» DÖRRKRANSAR OCH UTOMHUSBELYSNING

Jag har alltid tycket det är så fint med dubbeldörrar som ytterdörr så när vi byggde till så var det givet att det var den typ av dörr som vi skulle ha :o) Vi upptäckte även att det är otroligt dyrt med dubbeldörrar Det här var en av de billigaste som vi hittade och som vi gillade och den gick loss på över 20 000 kr om jag inte minns fel. De flesta kostade från 30 000 kr och uppåt. Helt galet!
 
Till sommaren ska farstukvisten målas vit, men i och med att trät inte hunnit bli grått ännu så tycker jag faktiskt at det ser helt ok ut även nu :o) Sommarmöblerna kommer att få stå kvar även i vinter. De står ju under tak och dessutom så är de i metall så de borde klara det ganska bra. Det kan ju vara gött att sätta sig och pusta lite efter att man gått en power walk istället för att gå in i värmen och eftersvettas :o)
 
Förra helgen så satte jag upp julbelysingen! Sprider såda julkänsla tycker jag trors att det inte är någon snö. Stegen gjorde jag i somras och den var egentligen tänkt att hamna inomhus som dekoration, men den kändes aldeles för klumpig så den fick stanna utomhus. Tänkte slänga den ett tag, men nu är jag glad att jag inte gjorde det :o) Ljusslingan runt entren är ny och inhandlades på Rusta för 179 kr. 6 meter lång är den. Både slingorna består av LED-lampor.
 
Jag läste i en tidning att LED lampor drar mindre ström än en timer. Vet inte om det stämmer, men det tål att tänkas på :o) Utomhusbelysningen är iaf timer fri. Det är ju faktiskt bara ljust runt sex timmar per dag så det känns nästan inte som någon idé att släcka ner någon gång.
 
Jag knåpade även ihop två dörrkransar förra helgen av lingonris som jag var ute i skogen och plockade. Som stomme har jag böjt till en najtråd till en lagom stor cirkel och sen har jag bara surrat fast små buketter med lingonris med hjälp av grön metalltråd. Tycker det blev juligt och fint med de röda banden. Vill man ha det lite mindre juligt så kan man ju ta ett vitt band eller ett natursnöre :)
 

» JULBAK!

 
Igår bakade jag lussekatter och fudge och idag har jag gjort pepparkakor. Eventuellt så råkade jag äta ganska så mycket deg. Hoppas jag inte får ont i magen nu.. men den är ju så gooood! Föresten kanske det bara är en myt det där med att man ska få ont i magen av att äta deg. Ungefär som att man inte ska bada efter att man ätit för då kan man få kramp, när det i själva verket handlar om att föräldrarna vill ha lite lugn och ro efter maten ;o)
 
Hur som helst, lussekatterna jäste jättedåligt så jag satte ugnen på 35 grader och satte in bunken där och då fick de iaf lite fart, men inte så värst. Jag var faktiskt lite orolig där ett tag för att jag skulle ha råkat döda jästen, men sen när jag bakat ut dem och satt in dem i ugnen så jäste de rejält och de blev faktiskt väldigt fluffiga och saftiga. Receptet hittar ni här. Saffranet dubblade jag, det kan man lixom inte få för mycket av! :o)
 
Fudgen är en variant av den fudge som jag gjorde förra året, men istället för vit choklad så hade jag i Marabou mjölkchoklad. Kan faktiskt ha blivit snäppet godare än sist :o) Här hittar ni det receptet.
 
Fredag imorn! Så gött! Har massor av roliga planer till helgen och dessutom så är det 1:a advent. Inte klokt vad tiden går snabbt och jag som inte ens fått fram adventsljusstaken ännu. Det kanske är något man skulle ta tag i nu.. om man inte skulle ta och sätta i sig ännu en pepparkaka ;o)
 

» KRISTYRÄNGLAR

Nu är det faktiskt snart december så då får man julpyssla utan att skämmas :o) De här kristyränglarna/ snöflingorna gjorde jag i veckan. Man vispar helt enkelt ihop äggvita, florsocker och några droppar ättikssprit så att man får en lagom tjock kräm. Sedan sätter man en tyll med liten pip i en spritspåse och spritsar på. Som hjälp så hade jag skrivit ut bilder på snöflingor som jag la under smörpappret som mall när jag spritsade. När änglarna torkat helt så vänder man på dem, sätter en ängel i mitten med en klick kristyr och spritsar även baksidan. Man vill ju att båda sidorna ska vara fina när de hänger i granen lixom :o) Glöm inte placera ut en tråd för upphängning innan du spritsar och vänd dem inte förrän de är helt torra. Jag vet, sjukt tråkigt att vänta *hehe*
 
Idag är det fantastiskt fint väder här i Göteborg! Jag vaknade faktiskt ganska tidigt idag så jag har varit ute och gått en sväng och plockat mossa och lingonris som tänkte göra kransar av. Lingonriset alltså, inte mossan :o) Underbart med någon minusgrad, sol och frost på marken!
 
Idag blir det till att fortsätta beskära äppleträden. Man får passa på när det är ljust och sol! Funderar även på att åka en sväng till Frölunda Torg och kika lite och om tiden räcker till även gå till Gunnebo en sväng och spana in julmarknaden :o)
 
Hoppas i får en fin söndag!
 

» NÅT SKA MAN JU GÖRA

 
För några dagar sedan så fick jag snilleblixen att det nog hade varit väldigt fint med ett gäng virkade stjärnor i granen i år. Och vad gör man inte då utan surfar runt på Youtube efter en virkbeskrivning. Att försöka LÄSA en beskrivning har jag slutat med. Jag förstår aldrig vad de menar vilket leder till att jag bara blir frustrerad. Lättare är det då att titta på någon som faktiskt virkar, även om det kan gå lite väl snabbt ibland. Första stjärnan jag virkade tog nog lite mer än en timma vilket var ungefär 45 minuter längre än jag räknat med ;o) Nu klockar jag ungefär 20 minuter per stjärna :o) De små stjärnorna hamnar i granen, de stora vet jag inte riktigt vad jag ska göra med, men nåt kommer jag nog på :o) Förslag mottages gladeligen! Jag har en liten idé om att man kan kila in en ståltråd i de stora stjärnorna, men jag vet inte riktigt om det går rent praktiskt. Vi får se :o)
 
Annars då? Jovars tackar som frågar ;-P Veckorna går ruskigt snabbt och jag blir nästan lite stressad när jag tänker på allt som jag vill hinna med innan jul. Obs, läs "vill" det är alltså inga måsten vi pratar om. Även om att hänga nya gardiner, pyssla ihop julkort och baka en massa godis och julegott nästan borde kvalificeras som "måsten" ;o) Undra om Joel också tycker det om jag säger att jag måste baka lite istället för att tvätta och dammsuga ;o)
 
Just det ja, här nedan har ni virkbeskrivningen. För ett proffs går det säkert lätt som en plätt, men för mig tog det som sagt över en timme att göra första stjärnan *host host*
 
  
 
Grävde fram förra årets miniplastgranar ur källaren igår. De låg i en påse med endast en intorkad stor äcklig spindel i botten. Det är snarare regel än undantag att man hittar en levande eller död spindel när man packar upp något som varit i källaren. Usch får rysningar bara jag tänker på det! Det ska bli jättekul att ta upp kartongerna med alla julsaker från källaren, men jag ser inte fram emot de objuda gästerna som säkert gömmer sig i dem. Till våren är det vi som gör ett ordentligt ryck och städar ur hela källaren. Även om det nog får bli mest Joel som bär ut alla grejer. Ser inte fram emot det jättemycket... :( Men granarna är fina iaf!
 

» SEGA PEPPARKAKOR

När vi var i USA så köpte jag en baktidning och jag upptäckte att många av recepten som jag tycket var intressanta innehöll något som kallades "molasses". Jag hade ingen aning om vad detta var så jag frågade min brittiske kollega om han visste och som av en händelse så hade han med sig en burk med "treacle" eller "molasses" som det är gjort av några dagar senare :o)
 
 
Molasses var som sirap i konsistensen men nästan helt svart. Direkt ur burken så smakade det inget vidare, lite som brödsirap men med en ton av lakrits, men kakorna blev väldigt goda. Jag är rätt säker på att man kan ersätta molasses med vanlig sirap om man inte skulle ha det förstnämnda.. och det har man nog inte så ofta då det är svårt att hitta i Sverige. Kakorna tog jag i alla fall med till jobbet och de vart väldigt uppskattade kändes de som. De smakade ungefär som sega pepparkakor med krispigt socker på toppen :o)
 
 
Ingredienser:
2,25 dl smör eller margarin
2,25 dl socker
1 ägg
4 msk molasses eller ljus sirap (skriver ljus för jag vågar inte chansa på mörk som är lite bitter i smaken, med ljus sirap så är man safe iaf :o)
2 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl
1½ tsk pepparkakskryddor
1/4 tsk salt
 
socker att rulla kakorna i
 
Gör så här:
Blanda mjukt smör och socker till en smidig massa. Rör i ägg och molasses/sirap. Blanda i en annan bunke de torra ingredienserna och blanda sedan ihop allt till en lös deg. Låt vila i kylen (eller frysen om du har bråttom) tills degen har stelnat till och är kall. Sätt ugnen på 190 grader. Rulla matskedsstora bollar mellan händerna och rulla dem sedan i sockret. Lägg dem med cirka fem centimeters mellanrum. De kommer att flyta ut i ugnen. Grädda i cirka 10 minuter. De är klara när de rest sig och sedan är på väg att sjunka igen och fått lite krispiga kanter.
 
 
 

» MJUK PÄRONKAKA

I helgen gjorde jag den här päronkakan. Egentligen så skulle det bara vara 1,1 dl farinsocker i, men jag tycket den var lite väl osöt så jag har lagt till en deciliter vanligt socker i receptet. Om ni tycker att det är lite lustiga mått så betyder det att jag hittat receptet på en amerikansk sida och översatt det till svenska. Kakan var god och det var gott med päron i. Mitt tips är att inte snåla med päronen. De gör kakan saftig :o)
 

Ingredienser:
4,5 dl mjöl
1,1 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
½ tsk malen ingefära
½ tsk kanel
1/4 tsk mortlad kryddpeppar
1,1 dl farinsocker
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 ägg
2,25 dl filmjölk
4 msk smör
2 fasta päron, den rundare sorten
3 msk farinsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en skål. I en annan skål vispa snabbt ihop ägg, filmjölk. Tillsätt smält smör och blanda. Blanda ihop alla ingredienser och rör tills allt är blandat. Häll hälften av smeten i brödformen. Kärna ur päronen, men skala dem inte. Skär dem i 4 mm tjocka skivor. Stick ner dem ganska tätt i smeten. Klicka ut resen av smeten ovanpå päronen och stick ner resten av päronen, men låt de sticka upp lite ur smeten. Strö över farinsocker. Grädda i 40-60 minuter tills provstickan du sticker i kakan är torr. Pudra över lite florsocker innan servering.
 
 

» DYI- RUND SPEGEL MED LÄDERSKÄRP

I måndags gjorde jag klart mitt spegelprojekt som jag blev väldigt nöjd med om jag får säga det själv *hihi* Idén fick jag av min vän och tillika kollega Josefine. Den tjejen har koll på det här med inredning vill jag lova! Jag har klurat länge på vad jag skulle ha på den här väggen. Först så satte jag upp några ljuslyktor, men de stod lixom ut för mycket från väggen och det kändes klumpigt och såg inte så snyggt ut så jag spacklade och målade över skruvhålen. En av de stora fördelarna med att ha målade väggar istället för tapet är att då kan man testa lite utan att det ger för stora konsekvenser :o) Så här ser det ut i hallen nu:
 
Till det här projektet så behöver man:
- En rund spegel (jag använde mig av Ikeas "GRUNDTAL")
- Tre långa (fusk)läder skärp (jag köpte mina på Gekås för 50 kr styck)
- Sprayfärg om du vill spraya spegeln i en annan färg
- 7 cm rundstav 45 mm i diameter
- En träbit
- Eventuellt färg till knoppen/upphängningen
- Limpistol
 
Eftersom spännande var i "mässing" och jag tyckte att silver skulle kännas lite väl kallt i hallen så sprayade jag först spegeln med guldfärg. Det var lite trixigt att maskera runt, men det gick fint med lite dekorplast som jag först klippte hyffsat rund. Sedan går ju den färg som råkar komma på glaset ganska lätt att skrapa bort med hjälp av ett rakblad. Så här såg spegeln ut från början:
Spegeln är faktiskt fäst på väggen med beslagen som sitter bakom spegeln. Den är ju ganska tung så det kändes tryggast. Sen är ju hela tanken att det ska se ut som att den faktiskt hänger i läderskärpen. Till knoppen/upphängningen så kapade jag en 45 rundstav (samma som vi använt till räcket) cirka sju centimeter lång. Det viktiga är bara att den är längre än vad skärpen är breda. Jag sågade även till en rund platta som jag limmade fast med limpistol. Sist så målade jag knoppen svart med vanlig hobbyfärg.
För att fästa knoppen på väggen så borrade jag ett djupt hål som var liiiiite större än skruvskallen som jag färst i väggen:
Sen var det bara att först trä läderremmen över knoppen innan man satte knoppen på skruven :o)
 
För att få till remmarna så får man klippa och trixa lite. I princip så klippte jag först bort spännande på alla tre skärpen och på två av dem så klippte jag bort andra änden så att det fortfarande var fyra till fem hål kvar på de korta bitarna. Sedan så limmande jag dit två av skärpen runt hela spegeln med hjälp av smältlim. Skarvarna är gömda bakom spännena. Det långa skärpet som har "änden kvar" trär man igenom ett av spännena och limmar fast. Sen tar man en av skärpstumparna och trär det genom ett av de två spännena man har kvar och limmar fast även det. Om man placerar skarven precis bakom spännet så syns den inte :o)
 
 
 
Faktum är att det finns en jättebra video beskrivning över hur man gör här:
 

» GLASBURK GOES KOPPAR

 Vad gör man om man har en stor glasburk som någon har råkat stöta till så det blivit en spricka?
 
Jo, man maskerar den och så sprejar man över sprickan med lite kopparfärg :o) Det kluriga är att spreja nu på vintern då man inte kan vara ute och spreja när det blåser, vilket det gör typ jämt :o( Så då får man helt enkelt fixa till ett litet spraybås med hjälp av en kartong och tidningspapper :o) Man får akta sig noga så att man inte råkar spraya någon stans det inte ska vara färg för det sitter som berget.
 

Det är väldigt smidigt att ställa det man ska spray på en roterbar bricka som man klätt in i plast först. Jag har en ostbricka som jag använder :o). Burken fick en plats i trappan och i satte jag en gren från trädgården.
 

» SNÖAR DET?

Ligger här i soffan, lyssnar på jazz och bläddrar i lite inredningstidningar som kom när jag och Joel var i USA. Inte för att jag på något sätt är ett större fan av mörker och kyla, men det är ändå ganska mysigt att ligga lätt nerhasad i soffan med en massa tända ljus runt omkring sig och spana ut genom fönstret för att ana något som ser ut som snöflingor. Okej det kanske förvisso är blötsnö som dimper ner, men det behöver vi inte låtsas om :o)
 
Är ganska nöjd med mig själv idag. Efter jobbet så gick jag en promenad och sen har jag avslutat mitt spegel/skärp projekt här hemma och attan så bra det blev! Jag har länge funderat på vad jag ska ha på väggen i hallen som har känts väldigt kal. Först satte jag upp några lyktor, men det blev inge bra så jag spacklade igen hålen och rollade över färg, men nu känner jag att jag träffat rätt. Jag får nog allt ta och visa er i ett senare inlägg :o)
 
"Blomgruppen" här ovan gjorde jag till Magnus och Elin när vi var hos dem på inflyttningskalas. Jag ville ha lite torv att täcka jorden med, men det kan man tydligen bara köpa i gigantiska säckar så jag fick ge mig ut och knycka några bitar *hehe*
 
Imorgon ska jag på en "Hälsa, kost och träning" utbildning efter jobbet. Hoppas att den är inspirerande! Nu blir det avsnitt fem av Homeland! :o)