» SALLAD MED GRANATÄPPLE

I lördags när vi hade lite folk över på middag för att fira Joels födelsedag så gjorde jag min favoritsallad just för tillfället :) Det bjöds även på fyra sorters pizza och nachos. Himla smidigt med dubbelugn då jag fick in alla pizzorna på samma gång :)
 
 
Salladen innehåller iaf en påse blandad sallad, extra ruccola, isbergssallad, en finhackad rödlök, fetaost i olja plus lite av oljan, cocktailtomater delade på mitten, rostade pumpafrön och så klart kärnorna från ett granatäpple.
 
Enklaste sättet att få ut kärnorna ur granatäpplet är att dela det på mitten så att man har böset på ena halvan och före detta grenen på andra halvan. Sen tar man en träslev och slår på sidorna samtidigt som man håller äpplet över en bunke för att minimera svättandet. Efter ett tag blir äpplet lite mjukt efter misshandeln och då kan man klämma lite och fortsätta slå. På så vis så får man ut nästan alla kärnor utan större ansträngning eller missöden med röda fläckar :o)
 
Nu ska jag snart på keramik kursen säsong 2. Hej så länge!
 

» VINTRIG CHOKLADTÅRTA MED SNÖSTJÄRNOR

Här nedan ser ni lite.. okej, ganska många bilder på Joels födelsedagstårta. Det var ju som sagt första gången som jag försökte mig på en våningstårta, men det var inte alls speciellt svårt. Jag gjorde helt enkelt bara två separata tåtor som jag klädde med sockerpasta. Den stora la jag på fatet innan jag spacklade den med smörkärm och klädde den med sockerpasta. Till den mindre så klippte jag ut en rundel i kartong precis lika stor som själva tårtan. Innan jag spacklade den och täckte den med sockerpasta så la jag den på kartongen. Sen var det bara att sticka ner några sugrör för armering i den stora tårtan, klippa av dem så de slutade precis jämt med locket och sendan försiktigt placera den mindre tårtan ovan på den stora. Efter det så satte jag dit kantband för att dölja skarven och dekorerade med snöflingor som jag förberett några dagar innan. Att sätta dit själva dekorationerna är helt klart det roligaste :o)
 
Den här tåran blev verkligen tung. Jag gissar på att den vägde runt tre kilo. Den består av saftiga chokladbottnar som ni hittar receptet på i inlägget innan detta. Fylld är den med ett lager hallonmousse och ett lager med kokosmousse. Den är spackald med smörkräm och täckt med sockerpasta. En god kombination :o) Trots att vi var 10 personer på festen igår så tog inte ens den översta tårtan slut. Vilket jag kan förstå för den var verkligen mastig. Inte ens en sockergris som jag orkade en speciellt stor bit.
 
 
Idag har vi fikat resterna av tårtan med Joels släkt. För att den skulle se lite roligare ut så tog jag helt enkelt bort den översta tårtan och dekorerade med snöstjärnor som jag hade kvar för att täcka hålen efter armeringen. För att vara en halv tårta så tycker jag den blev rätt fin :o) Resterna av den översta tårtan får snickarna imorn och resterna av den understa tar Joel med sig till sitt jobb. Det är ju ändå imorgon som han fyller år. Även om det känns som han gjort det hela helgen *hehe*
 

» SAFTIG CHOKLADTÅRTBOTTEN

På måndag fyller Joel år och imorgon kommer några vänner över för att fira. Det känns som att det var längesen som jag gjorde en tårta nu och för första gången så tänkte jag försöka mig på att göra en våningstårta. Vi får väl se hur det går :) Jag har iaf som vanligt förberett lite med att göra fyllningar och att baka själva sockerkakan. Den här gången valde jag chokladbotten och jag ville ha en botten som inte var så fluffig utan mer tung och saftig. Jag tror bestämt att jag lyckades. Den här tårtbotten blev verkligen saftig och ganska kompakt. Precis det jag var ute efter. Tur att folk beskriver resultatet så bra när de lägger upp recepten på nätet :o)
 
Förutom att jobba idag så har jag även hunnit me lite hemmafix. Har monterat upp lådan med en spotlight i under överskåpet som mamma och pappa hjälpte till att sätta upp i köket på mellandagarna. Sen har jag dragit lite akrylfogar här och där då jag äntligen kom ihåg att köpa fog. Det gör verkligen stor skillnad när man får bort springor och glipor. Bra tips! :o)
 
När vi köpte julgran så fick vi även ett presentkort på Plantagen så igår var jag där och köpte lite gröna växter som jag planerat idag. Egentligen så tänkte jag bara planetera om två av fyra krukor i tv-rummet (var av det satt plastblommor i två), men blommorna var så himla lätta att dela och var rätt stora så jag slängde ut plastblommorna och plantera färska växter i krukorna istället. Vi får väl se hur länge de överlever *hehe* :o) Jag köpte även terakottakrukor som jag tänkte lägga utomhus. Förhoppningsvis så får de ett lite mer slitet utseende när de utsätts för väder och vind.
 
