» SNÖIGA JULGRANS CUPCAKES (LINGONPEPPARKAK CUPCAKES MED SMART VANILJFROSTING)

Jag gör min sista vecka på det uppdrag på Volvo Lastvagnar som jag haft nu i 2½ år. Tyvärr så är det stora nedskärningar på den avdelning som jag jobbar (chassi) vilket innebar att jag fick gå. Tråkigt, men samtidigt så tror jag att de som är kvar får det ganska tufft det kommande året. Lika många projekt, men mindre folk att bemanna upp dem med. Jag ser det från den ljusa sidan och förhoppningsvis så öppas en dörr som jag hade varit för feg för att kliva ut genom om jag tryggt suttit på ett uppdrag :o)
 
Hur som helst så tänkte jag skämma bort dem lite extar den sista veckan så idag hade jag med mig dessa juliga cupcakes till ett av mina projektmöten jag håller. Det som blev över hamnade som vanligt på "fikabordet" på min avdelning :o)
 
Eftersom cupcaksen skulle åka till jobbet så ville jag inte pudra över florsocker förrän precis innan de skulle ätas. Det finns risk för att det smälter över natten i kylsåpet annars. Men jag var så klart tvungen att testa på en :o)
 
Jag testade ett nytt recept på frosting den här gången som jag blev väldigt nöjd med! Den fick en god smak och en härligt fluffig konsistens! Skönt att slippa använda kopiösa mängder philadelphia ost och florsocker när man gör en frosting. Låt er inte avskräckas av det den kokta redningen, det blir gott, jag lovar!!! Jag smaksatte endast med lite vaniljstång som jag lät koka upp med mjölken, men denna frosting är en utmärkt bas och går så klart att blanda med vad man vill, typ nutella, jordnötssmör, någon god essence, citronskal osv. Tänkt bara för att inte tillsätta för mycket vätska då frostingen kan bli rinnig och har man riktigt otur kan den skära sig. 
 
Ingredienser (muffins)
3 ägg 
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker 
70 g smör 
2 msk pepparkakskrydda 
1 dl  lätt crème fraiche
4 dl mjöl 
2 tsk bakpulver 
1 nypa  salt 
1 dl  rårörda lingon
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med creme fraichen och sedan med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten tillsammans med rårörda lingon. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till 2/3 med smet. Grädda i cirka 25 minuter eller tills de känns torra inuti (testa med en sticka :o)
 
Frosting utan färskost:
3 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
140 gram florsocker
125 g rumsvarmt smör/margarin
 
Gör så här:
Skaka mjölk och mjöl. Låt koka upp under ständig omrörning tills det blivit ett tjockt klister där man kan se botten av kastrullen när man rör. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur. Vispa smör och florsocker lätt och fluffigt. Om du haft lite dålig framförhållning (som jag :o) så kan man micra det kylsåpskalla smöret några sekunder på full effekt i micron. Men inte för länge, det får inte bli rinnande! När du vispat i cirka 3 minuter så har smöret blivit vitt och fluffigt. Tillsätt då det avsvalnade "klistret" och vispa på full effekt ytterligare en minut tills allt är väl blandat. Vill du tillsätta någon smak och färg så gör du det nu och vispar slätt efteråt. Kyl fostingen en stund i kylskåpet tills konsistensen blir lite fastare. För att spritsa höga granar får den inte vara för mjuk. Gör man lägre dekorationer så behöver frostingen inte kylas.
 
