» LJUSSTAKAR I MÄSSING

 
Något som jag gillar att köpa på loppis är ljusstakar i mässig. Jag tycker de är välidgt tjusiga och dessutom så brukar de vara rätt billiga. Ibland ser de för sunkiga ut, men med lite putsmedel så blir de glänsande fina :o)
 
På den här "pallen" som jag gjort så stod tidigare min Marshall högtalare, men den har fått flytta ut i köket istället vilket gav mig tillfälle att pimpa den med lite annat :o) Den stora ljuslyktan köpte jag på Netto för ett tag sedan och den lilla "vasen" är även den köpt på loppis :o)
 
 
Kaktusen verkar trivas där i hörnet. Himla lättskött växt. I like a lot! :o) Eventuellt så har jag nämt det förrut, men jag tycker verkligen att den mexikanska ugnen gjorde sig mycket bättre i vardagsrummet än i köket :o)
 

» MER H&M HOME

 
Även den här lådan fick följa med hem från H&M! Gjorde sig fint på köksbänken. Egentligen så tänkte jag ha färska kryddor i den, men nu hade jag inga sånna hemma så istället fyllde jag den med loppisfyndade medicinflaskor, en vas jag fått av Josefine och ett grytunderlägg som jag fick av pappa när jag fyllde 31 :o)
 
För övrigt så är det sjukt svårt att ta bilder som står i fönster pga av motljus. Om man skulle ta och montera en blixt nästa gång på kameran.. fast du kanske bildern blir väldigt hårda.. Tål att testas :o)
 

» HM HOME

 
På väg hem från Grebbestad så var vi inne på H&M Home i Tanumshede. Älskar H&M Home! De har så mycket fint! :o) Det här fatet med spegelbotten fick följa med hem. Även de små vita ljuskopparna med guldig insida är köpta på H&M Home.
 

Här hemma på går projek: Måla farstun. Ett ganska tråkigt projekt om jag ska vara helt ärlig, men det blir fint! Det blir lite roligare om man lyssnar på pod samtidigt som man målar, men jag märker att jag drar mig för det. Planen är iaf att det ska vara klart till semestern :o)
 
Ev så får jag fira färdigställandet med nya möbler till farstun och kanske en hortensia ;o) De möbler vi har nu har rostat så nästa gång blir det nog möbler i trä istället. De står ju trots allt ganska skyddade under taket :o)
 

» AMPLAR

 

Förra året vid den här tiden så blommade pionerna för fullt i trädgården. Detta året skulle jag säga att det är cirka två veckor kvar tills de blommar lika fint. Det har verkligen varit en kall sommar så här långt. Hela maj var kallt och regnigt och juni har inte varit mycket bättre. Jag kan inte ungå att känna mig lite snuvad på sommaren. Just nu kunde det nog inte kännas bättre att vi bokat två och en halv vecka i Grekland!

Jag passar på att ta in de blommor som faktiskt blommar. Just nu så är rhododendron makalöst vacker så två kvitar får pryda mina amplar :o)


» STRANDTÅRTA

 

Den här tårtan med strandtema bakade jag i helgen till en kollega. Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med ett lager chokladmousse och ett lager kokos och ananasmousse. Den är spacklad med grädde och täckt med marispan. Alla dekorationer är gjorda i sockerpasta.

 

Även om jag tycker att marsipan är godare så är sockerpasta mycket lättare att jobba med. När man använder sockerpasta så spacklar man hela tårtan med smörkräm och om man låter tårtan stå i kylen ett tag innan man ska täcka den så blir smörkrämen fast. När man sedan lägger på sockerpasta så kan man lixom lyfta den lite och justera i efterhand för att få bort luftbubblor och liknande. Detta går inte med grädde då marsipanen fastnar direkt.


» NYTT SOFFBORD

Vårt gamla soffbord var rätt slitet så i helgen så köpte vi ett nytt på Ikea. Färgen på det gamla bordet hade spruckit där det var kvistar samt att det fått fläckar som inte gick att få bort :o(
 
 
Kravet på det nya bordet var att det skulle ha en hylla under där man kan lägga alla fjärrkontroller samt tidningar och annan bråte som man inte vill ha på bordet :o)
 
 
På ett sätt så känns det lite tråkigt att köpa ett bord på Ikea då det är så många som har ett lika dant, MEN jag gillar verkligen designen på detta så jag struntade i dessa tankar! :o)
 
 

» FLER KUDDAR AV KÖKSHANDDUKAR

 
Jag blev väldigt nöjd med de kuddarna jag sydde sist av kökshanddukar så nu har jag sytt några fler :o) Handdukarna med vit bakgrund och blått mönster är köpta på Hemtex och kudden med vit bakgrund och lite mer begie i är köpt på Ica Maxi för 25 kr och då fick man två stycken! :o) Denna plus en blå-vit-randig som jag inte hunnit sy någon kudde av ännu, men som hade gjort sig bra på pallsoffan :o)

 
 

» NUTELLA PANNACOTTA MED SCHWEIZISK MARÄNG OCH KAKKROSS

I fredags när jag Emelie och Pontus var över på middag så hade jag gjort den här desserten. Kommentaren "godaste desseten jag ätit" sammanfattar nog ganska bra hur god den var :o) Alltså nutella, grädde, cookies och maräng, vad kan gå fel? Sjukt gott var det och ni måste verkligen testa denna!

 

Jag har alltid dragit mig till att göra Schweizisk maräng då jag tycket det verkat lite krångligt med vattnebad å altt, men det är ju verkligen hur lätt som helst! Köksassistenten gör ju det mesta av jobbet :o) Vill man ändå skippa detta moment så blir det gott ändå.. men inte lika ;o)

Ingredienser:
Kakkross:
8 Maryland cookies eller liknande
2 msk smält smör

Pannacotta:
2,5 dl grädde
1 dl nutella
2 gelatinblad

Schweizisk maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Smula ner kexen ganka fint och blanda med det smälta smöret. Fördela smulorna i fyra glas. Koka upp grädde och nutella och drag av från plattan när det precis börjat koka coh nutellan smält. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och låt dem smälta ner i gräddblandningen. Rör om. Fördela grädden jämt i de fyra glasen och låt stå i kylen minst fyra timmar.

Vispa ihop äggvita, strösocker, vaniljsocker och salt över vattenbad tills sockerkristallerna smält. När jag skriver vispa så menar jag lite lätt. Det ska inte blir någon styv maräng över vattenbadet, snarare så blir äggvitan mer rinnande än när den var kall. Du känner lättast att sockret smält genom att ta lite äggvita och gnida den mellan två fingrar. Känner du inga sockerkorn så är det klart. Vispa sedan marängen på hösta effekt i cirka 10 minuter tills den svalnat och blivit styv och hård. Här är en Kitchen Aid eller liknanade till väldigt bra hjälp.

Spritsa ut marängen över pannacottan. Detta kan du göra flera timmar innan gästerna kommer, men efter att pannacottan stelnat. Precis innan servering så bränner du av marängen med en gasbrännare.


» VÄGGHÄNGD MAKRAME AMPEL

Jag har gjort en ampel till.. Ja det finns faktiskt igen hejd på hur många amplar man kan ha hemma. Jag är dock inte riktigt lika säker på att min kära sambo håller med, men han låter mig hållas :o) Den här gången blev det en vägghängd sak som jag faktiskt är väldigt nöjd med :o)

 


"Krukan" hittade jag i källaren och jag tror jag köpte den innan jul för att ha blockljus i, men den passade ju även utmärkt som kruka. Snöret har jag köpt på Jula och samma som jag använt tidigare gånger när jag gjort makrame. Jag skulle vilja ha ett lite tunnare snöre i vitt och kanske blått, men det vetti tusan vart man hittar det? Känns som att sytillbehörsaffärerna har mer garn och sånt.

 


Den stora bilden längst ner på tegelväggen kom välidgt lämpligt med Allt-i-Hemmet tidingen i går och det lilla kortet har jag köpt i Haga för längesedan. Ni vet när det var inne med botaniska bilder sist :o) Klammorna har jag satt dit med dubbelhäftande tejp vilket funkar fint om man bara ska hänga lätta grejer av papper :o)

 

» POLISBILSTÅRTA

I måndags gjorde jag denna polisbilstårta till Joels mammas jobb. Jag blev ganska nöjd med den, men inte helt med formen. Det är svårt att göra något som alla vet hur det ser ut, typ en bil för det syns så lätt om det inte är exakt som i verkligheten. Det skulle likna en pikébil, men den blev lite för låg och lite för bred så det ser mer ut som någon form av sportig modell av polisbil tycker jag. Ja det ser ju inte ut som en Volvo iaf *hehe* Det är mycket lättare att göra en fantasitårta för då är det ju ingen som vet hur den var tänkt att se ut :o)

 


Tårtan består av ljusa bottnar och är fyllda med två lager schweizisk maräng med nutella och ett lager med vaniljkräm som jag blandat med lite vispad grädde. Hela tårtan är spacklad med Schweizisk marängsmörkräm med chokladsmak och täckt med sockerpasta. Alla dekorationer är även gjorda i sockerpasta :o)


» FÖRSTA SOMMARDAGEN?

 
Idag har det verkligen känts som sommar. Äntligen! Det är så härligt ute och kvällsljuset är så underbrat att man vill lixom aldrig gå in. Jag pratade med en indier på jobbet idag som har vart här några dagar och han sa att ljuset är underbart, men han hade jättesvårt att sova. Jag förstår honom, men det är det värt! Man blir ju så mycket piggare och gladare när det är ljust!
 
Jag var precis ute på en promenad och det kanske låter fånigt, men jag kan lixom inte ta in hur vackert det är! Som sagt, det är något visst med kvällsljuset. Ljuset i kombination med allt det gröna som sakta rör sig i vinden och fåglarna som kvittrar i kapp det är något smått magsikt över det. Faktum är att jag kan inte tänka mig en vackare plats än en sommargrön äng i Sverige en solig dag :o) Synd bara att dessa dagar procentuellt sett är så få *hehe* 
 
Idag har jag plockat Iris och daggkåpa från trädgården och hundkex och ormbunksblad på min promenad. De gjorde sig väldigt fint tillsammans i denna enkla vas från Ikea som jag köpte för någon vecka sedan. Sa jag hade jag hade "a thing for" klarglas?
 

» LOPPADE GLASVASER OCH FLASKOR

Nu var det ju ett bra tag sedan jag var på loppisen i Falköping, men några av de här glasvaserna och flaskorna köpte jag där. Nu står de i gästrummet och ser så där lite härligt somriga ut :o)



Jag har märkt att jag på sista tiden fått upp ögonen för inredning just i glas. Vaser, ljusstakar, flaskor. Jag tror att det jag gillar är hur ljuset bryts och hur skirt det ser ut jämför med till exempel en vas i solid keramik.


» GODASTE INNAN MATEN STACKSET


Det här är verkligen ett superbra snacks att bjuda gästerna på innan maten. Gott, lätt att svänga ihop och lite lagom mättade innan maten 😃 

Tomat, mozzarella, rödlök och basilika hackas/skärs i mindre bitar och läggs i en skål. Pressa i vitlök och tillsätt lite olivolja och vitvinsvinäger. Salta och peppara efter smak. Klart! 😛

Vi fick de här goda kexen med chilismak i Linas matkasse förra veckan. Har aldrig sett sånna innan, men goda och praktiska var dom då de var lite skålformade. En perfekt liten munsbit mao 😃


» DIY- FJÄDERLAMPA


Jag har pysslat ihop en liten fjäderlampa av en gammal lampskärm, påskfjädrar från Blomsterlandet och en ny lampskärm från Markslöjd som är köpt på Ica Maxi för 39 kronor. Billigt och bra! :o)

Den var lätt som en plätt att göra. Först klippte jag av alla fjädrar till ungefär samma storlek och började med att limma fast dem längst ner på skrämen. Det är inte så himla noga att alla är precis lika långa för med nästa lager/rad så täcker man ju ändran på första radens fjädrar.