 
Ingredienser:
270g vetemjöl
75g kakao
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
170 g osaltat smör
435g socker
2 tsk vaniljsocker
3 stora ägg
350g standardmjölk
 
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumstempurerat smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och fluffigt, tar cirka 5 minter med elvisp. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kakao. Vispa ner ett ägg i taget i smörblandningen, rör slätt emellan. Tillsätt hälften av mjölblandningen och rör slätt. Tillsätt mjölken och rör slätt och rör sist ner resten av mjölet. Häll upp i en smord och bröad sockarkaksform. Grädda i cirka 45 minuter eller till kakan är färdig och provstickan känns torr.

» NYA HYLLOR I KÖKET

I helgen så har vi satt upp hyllor i köket. Det var lite trixigt att få de båda metallister på precis samma nivå så att hyllplanen inte lutar. Vi fick faktiskt göra om det en gång, men till slut så blev det bra! Jag tycker att hyllorna fyllde utrymmet mellan kylen och tegelväggen bra! I och med det utökade förvaringsutrymmet så kan vi nu ta bort det skåpet som vi köpte när vi flyttade ihop för att jag skulle få plats med alla mina grejer :) Med lite tur så passar det på ovanvåningen i nya rummet :)
 
Konsolerna, skenorna och hyllplanen är köpta på Byggmax. Mycket billigare än Elfa och minst lika bra ;) Pallen passade fint under nedersta hyllan och den behövs när man ska nå grejer på översta hyllan, även om man är en långskånk som jag. I julklapp  fick jag en bok om surdegsbröd så förhoppningsvis så ska jag snart få användning för mina brödkorgar. Skåpet som ni ser bakom tegelväggen ska alltså snart bort.
 
I plåtburkarna längst ner förvarar jag mina tårtdekorationsgrejer, smidigt att ha dem nära till hands när andan faller på för lite tårtdekorerande. En kylskåpsmagnet köper jag alltid när jag besöker ett land jag inte varit i tidigare, men den nya kylen och frysen är så fina så magneterna får inte vara med längre. De roliga aporna får dock vara med på ett hörn. Jag får nog ta och fixa en separat magnetisk tavla som jag kan ha mina magneter på :o)
 
Som vanligt så kunde inte Joel hålla sig borta när jag skulle ta kort ;o)
 

» FRANKRIKE

Hej på er! Här kommer mitt kanske första inlägg utan bild. Känns så futtigt utan på något sätt. Jag tänkte mest titta in och säga hej innan jag åker till Lyon, Frankrike i två dagar med jobbet. Jag har enbart en kväll på mig för sightsing och då tänkte jag maximera den *hehe* Jag vet inte så mycket om Lyon, men jag har tittat på lite bilder och det verkar vara en fin stad med mycket pampiga gamla byggnader. Resväskan är packad och taxin kommer klockan sju. Jag måste bara säga att jag är sjukt bra på att packa. Jag har enbart en sån där kabinväska på hjul ni vet (nåja plus handväskan) och kabinväskan är inte ens halvfull :o) Man måste ju lämna lite utrymme lixom utifall man skulle råka hitta nån pinal att ta med sig hem.
 
Köpte en snygg kavaj på lucnhen idag på Vero Moda i fullständigt värdelös kvalité! Den var skrynklig och behövde strykas så jag satte strykjärnet på tvåan precis som det stod på lappen i kavajen, men tyget blev helt glansigt och fult när jag strök. Med andra ord åker den tillbaka till affären. Synd för det var en fin modell med långa ärmar.
 
Bygget går framåt. De har satt upp väggen i hallen på andra våning och nu håller de på med listen längst ned på fasaden. Jag längtar efter att de ska bli klara och att alla måsten tar slut! Det hade varit änna gött att bara vara ledig och inte behöva greja hemma samt fokusera på allt som en tillbyggnad drar med sig.

» TILLBYGGNADEN- DET GÅR FRAMÅT

Idag har varit en sån där dag när lixom inget känns kul. Men det är väl bara att gilla läget och konstatera att man har sånna dagar ibland. Vi har iaf gjort lite nytta och samlat ihop en del av etenit som ligger på marken i blåa Ikea påsar som vi sen tejpat ihop. Mycket spidigare än byggplasten vi anväde förra gången vi gjorde etenitpaket. Sen har vi vart en runda och köpt konsoler och hyllplan till köket. Nu ska jag äta en stor bit av gårdagens kladdkaka och se några avsnitt av Homeland. På tal om Homeland så trodde jag verkligen att serien skulle vara grym för det är så många som har hyllat den, men båda jag och Joel tycker den är lite seg. Jag tror vi sett avsnitt fem på fösta säsongen så här långt.
 