När muffinsen kallnat så spritsar du på frostingen. Jag använde Wiltons tyll M1. Stjärndekorationerna är gjorda i flowerpaste. Pärlemokulorna är köpta på Tårtdecor (har jag för mig :o)
 
 

» JULMARKNAD PÅ KOBERGSSLOTT

Döm av min förvåning när jag tittade ut genom fönstret imorse och det var frost OCH sol! Nu har vi ju vart på semester, men jag hörde att det vart runt två soltimmar den senaste månaden. Bedrövligt! Efter frukosten tog jag bilen upp till Halleberg för att plocka lite lingonris, mossa och smågranar. Det är så härligt att vara ute i skogen och dra in luft som doftar av gran i näsborrarna! Jag hittade vad jag behövde så när jag kommer hem (är hos mamma och pappa i Vargön nu) så blir det till adventspimpa :)

Julmarknaden på Kobergsslott var över förväntan. En stor lada med hantverk och en annan ätbart. Fikade gjorde vi i ett inrett stall. Köpte med mig en liten tovad tomte hem samt mjuk vaniljfudge :)

Nu halvligger jag i soffan vid brasan och läser jultidningar. Man börjar komma in i stämning nu :)




Sånna här bockar skulle jag vilja göra!



Självaste slottet. Låg väldigt fint vid en sjö :)




» Saffranstoscakaka

I veckan så bakade jag två saffranstoscakakor som jag hade med mig till jobbet. De blev väldigt goda! Saftiga och med ett härligt krispigt täcke. Saffran och tosca gjorde sig verkligen bra ihop :o) Jag hade bara en påse saffran hemma så jag använde denna till båda kakorna och det blev en alldeles tillräcklig saffranssmak. Bakar man bara en kaka så skulle jag nog köra på en påse iaf. Det är ju så himla lite och och att försöka dela 0,5 gram i två lika stora delar blir nog ingen lätt match :o)

 


Ingredienser:
200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran ( 0,5 G )
1 1/2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 


Toscasmet:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g skållad strimlad mandel

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret häll i mjölken och det stötta saffranet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölkblandingen i bunken. Rör ihop mjöl och bakpulver innan du siktar ner det i blandningen. Häll upp i en smord och bröad form, och ställ in i ugnen i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 45 minuter.

Glasyr:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Har man för hög temperatur så skär sig glasyren. Häll glasyren över kakan och bred ut den. Flytta upp gallret till mitt i ugnen. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg. Låt kakan svalna.


» ÄR DET FÖR TIDIGT FÖR JULBLOMMOR?

 
När vi kom hem så kändes det så himla kallt och kalt här hemma. Att det var kallt kan bero på att vi snålat lite (och räddat antarktis lite :o) meddans vi varit borta. Tycker alltid att det känns mycket mer hemtrevligt med lite finna blommor. Sagt och gjort så åkte jag till blomsteraffärn på vägen hem från jobbet i måndags. Kom hem med en vit julstjärna med glitter på och en ormbunke som jag planterade i en glasvas. Sidorna klädde jag med mossa så att inte jorden ska synas.
 
Det kan kanske tyckas lite tidigt med julblommor, men jag fick sånna julcravings så jag slog till :o) Faktum är att igår så spelade jag julmusik, drack glögg och åt pepparkakor. Mysigt! Om vi ska vara helt ärliga så lyssnar jag faktiskt på julmusik nu oxå på min nya braiga Marshall Stanmore speaker som är grym! Den var lite dyr, men den är verkligen värd pengarna. Bra ljud även på hög volym :o) Nu ska jag äta lite kvällsmat och eventuellt stänga av julmusiken så att Joel vågar komma ner från ovanvåningen :-p
 
 

» Sista stoppet- Atlanta

Då vi hade 9 timmar layover i Atlanta så passade vi på att se stan. Vi tog tåget från flygplatsen downtown vilket tog ynka 17 minuter. Vi började med att besöka World of Coca cola. Kul och väldigt amerikanskt. I ett rum så fick man prova alla Coca cola Companys olika smaker. Alltså inte vara cola utan typ Powerraid, olika sorters fanta, Inkakola och en hel massa andra smaker. Efter besöker på Coca-Cola gick vi till Underground Atlanta som är gamla tågstationen typ där det finns en massa restauranger och butiker. Vi åt en väldigt god burgare på Johnny Rockets!
Sedan gick vi till ett köpcenter, men de hade inget vettigt alls. Det fanns faktiskt inga bra butiker i hela downtown Atlanta. Lite besviken faktiskt. Efter en chailatte så åkte vi tillbaka till flygplatsen och efter ytterligare ett byte i Atlanta så var vi äntligen hemma! På kvällen bjöd Joel föräldrar på köttbullar, potatis, brunsås och lingonsylt samt chokladmousse till dessert. Väldigt gott!


