» TITTSKÅP


Av en låda för julkulor pysslade jag ihop ett litet tittskåp :o) Ett väldigt roligt och enkelt pyssel! I "taket" har jag tejpat fast en batteridriven ljusslinga som jag hittat på Rusta. Jag vet inte om det framgår, men tanken är att det ska lika berg i bakgrunden 😊 Som granar har jag använt cypress från trädgården. 

När min brorsdotter var här i söndags så pysslade vi ihop ett liknande tittskåp. Tror det var uppskattat 😃 


» DAN FÖRE DAN FÖRE DOPPAREDAN


Jag måste säga att den här julen vart den minst stressiga på länge. Inte för att jag brukar stressa så mycket, men i år har jag börjat i god tid och bara gjort det jag verkligen känt för och orkat :o)

I kväll har vi vart över till Joels föräldrar och ätit ett litet minijulbord. Väldigt mysigt! Imorn åker vi upp till Väjern för julfirande med Joels släkt och på juldagen firar vi hos mina föräldrar. Jag ser fram emot några lata sköna dagar! 

Så här mysigt är det hos oss ikväll (bild). Eftersom det inte är någon snö ute så tycker jag nästan att det är mysigare när mörkret fallit :o) 

Från ovanvåningen hörs presentpappersprassel där Joel är i farten.. och jag ska nog ta och slå in lite julgodis i cellofan :o) 


» LAKRITSKOLA

Gillar du lakrits så är den här kolan verkligen något som du måste testa. Supergod! Var inte rädd för att ösa på med massor av flingsalt på toppen. Det bryter av fint mot det söta :) 

Recept från Arla 

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 2½ dl strösocker
  • 1½ msk lakritspulver
  • 3 dl Arla® vispgrädde
  • 1 dl farinsocker
  • ½ dl glykossirap
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 3–5 min till gyllenbrun färg. Tillsätt lakritspulver, grädde, farinsocker, glykos och vaniljsocker. Låt koka utan lock tills smeten är 125 grader, ca 20 min. Häll i en form med bakplåtspapper, ca 20x25 cm och strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur. Skär i bitar och slå in i smörpapper.


» JULFINT I ENTREN


Nu blommar amaryllisen fint i hallen! Det är lite som att köpa grisen i säcken när man köper de där knölarna, men vet aldrig riktigt hur blommorna kommer att bli, men det är väl lite utav charmen :o)

Jag älskar tomtarna från märket Maileg! Vilket påminner mig om att jag borde önskat mig ytterligare en i julklapp :o) Lite sent nu kanske ;o) men jag får kanske försöka haffa en på mellandagsrean...
 

» SNÖFLINGOR I "TRÄDET"


Jag visste inte riktigt vart jag skulle hänga upp den här ljusslinga, men det vart ju inte så pjåkigt att klä "trädet" i hallen med den :o) Egentligen så är det en ljusslinga bakom trädet, men den börjat bli dålig och behöver bytas ut.

Jag tycker det är så himla svårt att köpa ljusslingor, speciellt LED. Jag är alergisk mot om ljuset går i grönt eller i blått. Jag vill att det ska vara varmvitt, precis som en traditionell glödlampa och det är ju inte alltid man kan tända ljusslinga i affären och testa. Att det ofta står varmvit på kartongen som slingan kommer i verkar verkligen inte vara någon garanti. Viket i-lands problem va! ;o)

» GLÖGGFEST

I lördags hade vi vår årliga glöggfest! Jag tror det kan vara femte året i rad så det börjar bli lite utav en tradition :)
Det var bra uppslutning, även om några föll bort på grund av sjuka barn. I år gjorde vi det ganska enkelt för oss. Några sorteras hemmagjort julgodis, julskinka och ris a la malta som jag gjort från scratch så att säga, vörtbröd, julost, peppisar med ädelost, köpe prinskorv och köpe köttbullar och så klart en masa glögg! Jag hade gjort mandelbiscotti oxå, men de kom jag på dan efter att jag visst glömt att ta fram, men de ska nog gå åt ändå ;o)
 
Det var iaf en himla mysig kväll och det var riktigt kul att träffa alla! Blir allt för sällan annars! Man säger alltid "vi måste ses snart igen" och man menar det verkligen, men sen springer tiden iväg och hipps vipps så har det gått flera månader.
 
Det är fasligt svårt att ta bra kort när det är så mörkt ute hela tiden, men så här ser årets julgran ut. Väldigt traditionell :o)
 
Och här kommer lite bilder på maten och snackset som jag tog i all hast..
 
 
 

Och så några bilder på folket :o)
 

 
 

Och sist, men inte minst, en bild på huset. Vi hade köpt en eldkorg om vi eldade i och satt ut ett gäng mashaller. Blev rätt mysigt om jag får säga det själv, även om lite snö hade gjort susen, men det regandade iaf inte :o)
 
 

» CHOKLADKOLA MED VIT CHOKLAD OCH KROSSADE POLKAGRISAR

Här kommer receptet på mitt favorit julgodis! Det var dessutom den godissort som gick åt snabbast på glöggfesten så det är nog inte bara jag som har den som favorit :o)

 
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker


100 g vit choklad
25 g kokosfett
några droppar pepparmintsolja

50 g krossade polkagrisar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till kolan i en kastrull med ganska vid botten. Koka till exakt 125 grader och rör då och då. Häll kolan i lite större knäckformar i ett ganska tunt lager. När kolan stelnat så smälter du vit choklad och kokosfett i micron, rör ner några droppar pepparmintsarom och häll den sedan över kolan i ett tunt lager. Strö sist över hackade polkagrisar innan chokladen stelnat.

 

» MYS!

 
Just nu så känns det som att jag aldrig vill att julen ska ta slut för det känns så mysigt, men sen vet jag att efter nyår så är jag trött på allt krimskrams och vill bara plocka bort allt och köpa tulpaner *haha* Så det gäller att njuta så länge det varar :o)
 
Ikväll är det jul fest med Disco a la 70-tals tema. Vilket är perfekt för då får jag använding för de grejer jag hade på mig på min 30-års fest då det var Studio 54 team. Så ikväll drar jag på afroperuken, lösögonfransarna och guldpaljett klänningen. Nu hoppas vi att jag inte är den enda som gått "all in", men jag skiter lite i om det är så faktiskt för jag gillar attt klä ut mig och jag tror ändå folk kommer tycka det är lite "underhållande" :o)

» ROCKY ROAD

 
I helgen svängde jag ihop fyra sorters julgodis och en av dem var så klart Rocky Road! Alltså det är ju skitsvårt att inte göra massor av julgodis. Det finns så många sorter som jag vill testa plus alla gamla godingar som jag älskar där Rocky Road är en av dem. Min Rocky Road är ganska traditionell (om man nu kan kalla Rocky Road för traditionellt), men jag brukar har i krossade cornflakes i för lite extra crunch :o) Här hittar ni receptet.
 

» JULFÖNSTER

 
Så här ser det ut i ett av fönstrena i köket. Tycker det är så fint med vita amaryllis! :) Djup röda är oxå fina, men de där orangeröda är jag lite smått alergisk mot. Vilket är ett gissel för man har ju ingen aning om exakt vilken färg blomorna får när man köper knölarna. Som ni ser har tomtarna fått komma fram, men det är ju faktiskt bara två veckor kvar tills julafton så det är på tiden tycker jag.
 
Vi har precis vart och köpt gran så nu ska den kläs. Min största oro är att jag inte ska få plats med allt pynt som jag tycker om och huuuur stor gran som helst kan vi ju faktikt inte ha *hehe*
 

» SUPERENKEL DAIMFUDGE

 
Okej, enklare än så här blir faktiskt nästan inte ett recept. Det är snudd på för enkelt för att man ens ska våga kalla det "hembakat" faktiskt :) Men gillar man Marabou choklad och daim i en härlig mjuk konsistens som smälter i munnen så är det här definitivt et recept för dig.
 
Ingredienser:
400 gram Marabou choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 st dubbeldaim
 
Gör så här:
Hacka daimen. Smält chokladen i micron. Blanda choklad och kondenserad mjölk och bred ut smeten i en form. Strö över daimkross och platta till lite så daimen fastnar. Klart!
 

» LITEN JULGRUPP

 
Egentligen så skulle jag bara svänga in på Netto för att uppdatera mig på hyacintfronten, men så sprang jag på de här söta krukorna och kottarna och tänkte at jag lika gärna kunde göra två gå bort presenter. Mossan, murgörnan och bandet hade jag redan hemma. Roligast att pyssla tycker jag faktiskt det är att utnyttja material som man redan har hemma. Blir lixom lite mer utmaning då :) Här fick det dock bli en kombination.
 

» NYA JULIGA KUDDAR

 
Soffan har fått nya kuddar från Nyblom & Kollen samt från Jotex. Juligt värre! :o)
 

Det är ju så sjukt mörkt nu förtiden så det är svårt att ta bra bilder. Vissa ställen på bilen blir jätteljusa och andra mörka. Mycket irriterande och det ser inte alls så mysigt ut som jag tycker det känns i verkligheten :(
 

Jag har även plockat bort en del vanligt pynt i hyllan över soffan och ersatt med julpynt. Jag tycker det blir bäst så... om man plockar bort lite grejer och inte bara öser på med mer julgrejer. Kan lätt kännas rörogt då. Jag brukar packa ner mitt "vanliga" pynt i samma lådor som julsakerna låg i så när julen är över så är det bara att byta så att säga :o)
 

» ÅREST ADVENTSLJUSSTAKE

 

I söndags tände vi första ljuset i adventsljusstaken, mumsade på lussekatter, pepparkakor och drack glögg. Jag fullkomligt älskar december när man får ösa på med stjärnor och adventsljusstakar i fönstren och placera ut ljusslingor lite här och var. Även om jag oftast tröttnat på julpyntet i början av janurai så saknar jag alltid ljuset. Det känns alltid så mörkt och tomt när man plockat bort allt julpynt (även om man försöker överkompensera med tulpaner *hehe*

Årets adventsljusstake består av en glasbox från Mio, blockljus, några guldiga siffror från Rusta och vit mossa. Ganska så enkelt, men fint enligt mig :o)