» 3 TÅRTOR I EN :o)

Det är himla käckt med våningstårtor egentligen för när man gjort slut på översta lagret så tar man bara bort pappskivan det stått på och dekorerar nästa lager. Så i lördags så serverades en trevåningstårta. I söndags en tvåvåningstårta och idag har Joel med sig en enkel tårta till jobbet. Eftersom man behöver armering mellan lagren i form av till exempel sugrör som man sticker ner i tårtan och som sedan nästa lager vilar på så blir det ju små hål i tårtorna så man får anpassa dekorationerna efter det så man täcker hålen. Sen kan det ju även hända att det till exempel smetats lite chokladkräm på nästa lager, men det går oftast att skrapa bort rätt bra och där det inte går så sätter man bara en blomma :o) Smidigare då med ljus smörkräm som inte lämna lika mycket "fläckar". Käckt sätt iaf att få en "ny" tårta inför varje servering :o)
 
 

» JOELS 33-ÅRS TÅRTA

Då har man gjort sin allra första trevåningstårta då :o) Det var faktiskt inte svårare än att göra tre "vanliga" tårtor. Möjligtvis så gick det och med lite snabbare än att göra tre separata då det lixom inte är så mycket dekorationer på var och en av tårtorna så att säga :o)
 
När man spritsar vit glasyr på vit sockerpasta så behöver man inte vara så petnoga. Dels så blir det inte lika stora kontraster och dels så går det att skrapa bort med en kniv om det skulle bli fel. Med svart glasyr så var det tvunget att bli rätt från början. Lite smånervöst faktiskt *hehe* Jag hade gjort glasyren lite tjock så den var lite svårspritsad, men det blev ändå helt okej tycker även om det kunde vart lite jämna på visa ställen.
 
 
Mönstret spritsade innan jag satte dit pärlbandet. Blommorna är i vanlig ordning gjorda av sockerpasta som jag blandat i lite CMC i (på så sätt får man flowerpaste/gumpaste). Ovanpå tårtan står det "Grattis Joel 33 år" i bokstäver som även de är gjorda i sockerpasta. Jag gjorde även några små "diamanter" av isomalt.
 
Nästa gång så ska jag göra den översta tårtan lite mindre. Om man tittar noga så ser man att förhållandet mellan den och mittentårtan är lite mindre än mellan mellantårtan och botten. Sånna där småsaker kan jag verkligen störa mig på, men man lär sig något nytt för varje tårta man gör :o)

Tårtorna består av ljusa sockerkakasbottnar som är fyllda med ett lager chokladkräm och ett lager passionsfruktsmousse. Tårtorna är spacklade med chokladsmörkräm och täckta med sockerpasta.
 

» DYI- VINTRIGA DÖRRKRANSAR

 
Jag tyckte att lingornriskransarna såg lite väl juliga så jag pysslade ihop en lite mer vintrig variant. Först sågade jag ut runda cirklar i MDF som jag sedan slipade och sprayade med silverspray. De vita stjärnorna har jag klippt ut i filttyg. Jag har sytt ihop kanterna med samma typ av stygn som jag gjorde på hjärtana till julgranen. När jag hade en stjärnudd kvar så fyllde jag dem med lite vadd. Det lurviga garnet längst upp köpte jag Panduros rea för säkert ett år sedan. Spetsen har jag fått av mamma. De vita pärlorna är köpta på loppis och silverstjärnorna har jag klippt ur ett ark som har skumplast baktill och glitter på framsidan. Finns nog fortfarande att köpa på Panduro. Allt är ditlimmat med hjälp av smältlim och limpistol, även pärlorna på stjärnorna (snabbare än att sy fast dem *hehe*) Med tanke på att jag använt vad som fanns i skåpen så tycker jag de blev ganska så piffiga :o) Man tager vad man haver lixom.
 
