» RENOVERINGEN AV MATGRUPPEN ÄR KLAR!

Då var jag heeelt färdig med renoveringen av matgruppen. Det som var jobbigast var utan tvekan stolarna. Även fast det inte är så mycket yta så tog det ändå lång tid att måla då det var pilligt att på färg runt om på alla pinnar. Först har jag slipat rubbet, sen spacklat de värsta skavankerna. Efter det så slipade jag igen, spacklade och slipade ytterligare en gång. När allt tråkigt slipande var klart så var det äntligen dax att sätta igång och måla. Tre lager färg krävdes det. Jag körde på två lager grundfärg och ett lager lackfärg. Det täckte fint!

Så här såg bordet ut när jag köpte det efter att jag spacklat bordsbenen som var rätt slitna och hackiga:


Nedan är en bild på bordet vi hade innan ut. Inget fel på det, men jag ville ha en matplats för sex personer och en lite mer rustik känsla.


Nedan ser ni det slutgiltiga resultatet!


Det blev dessutom ett tämligen billigt projekt. 1000 kr betalade jag för möblerna och 90 kr för den nya klädseln till stolarna. Färg och spackel hade vi kvar sen renoveringen så det var "gratis" :o)

Sist men inte minst så avslutar vi med en fin bukett blommor som min älskling överraskade mig med när jag kom hem. Nu pryder den bordet! :o)


» RENOVERING AV STOLAR- NY FÄRG & NYTT TYG

Jösses vilket tråkigt väder det är ute idag. Mörk, grått och regnigt :( Men det är en perfekt dag för att vara inne och mysa, eller för att gå på Hem och Villa mässan ;o) Vid klockan två så möter vi upp mina föräldrar där. Hoppas att man kan få några goda ideér till kommande renoveringar!

I går blev jag klar med mina stolar! Jag var ju lite skepptisk där ett tag till deras kvalité samt allt arbete som skulle krävas, men så här i efterhand så är jag väldigt glad att jag gjorde det. De var väl värda allt slit!



Jag är nöjd med mitt val av tyg till sittsarna. Där är fuskfårskinn som jag köpt på Stoff och Stil i Bäckebol. Tror det kostade runt 90 kronor metern och eftersom det räckte med just en meter så blev det en väldigt billig förändring :o) Det var verkligen sjukt lätt att byta tyg på sitsarna. Så lätt så jag förmodligen kommer göra det många gånger till *hehe* Det tog kanske 20 minuter sammanlagt för alla sex stolarna. Här kommer en liten instruktion för hur jag gjorde:



1. Klipp tyget så att det är cirka 10 cm större än dynan. Eftersom det befintliga tyget var tunt och väl fasthäftat så tog jag aldrig bort det.
2. Häfta först fast tyget på långsidorna med ett stift på varje sida. Sedan viker du hören som på bilden och spänner åt lite så hörnet blir fint.
3. Därefter sätter i stifft i mitten så det grepper om alla "vikningar".
4. Klart! Nu ska du ha häftat totalt 8 gånger. Jag kan tänka mig att om man har ett sladdrigare tyg så kanske man får häfta mer. Men ju mindre man häftar ju lättare blir det ju att byta ut tyget sen :o)


» SMÖRDEGSINBAKAD FLÄSKFILÉ

Igår gjorde vi smördegsinbakad fläskfilé med färskostsås och champinjoner samt klyftpotatis till detta. Till dessert blev det chokladfondant! Mycket gott! Dessutom hände en rätt kul grej som jag garvade länge åt efter!
Receptet hittar ni här! 


När jag står vid spisen för att lägga upp mat på tallriken så ser jag Joel står med kastrullen med chokladsås i högsta hugg samtidigt som han ringlar såsen över sin mat. När jag frågade vad han höll på mig så tittade han helt oförstående på mig *haha* Fy farao vad jag garvade när jag såg hans min när jag berättade att det var chokladsås han just hällt över sin mat!



