» GLAD PÅSK!

"Äggskal" jag gjort på keramikkursen! :o)
 
Imorgon åker vi upp till Dalsland för att fira påsk så det blir bloggtorka här några dagar fram över, men det är ju å andra sidan ingen större skillnad mot vad det arit de senaste dagarna heller *hehe*
 
Hoppas ni får en fantastiskt härlig påsk!
 
 
 

» TILLBYGGNADEN 24 MARS

Jag har varit lite seg här i veckan så jag har inte lagt upp de bilder vi tog på huset förra helgen ännu. Så bilderna nedan reflekterar ju inte riktigt dagens status då vi nu har cirka 7 snickare som jobbar med huset så nu händer det grejer! Rena rama Extreme home makover! :) Tänk om det hade gått så här fort från början, då hade allt säkert vart klart på två månader istället för 4½. En lite rolig anekdot är att samåka inte riktigt verkar vara deras grej så det är gaaaanska svårt att få plats med bilden när man kommer hem från jobbet. Sju bilar plus min, Joels och hans föräldrar det är 10 bilar på gatan det *haha*
 
Fönstren är installerade och fasadpanelen börjar att komma upp på tillbyggnaden.
 
Jag är väldigt nöjd med fönstren i nya entren! Runt den nya grunden så har de denna veckan satt granitblock för att den ska harmonisera (här svänger vi oss med fina ord minsann ;) med den gamla grunden. Det blev väldigt bra och stor skillnad jänte mot att vi skulle ha klät den med puts eller bruk.
 
Isolering börjar komma upp.. :o)
 
Tillbyggnaden från sidan. Jag är nöjd med hur vinklarna blev på nya takkonstruktionen.
 
Sidan mot Joels föräldrar.

» PINCHOS

Igår var vi på en "ny" restaurang som hette Pinchos, en tapas restaurang. Beställde gjorde man med hjälp av en app där man dessutom kunde se bilder på alla rätter. Himla fiffigt! Och maten då? Jo den var jättegod! Den slog till och maten på Manana *hehe* Jag åt minhamburgare med syltad rödlök och chevrékräm (behöver jag säga att jag äskar chevré?! :o), quesadillas med god dipp, räkor med aioli och burrito. Till dessert åt jag creps med hasselnötsglass och grädde. Sååå gott! Det enda som var negativt var att besticken var pyttesmå *haha* Men jag kommer definitivt att gå tillbaka dit igen! Sällskapet var oxå fenomenalt! *hihi* Men tiden gick alldeles för snabbt!
 
 
Idag vaknad jag med huvudvärk. Kändes som jag var bakis, vilket inte vore riktigt rimligt då jag bara drack två små glas med vin. Efter att ha varit uppe en stund så konstaterade jag att jag nog håller på att bli förkyld. Vill inte! Hoppas verkligen inte att det bryter ut! Men det vore så typiskt mig att gå och bli sjuk just som den värsta förkylningsperioden är över. Nåja.. hellre en gång nu än som förra året då jag avvek från mitt mönster och var sjuk var och varannan vecka under hela hösten/vintern.
 
Nu ska jag hasa ner i soffan till horisontalläge och kolla på ännu ett avsnitt av "Scandals". Sjukt spännande serie!
 

» SNABB SMÖRGÅSTRÅTA & CHOKLADMOUSSE

 
Så här blev smörgåstårtan igår. Eller ja det blev snarare smörgåstårtsbakelser om man ska vara petnoga. Jag var lite lat så jag gjorde inte fyllningen själv utan jag köpte skagenröra att ha emellan. Jag spacklade hela bakelsen med en blandning av vispad grädde, majonäs, creme fraiche, dill, salt och peppar. Det blev en mjuk och god kräm. Dekorerade gjorde jag med salladsblad, ägg, tomater räkor och stenbitsrom. Faktum är att det blev sex bakelser så det finns två kvar till imorgon *mums* Ikväll så vi möte upp några vänner på Pinchos för att äta tapas! Till dessert igår så blev det chokladmousse med grädde. Jag hittade ett "nytt" chokladmoussepulver på hyllan i affären som visade sig vara riktigt god. Ibland så orkar man faktiskt inte göra allt från scratch :o)
 