Hängt upp dem har jag gjort med et smalt vitt sidenband som också fanns hemma i gömmorna :o)
 
Vår farstukvist i "vinterskrud" :o)
 

» AMERICAN SPUNGECAKE CUPCAkES MED HONUNGSROSTADE VALNÖTTER

 
När jag bakade Spungecaken sist så gjorde jag ju även några mini cupcakes av smeten som blev över :o) Innan jag tillsatte för mycket vätska i icingen till kakan så la jag över en klick i en annan bunke. Klicken blandade jag sedan med smör som jag rört mjukt innan. Perfekt topping på cupcakes. Sjukt god kombination med nutella och jordnötssmör och ni frågar mig *hehe* Och nyttig ;o) Cupcaksen är dekorerade med honungsrostade valnötter och några bananchips :o)

» NYA TAVLOR I VARDAGSRUMMET

Jag tyckte det liggande fönstret i vardagsrummet såg lite tomt ut så jag ställde dit lite tavlor och "spårvagnen" vi köpte i San Fransisco :o) Ramarna kommer från Ikea och motiven har jag printat ut från datorn.

Ibland får man med sig oönskade men väldigt älskade saker på bild *hihi*
Tavlan till vänster är en bild som Joel tog när vi gjorde High wWay 1. Svårt dock att ta kort på en inramad bild.
 

» AMERICAN SPUNGECAKE MED HONUNGSROSTADE VALNÖTTER

Igår var vi på middag hos Andreas och Marie. Rackarna trevlig kväll och god mat! Speciellt desserten som bestod av hemmagjord hallonglass med varm lakritssås till. Mums! Med oss hade vi den här kakan som jag bakade under dagen igår. Jag har gjort den förr, men den är så god så den förtjänar att publiceras igen. Den här gången så gjorde jag även icingen lite lösare och strödde över honungsrostade valnötter. Inte helt äckligt! Och hur vet jag det, jo jag gjorde nämligen några minimuffins av samma smet :o)
 
 
 
Ingredienser:
100 g mjukt smör
2,5 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl creme fraiche
3 mosade bananer
2 msk kallt kokt kaffe
100 gr valnötter
0,5 dl mörk choklad

Icing:
3 dl florsocker
2 msk nutella
2 msk jordnötssmör
4 msk grädde

Topping:
1 dl Valnötter
1 msk honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt 1 ägg i taget och fortsätt vispa. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en egen bunke. I en annan bunke och rör du ihop creme fraiche, mosade bananer, kaffe, hackade valnötter och choklad. Blanda ihop allt och häll upp i en smord form och bröad form och grädda kakan i 45-50 min. Under tiden vispar du ihop samtliga ingredienser till icingen. Steker valnötterna i honung i en stekpanna. Låt dem svalna på bakplåtspapper och separera valnötterna så att de inte kladdar ihop. Hacka dem grovt. När kakan svalnat så häller du över icingen och toppar med honungsrostade valnötter.
 

» HÖRNDEKORATION- BOLLAR PÅ PINNE :)

'
Vad har folk i hörnen i sina rum egentligen? Jag har inte riktigt tänkt på det innan, men jag tycker alltid att "mina" hörn känns så tomma utan något lull lull. I just det här hörnet så har det stått lite olika saker. Först en mexikansk ugn, sedan en julgran och sist en vas med vit grenar med en ljusslinga i. Eftersom grenarna var vita så kändes det lite tråkigt mot bakgrunden plus att när jag satte in lampa i fönstret så kändes det lixom som att det blev för mycket ljus i samma vrå.
 
För att råda bot på detta så jag köpte några träpinna på Ikea och pysslade ihop ett gäng garnbollar. Jag såg att de hade sånna här pinnar med bollar på Ikea också, men de fanns bara i brunt. Jag ville ha lite mer färg kände jag och dessutom så är det mycket roligare att göra än att köpa färdigt :o)
 
Bollarna gjorde jag genom att blåsa upp ballonger till lagom storlek och sen doppade jag garn i tapetklister innan jag lindade det runt ballongerna.
 
 
Sen fick de torka till ordentligt och efter det var det bara att sticka en nål i ballongerna och fiska ut dem genom ett hål.
 
