» MINIVASER


Jag hittade så söta vaser på Nille för 15 kr styck som jag inte kunde låta bli att köpa. Perfekta till sticklingar och små minibuketter! :o)


» ÄPPELBLOM


Idag var det minsann inget höjdarväder, men det gör inte så mycket för jag har lite tårtfixande att göra :o) Sen ska jag sätta upp två hyllor och en klädstång i sovrummet oxå. På hyllorna tänkte jag ställa en del av mina väskor som jag de senaste åren haft inknödda i en garderob. ”Inknödda” är rikssvenska för den som undrar ;-p

Ser man aldrig väskorna så glömmer man lixom av att man har dem vilket resulterar i att man byter väska alldeles för sällan. Jag tänkte att om de finns lite mer tillgängliga så kanske man gör det oftare. På klädstången tänkte jag hänga ”morgondagens kläder” om ni förstår vad jag menar :o) Jag har en bild i mtt inre om att det kommer att bli skitsnyggt. Hoppas nu bara att det stämmer med verkligheten oxå *hehe*

Jag fortsätter att passa på att ta in små kvistar från äppleträden så länge de blommar. Enda nackdelen är att de inte står sig speciellt bra i en vas så man får byta ofta, men vi har ju minst sagt en del att ta av så det gör inte så mycket :o)


» STORA SITTKUDDAR PÅ ALTANEN

 
Jag hade precis glömt av plastmattan jag köpte till altanen förra året när jag hittade den i källaren så nu har den fått komma fram igen :o) De stora kuddarna som ligger på trallen sydde jag för 11 år sedan då jag bodde i Växjö och de har legat i diverse förråd fram till nu. Jag är verkligen ingen supersamlare, men ibland har jag svårt att slänga saker och ganska ofta faktiskt (om jag får säga det själv) så kommer de till användning igen. Som nu :o) Perfekta att ta fram när man har många gäster och pallsoffan inte räcker till :o)
 

» VÄNSKAPSKNUTEN

Jag har länge suktat efter den här fina ljusstaken från Svenskt Tenn, design Josef Frank och igår slog jag till! :)

Så är skriver Svenskt Tenn om ljusstaken. Lite rolig info tycker jag: 

I en tid då Europa kokade av hat och konflikter formgav Josef Frank, som själv var jude, ljusstake Vänskapsknuten som en symbol för fred och vänskap. Den första skissen är daterad år 1938, bara ett år innan andra världskriget bröt ut.



Tyvärr så upptäckte jag när jag kom hem och packade upp den att ena armen var sne och manschetten tillbucklad så därför blev det en sväng in till stan idag igen för att byta ut den. Vi passade på att prova  kostymer åt Joel och gjorde lite andra ärenden så summa summarum så blev det en väldigt mysig och lyckad tripp trots allt :)



» BLÅ TONER PÅ TV-BÄNKEN

 
Varför kan ingen tillverka en tv i en annan färg än svart!? Och då menar jag inte själva ramen utan ytan bildytan. En 55 tums svart blubb på väggen känns ju varken speciellt harmoniskt eller snyggt. Jag vill ha en tv som ser ut mer som en tavla och där man har en fin bild när tven är avstängd. Visst man kan ha ett bildspel rullandes, men då måste ju tven vara på :o(
 
Nåja.. :o) Under tven står iaf en tv-bänk som vi köpt på Blocket och som jag målat om. Just nu har lite vita, blå och mässingssaker fått flytta dit :o)
 
 
Marmorfatet är köpt på Lagerhaus och den blå vasen på loppis i Falköping för några helger sedan. Jag vet inte vad de här blå blommorna heter, men det växer ett gäng sånna i våra rabatter :o)
 

» DUMLEBISKVIER

Till helgens kalas så hade jag bakat dessa dumlebiskvier och jag måste säga att de var mycket godare än vanliga! Jag kommer definitivt att göra dem igen! :o) I smörkrämen så ska man helst ha dulce de leche eller kolasås, men jag hade inget av detta hemma så det fick bli en matsked ljus sirap istället vilket funkade fint det med :o)

 
 

Ingredienser:
125 gram mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl socker

100 gram smör, rumstempererat
1/2 dl florsocker
1 äggula
1/2 tsk vaniljsocker
1 rågad msk dulce de leche eller kolasås eller ljus sirap om det skulle knipa
10 dumlekolor, delade på mitten och tillplattade
1 krm flingsalt

200 gram mörk choklad
1 msk neutral olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg äggvita och socker i en matberedare och vispa ihop lite. Smula ner mandelamssa och kör på full effekt tills du får en slät smet. Sätt en rund tyll i en spritspåse och sleva i smeten. Spritsa ut ganska tunna rundlar på en bakplåstpappersklädd plåt. Jag gillar när de inte är för stora, men det är en smaksak. Grädda i cirka 12 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svala och lossa bottnarna sedan försiktigt från pappret.

Vispa smöret, äggulan, florsockret och vaniljsocker pösigt och luftigt, nästan vitt. Rör sist i kolasås eller sirap, blanda väl och låt stå i kylen en stund. Lägg över smörkrämen i en spritspåse med rund tyll och spritsa en liten klick på baksidan av varje botten och tryck fast en halv tillplattad dumlekola.



