» MÖRDEGSKAKOR MED GLASYR

Till dopet i lördags hade jag gjort dessa mördegskakor. Med mandelextraktet i degen så smakde de nästan exakt som mazariner. Dvs väldigt goda! (om man gillar mazariner) Det fina med dessa kakor är att de inte flyter ut alls utan behåller formen perfekt.
 

Ingredienser:
225 gram smör
2½ dl strösocker
7 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk flytande mandelextrakt
1 ägg

Topping:
350 gram florsocker
1 tsk vit sirap (kan uteslutas)
3-4 msk vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och pösigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt och rör ihop detta. Blanda de torra ingrediensera i en skål och arbeta sedan ihop allt till en deg. Degen blir ganska torr så man får kämpa lite, men det är meningen. Hade den vart lösare, dvs mindre mjöl så hade kakorna flutit ut. Kaval ut degen och tryck ut valfria motiv med hjälp av en pepparkaksform. Lägg över den på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 6-8 minuter tills kakorna är genomgräddade.


Låt svala helt och blanda sedan ihop ingredienserna till glasyren. Tillsätt valfri färg och blande väl. Sätt en liten tyll i en spritspåse och fyll denna med glasyren. Spritsa först en kant runt kakan och fyll sedan på med glasyr.

Jag upptäckte att det var enklast om man fyllde lite slarvigt och sedan hjälpte glasyren att flyta ihop med hjälp av spetsen på tyllen. På de första kakorna var jag väldigt noga med att tcäka hela kakan med en gång, men det gjorde att det blev ett väldigt tjockt lager med glasyr som gärna ville flyta ut över kanten. Var därför lite sparsam med glasyren.

» GÄSTRUMS PIFF


Då har man piffat lite i gästrummet då :o) Det här är ett rum som generellt inte får så jättemycket kärlek vilket nog beror på att jag inte vistas i rummet så ofta. Mest när jag pysslar, vilket iof är ganska ofta, men inte alls lika ofta som jag är i vardagsrummet :o) Därför är det mycket roligare att piffa i just vardagrsummet (och köket).

Jag har iaf satt upp en ljusslinga i hörnet vilket jag tycket höjde mysfaktorn rejält i rummet :o) Bollarna köpte jag när jag och Joel var i Paris i en affär där man kunde plocka ihop vilka bollar man ville.
 
 
Jag har även stylat om lite på hyllan jag gjorde för många år sedan. Vänt böckerna med ryggarna innåt för ett mer enhetligt intryck samt piffat lite med växter å annat :) Det är lite riskabelt att ha växter i det här rummet för eftersom jag inte är inne här så ofta så glömmer jag lätt bort att vattna :(


Ikea pallarna fungerar väldigt bra som piedestal :) Just pallar tycker jag är väldigt bra att ha ett gäng. Perfekt att plocka fram när man har fest och man är många. Tavlan med alla magneter ("vanlig" tavla målad med magnetfärg) gillar jag väldigt mycket just för att den påminner mig om alla resor. Jag brukar nämligen köpa en magnet i varje land jag besöker vilket gör att jag inser att man hunnit bocka av ett gäng länder genom åren :o)
 

» DOPTÅRTOR TILL NILS

 

I helgen var det barndop för Josefine och Davids minsting Nils. Till detta hade jag bakat tre tårtor, cake pops, macarons och sockerkakor med glasyr på :)

Tårtorna består av ljusa bottnad och är fyllda med mosade jordgubbar, jordgubbsmousse och vaniljkräm. Den är spacklad med smörkräm och täckt med sockerpasata. Även dekorationerna är gjorda i sockerpasta som jag blandat lite CMC i för att få den att stelna snabbare.

 
Det var första gången jag gjorde Mirranda Nallar. Det var lite pilligt men kul! Mest pilligt var det att lurva till dem utan att de föll isär. Blommorna är fick en lite barnslig touch som jag tyckte passade bättre än mer naturtrogna blommor :o)

 
Den lilla nallen försöker ge ett litet hjärta till den stora...
 