How cheesy! *hehe*


Rummet där man fick smaka på en massa olika dricka :)


Sparkade på en stor pumla. Skitkallt var det, -3 grader och snålblåst. 



Hittade en stor (och tämligen ful) julgran i gamla OS parken. 


Lunch på Johnny Rockets! :)


God jordgubbsmilkshake och en jukebox där man kunde välja vilken låt som skulle spelas på restaurangen. 


Underground Atlanta

Nu är vi som sagt äntligen hemma! Det var en ganska slitsam hemresa så vi har sovit mycket och tagit det väldigt lugnt sedan vi kom hem. Vi har iaf gjort lite nytta och packat upp våra resväskor :)


» Lima

Igår var sista kvällen i Cusco med hela gänget och vi firade det med att äta marsvin. Blääää! Jag smakade inte, men Joel gjorde. För det första är marsvin alldeles för söta för att ätas och för det andra så känns det väldigt oaptitligt med ett helt djur på tallriken. Jag åt Alpacka på grillspett istället vilket var väldigt gott :) Under middagen så kom några trubadurer in och spelade peruansk musik som faktiskt var riktigt bra. Iaf där och då :)

Idag har vi flugit till Lima. En stad på 10 miljoner invånare. I hela Peru bor det cirka 30 miljoner. Jag hade inte så mycket tankar om Lima innan vi kom hit, men det förvånade mig att det var så modernt som det var. Plus att down Town hyste en massa fina koloniala byggnader och torg. 

Vi var även inne i en kyrka och fick se Sydamerikas äldsta bibliotek vilken var stört coolt. Såg precis ut som något hämtat ur Harry Potter! Vi var även nere i underjorden. För X antal år sedan så räknade man hur många människor som vart begravna där nere. Man kom till 25 000 innan två av de som räknade dog då de kom bort sig i gångarna som sträcker sig under stora delar av down Town. Det var makabert att se så många ben och skallar!


Gårdagens middag. Marsvin. Stackars litet liv!


Väldigt litet och slitet ställe, men godaste maten på hela resan (om man bortser från marsvinet)


Joel i Lima :)




Massa vackra byggnader!


Det var denna kyrka som vi var inne i :)



Sydamerikanerna har en läskig förkärlek för dockor i naturlig storlek lite här och där. 


I biblioteket fick man egentligen inte ta kort, men jag knäppte denna lite diskret. Hur coolt?!


Under kyrkan/klostret


Varje "grav" var 10 meter djup fylld ned ben och skallar! På bilden ovan ser ni hur djupt 10 meter är. 


Det var väldigt lågt i tak och luktade väldigt unket. Men det kan inte ha varit någonting jämfört med vad det gjorde när det låg hundratals ruttnande kroppar här!


Sedan besökte vi en stadsdel som hette Baranco som låg precis vid havet och var väldigt mysig att strosa runt i. 


Baranco. Som ni ser så han det bli ganska mörkt innan vi avslutade turen. 

Nu sitter vi i baren på ett hotell som ligger i anslutning till flygplatsen och väntar på vårt flyg som ska lyfta 01:30 inatt. Rätt drygt! Vi har iaf ätit en god middag här, druckit två glas peruanskt vin och sett tillbaka på våra 23 dagar i Sydamerika. 

Jag var inte jättepåläst om Sydamerika innan, men det som förvånade mig mest var nog att Rio de Janeiro var så otroligt slitet och i princip kändes mer eller mindre som en gigantisk kåkstad. Vi åkte runt en del, men jag kan inte direkt säga att jag såg några fina och mysiga kvarter. 

Om vi ska prata städer så var Buenos Aires en rolig stad med mycket att se. Montevideo var även den staden ganska sliten även om de gamla delarna hade sin charm. Colonias gamla delar var mysiga. La Paz var en riktigt häftig stad högt uppe i bergen. Copacabana var litet men en bra utgångspunkt gör Solön. Puno var ganska tillintetsägande.  Cusco var väldigt mysigt med många charmiga torg och byggnader. Lima känns som en förhållandevis modern stad, även om vårt besök här var väldigt kort. 

Top tre var Machu Picchu, Solön och Iguazu Falls i den ordningen :) 

Imorgon hoppas jag att vi hinner göra en snabb tur till down town Atlanta innan vi flyger hem. 


» Machu Picchu

Tidigt tidigt imorse klockan fem så tog vi en buss till entrén vid Machu Picchu. Det var lite läskigt att åka bussen upp som slingrade sig som en serpentin utmed bergväggen. 

Väl framme så var det ett gäng trappsteg upp till första utsiktsplatsen. Det såg på pricken ut så som det gör på kort. Det fanns till och med lamor längst upp som betade som gärna poserade på korten. Det är lätt att förstå att just Machu Picchu har blivit så populärt. Det ligger extremt otillgängligt och vackert på en plattå mellan en massa höga branta berg. Trots en del turister så var det väldigt lugnt och skönt. 

Vi besteg även berget Waynapicchu vilket är berget man ser bakom Inkabyn på alla bilder. Det var sjukt jobbigt att klättra alla trappsteg upp till toppen, men det var lätt värt det. Vilken utsikt!


Joel i busskön på morgonen


Jag i kön in till Machu Picchu. Tämligen fräsch innan klättringen uppför Waynapicchu. 


Soluppgång :)


Tataaa!! Ser det bekant ut? ;)


Bildbevis. I was there :)


Fina lamor!


Hittade en kompis :)


Betande lamor i morgonljuset. 


Snöklädda berg i nordost. 


Det var väldigt grönt och vackert nere i byn. Eller borde jag kanske skriva "uppe i byn". 


Terassodlingar


Solens tempel


I det extra fina palatset med eget badrum bodde kungen. I gluggarna har det stått guldstatyer. 


Kungens grav


Joel spanar :)


Dags att bestiga Waynapicchu!


Det var en väldigt kringelikrokig stig och svårt att förstå att det verkligen fanns en väg upp. 


Mucho jobbigt! Som tur var så var det inte alltför varmt. Runt 20 grader. 


Uppe!!! Jag har inte direkt svindel, men det var läskigt högt och brant! 


Ser ni Machu Picchu långt långt där nere och den snirkliga vägen till vänster där bussen åkte upp och ner. 


Längt upp på toppen fanns det Inka lämningar. Helt sjukt att någon byggt något så stort på en så otillgänglig plats. 

Machu Picchu byggdes på 1440 talet och övergavs redan 1534. 100 år känns som en väldigt kort period för allt slit. Machu Picchu användes dels som ett tempel men även som bostad, framför allt av Inka kungen. 


Väl tillbaka i byn så käkade vi en väldigt god pizza! 

Det känns häftigt med en by som endast kan nås med tåg. Byn består mestadels av hotell, restauranger och stånd med sovenirer. 




Nu ska vi ta tåget tillbaka till Cusco. Imorgon flyger vi till Lima och efter en stadrundtur där så flyger vi till Sverige 1:30 natten mot fredag. Vi är inte hemma förrän vid lunch på lördag om allt går bra. Vi har 9 timmars layover i Atlanta, men vi tänkte passa på att åka in till city en sväng. 

