» TRISS I DESSERT

Den här desserten bjöd jag på för jättelänge sedan, men jag tror inte att jag publicerat bilden. Jag kunde inte bestämma mig för att vilken dessert jag ville göra så jag gjorde tre minidesserter istället. Först en lakritsparfait, i mitten en rabarberpaj och längst till höger en brownie med tryffeltopping. Receptet på lakritsparfaiten hittar ni nedan. Receptet på rabarberpajen har jag sölat bort. Kladdkakan är faktiskt Frödinges frysa kladdkaka som jag skurit i bitar och toppat med en hemmagjord chokladganach. sök på chockladganach, det är verkligen jättelätt att göra :o)
 
Den söta burken till vänster är köpt på ÖB för en ringa summa :)
 
 

Ingredienser:
10 st turkisk peppar
4 st äggulor
1 tsk lakritspulver
1 dl florsocker
4 dl Arla® vispgrädde

Gör så här:

Krossa hälften av karamellerna fint i en mortel och resten grovt. Rör ihop dem med äggulor, lakritspulver och florsocker. Vispa grädden och vänd ner. Häll smeten i en form, ca 1 liter. Frys 4-5 tim. Doppa formen i varmt vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat. Låt stå i kyl ca 15 min innan servering.


» GULDFÅGEL

 
För ett tag sedan hittade jag den här pedistalen på loppis. Egentligen hade jag tänkt måla den vit (vad annars? ;o), men sen insåg jag at den kanske inte är så dum träfärgad trots allt, men jag har inte helt bestämt mig ännu. jag är ju inte så mycet för den där ruffiga och lite slitna looken :o)
 
Den lilla pippin var tidigare grön, men har nu fått sig ett lager med guldfärg :o)
 

» NY MATTA I VARDAGSRUMMET

 
Freeeeedaaaaag! Hur skönt är inte det?! Jag kan inte fatta att jag redan jobbat 2½ vecka sedan semstern. Tiden går så himla fort! Nu är det bara knappt åtta veckor tills jag och Joel åker till Sydamerika.Ser fram emot det jättemycket!
Hur som helst. Har hottat upp vardagsrummet lite med en ny lila matta och nya lila kuddar. Tycker inte att det blev så pjåkigt :) dock s tycker jag alltid att vardagsrummet känns för kalt, allt och stelt, men jag vet inte riktigt hur jag ska få ordning på det med små medel. Med stora medel har jag en jättebra plan, men jag har inte riktigt fått med mig min kära sambo på tåget :o(
 
Imorgon är det kräftskiva hemma hos oss så ikväll ska jag förbereda lite inför denna. Laga lite godsaker och fixa med dekorationer. Hppas verkligen att det håller upp imorgon så man kan sitta ute för att klämma in över 20 pers i köket kommer att bli trångt!
 

» KALL SÅS MED SOLTORKADE TOMATER, FÄRSK BASILIKA OCH FETAOST

För ett tag sedan så gjorde jag den här kalla såsen när vi grillade. Den passar lika bra till kött som till fisk och kyckling. Jag hade nästan glömt bort hur gott det var med soltorkade tomater!
 


Ingredienser:

1½ dl soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika
1 paket fetaost
200 gram färskost
2 dl creme fraiche
2 msk balsamvinäger
salt & peppar

Gör så här:
Strimla tomaterna, hacka basilkan och smula fetaosten. Blanda ihop med färskost, creme fraiche och balsamvinäger. Smaksätt med salt och peppar.


» SAN FRANCISCO SHOPPING

Som vanligt så blev det en hel del shoppat när jag var i USA. Bakgrejerna och schampot hade jag beställt hem till Åsa och Per i för väg från Amazon till en tredjedel av priset i Sverige. Sjukt att det kan vara så mycket billigare! :)
 
 
Solglasögonen från Prada köpte jag på en outlet i Livermore en bit utanför San Francisco. Gillar att de är en helt annan stil än de Rayban Aviator som jag har sedan tidigare :o). På Victori Secret köpte jag två läppglas som samkar godis. Bakformar/fondantformar i silikon och bakform från Nordic Ware. Glasflaska med silikonöverdrag från Lifefactory. Tydligen ska det vara bra att dricka ur glasflaskor istället för plast som kan utsöndra farliga kemikalier.
 