» FONDANT SKÅLAR


Idag när jag var på Ica Maxi så hittade jag de här söta skålarna. De är lika stora som en kaffekopp ungefär och de kommer bli perfekta till min chokladfondat som jag tänkte göra imorgon! De fanns i lite olika fäger och kostade 10 kr st.

I eftermiddg så har jag slipat bordet, kvistlackat det och spacklat lite ojämnheter. I helgen blir det till att måla det. Sen är det bara att byta tyg på stolarna sen är matsalsgruppen klar!

Nu sitter jag i soffan och har inga större planer på rör mig ur fläcken förrän jag ska gå och lägga mig. Det har varit fult ös på jobbet de senaste veckorna och sedan har jag slipat och målat när jag kommit hem så nu känner jag mig lite trött. Det ska bli väldigt skönt med helg!


Hoppas ni har en skön kväll!












» RAMAR



Jag tycker väggarna i trappan känns så vita och tomma så jag tänkte fixa till en liten tavelvägg där! Därför har jag köpt endel ramar. De två silvriga är från Ikea, träramen samt silverramen till vänster är köpta på ÖB och de svarta är inhandlade på Lagerhaus. Nu ska jag bara fixa lite fler motiv oxå! Jag funderar på att ge Joel fria händer med en ram och det kan vi ju alla (som känner Joel) räkna ut hur det kommer sluta! Jag säger bara NINTENDO 8-bitar *hehe*


» MÅLA RAMAR

Jag har målat om några gamla guldiga ramar som jag hade. Jag använda mig av akrylfärg på tub från Clas Ohlssons. Tyckte det var fint när guldfärgen lyste igenom lite så sina ställen så jag stoppade vid ett lager färg :o)

Kortet till vänster är taget på Joels 30-års fest då det var rock tema. Den andra bilden tog jag i Kyrkesund när vi firade Midsommar där.

I eftermiddag så har jag även målat stolarna. Nu är det bara lackfärgen kvar på fem stolar. Jag har målat en med topplacken och jag tror det blir riktigt bra :o)

Imorn har jag bokat in mig på mitt första pass. Bodyjam tror jag det hette. Hoppas det är kul och att man kan hänga med åtminstone lite grann! :o)


» HÖST



I söndags var jag och Joel ute och gick i det fina vädret! Då knäppte jag denna bild. Tyckte den blev fin! :o)


» STOLSITSTYG

Idag var jag på Stoff & Stil och köpte tyg till mina stolar. Jag kunde inte välja så jag köpte två olika :o) Ett kraftigare mörkblått och ett fårullsliknande tyg. Det är ju dessutom lätt att byta tyg om man häftar fast det med en hästpistol så jag får nog tillfälle att använda båda två :o)


Efter jobbet så var jag på Sportlife och köpte ett gymkort. Jag har som mål att träna två gånger i veckan. Blir det mer så vet jag att jag kommer tröttna fortare. Planen är att testa diverse danspass. Jag gillar ju att dansa så det känns som att det kan vara min grej :o) Jag är sjukt osugen på att ställa mig inne på gymmet och lyfta vikter. Jag har gjort det i tre år och det känns lixom som att jag är klar med det. För att fira mitt nya gymkort så var jag inne på Team Sportia för att köpa en gymbag, men jag kom ut med något annat. Jag hittade ett par byxor från Cassall som var långa i benen! Vet ni hur svårt det är att hitta träningsbyxor som är det?! Visst, man kan köpa herrmodell, då brukar de vara längre. Men gällivarehäng ner till knäna är inget som jag uppskattar så värst mycket :o)



» VANILJFUDGE EXPERIMENT #1

I år så har jag bestämt mig för att hitta eller hitta på ett recept på vaniljfudge som smakar precis som den man kan köpa på marknader! Igår gjorde jag första försöket. Resultatet blev gott, men jag är ändå inte helt nöjd. Smaken var väldigt lik, konsistensen blev oxå helt ok, MEN den kunde varit lite segare och sen vill jag inte känna några sockerkristaller när jag biter i den. I receptet så stod det att man skulle slå med en träsked i smeten tills den svalat till en tjockare konsistens så det gjorde jag. Sen googlade jag lite och då verkar det som man man ska låta smeten svala till 50 grader utan att röra alls i den så det ska jag testa i eftermiddag :o)

Ingredienser:
375 gram florsocker
198 gram kondenserad mjölk
100 gram smör
5 ml vaniljessens

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp till 116 grader på ganska låg värme och rör så lite som möjligt i smeten, men se upp med så att den inte bränner i botten. När smeten nåt 116 grader dra av den från plattan och slå den med en träsked tills den nåt en tjockare konsistens. Häll då över den i en form med bakplåtspapper som du penslat med en neutral olja. Låt svalna och skär sedan i bitar.


» SLIPA & MÅLA


Så där ja, då har jag slipat alla sex stolarna och grundmålat två av dem samtidigt som jag lyssnat på Michael Bublé. Riktigt skön mysmusik tycker jag! Underredet till bordet är redan klart. Jag tänkte det var lättare att komma åt och måla det innan jag satte på bordsskivan :o)

Nu ska jag snart skjutsa min älskling. Han ska käka middag med nån styrelse. Samtidigt så tänkte jag passa på att handla något gott till mig själv som jag kan käka ikväll när jag tittar på Bridesmaids :o) Jag har hört att den filmen ska vara riktigt rolig. Hoppas att det stämmer!

Hoppas ni får en fin kväll!


» GOMORRON GOMORRON GOMORRON!


Så där ja, då har man uppdaterat headern en aning. Vad tycks? :o) Någon som vet hur man gör texten tredimensionell och skuggar den i Photoshop?

Nu ska jag börja slipa stolarna jag köpt. Kul? Nääää, men det är bara att bita ihop! Hmm.. räknas det som att bita ihop om man gnäller samtidigt? Inte det? Nähe.. Nu ska jag sätta igång iaf! Hej på er!


» SKÄRPA

Ligger här i soffan och kollar på tv samtidigt som jag mixtrar lite med min kamera. Jag har precis kommit på att lång slutartid innebär mindre suddiga kort tagna i mörker utan blixt <--- Himla nöjd med denna upptäckt! *hehe*

Imorn är det fredag vilket innebär att jag och Joel lagar nåt gott på kvällen, dricker vin och pratar. Det börjar bli en riktigt trevlig tradition :o)

Helgen blir ganska lugn. Jag ska fortsätta att måla möblerna jag köpt. Jag har bestämt mig för att även måla stolarna, men att jag även ska låta det ta sin tid. I vanliga fall så vill jag ha klart allt så fort som det bara går!

Ha en fin kväll!






» NYGAMMALT BORD OCH STOLAR

I helgen var jag och Joel och hämtade ett bord och sex stolar som vi hittat på Blocket. Jag har tänkt att måla alltihopa vitt och klä om stolarna. När jag kom hem och jag började slipa stolarna så insåg jag att de var rätt slitna så nu vet jag inte riktigt om det är värt besväret att fixa till dem eller om jag istället ska slänga dem eller eventuellt sälja dem vidare. Får se vad jag "orkar" när jag är klar med bordet.


» FISKGRATÄNG.. igen :o)

I fredags gjorde jag fiskgratäng. Om ni inte testat att göra egen.. Gör det! Det är verkligen jättegott!




Ingredienser:
400 gram  lax
2 krm  salt 
0,5 msk  margarin (till formen)

Potatismos: 
500 gram  potatis(ar) 
0,5 dl  mjölk 
1 st  äggula(or) 
0,5 tsk  salt 
0,5 krm  vitpeppar 
1 gram  margarin

Gratängsås :
3 msk  margarin 
3 msk  vetemjöl 
2 dl  mjölk 
1,5 dl  vatten 
0,5 st  fiskbuljongtärning
4 msk  grädde 
2 st  äggula(or) 
2 krm  salt 
1 krm  vitpeppar 
4 tsk  pressad citron 
2 msk  dill 
100 gram  räkor, skalade 

Tillagning av fisk:
1. Sätt ungnen på 200 grader.
2. Smörja en ungssäker form.
3. Lägg fisken i formen och salta.
4. Täck fisken med folie och tillaga i ung ca 15 minuter. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. Fortsätt med tillagningen av moset.