Jag hade aldrig bokat en sån flygrutt, men det är bara att gilla läget :) Vi får ju iaf se Atlanta :)


» Inka lämningar och lampa/alpacka farm

Idag har vi åkt buss från Cusco till Ollanta där vi hoppade på tåget till den stad som ligger närmast Machu Picchu. På vägen till Ollanta stannade vi på flera häftiga ställen och kikade på lämningar efter Inca folket. Det är helt otroligt vilka tempel de byggt upp enbart för dyrkan av Patcha Mama, moder jord. 

Vi stannade även på en lamafarm och på ett ställe där de tog hand om skadade djur. Det är i alla fall vad de sa. Jag blir alltid tveksamt till djur i inhägnad och rädd för att de istället driver stället för att kunna visa upp djuren för turister. 

Vi fick även se hur de skapade tråd av alpacka ull, färgade in den för att sedan skapa fantastiska tyger.  



Stenbumlingarna var stora som bilar och de har fraktar den flera kilometer för att få dem på plats. Varje sten passar perfekt in och inget murbruk har använts. Ganska fantastiskt faktiskt. Dock inte lika fantastiskt när man tänker på att det var slavar som gjorde jobbet. 


Sen var vi på "djurhemmet" där vi såg Kondorer flyga. Gigantiska fjäderfän ;-p



Efter det var vi på lama och alpacka farmen där vi fick mata och klappa djuren :)


Mums! :)


De hade massor av olika arter. Vissa var jättestora och vissa hade dreads :)


Roliga djur på något vis :)


De ser så fulla i fan ut hela tiden *hehe* Det var ingen som blev spottad på iaf :)


Vi såg hur man färgade garn. 



Och hur kvinnorna vävde:


Inka indianerna experimenterade med potatisorter så idag finns det massor i Peru. 


Sedan åkte vi ner till Pisq i den heliga dalen som är väldigt bördig. 


I närheten låg dessa Inka lämningar:


Odlingsplatåer och en stad omgiven av en mur högst upp. 


Sedan var vi på marknad i Pisq


Det är så otroligt mycket marknader över allt!

Sist men inte minst så besökte vi lämningarna vid Ollanta innan vi tog tåget till Machu Picchu. Jag och Joel gick längst upp :)


Helig plats bestående av en massa trappsteg. 



Fin utsikt!


Imorgon ska vi gå upp jättetidigt för att se dimmorna lätta över Machu Picchu. 


» Cusco

Idag har vi haft en egen dag i Cusco. Det vill säga en dag utan inplanerade aktiviteter. Vi började med att sova ut. Himmelskt skönt för vi har gått upp strax efter sex nu några dagar. Sedan har vi strosat runt i några timmar och bland annat besökt ett chokladmuseum vilket var väldigt charmigt! Vi fick smaka på ett chokladte som var väldigt gott så jag köpte med mig en påse hem. Köpte även några tryfflar. Fikade där gjorde vi oxå, varm choklad och brownie. Sen vart vi så mätta så vi skippade lunchen helt. Vilket var tur för ikväll var vi på Brasa, grillrestaurang där vi fick 13 olika sorters kött. Bland annat grishjärta och grisnjure vilket inte var någon höjade, men de övriga 11 köttsorterna var väldigt goda! Behöver jag nämna att jag är väldigt mätt!? *hehe*


Här stannade vi med bussen på väg från Copacabana till Cusco. En marknad på 4300 meters höjd. Det började till och med hagla när vi var där så alla damerna fick ett väldigt sjå med att sätta upp tält över sina stånd. 


Cusco är väldigt fint med många torg och historiska byggnader. 



Fikat på chokladmuseet. Man fick blanda och smaksätta sin egen choklad. Sjukt gott!


Utsikten från där vi satt på balkongen och fikade. 


Huvudgatan i Cusco, Avenue El Sol. 


Innan middagen ikväll så var vi på en dansuppvisning. Det var lite komiskt för kläderna var väldigt fina och byttes mellan varje dans, men själva dansstegen och musiken var nästan identisk för alla låtar utom den sista. 

Nu ska vi sova för imorgon går bussen till den heliga dalen klockan åtta. 


» Puno och de flytande öarna (uros)

Imorse lämnade vi Copacabana och tog bussen till Ponu där vi gick en stadstur var efter vi åkte med båt ut till Uros öarna, eller de flytande öarna. Jag vart lite förvånad när guiden berättade att öarna uppkom så sent som 1986. Tidigare bodde Uros folket på fastlandet hela vägen ner mot Bolivia. 

Det var lite coolt att gå i land på öarna, även om man inte precis kunde känna att de flöt. Jag tror de flesta av oss vart liiiiite besvikna då det hela kändes lite väl uppgjort för oss turister. Men oavsett så var det roligt att se även om Solön slår de flytande öarna med hästlängder. 


Stadstur. Jag måste säga att hittills är Puno den finaste staden vi besökt i Bolivia och Peru. Här är många hus faktiskt färdigbyggda och har putsad fasad och man ser inte bara tegelstenarna som de är konstruerade av. 


Kyrka vid torget. Guiden berättade att det är en salig mix mellan katolicismen och deras gamla tro på Moder jord. 


Utsikt över Puno


Flytande öarna



Söt tjej som lekte i vassen :)


Det såldes en hel del sovenirer på öarna

Imorgon väntar en fem timmars bilresa till Cuscu där vi ska sova några nätter innan det bär av till Lima och sedan vidare hem mot Sverige *buhu*


» Titicacasjön och Solön

Sent igår kväll kom vi fram till hotellet efter att ha åkt båt i mörkret över Titicscasjöns smalaste del och sedan buss på slingriga vägar till Copacabana. Helt beckmörkt var det faktiskt inte då fullmånen lyste stor och klar. 

Imorse tog vi en båt ut till Solön i Titicacasjön. Sedan gick vi backe upp och backe ner på inkaleden tvärs över ön. Utsikten var så makalöst vacker med Peru på ena sida och snöklädda Anderna på den andra. Temperaturen var perfekt. Runt 18 grader och en lätt vind. Men med runt 4000 meter över havet så var det ganska så jobbigt, men oj vad det var värt det!

Vi gick förbi flera lämningar efter Inkaindianernas och här och var stötte vi på små hyddor och får som betade. Vi gick även förbi några byar där folket var i full färd med att valla djuren och att ta hand om sådden. 

Jag och Joel är ju tämligen unga men flåsade ändå som djur i uppförsbackarna, men en dam är strax över 70 och hon pinade på i ett väldigt tempo. Grymt imponerande! Så pigg hoppas jag att jag oxå får vara i den åldern!


På väg ut till Solön. 

 
Nästan vindstilla :)


Varning för många naturbilder, men det var så himla vackert!


Ser ni de vita topparna vid horisonten?



Joel ligger lite efter ;-p


Lämningar efter inkafolket


Det var en lång och slingrig stig. Tror vi gick runt 1,6 mil. Jag kan iaf se att vi gått 20 366 steg :)


Lååååång böljande stig :)


Vackert!


Lunchdax med medhavd matsäck :)


Mycket terassodlingar


Vi möte en kvinna med en lama. Tycker det är så härligt att kvinnorna klär sig så färggrant. 


Dagens sötaste bild. Två barn med en alpacka! :)


Vet inte vem som är sötast. Alpackan eller den lilla flickan! 


» La Paz- Bolivia

Vi hann med planet till La Paz igår! 

