort lite lagom långt så byter du till denna knop som gör att linan ser snurrad ut:

Jag tror ni hajar den engelska förklaringen så jag går inte in på några detaljer :o) När du är nöjd med längden så gör du samma sak med de återstående linorna. När du är klar ska du ha fyra "grenar" med samma mönster. Nu är det dags att ta två snören från vardera gren och binda samman med en knop som man på engelska kallar för "Carrick bend". Den ser avancerad ut, men efter en två- tre försök så var den faktiskt väldigt enkel att göra. Så här gör du den:

 
Nä du gjort fyra sånna här knutar runt om så separerar du åter igen snörena och gör fyra stycken till på samma sätt. Sist så avslutar du med samma knop som du började med. Klart! Inte alls spciellt svårt! :o)

Till ampeln nedan så har jag använt förre antal linor, men samma tekniker :o)
 
 

» VÄRLDENS FINASTE SAMBO

 
Idag har min mage bråkat med mig vilket resulterade i att jag han vara en och en halv timma på jobbet innan jag behövde åka hem. Så resten av dagen jobbade jag hemma på halvfart. När min sambo kom hem så hade han med sig dessa fina blommor och Ben & Jerrys glass. Världens finaste är vad han är och så bra på att muntra upp mig när jag är lite nere. Inte bara med materiella ting utan även med snälla och värmande ord. Blommorna kom dessutom väldigt lägligt då jag fick tummen ur att städa bort påskriset som stod här tidigare för att göra rum för dessa fina blommor :o)
 
Hoppas på en bättre morgondag och mer positiv energi!

» NYTT PYNT I STRINGHYLLAN

 
Här kommer ännu en bild på stringhyllan som jag spraymålade vit. Som av en händelse så råkade jag köpa lite nytt pynt när jag svängde förbi indiska i veckan.
 
 
Jag har spanat in den här fina träasken innan och nu när den var nedsatt så kunde jag inte låta bli att slå till. Även den rektangulära "ljusstaken" kommer från Indiska.. Och ja, det var rea på den oxå ;-p
 

Jag gjorde misstaget att tända ett ljus som stod på mittenhyllan. Baaaaad idea! Färgen på hyllan ovan bubblade sig och smälte. Som tur är det så synt det inte speciellt väl. Och hade det gjort det så hade det ju bara varit och slipat till den lite och spayat på mer färg :o)
 

» DYI PIEDESTAL

Kommer ni ihåg brickbordet som jag hade här i hörnet tidigare? Jag tycket det var lite väl lågt plus att guld inte riktigt gjorde sig så bra i köket som jag hade trott så jag sålde det tillsammans med de gamla köksstolarna och hörnskåpet. Faktum är att jag gick nästan plus minus noll när vi köpte nya stolar och ett nygammalt vitrinskåp. I like! :o)
 
Jag har sökt på hela internet (känns det som iaf!) efter en fin piedestal, men jag har inte hittat någon! Verkar inte som att folk har förstått storheten av att ställa en liten piedestal i ett tomt hörn ;o)
 
 
I brist på piedestaler i min smak så köpte jag ett svart stativ på Lagerhaus för 149 kronor och en svart bricka på Hemtex för 59 kr. Jag spraymålade sedan delarna vita var för sig innan jag fäste brickan på stativet med hjälp av superstark dubbelhäftande tejp.
 
 
 
Naturligtvis så kunde jag ha struntat i att spraymåla dem och behållt delarna i svart, men det hade inte blivit lika snyggt ;o) Krukan är gammal, men krukväxten, Monstera är ny. Hur fin är den inte med sina stora gröna blad?! :o)
 
Helbild på köket :o) Och ja, det saknas en tröskel.. väntar fortfarande på den ;o)
 
På tal om krukväxter. Jag var först på Plantagen i Mölndal för att köpa en Monstera, men det slog mig hur fula alla växter var. Bruna i bladen och allmänt tråkiga. Dessutom så tror jag att Monsteran där kostade 299 kr. Ska jag lägga 299 kr på en ny krukväxt så vill man ju åtminstonne att den ska vara fin. Sagt och gjort så åkte jag till Blomsterlandet där jag köpte växten på bilden för 129 eller 149 kr, minns inte riktigt. Det är galet vad mycket fräschare alla växterna var på Blomsterlandet i Sisjön. Jag förstår helt ärligt hur Plantagen kan gå runt. Jag kommer inte att åka dit igen.
 
GLAD PÅSK föresten!
 

» PÅSKFINT I KÖKET

 
Idag är det långfredagen! Hur gött är det inte att vara ledig!? Jag gillar påsken för den känns så kravlös, man pyntar som man vill eller så mycket man vill och ägnar sig åt avslappnande aktiviteter som till exempel att äta hejdlöst mycket godis och god påskmat :o)
 
Förra året.. eller var det året innan det?! Tiden går så himla snabbt.. så gjorde jag de här äggen på keramikkursen. Nu när jag har samlat på mig lite ideer så tror jag faktiskt att det är dags för att gå kursen igen. Eller kurs och kurs, man kommer det och fixar med lera, det är ju inte direkt någon undervisning, men det passar mig. Inte för att jag på något sätt är fulllärd! Utan för att jag gllar att trixa själv :o)
 

» PÅSKKYCKLINGAR AV MARÄNG

Vad passar väl bättre till påsk än små kycklingar? :o) Dessa gjorde jag mest för att jag hade en massa äggvitor över, men nu kanske jag får kompletera dem med en påsktårta så jag har någonstans att sätta dem. Alternativt så slukar jag dem som de är :o)

 

 

Ingredienser:
4 dl  florsocker 
3 st  äggvitaor
1 tsk   pressad citron 

gul, svart och röd karamellfärg

Gör så här: Välj en bunke, gärna i metall, och en kastrull som är jämnstora, så att bunken täcker hela kastrullens öppning. Rengör bunken, gärna med ättiksprit, så att den blir fettfri. Fyll kastrullen till en tredjedel med vatten och värm tills vattnet börjar sjuda.

Blanda äggvitor och citronsaft i bunken och sikta ner florsocker. Vispa försiktigt tills allt är blandat. Sätt bunken över kastrullen med sjudande vatten och vispa med en elvisp till en fluffig maräng. Fortsätt vispa tills blandningen är 50-60 grader. Ta bort bunken från kastrullen och fortsätt att vispa långsamt tills blandningen har kallnat. Nu rör du eventuell i valfri smakessens. Jag valde pina colada :o) Dela upp marängen i tre delar (du behöver bara pyttelite till näbb och ögon), blanda ner karamellfärg.

 

 
Innan ugnen

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fyll en spritspåse med maräng. Jag använde en stjärntyll till kroppen och en rund tyll till huvudet. Spritsa kroppen, vid framåt och avsmalnande baktill. Spritsa huvudet i form av en liten boll ovanpå kroppen. Gör två små pappersstrutar som du fyller med den röda och den svarta marängen. Spritsa sedan ögon och näbbar.

Grädda i ugnen i ca 3 timmar. Låt gärna marängerna torka ytterligare i ugnen på eftervärme.

» PAPPERSFJÄDRAR

 
Det har inte blivit supermycket påskpyssel i år, men igår gjorde jag iaf dessa fjädrar i papper :) Tur att man har lite papper i fina kulörer när andan faller på för lite pyssel :o) HÄR hittade jag mallarna till fjädrarna, men man kan naturligtvis klippa lite på måfå om man tycker det känns som en bra ide *hehe*
 
 

» PÅSKFINT I VARDAGSRUMMET

 
Voila! Så här fint blev påskpyntet i vardagsrummet :o) Använde mig av samma fjädrar som förra året i smutslika och brun-grå toner. Egentligen så ville jag ha ormhassel, men det enda stället jag hittade det på var Plantagen och där tog de 149 kr för en ynklig kvist. Hutlöst! Det fick med andra ord vara :-p
 
 
Två påskägg står under riset som jag köpte på Indiska och Blomsterlandet förra året om jag inte minns helt fel. Påskäggen i riset pysslade jag ihop förra året med decoupage tekniken :o)