Idag är det helt underbart väder om än lite kallt, men vad gör väl det när solen strålar! Jag och Joel har kört bort den sista högen med material från den gamla fasaden idag. Det börjar bli lite mindre rörigt i trädgården nu när allt material vi köpt börjar komma på plats. Nu börjar det faktiskt lika ETT hus! Sen så har jag även gjort några skålar i stengods och gått en promenad. Jag får lixom inte nog av att vara ute när det är så här fint väder. Det är nästan så att jag faktiskt njuter av att vara i trädgården och plocka skräp *hehe*
 
Nu ska jag äta en bulle och sen ska jag hoppa in i duschen så jag är fräsch till ikväll för det är men än man kan säga att jag är för tillfället *hehe*
 

» PÅSKPYSSEL

Fredag idag. Attan så skönt! :o) Vi ska snart gå in till Joels föräldrar och äta smörgåstårta som jag svängt ihop. För smörgåstårta lagar man ju inte precis utan man svänger mer ihop den. Om man inte bakar själva brödet förståss, men vem orkar det lixom? :o)
 
Igår så gjorde lite påskpynt till björkriset. Förra året så köpte jag ihåliga ägg i plast som jag nu dekorerade. Först så knöt jag en tråd runt en en halv tändsticka som jag petade in i hålet. På så sätt så hålls tråden på plats. Himla smidigt :o) På samma sätt kan man ju även göra med riktiga ägg som man blåst innehållet ur. Sedan så penslade jag dem med lim och tryckte dit bitar av servett. När de torkat så penslade jag hela ägget med ytterligare ett lager helt vanligt trälim och trycket dit en bit spetsband. Jag har använt decoupagelim tidigare, men resultatet blir det samma med helt vanligt lim vilket är väldigt mycket billigare. Dock så kan jag tänka mig att decoupagelim/lack är bättre om man ska pensla en yta som slits då jag förmodar att denna typ av lim/lack blir hårdare när den torkar... kanske :)
 
"Vasen" som jag satt riser i köpte jag för en tjuga på Pingskyrkans loppis i Falköping. Tycket den var lite fin :) På Panduro hittade jag fina påskfjädrar som jag snurrade fast i riset.
 
Om man jämför med mängden julpynt jag har så är mängden påskpynt försvinnande liten. När jag var på Frölunda Torg i veckan så utökade jag iaf min samling med dessa söta kycklinga från Nille och ett påskägg i glas från Hemtex.
 

» BULLAR MED PISTAGE OCH MANDEL

Det är inte klokt vad trött jag varit idag. Det är skumt det där för natten till i måndags sov jag bara runt fem timmar (jag låg och grunnade på huset) men jag var inte alls trött på dan sen. Inatt där emot sov jag nästan 8 timmar och jag har känt mig som en zombie hela dan. Det är lixom inte logiskt! För att ladda inför keramiken ikväll så sov jag en timme efter jobbet så nu känner jag mig mycket piggare! :)
 
I förrgår så bakade jag bullar, men inte vanliga kanelbullar utan bullar med pistage och mandel. Själva bulldegen är degen är dock samma som alltid. Jag tycker de blev väldigt goda och lite annorlunda i samaken, men får jag bara välja en typ av bulle resten av livet så kommer valet alltid att falla på gamla hederliga kanelbullar.
 
 
Ingredienser till fyllningen motsvarande en sats bulldeg:
75-100 gram smör
150 gram pistagenötter med skal
50 gram mandel
50 gram mandelmassa
1 dl socker
 
ägg till pensling
 
florsocker + vatten
 
Gör så här:
Värm smöret i micorn på full effekt i 10 sekunder eller tills det är mjukt, men absolut inte rinnande. Skala pistagenötterna. Lägg pistagenötter och mandel i en mixer och riv i mandelmassan. Mixa på full effekt tills nötterna är i lagom stora bitar. Häll 2/3 av nötblandningen i bunken med smör och tillsätt sockret. Blanda till en smidig smet.
 
Kalvla ut bulldgen till en rektangel och bred på fyllningen.
 
Rulla ihop, skär i bitar och lägg i formar. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i cirka 20 minuter, pensla sedan på uppvispat ägg och strö över resten av nötblandningen. Grädda i cirka 15 minuter eller tills bullarna är klara och fått fin färg. När bullarna är helt avsvalnade så blandar du florsocker och vatten som du ringlar över bullarna.
 

» ÄGGSKAL AV KERAMIK

 
Vart är våren? Nog för att det blivit ljusare, men det är ju inte direkt någon värme :( Om två veckor ställer vi om klockan till sommartid. Jag insåg precis att det då kommer att vara ljust ända till klockan åtta på kvällen. Helt magiskt! Det känns som att man blir lite mer levande när ljuset och värmen återvänder :o)
 
Just nu är jag i Falköping en sväng och hälsar på mina föräldrar. I förmiddags så var jag på Pingskyrkan loppis och fyndade lite. Det är galet mycket billigare på loppis i Falköping än vad det är i Göteborg. Det är nästan så att man bli lite avskräckt över att behöva betala sånna överpriser i Göteborg.
 
Dessutom så har pappa har varit snäll och tvättat min bil så nu ser den som ny ut igen. Det var inte klokt vad smutsig den var av allt salt och vägdamm. Tyvärr så håller den väl inte sig fin så länge, men när våren kommit på riktigt och de slutar salta på vägarna så ska jag ge den massor av kärlek och vaxa den så att den glänser och sen ska jag sälja den. Har haft den i två hela år nu så nu är det dags att se sig om efter en ny bil att leasa. Känns som en jäkla djugel, men när det lugnat ner sig lite med huset så får man väl åka runt till lite olika bilfirmor och provköra.
 
Äggskalet här ovan har jag gjort på keramiken. Jag tyckte det gjorde sig fint med små påskliljor i! Nu står det på bordet här hemma hos mamma och pappa som en lite för tidig påskpresent. Jag har fler äggskal på gång och i dessa tänkte jag planera blommor och något ägg kommer nog även att få agera hållare för värmeljus.
 
Hoppas ni får en skön lördag nu ska jag ta och baka lite bullar :o)
 
 

» MINT & NUTELLA MACARONS

Jag hade ett gäng äggvitor kvar i kylen sedan jag gjorde.. ? Ja nu har jag glömt va det var jag gjorde, men äggvitor hade jag kvar i alla fall :) Jo! Det var ju glass! Himla god sådan oxå! Nåja till saken.. Jag använde mina överblivna äggvitor till att göra macarons igår. Dessutom så blir macaronsen bara bättre om äggvitorna fått stå till sig lite så det passade ju perfekt. Som ni kanske har märkt så har jag fått lite dille på nutella på sista tiden så det fick bli nutella, men även mint macarons :o)

 

Ingredienser:

100 gram mandelmjöl

100-110 gram äggvita

5 msk strösocker

200 g florsocker

 

Choklad macarons:

1 msk kakao och 90 gram mandelmjöl istället för 100 gram

 

Gör så här:

Blanda mandelmjöl och florsocker i en bunke. Vispa äggvitan på hög hastighet tills den börjar skumma. Tillsätt då en msk socker i taget och vispa tills marängen är fast och glansig. Rör i mandelmjöl och florsocker lite i taget så att du får en lagom fast smet. Den ska inte vara rinnande, men inte heller deglik. Är den för fast bli macaronsen för toppiga och mer maränglika än macaronlika. Practise makes perfect :o) Var inte alltför försiktig när du blandar i mandelmjölet och florsockret. Är smeten allt för fluffig så blir macaronsen toppiga och marängiga.

 

Nu är det läge att färgsätta eller att blanda i någon smak. Jag valde att dela smeten i två lika stora delar. I den ena så adderade jag en msk kakao och i den andra så blandade jag i lite grön pastafärg. Hade jag varit petnoga så så hade jag gjort var sin sats och blandat i florsocker och mandelmjöl för sig då man behöver lite mindre mandelmjöl när man tillsätter kakao, men nu orkade jag inte det ;o).

 

Sätt en rund tyll på en spritspåse och fyll denna med smet. Tycker man det är jobbigt att hålla i påsen samtidigt som man fyller den kan man sätta den i ett glas och vika ner kanterna. På så vis så minimerar man kladd :o)

 

Spritsa sedan ut femkrons stora klickar på en plåt en bit isär. Försök att unvika att få en topp på marängen. Är smeten för trögflytande är risken större att macaronen får en liten topp.

