» HÖSTIGA BRÖLLOPSTÅRTOR

Idag har jag levererat tre bröllopstårtor och en liten glutenfri bakelse till en före detta kollega :o) De hade sett en likande tårta jag gjort innan och ville ha likadana. They wish was my comand så att säga *hehe* Tårtorna består av ljusa bottnar och är fyllda med tre lager fyllning, glasscreme, hallonmousse och hallon curd. De är spacklade med grädde och täckta med Ballinas sockerpasta med chokladsmak. Det var första gången jag testa denna sockerpasta och jag var lite orolig över att ha grädde under då sockerpastan lätt kan smälta. Jag googlade lite och just Ballinas sockerpasta ska tydligen tåla att ha grädde under. Jag vågade dock inte chansa så jag gjorde ett litet test för några dagar sedan och det gick fint!
 
UPDATE! Det fungerade inte alls bra att ha grädde under! Jag täckte dem ett dygn innan de skulle ätas som jag alltid gör, men när jag fick se kort på tårtorna från bröllopsfesten så såg jag att det blivit endel bubblor på sidan av tårtorna. Inte jättemånga bubblor men ändå bubblor. Så himla ledsen blev jag när jag såg det! Jag ska aldrig mer ha grädde under någon form av sockerpasta! Det kan ju ha varit så att de stått i rumstemperatur ett tag innan de skulle ätas och att det bidrog, men det är skit samma tycker jag. Det ska de klara av! Längst ner ser ni en bild på tårtorna från festen, Det blev ju rackarns roligt med traktorn iaf :o) 
 
 
Sockerpastan var lite hård till att börja med, men efter 10 sekunder på full effekt i micron så vart den mjuk och smidig efter lite knådning :o) Den var precis lika lätt att kavla och täcka med som den sockerpasta jag brukar använda. Smaken då? Tja, den smakaed ju inte mörk choklad precis, men visst hade den lite chokladsmak. Helt ok, men kanske inget man gluffsar i sig några kopiösa mängder av :o)
 
 
Som ni ser så är den högra tårtan lite skumt dekorerad, men det beror nämligen på att brudparet ska ha traktorn nedan på den. Jag har inte sett den live, men fått måtten på den så jag har försökt att placera bladen runt.
 
 
Bokstäverna är gjorda med med utstickare likt dessa. I början när jag använde denna typ av utstickare så tyckte jag det var väldigt svårt att få ut bokstäverna. Nu har jag dock kommit på hur man gör. Man kavlar ut sockerpastan tunt och trycker sedan ner bokstavsmallen. När man ska få ut bokstaven så håller man med fingarna i den ena änden av raden med bokstäver och lixom snärtar den andra änden ner mot bordet. Då släpper bokstaven fint från formen.
 
 
Bladen är gjorda med utstickare i olika storlekar som är formade som blad med ett nervverk som man trycker ner. Bladen har fått torka i en äggkartong för att få lite olika böjningar. När de var helt torra så penslade jag dem med guldfärg i pulverform. För att bladen inte ska fara runt så har jag sätt fast dem med lite glasyr (vatten + florsocker) som jag blandat i brunt pastafärg i för att den inte ska synas.
 
 
Till kanten så har jag använt dessa utstickare. Som synes så är även kanten penslad med pulverguldfärg.
 
 
Jag gjorde även en liten bakelse med glutenfria bottnar. Bottnarna gjorde jag med ungefär samma ingredienser som man använder till rulltårta. Dvs potatismjöl istället för vetemjöl. Det var lite svårt att spckla bottnarna då de var mer porösa än vanliga, men slutresultatet blev rätt bra iaf :o)
 
 
 

» DIAMANTFORMAD LAMPA

Äntligen fredag!

Den här veckan har gått så galet fort, men det brukar ofta vara ett gott tecken på att man har haft roligt :o)

Jag beställde en lampa från Ellos för ett tag sedan som jag tycker var tämligen käck. Den passade fint som läslampa i soffhörnan :) Den var lite större än jag väntat mig, men nu när jag vant mig så kanske det inte var så dumt ändå.

 

 

Den här veckan har jag fixat lite med lördagens bröllopstårtor efter jobbet. Tre stycken med hösttema ska levereras imorgon. Jag ligger bra till :) Nu ska de bara spacklas, täckas med sockerpasta med chokladsmak och dekoreras med löven som jag gjort tidigare i veckan. Tror de kommer att bli fina :)

Annars blir det ganska lugnt i helgen. Det blir mys hos Elisabeth och Markus på lördag och kanske en sväng till Ikea på söndag. Där emellan så är jag lite sugen på att göra pulled pork, baka bullar, macarons och torka äppelringar. Men det kanske blir lite mycket att hinna med alltihopa, men å andra sidan så är jag ju ganska effektiv :-p
 
Tjohej!
 

» VANILJKRÄM OCH GLASSKRÄM

Något som är väldigt gott att fylla tårtor med är klassikern vaniljkräm. Vill man ha en fluffigare fyllning med smak av vaniljkräm så blandar man den färdiga vaniljkrämen med vispad grädde i lagom dos, då har man fått vad man brukar kalla glasskräm. Och ja den smakar faktiskt som smält glass. Vilket inte är så himla konstigt då det är exakt samma ingredienser som i hemmagjord vaniljglass :o) Här kommer receptet på den vaniljkräm som jag brukar göra :o)
 

Ingredienser:

2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
3/4 dl strösocker
3 äggulor
drygt 1/4 maizena
25 g mjukt smör

Gör så här:
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur fröna. Låt mjölk, frön och själva vaniljstånge koka upp. Vispa äggulor, socker och maizena flufigt. Tillsätt lite av mjölken och vispa slätt. Rör ner äggblandningen i mjölken och låt sjuda tills krämen tjocknar. Observera att krämen absolut inte fåt koka för då koagulerar äggulorna och krämen blir grynig och otrevlig. Tillsätt smör och låt det smälta medans du rör krämen slät. Låt svala och rör om någon gång ibland för att förhindra att en hinna bildas.
 
 
Om man vill göra glasskräm så blandar man helt enkelt bara den kalla vaniljkrämen med vispad grädde. Till receptet ovan så använde jag 5 dl ovispad grädde för att få en härlig fluffig glasskräm. Beräkna cirka 2 dl ovispad grädde till ett lager fyllning i en tårta. Då blir det ganska mycket fyllning vilket jag tycker är gott :o)

» HÖSTIGA DÖRRKRANSAR

 
Igår pysslade jag ihop två nya dörrkransar till ytterdörren. Blå-vita kransar går ju då rakt inte att ha på hösten! *hihi* Själva stommen hittade jag i gömmorna. Spetsen till rosetten har jag fått av mamma. Löven köpte jag på Nille för en ringa summa. Lärkträkottarna plockade jag vid Herkulesgården. Röda träpärlor och hjärta i björknäver fanns även det hemma i skåpen :o)
 
 
Alla dekorationer har jag limmat på med hjälp av limpistolen. Himla fiffig sak för de med dåligt tålamod (läs:mig), men attan vad ont det gör när man råkar få smältlim på fingarna. Som tur är så lämnar det inge bestående men :o) För att hänga upp kransarna så har jag använt mig av fisklina som jag tror jag har stulit av pappa för väldigt längesedan, typ när jag var 10 år. Den som spar han har ;o)
 
 
Höstigt va?! :o)
 

» UGGLA

 
Imorse när jag vaknade så kändes det som höst på riktigt. Mörkt, blåsigt och regnigt. Vem hade då kunnat ana att det skulle visa sig bli riktigt fint väder lagom till sluta-jobbet-tid! Det firades med en powerwalk i vanlig ordning runt Gunnebo slott :o) Sedan bakade jag en liten gluten fri sockerkaksbotten som ett komplement till lördagens bröllopstårtor. Sedan har jag gjort två nya höstiga dörrkransar till ytterdörren och nu sitter jag här i soffan, bloggar och lyssnar på jazz. Jag har nämligen upptäckt att det finns en radio app på Apple TV med typ oändligt många radiostationer. Himla käckt speciellt som att vi inte har några andra högtalare än tven sedan jag fick lämna tillbaka de från JBL då de bara strulade.
 
I helgen var vi i Dalsland hos Joels faster. Det är alltid lika mysigt att åka dit. Det är så tyst och lugnt där uppe i skogarna :o) På lördagen var vi dock en sväng på Årjängs marknad och i Töcksfors där jag hittade den här fina ugglan i en inredningsbutik. Jag gillar ugglor och "cleana" inredningsdetaljer så denna passade mig perfekt :o)
 

» CHOKLADKAKA MED CITRON

Det är andra gången som jag gör den här chokladkakan. Gillade den verkligen förra gången. Den blir väldigt saftig och choklad och citron gifter sig verkligen fint! Nästa gång jag använder den här formen ska jag dock gör en och en halv sats för den blev inte riktigt så hög som jag hade hoppats på.

 
Ingredienser:

3 ägg
2 dl socker
100 gram smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2½ msk kakao
3/4 dl mjölk
50 gram hackad mörk choklad
1 msk rivet citronskal

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smäl smöret. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Rör ner mjölblandningen i äggvispet växelvis med det smälta smöret och mjölken. Tillsätt den hackade chokladen och citronskalet. Häll över smeten i en väl smord och bröad form. Grädda i ca 40 minuter. 

» MATPAJ GRUNDRECEPT

Bästa pajdegen är tämligen nyttig och enkel att trycka ut i en form och blir så där lagom krispig. Igår gjorde jag två pajer med olika fyllning som jag tänkte ta med upp till Dalsland imorgon :o)
 
 
Ingredienser till pajdegen (räcker till en paj):
75 gram smör eller margarin
3/4 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
3/4 dl kesella
2 msk vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa smör och mjöl i en matberedare tills det är finfördelat. Tillsätt resten och mixa ihop några sekunder till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ända upp på kanterna. Täck kanterna med aluminiumfolie, nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 13  minuter.

Under tiden förbereder du fyllningarna. Igår gjorde jag en paj med tacoköttfärs, lök och paprika som jag stekt hyffsat mjuk innan. Den andra pajen innehöll kassler, broccoli (fryst som tinat) och curry vilken jag smaksatte äggstanningen med.
 
Tacopajen

Äggstanningen gör jag lite på känn, men detta är ungefär vad jag brukar ha i:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar

Man kan även byta ut grädden och endel av mjölken mot creme fraiche om man vill ha en krämigare paj. Men 3 dl vätska och 3 ägg per paj brukar vara lagom till en paj.

Lägg nu fyllningen i det förgräddade pajskalet (efter att du tagit bort aluminiumfolien!). Vispar ihop äggstanningen och häller över. Avsluta med att riva en hög med ost som du strör rikligt över pajen, eller pajerna i detta fallet :o) Grädda pajen i 200 grader i cirka 35 minuter tills äggtanningen stelnat och pajen fått fin färg.
 
Kassler, broccoli och currypaj

Paj är så himla lätt att variera! Man kan ju stoppa i lite vad som helst bara man ser till att försteka "hårda" ingredienser så att de blir mjuka. Men som sagt så brukar jag nästan alltid använda mig av samma pajdeg och äggstanning och sedan variera fyllningen :o)
 

» HÖSTIG BLOMGRUPP

Jag tröttnat på alla bollkryss som blommor över direkt och på de ledsna pelargonerna så nu har jag planterat ljung i många av krukorna istället. Jag gillar ljung. Vacker växt som är lättskött, står sig länge och känns härligt höstig! På farstun lyxade jag till det lite extra med en blomgrupp med lite fler växter i och en liten pumpa, Tycker det blev ganska piffigt :) Kul att ha något fint som möter en när man kommer hem istället för en överblommad växt. Har även bytt ut de blå/röd/vitrandiga dynorna mot en höstigare variant.
 
 
 

» PLANER FÖR VARDAGSRUMMET

Innan jag träffade Joel och jag drömde om det hus jag en dag skulle bo i så fanns där alltid en öppen spis. Sen träffade jag mannen i mitt liv och med honom kom ett hus. Ett hus som till en början var i ganska dåligt skick, men efter diverse renoveringar så blev det riktigt bra! :o) MEN det saknas fortfarande en öppen spis! Ett plus är att det redan finns en skorsten så det bör inte vara så dyrt att sätta in en. På minussidan är Joels inställning *hehe* så vi får väl se hur det blir med den öppna spisen, men drömma kan man ju alltid :o) 
 
OM vi skaffar en öppen spis, eller rättare sagt en kamin i gjutjärn från Jötul som jag spanat in så behöver vi möblera om då den behöver stå vid murstocken och där sitter just nu tven. Och om vi möblerar om så behöver vi köpa en nya soffa och när vi ändå ska flytta tven så är det lika bra att köpa en ny sådan då den vi har nu har rätt så många år på nacken. Sen hade det varit trevligt med ett nytt soffbord och ett nytt vitrinskåp. Sen vill jag bygga en hylla på hela ena väggen a la Ernst :o) 
 
Som ni hör så blir det ett ganska stort projekt om vi ska köpa en kamin, men förhoppningvis så blir mina ideer en dag verklighet! :o) Alla möbler i vardagrummet köpte Joel precis innan vi träffades och tja... de är väl inte direkt min stil och jag tycker heller inte att de passar med stilen på huset så jag hade inte haft något emot att byta ut dem :o)
 
Så här ser det ut nu i vardagsrummet:
 
 
 
 
Och så här vill jag att det ska se ut:
 
Jag tänker alltså att kaminen ska stå vid murstocken. Framför den ett gnistskydd i mässing. En ny soffa mitt i rummet med ryggen mot fönstren. Nytt runt soffbord. Väggen där talvellisten nu sitter tänker jag mig en väggfast bokhylla över hela väggen även över elementet och över dörren. "Under tavellisten" hamnar tven. I hyllan så tänker jag att man kan tapetsera med en tapet som ser ut som böcker. Kanske inte i hela hyllan, men på vissa ställen. Antingen så behåller vi den vita färgen på väggarna eller så målar vi dem i i en pudrig, lite smuttsig ganska ljus grå/lila färg.
 
