» LAMPA AV SPETSDUKAR

Ni skulle bara veta vilka bekymmer jag haft innan lampan blev så här. Först så försökte jag använda mig av en jätteballong och sedan doppa dukarna i tapetklister för att sedan lägga dem omlott på lampan. Första ballongen sprack när jag tapetserat halva med dukar och det flög tapetklister all väldens väg. Andra ballongen torkade typ aldrig och dukarna bara gled ner och ville inte alls stanna kvar på lampan. Linda var inte jättenöjd kan jag säga och det yttrades en hel del mindre vackra ord. Hatar att misslyckas eller när något inte blir så som man tänkt sig.
 
 
Jag gav i alla fall upp hela tapetklister/ballong tekniken och åkte istället och köpte en rislampa på Hornbach för 75 kronor. Sen strök jag alla dukarna så att de blev släta och fina och där efter klistrade jag fast dem på lampan med hjälp av limpistolen och smältlim. Gick så mycket lättare! Det gick åt fler dukar än jag trodde att det skulle göra, mellan 20-30 stycken (har inte riktigt räknat dem). Även en hel del lim gick det åt, men nu är jag nöjd! Äntligen! Rund och fin är den och den lär hålla formen bättre än vad tapetklisterlampan hade gjort även om jag fick till dem.
 
Lampan tänd på kvällen:
Hade jag vetat att det skulle vara så krångligt med tapetklister/ballong-tekniken så hade jag köpt en rislampa direkt. Jag tycker inte alls man ser själva riset speciellt mycket heller :o)
 

» ÄPPELPAJ MED SMAK AV KOLA OCH KARDEMUMMA

Igår hade vi besök av ett par av grannarna som vi lärde känns på Trädgårdsfesten för några veckor sedan. Himla mysig kväll om jag får säga det själv! :) Till dessert så testade jag ett nytt och lite annorlunda recept på äppelpaj. Pajen innehåll förutom äpplen även kardemumma och kondenserad mjölk. Den var söt och smakade mycket kola. Jag tyckte den var god! Joel som inte är så jättemycket för sötsaker åt en stor bit både i dag och igår och det får ju ses som ett bra betyg :o)
 
Annars så har jag varit ute och power walkat en sväng idag. Hängt några timmar vid Södra Långvattnet. Det är så himla skönt i vattnet nu, runt 25 grader och idag blåste det ingenting på förmiddagen så det kändes som att klyva en spegel när man dök i. Underbart! Efter det så har jag stått några timmar på en stega och målat huset. Inte riktigt lika underbart *hehe*
 

 

Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl  vetemjöl

125 g  smör eller maragrin

1 ägg

 

Fyllning:

4 äpplen

50 g smör

1 dl strösocker

1 burk  kondenserad mjölk, 397 g  

0,5 tsk  mald kardemumma

2 ägg

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Lägg vetemjöl och smör delat i mindre bitar i en matberedare och mixa tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och fortsätt att mixa tills en degboll bildas.

3. Kavla ut degen och täck en pajform med den. Vik aluminiumfolie över kanterna och grädda i 10 minuter.

4. Skala, dela och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen få en ljusbrun färg. Lägg ner äppelklyftorna och låt de sjuda en stund tills de blir lite mjuka. Lyft upp klyftorna (låt karamellen vara kvar i kastrullen) och fördela i pajskalen.

5. Tillsätt den kondenserade mjölken och kardemumma i karamellen och låt den sjud under omrörning på svag värme 5 minuter tills den tjocknar är lite tunnare än blåbärskräm i konsistensen. Tag av karamellen från plattan.

6. Vispa äggen och tillsätt dem och rör om. Fördela blandningen över äppelklyftorna och grädda pajerna i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.

 

Avnjutes ljummen med en klick vaniljglass!

 


» BARCELONA!


 
I tisdags kom jag och älsklingen hem från Barcelona. Det var verkligen en jättebra resa! Vi han med det mesta, sightseeing, shopping, sol, bad, clubande och mysiga middagar. Den här gången så hade jag kollat upp på Trip Advisor innan vilka restauranger som verkade bra och som jag ville gå till och alla dessa blev en fullträff :o) Sista kvällen så hade jag "slut på restauranger" och då körde vi på chans. Var så klart inte lika gott *hehe* En sak som är säker att de bästa, mysigaste och billigaste restaurangerna inte ligger på de stora gatorna utan på små halvskumma bakgator.
 
Vi började med ett besök på markaden som ligger precis i anslutning till La Rambla. Riktigt fräsch maknad med allt från godis till frukt och fisk.
 
Sen gick vi vidare till hamnen. Första dagen var enda dagen som det var lite disigt. Resten av resan var det soligt och fint... och varm! *hehe*
 
Joel vid hamnen
 
Vi fortsatte upp mot Gaudís två häftiga byggnader. Denna på bilden ovan gick vi aldrig in i, men det gjorde vi i nästa.
 
Denna byggnad var vi inne i. Rätt cool och väl värt ett besök :o)
 
Taket var tämligen ovanligt ;o) Alla "torn" är egentligen skorstenar och ventilationskanaler.
 
Man såg ganska så fånig ut i lurarna man fick *hehe*
 
Viden i samma byggnad. Häftig!
 
Sen vart det lunch på en Mexikans restaurang som jag tittat ut som hette "La Taqueria". Väldigt god mat! Precis som i Mexico så fick man mosade bönor som tillbehör och små tortilla bröd.
 
Efter lunchen besökte vi La Sagrada Familia. Mäktig och lite läskig kyrka om du frågar mig. Kan bara tänka mig vilka spöken som lurar i de gothiska tornen *hehe*
 
Läskig utan på, men grymt vacker inuti. Det som var häftigt var att den speglade så många olika tidsepoker då man har byggt på den sedan start och fortfarande bygger på den idag.
 
Middag på "Ziryab" i de Gotiska kvarteren. Ytterligare en supermysig restaurang som vi inte hittat utan Trip Advisor. Här serverades det tapas. Till "förrätt" så beställde man in mjukt bröd med dipp. Vi valde en jättegod dipp som smakade syltad purjolök, getost och bacon.
 
Maten på samma restaurang
 
och ännu mera mat :o)
 
Nästa dag tror jag vi låg på stranden om jag inte minns helt fel. Visst ni att det i princip inte fanns någon strand förrän OS 1992. Eller ja det fanns en strand, men den var omgiven av industriler och slum. Svårt att tro idag! Nåja, hemkomna från stranden så "förfestade" vi lite :o)
 
Sen gick vi till "Negro Carbón Restaurant". Här drack vi god Sangria och jag åt den godaste hamburgaren jag någonsin ätit!
 
Ser den inte sjukt god ut? Märks det att jag gillar mat eller? *hehe*
 
Med magen full av mat så gick vi till klubben Opium vid stranden. Grymt schyst club med dansare och hela tjofaderittan. Varför finns det inga sånna här klubbar i Sverige/Göteborg? :o(
 
 
 
Passade på att svänga de lurviga :o)
 
Joel också :o)
 
Jag ville inte vara sämre ;-P
 
Nästa dag drog vi ut på sightseeing igen. Den här gången till slottet(?) och till OS byn.
 
 
Vet faktiskt inte riktigt vad slottet har för historia, men det va pampigt :o)
 
 
 
 
På väg mot OS byn.. :o)
 
 
 
 
Vi hade lite flyt *höhö* för det var VM i synkroniserad simning, simhopp, vattenpolo och lite annat så vi passade på att slå oss ner och kika lite.. och dricka lite öl :o)
 
Spanska ölen Estrella var faktiskt inte så pjåkig :o)
 
Muhahah!
 
Faaaaaalllliiinnnnngggg :o)
Vacker blild som Joel tog. Det var riktigt lummigt och fint ute i bergen vid OS-byn.
 
"Magic Fountain of Montjuic". Vackert ljus- och vattenspel :o)
 
 
Middag på "Carveceria Catalana". Mycket god tapas även här! (och billig) Inte väldens mysigaste lokal kanske, men god mat! Joel älskade sin kalv.
 
Räkor på pinne med aioli. Mums!
 
Sista dagen besökte vi "Poble Espanyol". En by i miniformat som man byggde upp inför världskulturutställningen 1929. I byn finns de olika delarna av Spanien representerade tillsammans med en mängd hatverksbutiker. Riktigt mysigt ställe att vandra runt på!
 
 
Glasblåsning. Tycker det är så himla coolt att titta på :o)
 
 
 
 
 
 
 
Stranden igen! Varmt och skönt. Dock inte jättefräscht vatten. Det flöt runt både det ena och det andra *bläää*
 
 
La Rambla
Sista kvällen. Joel passar på att dricka extra mycket Estrella *hehe*
 
Jag höll mig dock till rosé
 
Sammanfattning: Grymt bra resa!!! Jag älskar verkligen Barcelona!
 
Den började dock inte så bra *hehe* Vi bodde "Apartment Balmes". Läget var fenomenalt bra. Längt upp på La Rambla. När vi kom på torsdagen så fick vi ett rum i en lägenhet som var rätt så sunkig och fruktansvärt varm. På rummet fanns en liten fläkt och ingen AC. Jag överdriver inte när jag skriver att det säker var över 33 grader på rummet. jag svettades som en gris första natten trots att jag hade varken täcke eller annat. Jag sov i princip ingenting utan låg och funderade på hur vi skulle lösa detta. På morgonen så ringde jag till de som hyrde ut och bad att få byta till ett rum med AC. Som tur var hade de det och vi flyttade till lägenheten mitt emot. Vilken skillnad! Mycket fräschare lägenhet och rummet var inte alls så varmt från början plus att det fanns en fungerade AC. Resan var räddad! *hehe* Här sov jag som en stock sen. Mycket ljud från gatan, men man hörde eller såg nästan inget alls av de andra som bodde i lägenheten. Det var verkligen inga problem att dela lägenhet. Det kan jag lätt göra igen, men då ska jag verkligen försäkra mig om att det finns AC innan, iaf om jag reser under en varm period.

» SUPERENKEL OCH GOD KOLAGLASS

Igår var Sandra och Andreas här och hjälpte oss att måla. Det är inte klokt vad mycket fortare det går att måla när man är fler. Dessutom så är det mycket trevligare :o) När vi målat klart åt vi glass och sedan gick vi till Södra Långvattnet och badade. Det var första doppet för i år om man inte räknat med de vinterbad jag gjort. Det var riktigt härligt! Jag skulle gissa på runt 20 grader :o) Nu känns det som att det är sommar på riktigt när man badat!
 
Och mer sol och mad lär det bli i Barcelona! Wihooo!
 
 
Glassen vi åt var en kolaglass. Lätt den enklaste glassen jag någonsin gjort utan krånglig kokning med ägg. Här kommer receptet:
 
Ingredienser:
1 burk karameliserad kondenserad mjölk (google it :o)
1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
1 vanlijstång
 
Gör så här:
Blanda den okamerliserade kondenserade mjölken, grädden och fröna från vaniljstången i en bunke. Vispa med elvisp tills att blandningen blivit tjockare. Den kommer inte att bli jättetjock. Jag vispade kanske i fyra minuter. Häll upp blandingen i en form och klicka ner kolasåsen, dvs den karameliserade kondenserade mjölken. Rör om lite lätt så att kolaåsen fördelar sig, men inte för mycket för du vill ha kvar tjocka stråk av härlig kolasås. Frys i fyra timmar. Ät och njuuuuut! :)
 

» GRIFFEL-MAGNET-TAVLA


Första officiella dagen på semestern idag! Tjohooo! Dock så är det rätt kallt (17 grader) och halvmulet. Påminner tyvärr allt för mycket om förra sommaren. Hoppas att värmen kommer tillbaka, snart!
 
Jag inledde semestern med att röja ur garderoben. Min sock/underklädes/strumpbyxlåda var rena rama kaoset och innehöll allt för mycket som jag inte använder. Det blev en överfull ica påse som åkte i soporna :) Sen rensade jag även bland kläderna och la sånt som jag inte använder i en låda. Det rä inte klokt vad mycket plagg man samlar på sig som man inte använder.
 
Sen har jag varit ute och gått idag. En hel mil närmare bestämt. Jag började vid Bertilssons stuga och gick sedan runt lilla.- och stora Delsjön. Det var härligt även fast det blåste en hel massa.
 