Spritsa sedan ut resterande fyllning. Om man vill så kan man så klart även använda sig av en sked. Antingen enbart eller för att jämna till efter man spritsat. Låt biskvierna vila i kylen en halvtimma.


Hacka chokladen och smällt hälften av den över ett vattenbad. Häll i oljan och lyft upp från vattenbadet. Rör ner resten av chokladen så den med smälter, på så sätt tempereras chokladen, den behåller glans samt att den inte är så varm när smörkrämen ska doppas.

Doppa sedan biskvierna i chokladen och dekorer mad strössel och små fjärillar i sockerpasta eller låt dem bara vara som de är :o)


» SYREN & ÄPPELBLOM

 

Jag älskar den här tiden på året då det alltid finns något fint som blommor i trädgården som man kan ta in och sätta i en vas :o) Mina amplar gjorde sig fint med en kvist från syrenen och en från ett av äppleträdet :o)

Jag har placerat ut lite syrenkvistar här och där i hela huset och så gott som det luktar hemma nu har det inte gjort på evigheter :o)


» FLER KUDDAR :o)

När jag var inne på Åhlens igår så hittade jag ett tyg som bara skrek "Sy kuddar av mig!" Så jag köpte en halvmeter och sydde två fina kuddar. Även denna gång med dragkedja. Jag måste säga att jag blir bättre och bättre på det här med sy i en dragkedja  för varje gång jag gör det, men konstigt vore det väl annars :o) Jag är glad att jag hittade det ->HÄR-< enkla sättat att göra det!
 
 
 
 

» Double Chocolate and Raspberry Cake

För det är ingen vanlig dag för det är ingen vanlig dag för det är Lindas födelsedag idag! *hihi*

Den här tårtan serverade jag i helgen både på kalaset i lördas och i söndags och det är fortfarande massor kvar! Den vart väldigt god och väldigt mastig! *hehe* Det var lite jobb att göra den då både fyllningen och marängsmörkrämen tog sin lilla tid att göra, men det var det värt! :o)

Jag är så himla nöjd med mig själv då jag för första gången lyckades med den Schweizisk marängsmörkrämen utan krångel! De två andra gångerna jag gjort den så har den skuvit sig och jag har fått hålla på att krångla med att ha in den i frysen för att rädda den. Vilket har funkat, men vart bökigt, men nu gick det alltså och den blev så god!

Receptet på tårtan kommer från Roy Fares senaste bok "United states of cakes" och jag hade kunnat länka till det, men jag ville inte riskera ett länken skulle brytas så därför skriver jag ner det här :o)

Resterna av tårtan och övrigt fika åkte med till jobbet idag och jag tror bestämt att det var uppskattat :o)

 

Mörk chokladcremeux (fyllning):
200g Mörk choklad 64%
45g Strösocker (1/2 dl)
60g Äggula (4st)
175g Grädde (1 3/4 dl)
150g Hallonpuré (1 1/2 dl)
35g Cognac (2 msk) om man vill

Gör så här:
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke.
3. Koka upp grädde och hallonpuré i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda.
4. Häll tillbaka i kastrullen och på låg värmen under konstant omröring rör du tills blandningen börjar tjockna lite och häll det över chokladen, häll i cognac.
5. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm.
6. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag, eller minst 4 timmar.

Tårtbottnar:
330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3, rumstempererade)
350g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 155 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper.
2. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
3. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke.
4. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl.
5. Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter.
6. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade.
7. Låt bottnarna svalna.
8. Får inte alla formarna plats samtidigt går det bra att låta en av dem stå och vänta tills de två första är färdiggräddade.
9. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. 10. Om det behövs skär till översidan något på bottnarna så att de blir raka.

Schweizisk marängsmörkräm:
300g Marabou Mjölkchoklad choklad
450g Rumstempererat osaltat smör
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

Gör så här:
1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
2. Låt svalna till ljummen temperatur.
3. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
4. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
5. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Här passade jag på att städa lite granna under tiden :o)
6. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.

Chokladglasyr (att dropa över tårtan):
100 g Smör – osaltat  
50 g Vatten (1/2dl)
140 g Mörk choklad

Gör så här:
1. Smält smör och vatten i en kastrull.
2. Lägg i chokladen och under mellan värme rör du tills chokladen smällt och du fått en fin och len glasyr.
3. Ställ åt sidan och låt svalna till sig 30 minuter.

Montering:
1. Ta första botten och centrera på en ”spinning plate” eller ett tårtfat.
2. Spritsa en kant med smörkrämen längs kanten och fyll med tryffeln.
3. Varva bottnarna på samma sätt som du precis gjort men låt tårtan vila minst 10-20 minuter i kylen. Detta för att den ska bli så stabil som möjligt. Fortsätt tills du använt alla fyra bottnar men stryk inte tryffel högst upp!
4. Stryk ett tunt lager med smörkrämen över tårtan.
5. Det här lagret kallas ”Crumb coating” och det görs för att fånga upp smulor.
6. Låt vila i kylen i ytterligare 10-20 minuter.
7. Fortsätt att stryka tårtan med smörkrämen, jag rekommenderar att stryka den minst 3 gånger med tunna lager men det är upp till var och en.
8. Låt tårtan vila minst 20 minuter i kylen mellan varje lager, om det slarvas här kan det göra stor skillnad på slutresultatet.
9. Eftersträva en slät yta båda ovanpå och runt tårtan innan du börjar spritsa.
10. Spritsa önskat mönster, lägg hallonen i mitten och vila en sista gång i kylen innan du avslutar med glasyren. 11. Håll försiktigt en sked ungefär en decimeter från tårtan och droppa försiktigt glasyr över de spritsade topparna. Klar att servera!

 

Detta kan vara det längsta receptet någonsin.. typ :o)


» FINA LJUSLYKTOR!

 
De här fina ljuslyktorna hittade jag på Nääs Fabriker när jag svängde förbi där på väg hem från Falköping förra helgen! När jag köpte dem så var de svarta på utsidan, men jag tycket det blev lite för murrigt hemma hos oss så jag sprayade om dem vita vilket blev mycket bättre! :o) "Lövet" fick jag i födelsedags present igår och nyckeln är vår gamla källarnyckeln som jag skulle gissa ä från 20-talet. Lite roligt minne så där :o)
 

» DIY- VIMPELGIRLANG

 
Även om det inte var så varmt ute i helgen så var det iaf fint väder! I lördags eftermiddag/kväll så hade vi vänner över och vi trotsade kylan och satt ute ändå. Med ett gäng filtar och lite vilja så gick det faktiskt riktigt bra :o)
 
Av det tyg som blev över av hunddukarna när jag sydde kuddar  så knåpade jag ihop två vimpelgirlanger :o) De jag gjorde förra året hängde ute hela vintern och de var inte speciellt snygga längre. Detta året kan det nog vara en god ide att ta in dem om jag inte vill sy nya nästa år igen *hehe*
 
Underredet till altanbordet gjorde min pappa för två år sedan till oss och borsskivan av lärk fixade jag och Joels pappa. Gillar det massor! Stolarna kommer från Ikea och även dessa köpte vi för två år sedan. Vi har tagit in dem över vintern, men de har hållt sig jättebra och ser i princip nya ut :o)

» FIN HELG!

 
Oj vad fort den här helgen har gått! Jag fyller ju 31 på tisdag så igår hade vi ettt gäng vänner över på fika, grill och ESC. Dessutom så fick vi en fantastisk avslutning på kvällen när Måns kammade hem segern! Idag har vi käkat lunch hos Joels föräldrar tillsammans med mina föräldrar. Efter det vart vi en sväng till Gunnebo och vid fyra så kom Joel faster och min bror med familj hit och då svullades det än en gång kakor och tårta. Jag måste erkänna att jag är lite mätt på sötsaker för tillfället, men om jag känner mig själv rätt så hinner det lägga sig tills typ imorgon *hehe* 
 

 
Vår syrenhäck blommar som aldrig förr så jag passar på att ta in en massa kvistar. De sprider en sån härlig doft och sommarkänsla! Så nu väntar vi bara på att värmen ska komma så det blir sommar på riktigt! :o)
 

» AMERICAN COOKIES MED HASSELNÖTTER OCH MÖRK CHOKLAD

Här kommer att recept på fantastiskt goda cookies! Receptet kommer från Roy Fares senaste bok "United states of cakes". Glöm inte att rosta hasselnötterna innan du har i dem i degen. Det gör verkligen hela skillnaden!
 
 

Ingredienser:
130 g  hasselnötter (ca 2 dl)
300 g  mörk choklad eller chokladknappar
230 g  rumsvarmt smör
170 g  strösocker (ca 1,75 dl)
120 g  farinsocker (ca 1,5 dl)
330 g  vetemjöl (ca 5,5 dl)
7 g  bikarbonat (ca 1,5 tsk)
3 g  vaniljsocker (ca 0,5 tsk)
55 g  ägg (1 st ägg)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 190 grader, varmluftsfunktion.
2. Häll hasselnötterna i en form och rosta dem i ugnen i cirka 8 minuter.
3. Låt nötterna svalna, lägg dem i en ren kökshandduk och skrubba av skalen.
4. Hacka hasselnötter och hel choklad ganska grovt (chokladknappar behöver inte hackas).
5. Hacka hasselnötter och hel choklad ganska grovt (chokladknappar behöver inte hackas).
6. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
7. Rör ner ägget i smörblandningen.
8. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
9. Arbeta in nöt- och chokladhacket.
10. Dela degen i 30 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg dem glest på 2 plåtar med bakplåtspapper.
11. Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills kakorna har fått fin färg.
12. Låt kakorna svalna en aning och flytta därefter över dem till ett galler för att svalna helt.


» GULT ÄR FINT

 

I lördags var jag och hälsade på Emily och Dennis i min gamla hemstad Falköping och jag passade då på att besöka min favoritloppis. Hade himla bra tajming och var där preciiiis när det öppnade. Kommer man till en second hand butik i Göteborg precis när det öppnar så är det massa kö, men här var det lugnt och skönt :o)

Jag hittade en hel del fina glasflaskor, mindre ljuskyktor, en fin korg i näver, lite dukar, den är gula keramiksaken och de små glasvaserna. Gult är normalt ingen färg jag faller för varen på kläder eller heminredning, men jag gillade faktiskt den här. Sedan går färgen fint igen i kuddarna oxå :o)

Annars var det väldigt bra i Falköping! Det var roligt att träffa Emily och Dennis även om de var lite ledsna då deras fina hund Gizmo nu befinner sig i hundhimlen sedan en kort tid tillbaka. De hade flyttat in i sitt nybyggda hus vilket var jättefint! :o)


» NYTT KONTOR I HALLEN

Så här blev det i hallen på ovanvåningen efter ommöbleringen! Tycker det blev mycket bättre med skrivordet där än bäddsoffan :o) Dessutom så fick jag möjlighet att sätta upp ett armeringsnät som jag vart sugen på länge, men inte haft någon bra plats för :o)
 
 
Hyllan som sitter i armeringsnätet är en gammal tröskel som jag borrat hål i. Det ser kanske lite vingligt ut, men med lite tyngd på så sitter det faktiskt förvånansvärt stadigt :o)



De svartvita korten i nätet är sånna jag redan hade i lådorna, eventuellt så finns det utrymme för en liten uppdatering här :)

 
S-krokarna och klämmorna är köpta på Clas Ohlson och själva nätet på Byggmax. Joel har ju en förkärlek för gamla leksaker och tv-spel så hans lilla polisbil fick vara med på ett hörn :o)


Lite grönt i form av en pelargon stickling piggar alltid upp :o)

 
Gitarrer och förstärkare som det tyvärr spelas alldeles för sällan på :o(
 
Mitt emot skrivbordet står en köpmansdisk som innehåller en massa pysselmaterial :o)
 
 
Älgen på väggen har pappa skjutit.
 

» SY KUDDAR AV HANDDUKAR

Vad gör man om man springer på alldeles förträffliga handdukar vars mönster skulle passa perfekt som kuddar? Jo man sätter sig ner och syr om dem till kuddar förståss! :o) För en gång skull så sydde jag inte kuddar modell a la påslakan. Ni vet där man lixom knölar in kudden och sedan viker över cirka 1/4 av kudden för att den inte ska titta ut.Den här gången så sydde jag faktiskt i en dragkedja. Rätt stort för att vara mig förstår ni då jag oftast väljer den snabba vägen om den inte gör någon skillnad för resultatet :o) Men här kändes det faktiskt som en dragkedja var på sin plats! Jag har alltid tyckt det vart lite trixigt med att sy i dragkedjor, men så hittade jag en väldigt fiffig instruktion på Youtub som gjorde det lätt som en plätt! Instruktioner hittar ni nedan :o)
 
 
Så här blev alltså kuddarna! Schnygga mönster va? Handdukarna köpte jag i söndags på Hemtex för 160 kronor för fyra stycken. Tyget till baksidan hade jag hemma och dragkedjorna kostade runt 40 kronor. 200 spänn för fyra fina kuddar är inte så illa om jag får säga det själv :o) Så här såg handdukarna ut innan de blev kuddar:
 
 
Mina innerkuddar var 50 x 50 cm och handdukarna var just detta så först fick jag sprätta upp sömmarna längst sidorna för att tyget skulle räcka till. Gjorde det till ett avsnitt av "The Originals" så det kändes inte så betungande :o) Sedan klipte jag ut bitar som var 52 x 52 cm. Det samma gjorde jag med enfärgat tyg till bakstyckena.
 
Jag började med att lägga ihop en handduk med ett bakstycke, räta mot räta och sy en raksöm längs ena kanten med 1 cm sömnsmån. Fäste tråden gjorde jag i båda ändarna. Viktigt att inte ha för lite sömnsmån här för då blir det inte så bra när du ska sy i dragkedjan senare. Efter detta pressade jag isär "sömsmånen":
 

Efter detta så nålade jag fast en dragkedja med "rätsidan ner" mitt över sömen. Var noga med att den kommer just i mitten.
 
 
Där efter så bytte jag till en pressarfot för dragkedjor och sydde längst med dragkedjan på båda sidorna. Blixtlåset sätter du på senare. Fäst tråden i båda ändarna. Lämna cirka två centimeter kvar av dragkedjan i varje ände så är det lättare att få på själva blixtlåset senare.
 
 
När detta är klart så vänter du på tygstycket och sprättar upp mittsömmen med hjälp av en sprättare. Jag trodde detta skulle bli lurigt, men det gick väldigt bra. Du drar den bara utmed dragkedjan så kommer stygnen att gå upp (förutsatt att du har en hyffsat vass sprättare). Var noga med att bara sprätta fram tills sömen ut med dragkedjan slutar.
 

Vänd på tygstycket igen och pilla på blixtlåset så att pluppen du drar i är nedåt. Detta var lite småpilligt och jag är glad jag lämnade 2 cm kvar av dragkedjan annars hade det nog blivit riktigt svårt.
 
När blixtlåset är på plats så sluter du "cirkeln" genom att sy fram och tillbaka mellan sömarna på var dera sida om blixtlåset. Gör detta i båda ändarna. Hade du nu sprättat för mycet så hade du fått ett hål till vänster om blixtlåset och det hade ju inte sett så snyggt ut :o) Så här ska det se ut från rätsidan när det är klart:

Lägg tyget räta mot räta igen. Byt till en vanlig pressarfot igen. Nåla ihop kanterna och sy med raksöm med cirka 1 cm sömnsmån ut med de återstående tre sidorna på kudden. Avsluta med att zick-zacka runt om.

 
Klart! :o) Jag trodde faktiskt inte att det var så här lätta att sy i en dragkedja!
 
 

» FIXA EN KNAPPLÅDA

Att klä in en trist låda med papper är väldigt enkelt och gör stor skillnad. Allt du behöver är tapet rester eller presentpapper, limstift och en sax. Vill du dessutom piffa till den lite extra så behöver du en knapp, ett smalt hårband, och en smal tråd eller snöre.

Makeandcreate har skrivit en jättebra guide över hur man klär in en låda så jag tycker ni ska spana in den här :o)

För att montera knappen så sätter du locket på lådan och lägger sedan knappen där du vill ha den. Du markerar hålen med en penna och stansar sedan hål med en hjälp av en håltång. Monterar knappen gör du med en smal svart tråd, eller ett smalt band. Tycker du det är svårt att trä tråden genom hålen på knappen så kan du trä en ståltråd runt tråden. Sedan för du in de båda ändarna på ståltråden genom knappögat och vips så följer tråden med :o) (ignorera pärlan nedan, bilden hör till ett annat inlägg :)


Mitt för knappen så stansar du sedan två hål för stroppen som ska hålla locket vid knappen. Sedan är det bara att klippa itu hårsnodden, dra den genom hålen och knyta två knutar på baksidan :o)

 

» SY EN STOLSDYNA AV EN KUDDE


På stolen i arbetsrummet så hade vi en stolsdyna från Ikea som blivit riktigt snuskig så jag klippte upp den och plockade ut själva skumdynan.

Sedan tog jag ett kuddfodral från HM som jag vrängde ut och in. Jag la skumdynan på och klipte cirka en centimeter utanför. Se till att lägga dynan kant i kant med dragkedjan så du inte klipper bort denna :o)

Det blev lite tyg över så av detta sydde jag två band som jag nålade fast innan jag sydde ihop kuddfodralet. Efter det var det bara att vränga fodralet rätt, knöla in dynan och knyta fast den på stolen.

Och ja, jag vet att jag precis dissade stolsdynor med fåniga band, men ibland så får det faktiskt vara lite fånigt, plus att tyget var rätt tufft ;o)
 

» TORY BURCH


Som av en händelse så fyller jag år snart så jag tror bestämt att denna väska kvalificerar in under för-tidig-födelsedags-present-till-mig-själv :-p

Jag tänkte att en svart/vit väska borde vara perfekt då den kommer att matcha fint till just vita och svarta skor/kläder :) Skönt att slippa byta väska hela tiden (vem försöker jag lura? Jag orkar aldrig byta väska på morgonen! :o)

Hur som helst, välkommen till samlingen Tory! 

För den som är nyfiken så heter modellen Jessica Satchel, black/new ivory.


» KLÄ IN BÖCKER

 
Kommer ni ihåg när man gick i skolan. Då slog man in böckerna i plast eller papper för att skydda dem. Jag minns vad roligt jag tycket det var att inför varje skolstart köpa nytt papper! Hade man riktigt tur så fick man även ett nytt pennfack, några sudd och pennor. Luktsudden var de bästa :o)
 
Bak- och kokböcker lämpar sig ju extra bra för att slå in då de är utsatta för extra mycket slabb och kladd. En bonus är att det blir ett mycket lugnare intryck i bokhyllan utan en massa skrikiga färger på ryggarna. Jag har anvämt gammal tapet och presentpapper från Ikea som är riktigt kraftigt och där med lämpar sig ypperligt till just detta ändamål :o)
 
Här kan ni se hur man gör när man slår in en bok. Istället för att klippa av snibben vid ryggen så viker jag in den. Blir ett snyggare avslut då tycker jag :o)
 
Den övre bilden är efter inslagningen och den nedre är innan. Visst blev det snyggare efteråt?! :o)
 
 
För att det ska vara lätt att hitta rätt bok så har jag med hjälp av dynamon skrivit ut remsor med boken namn på som jag klistrat på ryggarna :o)

 

» GÄSTRUM MAKEOVER

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så åkte skrivbordet ut i hallen och bäddsoffan fick flytta in i ett av rummen på övervåningen. 
 
 
Tidigare hade jag en tavelvägg där drömfångaren nu sitter, men jag hade sedan länge tröttnat på den och jag kände att det var dags för något nytt! Jag plockade ner alla tavlor, spacklade för hålen och slipade. Sedan upptäckte jag att den vita väggfärgen vart helt slut så det fick bli en grå fondvägg bakom soffan istället. Hade en slatt kvar sedan jag målade om i vardagsrummet. Eventuellt så kunde den kanske vart lite mörkare i nyansen, men jag tycker ändå att det blev helt ok :o)
 
De mönstrade kuddarna kommer från Rusta och de grå från H&M Home. 
 
 
På brickbordet står en "mate" som vi köpte i Uruguay, en kruka i terrakotta från Årjäng och en grå ljuslykta i kermaik från Indiska. Korgen på golvet är köpt på Ikea och tavlan över bordet är köpt i Tanzania
 
 

» OMMÖBLERING I BOKHYLLAN

Tänk vad stor skillnad det kan göra att vända ryggarna innåt och addera lite lådor och annat pynt! Nu kanske ni tänker "blir det inte jobbigt om man letar efter en bok" Och på det kan jag bara svara "jo.." och "att det händer typ en gång i halvåret att vi faktiskt tar en bok ur hyllan" Faktum är att dem mest samlar damm, men man har ju inte riktigt hjärta att slänga dem heller. Men visst blev det mycket mer enhetligt och lugnare så här :o)
 
 
..efter och före..
 
Knappt så man kan to att det är samma hylla! Och det är det inte *hehe* Jag glömde så klart att ta ett kort innan jag möblerade om i den, men det var inte helt olikt bilen till höger :o)
 
 

» NYTT KÖKSBORD

Vår gamla köksbord var väldigt slitet och jag är ju inte så mycket för slitna grejer så nu tog vi tag i oss själva och köpte ett nytt :o) Vi var runt och kikade på lite olika bord, men vi var överens om att vi ville ha samma fom på bord som vi redan hade, det vill säga ett elipsformat. Fördelarna som vi ser det är att det tar mindre plats än om det skulle vart rektangulärt, man kan fortfranade sitta två på långsidan och man slipper vassa hörn :o) Detta köpte vi på Trademax för runt 2400 kr vilket jag anser vara ett kap då det känns fint och rejält :o)
 
 
Ja det är ju absolut inget supermodigt val av bord och kanske inte det mest trendiga, men det känns som att det kommer att fundera bra över tiden och som att man inte kommer att tröttna på det så snabbt :o)
 
 

» RABERBERPAJ

Igår när våra grannar var här så gjorde jag den här rabarberpajen. Vanlig enkel paj, men med form med löstagbar kant och lite florsocker så ser det mycket lyxigare ut än vad det är :o) Faktum är jag jag nog tycker just den här rabarberpajen är godast. Jag har testat en del recpet, men den här vinner i längden :o)
 
 
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 gram margarin
2-3 msk vatten

5 dl rabarber
½ dl socker
1 msk potatismjöl

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader. Finfördela margarinet i sockret och mjölet i en matberedare. Tillsätt vatten och låt gå ihop till en deg. Skala och tärna rabarbern och blanda den med socker och potatismjöl. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut den ena delen och täck pajformen med denna. Häll i rabarberbern. Kvala ut resterande deg och spora den till remsor som du lägger över pajen. Grädda i 20-25 minuter. Serveras med kall vaniljsås.

» MAKRAME VÄGGDEKORATION

Vi har möblerat om lite på ovanvåningen och "kontoret" har nu blivit gästrum istället. Det vill säga vi har flyttat in bäddsoffan som stod i hallen i "kontoret" och flyttat ut skrivbordet i hallen. Jag måste säga att det blev mycket bättre så här! Hallen känns rymligare och nu kan man faktiskt fälla upp bäddsovan och sova i den om man skulle vilja :o) Vad passar väl då inte bättre över bäddsoffan än en drömfångare modell vägghängd? :o)
 
 
Den här macrame historian pysslade jag ihop i veckan som gick. Snöret är köpt på Jula, pinnen hittade jag vid Gunnebo och fjädrarna är köpta på Blomsterlandet. Det ser kanske avancerat ut, men det är det verkligen inte. Egentligen så har jag bara använt mig av en och samma knut i lite olika konstellationer.
 
På den här sidan finns guider för en hel massa knopar :o) Jag har använt mig av denna som bas. Längst upp så har jag använt denna och för att få till V-formen så har jag använt denna teknik. Fjädrarna har jag fäst med ett smalare snöre med hjälp av denna teknik. Piece of cake.. och ganska så fint om jag får säga det själv, även om den inte på något sätt är perfekt :o)
 
Drömfångaren har jag hängt upp med hjälp av en fiskelina :o)

» PALLSOFFA OCH NYA KUDDAR

Vilken fantastisk skön dag vi haft! Jag började dagen med en power walk följd av en lång frukost med kärleken. Sedan har jag grejat och fixat ute. Planterat lite blommor, örter och flyttat tomatplantorna till större krukor. Vid fyra kom grannarna över och vi fikade rababerpaj som jag gjort. Årets första rabarberpaj är alltid så ljuvligt gott!  
 
 
 
Tidigare i våras var jag beredd att slänga förra årets pallsoffa då den såg rätt trisst ut efter att den fått stå ute hela vintern. Bordet var minst sagt anskrämligt! Kaklade bordsskivan (spånskiva) gjorde jag förra året och jag visste redan då att detta inte skulle hålla speciellt bra, men det gick rätt snabbt och det höll sig fint hela förra sommaren. I år där emot så höll kaklet längs kanterna på att lossna så med hjälp av Joels pappa så monterade vi en "sarg" runt bordet så nu hålls kaklet på plats,. Det sitter inte sitter specielt hårt, men nu "kommer" det ju iaf ingen stans. Och det är ju inte dirket så att man ska spela fotboll på det heller *hehe* 
 
Kuddarna är nya för i år och när jag tänker efter så kommer faktiskt tyget enbart från Ikea :o) Med andra ord så har jag inte spenderat många slantar på kuddarna ;o)
 
 
Förra året så planterade jag taklök mitt i bordet och de överlevde vintern fint :o)
 
 
Överdragen till dynorna som jag sydde förra året i vaxduk funkade hur bra som helst förra sommaren och fick ligga ute även i regn. Vi tog så klart in dem över vintern, men tyvärr så sprack de i sömmarna så även dessa tänkte jag slänga. MEN :o) jag hade lite flyt att alla sömmarna var på undersidan så jag tejpade över dem med eltejp och det verkar hålla riktigt bra än så länge :o)
 
Ljuslyktan är köpt på Jysk. Gillar den geometriska formen!
 

» IRIS DOPTÅRTOR

I lördags var det dop för våra kompisars fina dotter Iris. Till detta så hade jag fått i uppdrag att baka fyra tårtor, en extra dekorerad och tre lite enklare. En skulle vara täckt med sockerpasta (den dekorerade) och tre med marspian. Där av anledningen till att färgen skiljer sig lite åt mellan tårtorna. Dessa tåror fick enligt önskemål väldigt klassiska fyllningar med hallonsylt, hallonmousse och vaniljkräm. Tårtorna med marspian är spcklade med grädde och den med sockerpasta är i vanlig ordning spacklad med smörkräm.
 
 
Dekorationerna är gjorda i sockerpasta som är mycket smidigare att jobba i än vad marsipan är. Dessutom så spricker den mindre lätt och får ett slätare utseende
 
 
Kronan på fågeln har jag först målat med silverfärg och sedan strött silverglitter över.
 
 
Jag tror detta är första gången som jag gjort en vimpelgirlang på en tårta, men det vart riktigt fint att få lite höjd på det :o)
 
 

» NYA KUDDAR TILL KÖKET

 

Man får så himla mycket inspiration på Instagram och Pinterest. För ett tag sedan så såg jag en bild där man hade placerat vanliga kuddar på köksstolarna. Så mycket roligare än sånna där dynor som man knyter fast!

Ända sedan dess så har jag varit sugen på att göra samma sak. Himla tur för mig att jag har dessutom hade kopisöst många innerkuddar liggandes i en garderob som bara väntade på att få komma till användning :o)

Jag googlade en hel del på nätet efter lämpligt tyg tills jag faktiskt insåg att jag hade två alldeles förträffliga tyger hemma som jag kunde använda till just detta ändamål. Eller ja tyg och tyg, det blommiga är faktiskt mina gamla köksgardiner som jag slaktat. Jag hade nog ändå inte satt upp dessa igen då jag var ganska trött på dem. Tyget med ormbunksblad är resterna från när jag sydde gardiner till arbetsrummet på ovanvåningen.

 

Så sex nya kuddar sydda på en och en halv timme. Kostnad 0 kronor. Inte så pjåkigt *hihi*

Jag placerade först ut en kudde på varje stol, men tycket det såg lite mastigt ut så tre får ligga i nya hyllan så kan man bara hugga tag i en om man är fler än tre och vill ha något mjukt under rumpan :o)

 

» FINA LÅDOR

 
På Iems hittade jag de här fina lådorna :o) Ja det var väl det hela.. typ *hihi*

Men nu när jag tänker på det så har jag faktiskt en massa lådor liggandes så man kanske skulle ta och klä om dem med lite överbliven Cole & Son tapet med björkstamsmönster. Kan nog blir väldigt tjusigt! Ja så får det nog bli.. :o)
 

» PENSIONÄRS TÅRTA

 
Idag levererar jag fyra doptårtor, men denna tårtan gjorde jag förra helgen till Joels föräldrar som nyligen gått i pension. Det står "ledig på helttid på den" :o)
 
Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med tre lager fyllning, hallonsylt, vaniljkräm och rödavinbärsmousse. Hela tårtan är spacklad med grädde och täckt med marsipan. Det vita bandet runt och dekorationeran är som vanligt gjorda i sockerpasta.
 
Just när det kommer till att täcka tårtor så gillar jag faktiskt smaken av marsipan mycket mer än sockerpasta. Dessutom så kan man ha grädde under när man använder marsipan och det blir inte lika mastigt som smörkräm som man måste fodra med när man täcker med sockerpasta. Fördelen med sockerpastan är att den r smidigare och mer lättjobbad än marsipan som är lite svårare att få helt slät i kanterna.

 

» NYA SKOMAKARLAMPOR ÖVER KÖKSBÄNKEN

 
När vi var i Ullared sist så köpte jag de här skomakarlamporna. Det tog ett tag, men nu är de uppsatta över bänken i köket. Hängt upp dem har jag gjort med hjälp av en rundstav som jag målat vit och fäst i taket med två kedjor. Sedan var det bara att klippa bort kontakterna på kablarna till lamporna och skarva ihop i en ny stickkontack :o) Jag har saknat bra ljus över den här bänken och nu är det löst! Så mycket enklare att fixa med tårtdekorationer när man ser bra :o)
 

» CITRONKLADDKAKA MED FUDGETÄCKE

I förra veckan gjorde jag den här citronkladdkakan med fudgetäcke. Orginal receptet innehöll ingen fudge, men jag vet hur gott citron och choklad är ihop så det kändes som en given kombination och det var det! Verkligen supergott! Och mättande! En liten bit serverad tillsammans med lätt vispad grädde räcker långt :o)

 

Ingredienser:

2 citroner
4 1/2 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

1½ dl grädde
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad
50 gram rumsvarmt smör

Gör så här :
Stätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna och riv ner det gula skalet ner i smeten. Pressa saften ur två citroner och rör ner detta. Rör sedan i mjöl och vaniljsocker. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret. Smörj & bröa en springform, cirka 24 cm i dimater och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.

Meddans kakakn är i ugnen så förbereder du fudgen. Bryt chokladen i mindre bitar och koka upp den tillsammans med grädde, socker och sirap. Låt puttra några minuter och dra sedan kastrullen från värmen och rör ner smöret så att fudgen blir slät och fin.