Jag är alltid lika nervös för att jag ska stava fel när jag ska sätta text på en tårta. Hade ju vart sjukt pinsamt och det spelar lixom ingen roll hur enkelt namnet är jag lixom stirrar mig blind på det 10 gånger ändå och funderar på om det verkligen är rätt *haha*
 
 
Sorry för alla bilder, men jag tycker det är lite kul att ha dokumenterat så att säga :o)
 
 
 Som vanligt när jag gör flera tårtor till tex dop så gör jag en dekorerad och de andra lite enklare fast ändå i matchae tema och färg.
 
'
Och så här såg allt ihop ut tillsammans...
 

... fast jag hade bakat fler kakor än vad som syns på den här bilden förståss :o)
 

» VEM HAR SAGT ATT TAVLOR MÅSTE HÄNGA PÅ VÄGGEN?

 
Man kan ju faktiskt ställa dem mot väggen oxå :) Sedan måste man ju inte heller ha motiv i alla ramarna. Jag tycker att ramar i sig kan vara väldigt fina och de ger ett grafiskt intryck som tilltalar mig :)
 
Den stora ramen var tidigare brun, men med sprayfärg gjorde jag den svart istället. Även den guldiga har jag sprayat från svart till just guld.

 
Det är svårt att ta kort på ramar för de blänker så i glaset. Det är iaf svartvita motiv som jag skrivit ut. Hittar man bara högupplösta bilder och har tillgång till en hyffsad skrivare så blir det riktigt bra :o)
 
 
Min vy från soffan just nu :o) De vackra blommorna jag fick av Åsa håller sig fina än!
 

» GRÄSÄNKA

 
Ikväll är jag gräsänka. Joel är på Metallica. Det har fkatiskt ivssa fördelar oxå. Till exempel så kan tända alla ljus man vill utan att någon klagar på att det blänker i tven ;o) 
 
Idag har jag fixat tre doptårtor till Josefine och Davids son Nils som döps imorgon. Det blev ljusblå tårtor med Mirranda nallar på :o)
 
Nu ska jag leta upp en film som Joel inte vill se. Man får ju passa på lixom :o)
 
 

» NY VAS

 
Jag hittade finaste vasen på Blomstermakarna i Mölndal igår! Dessutom så hade jag ett presentkort som jag trodde att jag bara hade runt 40 kronor kvar på, men det visade sig vara mycket mer så denna blev så gott som gratis :o) Jag har spanat in den tidigare fast då i rak modell. Den välvda är tydligen ny för hösten.
 
Jag tyckte krondillen var så vacker så den fick agera blomma. Dessutom så sprider den en underbar doft i köket som gör en välsigt sugen på kräftor och räkor. Kanske får bli lite sånt på fredagsmyset :o)
 
Här hemma pågår det tårtförberedelser för fullt. Jag ska leverera tre doptårtor tills på söndag plus en del kakor. Det känns som att det var länge sedan jag gjorde tårtor sist så jag är väldigt taggad :o)
 

» LITET TRÄD

 
Titta vilken litet sött träd jag hittade på stan. Jag minns inte riktigt vad det kallades, men kvinnan i blomsteraffären sa att det tydligen tappar bladen på vintern. Himla tur att hon sa det annars hade jag nog slängt det och trott att det var brist på gröna fingrar :o)
 
Idag har jag tagit årets fördta dopp i Södra Långvattnet. Väldigt härligt! :o)
 

» SHELFIE


Jag är verkligen supernöjd med hyllorna jag satte upp över soffan! Bästa stället att samla fina saker och fynd från resor :o) Dessutom så kan man möblera om lite så där när andan faller på och hipps vipps så känns hyllan som ny igen :o)

Fågelburen är ny. Jag köpte den på Netto i veckan för en ringa summa. Jag har faktiskt en lika dan på ovanvåningen fast större, men gillar den så mycket så ytterligare en fick flytta in.
 
