» FÖDELSEDAGS TÅRTA

Den här tårtan gjorde jag till Emma när hon fyllde år. Varning för ett långt recept! :o)


Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Marshmallowsfondat (alltså det vita täcket på tårtan):
200 g marshmallows
2 msk vatten
ca 400-500 g florsocker
2 msk cocosfett

Fyllning 1:
ca 500 g konserverade päron
3 dl grädde
3 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 ½ tsk gelatinpulver/5 blad gelatin
päronessens (eller koncentrerad päronsaft)
grön karamellfärg

Fyllning 2:
150 g after eight
3 dl grädde

Dekorationer i marsipan och marshmallowsfondat


Tårtbotten:
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller liknande. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt. Häll smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.

Marshmallowsfondat:
Smörj 2 bunkar mer cocosfettet (en ska vara mikrotålig). Sikta ner florsocker i den ena å gör en grop i mitten.
Lägg marshmallows o vattnet i den mikrotåliga bunken. Mikra på full effekt 30 sek, rör om ordentligt med en trä/plastsked, mikra igen o gör om proceduren tills alla marshmallows har löst sig till en smet. Häll smeten i florsockret och knåda ihop till en väldigt kladdig deg med en inoljad sked/slev. Olja in en plastpåse och häll i degen. Om det inte är någon luft kvar i påsen så håller sig MMF:en i 3 veckor. Det gör inget att degern är klibbig, den kommer att sätta sig o om du har i för mycke florsocker blir den inte lika flexibel o svårare å arbeta med. Låt den vila minst en timme innan du använder den. När du kavlar ut degen, jobba den först smidig som en bulldeg. Olja in både händer och bakbord med en neutral olja. Är degen för hård kan du tillsätta mer olja, är den för lös tillsätter du mer florsocker. Men använda olja vid utkavling.

Fyllning 1:
Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Mixa päronen till ett slätt mos. Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av päronmoset. Tillsätt några droppar (jag hade kanske 9-10 droppar) essens i det kalla päronmoset och häll sedan i den del med gelatin. Häll moset i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen.

Fyllning 2:
Smält chokladen tillsammans med grädden tills det inte är några bitar kvar. Grädden får absolut INTE koka. Låt svala helt i kylen och vispa sedan upp den till en mousse med hjälp av en elvisp. Viktigt att den då är helt kall.

Så där ja, nu är det bara att sätta ihop tårtan efter alla konstens regler. Godast blir det om man gör det dagen innan tårtan ska ätas, då blir den saftig. Marshmallowsfondaten och dekorationerna lägger man med fördel på samma dag. Lycka till!




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback