» LITEN CHOKLADTÅRTA

Den här tårtan är ett litet experiment inför stundande bröllop 😃 Jag vill ju gärna göra min egen tårta, men jag vill inte hålla på och fixa med den dagen innan bröllopet. Så den här tårtan har fått spendera några dagar i frysen med dekor och allt. Sedan har den fått spendera ett dygn i kylen innan vi åt den. Hur gick det då? Mycket bra!

Den smakade "som vanligt" och dekoren höll sig fint! Det enda var att spetsen på runt om började släppa efter cirka 12 timmar i kylen, men efter ytterligare 6 timmar så hade den torkar igen och såg ut precis som innan. Det trodde jag inte den skulle göra så det var en positiv överraskning 😃 

Jag testade även att spritsa spettsblommor, men jag fick inte riktigt till det denna gången. Får öva mer 😊

Tårtan består av saftiga ganska tunga chokladbottnar och två lager hallonmousse med citron. Spacklad med marängsmörkräm med Marabouchoklad och täckt med sockerpasta 😃


» BONDKAKOR

Jag bakade dessa lagom goda kakorna idag. Alltså inte så goda (som tex kladdkaka) att man bara måste äta upp dem med en gång utan att de kan ligga i skafferiet och kan avnjutas till kaffet nån gång emellanåt. Fast de var fasligt goda nygräddade så vi får väl se hur det blir med den saken 😝

Ingredienser:
200 gram smör
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 msk sirap
1 dl grovhackad skållad och skalad mandel
5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt sirap och mandel och bland. Blanda mjölet med bikarbonatet och tillsatt sedan detta och knåda till en deg. Forma en rund längd lika tjock som ett värmeljus. Slå in i bakplåtspapper och låt vila i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullen i centimetertjocka slantar. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 12-14 minuter mitt i ugnen. Låt svalna. Ät och njut! 


» Amerikanska chokladmuffins

I förrgår gjorde jag dessa chokladmuffins som blev väldigt goda! Extra gott var det med bitarna på toppen som gav övre delen lite mer tuggmotstånd. 

12 st stora muffins:
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
3 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl rapsolja
3 dl mjölk

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Klä en muffinsplåt med 12 st stora muffinspapper. Blanda alla torra ingredienser förutom socker i en bunke och ställ åt sidan. Grovhacka chokladen och ställ åt sidan. Vispa socker och ägg pösigt. Sikta de torra ingredienserna över äggen, blanda i olja och mjölk. Vänd allting med en slickepott tills det blir en jämn smet. Vänd sedan i den mörka chokladen och 50 g av mjölkchokladen. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Strö på den resterande chokladen och baka sedan mitt i ugnen i ca 15-17 min. Baka dem inte mer än nödvändigt. Låt svalna i plåten innan servering.