Jag måste bara säga att La Paz är en riktigt häftig stad! Staden ligger i en bred dalgång på cirka 3600 meter över havet. Något som känns då man går i uppförsbackar vilket man gör ofta för det är väldigt kuperat. Det är en en fattig stad, men det känns ändå som att folk är ganska nöjda. Livet går sin gilla gång och de tar inte nämnvärd notis om oss turister. Trots att vi sticker ut en hel del från mängden. Folket här är väldigt korta och har ett distinkt utseende och många kvinnor går klädda på traditionellt vis i stora kjolar och hatt. 

Vi började dagen med att åka linbanan upp till El Alto som är staden som ligger ovan bergskammen. 


När vi åkte upp så åkte vi över en väldigt annorlunda kyrkogård. 



Uppe på toppen så stannade vi för att ta några kort över staden och berget Illimani som man ser skymta över molnen på bilden nedan. Tror bestämt att det är runt 6000 meter över havet om jag inte minns fel. 


Vi åkte vidare med bussen mot ett annat berg, Ancohuma på en väldigt risig grusväg. Helt otroligt att bussarna klarar dessa vägar. På dit resan så såg vi lamor och alpackor. 


Vi åkte förbi en vacker röd sjö. 


Vände gjorde vi vid en gravplats där människor som dött i gruvorna begravts. 


Otroligt tyst och fridfullt. 


Sedan vände vi tillbaka mot La Paz igen där vi åkte förbi diverse marknader. 



Ytterligare en utkiksplats över La Paz


På utkiksplatsen "kili kili" (osäker på stavningen) så hade vi en grym 360 graders utsikt över staden och bergen. 


Elnätet är inte att leka med precis *hehe* 


Från utkiksplatsen gick vi ner till Plaza Murillo vilket var ett vackert torg omgivet av president plats och regeringsbyggnader. 




Sedan var det dags för lunch. Hittills har maten varit godast här i Bolivia av alla de länder vi besökt. Vilket är lite komiskt med tanke på att Bolivis även är det fattigaste landet vi besökt på vår resa. Igår kväll åt vi lama vilket var väldigt gott. Idag serverades det en god kött och korv gryta. 


På väg tillbaka till hotellet gick vi förbi en marknad. Får se om jag lyckas göra några fynd imorgon. 


Man kunde köpa lamafoster. Hua mig! :(


Fina damer!



De har väldigt charmiga bussar här. 


Nu ikväll åt vi på en restaurang med väldigt speciell inredning. 



Nu ska vi sova så vi orkar med morgon dagen!

Ciao!


» Pampas och ett soligt Buenos Aires

Igår åkte vi ut till en ranch på Pampas där vi blev bjudna på mat samtidigt som vi fick uppleva musik och dans från de olika delarna av Argentina. En väldigt bra aktivitet med tanke på vädret som öste ner. Regnet har verkligen ställt till problem här. Det är stora översvämningar på många ställen och vägar har fått stängas av. 


Så här såg det ut utmed vägen när vi åkte dit. Det ska alltså inte vara en sjö här :)


Hon som dansade var grymt duktig!



Sen blev Joel som vanligt uppsläpad för att lära sig tango *hehe* 


Efter matens dans och musik show så gick vi ut för att se en hästshow på gammalt gaucho manér. Gauchos kallades de cowboys som förr i tiden drev runt på Pampas och jagade djur. På den tiden så drev kossor och hästar runt fritt och hade ingen ägare. 



Fina hästar!


Idag hade vi några timmar i Buenos Aires innan transfern till flygplatsen. Äntligen sken solen! Det är otroligt vad mycket finare en stad kan vara när det är fint väder!


Evita avbildad på en byggnad


Någon gammal byggnad vid Plaza de Mayo


Och en till :)


Obelisken vid Plaza de Mayo i solsken :)


Och så Joel framför den stora obelisken vid 9:e Juli avenyn (världens bredaste gata)

Jag måste säga att jag gillar Buenos Aires skarpt! En tämligen vacker storstad med mycket känsla och trevliga människor :) Inte alls som Rio de Janeiro som var väldigt väldigt slitet. Inte ens vid Copacabana var byggnaderna väl underhållna. Roligast att se i Buenos Aires var nog nästan kyrkogården :)

Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på flyget till La Paz i Bolivia. Men först ska vi mellanlanda i Santa Cruz (Boliva) men flyget är en och en halv timma sent så det ser lite dystert ut med anslutningen, men vi håller tummarna och än är det inte kört :)

Dessutom så känns förkylningen bättre idag! :) Fortfarande snörvlig, men febern är borta!