 

Låt sedan plåten stå och vila i rumstemperatur i cirka 30 minuter tills macaronen fått en liten hinna på sig. Grädda i 150 grader i 15 minuter. Tag ut macaronsen meddans de fortfarande är lite kladdiga innuti. Låt svalna helt.

 

Om man har lyckats så ska macaronen vara slät ovanpå och ha en liten "fot" ned till.
 

Mint fyllning:

30 g smör

30 g färskost

1½ - 2 dl florsocker

några droppar peppermintsolja

grön pastafärg

 

Nutella fyllning:

30 g smör

30 g färskost

1½ - 2 dl florsocker

2 msk nutella

 

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en smidig kräm. Blir den för lös kan man tillsätta lite mer florsocker.

 

Spritsa fyllning på undersidan av en macaron och tryck ihop den med en annan.

 

Mycket text, men det är faktiskt inte specielt svårt att baka macarons, det tar bara lite tid :o)


» GLASS- GRUNDRECEPT & POLKAGLASS

Om ni inte har investerat i en glassmaskin så tycker jag ni ska göra det. Det är så mycket godare med hemmagjord glass än köpt! Dessutom så vet man precis vad som är i och man slipper stoppa i sig en massa konstiga ingredienser. Det är faktiskt väldigt enkelt att göra glass och med ett enkelt grundrecept så kan man sedan variera smakerna i all oändlighet. Egentligen så kan man stoppa i lite vad som helst som man tycker är gott. I fredags gjorde jag en glass som jag tycker är väldigt god, nämligen polkagrisglass!
 
 
Ingredienser:
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker, men det blir MYCKET godare med vaniljstång)
4 dl 3% mjölk
3 dl vispgrädde
5 äggulor
2 dl strösocker
 
Smaksättning:
1 dl polkagrisar
några droppar peppermintsolja
 
Gör så här:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull. Drag av från värmen och plocka upp vaniljstången. Vispa äggulor och socker pösigt i en separat bunke. Häll gräddmjölken i en jämn stråle över äggblandningen samtidigt som du vispar och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka för då stelnar gulorna och du får en gryning glasscreme. Om du har tid så låter du nu glasscremen mogna i kylen över natten. Har du bråttom så låter du den svalna helt i kylen och kör den sedan i glassmaskinen tillsammans med pepparmintsoljan. Medans glassen går i glassmaskinen så mixar du polkagrisarna tämligen fint. När glassen är klar så rör du i polkagriskrosset och häller sedan över glassen i en bunke som får vila i frysen 2 timmar innan servering.
 
 
De här dessertskålarna i en härlig mingrön färg som jag är lite kär i har jag gjort i keramiken den är terminen. Målet denna termin var och är att göra lite mer grejer som man kan ha användning av. Första terminen så exprimenterade jag mycket :o) Den här gången har jag inte ens drejat en en gång ännu. På onsdag tänkte jag göra ett gäng soppskålar.
 

» TILLBYGGNADEN 10 MARS

Då var det bara fem dagar tills tillbyggnaden/renoveringen ska vara klar då. Troligt? Nej, inte direkt va! Vi är lite besvikna på Edenorg då det inte känns som att de respekterar dead-linen. Kvalitetsmässigt så har vi dock inget att klaga på :o) Igår hade vi en kille här från en annan firma som vi tänkte använda oss av för att bygga altan då Edenorg gav ett på tok för högt pris för detta jobb. För en vecka sedan la jag upp en förfrågan om altanbygge på Offerta.se och Brabyggare.se och det verkar vara ett populärt jobb att bygga altaner för redan dagen efter jag lagt in annonsen så ringde sex personer. Det är helt sjukt va mycket det skiljer i pris. Vi har fått offerter mellan 30 000 och 120 000 kr för själva arbetet.
 