 
Det känns som att man kan använda sånna här bollar till fler saker. Får klura lite på det :o)
 
Tavlan här ovan köpte jag i Tanzania när jag och pappa var där på safari. Fint minne att ha på väggen. Dessutom så tycker jag att den är riktigt snygg :o)
 

» ÉCLAIRER MED CHOKLADFYLLNING

Det här är andra gången som jag gör ett recept ur Roay Fares kokbok Sweet och även denna gång så känns det inte riktigt som att recepten är tillräckligt genomtänkta och provade innan de sätts på pränt i en kokbok. Det gör mig lite irriterad faktiskt. Jag brukar faktiskt nästan alltid lyckas när jag följer recept och inte freestajlar för mycket så när jag nu testat två recept som inte riktigt håller måttet så kan jag bara dra slutsatsen att det är något vajsning med receptet. Förra gången så testade jag hans äppelpaj med mandelmassa. Mandelmassan skulle blandas med ganska så många ägg och det slutade med att smeten blev alldeles för lös och ville inte sätta sig i ugnen trots att den var inne långt över tiden.

Hur som helst, själva eclairerna blev bra, men chokladkrämen i receptet nedan blev för lös enligt min mening och en ganska så smaklös. Jag hade velat ha mycket mer chokladsmak så om jag gör den igen så kommer jag att minska ner på vätskan och tillsätta mer mörk choklad!

 

Ingredienser:
Éclairer:

1 1/2 dl  vatten 
1 1/2 dl  mjölk 
100 g  smör 
1/2 tsk  salt 
1 tsk  strösocker 
3 dl  vetemjöl (180 g) 
4  ägg 

Chokladkräm:

100 g  mörk choklad (70 %) 
2  äggulor 
1/2 dl  strösocker 
1 1/2 msk  maizena majsstärkelse 
2 1/2 dl  mjölk 
1/2 dl  vispgrädde 
50 g  osaltat smör 

Garnering:

25 g  mörk choklad (70 %) 
1 msk  florsocker 

Gör så här:

1. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en annan bunke. Koka upp mjölk och grädde och häll det över äggulorna. Blanda väl. Häll tillbaka i kastrullen.

2. Sänk värmen och sjud under omröring tills krämen tjocknat, ca 2 min. Häll krämen över chokladen och klicka i smöret. Blanda väl till en slät kräm. Låt kallna i kylen.

3. Kakor: Sätt ugnen på 250 grader. Koka upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull. Sänk värmen och blanda sedan i mjölet. Rör till ­en slät smet. Ta kastrullen från plattan och blanda i ett ägg i taget, använd gärna elvisp.

4. Fyll smeten i en strut med slät tyll. Spritsa ut runda éclairer på en plåt med bakplåtspapper. Sätt plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda ca 30 min. Låt éclairerna kallna på galler.

5. Gör ett litet snitt i éclairerna och spritsa i chokladkrämen. Smält den mörka chokladen till garnering. Ringla den över éclairerna. Pudra över florsocker vid servering.

 

» ELEKTRIFIERAD OLJELAMPA

 
Efter jobbet idag så svängde jag förbi en loppis. På något sätt så föll jag för den här lampan. Det är en gammal oljelampa som något dragit ström till. Jag brukar ju inte direkt dras till rosa föremål. Jag vet faktiskt inte när jag köpte en rosa inredningspryl senast, men jag blev faktiskt lite kär i den här lampan så nu står den i arbetsrummet och lyser fint :o)
 
Efter hand som de vanliga glödlamporna har gått sönder så har vi bytt till LED-lampor. Tidigare så tyckte jag det var svårt att hitta LED med rätt temperatur på ljuset, men jag tycker faktiskt att det blivit bättre. Möjligen så ger LED-lampor fortfarande lite kallare ljus än vanliga glödlampor, men skillnaden är så pass liten att jag kan leva med den :o) Undra hur mycket elektricitet Sverige skulle spara om alla bara använde LED istället för traditionella glödlampor?
 