Som jag skrev i några inlägg längre ner så har jag spraymålat min griffelmagnettavla. Tycker den blev finare så här :o) Själva tavlan är målad med några lager magnetfärg och sedan med vanlig väggfärg som jag blandat kakelfogspulver i för att kunna skriva på den med tavelkritor utifall att andan skulle falla på :) Sen köpte jag även superstarka magneter på Panduro efter ett tips från en läsare. Så nu sitter alla mina magneter på tavlan :o)
 
Så här såg den ut innan:
 
En ny blågrå filt samt kudde från Hemtex har även fått flytta in:
Visst blev det väldigt mycket manligare med det gråa? :-p *hehe*
 

» BRA SKIT :)

 
SEMESTER!!! Äntligen! Framför mig ligger fyra härliga veckor av ledighet! Ledighet som ska spenderas i Barcelona, målandes på huset och i goda vänners lag. Vi har redan börjat måla och även om det kommer att ta tid så är det faktiskt inte så farligt tråkigt. Speciellt inte när det är så här fint väder och man har en ypperlig anledning att vara utomhus :o) 
 
Jag tänkte tipsa om lite saker jag införskaffat den senaste tiden :o)
 
Dove Summer Glow. Hudlotion med lätt brun utan sol effekt. Ger sådär lite lagom mycket lyster åt huden utan att känna som en vanlig bus. Me like!
 
LUMENE Anti-age BB Cream med SPF 20. Som en ansiktskräm med pigment i. Den jämnar verkligen till huden och känns inte ett dugg tung. Att den dessutom har SPF 20 gör att den även skyddar ansiktet mot farliga strålar.
 
Victoria Secret fragrance mist i doften Amber Romance. Så där lite lagom stark parfym som man kan gå loss med. En kollega tipsade om att denna fanns på Grand Parfymeri på Frölunda Torg och då var jag ju tvungen att testa. Amber Romance var den doft som jag tyckte var godast. Även den som doftade cocos var somrig och god. Hawaiian tropic och liknande luktar verkligen sandstrand och semester för mig!
 
Locktång från Remington att göra stora fina lockar med. Gillade att den inte hade någon sån där grej som man kan klämma fast håret i. Jag tycker bara den är i vägen och att håret lätt trasslar in sig i den. Jag brukar istället börjra från håroten och sen snurra håret runt, hålla några sekunder och sedan släppa. Klart. Vill man ha större lockar så tar man bara mer hår och väntar lite innan man snurrar det sista av hårtesen (som ofta är tunnare) runt locktången då det blir lockigare ju mindre hår man tar :o)
 
Lååååång klänning från Vero Moda. Jag har letat och letat efter en långklänning som faktiskt är lång även på mig som är 185 cm. Äntligen hittade jag en på Vero Moda i ett snajsigt grafiskt tryck. Jätteskön och med slittsar på vardera sida längst ner för att förhindra att man måste tar myrsteg :o)
 

» NYA GÄSTRUMMET

Nu är nya gästrummet så gott som färdiginrett.. för den här gången, tills jag bestämmer mig för att ändra på något ;) Joel tyckte det blev lite tjejigt. Jag tycker det blev fint :-p. Men för att manliga till det en aning så tänkte jag kanske ta in lite mer grått. Vi får se. Så här ser det ut nu iaf :o)
 
Gardinerna kommer från Ellos och är två kanallängder som jag delat på mitten (som vanligt) och på så vis fått även en rullgardin till det ena fönstret :o)
 
Jordgloben hade Joel som liten och kan vara Joels enda grej i rummet *hehe* Skrivbordet hittade vi på Blocket gratis. Då var det i furu, men efter några omgångar vit färg och nya knoppar så blev det så här fint :o)
 
Några fjärilar som jag gjort av lufttorkande lera fick pryda gardinen.
 
Betonghäst från Gekås, lampfot från Cinco i Mölndals centrum, liten loppisfågel, träfågel från Ellos och urna köpt uppe i Töcksfors i påskas.
 
För varje nytt land jag besöker så köper jag en kylskåpsmagnet och egentligen så tycker jag inte att det är så jättefint att ha en massa magneter på kylskåpet så därför gjorde jag den här tavlan istället. Den är målad med några lager magnetfärg och sedan med vit "svartatavlanfärg" som man lätt gör själv genom att blanda lite kakelfogspulver i färgen. Jag tänkte att det kanske kunde vara kul att kunna skriva något på tavlan. Egentligen så har jag ett gäng magneter till, men magneterna var för klena på dessa så de satt inte kvar. Jag får nog ta och inhandla lite små starkare magneter. Frågan är bara vart man köper det? Det var nån vecka sedan jag tog bilden så nu är faktiskt ramen spraymålad i en annan färg :)
 
Även sängen hittade vi gratis på Blocket. Hur tur har inte vi lixom!? Både den och madrassen va jättefina. Inte en skråma (eller en fläck) annars kan det ju vara lite si så där att köpa begagnade sängar. Sängbordet snickrade jag ihop för ett tag sen.
 
Det här skåpet köpte vi till köket när jag flyttade ihop för att jag skulle få plats med alla mina köksgrejer, men nu när vi har byggt om köket så behövs det inte länge så det fick flytta upp till gästrummet. Med nya dörrar och handtag så passade det perfekt i ett gästrum!
 
Den uppmärksamme ser att det inte är samma nyans på golvet i gästrummet som i hallen. Detta stör mig en del. Speciellt som att jag behandlat dem på precis samma sätt. Det vill säga, lutat dem och sedan vitsåpat dem. Hoppas att det nyare golvet bleknar med tiden. Läst på nån sajt att det kan göra det så det håller vi tummarna för eller hur ;o)
 

» TRÄDGÅRDSFEST!

Igår hade vi bjudit in grannarna på vår gatan plus vissa andra särskilt utvalda ;) till trädgårdsfest. Det visade sig bli en riktigt rolig tillställning! Grymt tur med vädret hade vi oxå! Det hade ju lika gärna kunnat bli 15 grader och regn, men istället hade vi sol och fint hela dagen! Klockan tre droppade de fösta gästerna in och klockan tolv gick de sista. Det var riktigt kul att träffa de som bodde på gatan. Inte hade jag väl kunnat ana att vi hade såå trevliga grannar *hehe* Det är galet egentligen att man bara bor några meter ifrån varandra, men ändå inte känner varandra alls. Detta kändes iaf som ett steg i rätt riktning :o)
 
Igår var vi glada att vi byggt en så stor altan som vi gjorde där alla kunde få plats. Med det bord vi fick låna av Joels föräldrar så fick alla faktiskt sittplats. Lite trångt var det kanske i vissa fall, men finns det hjärterum så finns det stjärterum som man så fint brukar säga :) Vimplarna som jag sydde för ett tag sedan kom väl till pass igår och gjorde det hela lite piffigare :o)
 
 
Jag är ju ganska bra på att överdriva med sötsakerna när det ska fikas och jag trodde att faktiskt att det skulle bli en massa över, men det gjorde det inte! Hur kul som helst! Tycker det är roligt när folk mumsar i sig det jag bakat (och de äpplen och rabarber som Joel skalat) :o) Det bjöds på rabarberpaj och äppelsmulpaj med vaniljsås, key lime pie, tigerkaks-cupckas, kanelbullar, citronkakaor, chokladsnittar och hallon mazarinkaka. Och till det en väldigt massa kaffe. Joel var i chock igår när vi skulle gå och lägga oss när han konstaterade att han kokat runt 45 koppar kaffe. Vi kan med andra ord konstatera att vi bor på en kaffe-älskande gata :o)
 
 
Lite sockerblomsdekorationer för sommarkänslans skull :o)
 
 
 
När vi hade smällt sötsakerna en smula så var det dags för grillning. Jag skrattade gott åt alla hysteriskt roliga historier som berättades under kvällen!
 
 Grillat va det här!
 