 
På ouleten så köpte jag även två träningstoppar från Nike. En lila och en aprikos. Lite längre i modellen och väldigt sköna. Väska från DKNY och hoodie från Abercrombie and Fitch. På GAP köpte jag nya svarta slimmade träningsbyxor och på Forever 21 en svart byxkjol och en grön kjol i spetstyg.
 
Köpte även ett par träningsskor på ouleten från Asics som jag är väldigt nöjd med! Av de märken som jag provat så tycker jag att Asics har de mjukaste och skönaste skorna :o)
 
Summa summarum: Gött att $ fortfarande är relativt billig och att Amerikanska märken är snusikigt billiga på oulets i USA jämfört med vad de är i Sverige! Till exempel så kostade Ralph Lauren pikén (som jag köpte till Joel) 350 kronor och i Sverige tror jag de ligger på runt en tusenlapp.
 

» VIETNAMESISK LYKTA

ÄNTLIGEN så hänger lampan på plats i sovrummet! Jag beställde den till Åsa (San Francisco) för runt ett halvår sedan, men det visade sig att den var aaaaningen större än jag trott så Åsa har inte haft möjlighet att ta med sig den till mig. Fullt förståligt! Men efter en stunds välplanerade packning så fick jag faktiskt ner den i resväskan. Det blev precis så bra som jag hoppats på med lyktan över sängen!
 
Förutom att jag tycker de är väldigt vackra de här lyktorna så blir det även ett väldigt mjukt och skönt ljus :o) För övrigt så har jag har bytt tema i sovrummet som nu går i vitt, silver, ljust trä och lila. Idag var jag och köpte en ny kruka (lila :o) och en blomma efter jobbet för att byta ut de svarta krukorna i fönstret som inte alls passade in längre ;o) Och det är ungefär det jag orkat göra idag, plantera blomman, sen tog krafterna slut. Jag är alltid så trött på måndagar vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att jag alltid lyckas komma i säng försent på söndagkvällarna. Kalla det söndagsångest ;-p
 
Så här häftig var himlen igår över Mölndal:
 
Det har varit ena väldiga skriverier idag om att det var ett sånt ovänder över Göteborg igår, men så vitt jag såg så var inte åskan över Göteborg alls utan den höll sig nere vid Kungsbacka :o)
 
 

» VANILJPANNACOTTA MED KEXSMULOR OCH BÄR

I torsdags när Elisabeth och Markus var här hade jag gjort den här pannacottan som är väldigt enkel och god! Jag fick inspirationen från den dessert som Emily gjorde på midsommar :o) Jag använde de bär jag hade i frysen och digestive, men här kan man gå lite på känn eller på vad man råkar i i skåpen just för tillfället :o)
 
 
Ingredienser:
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker eller en halv vaniljstång (godare!)
3 gelantinblad
 
5 digestivekex (eller någon anna god hård kaka)
4 msk smör
 
blandade bär, tex hallon, blåbär, vinbär, björnbär 
 
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp, mjölk, grädde, socker och vaniljsocker. Vill man ha en fetare pannacotta så kan man använda enbart grädde. Tag av kastrullen från plattan och rör i gelantinbladen. Smält smöret. Mosa digestivekexen grovt och blanda ihop med smöret. Man kan säkert anväda sig av andra kakor oxå, men detta var vad jag hade hemma  :o) Varva kexsmulor med bär i mindre glas. Du behöver inte tina bären först. Jag använde vinbär, blåbär och björnbär. Häll sist över pannacottan. Låt sätta sig i kylen en timma eller två innan du slevar i dig desserten.
 

» MINTBROWNIES!

Igår bakade jag de här brownisarna till jobbet :o) De var inte alls svårt och de blev väldigt goda! Den aktiva insatsen är ganska liten, men det tog lite tid eftersom man var tvungen att vänta tills själva brownien hade svalnat helt innan man smetade på smörkrämen. Om du gillar kladdiga mintiga bakverk så kommer du att älska dessa!

Med det här receptet så blir det rejält många brownies. De är väldigt mastiga så man bör skära dem i ganska små bitar. Är du bara lite sugen eller inte ska ha ett stort kalas så kan du halvera satsen. Glöm bara inte att använda en hälften så stor form annars blir kakan väldigt tunn.

När smörkrämen var i bunken så såg den fint ljusgrön ut, men ihop med chokladen så ser den knappt grön ut alls så om du vill ha en distinkt grön färg så bör du fläska på med mer hushållsfärg än vad jag gjorde.


