» FROSTTÅRTA

Skriv inläggstext 

Skriv inläggstext 

Igår hade jag med denna tårta till en väns dotters 3-års kalas. Det var väldigt länge sen jag gjorde en figurtårta sist så det var lite extra kul den här gången!


Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med mosade jordgubbar, vaniljmousse och daimchokladmousse. Den är spacklad med grädde och täckt med marsipan. Alla dekorationer är gjorda i sockerpasta. 

Skriv inläggstext 

Jag gjorde även dekorationsis och vatten. Recept på det kommer här 😃 


Dekorationsis:
0,5 dl glukossirap
1,25 dl strösocker
0,25 dl vatten
hushållsfärg

Gör så här:
Koka sirap, socker och vatten i en kastrull till 140 grader. Rör ner färgen och bred ut karamellen på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt stelna och bryt sedan i bitar. 


Dekorationsvatten:
0,4 dl strösocker
0,5 msk maizena
2 msk citronsaft
2 msk vatten
hushållsfärg

Gör så här:
Blanda socker och maizena i en liten kastrull. Vispa i citronsaften lite i taget så det inte blir klumpar. Tillsätt vattnet och rör slätt. Värm på plattan tills det tjocknat och tillsätt då hushållsfärg. Låt svala. 

För att få till sjön så spacklade jag först tårtan med grädde. Sedan kavlade jag ut en tunn rundel i marsipan som jag färgat ljusblå. Denna la jag sedan på grädden där jag ville att sjön skulle vara. Jag placerade ut "isbitarna" och la sedan på det vita marsipanlocket på hela tårtan. Sedan skar jag fram sjön och duttade i vattnet. 


Isbitarna bakom Olaf har jag stöttar upp med "snöbollar" för att de ska stå stadigt 😃


» GRÖTKLÄMMISAR TILL LILLEMAN

Något som är väldigt praktiskt när man är iväg och som lillen gillar är grötklämmisar så jag tänkte att jag lika gärna kan göra egna 😃 Sagt och gjort så beställde jag dessa matpåsar som man kan fylla själv och dessutom använda flera gånger. Klicka på länken nedan för att komma till påsarna och inköpsställe. 

CherubBaby Matpåsar

På samma sida så kan man även köpa en sked som man skruvar direkt på påsen och klämmer ut gröten i 😃 


Denna gången blev det klämmisar med jordgubb/päron och mango/päron smak. Jag har haft i pumpafrön då de är järnrika och havremjölk för att de inte ska vara känsliga för att vara i rumstemperatur, plus att barn under ett år tydligen inte ska ha för mycket mejeriprodukter. 

Jag höftade lite på ingredienserna när jag gjorde dem, men här är ungefärliga mått. 


Ingredienser till 6 klämmisar:
2 dl havregryn
0,5 dl pumpakärnor
1 msk chiafrön
4 dl havremjölk
1 päron
2 dl frysta jordgubbar eller mango

Gör så här:
Skala ett päron, skär det i skivor och koka dem mjukta i vatten så att det precis täcker klyftorna. Tillsätt jordgubbar eller mango och låt de koka med så de blir varma och mjuka. Mixa havregryn och pumpakärnor i en matberedare tills de är finfördelade. Detta gjorde jag innan så att det finns ett lager hemma 😃. Tillsätt havregrynen, pumpakärnor, chiafröna och havremjölken till fruktblandningen och rör om så allt blandas. Låt stå och svälla ett par timmar och mixa sedan allt med stavmixer till en mjuk och lagom tjock smet. Blir den för tjock så tillsätter man bara lite mer havremjölk. Är den för rinning så får man börja om. Skämt om sido.. men då kanske man kan micra gröten en stund så att vätskan avdunstar. Hur som helst. Häll upp i matpåsarna. Förvara i kylen eller allra helst i frysen om du inte tänker använda dem direkt 😃 

Gillade han då? Japp, det gjorde han till min stora glädje! 😃