 
När första raden var klar så fortsatte jag med nästa och sedan nästa efter det. För att få sista raden snygg så använde jag spraylim istället för smältlim då jag ville att själva fjunen skulle sitta kvar på skärmen även efter att jag klipt en jämn kant upp till. Jag klistrade alltså först och klippte av dem jämt sist.

» KNÄCKIG RABARBERPAJ

Rabarbern växer som aldrig förr så därför passar jag på att utnyttja den så mycket jag kan :o) Förra helgen testade jag ett nytt recept på rabarberpaj som vart väldigt god. Inte riktigt lika god som den traditionella, men omväxling förnöjer :o)

 

Ingredienser:
500 gram rabarber
0,5 msk potatismöl
150 gram smör
0,5 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rabarber och skär den i små bitar och lägg över den i en pajform. Pudra över potatismjöl och lite socker. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och socker i en bunke. Smält smöret i en kastrull och rör i  grädde och sirap. Häll gräddblandningen äver de torra ingrediensera, blanda och bred smeten över rabarberna. Grädda i 25-30 minuter eller tills pajen fått en fin färg och är lite knäckig. Serveras med vaniljglass eller vaniljsås.


» WALK IN CLOSET / WALK OUT CLOSET

Jag har känt ett tag att jag inte riktigt haft något bra ställe att ha mina väskor. Tidigare så har jag haft dem inknödda ovanpå några garderober som står i en skjutgarderob, vilket gjorde att jag i princip glömde av att jag hade dem.

Vårt sovrum är minst sagt lite knepigt i formen och vid fotändan av sängen finns dett utrymme som tidigare var helt ounyttjat, men som nu agerar väsk- och mini-kläd garderob :o)
 

Dörren leder till en liten garderob där jag har alla mina klänningar som bara väntar på att få användas om det bara ville bli lite varmare!

Hyllkonsolerna är köpta på Biltema och så är även kopparröret och hyllplanen. Det övre hyllplanet är 150 x 40 cm och det nedre 100 x 30 cm. Jag tyckte det var snyggare om den nedre hyllan var lite smalare så jag kapade av den 10 cm innan jag målade båda hyllplanen vita :o)

När vi var på Gekås för ett tag sedan så bunkrade jag upp med läderskärp för just sånna här tillfällen. Jag klippte två lika långa bitar av skärpet. Gjorde hål i båda ändarna. Förborrade änden av hyllkonsolen och skruvade fast dem. Möbelnitarna köpte jag oxå på Biltema och jag har knipsat av själva piggen och sedan limmat fast dem över skruven med smältlim :o) Efter det var det bara att kapa kopparröret och trä in det i öglorna.

Om någon funderar på att göra en liknande grej, tänk på att inte välja för små hyllkonsoler så att galjarna kommer för nära väggen.

 
Ringen för sjalar köpte jag på Ica Maxi, fast då hade den ytterligare en metalldel som jag sågat av. Läderbiten är gjord och uppsatt på väggen på samma sätt som hållaren för kopparröret, fast här förborrade jag inte.

 
Spiken som hatten hänger på köpte jag Grandma's i stan, men jag tror de finns på lite olika ställen. Jag har för mig jag sett liknande på Granit och Balders Hage.

Galjarna köpte jag på Ica Maxi. De fanns i koppar- och silverfärg och kostade 29 kr for 3 stycken om jag inte minns fel. Köpte även ett gäng svarta trådgaljar för 10 kr för fem stycken. Kap! :o)

Jag måste säga att det hala blev ungefär så som jag hade tänkt mig. Det är fantastiskt vad mycket bra saker man kommer på när man är ute och spatserar i naturen :o) På stängen tänker jag hänga "kommande dags kläder" och lite annat tjusigt :o)


» DIY- LÄDERHANDTAG

 
När vi möblerade om på ovanvåningen så insåg vi att min gamla byrå var för hög för att stå under fönstret så vi sålde den och köpte en annan på Bocket istället. I en låda så hade jag ett gammalt läderskärp liggandes som jag klippte tre lika stor bitar av, stansade hål och skruvade fast på byrån istället för de handtag som satt där tidigare. Mycket roligare än tidigare om ni frågar mig :o)