Underbart väder igår! Även om det är kyligt så känns det ändå att det är vår i luften! Nu börjar man faktiskt se hur tillbyggnaden kommer att bli. Hela taket på det gamla huset är bytt. Taket på högersidan var väldigt dåligt så vi fick byta större delen av råsponten och även några av takstolarna. Även skorstenen var dålig, men det löste snickarna bra och reparerade den. Nu är råspont och papp uppsatt på både nya gamla och gamla delen så nästa vecka kommer forhoppningsvis strö- och bärläkt och plåttak upp. Vi har haft grymt tur med vädret under tiden vi hållt på med taket. Det har inte kommit en enda droppe regn eller snöflinga sedan vi började med taket :o)
 
Igår slet jag, Joel och hans pappa i sex timmar med att frakta bort det gamla plåttaket, gammal råspont, all bråte från vinden och en massa spillvirke som blivit från tillbyggnaden. Jag tror att det blev fem eller sex vändor till tippen. Himla tur att den ligger så nära. Idag känner jag mig lite öm i kroppen efter allt bärande, men det var ändå inte så tråkigt igår. Det var skönt att få vara ute i det fina vädret i så många timmar!
 
Massa bröte i trädgården, men högen i mitten är iaf borta nu :o)
 
Idag ska jag och Joel åka till K-rauta och köpa mer material, sen får det nog bli en prommenad oxå för det är riktigt fint väder även idag! Sen tänkte jag kanske baka lite macarons.
 

» KAKOR MED SMAK AV KOLA OCH KANEL

Det har varit lite dåligt med bloggandet den sista veckan, men det beror på att jag har haft en massa roligheter för mig! I fredags kom Emily hit och vi åt enchiladas och drack vin. I lördags åkte vi till Emelie i Varberg där Sabina och en annan Emelie mötte upp oss. I Varberg var vi på kallbadhuset och bastade och badade i havet! :o) På kvällen åt vi en jättegod raw-food lasange som Emelie gjort! På "hemvägen" åkte vi förbi Ullared där jag bland annat köpte en oväntat snygg skinnjacka. Mycket bra helg med andra ord! :o)

 

Igår åkte jag tåg tur och retur Stockholm för att gå på en "Hela Sverige bakar intervju". Det gick bra så till vida att det kändes som att jag var mig själv. Sen om jag kommer med är ju en annan femma, men jag håller tummarna! Innan tåget hem smet jag in på H&M och köpte en klänning som jag ska ha på slagerkvällen hos Elisabeth och Markus på lördag.

 

I måndags bakade jag de här småkakorna. Mycket goda om jag får säga det själv *hehe* De ska vara lite obakade innuti så att de är sega och goda. Receptet hittade jag på en amerikansk sida. Lite klurigt att översätta alla mått, men det verkar ha gått vägen iaf även om jag kanske inte gjorde precis så som det stod. Enda nackdelen med de här kakorna var att degen ska vila i kylen över natten, men det var det värt :o)

 
Ingredienser:
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/4 tsk salt
250 gram smör
3 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1 msk grekisk yoghurt
 
Att rulla bollarna i:
1 dl socker
2 tsk kanel
 
Gör så här:
Mät upp socker i en bunke. I en annan bunke blandar du mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel. Lägg smöret i en kastrull och smält det så pass länge att det blir lite brunt. Först kommer smöret att bubbla, när det sedan bröjar skumma så är det inte långt kvar tills det antar en brunaktig ton. Rör hela tiden och drag kastrullen från plattan när det börjar bli brunt. Här smöret över sockret och rör ordentligt. Tillsätt ägg, vaniljsocker och yoghurt till sockerblandingen. Rör om. Tillsätt sedan mjölblandingen lite i taget tills du har en ganska lös deg. Blanda väl och låt sedan vila i kylen över natten.
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp 1 msk deg och rulla till en boll. Blanda socker och kanel och rulla bollarna i detta. Lägg bollarna ganska glest på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 8-10 minuter. Vill man ha dem sega i miiten så som jag vill så gräddar men dem max 10 minuter. Gillar man torrare kakor så kan man ha dem inne i upp till 15 minuter.
 
Om man inte låter degen vila i kylen över natten utan istället rullar bollar som man rullar i socker och kanel och sedan låter vila i frysen innan man gräddar dem i 15 minuter, ja då får man helt andra kakor! Se bild nedan. Jag testade nämligen detta först :o) Då blir de torrare och sprödare, inte helt dumma så här heller om man gillar torrisar ;o)