Ingredienser:

Brownie:
225 gram smör eller maragrin
225 gram hackad mörk choklad
100 gram mint toppar (finns bland lösgodiset)
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 rumstempurerade ägg
2,5 dl mjöl
½ tsk salt

Mintfyllning:
170 gram mjukt smör
7 dl florsocker
2 msk vatten
1 tsk mint extrakt
några droppar grön karamellfärg (om så önskas)

Choklad ganach:

2½ dl grädde
225 gram mörk hackad choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält choklad och smör över vattenbad. Rör i socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten jämn emellan. Är äggen för kalla så finns det en risk att choladen stelnar. Hacka minttopparna och rör i dessa.


Tillsätt sist mjölet och rör till en slät smet. Klä en bakplåt (30 x 40 cm) med bakplåtpapper och smörj det med smör. Häll i smeten och stryk ut den i kanterna. Grädda i cirka 25 minuter och låt sedan kakan svala helt.


Vispa smöret mjukt och fluffigt vilket tar några minuter med en elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör slätt. Stryck krämen över brownien och ställ kaka i kylen så att krämen stelnar till. Jag använde en degskrapa för att få en jämn yta på krämen.


Värm grädden så att den nästan kokar. Tillsät hackad choklad och rör slätt. Låt svala en stund så att ganachen blir lite tjockare. Häll ut en över krämen och sprid ut den jämt. Ställ in kakan i frysen och skär den sedan i bitar innan den hunnit bli alltför hård. Förvara kakorna i kylen eller i frysen.


» BRÖLLOP I LAKE TAHOE, SAN FRANCISCO OCH NAPA WINERIES

Då var man igång och jobba igen då. Även om det är mycket skönare att ha semester så känns det ändå helt ok. Vädret verkar ju även ha fattat galoppen iaf då det hala semestern varit fantastiskt väder och nu är det mest regn och rusk vilket gör att det känns liiiiiite mer okej att jobba. Vad som där emot inte känns ok är att gå upp på mornarna. Jag skyller på jet-lagen *hehe* Den här gången så tycker jag faktiskt att jag hanterat jet-lagen väldigt bra, både till och från San Francisco, men jag har märkt att jag har lite svårt att somna på kvällarna även fast jag är trött så det sitter nog i lite trots allt.
 
I tisdags för förra veckan flög jag och Emelie S med direktflyg från Sthlm till Oakland. Trots en smärre försening så gick resan väldigt bra. Efter vi landat plockade vi ut hyrbilarna och körde upp till Lake Tahoe. Vi var framme klockan fyra på morgonen, men då det var morgon i våra huvuden och förhållandevis lite trafik så gick det faktiskt väldigt bra :o)
 
Första dagen så hikade vi lite i bergen rrunt där vi bodde och sen slappade vi i jacuzzin som fanns på altanen. Jag har inte varit så mycket för bubbelbad innan, men här var det riktigt riktigt gött! Kan ha något att göra med det fantastiska sällskapet och proseccon som vi drack :o) På kvällen grillade vi med brudparet och Pers polare som vi slagit följe med från Stockholm. Jag höll ända till klockan 11 på kvällen utan att somna en enda gång så jag var faktiskt lite stolt över mig själv. Förra gången så somnade jag sittandes runt klockan nio *hehe*
 
På torsdagen så startade vi dagen med en riktigt brakfrukost på ett ställe nära Thaoe City. Efter det hyrde vi och grabsen kajaker och paddlade runt i Lake Tahoe fram till lunch. Hur vackert som helst! Till lunch blev det välrdens största hämtpizza (allt är så stort i USA!). På eftermiddagen mötte vi upp resten av gänget som kommit från Sverige och minglade lite på en restaurang precis vid vattnet. Sedan hade Åsa och Per hyrt en segelbåt som vi gav oss ut på. Så himla härligt att segla igen. Saknar det verkligen!
 

På fredan (bröllopsdagen) så åkte jag och Åsa till frisören på morgonen där hon fick håret fixat. Make hade vi gjort innan. Efter en snabb lunch (pulled pork i tortilla bröd.. Mmm!) så var det bara att studdsa i brudklänningen och åka iväg till fotograferingen. Det var Åsa och ett hav av tyll i bilen :o)
 

Själva cermonin hölls på piren vid samma restaurang som vi skulle äta middagen på. Otroligt vacker omgivning med sjön och de höga bergen i bakgrunden. Jag var träna och höll i både min och Åsas bukett större delen av cermonin så det var lite problematisk att torka tårarna som kom. Det var så himla vackert! Efter cermonin var det lite mingel tills jag och David (min toastmater kompanjon) fick alla att sätta sig ner och middagen kunde börja. De hade fixat det så väldigt fint med små godisburkar med namn på till alla gäster (som även visade vart man skulle sitta). Även bordsdekorationerna var jättefina och passade verkligen temat! Middagen varvades med tal och lekar och framåt tio så gick en partybuss till huset där vi bodde som nu var riggat med ljud, ljus, en massa snacks och alkohol.
 
Partybussen var verkligen en perfekt laddning mellan en lugnare middag och en fartfylld fest! Helt galet att alla stod upp och dansade i bussen som far fram på vägarna upp till stugan. Himla kul var det!

Dagen efter bröllop tog vi bilarna tillbaka till Oaklands flygplats där vi lämnade av dem och killarna. Jag och Emelie tog BARTen in till stan och vårt hotell. Vi hade egentligen tänkt gå ut och käka på kvällen, men vi var rätt trötta, det var ruggigt väder ute och restaurangen vi tänkt äta på var full så vi gick till ett ställe som sålde ekologisk mat och köpte med oss lite frukt och var sin sallad som vi åt i sängen. Hälsa är verkligen stort i Kalifornien och över allt finns det special affärer och marknader som säljer ekologiskt mat.
 

Efter en snabb frukost på söndagen så strosade vi bort till Haight som är lite flower power flummiga kvarter. Kul att se absolut, men kanske inget ställe jag skulle hänga en mörk kväll. Vi svänge förbi Golden Gate Park och fotade lite blommor och gick sedan vidare till Castro (gay kvarter) som var ett mycket trevligare område. Vi strosade runt lite, köpte en chai latte på Starbucks och tog sedan spårvagnen till Union Square där vi käkade på Cheesecake factory där vi åt "Chris outrageous cheesecake" till dessert. Makalöst god! Kan vara godaste desserten ever! Sjukt mastig var den och jag och Emelie orkade knappt äta upp den vi delade på. Efter lite snabb shopping på Forever 21, Victoria Secret och GAP så spanade vi in China Town. När vi hade fått nog av krimskrams så tog vi en buss tillbaka till hotellet. På kvällen möte vi upp Åsa och åt en god middag.
 
På måndagen så släppte vi av Emelie vid färjan till Alcatraz och jag och Åsa åkte till en outlet för att shoppa. Jag hittade en massa bra saker blad annat skor från Asics, träningstoppar från Nike, väska från DKNY och ett par solisar från Prada (bilden ovan). När vi var klara på outleten så mötte vi upp Emelie på Pier 39 och Fisherman's Wharf där vi åt Ben & jerrys glass :) På vägen tillbaka till Åsas så svängde vi förbi den krokiga delen av Lobard St. Hemma hos Åsa och Per så drack vi lite mer prosecco innan vi gick till en "Asian fusion" restaurag som hette Betelnut och låg nära Union St and Fillmore som hade väldigt god och lite annorlunda mat! Det stämmer vekligen att gatorna i SF är sjukt branta. Nedre delan av Fillmore St hade till exempel trappsteg på trottoaren. Bilarna fick dock klara sig utan.
 
På tisdagen, avresedagen så stuvade vi in våra resväskor i Åsa och Pers bil och begav oss till vingårdarna i Napa. På vägen dit stannade vi till vid Golden gate bron för att ta lite kort. Jag ääääälskar Napa! Så fantastiskt mysigt att glida runt till olika vingårdar och prova olika viner. På första stället så fick vi testa på mousserande. Min favorit var Blanc de Blancs.
 

På andra stället valde vi att dela på en vinprovning (jag, Åsa och Emelie. Charlotte är gravidos och körde) och han som serverade måste verkligen ha gillat oss för vi fick var sitt glas och istället för att prova de fem viner som var på menyn så fick vi prova sju. Dessutom fick vi var sitt glas. Snacka om generöst! När vi var lite lagom lulliga så åkte vi till en liten gormet affär och köpte lunch som vi åt på en filt i gräset på en annan vingård. Sista vingården som vi besökte var samma vingård som vinet vi fick prova på möhippan kom ifrån, Louis. M Martini. Väldigt goda röda viner!
 
Resan hem flöt på väldigt bra och jag sov i princip hela vägen hem, både på flyget och på tåget hem från Sthlm :o)
 
Har ni inte besökt San Francisco och Kalifornien så gör det! Det finns verkligen hur mycket som helst att se! Det är lätt att ta sig fram och folk är generellt väldigt trevliga!
 

» GOTLAND MED BRÖLLOP!

Känslan av att ligga i soffan när sambon går till jobbet för att jobba? Underbar! *hehe* Riktigt skönt att ha ytterligare 1½ veckas semester! Imorgon flyger jag och Emelie till Kalifornien för att gå på min barndomskompis Åsa och hennes blivande, Pers bröllop. Kommer att blir grejt! Jag är tärna och toast madame så planeringen är i full gång :o)
 
Den senaste semesterveckan har spenderats på hemmaplan vilket har varit väldigt skönt. Vi har passat på att vara sociala och träffat en massa härliga vänner, solat badat, gått ut och ätit och gjort lite dagsutflykter.
 
Veckan innan det spenderades på Gotland. Vi var nämligen bjudna på bröllop i Stånga söder om Visby och vad passade väl då bättre än att göra hela Gotland i samma veva :) Jättefin ö! Jag gillade speciellt alla mysiga gränder i Visby och raukarna och stränderna på Fårö! i Visby bodde vi på Frälsningsarmens vandrarhem som jag gärna vill rekommendera. Mysiga och fräscha rum och duschar och det läget var perfekt, mitt emellan hamnen och gamla torget. 
 
Helt oplanerad bild jag lovar. Jag bara hamnade så där ;-p
 
Visby ringmur
 

Vi plankade och såg på Riddarspelen :o)
 
Överallt var det vackra väderkvarnar
 
Vi åkte till Fårö och kikade på raukar
 
Och åt gott fika som vi köpt på Silvis döttrar. / sorters minikakor, kan det bli bättre? :o)
 
Jag och en raukgubbe
 
 
Gammalt vackert fiskeläger
 
 
Käkade lunch vid en hundrauk :o)
 
 
Vi solade och badade på Fårös östra sida
 
Vi besökte ett antal mysiga fik där köerna ofta ringlade långa
 
På vägen tillbaka till Visby åkte vi ut på Furillen. Väldigt vacker halvö och kvällsljuset var fantastiskt!
 
Furillen
 
Furillen
 
Vi gjorde även ett besök i Lummelundagrottan. Jag var där när jag var liten, men jag kan inte säga att jag kände igen mig. Rätt coolt iaf :o)
 
Vi träffade Sabina och Martin i Visby
 
Och drack drinkar med vacker utsikt över Visby hustak och havet
 
Roma kloster. Jag kan tänka mig att teatern här är väldigt stämningsfull
 
Min älskling!
 
Dagen innan bröllopet åkte vi ner till Stånga där vi bodde på Gumbalde. Vi åkte till Ljugarn och Långhammar och kikade på fler raukar.
 
Kvällen innan bröllopet byggde vi tillsammans med Helens släkt en äreport enligt gammal Gotländs tradition. Väldigt trevligt och jättekul att träffa Helens nära och kära innan bröllopet!
 
Äreporten placerades över vägen in till gården där Helene och Erol bor när de är på Gotland.
 
På självaste bröllopsdagen så åkte vi till Ljugaren och solade och badade på förmiddagen. Hela veckan på Gotland var så himla varm! Runt 30 grader så det blev minst ett dopp varje dag.
 
Redo för bröllop!
 
Martin, Joel och Pontus
 
Emily och Dennis
 
Och så var det dags för vigsel. De var så himla fina och såg så kära och lyckliga ut!
 
 
Sötaste Emma saknade sin mamma :o)
 
Avfärd från kyrkan i häst och vagn
 
 
Brudparet under middagen. Temat var ljusblått och de hade verkligen ordnat allt så fint!
 
Senare på kvällen var det "brudvisning" så socknen slöt upp för att önska brudparet lycka till. Det bjöds även på Gotlandsdricka och kakor.
 
Bröllopstårtan var riktigt riktigt god! Choklad, vanilj och en massa annat gott! Tror det var en blandning av sockerpasta och marsipan runt f ör täcket var inte så sött som sockerpasta, men hade inte heller någon distinkt smak av mandel.
 
Sen var det dans hela kvällen lång!
 
En helt fantastisk dag och jag är så glad att jag fick vara med!