» Ett regnigt Buenos Aires

Idag har varken vädret eller jag varit på topp. Regnet har vräkt ner och jag har 37,6 graders feber, snuva och hosta. 

Trots detta så tog vi en taxi i förmiddags till Caminito och La Boca där vi kikade på fotbolls stadion och färgglada hus som inte såg så där vansinnigt roliga ut i regnet. 



Efter det tog vi en taxi till Plaza Dorrego i stadsdelen San Telmo. Där var det stor marknad och det hade nog kunnat vara riktigt mysigt om det inte vore för regnet. Vi smet in på ett fik och åt en jättegod brownie med kolakräm, chokladmousse och maräng. Mums!


Efter fikan så strosade vi upp till Plaza Mayo. Pampigt torg med en massa fina hus som inte gjorde sig så bra på bild i regnet. 



På gågatan Florida fanns en massa affärer även om många var stängda då det är söndag idag. Hittade en affär som sålde en massa julsaker! Jag köpte tre fina julkulor i silver :)


Imorgon åker vi till Pampas. Hoppas att jag känner mig bättre då! :)


» Buenos Aires- Dag 1

Nu är vi tillbaka på hotellet efter en promenad på 25 600 steg genom Buenos Aires :) Tack och lov så var jag förnuftig nog att ta gympaskor så fötterna känns faktiskt tämligen fräscha. Värre är det med huvudet. Hoppas att förkylningen går över snabbt som attan! 

Vi bor nästan precis vid Obelisken på 9:e Juli gatan så vi började med att knäppa ett par kort av den :)


Sedan gick vi vidare upp mot Recoleta. Väldigt snofsigt kvarter med en massa aldeles för fina affärer. Vi var inne i gallerian Patio Bullrich, men kom ut tomhänta. Utanför kyrkogården fanns en vacker kyrka. 



Vi hittade jättestora träd!


Kyrkogården var verkligen en upplevelse att se! Svincool! Undra om det är där stora delar av tv-serien The Originals är inspelad? Såg exakt ut som på film!




Evita Perons grav:






Jag vill oxå bli begravd i ett litet hus när jag dör *hihi*

Efter kyrkogården gick vi till Alto Palermo shopping center och fikade. 


Mums! Jag har inte riktigt vart på shoppinghumör idag så jag har faktiskt bara köpt en långkjol

Sedan gick vi till SoHo Palermo ochPlaza Serrano där vi hittade en marknad och massa mysiga gator. Joel köpte skojiga musmattor. 



Sedan käkade vi lunch på ett mysigt ställe. Jag åt sallad med kycklingsticks och drack en god juice som smakade mojito. 


Sist men inte minst så spanade vi in kongressen. Pampig byggnad!


Bredvid låg detta spökhus som med lite kärlek säkert kunde ha blivit väldigt fint! 


Joel beställde kaffe och en donut på Starbucks och fick heta José *hehe*


Nu blir det en power nap, sen middag! :)


» Colonia- Uruguay

Igår spenderade vi några timmar i Colonia. Charmig liten stad! Iaf den äldre delen av den :)

Det blir ett kort inlägg för nu ska vi ut och göra Buenos Aires! Typiskt nog så börjar jag känna mig förkyld :( Kan inte minnas när jag inte blev förkyld när jag var i ett varmt land under en längre tid. Jag slår vad om att det är AC:ens fel som de envisas att fräsa på med på bussar och dylikt.