» VANILJSÅS

Till rabarberpajen så gjorde jag denna vaniljsås. Så himla god! Önskar man en tjockare sås så tillsätter man bara lite mer majsmjöl :o)
 

Ingredienser:
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
1 msk majsmjöl

Gör så här:
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna. Vispa äggulor och socker och majsmjöl pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen väl innan servering.


» RABERBERPAJ MED SMAK AV CITRON

I helgen som gick så gjorde jag den här rabarberpajen med smak av citron. Himla god och lite anorlunda smak. Jag kommer definitivt att göra den igen! Till pajen så serverades det hemkokt vaniljsås. Så mycket godare än köpt och det är verkligen värt besväret att göra egen :o) Åtmistone ibland när man har orken till det *hehe*
 

Ingredienser:

Pajskal:
5 dl mjöl
En nypa salt
150 gram kallt smör
6 msk kallt vatten

Fyllning:
500 gram hackade rabarber
1 dl socker
2 msk citronjuice
Skal från 1 citron
4 msk majsstärkelse

1 äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin/muscovadosocker

Gör så här:
Blanda mjöl, salt och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Låt vila en timme i kylen. Värm ugnen till 200 C. Ta ut degen ur kylskåpet. Kavla cirka 2/3 av degen till cirka 4-5 mm tjocklek. Lägg den utkavlade degen i pajformen. Blanda rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål. Häll fyllningen i pajskalet. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen. Strössla lite farinsocker ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med hemmagjord vaniljsås eller glass.

» DRIVBÄNKAR

I helgen fyllde jag mina drivbänkar med jord, sådde en massa frön och satte potatis. Egentligen så hade jag tänkt åka och köpa ett lass jord med släpkärra då jag ganska snart insåg att påsjord inte skulle räcka speciellt långt. Men sen kom jag på att jag kunde gräva i Joels föräldrars komposthög på baksidan av deras hus istället :o) Kändes lite makabert att stöta på en massa kycklingben *haha*

Hur som helst så började jag iaf med att köpa presenning för en billig peng på Byggmax. Denna klippte jag sedan sönder och häftade fast på insidan av drivbänkarna. Jag lät den även gå ner lite på marken. På så vis så slipper jord och vatten siprra ut mellan springorna på brädorna, plus att jorden inte kommer i kontakt med virket :o) Sedan la jag tidningar i botten och öste på med jord. Först kompostjorden och sedan den fina jorden som vi sållade för några veckor sedan. Sist, men inte minst så åkte jag och köpte två säckar med kogödsel och hönsgödsel som jag vände ner i jorden.

Nu väntar jag med spänning på att det ska bröja gro :o) Till helgen så ska jag skruva på de gamla fönsteren på två av drivbänkarna. Jag hade ju egentligen sparat tre fönster från renoveringen, men ett ramlada omkull och gick sönder när det blåste så för några veckor sedan :o(

 


» SOFFA & BORD AV LASTPALLAR

Ända sedan förra året så har jag varit sugen på att göra en soffa och ett bord av lastpallar, men då fanns lixom inte riktigt tiden eller energin med allt renoverande och tillbyggande som pågick. Hur som helt så sparade vi de lastpallar som vi fick hem material på samt en del spill material som blev över. Himla tur för det blev en väldigt billig soffa. Det enda som jag har köpt är ett par skummadrasser på Blocket, vaxduk, färg och hjul till bordet. Allt gick loss på ungefär 850 kronor :o)
 
Jag valde att klä madrasserna med vaxduk för att slippa kånka dem in och ut bara för att det blir lite regn. Tyget är köpt på Soff & Stil i Bäckebol.
 
Plastmattan köpte jag på Rusta igår. Himla tjusig! Hoppas nu bara att den klarar en och annan skur och sommarstorm.
 
På bordet har jag kaklat med en del av det klinker som vi hade kvar :o) Hjulen är köpta på Clas Ohlsons.
 
Lyktorna köpte jag på Netto förra veckan och den lilla vita krukan kommer från Plantagen.
 
Mitt i bordet så byggde jag en låda där jag har planterat taklökväxter och dekorerat med sten (från Biltema för den som undrar) :o)
 
Här kommer en beskrivning över hur jag gjorde :o)
 
Jag började med att kapa till benen (95 x 95 stolpar). Sedan la jag pallarna upp och ned på och snekruvade fast dem i pallen. Lätt som en plätt plus att man slipper fula vinkeljärn.
 
Sedan kapade jag till stolparna (95 x95) snett på mitten för att ryggstödet skulle få lite lutning. Jag kapade även till en bit trall som jag ställde bakom denna. Sen skruvade jag så här:
 
Svarta streck ska alltså representera de skruv man ser och de grå de man inte ser. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte där för man ser ju lixom inga skruv när de är iskruvade *hehe* Hur som helst så skruvade jag ihop allt med tämligen många skruv för att få det stabilt. Jag drog även två sneskruv framifrån i varje stolpe och ner genom pallen.
 
Vi hade en del läkt över sedan takbytet så denna fick bli ryggstöd. För att få rätt avstånd så skruvade jag först dit den översta och understa läkten. Jag bestämde att ytterligare fyra läkt var lagom. Jag delade sedan avståndet mellan den övre och undre läkten med antalet "mellanrum" i detta fallet 5. Efter det sågade jag till en kloss med höjden av vad jag då fick fram. Sedan var det bara att skruva dit en läkt i taget och lägga klossen som stöd under.
 
När allt var ihop monterat och jag tvättat av den så såg den så här tråkig ut. Tre lager färg krävdes för att den skulle bli vit och fin. Eventuellt så strök jag bara ett och ett halv lager färg på baksidan. Såååå kul är det ju inte att måla ;o)
 
För att få till bordet så började jag med att bryta loss mittenplankan med en kofot och skruvade sedan dit två brädor på långsidorna. På så sätt bildades en låda för växterna. Efter det kapade jag till en skiva i trä för att ha något att kakla på. Jag vände sedan på hela bordet och skruvade fast benen och hjulen.
 
Egentligen så ska man ju inte kakla på levande material som trä då det rör sig och plattor och fog då kan bli förstörda. Jag bestämde mig ändå för att testa. Vi får se hur länge det håller sig fint. Jag googlade iaf runt lite och någon tipsade om att istället för att fästa plattorna med kakelfix använda silikon som tar upp rörelserna i materialet bättre. Så jag provade med detta. Jag la en ring silikon på varje platta innan jag tryckte dit dem. Efter det fogade jag med kakelfog som vanligt. Jag avslutade med att måla hela bordet vitt.
Dags att sy överdragen till madrasserna. Jag började med att mäta hur stora dynorna skulle vara sen klippte jag till alla bitarna i vaxduk. Totalt gick det åt 5 meter till själva dynorna och 2 meter till kuddarna (1,4 meter brett tyg). Jag började med det övre tygstycket och för att få till hörnen så mätte jag 10 cm in från två håll (höjden av madrasserna) och sydde sedan där jag ritat:
 
Bakstycket är delat i två delar lite som ett kudfodral där den undre delen går in under den övre. Jag började med att sy dit kardborrebandet och sedan sydde jag helt enkelt ihop överdelen (som jag just sytt hörnen på) och underdelarna, räta mot räta. Det var lite så knepigt att sy i vaxduken då den var så himla stel. Visst man behöver inte fålla och greja, men det var tämligen otympligt att hantera.
 
Kuddarna sydde jag även de som vanliga kuddfodral:
Två små tejpbitar var tillräckligt för att hålla allt på plats medans jag sydde ihop långsidorna. Efter det så vrängde jag kuddarna rätt och sydde dit kardborrebandet.
 
Sist men inte minst så klippte jag till madrasserna i rätt storlek och knölade ner dem i fodralen. Ett svettigt jobb *haha*
 
Innan jag planeterade växterna så häftade jag fast en bit presening för att inte jorden skulle läcka ut i springorna. Jag klippte sedan några små hål i den för att vattnet ska kunna läcka ut och för att undvika översvämning när det regnar mycket. Jag fyllde sedan med lecakulor och jord, planterade mina taklökar och dekorerade med fina runda stenar.
 
Klart!

» HALLON- & LEMONCURD MOUSSE MED KESELLA

I Albins 1-års tårtor så hade jag hallon och lemon curd mousse. Väldigt god och lätt att göra! Självklart så kan man byta ut hallonen med till exempel blåbär, jordgubbar eller björnbär. Tänk bara på att ju vattnigare frukt desto fler gelatinblad behöver du. Om moussen skulle bli lite väl fast så är det ingen fara på torpet då det bara är att röra ut den med en skvätt mjölk.
 
Nedanstående recept räcker till två lager i en tårta.
 
Ingredienser:
350 gram frusna tinade hallon eller 1½ dl lemon curd
250 gram kesella 10%
1 dl socker (skippa detta om du använder lemon curd)
4½ gelatinblad för hallonmousse och 2½ gelatinblad för lemon curd mousse
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Mossa hallonen i en skål och tillsätt socker, vaniljsocker och kesella eller blanda lemon curd med vaniljsocker och kesella. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme. Tillsätt några skedar av kesellablandningen till gelatinet och rör ut. Tillsätt sedan gelantinblandningen till kesellablandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt i så att det inte skär sig.
 

» PÅSKFINT I VARDAGRUMMET

 
Påsken är ju väldigt kort så jag brukar inte pynta så mycket och jämfört med kvantiteten julpynt så är påskpyntet hemma hos oss näst intill obefintligt *hehe* Lite ormhassel med några fjädrar i en dov rosa färg fick iaf komma in i vardagrummet. Tycker att fjädrarna passade fint till kuddarna i soffan :o) Det silvriga påskägget är köpt på Blomsterlandet. Fint tycker jag :o)
 

» PÅSKMAT- PAJ MED VARMRÖKT LAX, PURJO & DILL

Jag älskar rökt fisk av alla slag, men just lax känns ju lite extra påskigt så till denna pajen så använde jag varmrökt lax. Mycket gott!
 
 
Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
125 gram margarin
2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
250 gram varmrökt lax
1 purjolök
1 dl hackad dill
 
Äggstanning:
3 ägg
2 dl färskost naturell
½ dl mjölk
1 krm salt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 garder. Hacka samman mjöl och margarin till en grynig massa. Tillsätt därefter vattnet och arbeta till en deg. Kavla ut och täck en pajform med degen. Nagga botten, vik aluminiumfolie över kanterna och förgrädda skalet i 12 minuter. Hacka ingredienserna till fyllningen. Vispa ihop äggstanningen. Ta ut pajformen ur ugnen, tag bort folie, lägg i fyllningen och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Toppa med ruccola innan servering.
 

» PÅSKMAT- ÄGG MED GUBBRÖRA

Till påsklunchen gjorde jag dessa ägghalvor med gubbröra på. Väldigt smaskigt! Hade vi haft något mörkt tämligen tunt knäckebröd så hade det nog också passat alldeles utmärkt.
 

 

Ingredienser till 4 - 6 portioner:
4 st  ägg, hårdkokta 
70 gram  ansjovis, finhackad 
2 msk  rödlök, finhackad 
2 msk   gräslök, fint skuren 
2 msk   dill, fint skuren 
1 msk   crème fraiche 

rågbröd, eller knäckebröd till servering 

Gör så här:
Skala och hacka de hårdkokta äggen. Finhacka ansjovis och rödlök och skär gräslök och dill fint. Blanda ihop alltsammans med crème fraiche i en bunke. Servera på ägghalvor eller knäckebröd.

 


» PÅSK I VARGÖN

 
I torsdag åkte vi till mina föräldrar i Vargön. Det är inte klokt vad dagarna går fort utan att man just inte gör något vidare värst ansträngade alls :o) Vädret är underbart så vi har gått många promenader, ätit massa god mat och godis. Idag var vi en sväng uppe på Hunneberg och pick-nickade. Minns inte när jag gjorde det senast, men det var väldigt mysigt! Måste göra det oftare! Fikabröd smakar som bäst i naturen efter en promenad (eller i en segelbåt på havet, men det blir lite klurigare att få till just för tillfället *hehe*)
 
Jag har även hunnit med att sy överdrag till madrasserna som ska ligga på pallsoffan. Lite klurigare än jag väntat mig att sy i vaxduk då det var väldigt stelt och otympligt, men nu är det klart och madrasserna ska klippas till rätt storlek. Tror det kommer bli fint!

Nu väntar jag på att lammet jag har i ugnen ska komma upp i 62 grader. Jag har aldrig tillagat lamm innan så det ska bli lite spännande och se om det blir bra :o)
 
Hoppas ni har en alldeles förträfflig påsk för det har jag!
 

» CHERRY BLOSSOM CAKE

 
När jag gjorde Albins 1-års tårtor så blev det två lager av bottnarna över så jag slängde ihop den här halva tårtan till arboristerna förra lördagen. Eftersom de jobbar med träd så tycket jag att det var lite passande att dekorera den med körsbärsblommor :o)
 
Tårtan innehåller precis samma smaker som Albins tårtor (hallon & citron), men istället för sockerpasta så är den täckt med en blandning av marsipan och sockerpasta. Tycker det blir en god smak om man blandar de två. Lite snällare i smaken än marsipan för de som inte är ett jättefan av just marsipan.
 

» NYA DIY DÖRRKRANSAR

 
Förra helgen så knåpade jag ihop två sånna här dörrkransar. Jag var ju lixom tvungen att byta krans nu när jag satt upp en blå Välkommen skylt över entrén. De gul/rsoa kransarna matchade ju inte alls längre ;-p
 
Som stomme för kransarna så köpte jag två skumslangar (?) för en tjuga styck på ett byggvaruhus. Tror man använder dem för att isolera rör. Sedan så försökte jag limma ihop ändrana med smältlim, men det gick inte så bra för själva slangen ville oxå smälta. Mycket bättre gick det då med silvertejp! Väldans smidigt om jag får säga det själv :o)
 
 
Jag klippte remsor av juteväv som jag sicksackade kanterna på. Sedan snurrade jag dem runt slangen samtitgt som jag limmade med hjälp av limpistolen. Som sagt så gick det ju inte så himla bra att limma på själva slangen så jag jag la väven lite omlott och limmade på omlottet om ni förstår vad jag menar.:o) Jag klippte ut blommor i vitt och blått filtyg och limmande på en pärla på varje blomma.
 
Jag sprayade även några lärkkvistar med kottar vita. Sedan var det bara att montera dit blommorna och kvisten. Med andra ord: göra det roliga! ;o) Avslutade med att knyta ett vitt spetsband längst för att ha någt att hänga den i :o)
 
Matchi matchi :o)

» ALBINS 1-ÅRS TÅRTOR

 
Igår levererade jag två sånna här tårtor till våra grannar vars son fyller 1 år. Normalt så gör jag ju tårtor mest med blommor och då går ju det mesta att förbereda. Den här gången så var jag tvungen att göra många av dekorationerna vid samma tillfälle som tårtan monterades vilket gjorde att det var lite pilligt och tog längre tid. Jag tror faktiskt det tog 6 timmar totalt att spackla dem och dekorera dem. Innan det så hade jag förberett själva tårtbottnarna, bokastavsklossarna, converse skorna, blommorna och bollarna längst ner. Men det var väldigt roligt att göra dem och att testa på något annorlunda! :o)
 
 
Här hittar ni beskrivningen till converse skorna. De var inte speciellt svåra att göra, men det var lite pilligt att trä igenon skosnörena :o)
 
 
Tårtbottnar med fyllning emellan är ju inte alltid så himla runda och jämna. För att få en fin och jämn finish på tårtan så spacklar med fördel den med någon typ av smörkräm när man använder sockerpasta. Använder man grädde så smälter sockerpastan. Det går dock utmärkt att använda grädde om man täcker tårtan med marsipan.
 
Här är ett jättebra klipp som beskriver hur man får en jämn och fin tårta. Man ska inte vara rädd att fläska på med smörkräm runt tårtan, men kan ändå ta bort det mesta med spackelspaden sedan. Tar man för lite smörkräm finns risken att man ändå bara får fylla i ojämnheterna med mer och dra över tårtan igen med spackelspaden så på med massor av smörkräm på en gång istället :o) Dock så tycker jag inte det är speciellt gott med mängder av smörkräm så jag försöker ta bort så mycket som möjligt utan att själva bottnarna syns igenom.
 
 
 
Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med nedanstående ingredienser. Den är spacklad med citronsmörkräm och täckt med sockerpasta. Recept på fyllningar och smörkräm kommer i senare inlägg så de hamnar i rätt kategori :o)
 
 

» PÅSKFINT PÅ FRAMSIDAN


Lite nytt på framsidan av huset :o) Planteringsbordet köpte jag på Bauhaus för någon vecka eller två sedan. Höganäs urnan har jag fått av mamma och i sitter så klart björkris, fjädrar och påskägg :o) De här små påskliljorna tycker jag är så himla söta! Jag har flera stycken i trädgården. När de blommat över så tänkte jag plantera ut dem i rabatten så kommer de förhoppningsvis upp nästa år igen :o)
 
"Trådkorgen" under planteringsbordet var från början rosa, men jag gick loss med kopparsprayfärgen förra helgen. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha i, men jag tycker den blev fin. Mycket finare än när den var rosa :o)
 
Så fort det blir lite varmare och mindre regnigt så är det tänkt att jag ska måla farstun vit. Sen stör jag mig på det vita elskåpet och kablarna som går till det. Fult! Tyvärr så är det ett krav från kommunen att man har ett sånt här på framsidan av huset. Helt uppenbart så har de inte mycket känsla för estetik ;o) Jag funderar på om man kan bygga in det på nåt sätt. Det tål att tänkas på...
 
Till höger om planteringsbordet så ser ni en träskiva för ett fönster. Här är det tänkt att vi ska sätta in sånt där "glaskakel" som man har i badrum, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra så där behöver jag nog lite vägledning så det får bli ett senare projekt.
 
Först ska jag måla farstukvisten, bygga en soffa och bord av lastpallar samt en kompost :o)
 

» BYGGA DRIVBÄNKAR

 
I förrgår precis lagom till när jag åkte hem från jobbet så klarnade det upp och blev jättefint väder! Who would have thought lixom? :o) Jag och Joel var iväg i helgen och kompleterade vårt restlager sedan altanbygget med ytterligare några meter trall till drivbänkarna jag tänkt bygga. Sagt och gjort så fick jag ett ryck och snickrade ihop fyra stycken drivbänkar. De blev rejäla och rätvinkliga så jag är tämligen nöjd med mig själv *hehe* Över tre av drivbänkarna så ska jag ha fönster som vi sparat sedan vi bytte ut dem i köket. Jag ska bara puttsa till dem lite och dra över dem med ett lager vit linoljefärg innan jag skruvar dit dem. Även drivbänkarna ska få sig ett lager med färg :o)
 
Följande behövdes till en drivbänk: 
6 x 1,4 m (120 x 28 mm) Här utgick jag från längden på fönstren.
6 x 0,8 m (120 x 28 mm)
4 x 0,48 m (45 x 45 mm)
ett gäng rostfria trallskuv
 
Först kapade jag till alla delarna med sticksågen och sedan så gjorde jag ändarna på 45 x 45 stolparna spetsiga på bandsågen för att de ska kunna tryckas ner i jorden. Jag började med att skruva ihop de båda kortsidorna. Sedan ställde jag dem upp och ner och skruvade dit brädorna på ena långsidan. Efter det så välte jag upp hela historien och skruvade dit brädorna på den andra långsidan. Klart! Lätt som en plätt!
 
Nu väntar jag bara på att lönnen ska tas ner i helgen, sen kan jag placera ut dem, fylla dem med jord och plantera i dem! Måste hitta något bra ställe att köpa jord på oxå. Jag köpte åtta säckar på Plantagen i helgen, men jag inser att de inte kommer att räcka långt så jag ska försöka hitta något ställe där man kan köpa ett lass med jord att lasta på kärran.
 
För er som undrar om tryckimpregnerat verkligen är så bra för att odla så kan jag bara svara: Hälften av brädorna har legat utomhus och gottat till sig ett år så där har nog endel skit gått ur dem. Jag tänkte även klä insidan av drivbänkarna med plast/presenning. Dels för att jorden inte ska sippra ut genom springorna och dels för att trät ska hålla längre. Sedan har jag googlat lite och det verkar inte vara någon större fara att använda tryckimpregnerat. Jag menar det är ju en försvinnande liten del av års kosumptionen som kommer att komma från dessa drivbänkar, plus att jag tror nog att de grönsaker man köper i butik är än mer farliga. Tänker på besprutning och dylikt...
 
Jag tog bilderna med mobilen igår när jag var klar så därför är kvaliten lite kass.

» HALLONPANNACOTTAPAJ

 
När mina föräldrar och gudföräldrar var och hälsade på förra helgen så gjorde jag den här hallonpajen till dessert. Himla smidig sak som går att förbereda. Jag testade även min nya pajform där man kan på ett smidigt sätt kan plocka bort kanten innan servering. Jag tycker det är finare utan och det är dessutom mycket lättare att skära en bit utan att böhöva gräva i en pajform.
 
Receptet hittar ni här. Enda skillnaden sedan förra gången är att jag trycket upp pajsmulorna även på kanterna och sedan gräddade jag det i 200 grader i cirka 12 minuter så att det skulle bli hårt. Fyllniningen gjorde jag precis enligt receptet. Innan servering så plockade jag bort kanten och dekorerade med färska hallon och riven vit choklad. Mums!

» SÅ HÄR FINT VAR DET INTE IDAG

Här Har det duggregnat nästan helan helgen, men jag och Joel har varit duktiga ändå och planterat de nya buskarna och tagit bort komposterna och silat jorden. Tänk vad mycket jord det kan bli av tre "små" komposter, men det blir perfekt till mina pallkragar som jag tänkte snickra ihop här i dagarna.
 
Förra helgen där emot så skruvade jag ihop mitt planteringsbord som jag köpt på Bauhaus och planterade alla mina pelargon sticklingar i var sin kruka. Det blev ett gäng. Tur att jag fick låna terrakotta krukor av Joels mamma. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra med alla perlargoner (om de över lever ;), men det löser sig nog :o)
 
Som vanligt så gick helgen alldeles för fort, men det känns skönt att veta att man har en hel drös med långhelger framför sig! Nästa helg så ryker den stora lönnen som vi har på tomten och helgen efter det är påsk. Innan man vet ordet av så är det väl sommar å allt :o)

» SNAR 30

Usch då, då närmar man sig 30-strecket med stormsteg! Hemska tanke! För att göra det hela till en lite mer angenäm upplevelse så håller jag på att styra på en 30-års fest med "Studio 54" tema. Tänk 70-tals glamour. Jag ser grymma outfits framför mig *hehe*


Helgen som gick tog jag och Joel Danmarksfärjan och bunkrade upp med alkohol så ingen kommer att behöva lämna festen törstig ;o) Nu håller jag på och klura på vilken mat jag ska laga, men jag har inte ritkigt bestämt mig ännu.

