» IN MED SOMMAREN

Idag har varit en tämligen effektiv och skön söndag! Kyligt i luften, men helt vidstilla och alldeles fantastiskt soligt och höstligt! Jag och Joel har burit ner alla trädgårdsmöblerna i källaren och jag har slängt vissna blommor och burit in pelargonierna och olivträdet. Olivträdet gjorde sig fint i hörnet i köket. Undra om det kommer att överleva där? En sak är iaf säker och det är att sannolikheten för att det ska överleva inomhus tills nästa vår är betydligt större än om det hade fått stå ute hela vintern.
 
Vi har även skrivit ut all information om resan som jag samlat på mig, kartor, biljetter, hotell- och hyrbilsbokningar etc. Det blev den centimeterhög bunt *hehe* Så nu är vi good to go! :)
 
Jag har även gått till och från stan idag. Det är ungefär 1,3 mil för den som undrar. Tur att man har långa ben och sköna träningsskor! Först hade jag tänkt ta spårvagnen tillbaka, men sen var det så gött väder så då kändes det som att jag lika gärna kunde traska :o)
 
Nu ska jag blåsa håret och prova mina nya locktång som är snäppet smalare än den jag köpte sist. Hej hopp! :o)
 

» DIARY

 
Vi har så sanslöst mycket äpplen i år och fina är de! Förra året så var de ganska angripna av mask, men i år så är de allra flesta helt fläckfria. Jag tog med mig den här korgen med äpplen till jobbet igår. Bättre det än att slänga massor, vilket vi ändå kommer att få göra. De är fortfarande lite sursyrliga, men det gör inte mig så mycket. Jag tycker det smakar friskt jämför med sånna där mjöliga äpplen :o)
 
Nu är det inte långt kvar tills vi åker till USA på roadtripp! Jag är så sjukt laddad! Resan är planerad in i mista detalj i en Excel matris. Inget utrymme för spontanitet här inte *hehe* Fast det känns skönt, nu vet vi ju att vi kommer hinna med det vi vill och slipper uppleva att vi tog det för lugnt i början så vi tvingas skippa en massa saker mot slutet av resan. Det blir lite tokigt på jobbet för egentligen så skulle vi ha Gate/Mile stone vecka 37, men så blev det flyttat till vecka 41 istället så nu är det hur mycket som helst som måste redas ut innan vecka 41. Men det får lösa sig, det går ju lixom inte att boka om resan och jag bokade den faktiskt med avsikt EFTER Gaten. Nåja...
 
Jag var och strosade i Haga och fikade med Emelie C efter jobbet idag! Himla mysigt! Haga är så härligt med en massa små söta butiker och gammaldags caféer med världen största kanelbullar :o) Butiken "Oliv" är jag helt kär i. Massor av goda olivoljor som man får provsmaka. Jag köpte med mig ett kryddpulver som man kan blanda med olivolja, smör, crème fraiche eller färskost. Så god! Jag får nog inviga den imorgon till fredagsmyset!
 
Nu vankas det snart Hela Sverige Bakar på tv! Hoppas ni har en fin kväll!
 

» CHOKLADPASTA AV SOCKERPASTA/ SUGARPASTE

När jag gjorde tårtan nedan så hade jag ingen chokladpasta hemma. Men skam den som ger sig så jag exprimenterade ihop en egen. Eller ja, egen och egen jag använde en färdig sockerpasta som bas (Strössel & Annats dekorfondant) och sen blandade jag ut den med smält choklad och sirap. Det blev en väldigt len och lättjobbad chokladpasta :o)
 
Ingredienser till chokladpasta för att täcka en tårta:
200 gram dekorfondant/ sockerpasta/ sugarpaste
80 gram mörk bakchoklad
50 gram vit sirap
 
Gör så här:
Smält chokladen i mikron och blanda den sedan med sirapen.
 
Mikra sockerpastan på högsta effekt i 7 sekunder (Jösses! Jag höll
på att skriva minuter.. Då hade det blivit bränt minsann!)
så att den blir lite mjukare och smidig :o)
 
Lägg ner sockerpastan i chokladen och gojsa ihop allt.
 
Det kräver en del gojsande..
 
Men till slut så är det mesta av chokladen absorberad av sockerpastan
och du kan då ta upp den och knåda den mot ett bakbord.
 
Då blir det en så här glansig och fin bajskorv *hehe*
 
Sen låter du den vila i kylen tills den svalnat (chokladen har gjort den varm) Innan du kavlar ut den och täcker din tårta. Jag använde lite olja på underlaget när jag kavlade och det funkade super! Den är silikonbakduken från Ikea passar utmärkt för ändamålet :o)
 
Tydligen så kan man blanda lika delar smält choklad och sirap för att få en chokladfondat efter att man låtit den vila i kylen, men enligt utsago så blir den ganska kletig att jobba med och det behöver man ju inte vara Einstein för att förstår lixom. Choklad smälter ju när den kommer i kontakt med värme, AKA: kroppsvärme och då blir det kletigt värre.. och det vill man ju gärna undvika. Den här chokladpastan blev iaf kladdfri :o)
 
 

» HÖSTTÅRTA MED CHOKLAD OCH HALLON

Igår bakade jag den här lite höstigare tårtan. Det var första gången som gjorde en tårta med ett täcke av chokladpasta. Jag hade ingen chokladpasta hemma, men däremot så hade jag massa vaniljfondant så jag blandade den med smält choklad och sirap för att få en chokladpasta. Fungerade fin fint! :o) Mer om detta i ett annat inlägg. Tårtan består av ljusa sockerkaksbottnar, den är fylld med ett lager chokladkräm (samma som i senaste bröllopstårtorna) och ett lager hallonmousse, plus lite extra hallon. Spacklad är den med samma chokladkräm och täckt med... ja det vet ni ju redan :o)
 

Dekorationerna är gjorda av flowerpaste som jag färgat i olika höstiga nyanser :o) För att få till formen på löven så har jag använt mig av en lövutstickare. Kavla tunt så ser de mer naturliga ut. För att få till ådringen på löven så har jag lagt mitt flowerpaste löv över baksidan på ett löv från ett äppelträd och kavlat :) När alla löven var stela och torra så målade jag dem med guldfärg, dvs guldpulver blandat med lite alkohol (gin i det här fallet *hehe*). Det är bättre att använda alkohol än vatten då vatten kan göra löven mjuka och alkoholen gör att färgen torkar mycket snabbare.

 

Kanten är gjord i samma chokladpasta som jag borstat med guldpulver innan jag satte fast den på tårtan. För att få kanten lite stadigare innan jag monterade den på tårtan så la jag den i kylen en stund innan. För att fästa kanten så använde jag bara lite vatten, men så upp så att det inte kommer utanför kanten på själva locket för då blir det märken.


» ÄPPELKAKA MED VANILJKRÄMSTOPPING

I söndags så gjorde jag den här äppelkakan som jag tog med till jobbet igår. Den var god! Det är ju lite meckigt att ta med kaka och vaniljsås till jobbet. Dessutom så behöver man sked när man äter så istället så gorde jag en topping som smakade vaniljsås. Himla smidigt!

 

Ofta när man gör färskostfrosting så tycker jag man behöver tillsätta så vansinnigt mycket florsocker för att den inte ska bli för lös vilket leder till att den blir sjukt söt. Nästa gång så ska jag prova att tillsätta några teskedar marzansåspulver och ta lite mindre florsocker, tror detta kommer att fungera ypperligt. Det gick ju bra i det här receptet lixom :o)

 

Ingredienser till äppelkakan:
100 gram margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1½ msk vaniljsocker
1½ dl havregryn
2 stora hackade äpplen med skal
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

 

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna. Hacka äpplena och rör ner äppelbitar, smält smör och mjölk i äggsmeten. Tillsätt mjölblandningen och blanda försiktigt. Smörj och bröa en springform och häll i smeten. Grädda i 180 grader i cirka 40 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.

 


Ingredienser till vaniljkrämtopping:
1 påse marzankräm blandad med mjök till en kräm
200-300 gram creme cheese
1 dl florsocker
1½ msk vanilssocker
1½ msk vispgrädde

 

Gör så här:
Under tiden som kakan är i ugnen så blandar du till vaniljkrämtoppingen. Vispa ihop vaniljkrämen. Vispa creme cheese mjukt och luftig. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och blanda. Tillsätt vaniljkrämen och blanda ihop. Tillsätt gärdde under vispning tills du fått en lagom tjock konsistens. Den ska vara tillräcklogt tjock för att kunna spritsas.

 

När kakan svalnat så fyller du en spritspåse med krämen och spritsar över kakan. Avsluta med att pudra över lite kanel.

 

Krämen kan även användas som mellanlägg i tårtor.

 


» BORTRÖVAD PÅ 4-ÅRS DAGEN!

I lördags morse väckte Joel mig kvart i åtta på morgonen och sa att han tänkte röva bort mig. "JAAAAA" var min spontana rekation, tätt följt av "då behöver vi inte måla" *hehe* Huset alltså. Efter att vi ätit frukost så satte vi oss i bilen. Jag fick vara chaufför för dagen. Vi satte riktning söder ut. Först så trodde jag att vi skulle stanna i Varberg, men vi gled förbi, sen trodde jag att vi skulle stanna i nästa stad.. och nästa.. och nästa, men inte förrän vi var vid avfarten Höganäs så svängde vi av. I Höganäs så besökte vi keramik outlets. Väldigt roligt! Till kvällen så hade Joel bokat in oss på Rusthållargården i Arild som ligger strax över Höganäs, men eftersom klockan inte var så mycket så åkte vi en sväng till Malmö där vi gick på stan en sväng. Vid klockan sex så checkade vi in på hotellet. Jag gillade hotellet jättemycket! Det kändes lyxigt, men var samtidigt väldigt mysigt! Fin utsikt över hamnen Arild hade vi också! När vi packat upp grejerna så tog vi på oss morgonrockarna och gick till spat där vi bubblade, bastade och drack öl :o)  Klockan halv nio så väntade en tre-rättersmiddag i restaurangen och OJ vilken god mat! Jag kommer inte ihåg exakt vad rätterna innehöll, men förrätten var ett plock av lite olika delikatesser, varmrätten bestod av anka, potatiskaka, kronärtskockspure, kantareller och annat gott och desserten av glass med äppelkompott och ett litet degknyte! Jag gillar verkligen när maten känns genomtänkt och när det är något som man inte skulle gjort själv. Maten var verkligen mitt i prick! Joel åt dessutom två hela bitar sill. Stolt över min karl! Igår (4-års dagen på riktigt) så tog vi en promenad efter den mycket goda frukostbuffen. Det var lite disigt väder, men ändå väldigt klar och härlig luft. Arild var ett litet ställe, men väldigt mysigt! Jag kan definitivt tänka mig att åka tillbaka dit igen! Speciellt till samma hotell :o) På vägen hem fick vi punka på bilen, men det var inget som reservhjulet inte kunde lösa. Idag har jag varit och bytt däck på bilen. 1000 spänn fattigare. Kul, not :o( Det satt verkligen en skruv i däcket så jag förstår att luften pös ut. När vi kom hem så slappade vi lite och sen lagade jag entrecote med potatismos, gräddsås, smörstekta kantareller och gelé och äppelsmulpaj till dessert medans Joel powernapade i två timmar *hehe* Det tar på krafterna att sova på hotell *hehe*. Jag hann även baka en äppelkaka med vaniljsåskrämstopping som jag hade med mig till jobbet idag :o) Bästa helgen ever med världens finaste pojkvän!!!

» GOD & ENKEL CHOKLADKRÄM

Ett utav lagren i senaste bröllopstårtorna och även krämen runt själva tårtan var den här chokladkrämen. Jag gillade den jättemycket för den ar inte bara god utan den var även väldigt enkel att göra! Inget krångel med att smälta choklad eller liknande utan det var bara att röra ihop ingredienserna. En sats räcker som mellanlägg i en tårta samt som spackel runt om förusatt att man inte har en vansinigt ojämn tårta :o)
Ingredienser:
9 dl florsocker (1 helt paket)
2,5 dl kakao
180 gram mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Vispa smöret vitt och luftig. Jag använde balongvispen på Kitchen Aiden och satte den på full fart. När smöret är fluffigt så tillsätter du resten. Och då mengar jag verkligen allt på en gång. Inget fjuttande här inte där då kan det skära sig. Vispa på ganska låg hastighet tills du har en fin len kräm. Lätt som en plätt!
 
Så här ser krämen ut när jag täckt en tårta med den :o)
 
 

» PINA COLADA FYLLNING

Här kommer receptet på den pina colada fyllning som jag hade i helgen bröllopstårtor. Gillar man kokos och ananas så gillar man den här! Det finna med att ha crème fraiche i fyllningen är att den lixom blir lite krämigare och lenare vad en gräddfyllning blir. På bilden nedan så har jag tredubblat satsen och då räckte den till fem tårtor så man kan kanske säga att en sats räcker till en och en halv tårta, eller till en om man vill ha jättemycket fyllning *hihi*
Ingredienser (enkel sats):
2,5 dl crèmen fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokosflingor
1 liten burk krossad ananas
2 gelatinblad
 
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vissa crème fraichen på högsta fart med en ballongvisp till den blivit tjock och krämig. Först blir den bara lös och rinning, men frukta icke, den kommer att bli tjock det gäller bara att ha lite tålamod. Vispa grädden fluffig i en annan skål. Låt vattnet från ananasen rinna av så gott det går. Tillsätt ananas, socker, vaniljsocker och koksflingor till crème fraichen. Tag upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Tag av från plattan och rör ner några matskedar av crème fraichen. Blanda väl. Tillsätt gelatinet till resten av crème fraichen och blanda ännu välare. Tillsätt grädden och blanda välast *hihi*. Låt fyllningen villa i kylen i minst fyra timmar så att den sätter sig innan du fyller dina tårtor.
 

» BRÖLLOPSTÅRTOR I OLIVGRÖNT, VITT & GULD

Igår så fick Joels kompis Andreas sin Sandra och jag fick äran att göra deras bröllopstårtor :o) Brudparet hade önskat att tårtorna skulle gå vitt, guld och olivgrönt vilket kändes som ett utmärkt färgval för just tårtor. Tårtorna bestod av ljusa bottnar och de var fyllda var de med pina colada mousse och chokladkräm. De var spacklade med chokladsmörkräm, täckta med vaniljfondant och dekorationerna var gjorda av flowerpaste och kristyr. Recept på fyllningar och tillvägagångssätt kommer :) Allt som allt tog det cirka 16 timmar att göra tårtorna, vilket låter som sjukt mycket tid, men det är inte så farligt som det låter då man kan göra mycket i förväg så som att baka själva tårtbottnarna och göra dekorationerna. Och hade jag inte tyckt det var roligt så hade jag ju inte gjort det :o) Här kommer lite bilder på tårtorna som jag tog hemma innan de packades ner i lådor.
 
Jag valde att göra en "huvudtårta" med brudparets namn och datum på och sedan fyra stycken som såg hyffsat lika ut :o)
 
Alla blommor och text är gjorda i flowerpaste vilken är väldigt lätt att jobba med och går att kavla väldigt tunt. När den stelnar så blir den stenhård... typ :) Blommor, bokstäver och bården längst ner är borstad med guldpulver. Till rosen så har jag blandat guldpulver med lite sprit och på så sätt fått guldfärg som jag målat kronbladen med.
 
För att få lite mönster på guldplattan under rosen så la jag ett spetstyg över vaniljfondanten när jag kavlade sista gången. Inna det så knådade jag in lite guldpulver i vaniljfondanten och när jag gjort rundeln så penslade jag den med mer guldpulver.
De vita plattorna som tårtorna står på har jag stansat med hålslagargrej för att få en lite roligare kant. Kristyren som jag har spritsat med är gjord på äggvita, florsocker och några droppar ättiksprit. Även kristyren är färgad med samma guldpulver :o)
 
Jag måste säga att jag blev rätt nöjd med formen på tortorna. Jag anammade en ny teknik som jag sett på Youtube för att få dem riktigt jämna och fina innan jag la på vaniljfondanten och den fungerade verkligen :o)
Tydligen så var de goda också *hehe* Utseende i alla ära, men det är faktiskt en stor fördel om de även smakar gott! :o)
 

» ATT GÖMMA EN STRYKBRÄDA

Hej på er! Lite bloggtorka här några dagar nu, men så kan det bli ibland. Jag är iaf i full sjå med att förbereda helgens bröllopstårtor :o) Dekorationenerna är gjorda och sockerkakorna är bakade och de är även fyllda så nu står de i kylen och gosar till sig tills jag ska spackla, täcka och dekorera dem. Jag har en bild i huvudet över hur de ska se ut. Hoppas de blir like fina som ja tänkt mig :o)
 
Förutom att fixa med tårtorna så har jag även "gömt" strykbrädorna bakom dörren i tvättstugan. Den stora stod tidigare i städskåpet, men den var lite krånglig att kånka ut varje gång  man skulle stryka (läs: typ en gång varannan månad *hehe*) Jag satte en ögla på vardera sidan om strykbrädan och sen köpte jag ett gummiband(?) att spänna fast strykbrädan med. Är man bara lite sugen på att stryka så kan man använda den lilla bänkstrykbrädan istället :o)
 
Nähää.. om man skulle ta och spackla en tårta eller två.. :o)
 

» HÖST I VARDAGSRUMMET

I helgen så har jag äntligen fått upp de nya gardinerna i vardagrummet. Jag köpte dem på Åhléns för ett tag sedan, men sen har jag inte fått tummen ur att lägga upp dem. Tycker alltid man måste sy om gardiner när man köper nya. Antingen är de för korta eller så är de för långa. Nästa gång jag sätter upp gardinstänger så ska jag försöka att sätta dem på antingen 220 cm eller 250 cm så man slipper håller på och sy och greja. Att min symaskin inte längre kan spola upp tråd på undertrådrullen gör lixom att man drar sig lite extra från att sy. Att sitta och rulla upp tråd på spolen för hand är inte så spännande. Jag borde verkligen lämna in den och få den lagad, alternativt öppna upp den och se om det bara kanske är nåt drivband som hoppat av eller nåt :o)
 
Hur som helst :o) Så här såg vardagrummet ut innan jag bytte gardiner. Dessa gardiner har nog hängt uppe iaf ett och ett halvt år och det är ganska länge för att vara mig :o) Bakom de hängde bruna trä-persienner som snodde alltför mycket av ljuset. 
 
Inte så pjåkiga, men nu har jag tröttnat. Kuddarna i högen till vänster har också gjort sitt nu känner jag :o) Nu vill jag ha lite mer neutrala toner känner jag. Bort med cerise och in med höst-mys-färger. Så här blev det gardinerna och de nya kuddarna:
 
Voala! Mycket snajsigare eller hur?! ;o) Tunna skira brun/beige gardiner med glansiga ränder. Bollarna till höger kommer från Happy Lights, den multi-färgade kudden från Åhelns och den vita från Chili.
 
Jag blev helt kär i dessa kuddar när jag såg dem så jag var bara tvungen att köpa två :o) De vita kuddarna ljusar upp det hela.
 
 
Vitt, turkost och svart är temat som gäller i vardagrummet. Tranan är jag lite extra förtjust i. Påminner mig om Falköping. Fick den av mamma i present en jul :o)
Det turkost fatet är från Mateus och flodhästen köpte jag när jag och pappa var i Tanzania. När jag var med Joel i Barcelona i somras så besökte vi Poble Espanyol vilket är en by som man byggde upp inför världskulturutställningen 1929 . Byn var tänkt att spegla de olika delarna i Spanien. Byn var iaf väldigt mysig att promenera runt i och det fanns en massa fint hanteverk att titta på. Något som jag alltid fascinerats av är glasblåsning så när vi såg glasblåsaren göra sånna här hästar så  kändes det helt rätt att köpa en :o)
 
Mediahörnan. För att kvinnliga till det lite så har jag klätt högtalarna med vit spets :o)
 
Japp, så här ser vårt vardagsrum ut just nu. Får se hur länge det varar, men just nu så känns det som att det kommer att få vara tag ett tag, men så känns det iof alltid när jag gjort om något *hehe*