» NAMNSKYLTAR I KERAMIK

 
Annandag jul. Det är inte klokt vad fort tiden går. Snart är julen över och vi är inne i ett nytt år. Jag ser fram emot nästa år. Tillbyggnaden ska bli klar och vi ska åka till San Fransisco och hälsa på Åsa. Där emellan så blir det några weekendresor och annat skoj. Det lutar med andra ord åt att det blir ett bra år. Just nu så måste jag erkänna att jag mest ser fram emot att huset ska bli klart. Jag har gjort en ny insikt och det är att jag verkligen inte tycker om att leva i ett ett kasos. Nu ska vi snart bege oss tillbaka till Götet för att börja med uppfräschningen av köket. Jag får inte glömma att ta lite "före bilder" innan vi sätter igång. Det är alltid kul att kunna gå tillbaka och titta på när allt är klart :o)
 
Skyltarna här ovan gjorde jag i kermiken i höstas. Tycker de blev rätt fina med spetsbanden :o)
 

» GÅ-BORT-JUL-PRESENTER

God Jul på er! Nu befinner jag och Joel hemma hos mamma och pappa i Falköping. Här är det massor med snö till skillnad från i Göteborg där det var barmark. Tänkt att 14 mil kan göra så stor skillnad! Igår var var hemma hos Empa, Harry och Fredrik på lite julhäng eller vad man ska kalla det. Himla mysigt va det iaf och mätta blev vi av allt gott julgodis! Idag ska jag förbereda lite mat inför den stora dopparedagen. Utöver det så ska jag klä granen och slappa framför brasan med en "Femto nyanser av honom" :)
 
Nedan ser ni lite bilder på några av de gå-bort-presenter som jag knåpat ihop i år. Perfekt grej att göra om man som jag gillar att pyssla, men inte riktigt har rum för allt pyssel. Då är det en bra grej att man kan ge bort lite och förhoppningsvis göra någon glad på samma gång. Win win lixom! :o)
 

» POLKABRÄCK

Det här receptet har jag hittat på själv då jag kom på att det hade varit gott med kola i kombination med polkagrisar. Och det var det! :o) Var noga med att koka kolan till 125 grader, inte mer inte mindre för då får den precis rätt konsistens.

 

Ingredienser:

Kola:

3 dl vispgrädde

50 g smör

3 dl strösocker

1,5 dl ljus sirap

0,5 dl kakao

1,5 msk vaniljsocker

 

100 g vit choklad

några droppar pepparmintsolja

50 g krossade polkagrisar

 

Gör så här:

Blanda lla ingredienser till kolan i en kastrull med ganska vid botten. Kola till exakt 125 grader och rör då och då. Klä en fom cirka 30 x 30 cm med bakplåtspapper och häll i och bred ut kolasmeten. När kolan stelnat så smälter du den vita chokladen och brer denna över kolan. Strö sist över hackade polkagrisar. Låt stelna helt i kylen och bryt bryt sedan till bitar med hjälp av en kniv vars spets du sätter ner i kolan. Har du kokat den tillräckligt hård så fungerar detta fint. Har du fått kolan för mjuk så får du helt sonika skära den i bitar och sendan rulla in bitarna i cellofan. Men tanken är att denna kola ska vara tämligen hård, inte stenhård men väldigt väldigt seg :)


» KERAMIKHJÄRTAN PÅ SNÖRE

Några granar och stjärnor som jag gjort med hjälp av pepparkaksformar i keramiken fick jula till tavelväggen i trappan och nedan hjärtan får pryda spegeln i hallen :o)
 
 

» BÄSTA PIZZASÅSEN

Så här i jueltider så kanske ni är mer sugna på julmat än på pizza, MEN sanna mina ord, i mellandagarna kommer ni bli sugna på raka motsatsen till julmat och vad kan då passa bättre än hemmagjord pizza. Ett väldigt bra tips när man gör hemmagjord pizza är att koka sin egen pizzasås! Det bli oändligt mycket godare än färdigköpt tomatsås med pizzasmak. Nu kan man ju tycka att det verkar väldans jobbigt att koka pizzasås varje gång som man ska göra pizza och jag håller med er. Jag brukar istället koka en omgång en gång i halvåret och sedan frysa in den i mindre burkar. Sen är det bara att ta fram en burk när det är dags att göra pizza.
 
Och jag säger det igen. Det blir mycket godare med hemmagjord pizzasås! Här nedn hittar ni receptet. Jag brukar dessutom tillsätta en tsk socker för att förhöja smaken.
 
Recept på pizzadeg finns över allt på nätet och brukar innehålla i princip samma sak. Har ni smaksatt olja hemma så är detta jättegott att tillsätta i degen. Den här gången hade jag en olja hemma med smak av vitlök och chili så denna tillsatte jag och det blev kanon gott! När degen fått jäsa i 25 minuter så trycker jag ut den i en långpanna och sedan breder jag på tomatsåsen och strör över ost. Klickade även på lite pesto. Sen gräddar man pizzan tills botten är klar och osten fått fin färg.
 
Sen la jag på paramskina och strödde över ruccola. Blev väldans gott!
 

» JULSTRUMPA

Förra året så köpte jag tyg och mönster på Soff och Stil till en julstrumpa. Det blev dock aldrig av att jag sydde någon. I lördags så fick jag syn på mönstret igen och fick då för mig att sy en strumpa.
 
 
Det var så himla lätt och roligt så i söndags så sydde jag fem stycken till *hehe* Nu vet jag ju inte riktigt vad jag ska göra med dem, men jag får väl ge dem till några snälla barn i julkapp :o)
Tyget med röda stjärnor är en gardin som jag köpte på loppis för en tia. Även juteväven är köpt på loppis, men jag tycket nog allt att den strumpan blev lite väl styv och tråkig. Men den kanske blir roligare med lite färgtryck på sig *hmm*
 
Först så klipper man till två tygbitar till själva strumpan. Det är ju inte så himla noga att formen blir precis så här så man kan gott rita  en strumpform på frihand som man tycker är fin. När strumpan är ihopsydd och klar så klipper man till den röda kanten. Viktigt att tänka på är att bandet ska vara tillräckligt långt för att passa runt strumpan. Klipp även till ett band på 5 cm till att hänga upp strumpan i.
 
Plocka fram strykjärnet och vik in 1 cm på långsidorna på hängöglan. Vik den sedan på mitten och stryk. Kantbandet viker du upp 1 cm på ena sidan och stryker.
 
Sy på maskin på båda sidorna av hängöglan (syns på bilden nedan). Montera ihop delarna som på bilden ovan. Rätsidan av kantbandet läggs mot avigsidan på julstrumpan. Vikningen på kantbandet ska vara nedåt. Stoppa in hänöglan emellan mitt i bak där sömmarna möts. Sy fast upp till med 1 cm sömnsmån. Vänd strumpan ut och in och vik ner den röda kanten. Sy fast den i nederkant så nära den kanten du törs. Klart!
 

» SAFFRANSSOCKERKAKA

Igår blev jag så vansinnigt sugen på en saffranssockerkaka då jag sett en på en blogg för ett tag sedan. Sagt och gjort så åkte jag till butiken för att köpa saffran. När jag ändå var där så passade jag på att även köpa lite andra saker. Precis som förra gången när jag skulle köpa saffran så slutar det med att jag kommer ihåg allt annat förutom just saffranet *haha* Det är ett gissel att de bara säljer det i kassan. Det fick iaf bli en liten extra runda med bilen. Sen när kakan gått halva tiden i ugnen så går strömmen i hela huset då byggarna på utsidan använt en fördelare som inte var gjord för utomhusbruk. Där av sjönk kakan lite i mitten. Snacka om otursförföljd kaka, men det blev väldigt saftig och god ändå! :) Till fikat bjöd vi in icke så långväga gäster, nämligen Joels föräldrar :o)
 
 

Ingredienser:

200 gram smör

2 ägg

3 dl strösocker

1 påse saffran ( 0,5 G )

1 1/2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver  

 

Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret häll i mjölken och det stötta saffranet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölkblandingen i bunken. Rör ihop mjöl och bakpulver innan du siktar ner det i blandningen. Häll upp i en smord och bröad form, och ställ in i ugnen i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 45 minuter och låt svalna innan du stjälper upp den på ett fat. Pudra över lite florsocker innan servering.


» JULSTÄMNING

Igår kväll slog jag in alla julklappar. Två timmar tog det. Men det var mysigt! Julmysiken flödade ur högtalarna och ljusen spred härlig värme. Att det är snöigt och fint utanför fönstren gör ju inte det hela mindre stämningsfullt :o) I år valde jag ett jordnära färger på julklappspapprena. Jag tycker det är fint när alla klapparna lixom passar ihop med varandra och inga blå fula paket från till exempel Toy r us smyger sig in :o) Jag tycker det blev fint med mina egengjorda julklappsetiketter oxå.
 
Inatt har det kommit massor av tung snö. Nu är det tyvärr nån plusgrad ute så nu kommer det väl förmodligen att bli en väldig sörja. Bäst att hålla sig inne och julpyssla med andra ord *hihi*
 
Idag ska jag måla farstufönstret, men förutom det så tänkte jag ta det lugnt och julpyssla lite :o)
 

» OH CHRISTMAS TREE

Idag är det Lucia och vi ska snart bege oss till Oscar Fredriks kryrka där vi möter upp Emelie och Puntus för att lyssna på en luciakonsert. Jag tror det detta blir tredje året i rad som vi är där nu och konserten är verkligen bra!
 
I förrgår så tog vi in julgranen. För första gången så köpte vi en ädelgran och jag måste säga att jag gillar den! Hoppas nu bara att den barrar mindre och står sig längre än en rödgran. Man vill ju lixom att den iaf ska hålla sig över Nyår :)
 
I granen trängs både gammalt och nytt pynt, fynd från olika resor och pyssel som jag gjort själv så som tomten till höger. Den silvriga misteln är årets köp och inhandlades i Pluto shoppen på Liseberg. Även stjärnan i granens topp kommer från Pluto shoppen.
 
Ps. I bakgrunden ser ni vår nya altandörr som ska målas vit till våren. Ds

» EGENGJORDA JULKLAPPSETIKETTER

I år tänkte jag slå in mina paket i vitt och naturfärgat papper och jag ville då ha sånna här lite gammeldags etiketter att sätta på. Jag har letat i butiker, men mest hittat sånna man klistrar och de jag hittat i det här formatet har bara varit enfärgade så jag tog saken i egna händer och gjorde "egna" :) Mycket bättre och mycket billigare. Först så letade jag upp några etiketter på Google med bra upplösning. Jag sökte på "free printables christmas card tags" och fick fram en hel massa alternativ. Dessa skrev jag sedan ut på vaniligt papper.
 
Man behöver vitt papper av styvare modell. Det hade säkert varit fint med rött papper oxå, men det kom jag på efter att jag handlat. Spraylim är ett måste och gör att man får en fin och slät yta!
 
Eftersom sprayfärgen flyger runt lite så la jag ut en större papper under och sedan en tidning över som jag la det vita arket på när jag sprayade. Sen är det bara att lägga på pappret med etiketterna och trycka till. Det är ju inte så fasligt noga att det kommer precis i mitten då etiketterna ändå ska klippas ut :) När nästa ark ska sprayas så vänder man blad (som kungen så fint sa...)
 
Sen är det bara att klippa ut etiketterna, göra ett hål med hjälp av en hålslagare en en gnutta precision och att knyta ett natursnöra som en ögla för att sedan trä igenom hålet.
 
Nu ska jag slå in lite julklappar och inviga mina nya etiketter :)

» DEN PERFEKTA VANILJFUDGEN

Kommer ni ihåg alla fugeexperiment jag gjorde förra året? Nu har jag äntligen hittat det perfekta receptet! Den här fudgen blir len och precis lagom mjuk och go i konsistensen. Inte seg som kola, men inte heller smulig :) Viktigt att tänka på är att röra hela tideni kastrullen och att inte ha för hög värme för då sockrar den sig.
 
Ingredienser:

300 g socker

1 burk kondenserad mjölk

80 gram smör

70 gram glykos

100 gram vit choklad

2 tsk Vaniljessens

 

Gör så här:

Sätt vit choklad över ett vattenbad så den är smält och klar när det är dags att röra i den i fudgesmeten. Blanda allt utom vailjessensen och chokladen i en kastrull (helst teflon). Låt den koka på svag värme, 3,5 av 9 ungefär under ständig omrörning tills den får en ljusbrun färg och precis når upp till 115 grader eller när du tycker den har en lagom konsistens när du gör kulprovet. Tag av från platten och rör i den smälta chokladen och vaniljessens. Häll sedan upp i en lagom stor form (ca 30x30 cm)


» JULSTÖK

Helgen som gick var riktigt bra och riktigt effektiv! Edenorg var klara med fönstren i fredags så i lördags så gick jag upp tidigt (läs: 09:30) och målade alla foder och smygar tre varv med färg. Himla smidigt med vattenbaserad färg som torkar så snabbt att man kan börja om med första fönstret när man är klar med det sista om ni förstår vad jag menar.
 
På eftermiddagen så mötte jag upp Emelie x2 och Sabina i Haga för lite julmarkad och en lång fika. Hur trevligt som helst! På kvällen så var det glöggfest hos Andreas och Sandra, även det väldigt mysigt!
 
I söndags gick jag oxå upp förhållandevis tidigt och satte upp gardinstänger, strök och hängde upp en massa julgardiner och tog fram allt julpynt. Fem timmar effektiv tid tog det, men oj va mysigt det är hemma nu! Det känns så himla bra att det är rent och fräscht igen och att allt är iordning!
 
Klockan tre kom Emelie och Pontus hit och vi bakade lussekatter, pepparkakor och vaniljfudge. Mellan varven gick vi även loss på gamla Nintendo tv-spel *hihi*
 
Det har med andra ord varit en väldigt bra helg full av julstämning! Jag tror den var så bra så jag var helt slut idag *haha* Skulle bara sova kanppt en timma efter jobbet, men jag snoozade i ytterligare en timma och jag är fortfarande trött. Nya tag imorgon!
 

» BRICKA I KERAMIK

Hej på er! fredag idag! hur gött är inte det?! I eftermiddag så ska jag och Joel gå en sväng på Liseberg sen blir det middag på Spice på Södravägen :) Jösses vad kallt det var imorse! -16 grader! Men jag laddar med långkallsonger och ullstrumpor. Det lär nog behövas.
 
Idag så ska Edenorg fixa klart i köket och förutsatt att de gör det så blir det nog lite köksfix i helgen. Sen ska det även hinnas med en hel del mysiga saker så som julmarknad i Haga med tjejerna, glöggkväll hos Andreas och Sandra och julbak med Emelie och Pontus på söndag. Sen vill jag hinna plocka upp lite julsaker oxå så man kommer i rätta stämningen när man julbakar. just nu så känns det lixom inte så kul att pynta då köket är lite smått kaos.
 
Brickan här ovan har jag såklart gjort på kermaikkursen. Jag tyckte den blev lite söt :o) Tyvärr så är det dålig kvalité på bilden då jag hade lämnat in min braiga kamera på lagning och var tvungen att använda min gamla, som är helt okej, men inte utan blixt när det är dunkelt.
 

» HYACINTKRUKA

 
Hej gott folk!
 
Idag är sista dagen på keramik kursen. På ett sätt så är det tråkigt att den är slut, men i december så är det så mycket annat som man vill hinna med så det kanske inte är så tokigt trots allt. Jag har iaf redan anmält mig till samma kurs till våren igen! :o)
 
Den här vasen/krukan till vänster var egentligen tänkt att bli en mugg utan handtag, men jag tyckte den blir lite väl hög för att agera kaffemugg så den får husera hyacint istället :) Funkar det med!
 
Om jag ska vara helt ärlig (och det ska man ju vara) så var det ett tag sedan jag tog den här bilden och idag är den faktiskt utslagen. Den är vit och luktar jättegott om man sätter näsan nära, men annars så sprider den inte så mycket doft så det får nog bli en blå nästa gång. De ska tydligen dofta mer :o)
 
Ska ska jag slänga i mig lite mat innan jag sticker till kursen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

» JULIG GÅ BORT PRESENT

Den här korgen hade jag med mig till Sabina och Martin i lördags. I den hittade man en hycint i en konservburk som jag klätt med presentpapper och hängt ett hjärta av keramik runt. Även ljuslyktan är gjord på kursen. Sen har hade jag bakat marknadsgodis, saffransbiscotti och vaniljfudge som jag slått in i små hemmagjorda påsar av cellofan. Receptet på vaniljfudge är en riktigt höjdare och kommer upp på bloggen inom kort ;) Just det ja, jag höll på att glömma cakepopsen, men de har jag ju redan bloggat om. Klickar ni in er under "godis" så hittar ni receptet på marknadsgodiset och under "småkakor" så hittar ni receptet på saffransbiscotti :)
 
Nog om presentkorgen och JÖSSES vad lång tid det tar att åka till och från jobbet bara för att råkar vara lite snö ute! I vanliga fall tar det 20 minuter och nu tar det 45 vid samma tider på dygnet. Tröttsamt! Det är ju nackdelen med snön, men de positiva överväger ändå än då länge tycker jag.Är ju så himla fint ute!
 
Tyvärr så har vårt tillbygge avstannat lite nu oxå för det går inte att gjuta när det är så här kallt, men det ser ut att bli plusgrader efter helgen så det håller jag tummarna för. Något som jag normalt sett inte skulle gjort så här i juletider. Men när väl grunden är gjuten så får det gärna fysa på igen *hehe*

» JULIGA CAKEPOPS

 
Du ser det snöar.. du ser det snöar.. de va väl roligt hurra! Fast det var inte så roligt att ta sig till jobbet idag med sommardäck! Jag hade faktiskt tänkt byta i god tid, men eftersom jag har varit fökyld i princip hela november så har jag tyckt lite synd om mig själv och skjutit på det. Nåja, jag körde väääääldigt försiktigt till jobbet och på lunchen så var jag och lämnade in bilen för däckbyte. Grym skillnad på fäste när jag körde hem. Tänk vad lite dubbar kan göra!
 
Det är verkligen vacker ute nu! Kikade precis ut genom fönstret och såg en pappa dra sitt barn i en pulka i skenet av gatlyktorna medans snön dalade ner. Det såg så fint och rofyllt ut :)
 
I helgen så gjorde jag några cakepops av en sockerkaka som jag hade liggandes i frysen. Sockerkakan mixades tillsammans med kakao och när allt var finfördelet så tillsatte jag en lagom mängd färskost. Man får inte tillsätta för mycket så att de blir för kladdiga och sladdriga utan bara så mycket så att de går att rulla, men ändå är ganska fasta. Det är bara att prova sig fram. Börja med lite och tillsätta mer om du tycker att degen är för smulig. Rulla till bollar som du lägger på ett fat och låter stelna en stund i frysen. Tag ut och stoppa en pinne i varje. Jag har doppat dem i vitchoklad som jag tillsätt blå karamellfärg färg i samt lite kokosfett för att få den lite mer rinnig. Sen har jag tryckt ut små snöflingor i sockerpasta som jag dekorerat med. Sist men inte minst så har jag strött över lite strössel som ska se ut som snö. Man får sno sig lite att fästa dekoren så inte chokladen hinner stelna.
 

» GLÖGGMYS

Glad 1:a advent! Och med advent kom även kylan, dock inte snön :( men det verkar som att det ska komma lite pudersnö i veckan. Det hade varit mysigt! Igår fick jag en riktig juldos då det var glöggkväll hemma hos Sabina och Martin! De hade lagat goda små minpizzor och en massa julgodis! De hade även varit ambitiösa och byggt ett jättefint pepparkakshus :o) Skönt att komma hem till folk som har julpyntat lite. Här hemma lyser pyntet fortfarande med sin frånvaro vilket inte är likt mig, men med tanke på att det är kaos i köket så väntar jag lite med att pynta. Förhoppningsvis så kan vi plocka upp lite pynt i helgen :)
 

» TILLBYGGNAD- GRÄVA OCH GJUTA GRUND

Hej på er! Ni kanske tycker det varit lite tyst här på senaste tiden. Det beror på att att jag är förkyld och fullständigt utan energi att göra något vettigt över huvudtaget. Tisdag till torsdag har jag spenderat dygnets alla timmar i sovrummet. Varför kanske ni nu undrar? Jo ser ni det beror på att Edenorg har börjat med tillbyggnaden och att byta fönster i köket så hela veckan så har det varit iskallt på nedervåningen och fullt med folk så jag har stängt in mig i sovrummet medans de har grävt, hamrat och sågat. Det var en envis förkylning till att inte ge med sig. Nu är jag inne på dag 23 och jag känner mig långt ifrån bra ännu. Ikväll ska jag iaf ta mig i kragen och gå på Sabina och Martins glöggparty som jag inte vill missa! Idag har jag iaf gjort lite nytta och dammsugit, dammat och fixat lite köket. Vet ni hur dammigt det blir när man sågar i puts?!
 
Här kommer lite bilder på hur det ser ut just nu...
 
Vår trädgård ser nu mera ut som en byggarbetsplats. I veckan har de haft en grävmaskin här och grävt ett dike cirka en meter djupt där tillbyggnaden ska vara. Nästa vecka så ska all jord förhoppningsvis bort. De har iaf lagt plast under jordhögarna så med lite tur så skadas inte mossmattan allt för mycket *hehe* Alla fönster i köket är nu även bytta! Dock så ska smygar och foder upp på insidan. Om fodren kommer i veckan så har de lovat fixa klart detta till nästa helg :o)
 
De har fyllt upp med makadam och kört med en padda och idag (lördag) har de varit här och snickrat ihop en sån här fin from. Vi gissar på att betongbilen kommer på måndag :o)
 
De har även satt in vår altandörr som kom en hel månad tidigare än utsatt tid. Inte ofta det händer lixom :o) Jag är jättenöjd med den! Vi har oljat in den med linolja, men den ska såklart målas vit vid ett senare tillfälle. Notera oxå att Edenorg har flyttat hela trappan som var vid ytterdörren och pallat upp den vid altandörren istället för att vi ska kunna gå in och ut här istället. Hur de lyckades flytta stenblocken är för mig en gåta. De är verkligen svintunga! Joel har varit duktig idag och rivit ner en massa etenit!
 
Baksidan av huset där Joel tagit bort eteniten.