De har satt en ställning runt hela huset nu i veckan och Joel vågade sig ända upp..
 
.. jag å andra sidan höll mig lite längre ner men tyckte fortfarande det var lite högt och halkigt. Något som man kan ana på mitt kroppsspråk *haha*
 
Bjälklagret på 2:a våning är klart.
 
Vi tog ner den sista eteniten på baksidan idag. På de andra sidorna har de satt vindduk. Förhoppningsvis så kommer isolering och fasad upp snart.
 
Vår trädgård ser verkligen ut som en byggarbestplats just nu. Tur att det inte är sommar och man inte är ute så mycket nu, då kanske man hade tyckt att alla grejer varit mer ivägen. Nu spelar det faktiskt ingen roll :o)
 
Konstruktionen av taket över entren känns lite knepig, men de vet hur vi vill ha det så det får de lösa på nåt sätt. Ytterdörren ska naturlitgvis flyttas till tillbyggnaden och den den nu är så kommer det att vara en bred öppning till det befintliga huset.
 

» BULLBAK I NYA UGNEN

 
Igår provbakade jag ett lass med bullar i nya ugnen. Jag var lite tveksam till hur varluftsugnen skulle fungera, men trots att jag hade inne två plåtar i den nedre ugnen samtidigt så blev bullarna jämt och fint bakade. Öven bullarna i den övre ugnen (som inte är varmluft) blev fin fina. Hur gött är det inte att man kan ha inne tre plåtar samtidigt?! Då går det undan att baka minsann :o) Med andra ord så är jag sjukt nöjd med spisen! Om någon undrar så är det en Electrolux spis som återfinns här. I och med att vi gjorde om köket så köpte vi en ny spis. De gamla vitvarorna var just det, väldigt gamla. Först funderade vi (mest jag *hehe*) på att ha två ugnar och en micro i ett högskåp, men jag är glad att vi valde en spis istället då vi slipper ha ett högskåp till i köket. Det hade helt klart upplevts mindre luftigt då. Nu har vi istället massor av bänkyta (att baka smaskiga saker på :o)
 
På tal om något heeeelt annat. Hurra för vägtullarna! Det trodde jag aldrig att jag skulle säga, men denna veckan har jag åkt runt halv fem från jobbet och kunnat köra i minst 70 km/h hela vägen från jobbet, genom Tingstadstunnel och förbi Liseberg. Så nu tar det kanppt 20 minuter från jobbet och hem, jämfört med typ 45 minuter förr när man åkte vid samma tid. Hoppas den minskade trafiken håller i sig :o)
 

» NYTT PYNT I INOMHUSTRÄDET

Det blev visst ett lite längre blogguppehåll än vad jag tänk mig. Men det har varit fullt upp i jul! På fredagen innan jul åkte jag och Joel till Falköping för att fira jul. På Annandan så åkte jag, mamma och pappa tillbaka till Mölndal och fram tills lördagen innan Nyår så höll vi på att fixa med köket. Sen vart det Nyår hos Josefine och David vilket var väldans trevligt! Sen efter Nyår så fortsatte vi att fixa med köket och körde bort den gamla fasaden till tippen. Nu i fredags kom mamma och pappa igen och vi satte upp kakel så nu är köket nästan klart. Det fattas bara sockel, handtag och en lucka, sen är det komplett. Jag måste säga att jag är väldigt nöjd! Tycker det blev en stor förbättring, nästan som ett helt nytt kök. Sen var det även roligt att lära sig hur man sätter upp köksskåp, kaklar osv :o)
 
Idag började vi jobba igen och visst var det segt att gå upp imorse, men väl på jobbet så kändes det ändå helt okej. Jag har fått ytterligare ett projekt tilldelat så nästa vecka blir det nog ett besök på kontoret i Frankrike.
 
Igår var Sabina och Martin här en sväng och hälsade på. Mycket trevligt! Mindre trevligt var att jag tvingades bjuda på köpe kakor och köpe bullar. Ve och fasa *haha* Så nu har jag precis satt en bulldeg så vi har något hembakat att bjuda på om vi skulle få oväntat besök :o) Om man bortser från väntetiden mellan jäsningarna (då man kan passa på att blogga) så är det verkligen inte mycket arbetsinsatts att baka bullar när man har en köksassistent.
 
I lördags åkte granen och julpyntet ut och fram åkte mitt "träd" igen. Jag har piffat upp det lite med en ljusslinga, några små fåglar jag köpte på Falbyggdens ost och med romber i keramik. Tycker det blev klart mycket finare än innan. Dock så är jag lite tveksam till det blåaktiga skenet. Det är nackdelen med LED-belysning, det är svårt att hitta rätta varmvita nyansen. Den här ljsslingan skulle ändå lysa vitt stod det på paketet. Blå-vitt borde det snarare stått tycker jag.