Annars då. Jo jag är så trött på kylan trots att det inte alls är speciellt kallt. Okej att det är kallt ute, men problemet är på jobbet. Jag skulle gissa på att det är runt 19 grader vilket är på tok för kallt när man mest sitter stilla vid en dator. Jag är lixom ständigt iskall om händerna och näsan och känner mig frusen rent allmänt. Den här veckan så har jag verkligen tagit på mig tjocka kläder, typ jeans och stickad tjock tröja, men jag fryser ändå! De som känner mig vet att jag inte blir en så glad och trevlig person när jag fryser *hehe* Men vad ska jag göra lixom? Ha underställ på jobbet? Jacka inomhus? Jag vill ha vår och värme NU!
 

» SILKESLAMPOR FRÅN VIETNAM

Igår när alla 10 julstjärnor var nedplockade så kändes det så tomt i fönstren. Speciellt i vardagrummet där jag inte har några ljuskällor alls i fönstren. Jag lät sladdarna som jag använt till julstjärnorna sitta kvar i hopp om att jag skulle hitta några andra lampor som kunde få ersätta julstjärnorna. Jag tycker nästan alltid att sånna där lampor man hänger i fönstren är så himla små och puttiga. De är nästan alltid gjorda i glas eller metall och jag kände att jag ville ha något varmare och mysigare. Jag gillar julstjärnor just för att de ger ett så fint sken, plus att de tar lite plats i fönstren och ser inte ut som en liten lort som nån hängt upp för att ge lite ljus.
 
I alla fall.. här babblar vi på minsann :o) Hur som helst så kom jag på att sånna där vietnamesiska silkes lampor modell mindre luftballong borde vara snyggt. Sagt och gjort så googlade jag upp det. Jag hittade inte jättemånga återförsäljare, men på Staljs hemsida så hittade jag ett gäng, dock inte i vitt. Stajl ligger på Linnégatan och det var där jag köpte min mexikanska ugn. Kort och gott så åkte jag dit på lunchen för att kolla om de hade några. Ja, jag är ju lixom inte så bra på det här med att vänta så att beställa över nätet var inte aktuellt :o) Tur som var så hade de två vita, precis lagom stora lampor inne på lagret så nu är de uppspända och hänger fint i vardagsrummet. Jag är väldans nöjd! *hihi*
 
 
Tjusiga va?! :o) Tycker de passade fint till den lite mer moderna inredningen i vardagrummet :o)
 
Så här ser de ut när de är släckta. Vitt tyg med lite mönster.
 
 

» PIROGER MED PULLED BEEF

Ända sen vi var i USA och åt "pulled pork" så har jag velat testa att göra detta själv. Igår testade jag en variant på "pulled prok", nämligen "pulled beef". Pulled pork/beef är alltså kött som fått koka på låg temperatur under många timmar så att det blir riktigt mört. När köttet är klart så drar man helt enkelt isär det med två gafflar. Faller inte köttet sönder så är det inte klart. Joel kom med förslaget i fredags att vi skulle göra piroger och då slog det mig att pulled beef måste var väldigt gott att ha i. Och det var det! I grundreceptet fanns ingen paprika med, men eftersom jag ville ha lite grönsaker i pirogerna så tillsatte jag detta. Funka fin fint :o)
 
Pirogerna serverades med en sallad samt crème fraiche blandat med lite pressad vitlök. Det var väldans gott att doppa pirogerna i crème fraichen :o)
 
Så här såg köttet ut efter 6 timmar i ugnen och efter att jag dragit isär det :o)

Ingredienser till pulled beef:
1 kg högrev eller fransyska 
2 msk chipotle-pasta 
1 msk spiskummin 
1 tsk koriander, malen 
1 msk salt 
1 msk svartpeppar, grovmalen 
4 msk tomatpuré 
2 msk japansk soja 
5 st vitlöksklyftor 
1 st gul lök(ar)
1 stor paprika (kan uteslutas om du inte ska göra piroger)
2 dl Coca cola 
2 dl Öl 
en skvätt rökig whisky , (om du har hemma) 

Ingredienser till pirogdeg:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk socker
1 1/2 tsk salt
13 1/2 dl vetemjöl + ca 1-2 dl till utbakning
1-2 uppvispade ägg till pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop alla torra kryddor med chipotle-pasta, tomatpuré och soja. Skala och pressa i tre vitlöksklyftor. Skala och grovhacka den gula löken. Skala och krossa de återstående vitlöksklyftorna. Skär paprikan i ganska så små bitar. Äger du en gryta med ugnståligt lock så grönsakerna i botten, ovanpå lägger du köttet och smörjer in det noga med kryddpastan. Häller Coca-Cola, öl och eventuellt whisky över grönsakerna. Ställ in köttet i ugnen, sätt på locket och ugnsstek i 6-8 timmar. När köttet är klart så häller du det mesta av vätskan i en skål. Spara och använda som fond i till exempel köttfärsås. Dela köttet med två gafflar.

När köttet har en timma kvar i ugnen så kan du börja med pirogdegen.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning). Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.

Sätt ugnen på 225 grader. När degen är färdigjäst så tar du upp den på ett bakbord, knådar den och kavlar ut den cirka 4 mm tunn. Sen tar du ut rundlar med hjälp av en skål, bunke eller glas lite beroende på hur stora piroger du vill ha. Degen som blir emellan rundlarna kan du knåda, kavla ut igen och ta ut nya rundlar. Lägg en klick pulled beef på ena halvan av rundeln. fukta halva kanten med lite vatten. Vik över andra halvan och pressa ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Lägg över på en plåt, pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka 15 minuter.

Jag serverade sallad och vitlöks creme fraiche till. Det tycket jag var väldans gott!

All pulled beef gick inte åt till pirogerna så jag funderar på att steka upp lite vitkål och äta till... kanske även lite vitlöks creme fraiche kan vara gott till det ;o)  


» ÅREST TRE BÄSTA PYSSEL

 
Eftersom det blev en del pyssel förra året så täkte jag att jag skulle utse tre favoriter :o)
 
Spegeln som hänger i hallen är jag vansinnigt nöjd med. Själva spegeln kommer från Ikea och sprayades med guldfärg. Skärpen är köpta för en ringa summa på Gekås och efter en del klipp och klistrande så fick jag till det. Sitter uppe gör den egentligen med "den vanliga" upphängningen för spegeln och inte alls i träknoppen som man kanske kan tro :o)
 
Lampan till höger av virkade dukar kämpade jag med en hel del, innan jag tillslut använde mig av en rislampa som bas. Då gick det så mycket enklare. Blir fint ljus när det är mörkt och den är tänd :o)
 
Sist men inte minst så gillar jag sänglamporna i sovrummet. Själva lampskärmen är köpt på Ellos och foten är egentillverkad.
 
Sen är jag även glad för den platsbyggda bänken som jag gjorde i entren. Bra att sitta på och som avlastningsyta samt att ha skor in under i, men jag vet inte riktigt om en så pass stor sak räknas som pyssel :o)

» VARDAGSRUMSMATTA AV TRASMATTOR

Första dagen efter julledigheten idag. Tillåt mig säga: SUCK! Det spelar ingen roll hur länge man är ledig, det är ändå alltid segt att börja jobba! Jag tänkte att det skulle bli en lugn och skön första dag, men det sket sig totalt. Lätt kaos blev det istället, men efter lite bök så redde det upp sig iaf. Skönt att det "redan" är onsdag imorn iaf!
 