Jag har iaf tagit mig friheten att knåpa ihop en liten önskelista som ja är tämligen nöjd med om jag får säga det själv *hehe* Jag vet inte hur det är med er, men jag tycker det är jättebra när folk önskar sig grejer då slipper man grubbla på vad man ska köpa :o)
 
 
 

» VÄLKOMMEN

Som av en händelse så var jag inne på Haga Hem på Frölunda Torg idag. Jag fick med mig den här skylten i plåt hem. Det var 70% rea så jag betalade ynka 40 kr för den :o) Den var vit från början men jag sprayade den mörkblå när jag kom hem. Mycket nöjd! Jag passade även på att spraya krukan i samma färg. Nu känner jag iof att kransarna inte riktigt passar längre. Något mer vitt, blått och naturfärgat hade nog gjort sig bättre. Jag tror bestämt att jag har en ide ;o)
Lite synd att det inte står Välkommen på svenska, men man kan ju inte få allt :o)
 

» THE ROCK- VALET AV FÖRLOVNINGSRING/DIAMANT

 
Många har kanske sedan de var små haft en ide över hur bröllopet ska vara eller hur klänningen ska se ut. Jag har aldrig haft en klar bild över detta, vad jag däremot alltid har vetat är hur min förlovnings/vigselring J

Jag visste med andra ord att jag ville ha en ganska så enkel solitär, men inte hade jag kunnat ana vad många olika varianter det fanns eller hur invecklat och hur låg tid det skulle ta att välja diamant. För mig var det viktigt att diamanten var ganska så stor, gnistra fint, vara utan synliga inneslutningar och att den inte skulle upplevas gulaktig utan helt vit. Jag googlade en hel del innan jag tillslut bestämde mig för vilken diamant jag skulle välja.

Först gick vi till Hedens Guld här i Göteborg för att klämma och känna lite vilket var väldigt bra för det var först då jag fick en uppfattning om vilken typ av skena jag ville ha samt om jag ville ha sex eller fyra klor. Jag tycket fyra klor var snyggast, men det är såklart en smaksak. Att diamantenskulle vara rund visste jag redan från början J Halo-ringar är ju väldigt populära just nu och man ser de på kändisar över allt, men för mig kändes det för pråligt och klumpigt.

Valet föll på en 1.2 ct rund brilliant. Color: J, Clarity Grade: VS och Cut Grade: Ideal. Själva skenan är 14k vitguld. Ju mer guld desto mjukare material och ju lättare blir det repor så jag såg inte riktigt poängen med att välja 18k, men det är nog en smaksak :o)

Viktigt att tänka på när man beställer diamant är så klart att köpa den från ett företag som man litar på samt se till att den kommer med ett certifikat. GIA, HRD och IGI är de vanligaste och mest ansedda. Jag köpte min ring samt diamant på Blue Nile och där fanns certifikatet bifogat så man kunde läsa det innan man köper diamanten. Ofta så finna även en bild på diamanten som visar vart inneslutningarna sitter. Detta ger en god bild över hur den faktiskt ser ut.

När man pratar om diamanter så brukar man prata om de fyra C:na. Carat, Cut, Clarity och Color.

Carat, Storleken på diamanten. Om en ring innehåller många små diamanter så räknas deras gemensamma vikt samman.

Här kan man jämföra karat med storlek i mm:

Cut är alltså själva slipningen av diamanten. Efter att ha läst på så förstod jag såsmångom att det är här gnistret sitter J Så allt annat än Ideal kändes med andra ord inte som ett alternativ. Det är alltså viktigt att proportionerna på diamanten är optimala och att den är slipad rätt annars kommer den inte att bryta ljuset optimalt och gnistret uteblir, eller det blir iaf mindre J Om det är något som man alltså inte bör kompromissa med så är det slipningen J

 

Ideal cut: Reflects nearly all light that enters the diamond. An exquisite and rare cut. 

Very good cut: Reflects nearly as much light as the ideal cut, but for a lower price. 

Good cut: Reflects most light that enters. Much less expensive than a very good cut. 

Fair cut: Still a quality diamond, but a fair cut will not be as brilliant as a good cut. 

Poor cut: Diamonds that are generally so deep and narrow or shallow and wide that they lose most of the light out the sides and bottom.

Clarity är ett mått på huruvida det finns synliga märken i diamanten eller ej. Jag valde VS eftersom man vid denna gradering inte kan se några märken med blotta ögAt utan enbart under lupp med 10 förstoring. Därför kändes det onödigt för mig att lägga pengar på VVS när jag med största sannolikhet inte skulle kunna se någon skillnad mot VS.

FL, IF  Flawless, Internally Flawless: No internal or external imperfections. Internally Flawless: No internal imperfections. Very rare. 

VVS1, VVS2  Very, Very Slightly Included: Very difficult to see imperfections under 10x magnification. An excellent quality diamond. 

VS1, VS2  Very Slightly Included: Imperfections are not typically visible to the unaided eye. Less expensive than the VVS1 or VVS2 grades. 

SI1, SI2  Slightly Included: Imperfections are visible under 10x magnification, and may be visible with the unaided eye. A good diamond value. 

I1  Included: This grade of diamonds will have minor inclusions that may be visible to the unaided eye. 

I2,I3  Very bad clarity  

Color är alltså färgen på diamanten. Ju vitare, eller ju mer färglös och desto finare diamant. Jag läste många jämförelser mellan de olika graderingarna och kikade även på filmklipp på Youtube och drog slutsatsen att såvida man inte har en D bredvid en J (so jag valde) så kan man inte ana att J-diamanten har någon färg. Jag jämförde sedan även min diamant med en väninnas som har D (tror jag) och det var väldigt svårt att säga att min skulle vara gulare. Ett tränat öga hade säkert kunnat upptäcka det, men inte jag J Good enough för mig alltså J 

Z-N Noticeable colour.

M-K Noticeable colour.

J-I Near-colourless. An exceptional value with slightly detectable warmth or tone.

H-G Near-colourless. Colour difficult to detect unless compared side-by-side against diamonds of better grades. An excellent value.

F-E Colourless. Minute traces of colour can be detected by an expert gemmologist. A rare diamond.

D Absolutely colourless. The highest colour grade. Extremely rare.

Jag valde som sagt att beställa min ring från Blue Nile (USA). Dels för att det verkade vara ett pålitligt företag, men även för att de hade en skena som jag gillade. De hade bra priser och man hade även tillgången till certifikatet i pdf. Jag kunde inte vara nöjdare. Jag älskar min ring! Beställningen gick hur bra som helst och den anlände till en väninna so bor i USA cirka en och en halv vecka efter att jag beställt den.

Innan jag beställde så kikade jag även i Sverige på diamantringar och jag kom fram till att går man till tex Guldfynd eller liknande kedja så håller deras diamanter väldigt låg kvalitet jämfört med vad ”man vill ha” och vad man kan få för samma pengar i USA. Inget svår val med andra ord.

För att diamanten ska sitta mitt på fingret så lät jag en guldsmed att sätta in två kulor på insidan av ringen på underisdan. Jag trodde inte det skulle fungera så bra som det gjorde, men stenen håller sig faktiskt mitt på fingret. Eftersom stenen är tämligen tung i förhållande till skenan så vill den ju annars gärna trilla åt sidan. När jag ända lämnade in den så passade jag på att få den värderad och fick då bekräftat att certifikatet stämde överens med stenen jag fått. Jag kan även konstatera att det var cirka 35% billigare att beställa den från USA än om vi hade köpt den i Sverige.

 
Detta kan vara det längsta inlägget jag skrivit någonsin, men jag kände att det kunde vara kul att ha "sparat" för egen del :o)