Potatismos:
1. Koka upp vatten i en kastrull under lock (högsta värmen).
2. Skala potatisen under tiden, dela den om storleken är ojämn.
3. När vattnet kokar, lägg i potatisen - vattnet ska nätt och jämnt täcka potatisen, tillsätt salt och koka under lock tills potatisen är mjuk 20-30 minuter. Medan potatisen kokar fortsätter du med tillagning av såsen.
4. Häll av vattnet på potatisen, lägg den i en blandskål och vispa sönder potatisen medan den ännu är varm med en elvisp
5. Tillsätt mjölk, äggula, salt, peppar, margarin och smaka av.
6. Spritsa eller klika ut moset runt kanterna på gratängformen.


Gratängsås:
1. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan.
2. Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk och vatten, lite i taget undr kraftig vispning. Vispa så att blandningen blir helt slät.
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i ca 3 minuter.
4. Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
5. Blanda äggulan med grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
6. Tillsätt dill och räkor och blanda om.
7. Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i ca 5 minuter, eller tills rätten fått fin färg.


» LURVIG PLÄD & NY MATTA

Ååååå vad underbart skönt det är med helg! Igår var en riktigt bra dag då vi hann med både lite pyssel med huset, att hämta ett bord och sex stolar i furu i Partille, middag på Eggers, köpa godis på 4-Gott och se två mindre bra filmer på kvällen. Var av jag sov bort halva den sista filmen *hehe* 

Idag så står en långpromenad i det fina vädret på schemat. Sen så tänkte jag börja slipa de nygamla möblerna. Något som helt ärligt inte ska bli så där superkul, men om slutresultatet ska bli bra så är det nödvändigt.

I veckan som gick så var jag på Ikea och införskaffade den här stora mattan och en lurvig pläd på Chili. Pläden är varm och go, men den luktar lite skumt. Hoppas det ger med sig :o)



» ÄPPELPAJ MED TOSCA OCH CALVADOS

Igår kväll gjorde jag den här äppelpajen. Det är lätt den godaste paj jag gjort! Sen tog den iof lite mer tid än vanligt att göra, men det var det värt! Sen lyckades jag dessutom råka krydda med vitpeppar istället för kardemumma vilket resulterade i att jag fick slölja av äppelklyftorna *haha* Men det ordnade upp sig till slut, pajen smakade inte peppar :o)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl

1 tsk kanel

100 g smör

2 msk iskallt vatten


Fyllning:

5 äpplen, gärna olika sorter

2 msk smör

2 msk acaciahonung eller råsocker

1 tsk mortlade kardemummakärnor

1 msk citronsaft

2-3 msk calvados eller sherry

 

Toscatäcke:

150 g smör

1 3/4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

150 g mandelspån


Gör så här: Blanda mjöl och kanel. Fördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna eller i matberedare tills du får en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg. Tryck ut i en smord pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ i kylen i 30 min. Förgrädda i 10 min i 200 grader.


Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör i stekpanna tills de mjuknat något. Tillsätt honung, kardemumma, citronsaft och calvados. Rör om och låt sjuda en halv minut och ställ sedan åt sidan.
 

Gör toscatäcket: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Rör därefter ner grädde och mandelspån. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.


Fördela äpplena i bottnen av pajskalet. Täck med toscasmet. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 20-25 min eller tills ytan fått fin färg.

Serveras med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Så här såg pajen ut inuti --->


» MAGALUF

Så där ja, då har man återhämtat sig en aning från konferensresan. Planet landade halv fyra natten till tisdag. Jag hade väldigt ambitiösa planer på att åka direkt till jobbet, men ångrade mig gansa snabbt när jag klev av planet. Jag åkte istället hem och sov några välbehövliga timmar timmar :o)

Resan var hur som helst jättebra! I lördags hade vi konferens hela dan, i söndags teambuilding då vi seglade en gigantisk katamaran. I söndaGs låg vi på stranden till fyra och solade och badade och vid fyra så åkte vi in till Palma en sväng. Vädret var kanon! Runt 28 grader och sol! :o) På kvällarna var det middag och utgång :o)


Seglar


Katamaranen som tog 60 pers



Stranden. 30 grader i luften och runt 23 i vattnet. Skönt! :o)


Katedralen i Palma




Suddig bild, men fins hus

Nu ser jag fram emot helgen för jag behöver vekligen soooooova!


» TURKOST


Den här fina ramen köpte jag i London när jag och Joel var där. Jag hittade även en butik som sålde en massa fina papper. De var lite svåra att frakta hem resväskan, med de klarade sig rätt bra ändå :o) Alla rum i huset utom köket har turkost som accentfärg. Det är utan tvekan min favoritfärg. Den påminner mig om vackra stränder och den gör mig pigg och glad!

Imorgon åker jag till Magaluf på konferensresa med min konsultfirma! Det ska bli skönt att komma till värmen! Idag har det verkligen varit ritkigt höstväder i Göteborg. Det vill säga, blåsigt som attan och spöregn. Usch! Vi hörs när jag är tillbaka. Hej hopp! :o)


» SPETSVAXDUK



Så här blev det med vaxduken som jag köpte. Jag tycker det blev fint. Jag var lite trött på det hårda intrycket som det mörka träet gav. Jag arangerade även ett litet stileben på en utav silverbrickorna som jag köpte på loppis i helgen :o)


» STOFF & STIL


Igår var jag i en ganska nyöppnad butik som heter Stoff & Stil och ligger vägg i vägg med Media Markt i Bäckebol. Grym affär! Det fanns hur mycket fina tyger som helst och priserna var även de väldigt bra. För tygerna ovan så fick man betala mellan 69 och 89 kr metern. Det fanns även möbeltyger, tyg till kläder, garn, mönster och en massa tillbehör. Dessutom så var det väldigt bra ordning i butiken och personalen hjälpte snällt till att klippa tygerna.



Jag kom hem med det här! En plastduk i spets som jag ska ha på hyllorna i tv-rummet (40 kr/m). En manick för att göra hål i tyger och skärp samt ett dekorband. Sen köpte jag även lite jultyger som jag ska göra diverse pyssel av :o) Det fanns hur många fina som helst att välja mellan!


» LOPPISFYND



Det är hittade jag på Pingskyrkas loppis i Falköping. Jag är väldigt glad för silverfaten. Det är precis sånna som jag har letat efter! Det stora kostade 25 kr, det mellersta 20 kr och det lilla 15 kr. De såg lite skabbiga i affären, men efter ett dopp i varmt saltat vatten med metallfolie i botten på vasken så vart de mycket finare!

Träfatet tänkte jag spraymåla och de virkade dukarna ska jag stärka och göra skålar av. Den lilla pippin var så söt så han fick slinka med.


» FALKÖPINGS HELG

I fredags åkte jag hem till Falköping. Helgen började bra med mammas äpplepaj och följdes av loppisbesök, höstmarknad på torget och konstnatta.


Mammas supergoda äpplepaj!


Marknad på torget


Härliga färger!


Vacker träd på torget!


Efter en timmas köande i bilen så kom i fram till kalkbrottet utanför Torbjörntorp där det var konstuställning. Rätt häftigt faktiskt. Det var dimmigt och marschaller lyste upp vägen.


Kosten var målad på stora dukar som var uppspända på ramar utmed kalkstenväggarna.






Vi han även med en promenad på Mösseberg. Tycker det är så vackert ute nu när naturen börjar skifta i gult, rött och orange!

Idag är det söndag och jag ska strax bege mig iväg till Falbyggdens Ost för att fika med en väninna jag inte träffat sen gymnasiet. Ska bli kul! Att fika på Osten kanske kan te sig som ett lite udda val, men det var nämligen det enda fiket som hade öppet på söndagar i den här stan. *humrf* Efter fikat så rullar bilen tillbaka till Göteborg och min älskling.