Tag kakan ur ugnen. Den ska inte "skavlpa i mitten när du tar ut den, men den ska dallra lite. Ha inte inne kakan för länge för då blir den tråkig.

Häll på fudgen och låt vila i kylen i några timmar innan den serveras.

» MÄSSINGKRUKA

 
 
 
Jag har varit på jakt efter den här mässingskrukan från Plantagen ett bra tag nu, men den har varit slut över allt :o( När jag var inne på Plantagen idag i Mölndal så hittade jag först inga så jag frågade personalen på golvet och de sa att de inte hade några. Men vad skådar då mitt förvånade öga när jag tomhänt spatserar ut genom kassorna. Jo mässingskrukor som står alldeles ensamma på en bänk bakom kassorna och bara väntar på mig. Jag trodde först de kanske var paxade, men det var de inte :o) Så nu har jag planerat om Monsteran och bytt från den turkosa krukan till mässingskrukan. Joel gillade inte den turkosta heller så förhoppningsvis blir han glad när han ser denna :o)
 
DIY piedestal med material från Lagerhause och bricka från Hemtex som jag sprayat vitt :o)

» KAKTUS

 
Jahapp, då har man gått och blivit med kaktus då! Hittade denna på blomsterlandet för ynka 199 kr. Billigt tycker jag för en så pass stor växt :o) Jag trodde att man i princip inte skulle vattna kaktusar alls, men när jag googlade lite så insåg jag att de under sommarhalvåret ska ha vatten 2-3 gånger i veckan på morgonen. Dock så gillar de inte att stå i vatten så man ska väl kanske inte överdosera :o)
 
Det är nästan så man får lite Vilda Västern vibbar med kaktusen och Mexicougnen. För mitt inre så hör jag den där visslande vinjetten och ser hur en torr risboll blåser förbi *hihi*
 
Denna veckan så håller jag på och fixar lite inför lördagens doptårtor. Jag gjorde lite dekorationer igår och ska fortsätta ikväll tänkte jag. Riktigt roligt att sitta och pilla. Speciellt när det blir som man tänkt sig :o)
 

» KUDDAR I STORA LASS


Igår cyklade jag till Ikea och köpte tyg. Förra årets kuddar som vi hade i pallsoffan hade blivit så solblekta så det kändes som att det var dags för lite nya fina kuddfodral :)

Alltså det har sina för- och nackdelar att bo på en höjd. Fördelen när man ska någonstans då går det undan! Men hem.. jösses vad jobbiga backarna är! Men det är iaf bra motion :)

1,5 timma tog det att sy sex kuddfodral. Kan vara nytt personbästa :) *hehe* Det blev ett vitt tyg med blommor på och ett mörkblått med diverse insekter och andra botaniska ting på. 

Nu väntar jag bara på varmt och fint väder så jag kan inviga dem och pallsoffan för säsongen. 



» ALTAN FIX


Ännu en dag med fint väder! Jag har passat på att plantera om lite blommor. Några pelargoner har fått ny jord och sticklingar har fått flytta till krukor. 

På baksidan av huset så fanns det krusbär och vinbärsbuskar och en hel massa kirskål så vi tog beslutet att ta bort buskarna och så gräs istället. Det var helt enkelt för mycket besvär med att hålla fint i den rabatten. Istället för att slänga alla buskar så passade jag på att plantera en i en kruka på altanen. Precis som tidigare så isolerade jag med frigolit invändigt så jag hoppas att den kommer att klara vintern :)

Jag verkligen njuter av att det börjar bli så där härligt ljusgrönt ute. Det är verkligen helt fantastiskt!

Annars så har jag och Joel vart runt och kikat på köksbord idag och tillslut hittade vi ett med perfekta mått på Trademax som vi beställde :)

På Blomsterlandet köpte jag det här fina doftljuset:


Nu väntar ytterligare en movie night :)

» PANTS


Det är minsann inte var dag nu för tiden som man slänger upp en outfit bild! Annat var det när man var 20 ;-p Köpte iaf de här lite spejsiga byxorna på Lindex idag. Tunna och slappa. Tror de kommer bli användbara i sommar.. fast då till svarta pumps eller sandaletter :)

Min dator har i princip varit oanvändbar den senaste tiden. Kopiöst långsam och varje gång man klickar någonstans när man surfar så kom en pop-up. Detta gjorde mig smått vansinnigt så i veckan lämnade jag in den för att formatera om den. Hoppas jag får tillbaka den snart. Lite pilligt att blogga från mobilen, plus att jag inte kan ladda upp kort jag tagit med systemkameran :(

Idag har varit en fantastiskt skön dag! Vi har gått en långpromenad på morgonen och stannade på vägen till vid bageriet på Gunnebo och köpte ett väldigt gott Levainbröd! 


Sedan har vi varit ute i trädgården och grejat lite. Fixat kanten runt en rabatt, rensat ogräs och spritt ut gödsel. 

Jag har även bakat en "pensionärs tårta" som vi smaskat i oss med Joel föräldrar. Bild kommer senare ;)

Eventuellt så har jag även hunnit med en inköpsrunda oxå samt att handla mat. Påskliljorna börjar ju sjunga på sista versen så jag köpte lite nya blommor till krukorna på trappen. 

Nu ska vi snart fixa lite hamburgare. Sen blir det film!