» Tryffelkulor- lyxigt juligt

92608-1371Nu är dom äntligen klara, tryffelkulorna! Varför kallar man det egentligen tryffel när det inte innehåller någon tryffel? *skumt*

De är inte speciellt svåra att göra, men det tar en stund. Slår man inte det lite fint i celofan så tycker jag att det är en perfekt gå-bort-present som känns lite lyxig. =)

Självklart så kan man göra dem i alla möjliga smaker och med olika garneringar. Receptet på hur jag gjorde mina hittar ni nedan. (Om ni inte ser texten, spara ner bilden och öppna den i et bild behandlings- program och zooooma! =)

Tips! Blir smeten för lös så kan man blanda i lite florsocker.










» Gör egna julgranskulor!

Förr förra året gjorde jag sånna här julgranskulor till mina vänner. Efter som det än en gång lackar mot jul så tänkte jag tipsa om det än en gång! =)
92608-1367
* Julgranskulor i plast, färgen spelar ingen roll för du kommer att täcka hela kulan med bilder.
* Decoupagelim med glitter i, finns bla hos Panduro.
* Bilder på dina, vänner utskrivna i färg på vanligt A4 papper.
* Sax & pensel.

Börja med att klippa ut bilderna, skrynkla sedan ihop dem till små bollar och veckla därefter ut dem igen. ( om man inte skrynklar man inte ihop dem är det svårt att få dem att följa kulans form) Pensla sedan lim på en bilden och sätt fast den på kulan. Gör så med alla bilder och låt dem överlappa varndra lite så att inte kulan syns igenom. När alla bilderna är fast penslar du hela kulan två gånger med decoupagelimmet. Om man vill kan man köpa klistermärken med stjärnor och texten "god jul" och klistar på. Lycka till!!!

» Servetter som tavelmotiv

92608-1366
När jag var liten så samlade jag på servetter. Alltid när vi var på kalas så fick jag nya av släktingar som visste att jag samlade. När jag avslutade mitt samlande så hade jag exakt 327 st olika. I helgen köpte jag tre guldramar till tavellisterna i hallen och kom då på att jag kunde sätta in de motiv som jag tyckte allra bäst om när jag var liten. Personligt och ganska sött tycker jag, men framför allt mycket minnen av alla kalas och människor. Det finns ju en himla massa vackra och coola servetter där ute, så detta kanske får bli en favorit i repris nästa gång jag behöver ett tavelmotiv!

» Biscotti- Italienska mandelskorpor ca 75 st

Gjorde de här skorporna i torsdag. De blev faktiskt riktigt knapriga och goda. Passar perfekt till en kopp te eller latte!
92608-1359

Ingredienser:
200 g sötmandel
75 g margarin
2 dl strösocker
3 st ägg, stora
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, finrivet skal

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rosta mandeln med skal 5-10 minuter. Passa noga. Hacka den grovt.
3. Rör margarin och socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel och citronskal. Rör ner det i smeten. Blanda samman till en deg.
5. Forma 4 längder på mjölat bord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryckt till dem lite. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut skorporna och sänk samtidigt värmen till 80-100°.
6. Skär längderna i sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med ena ena snittytan upp och torka dem mitt i ugnen ca 25 minuter. Tag ut dem och vänd på dem och grädda dem ytterligare 25 minuter.