När vi köpte byrån så var inga ben monterade, men de osm följde med var is tål och passade inte alls så jag sågade till nya av en rundstav som jag sedan målade vita. Så här såg byrån ut innan:

 

» STUDENTTÅRTA

Min första studenttårta! :o) Jag fick faktiskt lite härliga stdentvibbar när jag bakade en. Synd att man inte kan ta själva studenten en gång till utan att behöva plugga innan *hehe* Den här tårtan är till våra grannars son Hugo som tar studenten idag. Synd bara på det tråkiga vädret. 12 grader och regn. Hua mig! Hörde på radion imorse att det var kallaste och regnigaste maj på 200 år. På en annan radiokanal så sa de 50 år. Hur som helst så kan vi konstatera att det varit bedrövligt väder i maj! Nu håller vi tummarna för ett bättre juni!
 

Som ni ser så ska det föreställa en studentmössa :o) I vanliga fall så brukar jag göra tre lager fyllning för att få lite höjd på tårtan, men det hade sett tokigt ut i det här fallet så det fick bli två lager istället. Första lagret består av Maraboumousse och andra lagret av rödavinbörsmousse.


Eftersom det gick så bra att göra schweizisk marängsmörkräm sist så gjorde jag det igen och även denna gången funkade det. Jag tror bestämt att jag fått in rätta knycken *hehe* Denna smörkräm med Marabou choklad är verkligen to die for! Perfekt att spackla tårtor med som ska täckas med sockerpasta eller som topping på cupcakes!

Schweizisk marängsmörkräm:
300g Marabou Mjölkchoklad choklad
450g Rumstempererat osaltat smör
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5) 220g
Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

Gör så här:
1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
2. Låt svalna till ljummen temperatur.
3. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
4. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
5. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Här passade jag på att städa lite granna under tiden :o)
6. Vispa sedan sakta ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. visra man för fort så kan smörkrämen skära sig.

 
 Bokstäverna, blommorna och emblemet i fram gjorde jag i söndags för att de skulle hinna stelna. För att få bokstäverna och emblemet guldiga så blandadede jag lite guldpulver med några droppar vodka och penslade färgen på sockerpastan. Den gul-blå serpentinen som ligger på tårtan gjorde jag genom att kavla ut gul och blå socker pasta tunt var för sig. Sedan penslade jag den gula sockerpastan med liiiite vatten, la på den blå och kavla lite lätt. Seda skar jag ut remsor med en kniv och twistade dem lite innan jag la på dem på tårtan.


Hoppas att de kommer att gilla den!

» VÅRT KÖK


Jag måste säga att jag än så länge är jag väldigt nöjd med köksbordet och stolarna vi köpte nyligen! Sen att vi kom över alltsammans till et bra pris gör ju inte det hela sämre :o) Nu ska jag bara fixa en tavla över hyllan som står bakom tegelväggen. Jag har ide om en jag ska göra själv, men den kräver en hel del trix och fix i datorn och det vetti tusan när jag får tummen ur att göra det så jag funderar på att beställa denna istället:

 

Har ni oxå sånna där projekt som ni känner att ni borde göra men aldrig kommer till skott med? Jag har två just nu. Skriva kommentarer i vårt album med bilder från vår Kalifornien resa. Det är snart två år sedan vi gjorde den resan och det har gnagt det dåliga samvetet ända sedan dess. Nummer två är att vi ska göra en fotobok med bilder från Sydamerika resan vi gjorde i höstas. Vi tog en hel del bilder och vi har inte ens gått igenom dem i detalj och valt ut de som är bästa. Jag har inte världens bästa långtidsminne så om jag inte framkallar bilder så kommer jag ha glömt det mesta om dessa resor om ett antal år. Visst de finns i datorn, men jag är rädd för att de ska försvinna och jag gillar att bläddra i ett fysiskt album :o)