 
"Kill your darlings" sa en gammal universitetslärare till mig och det är verkligen vad man behöver göra ibland. Hjärtat vill ha framme alla fina resminnen och pinaler, men intrycket blir lätt rörigt och sakerna kommer inte till sin rätt. Bättre då att förvara vissa saker i skåp stundtals och sedan ta fram och byta ut saker ibland. På så sätt så uppskattar med dem dessutom mer :o)

 
Även denna vas är ny. Den hittade jag på Mios rea. Jag är ganska bra på det här med att köpa saker billigt om ni inte har märkt det ;) Jag tycker det blev fint med den sticksiga saken i som bryter av fint mot den söta vasen. Hittade växen i trädgården och jag misstänker att det är en blomma som blommat över, men jag kan inte komma ihåg hur den faktiskt såg ut när den blommade.

» BRUNA BRÖD

De här kakorna har mamma gjort sedan jag var liten och de är verkligen en favorit. Både Joel och min bästa barndomskompis Åsa tror jag mer eller mindre har dessa som favorit :o) Dessutom så är de väldigt enkla att göra :o) Mamma kallar dem för Bruna bröd. Lite konstigt namn men för mig är det vad de heter.

Ingredienser:
200 gram margarin
2 dl socker
5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1ägg

Till pensling:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Finfördela margarinet i mjölet. Tillsätt sedan övrigt och arbeta till en deg. Jag brukar använda degkrokarna på vispen vilket brukar funka fint. Rulla till långa längder som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att ha ganska mycket avstånd emellan för de kommer att flyta ut. Platta till dem hjälp av en gaffel. Vispa upp ägg och pensla längderna med detta. Strö sist över rikligt med pärlsocker. Grädda i cirka 12-15 minuter lite beroende på hur tjocka du gjort längderna.

 


» DIY AY ILLUMINATE Z1 COTTON LAMP LOOK-A-LIKE

 
I söndags knåpade jag ihop en lampa som jag haft planer på att göra jättelänge ända sedan jag såg AY Illuminates Z1 cotton lamp för första gången. Den kanske är lite väl lik för att gå under benämningen kreativ, men jag tycker den blev fin!
 
 
Billig blev den dessutom ;-p Stommen består av ett spikband/hålband som jag redan hade hemma, men som säljs för 49 kr för 10 meter på tex Jula vilket är mer än tillräckligt långt. Tyget är ett lakan som jag köpte på Ikea för 19 kronor. Skulle jag haft det som just lakan så hade jag tyckt det var på tok för tunt, men till detta ändamål passade det perfekt. Pendeln är från ett gammalt halsband. Sprayfärg och ståltråd hade jag hemma. Uppskattad kostnad 50 kr om man bortser från själva lampan och elektroniken. Lite skillnad mot de 4295 kr som orginalet kostar *hehe* och bäst av allt så kan man ju göra den precis så stor som man vill :o)
  

Jag började med att göra två lika stora cirklar av hålbandet. Sedan klippte jag till och surrade fast "sidorna" som består av två lika långa band. Tack vara hålen så var det väldigt lätt att surra ihop allt med ståltråd. Tänk på att avståndet mellan de båda ringarna bör vara lika stor runt om för att tyget sedan ska sitta snyggt.


Sedan sprayade jag hela stommen med Montana Black i nyansen "slate" som är en mörkt smutsig grå. Sist så dustade jag över lite kopparsprayfärg för att få den lite mer metallig.


För att få till tyget så mätte jag omkrets och höjd på stommen och la till för sömnsmån innan jag klippte till lakanet. Först sydde jag ihop kortsidorna så att det blev runt. Sedan klipte jag till 10 bumullsband som jag vek dubbla innan jag nålade fast dem uppe och nere i kombination med fållen. Efter det var det sydde jag två raksömmar, en uppe och en nere. Inte specieltl svårt och tog väl en halvtimme allt som allt. Sedan var det bara att trä tygstycket över stommen och knyta fast det med snörerna :o)

 
Längst ner fäste jag en pendel som kommer från ett gammalt halsband jag hade i gömmorna :o)

Det komiska är att det tog typ lika lång tid att montera ner den gamla lampan och koppla in den nya kablen och få det snyggt som att göra själva lampskärmen. Dessutom så visade det sig när jag äntligen fått sladden fint att den inte fungeradesså i måndags var det bara att åka och köpa en ny. Men nu hänger den iaf i vardagsrummet och jag är väldigt nöjd! :o)
 

» TOFFIFEE KAKOR

Här kommer ett recept på sjukt goda kakor som ni måste testa. Det är lite jobb med vaniljfudgen nedan och vill man göra det enklare för sig så kan man fylla kakorna med karamelliserad kondenserad mjölk. Vill man även att de ska likna toffifee ytterligare så kan man rosta hasselnötter och placera en kärna i varje kaka innan man häller på fudgen, men jag skippade det den här gången :o)

 

Ingredienser:
225 gram mjukt smör
2,4 dl strösocker
2,4 dl farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
7,2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

Vaniljfudgen:
150 g socker
½ burk kondenserad mjölk
40 gram smör
35 gram glykos
50 gram vit choklad
1 tsk Vaniljessens

Choklad ganach:
1,25 dl grädde
225 gram mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en plåt för minimuffins med smält smör.Vispa det smöret och sockret med elvisp till det är mjukt och fluffigt. Tillsätt äggen och vaniljen och vispa tills allt är blandat. Blanda de torra ingredienserna väl i en separat skål. Byt ut visparna mot degkrokar och rör ner mjölblandningen tills du får en slät deg. Dela degen i 48 lika stora bitar och rulla dess till bollar som du lägger muffinsplåten.

Grädda i cirka 15 minuter eller tills kakorna höjt sig och fått lite färg. Tag sedan ut dem och medans de fortfarande är varma och är kvar i plåten så pressar du ner ett matskedsmått i varje kaka så det bildas ett hål.

Vaniljfudge:
Sätt vit choklad över ett vattenbad så den är smält och klar när det är dags att röra i den i fudgesmeten. Blanda allt utom vailjessensen och chokladen i en tjockbottnad kastrull (helst teflon). Låt den koka på svag värme, 3,5 av 9 ungefär under ständig omrörning tills den får en ljusbrun färg och precis når upp till 115 grader eller när du tycker den har en lagom konsistens när du gör kulprovet. Rör hela tiden i början och brassa inte på för mycket värme de första 5-10 minutrarna för då riskerar du att den bränner i botten och du får en massa bruna flagor i din fudge. Det känns som att just kondenserad mjölk bränner vid extra lätt. När rätt temperatur är uppnådd så tar du av kastrullen från platten och rör i den smälta chokladen och vaniljessens. Klicka sedan fudgen i hålen.

Choklad ganach:
Värm grädden i en kastrull och tag av den från plattan. Hacka chokladen, rör ner den i grädden och rör tills du får en slät ganach. Häll ganachen över fudgen. Klart!


» JAG HAR GJORT DET IGEN

... sytt kuddar alltså :o) Men hur kan man låta bli lixom när man hittar så tjusiga tyger? ;) De gröna kuddarna och de blå med lite begie är de som är nya. Det gröna tyget är köpt på Åhlens och det blå hittade jag när jag var runt i tygriket med Joels mamma och faster förra veckan.
 

Jag tycker det blev snyggt med de gröna kuddarna som bröt av lite mot det blå och beiga. Dessutom så matchar de alla växterna fint :o)

 

» PIEDESTAL AV EN LAMPSKÄRM

Igår gjorde jag en piedestal av en gammal loppad lamskärm. Jag knipsade helt enkelt bort hållaren för glödlampan, slipade bort det vassa och sprayade stommen svart. Superenkelt och snyggt enligt mig :o) Gillar att få lite höjd på växter. Nästa gång jag är på loppis så ska jag hålla utkik efter fler lämpliga kandidater att göra piedestaler av :o)
 
 
 
För att inte jorden ska läcka ut genom hålet i terrakottakrukan så har jag satt dit en "plugg" med hjälp av självtorkande lera :o)
 
 
Jag tyckte den passade fint i trappan :o) Den lilla bilen i trä köpte jag och Joel i en butik i Parikia på Paros i Grekland.
 

» NUTELLA PANNACOTTA MED OREOS OCH MJUK MARÄNG

När Joel hade grabbkväll i torsdags så hade jag gjort denna dessert till dem :o) Jag fick oxå smaka då jag passade på att göra två till mig och Elisabeth oxå. Alltså grädde, nutella, chokladkakor och maräng.. kan det bli godare!? Jag älskar verkligen den här desserten! Lätt att göra är den oxå! :o)
 
 

Ingredienser till 4 port:
Ett paket Oreo cookies

Pannacotta:
2,5 dl grädde
1 dl nutella
2 gelatinblad

Schweizisk maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde och nutella och drag av från plattan när det precis börjat koka och nutellan smält. Hacka sex kex govt och fördela dem i de fyra glasen. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och låt dem smälta ner i gräddblandningen. Rör om. Fördela grädden jämt i de fyra glasen och låt stå i kylen minst fyra timmar.

Vispa ihop äggvita, strösocker, vaniljsocker och salt över vattenbad tills sockerkristallerna smält. När jag skriver vispa så menar jag lite lätt. Det ska inte blir någon styv maräng över vattenbadet, snarare så blir äggvitan mer rinnande än när den var kall. Du känner lättast att sockret smält genom att ta lite äggvita och gnida den mellan två fingrar. Känner du inga sockerkorn så är det klart. Vispa sedan marängen på hösta effekt i cirka 10 minuter tills den svalnat och blivit styv och hård. Här är en Kitchen Aid eller liknanade till väldigt bra hjälp.

Spritsa ut marängen över pannacottan som nu stelnat och bränn av med gasbrännare. Dela två kex på mitten med hjälp av en tandad kniv och tryck ner det i marängen. 

 

» HUSET

Vädret den här sista semesterveckan har faktiskt varit över förväntan! Idag är det lite mulet, men resten av veckan har varit fantastisk! Vi har hängt med vänner, solat och tagit årets första dopp i havet. Lite kallt, men härligt uppfriskande! :o) Nu när solen varit framme så passade jag på att knäppa lite kort på huset. Nu är nämligen allt klart! Det sista var farstukvisten som nu är målad vit :o)
 
 
 
 
 
Om några timmar kommer Elias och Mia förbi på lunch. Jag tänkte göra samma goda paj som Elisabeth bjöd på i torsdags. Hoppas att min blir lika bra! :o) Men först.. lite pyssel! ;)
 

» DIY TAVLA AV TAPET

 
 
Det har känts lite tomt över hyllan i köket ett tag nu så när jag var på Ikea sist så fick jag med mig denna ram hem. Jag visste inte riktigt vad jag skulle sätta i den, men jag kom på att ett stycke tapet med någon schyst text på kanske skulle vara fint. Det blev faktiskt bättre än vad jag hade tänkt mig. Gillar att tapeten är lite romantisk och texten ganska hård :o) Egentligen så hade jag bara tänkt ha detta motiv tills jag beställt en plansch jag spanat in, men nu kanske jag tar och väntar lite med det :o)
 
 
Korgen längst ner köpote jag på AfroArt när jag var inne istan i måndags. Tycker den är riktigt snygg och den gjorde sig bra som kuddförvaring i hyllan :o)
 

» Marrakech design


Nu är vi tillbaka i Mölndal igen efter tre härliga veckor i Grekland och uppåt västkusten! 😃  I Uddevalla fick jag träffa min bästis dotter för första gången. Sjukt go liten tjej! 😍 Synd att man inte får snuffsa på henne oftare!

Idag var jag inne istan när butikerna öppnade och spenderade fyra timmar med att promenera runt bland olika affäree och äta sushi-lunch. Det är inte klokt vad fort tiden går när man shoppar. Tur att inte Joel var med. Han hade blivit tokig på mig 🙈 

Hittade iaf en svart långklänning, en silvrig kjol, två halsband och lite inredningsgrejer 😃 Den här lilla skålen på bilden ovan köpte jag på Marrakech Design som sålde ut all inredning för halva priset. Sånt gillas! 😄👍

Nu ska jag snygga till mig för vi ska in till Linne och käka middag på Pinchos! 😃