» MÖRDEGSKAKOR MED GLASYR

Ingredienser:
225 gram smör
2½ dl strösocker
7 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk flytande mandelextrakt
1 ägg
Topping:
350 gram florsocker
1 tsk vit sirap (kan uteslutas)
3-4 msk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och pösigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt och rör ihop detta. Blanda de torra ingrediensera i en skål och arbeta sedan ihop allt till en deg. Degen blir ganska torr så man får kämpa lite, men det är meningen. Hade den vart lösare, dvs mindre mjöl så hade kakorna flutit ut. Kaval ut degen och tryck ut valfria motiv med hjälp av en pepparkaksform. Lägg över den på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 6-8 minuter tills kakorna är genomgräddade.

Låt svala helt och blanda sedan ihop ingredienserna till glasyren. Tillsätt valfri färg och blande väl. Sätt en liten tyll i en spritspåse och fyll denna med glasyren. Spritsa först en kant runt kakan och fyll sedan på med glasyr.
Jag upptäckte att det var enklast om man fyllde lite slarvigt och sedan hjälpte glasyren att flyta ihop med hjälp av spetsen på tyllen. På de första kakorna var jag väldigt noga med att tcäka hela kakan med en gång, men det gjorde att det blev ett väldigt tjockt lager med glasyr som gärna ville flyta ut över kanten. Var därför lite sparsam med glasyren.
» GÄSTRUMS PIFF

Då har man piffat lite i gästrummet då :o) Det här är ett rum som generellt inte får så jättemycket kärlek vilket nog beror på att jag inte vistas i rummet så ofta. Mest när jag pysslar, vilket iof är ganska ofta, men inte alls lika ofta som jag är i vardagsrummet :o) Därför är det mycket roligare att piffa i just vardagrsummet (och köket).
Jag har iaf satt upp en ljusslinga i hörnet vilket jag tycket höjde mysfaktorn rejält i rummet :o) Bollarna köpte jag när jag och Joel var i Paris i en affär där man kunde plocka ihop vilka bollar man ville.


Ikea pallarna fungerar väldigt bra som piedestal :) Just pallar tycker jag är väldigt bra att ha ett gäng. Perfekt att plocka fram när man har fest och man är många. Tavlan med alla magneter ("vanlig" tavla målad med magnetfärg) gillar jag väldigt mycket just för att den påminner mig om alla resor. Jag brukar nämligen köpa en magnet i varje land jag besöker vilket gör att jag inser att man hunnit bocka av ett gäng länder genom åren :o)
» DOPTÅRTOR TILL NILS

I helgen var det barndop för Josefine och Davids minsting Nils. Till detta hade jag bakat tre tårtor, cake pops, macarons och sockerkakor med glasyr på :)
Tårtorna består av ljusa bottnad och är fyllda med mosade jordgubbar, jordgubbsmousse och vaniljkräm. Den är spacklad med smörkräm och täckt med sockerpasata. Även dekorationerna är gjorda i sockerpasta som jag blandat lite CMC i för att få den att stelna snabbare.



Jag är alltid lika nervös för att jag ska stava fel när jag ska sätta text på en tårta. Hade ju vart sjukt pinsamt och det spelar lixom ingen roll hur enkelt namnet är jag lixom stirrar mig blind på det 10 gånger ändå och funderar på om det verkligen är rätt *haha*




... fast jag hade bakat fler kakor än vad som syns på den här bilden förståss :o)
» VEM HAR SAGT ATT TAVLOR MÅSTE HÄNGA PÅ VÄGGEN?



» GRÄSÄNKA

» NY VAS

» LITET TRÄD

» SHELFIE

Jag är verkligen supernöjd med hyllorna jag satte upp över soffan! Bästa stället att samla fina saker och fynd från resor :o) Dessutom så kan man möblera om lite så där när andan faller på och hipps vipps så känns hyllan som ny igen :o)
Fågelburen är ny. Jag köpte den på Netto i veckan för en ringa summa. Jag har faktiskt en lika dan på ovanvåningen fast större, men gillar den så mycket så ytterligare en fick flytta in.


» BRUNA BRÖD

Ingredienser:
200 gram margarin
2 dl socker
5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1ägg
Till pensling:
ägg
pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Finfördela margarinet i mjölet. Tillsätt sedan övrigt och arbeta till en deg. Jag brukar använda degkrokarna på vispen vilket brukar funka fint. Rulla till långa längder som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att ha ganska mycket avstånd emellan för de kommer att flyta ut. Platta till dem hjälp av en gaffel. Vispa upp ägg och pensla längderna med detta. Strö sist över rikligt med pärlsocker. Grädda i cirka 12-15 minuter lite beroende på hur tjocka du gjort längderna.
» DIY AY ILLUMINATE Z1 COTTON LAMP LOOK-A-LIKE



Jag började med att göra två lika stora cirklar av hålbandet. Sedan klippte jag till och surrade fast "sidorna" som består av två lika långa band. Tack vara hålen så var det väldigt lätt att surra ihop allt med ståltråd. Tänk på att avståndet mellan de båda ringarna bör vara lika stor runt om för att tyget sedan ska sitta snyggt.

Sedan sprayade jag hela stommen med Montana Black i nyansen "slate" som är en mörkt smutsig grå. Sist så dustade jag över lite kopparsprayfärg för att få den lite mer metallig.

För att få till tyget så mätte jag omkrets och höjd på stommen och la till för sömnsmån innan jag klippte till lakanet. Först sydde jag ihop kortsidorna så att det blev runt. Sedan klipte jag till 10 bumullsband som jag vek dubbla innan jag nålade fast dem uppe och nere i kombination med fållen. Efter det var det sydde jag två raksömmar, en uppe och en nere. Inte specieltl svårt och tog väl en halvtimme allt som allt. Sedan var det bara att trä tygstycket över stommen och knyta fast det med snörerna :o)

Längst ner fäste jag en pendel som kommer från ett gammalt halsband jag hade i gömmorna :o)
Det komiska är att det tog typ lika lång tid att montera ner den gamla lampan och koppla in den nya kablen och få det snyggt som att göra själva lampskärmen. Dessutom så visade det sig när jag äntligen fått sladden fint att den inte fungeradesså i måndags var det bara att åka och köpa en ny. Men nu hänger den iaf i vardagsrummet och jag är väldigt nöjd! :o)

» TOFFIFEE KAKOR
Här kommer ett recept på sjukt goda kakor som ni måste testa. Det är lite jobb med vaniljfudgen nedan och vill man göra det enklare för sig så kan man fylla kakorna med karamelliserad kondenserad mjölk. Vill man även att de ska likna toffifee ytterligare så kan man rosta hasselnötter och placera en kärna i varje kaka innan man häller på fudgen, men jag skippade det den här gången :o)

Ingredienser:
225 gram mjukt smör
2,4 dl strösocker
2,4 dl farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
7,2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
Vaniljfudgen:
150 g socker
½ burk kondenserad mjölk
40 gram smör
35 gram glykos
50 gram vit choklad
1 tsk Vaniljessens
Choklad ganach:
1,25 dl grädde
225 gram mörk choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en plåt för minimuffins med smält smör.Vispa det smöret och sockret med elvisp till det är mjukt och fluffigt. Tillsätt äggen och vaniljen och vispa tills allt är blandat. Blanda de torra ingredienserna väl i en separat skål. Byt ut visparna mot degkrokar och rör ner mjölblandningen tills du får en slät deg. Dela degen i 48 lika stora bitar och rulla dess till bollar som du lägger muffinsplåten.
Grädda i cirka 15 minuter eller tills kakorna höjt sig och fått lite färg. Tag sedan ut dem och medans de fortfarande är varma och är kvar i plåten så pressar du ner ett matskedsmått i varje kaka så det bildas ett hål.
Vaniljfudge:
Sätt vit choklad över ett vattenbad så den är smält och klar när det är dags att röra i den i fudgesmeten. Blanda allt utom vailjessensen och chokladen i en tjockbottnad kastrull (helst teflon). Låt den koka på svag värme, 3,5 av 9 ungefär under ständig omrörning tills den får en ljusbrun färg och precis når upp till 115 grader eller när du tycker den har en lagom konsistens när du gör kulprovet. Rör hela tiden i början och brassa inte på för mycket värme de första 5-10 minutrarna för då riskerar du att den bränner i botten och du får en massa bruna flagor i din fudge. Det känns som att just kondenserad mjölk bränner vid extra lätt. När rätt temperatur är uppnådd så tar du av kastrullen från platten och rör i den smälta chokladen och vaniljessens. Klicka sedan fudgen i hålen.
Choklad ganach:
Värm grädden i en kastrull och tag av den från plattan. Hacka chokladen, rör ner den i grädden och rör tills du får en slät ganach. Häll ganachen över fudgen. Klart!
» JAG HAR GJORT DET IGEN

Jag tycker det blev snyggt med de gröna kuddarna som bröt av lite mot det blå och beiga. Dessutom så matchar de alla växterna fint :o)

» PIEDESTAL AV EN LAMPSKÄRM



» NUTELLA PANNACOTTA MED OREOS OCH MJUK MARÄNG

Ingredienser till 4 port:
Ett paket Oreo cookies
Pannacotta:
2,5 dl grädde
1 dl nutella
2 gelatinblad
Schweizisk maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde och nutella och drag av från plattan när det precis börjat koka och nutellan smält. Hacka sex kex govt och fördela dem i de fyra glasen. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och låt dem smälta ner i gräddblandningen. Rör om. Fördela grädden jämt i de fyra glasen och låt stå i kylen minst fyra timmar.
Vispa ihop äggvita, strösocker, vaniljsocker och salt över vattenbad tills sockerkristallerna smält. När jag skriver vispa så menar jag lite lätt. Det ska inte blir någon styv maräng över vattenbadet, snarare så blir äggvitan mer rinnande än när den var kall. Du känner lättast att sockret smält genom att ta lite äggvita och gnida den mellan två fingrar. Känner du inga sockerkorn så är det klart. Vispa sedan marängen på hösta effekt i cirka 10 minuter tills den svalnat och blivit styv och hård. Här är en Kitchen Aid eller liknanade till väldigt bra hjälp.
Spritsa ut marängen över pannacottan som nu stelnat och bränn av med gasbrännare. Dela två kex på mitten med hjälp av en tandad kniv och tryck ner det i marängen.

» HUSET




» DIY TAVLA AV TAPET


» Marrakech design