Vad får man om man syr ihop tre trasmattor? Jo en stor vardagrumsmatta! Och inte kan jag ta åt mig äran för idén heller, utan det var faktiskt Joels kusins fru som kom med tipset. Egentligen så hade jag tänkt sy ihop dem med stora korsstygn, men det är jag glad att jag inte gjorde för när jag la mattan under soffan så upptäckte jag att den inte alls passade. Kunde jag inte kollat det innan kanske man kan tycka. Men det är lätt att vara efterklok ;-P. Tur iaf att jag inte la ner mer jobb än vad jag gjorde på att sy ihop dem. Men som sagt hade de bara varit i en ljusbrunare nyans så hade jag vart stört nöjd för iden va bra!
 
 
Så jakten på en tålig fin ganska så ljus matta fortsätter. Känns som att jag aldrig kommer att hitta någon.
 
En kul sak iaf är att två av förstoringarna kom idag. Den största är nu inramad och jag är väldans nöjd! Tur att digitalkameror har så många pixlar nu för tiden så man kan göra fina förstoringar!
 

» CLEMENTINPANNACOTTA

Bloggtorka? Näää.. jag har bara inte ägnat de senaste dagarna åt något som är värt att skriva om. Nåja, förutom Nyår som spenderades i goda vänners lag på ett hotell där vi badade bubbelpool, åt fyra rätters middag på kvällen och skålade i champagne på takterrasen vid tolvslaget. En mycket lyckad nyårs afton!

Sen dess så har jag mest legat i soffan och kollat på serier :o) Jag måste erkänna att jag nu börjar bli lite smått rastlös. Det är inte så att jag längtar efter att börja jobba igen, gud nej, men jag behöver saker att göra annars deppar jag ihop känner jag.

Det var tre saker som jag hade lovat mig själv att ta tag i under ledigheten. Det första var att beställa kort och förstoringar från vår USA resa, den andra grejen var att sätta upp sockeln under skåpen i köket och den tredje var att beställa förlovningsringar. Jag kan stolt meddela att faktiskt alla saker har blivit gjorda *hehe* Jag är nyfiken på hur förstoringarna blev, men ännu mer nyfiken är jag på hur våra förlovningsringar kommer att se ut live! Vill ha dem nu!

Idag var mamma och pappa här på middag och eftersom jag fick nya fina tallrikar i julklapp och jag kände att jag behövde något att pyssla med igår så fixade jag ihop tre små mini desserter :o) En clementinpannacotta som ni hittar receptet på här nedan. Varför det blev clementin och inte apelsinpannacotta berodde helt enkelt på att jag hade en massa clementiner över sen jul som höll på att bli lite väl mogna. Jag kan iaf bara meddela att det gick alldeles utmärkt att byta ut apelsinerna mot clementiner istället. I den skålen så hittar man äppel/päron smulpaj med vaniljsås. Sabina bjöd på paj där hon använt både och äpple och päron och det var riktigt gott! Sist men inte minst kladdkaka med grädde och en liten clementinklyfta som jag pillade ut ur skinnet. Vilket jobb, tur att det bara krävdes fyra stycken *hehe* Jag fuskade faktiskt lite och köpte en sån där liten aluminiumform med kladdkaka från Frödinge :o)

 
Ingredienser till 5 normal stora portioner:
2 1/2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 vaniljstång
1 rivet skal av två clementiner
2 msk saft från clementin

Gelé:
2 gelatinblad
2 dl saft från clementin

Garnera med:
choklad  

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.Blanda grädde, vaniljstång med frö, socker, apelsinskal och saft i en kastrull. Koka upp och ta kastrullen från värmen och låt dra i 10 minuter. Ta upp vaniljstången. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Häll upp pannacottan i 5 portionsglas och låt stå i kylen i 3 timmar för att stelna.

Gelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm 1 dl av apelsinsaften. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma saften. Rör i resten av saften och häll försiktigt gelén över pannacottan. Låt stelna i 1 timme.

Smält choklad och fyll en spritspåse med en liten tyll eller för en spritspåse av bakplåtspapper med chokladen. Spritsa ut löv på bakplåtspapper och låt stelna. Om man vill att löven ska se lika dana ut så är det lättast om man först ritar ett löv på vanligt papper som man sedan lägger under bakplåtspappret när man spritsar.