» SEMMELTÅRTA

Imorgon är det fettisdagen så därför har jag gjort en semmeltårta till jobbet .o) Det kändes enklare att göra en stor än flera små, speciellt som man aldrig vet hur många vi blir på fikan. Det var lätt som en plätt. Det enda kluriga var att veta exakt när den var genomgräddad, men det löste sig :o)
 

Ingredienser:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1 st ägg
0.5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl

Pensling:
1 st ägg

Fyllning:

400 g mandelmassa
inkråmet från bullen
1 dl grädde eller mjölk (här man man känna sig fram lite. Se upp så att fyllningen inte blir för lös då det blir svårt att skära tårtan)

Garnering:

1 liter vispgrädde
florsocker 
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om. Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Forma en tight, stor rund bulle genom att vika degen in under själva bullen. Lägg den en bakplåtspappersklädd plåt jäs väl ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullen mitt i ugnen i 200°C 20-30 minuter. Pass på så att den inte blir för mörk uppe på. Lägg i så fall över ett baklåtspapper den sista tiden i ugnen. Låt bullen kallna.

Skär av locket och gröp ur bullen. Lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt riven mandelmassa och en skvätt mjölk eller grädde. Blanda ihop med hjälp av elvispens degkrokar. Är fyllningen för fast så tillsätter du lite mer vätska. Klicka i fyllningen i bullen och bred den slät. Vispa grädden och spritsa den över fyllningen. Snygga till locket genom att vinkla en pizzaskärare och skär runt locket. Genom att du vinklar pzzaskäraren så blir kanten jättetunn. Det är snyggare om locket är lite mindre än själva bullen tycker jag :o) Lägg locket över grädden och pundra över florsocker. Obs, pundra över florsocker precis innan servering. Det smälter om semmeltårtan får stå i kylen för länge.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback