» 30-ÅRS FEST MED STUDIO 54 TEMA

Förra helgen så var det 30-års fest här hemma. Jag hade skitkul och helt plötsligt så kändes det lite bättre att fylla 30 :o) Dagen började med att släkten kom på fika klockan tre. Självklart så hade jag bakat en massa kakor och tårta :o) Vid sju-tiden så ramlade vännerna in i helgalna outfits! Så himla roligt att träffa alla! Men som vanligt så känns det som att man pratat på tok för lite med alla. Har alltid lite lätt ångest över det efter en fest. Trots det så hade jag himla roligt och jag hoppas att de andra hade det samma! Det var länge sedan sist man gick och la sig när det ljusnade, men det känns som ett gott tecken :o)
 
Temat för kvällen var Studio 54 och maten och drinkarna gick i 70-tals tema. Jag hade köpt drinkingredienser till typiska 70-tals drinkar, Blue Lagoon, Cosmopolitan, Screwdriver, San Francisco etc. Jag hade tejpat upp drinkrecept för lite inspiration. Jag är annars sämst på att blanda drinkar, med recept gick det fint :) Till "förrätt" så serverades det Räkcocktail, till varmrätt Flygande Jakob med ris och sallad och til dessert Toscapäron med glass.
 
Lite fika :o)
 
 
Mamma och pappa och brosdotter.
 
Presentöppning. Fick en massa fina saker!
 
Välkomstdrinkar- Blue Lagoon
Drinktillbehör
 
Här kommer ett gäng bilder från festen i en salig oordning, men jag orkade faktiskt inte organisera dem. Jag tror ni ändå kan lista ut vilka som tog i början av kvällen och vilka som togs mot slutet ;o)
 
 

» LINDAS VINBÄRSMAZARINKAKA

Till den här kakan så utgick jag från ett gammalt recept som jag gillar och sedan tillsatte jag mandelmassa och bittermandel för att få den mer mazarinaktig och den smakade verkligen mazarin. Vinbären gör kakan sötsyrlig. Mycket smaskig om man gillar mazarinsmaken! :o)
 

Ingredienser:
80 gram smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
100 gram riven mandelmassa
4 fint rivna bittermandlar
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
2 dl färska eller frysta vinbär
 
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt riven mandelmassa och bittermandlar och rör slätt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och det smälta fettet och rör slätt. Vispa ej. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Häll i smeten och fördela vinbären över kakan. Använder du frysta vinbär så behöver de inte tinas. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter eller tills kakan inte längre känns kladdig. Lossa kakan ur formen och låt den svalna helt. Blanda sedan ihop florsocker och vatten och ringla över kakan.
 

» GRUNDRECEPT SMÅKAKOR

De här kakorna går att variera i alla oändlighet, bara fantasin sätter gränser. Jag valde att göra hallon- och kanelkakor denna gången.
 
 

Ingredienser:
5½ dl mjöl
1 dl potatismjöl
1½ dl florsocker
300 gram kallt smör
½-1 msk vatten

Gör så här:
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt smöret och balanda till en grynig massa. Häll i vattet och arbeta till en deg. Låt degen vila i kylen en timma innan du bakar ut kakorna.

Jag valde att göra hallon- och kanelkakaor. Först rullade jag bollar som jag plattade till något. I hallonkakorna gjorde jag en liten grup som jag fyllde med hallonsylt. På kanelkakaorna så gjorde jag mönster med en gaffel och penslade dem med uppvispat ägg. Öber dem har jag ströt strösocker jag jag blandat med kanel innan.

Grädda kakorna i 180 grader i cirka 15 minuter, men håll koll så att det inte blir brända. Det kan ta längre eller kortare tid. Kakorna ska en en svag färg när de är klara.
 

» SEGA SOLROSSNITTAR

Dessa kakor penslade jag med ägg innan jag strödde över solrosfröna, men de blev lite flammiga så nästa gång så ska jag nog skippa det. Goda var de iaf! :)
 

Ingredienser:

200 gram rumsvarmt smör eller maragrin
2½ dl strösocker
4 smk sirap
2½ dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1½ dl solrosfrön + lite att strö över

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirapen och rör om. Blanda i de torra ingredienserna inklusive solrosfröna och blanda till en smidig deg. Rulla till längder som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt och plata till dem lätt. Strö över solrosfrön och pressa ner dem lite så att de fastnar. Grädda i cirka 15 minuter. Skär längderna på diagonalen när de svalnat något.
 

» MOROTS- OCH KOKOSKAKOR

De här kakorna tyckte jag var riktigt goda och lite annorlunda. Extra piffigt blir det om man syltar eget citronskal som man skär i smala strimmor :o)


Ingredienser till kakorna:
175 gram rumsvarmt smör eller margarin
1½ dl strösocker
2½ dl rivna morötter
1 dl kokosflingor
1 tsk rivet citronskal
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Syltade citronskal:

1 apelsin
1 dl vatten
1 dl socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. rör smör och socker poröst. rör i morötter, kokos och citronskal. Blanda sedan i de torra ingredienser och rör till en jämn deg. Rulla bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i cirka 15 minuter.

Under tiden kakorna är i ugnen så gör du de syltade citronskalen.
 
 
1. Skölj och borsta samt torka apelsiner.
2. Skär loss skal längs med det vita fruktköttet. Spara apelsinfruktköttet till annat ev. ät upp.
3. Skär apelsinskalen i tunna strimlor.
4. Koka upp 1 dl vatten med 0,2 tsk salt i en kastrull.
5. Koka apelsinstrimlorna i lite lättsaltat vatten i en kastrull i någon halv minut.
6. Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten.
7. Koka sedan upp 1 dl socker och 1 dl vatten i kastrullen samt tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga ca 10 minuter.
8. Låt skalen svalna i sockerlagen. Lägg upp i en burk eller skål eller använd direkt.

När kakorna svalnat så blandar du florsocker med lite vatten och citronsaft och klickar på kakorna. Dekorera med de syltade citronskalen.

Det går även fint att skippa glasyren och citronskalen, men jag tyckte detta gjorde kakorna lite extra piffiga :o)
 

» LEMONIES

De här kakorna blir sega, söta och smakar mycket av citron. Inte alls dumma men inga kakor för den som inte gillar det sött.
 

Ingredienser:
85 gram vetemjöl
170 gram strösocker
1 tsk salt
115 gram mjukt smör eller margarin
2 ägg
saften av en citron
skalet av två citroner

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan smöret och rör till en grynig massa. Tillsätt ägg, citronskal och det rivna citronskalet och blanda väl. Bred ut massan i en ganska liten (10 x 15 cm) fyrkantig form som du klätt med smort bakplåtspapper. Grädda i cirka 25 minuter och låt sedan kakan svala helt. Rör ihop florsocker och vatten och bred detta över kakan. Skär i bitar när glasyren stelnat helt.
 

» CHOCOLATE CHIP COOKIES I SPRINGFORM

De här kakorna tyckte jag var lite roliga, och goda! Istället för att göra runda kakor så pressar man ut degen i en form och skär dem sedan till tårtbitar. Fint och lite annorlunda version på dessa traditionella amerikanska kakor.
 

Ingredienser:

200 gram smör eller maragrin
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 dl jordnötssmör
2 dl hackad mörk choklad
2 dl hackad mjölkchoklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och klä insidan av en springform med bakplåtspapper. Jag ville ha ganska höga kakor så jag använde mig av en lite mindre springform.
Rör smör, strösocker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget och rör om. Blanda i mjöl, bikarbonat, vaniljsocker, salt och jordnötssmör och rör till en slät deg. Hacka chokladen och blanda sist i den. Tryck ut degen i formen och grädda i cirka 40 minuter. Låt inte kakan stå inne för länge då den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna något innan du skär den i tårtbitar.

 

» PIPPITÅRTA MED GULDPENGAR

I veckan har jag pysslat med dekorationerna till den här tårtan. Temat var Pippi, men i övrigt så fick jag väldigt fria tyglar :o) Jag trodde inte jag var så bra på sånna här barntårtor och att göra figurer, men den blev faktiskt inte så pjåkig :o) Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med guldpengar.. Nääää ;o) Den är fylld med ett lager hallonsylt, ett lager med hemmagjord vaniljkräm och ett lager med hallonmousse. Sedan är hela tårtan spacklad med citronsmörkräm och täckt med sockerpasta. Alla dekorationer är gjorda i sockerpasta och där med helt ätbara, om än väldigt söta.
 
Guldpengarna "murade" jag ihop innan jag skar hål i tårtan. Pengarna är egentligen sockerpasta som är målad med guldfärg.
 
 
Pippi och Herr Nilsson ligger på trasmattor och spanar på pengarna som rinner ut tårtan :o)
 
Herr Nilsson har fått och gul väst och norpat åt sig en guldpeng.
 
Pippi räcker ut tungan och sneglar på Herr Nilsson. För att få flätorna att stå rakt ut så körde jag en spagetti rakt genom huvudet på Pippis huvud. För att få till håret så pressade jag sockerpastan genom en vitlökspress. Det lurigaste var att få på kläderna på Pippi.

Det har även gått hål ovanpå tårtan där man skymtar alla guldpengar som finns i tårtan :o)
 
Det enda tråkiga med att göra tårtor åt andra är att man inte får smaka på dem *hehe* Men enligt utsago så ska den ha varit god :o)
 

» VIMPLAR

 
Även denna bild med underbart blå himmel är tagen för två helger sen. Hoppas verkligen att man får se solen i helgen! Hur som helst så sydde jag tre vimpelgirlanger för att tag sedan. Hängde upp dem mellan äppelträdet och huset. Ljudet som uppkommer när de fladdrar i vinden påminner mig om havet och båtsemestrar. Härliga minnen med andra ord! :o)
 
Ser ni bordet på bilden? Så klart ni gör *hehe* Plankorna har slagit sig så mycket att skruvarna har gått av. Det var detta jag och Joels pappa fixade förra helgen med 46 stycken vagnsskruv. Nu är även underredet målat vitt vilket blev mycket snyggare! Men det var planen redan från början då det är av tryckimpregnerat virke och själva bordsskivan i lärk. Med andra ord så ska inte själva bordsskivan målas :o)
 

» ANGRY BIRD CAKEPOPS

 
De här Angry Bird cakepopsen hade jag med mig till Jonas och Sandra när vi hälsade på dem en sväng i helgen. Jag doppade även dessa i den dumma vita chokladen som jag färgade i olika färger så därför är de inte helt perfekta. Att färga vit choklad röd med hjälp av pastafärg går nästan inte och i brist på röd "candy melt" så klädde jag istället in dem i röd sockerpasta. Det blev lite knöligt, men det fick duga :o) Nils tyckte de var roliga iaf :o)
 
På lördag ska jag ju leverera en Pippi Långstrumptårta så jag har modellerat en liten Pippi och en Herr Nilsson i sockerpasta, Om jag ska vara helt ärlig så var jag lite nervös för att det inte skulle blir så bra. Jag är ju inte så himla van vid att modellera figurer, men det gick faktiskt över förväntan även om det var väldigt pilligt. Det var riktigt roligt som omväxling till alla blommor jag brukar göra :o)
 
Imorn är det fredag! Så himla skönt! Den här veckan har varit sjukt seg! Det känns bra att det inte är en enda hel arbetsvecka fram till Midsommar :o) Och om en och en halv vecka åker jag och Joel till Paris! *wihooo*
 
Alla "kroppsdelar" :o)
 

» ODLINGSSTEGE & BORD

 
Så här fint väder är det verkligen inte idag! Usch vad det regnar och inte ser det ut att bli bättre väder inom en vecka heller :o( Det som var såååå härligt för ett tag sen! Vart tog våren vägen lixom?
 
Denna veckan har det inte varit mycket action. Eller ja, på jobbet har det varit fullt ös, men det var varit lugnare på hemmaplan. Har inte riktigt haft någon energi till att ta tag i något. Idag har jag iaf bakat en tårtbotten, kokat vaniljkräm och gjort en hallon mousse. Snart ska jag sätta mig och modellera en Pippi, en Pippi Långstrump alltså :o)
 
Jag hade helt missat att det var Eurovision på lördag. Kul att Sanna gick vidare! Självklart kommer jag att bänka mig framför tven. Hoppas att jag får med mig Joel också :o)
 
Hej hopp!

» HELLO KITTY CAKEPOPS

Igår var vi bort bjuda till Anna och Mattias på middag. Rackarns trevlig kväll och väldigt god mat! Till deras tjejer hade jag med mig de här cakepopsen i form av Hello. Som ni säkert vet så tycker jag det är skitkul att bara, men jag hatar när ingredienserna bråkar med mig och det inte blir så som jag tänkt mig! Det hände igår :o(
 
 
I cakepopsen så mixade jag kladdkakeballerina fint och sedan tillsatte jag lagom mycket färskost för att få en deg. Efter det var det bara att rulla bollar och forma till två små öron. Det var vid själva doppandet det sket sig, den jäkla chokladen (vit choklad från Odense) vägrade att bli tillräckligt rinnig och hur länge jag än smälte den så var det fortfarande små chokladbitar som inte ville smälta. Så kissarna såg typ ut som om de hade små vårtor :o( Jag var såååå nära på att  slänga hela skiten. Gillar inte när det blir halvdant. Hur som helst så fick jag tips som att använda Marabous vita bakchoklad så det ska jag testa nästa gång, om det blir någon nästa gång ;o)
 
Just det ja, fatet är gjort av ett loppisfat och ett loppisglas som jag limmat ihop med Karlssons klister :o)
 
Idag har jag och Joels pappa skruvat i 42 stycken vagnsskruv i bordet som pappa och jag snickrade förra året. Det hade blivit så mycket spänningar i materialet så en del brädor hade vridit sig och skruvarna gått av. Det var rätt trixigt och vi fick använda knektar för att få alla brädorna på plats. Fyra timmar tog det och det hade aldrig gått utan Morgan!. Imorn tänkte jag hjälpa till att gräva jord som kompensation ;o) Enda smolket i bägaren nu är att hela jäkla bordet blev skevt när vi drog i skruvarna. Vi får se om det ordnar upp sig av sig självt annars så får vi väl kapa benen lite så det blir jämt igen :o)