Hyllvägg a la Ernst:
 
Jag är väldigt sugen på en howardssoffa i ljus begie/grå. Denna kommer från Trademax och ser väldigt fin ut. Dessutom är den hyffsat billig :o) Braskaminen kommer från Jötul och hade pssat perfekt! Egentligen så hade jag velat ha en kakelugn, men jag har insatt att det inte får plats. Dessutom är de svindyra! Bordet heter Eclipse och kommer från Bolia. Ett nytt vitt vintrinskåp hade inte heller vart fel istället för det skåp som nu står i hörnet.
 
 
Som sagt så vill jag gärna att färgerna ska gå i begie, ljusgrått, smutslila och mässing. De höga ljusstakarna i mässing kommer från Skultuna och "Vänskapsknuten" från Josef Frank. Både är väldigt vackra tycker jag!
 
Som sagt vi får väl se om jag fåt med Joel på att göra om vardagrummet, men detta är iaf mina planer ;o)
 

» BARNTÅRTA MED DJURTEMA

I veckan så har jag förberett en 2 års tårta som jag färdigställde igår. Som ni kanske förstår så är det lite pill med en sån här tårta, men det är kul! I början av veckan så gjorde jag alla dekorationer och bakade tårtbotten som jag frös in. Det är lättare att skära den i snygga lager om den är lite halvfrusen. I onsdags gjorde jag fyllningarna. I torsdags fyllde jag den och i fredags täckte jag och dekorerade jag den.
 
 
Tårtan består av ljusa bottnar med tre lager fyllning beståendes av hallonsylt, vitchokladmousse och hallonmousse. Hela tårtan är spacklad med grädde och täckt med marsipan. Alla dekorationer är gjorda av sockerpasta förutom hästens metspö som är gjort av ståltråd och brun tråd.
 
Hallonmousse (räcker till ett lager i en tårta):
200 g hallon
0.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
100 g philadelphia
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vaniljsocker, tills bären släppt det mesta av vätskan.
3. Sila bären och smält sedan ner gelatinbladen i saften, låt svalna.
4. Vispa under tiden upp grädden.
5. Blanda samman blåbären med philadelphiaost och vänd sedan ner grädden i ostblandningen. Låt stå kallt en stund innan den fyller en tårta.
 

Vitchokladmousse (räcker till ett lager i en tårta):
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost

Gör så här:
1. Hacka chokladen i små bitar och lägg i en bunke.
2. Värm grädden i en kastrull. Den får absolut inte koka.
3. Häll den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen är smält.
4. Ställ in i kylen för att svalna, gärna över natten.
5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.

 
 
Hästen sitter på en sten och fiskar. Vattnet är gjort av dekorations gelé. Recept nedan.
 
Ingredienser:
1 msk gelantionpulver
1 msk vatten
1 dl vit sirap
 
Gör så här: Lös gelantinet i vattnet ett par minuter. Micra på full effect i 15 sekunder till rinnande konsistens. Rör i sirapen och micra i ytterligare 20 sekunder och blanda väl. Låt svala något och bred sedan ut gelén. När den stelnar blir den som gummibjörna i konsistensen ungefär. Det går fint att lägga dekorationer av sockerpasta i vattnet. De smälter inte.
 
 
Tycker att kossan blev väldigt söt. Han ser så där förnöjd ut på något vis :)
 
 
Bäääääääääää! :o)
 
 
Hästen fick ett lite pillemariskt utseende *hehe*
 

» KRÄFTSKIVA

I lördags hade vi kräftskiva hemma. Egentligen så hade vi tänkt sitta ute, men vädret kändes så osäkert så vi dkade inomhus istället. Det blev trångt, men väldigt mysigt! tur att man har ett långt kök.. även om det just vid sånna här tillfällen inte hade skadat om det var lite bredare. Det blev iaf en väldigt lyckad kräftskiva med många glada skratt, snappsvisor och dans fram på småtimmarna :o)
 
Så här fint så det ut innan gästerna kom. Det var sjukt svårt att få plats med all mat på borden!
Jag hade köpt två månar och gjort pompoms av servetter.
 
Västerbotten paj!
 
Focaccia, ost och kex och annat gott :o)

Som sagt.. ganska trångt :o)
 
 
 
Snygga hattar! *hihi*
 
The Bewicks
 
Jag, Marie och Elin
 
Dagen efter *hehe* Det gick faktiskt rätt så snabbt att städa om man bortser från att vår diskmaskin verkar ha fått snatt och kör vaje disk i över 2½ timma.

Tack vänner fr att ni bidrog till en fantastisk kväll!

» SOCKERLÅDA

 
Tänkte bara kika in och visa den fina "sockerlådan" som jag köpte när jag var i Ullared på Gekås. Perfekt att förvara kok- och bakböcker i!