» 2 ST 90-ÅRS TÅRTOR :o)

Förra veckan så bakade jag två tårtor till Joels farmors 90-års dag. Det var roligt, men det tar sin lilla tid med alla moment; att göra de olika fyllningarna, sockerpasten, blommorna och själva tårtbottnarna. Jag måste verkligen hitta ett bättre recept på tårtbottnar som alltid lyckas! De jag gör blir rätt höga, men de blir rätt spröda. Den här gången så blev marängsmörkrämen väldigt bra! Kan tänka mig att den även är god att spritsa på cupcakes :o)

Tårtan med rosa blommor innehåller ljusa bottnar, ett lager med mosade jordgubbar och ett lager med lemoncurd mousse. Den är spacklad med marängsmörkräm och täckt med hemmagjord sockerpasta. Alla dekorationer är gjorda av samma sockerpasta som jag färgat med pastafärg, målat med en liten pensel, dekorerat med pearldust samt lite strössel.



Den med gula blommor innehåller chokladbottnar, ett lager med polkagrischokladmousse, ett lager med hallonmousse (grädde blandad med hallonsylt i detta fall). Även denna tårta är spacklad med marängsmörkräm, täckt med sockerpasta och dekorerad med blommor i sockerpasta.




» SKÖN HELG!

Helgen som gick var hur bra som helst!


När jag kom upp till Sthlm så mötte Åsa upp mig och vi begav oss till Kräftskivan. De var tre tjejer som hade styrt upp den och de hade verkligen tänkt på allt! Det fanns massor av god mat och gott att dricka. De hade satt ihop ett sånghäfte med bilder på oss alla och en kul "regelbok" med knasiga bilder på sig själva. Under kvällen så lektes det även lekar och sattes fyr på sånna där risballonger. Det var verkligen en toppenkväll!




På lördagen så tog vi båten ut till Fjäderholmarna där vi åt glass, strosade runt och låg på klipporna och hade det gött! Det kändes lite som att det var sista riktiga sommardagen (24 grader och strålande sol). På kvällen så grillade vi utanför Åsa och tittade på en apdålig film där Lindsay Lohan spelade strippa.





På söndan gjorde vi stan. Det blev endel traskande och aj vad ont jag hade i fötterna sen! Jag hittade en svart skinnjacka ett par långa svarta jeans (!), en väska och ett halsband :o) Självklart så hann vi med både lunch och en fika innan tåget rullade hem kl sju.


Tåget ja.. Jag åkte allra längst bak i X2000 och hade därmed inget fönster och jag vet inte om det var det som gjorde det, men jag satt och var lite lätt illamående under hela resan. Nästa gång ska jag vara lite petig och se till så att jag iaf kan titta ut genom ett fönster.


Nu sitter jag här och snörvlar lite.. Jag har nämligen gått och blivit förkyld, igen! Jag tror ALDRIG att jag varit förkyld bara en månad efter jag var det sist. Skit oxå!


» DIARY + FILMTIPS :o)


Hej på er!


Nu sitter jag på tåget upp till Stockholm och Åsa! Ikväll blir det kräftskiva och resten av helgen tänker vi ägna åt lite naturupplevelser, shopping, fika å så lite mer fika :o) Det ser ut att bli riktigt kanonväder på lördagen. Det håller vi tummarna för!


Veckan som gått har varit bra. I onsdag tog jag och Emelie en riktigt långfika då vi hade massor att prata om så här efter sommaren! Vi fikade på Vallgatan och jag åt en sjukt god sallad med massor av chevré, soltorkade tomater, oliver, honung och valnötter. En sån salld måste jag slänge ihop hemma! Var ju hur gott som helst! :o)


Igår så satte jag ihop tårtorna till Joels farmor som fyller 90. Förutom att det blev lite småbubblor i sugerpasten som jag inte kunde få bort så är jag nöjd med dem :o) Dessutom så maskerade jag bubblorna med blommor *hihi* Får visa dem senare :o)


Sist men inte minst så vill jag tipsa om den här filmen till vänster, Trust. Det var ett gripande drama om en 13 årig tjej som får kontakt med 16 åriga Charlie på nätet. När de senare träffas efter flera månaders telefonkontakt så visar det sig att han är äldre än vad han sagt, mycket äldre. Trots detta så har hon sex med honom. Sedan får man följa hur hennes familj, vänner och hur hon själv hanterar situationen. Väldigt intressant och jag kan tänka mig att just ett sånt här senario inte är helt ovanligt.