 
När det blev mörkt så tände jag mina (svårtända) ljuslyktor i trädet. De gjorde sig dock inte så bra på kort.
Idag blir det till att köra diskmaskinen några vändor och placera ut alla fina blommor vi fick igår. Jag ser fram emot det senare väldigt mycket mer än det första *haha* Men det brukar faktiskt gå rätt kvickt när man väl kommer igång :o)
 

» LOPPISFYND OCH SPRAYMÅLADE SAKER

 
Vad gör man om man hittar fina billiga saker men inte gillar färgen på dem? Man spraymålar dem i en färg som man gillar så klart! :o) Den här hyllorna sitter nu mera i tvättstugan. Konsolerna köpte jag på rean på Indiska och då var det röda..
... inget fel på den färgen, men jag tyckte blått passade bättre så jag sprayade helt sonika om dem.
 
 
Själva hyllplanen är i furu och dem har jag först kvistlackat och sedan målat vita. Jag kan även meddelat att vattenpasset i iPhonen fungerar alldeles utmärkt! Orkade nämligen inte gå till garaget och hämta ett vattenpass när jag satte upp hyllorna, men det gick ju hur bra som helst med vattenpass appen i telefonen :o)
 
Andra saker man kan spraymåla är ljuslyktor i glas...

... då blir de så här tjusiga :o)
  
Mycket piffigare va? Kopparfärg. Det ska ju bli så vansinnigt inne med den nyansen nu i höst och man vill ju inte vara omodern så vad gör man inte lixom :o)
 
Och på tal om koppar så hittade jag de här små rackarna på loppis idag. Tyckte de var väldigt söta :o)

Även den här urnan fick följa med hem. Tänkte förvara klädnypor i den.
 
Krukorna höst upp har jag fått att mina gudföräldrar och de vita burkarna hittade på rean på Ikea i helgen. I dessa har jag kulör och vittvättmedel. Jag tänkte eventuellt måla locket på den ena vitt och det andra rött för att representera innehållet... eller så hittar jag på något annat :o)
 

» THE MIDSUMMER CAKE

Årets midsommartårta bestod inte bara av jordgubbar utan även av nötmaräng, rabarberkompott och lemon curd mousse. En väldigt god kombination som kändes somrig och frisk!
 

 

Börja med att baka (eller köpa om du är lat) själva tårtbottnen. Jag brukar använda mig av det här receptet som jag tycker funkar kanon. Tårtbottnen låter du sedan svalna och skär den sedan i tre lager. Jag ville lyxa till det med ytterligare ett lager så jag gjorde även en...

 

... nötbotten:
3 äggvitor
1 dl socker
75 g sötmandel
75 g hasselnötter


Gör så här: Hacka nötterna i en matberedare. Inte för fint, du vill ha lite crunch kvar :o) Vispa äggvitor tills det blir ett vitt skum. Häll sedan i lite socker i taget under fortsatt vispning. Häll sedan försiktigt i nötterna och rör lätt till en jämn smet.Klicka smeten i en spritpåse och spritsa ut en rundel. Grädda i 175 grader i cirka 25 min.

 

På den första tårtbottnen så vill du ha..

 

..rabarberkompott:
2 stor själkar rabarber
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ msk potatismjöl
1 msk vatten

 

Gör så här: Skala raberbern och skär den i små bitar. Låt den koka tillsammans med sockret och vaniljsockret tills du får en slät kräm. Smaka av. Är det för surt så tillsätter du bara lite mer socker. Tag av från plattan och skaka vatten och potatismjöl och rör ner detta. Låt svalna innan du breder den på kakan.

 

På den andra tårtbottnen så vill du ha...

 

..lemon curd mousse:

1½ dl grädde

3 msk lemon curd

 

Gör så här: Vispa grädden och blanda med lemon curd. Bred sedan över tårtbottnen.

 

Lägg sedan på nötmarängtårtbottnen. Du behöver nu cirka 1½ liter jordgubbar. Skiva dessa tunt och spara de fina lika stora bitarna till dekorering. De andra mosar du med en gaffel och lägger på nötmarängen. Avsluta med en vanlig tårtbotten.

 

 

Spacka hela tårtan tunt med grädde. Dekorera med jordgubbar och avsluta med att spritsa grädde runt kanten. Jag använde Wiltons tyll M1. För att täcka och spritsa tårtan så behöver du cirka 4½ dl grädde. Alltså totalt cirka 6 dl grädde om man räknar den du blandat med lemon curden.

 

Om tårtan får stå så blir nötmarängen mjuk, men det gör inget för det är det krispiga från nötterna du vill åt :o)