» NYA HYLLORNA I VARDAGSRUMMET

 
Så här blev det efter att pyntet flyttat in :o) Allt är gamla grejer för utom den lila vasen på översta hyllan som jag köpte på loppis förra veckan samt krukväxten i terrakottakrukan. Motiven i ramarna är iof oxå nya, men utskrivna på vanlig skrivare. Duger gott tycker jag, man kommer ju aldrig speciellt när bilderna heller i och med att soffan står fram för (den nya soffan.. if might add! :)
 
Hyllplanen köpte jag ju som sagt på Byggmax, sågade dem mitt i tu på längden, kapade dem till den längden jag ville ha dem, slipade kanterna och målade sedan endast kanterna vita. Konsolerna är köpta på Ikea och sedan spraymålade vita (de fanns bara svarta).
 
 
Den lila burken är klädd med marmorinspirerad dekorplast köpt på Hornbach för länge sedan. De säljer dekorplast i massor av olika utförande :) Gillar motivet av kvinnan i slöja och skidmask *hehe* Apan fick jag av Joel en födelsedag när jag var yngre *buhuuuu* ;o)
 
 
Eifeltorn är köpt i Paris och "maten" som står på den lilla grå asken köpte jag och Joel i Uruguay. Över allt såg man folk springa omkring med sånna här. Man dricker te ur dem med ett sugrör av stål som kallas bombilla. Själva maten är gjord av en pumpa som fått torka och sedan dekorerats. Vi smakade på teet och det var ingen höjdare, men det är förmodligen som med kaffe, en vanesak.
 

Liten spårvagn som vi köpt i San Fransico. Det var choklad i från början, men det är slut för länge sen *hehe*
 
 
Gamla böcker köpt på loppis, en klockan som vi behöver byta batteri i samt en häst i glas som vi köpte i Barcelona i Poble Espanyol där vi såg glasmstaren trolla fram den. Rätt fantastiskt faktiskt! Här nedan kan ni se hur samma man gör en liknande häst.
 
 
Idag ska jag måla sista varvet på tv-bänken som vi var och hämtade på Blocket i lördags! Sen ska jag börja förbereda lite ör tårtan som ska levereras till helgen. Kräver ju viss planering va :o)
 

» AMARYLLIS

 
Nu när Amaryllisen bestämde sig för att blomma så sent så är jag glad att jag köpte vita. Röda hade känts på tok för juligt. Vita kan lätt passera för vintriga :o) Jag köpte två omgångar med Amaryllis innan jul, den första vattnade jag sparsamt för att stjälkarna inte skulle bli för långa vilket resulterade i att blommorna torkade in på något vis och slog aldrig ut helt. Så när jag köpte omgång nummer två så vågade jag inte vattna lika sparsat vilket resulterade i långa stjälkar. Jag tycker inte de gör sig så bra i en kruka när de blir så långa så jag klippte av en och satte i en vas. Nu har den blommat praktfullt i över en vecka och det visar inga tecken på att krokna ännu :o)
 

» HEMTEX/LOPPIS LAMPA

 
Jag var inne sväng på Hemtex i veckan och hittade den här lamskärmen i grålila tyg som var som klippt och skuren för vardagsrummet. 20 kroner kostade den. På hem vägen så svängde jag förbi loppisen och köpte lampfoten för 15. Nya lampa för 35 kronor. Inte så illa pinkat :o)
 

» NYTT VITRINSKÅP

 
I helgen som gick så var jag och Joel som bekant en sväng på Ikea där vi köpte det här skåpet (hemnes). Har samlat på en massa härliga inspirationsbilder på Pinterest över svarta skåp så det fick därför bli just ett svart. Det passade väldigt bra om jag får säga det själv :o) Jag har beställt nya knoppar till det och sedan ska jag sätta tyg på insidan av glaset så man inte ser alla härliga färger spel och film i skåpet ;o)
 
Joel var duktig och satte ihop det och sedan skulle vi gemensamt justerna in dörrarna. Vad är det för gångjärn som Ikea uppdaterat till egentligen?! Det var ju stört omöjligt att få det bra! Snacka om produktutveckling som gått åt fel håll.
 

» VÅRBLOMMA

 
Jaha då var det ett täcke av snö på marken igen. Vilket iof var föga förvånande med tanke på att det är mitten av januari. Det hindrar mig dock inte från att längta något kopiöst efter våren. För att sprida lite vårkänslor så köpte jag tulpaner och den här lilla Jordvivan/Primulan i helgen. Krukan (som var på rea så klart :) passar dessutom ofärskämt bra till nya väggfärgen. Lite gammel rosa/lila så där.. :o)
 
 

» HYLLOR ÖVER SOFFAN

 
I söndags så satte jag upp de här hyllplanen över soffan. Själva hyllplanet köpte jag på Byggmax. Det var 2350 x 400 mm från början så jag sågade det mitt itu på längden och sedan kapade jag det så att hyllorna blev lagom långa. Hyllkonsolerna köpte jag på Ikea för 15 kr styck. De var egentligen svarta från början men jag har sprayade dem vita. Tog 10 minuter typ. Alternativet var att köpa vita på Byggmax för 50 kr styck. Ja ni hör ju själva, det var inget svårt val *hihi*. Jag lät själva hyllplanen vara obehandlade och målade endast kanterna i vitt. Egentligen så skulle jag lutat och vitvaxat dem så de fick samma känsla som golvet, men det orkade jag inte nu. Får ta tag i det när de gulat och det bara inte går längre ;o). Efter lite mätade och måttande med vattenpasset så satt samtliga konsoler och hyllplanen på plats, Rakt dessutom. Ta i trä lixom :o)
 
Naturligtvis så har jag börjat att ställa grejer på dem, men jag känner mig inte riktigt nöjd ännu så det får ni se när det är klart. Dessutom så är det så mörkt när man kommer hem efter jobbet på vardagarna så det blir inga bra bilder iaf :( Hej hopp!
 

» NYTT PÅ SOFFBORDET

 
Den senaste tiden så ska det erkännas att jag har köpt lite nytt lull lull till hemet, men jag har även flyttat runt sådan jag redan har vilket känns att det lixom känns lite nytt igen :) Den här lyktan liknar den lykta jag fick av Joels föräldrar i julklapp som nu står på övervåningen, men denna är köpt på Happy Homes i Mölndal av alla ställen. Tycket den var lite käck :o)
 
 
Det här roliga förstorningsglaset köpte jag i en inredningsbutik i stan när jag var inne och träffade Joesefine förr förra veckan (inte klokt vad tiden går fort!). Boken "Gör om hemma" var en trevlig liten bok med bra tips, men jag måste säga att de slarvat lite när de skrev den för på minst fyra ställen så refererade man till en bild som inte fanns eller till något som skulle finnas på en bild men inte gjorde det. Lite störigt som kidsen hade sagt :o)
 
Glömde ta en bild på hela bordet, men det får bli till helgen :o)
 

» NY FÄRG PÅ VÄGGARNA I VARDAGSRUMMET & EN LITEN PALL TILL HÖGTALAREN

I veckan så gjorde vi klart golvet i vardagsrummet så nu kan man äntligen ligga i soffan och kolla på film och serier igen :o) Det var en del slit med golven, men det var lätt värt det. De blev väldigt ljusa och fina! 
 
Minns ni att jag skrev att jag även skulle måla om i vardagrummet? Färgen blev inte alls som jag hade tänkt mig. Det är sjukt vad svårt det ska vara att föreställa sig vilken färg det blir på väggen. På den lilla lappen så såg färgen perfekt ut, men väl på väggen var den ljuslila och jätte kall. Och jag som ville ha en varm matt gråbrun lila färg. Det slutade iaf med att jag åkte tillbaka till färgaffären dagen efter och valde en annan färg. Den här gången så köpte jag bara en liten provburk som jag rollade på en vägg när jag kom hem. Den här gången blev färgen perfekt! Jag skulle säga att färgen är varm grå. Sen tycker jag den drar lite åt lila, men det kanske bara är för att jag har lila accessoarer i vardagrummet eller så passar den helt enkelt bara oförskämt bra till lila *hehe* Färgkoden är "S1502-Y50R"
 
På den lilla lappen så säg färgen inte alls speciellt varm ut, men när hon i butiken tog fram en annan grå som var kallare så såg man jättestor skillnad. Den kalla såg verkligen jättekall ut. Vad har vi lärt oss av detta då? Jo att alltid köpa en provbruk först innan man målar ett helt rum. Som tur var så räckte det med ett lager av den braiga färgen, men det var nog mycket tack vare att jag målat med en hyffsat lika färgstark kulör innan. Så det gjorde ju inte så mycket att det blev fel första gången :o)
 
 
Det är ju så himla mörkt ute nu för tiden så bilden är inte jättebra, men det ger iaf en indikation på hur färgen ser ut :o)
 
Min Marshall högtalare har fått en alldeles egen pall som jag snickrade åt den idag. Joels pappa hjälpte mig att fräsa runt kanten. Sedan har jag skruvat fast ben av rundstång som var kvar sedan något annat pyssel. Benen är skruvade ovan ifrån, hålen är försänkta var i jag satt träpluggav som jag gjorde av en bit av träskivan som vart över. Sist men inte minst så är allt laserat i svart. Blev inte alls pjåkigt om jag får säga det själv *hihi*
 
 
Den lilla vasen bredvid högtalaren köpte jag för en femtilapp på Ica Maxi. Passar perfekt bredvid den stora som jag köpte på Blomsterlandet för ett bra tag sedan.
 
Igår var vi på Ikea en sväng och köpte ett svart vitrinskåp som nu är ihopmonterat. Blev himla snajsigt. Joel ska alla sina spel, filmer och serier i det. Innan vi handla käkade vi brunch för 39 kronor. Sinnesjukt billigt för så mycket mat. Det fanns det man önskade och dessutom så var det riktigt gott! Köttbullar, prinskorv, stekt potatis, kokta ägg, knaperstekt bacaon, pannkakor med sylt, bröd, smör, ost, parmaskinka, gravad lax, grönsaker att ha på mackan, yoghurt, flingor, müsli, juice och kaffe.
 
Idag har jag...
- Satt upp gardinerna i köket igen
- Gått och duttat med färg lite här och där det saknades.
- Bland annat så har jag äntligen målat sockeln i köket som vart omålad sedan vi gjorde om köket förra året.
- Målat doslocken i samma färg som väggen. Ni vet de där som sitter för hål i väggen där en massa kabal sticker ut.
- Bytt sladd och kontakt på en lampa.
- Sprayat sex konsoler vita (fanns bara svarta på Ikea så vad gör man lixom :o).
- Sågat till hyllplan och målat kanterna vita.
- Sedan har jag skruvat upp hela tjofräset på väggen. Jag måste erkänna att jag är lite stolt över att allt blev rakt och snyggt :o) Sen kunde jag såklart inte hålla mig från att organistera en massa piff på hyllan. Eventuellt så blev det lite mycket så jag kanske får ta bort något... Jag får känna lite på det :o)
 
Käre nån vilket långt inlägg det blev. Hoppas att någon orkade ta sig ända till slutet *hihi* Slutligen kommer en ganska så grynig mobilbild på den misslyckade färgen i vardagrsummet. Gräslig va!?
 
 

» ATT VÄLJA RÄTT KULÖR PÅ VÄGGEN

 
Just nu håller jag på att måla om i vardagsrummet. Herregud vad svårt det var att välja nyans! Finns ju så sjukt många NCS-koder att välja mellan. Trots att man har en bild i huvudet av hur man vill att färgen ska se ut så är det banne mig lätt att hitta rätt. Jag ville ha en matt ljust varm grå färg med lite inslag av lila. Jag ägnade säkert 2 timmar åt att surfa runt och jämför olika färger innan jag äntligen bestämde mig för en nyans. Väl i färgaffären så såg den dock helt annorlunda ut på den lilla provkartan. Den såg superlila ut och det var ju verkligen inte vad jag ville ha. Kvinnan i affären hjälpte mig välja en annan nyans så nu håller jag tummarna för att det blir som jag har tänkt mig :o)
 

» SOPBORSTE

 
En annan fin detalj jag köpte förra veckan är den här sopborsten och skyffeln från Granit. Faktum var att vi faktiskt saknad en sopborste så denna blev perfekt. Dessutom så är den tillräckligt fin för att få stå framme och det är ju aldrig fel att ha sånna här saker nära tillhands :o)
 

» SNYGGT PÅ DISKBÄNKEN

För att fira det nya golvet så köpte jag lite piff till köket när jag strosade runt med Josefine på stan förra veckan. Allt nedan är köpt på Lagerhaus. Himla snajsigt tycker jag :o)
 
 
Imorn börjar jag på nya uppdraget. Jag måste erkänna att jag har lite smått jobbångest. Ju längre man varit ledig ju värre känns det lixom att börja jobba igen. Och jag har ju varit ledig sedan den 28 november så ni kan ju tänka er själva på vilken nivå ångesten är på just nu *hehe* Vad som däremot känns kul är att det är ett nytt uppdrag. Lite förändring är alltid bra för att man inte ska slöa till och jag var ändå på mitt förra uppdrag i två och ett halvt år så det känns faktiskt som att det var läge att byta uppdrag.. och firma :o)
 

» KÖKSGOLVET ÄR KLART!

 
Efter en del slit så är nu äntligen golvet i köket klart! Jag är supernöjd! Blev precis den kulören som jag önskade. Hoppas nu bara att det står emot fläckar så bra som alla säger att det ska göra med den typ av behandlingen som vi använt oss av. Jag har uppdaterar inlägget nedan med de sista stegen för att ha allt samlat på ett ställe :o) 
 
Väldigt skönt att få flytta in i köket igen! Det ska jag nog fira med att köpa ett gäng tulpaner! :o)
 

» NYA LÅDOR MED DEKORPLAST

 
Förutom att fixa med golven så har jag klistrat dekorplast på några lådor. Köpte den här marmorliknade plasten på Hornbach för evigheter sedan just i syfte att klä om några lådor med den, men det har lixom inte blivit av förrän nu. Konstig tajming kan man kanske tycka *hehe*
 
Idag har jag lagt på ett lager med matt transparent hårdvaxolja på köksgolvet. Nu ska den bara torka sedan är köket klart. Tjoho! Fast vi får nog vara lite försiktiga med att dra möbler hej vilt över golvet tills det satt sig riktigt vilket kan ta typ två veckor enligt förpackningen. 
 
Jag var även förbi Blomsterlandet en sväng idag som har 50% rabatt på alla gröna växter tills på söndag. Det blev en rumspalm och tre murgrönsliknande växter på båge fast med tjockare blad. Tydligen så ska den vara rätt tålig vilket känns lovade då vi inte fixar vanlig murgröna som verkar vara überkänslig för lite ökenklimat *hehe*
 
Kvällen kommer att spenderas i husets just nu trevligaste rum, sovrummet :o) Det blir take-away, rödvin och någon film med hjärtat. Kunde ju vart värre lixom :o)
 

» SLIPA, LUTA, VAXA GOLV

Ni kanske har märkt att det är lite tyst här på bloggen. Det beror mest på att vi håller på att fixa golven här på nedervåningen så det är fullt kaos här hemma. Jag gillar inte kaos, när man inte kan ligga i soffan och kolla på tv eller sitta vid köksbordet och äta frukost. Detta resulterar i att jag blir kanska nitiskt när det kommer till sånt här. Jag vill att det ska bli klart fort. Dessvärre så kan man ju inte göra saker så fort som man önskar när man måste vänta på att grejer ska torka. Jag fattar inte hur folk kan hålla på att renovera i flera år och bo eländet samtidigt. Jag hade blivit deprimerad på en månad typ.. :)
 
I måndags så slipade vi golvet i köket och i tisdags det i vardagsrummet. Maskinen hyrde vi på Abi trä och var den samma jag använde sist då jag slipade golvet i arbetsrummet på ovanvåningen. Det tog typ 12 timmar att slipa golvet i köket och 7 timmar i vardagsrummet med fyra olika grovlek på sandpapper och med kantmaskinen. Trixigast var det att få till hörnen fint. Så här såg golvet innan jag började i köket:
 
 
 
 
Det syns inte så tydligt på bilderna, men golvet var väldigt slitet. Sen hände en liten olycka när jag råkade köra över kabeln. Som tur var det bara skarvsladden :) Efter det hängde jag den runt taklampan mitt i rummet och då gick det mycket bättre :)
 

Så här såg det ut efter att jag slipat det:
 

Lite skillnad va? :) Plankorna är 100 år gamla förutom de i mitten som sattes in senare då en vägg revs så därför är det lite skillnad i färg. Inte så mycket att göra något åt. Dock så syns det inte lika tydligt i verkligheten. När golvet var slipat så lutade jag det:
 
 
Efter det såg det ut engefär som innan det slipades, men när det torkat så såg det väldigt fint ut igen:
 

På bilden ovan så har luten torkat in och jag har polerat golvet med en typ av polerdyna som kallas Scotch-brite (röd på bilden längre ner). Detta gör man för att få bort luten och för att jämna till trät som reser sig något av behandlingen. Luten dödar det översta lagret i trät och förhindrar att det gulnar med åren. Efter poleringen så dammsögs golvet och idag har vi lagt på att vitpigmenterat vax med en vit ganska mjuk svamp som nu ska få torka tills imorgon. Detta var nog det jobbigaste av alla momenten att lixom masera in vaxet i trät.
 
Ett dygn senare. Idag har jag rollat på ett transparent vax. Gick faktiskt rätt snabbt. Använde mig av en bred roller med väldigt fint ludd som jag köpte tillsammans med vaxet. Det svåra var att se vart man rollat på vaxet i och med att det är transparent. När jag kom till "slutet" så märket jag att det vita pigmentet inte riktigt torkat in ville lossna när jag rollade så jag fick vänta några timmar innan jag fortsatte. Så ett typ kan vara att vänta minst 30 timmar innan det transparenta vaxet rollas på.
 
Ytterligare ett dygn senare. Nu har vaxet torkat och golvet har en matt fin yta:
 
 
Hoppas nu att golvet är så tåligt som jag har hört och att det ska ska bli efter denna behandling! Att det inte blir vattenfläckar efter droppar och att inte smuts och typ sylt och annat som kan hamna på golvet fastnar för gott i trät. 
 
 
Partiet i mitten är fortfarande lite ljusare, men det syns inte lika mycket längre och jag tror att det kommer att ordna upp sig med tiden :o)
 
Nedan är vad vi använt oss av plus en roller för vaxet och en special pensel för luten. 
 
 
Total kostanad för 35 m2 golv inkl hyra av slipmaskin, slippapper cirka 2800 kr. Inte så farligt faktiskt :o)