Hoppas ni får en riktigt toppen helg!


» JORDNÖTSSNITTAR


I förrgår gjorde jag de här jordnötssnittarna. De påminner om kolakakor fast med jordnötssmak. Gooooda! :o)




Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl jordnötssmör
2 msk sirap
2½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat


Gör så här:
Blanda samman smör, socker och jordnötssmör till en jämn massa. Rör ner sirapen. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör sedan ner det. Forma till en fast kakdeg och rulla till två plåtlånga längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper, platta ut och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Skär längderna på bredden till 2-3 cm breda kakor medans de fortfarande är ljumna.


» HEMMAGJORT JORDNÖTSSMÖR



Aldrig hade jag kunnat ana att det var så enkelt att göra eget jordnötssmör förrän jag sprang på receptet på en blogg. Det smakar verkligen precis som köpt (om inte godare) och dessutom så vet man exakt vad det innehållet.

Denna gång så gjorde jag jordnötssmör på enbart 2 dl jordnötter då jag bara behövde 1 dl till en kaka. Två deciliter jordnötter blev precis 1 dl jordnötssmör :o)


Ingredienser:
5 dl salta jordnötter
2 msk rapsolja

Gör så här:
Mixa nötterna tillsammans med olja i en mixer tills smöret är slätt och krämigt. Häll på burk och förvara i kylskåp.





» TÅRTFYLLNING- LEMON CURD GRÄDDE


Till en av tårtorna jag ska göra till Joels farmor så tänkte jag använda mig av lemon curd grädde. Det vill säga lemon curd blandad med grädde :o) Så idag har jag förberett lite genom att göra själva krämen :o)

Ingredienser:
2 citroner
2 äggulor
1 dl socker
30 g smör

Gör så här:
Tvätta citronerna. Riv skalet fint från två och pressa juicen ur en. Vispa äggulor och socker några minuter i en kastrull. Tillsätt citronskal och -juice och placera kastrullen på spisen på svag värme och rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. OBS! Den får inte koka! Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält.

När krämen svalnat så blandar jag den bara med lagom mycket grädde :o) 




» FREDAGSMYSMIDDAG




Det är väl aldrig för sent att visa upp en bild på god mat, right? Även om bilden togs för några dagar sedan och nu mera är uppäten :o) I fredags så gjorde jag iaf fransyska. Till detta serverade jag potatis, en gräddig kantarellsås, broccoli och min hemmagjorda vinbärsgelé.


Att göra en stek i ugnen är verkligen hur enkelt som helst. Först så binder du bara ihop steken lite med ett steksnöre och sedan bryner du den runt om i smör och kryddar med salt och peppar. Sen låter du den bli härligt rosa i ugnen i 140 grader till innertemperaturen visar 68 grader. Då tar du ut den och slår in den i folie och låter den vila i cirka 20 minuter. Då stiger temperaturen ytterligare några grader och den släpper ifrån sig mindre saft när du skär upp den.


En bra grej att veta när man ska göra stekar är att ju lägre temperatur man har i ugnen desto mer rosa blir kötet och eftersom den ändå ska upp till samma temperatur som vid en varmare ugn så tar det även lite längre tid. Men gott blir det! :o)

Just det ja! Vi drack ju ett väldigt gott vin till oxå som ni ser på bilden! Hett tips! :o)


» MINI TÅRTA


Till Markus 30-års fest så gjorde jag den här tårtan som är i miniformat :o)


» MARKUS 30-ÅRS FEST


Igår var vi hos Markus föräldrar för att fira hans 30-års dag. En mycket trevlig kväll måste jag säga! Ända tills jag fick hicka som vägrade att sluta *hehe* Det serverades både tårta, korv med börd, poppkorn och godis så det kändes som att vi mer eller mindre rullade där ifrån. Vilket vi iof oxå gjorde, i taxi från Mölndals sation *hihi* Jag vet, jag är sjukt vittsig ibland ;-p


Idag är inte min nacke vad den borde vara. Jag fattar inte att man kan få så ont av att sitta och pyssla några timmar. Det har jag aldrig fått förut och då har jag ändå pysslat en hel del i mitt liv. Min underbara pojkvän trodde att det berodde på att jag börjar bli gammal :o)


Igår hade jag på min en klänning som jag köpt på H&M för några veckor sen och svarta strumpbyxor. Det kändes lite fel att dra på sig strumbyxor med tankte på att det fortfarande faktiskt är sommar, men det var rätt gott att ha sen på kvällen med tankte på att vi satt ute till efter tolv.


Nu tänkte jag ge mig ut i det fins vädret lite. Ikväll så ska jag och Joel gå på "Conan the barbarian" i 3D. Hoppas den är bra!


Ciao!




» BLOMMOR I SOCKERPASTA

Jag har precis gjort ett gäng blommor i sockerpasta som jag tänkte använda till några tårtor jag ska göra här i dagarna. Det är lite pilligt och tar sin lilla tid att knåpa ihop dem, men det är kul!

Ikväll så ska vi på 30-års kalas hos Markus och Elisabeth. Ska bli skoj! Men först måste jag fräscha till mig. Att köra två släp med äppleträd till tippen gör en inte direkt fräsch *hehe* Men det är skönt att det är gjort! Hej på er!



» MUMSIG VITKÅLSLASANGE

Igår så gjorde jag ett gäng lunchlådor med vitkålslasange. Så här efter semester svullandet så tänkte jag börja äta lite nyttigare och för mig så betyder det att dra ner på småätandet och kolhydrater. Därför så hittade jag på den här lasangen som i princip är som en vanlig lasange fast med vitkål istället för pasta, plus att jag skippade mjölet i såsen. Det blev faktiskt riktigt gott! Och då menar jag inte helt ok som i ett substitut till vanlig lasange utan gott på riktigt ;o) Nedan för bilderna så hittar ni receptet.


Ingredienser:
750 gram blandfärs
4 hackade tomater
1 gul lök
Knappt ett halvt vitkålshuvud
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
1 msk soja
1 msk torkad basilika
1 tsk vitlökspulver
½ dl vatten
salt & peppar

4 ägg
4 dl grädde 40%
2 dl fet creme fraiche
½ tsk salt

ost att strö över

Gör så här:
1. Skär bort den grova delen av roten till kålhuvudet. Lägg det i en gryta med kokande vatten. Plocka bort bladen allt eftersom de lossnar och mjuknar (man kan behöva peta lite) och klipp bort den grövsta delen.

2. Sätt ugnen på 220 grader.

3. Hacka löken och bryn den lätt. Lägg över i en skål.

4. Bryn köttfärsen så den blir genomstekt. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, buljongtärningar, pressad vitlök, vitlökspulver, soya, basilika, salt och peppar (ganska mycket peppar :) och vatten. Låt puttra några minuter.

5. Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche och salt i en skål.

6. Bred ut köttfärsblandning i botten på en form. Strö över lök. Häll över 1/3 av såsen och täck med vitkålsblad. Gör ytterligare ett lager på samma sätt och avsluta med ett lager köttfärsröra, lök och sås. Strö sist över ost.

7. Grädda i cirka 40 minuter.


» PELARGONER I PLAST



Då var det snart fredag igen då och det har redan gått två veckor sedan semestern. Helt galet egentligen, det tar inte lång tid innan man är inne i ekorr-hjulet igen. Men det finns mycket kul att se fram emot! Jag tror jag har något roligt inbokat varje helg fram till mitten av oktober. :o) Idag skiner solen över Mölndal och det tänkte jag och Joel fira med att bära bort äppelträdet som Joel kapade ner igår. Det såg inte så stort ut när det stod där, men när man ser alla grenar på marken kan man tro att det var ett jätteträd som vi fält.

Pelargonerna ovan hittade jag på Maxi där de sålde ut dem för halva priset. Tycker de ser väldigt naturtrogna och det gjorde sig fint med en liten färgklick på arbetsbänken i köket :o)


» FÅGELMOBIL

I lördags knåpade jag ihop en liten fågelmobil (eller vad man nu ska kalla det) Beskrivningen till fåglarna hittade jag här. Det var första gången som jag sydde någon form av djur, men det var inte alls speciellt svårt. Det tråkiga var att stoppa dem och sy igen svansen :o) Fåglarna trädde jag upp på en fisklina som jag även trädde pärlor på.

Jag tycker de gör sig fint i köket :o) På bilden ser ni oxå duken som jag fyndade på Hemtex förra veckan.

Den söta fågelkroken är köpt på Designtorget.





» ÅSAS KYCKLINGGRATÄNG

Igår var mina föräldrar och hälsade på en sväng. Då gjorde jag den här kycklingrätten. Receptet har jag fått av världens bästa Åsa. Riktigt gott blev det! Och bäst av allt, det var grymt enkelt att göra! :o)




Ingredienser:
4 kycklinfileér
4 st tomater
1 kruka basilika
3 msk dijongsenap
3 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
2 st vitlökskyftor
ost
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingfileérna lätt och skär dem sedan i tunna skivor som du sprider ut i en ugnsfastform. Skiva tomaterna och lägg dem som ett täcke över kycklingen. Blanda grädde, creme fraiche, hackad basilika, dijongsenap, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar och häll det över tomaterna. Strö över riven ost. Grädda i ca 20-25 minuter. Strö över några basilikablad som dekoration.


Jag valde att servera denna rätt med matvete. Matvete smakar ungefär som fulkornsris, fast det är lite nötigare och krispigare i smaken. Väldigt gott med andra ord :o)


» NYA HÖSTKLÄDER

I fredags så hittade jag lite snygga plagg på Gina Tricot. Ett par byxor i skinnimitation, en svart tunika med en läderrem i midjan och en rutig skjorta. Skjortan hade jag på mig idag och den var riktigt skön!




» JAG OCH BEATRICE HAR BAKAT TÅRTA

Idag har vi varit hos min bror och firat att Beatrice fyller 2 år. Det är helt sjukt vad tiden går fort. Det kändes inte som att det var länge sen jag var där och firade hennes ett års dag! Himla söt är hon! :o) På förmiddagen så bakade jag och Beatrice tårta medans mamma och pappa var ute och köpte presenter. Det blev gräddtårta med ljus sockerkaksbotten, ett lager med marzankräm och ett lager med hallongrädde. Sen hittade jag lite dekorationer i sockerpasta som jag gjort och som blivit över som vi dekorerade tårtan med :o)

Imorn är det måndag och jag måste erkänna att jag har lite söndagsånget. Lite extra ångest för jag är trött på att vara sjuk och hängig vilket gör det än jobbigare att gå upp tidigt. Sen ska jag på något sätt försöka hosta mig igenom ett möte som moderator oxå. Kul. *hmmmm*


» CHOKLAD CUPCAKES MED BLOMMOR


Idag har jag bakat muffins. Några av dem fick bli cupcakes till fikat :o) Jag använde samma recept som när jag gjorde chokladmuffins sist. De blir verkligen supergoda! Toppingen består av helt vanlig grädde med några droppe karamellfärg och lite vaniljsocker i. Sen  har jag dekorerat dem med lite strössel samt några blommor i sockerpasta som jag hade kvar sen något tårtbak :o)


» TOKBILLIGT PÅ HEMTEX BACKAPLAN

Hej på er!

Nu var det nästan två veckor sedan jag skrev sist och nu ska jag berätta varför :o) Först så hade vi semester och jag var aldeles för upptagen och njöt aldeles för mycket av sommaren för att orka blogga. I söndags drog jag på mig en förkylning och i måndags så började jag jobba igen. Så motivationen har inte dirket varit på topp. Sen har jag känt lite att jag ju borde börja med att lägga upp bilder från semestern innan jag skriver nåt annat och det förstnämnda har jag dragit mig lite för för det är så jobbigt. Så nu skiter jag i att lägga upp några semesterbilder och bloggar på som vanligt tills andan faller på att fläka ut min semester här på bloggen :o)

Med det sagt så måste jag bara berätta att jag av en händelse råkade glida in på HemtexBackaplan på lunchen. Och vilken tur jag gjorde det! De hade halva reapriset på nästan allt och det fanns massor av fina grejer! Butiken ska tydligen stänga vilket kan förklara att de reade ut så mycket! Nedanstående betalade jag 220 kr för. Sicket kap va?! Stolsdynor till trädgårdsmöblerna har jag varit ute efter ett bra tag, men snålat ur när väl hållt i dem. 25 kronor per kudde tycker jag är ett rackarns billigt pris :o) Den gula löparen kostade 25 kr, bordstabletterna (4 st) kostade även de 25 kr och pläden kostade 50 spänn. Det ni!

Det är nästan lite sorgligt om man tänker på hur glad jag kan bli av lite reashopping så jag tycker vi struntar i att tänka på det ;o)