» SEMELFIKA

Idag bakade jag semlor som jag, Joel, Joels föräldrar, Anna och hennes otroligt söta son Ossian satte i oss! Hemmagjorda semlor är utan tvekan godast! Extra gott tycker jag det blir om man gröper ur dem nästan så mycket det går och blandar inkråmet med mandelmassa, grädde och mjölk innan man lägger tillbaka det i bullarna. Sen gör en gnutta vaniljsocker i grädden ingen större skada heller ;o) Receptet nedan kommer från Tasteline och var det jag använde mig av idag.


Ingredienser:
Bullarna:
75 gram  smör 
2,5 dl  mjölk 
25 gram  jäst 
1,5 krm  salt 
0,5 dl  socker 
7,5 dl  vetemjöl 
1 tsk  kardemumma, malen 
1 dl  ägg till pensling 


Fyllning:
300 gram  mandelmassa 
1 dl  mjölk 
3 dl  vispgrädde 
florsocker 


Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).


2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.


3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.


4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.


5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.


6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.


7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.


8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.



Vilken tur att jag hade kikat in här på din blogg igår! Idag på jobbet blev det efter en miss från centralköket att jag fick baka egna semlor inför morgondagen. Då var det lyckligtvis bara att kika in här och gå efter receptet. Och de blev faktiskt bra, det hade jag inte väntat mig av mig själv som nybörjare.. :)

2012-02-20 // 21:09:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback